Ortaköy Gezilecek Yerler – En Güzel 14 Yer

Ortaköy Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Avrupa Yakasında yer alan Beşiktaş ilçesine bağlı Ortaköy de Gezilecek Yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Ortaköy ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Beşiktaş ilçesinin semti olan Ortaköy, Boğaz Köprüsü’nün yanı başında konumlanmaktadır. Ortaköy sahip olduğu cıvıl cıvıl meydanı, waffle ve kumpir satan dükkânları, doğaçlama konserlerin olduğu sahili ve meydanda tüm ihtişamı ile parlayan camisi ile güzelliğine güzellik katmaktadır.

Ortaköy içerisinde barındırdığı gerek tarihi yapıları gerekse de simgesel yapıları ile gezi rotanıza eklemeniz gereken semtler arasında bulunmaktadır.

Ortaköy Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

1.Ortaköy Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)

Beşiktaş’ın Ortaköy semtinde yer alan cami Büyük Mecidiye Camii olarak da bilinmektedir. 1853 yılında Sultan Abdülmecid tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a yaptırılan cami Neo Barok tarzda inşa edilmiştir.

Tek şerefeli iki minaresi bulunan caminin duvarları beyaz kesme taştan yapılmıştır. Kubbesinin duvarları ise pembe mozaikten yapılan caminin mihrabı, mozaik ve mermerden, minberi de somaki kaplı mermerden inşa edilmiştir.

Zamanla onarımdan geçen cami detaylı olarak 2011 yılında başlayan ve 2014 yılında tamamlanan restorasyona tabi tutulmuştur.

Ortaköy Gezilecek Yerler Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)

Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii) yol tarifi için tıklayınız.

2.Ortaköy Meydanı

Beşiktaş’a bağlı bir semt olan Ortaköy boğaza nazır meydanı ile dikkat çekmektedir. 1989 ile 1992 yılları arasında Beşiktaş Belediyesi tarafından yapılan düzenlemelerle bugün ki görünümünü alan meydan cıvıl cıvıl bir görünüme sahiptir. Ortaköy Meydana gelerek mekanlarda waffle veya kumpir yiyebilir, kalabalık sokaklarında tur atabilir, hediyelik eşya dükkanlarından sevdiklerinize bir şeyler alabilir yada sahilinde gezerek boğaz havası alabilir ve Ortaköy Camisinin o güzel ışıltısında harika fotoğraflar ekilebilirsiniz.

Ortaköy Gezilecek Yerler Ortaköy Meydanı

Ortaköy Meydanı yol tarifi için tıklayınız.

3.15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü)

Boğaza inşa edilen ilk köprü olmasından dolayı halk arasında Birinci Köprü olarak da bilinen köprü Karadeniz ile Marmara Denizini birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde konumlanmaktadır. Köprünün ayakları Avrupa Yakasında Ortaköy semtinde, Anadolu Yakasında da Beylerbeyi semtinde yer almaktadır.

20 Şubat 1970 yılında yapımına başlanan ve 30 Ekim 1973 tarihinde bitirilerek hizmete açılan köprü ilk açıldığında Dünya’nın dördüncü uzun köprüsüyken, 2012 yılında 21. sıraya gerilemiştir.

Köprünün ismi de 2016 yılında darbe girişimi sonucu köprüde hayatını kaybeden vatandaşlarımız anısına 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değişmiştir.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü)

15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü) yol tarifi için tıklayınız.

4.Esma Sultan Yalısı

Bölgenin en büyük ahşap yapısı olan Esma Sultan Yalısı Ortaköy Camisinin yanında konumlanmaktadır. Yalı ismini Osmanlı padişahı Abdülaziz’in kızı Esma Sultandan almıştır.

1915 yılına kadar Osmanlının mülkiyetinde kalan ve 1918 yılında Rum Okulu olarak hizmet veren yalı ne yazık ki 1920 yılında geçirdiği yangın sonucu uzun süre metruk kalmıştır. 1990 yılında Marmara Otel zinciri tarafından satın alınan yalının 2001 yılında iç mekanı cam ve çelik kullanılarak yeniden yapılmıştır.

Osmanlı Hanedanı’nın izlerini taşıyan bu yalının birinci katı günümüzde bar, restoran, ikinci katıda toplantı, organizasyon ve özel etkinlik alanı olarak kullanılmaktadır.

Ayrıca yalı her yıl İstanbul Uluslararası Caz Festivaline de ev sahipliği yapmaktadır.

Ortaköy Gezilecek Yerler Esma Sultan Yalısı

Esma Sultan Yalısı yol tarifi için tıklayınız.

5.Ortaköy Gezilecek Yerler Çırağan Caddesi

Beşiktaş Meydanı’ndan Ortaköy’e kadar uzanan Çırağan Caddesinin her iki tarafında sıralanmış yaşlı kavak ağaçları bulunmaktadır. Cadde de ayrıca Çırağan Sarayı, Feriye Sarayları gibi tarihi yapılar yer almaktadır.

Çırağan Caddesi yol tarifi için tıklayınız.

6.Çırağan Sarayı

1863 yılında yapımına başlanan Çırağan Sarayı 1871 yılında tamamlanarak kullanıma açılmıştır. Sarayın yapımında Dünyanın dört bir yanından nadide mermerler, portifler, sedefler getirilmiştir.  Doğu mimarisi stilinden yapılan saray 14 Haziran 1910 tarihinde Meclis-i Mebusan olarak kullanılmıştır. Hatta bu dönemde sarayda II. Abdülhamit’in büyük sanat koleksiyonundan Rembrandt ve Ayvazovski’nin eserleri yer almıştır.

19 Ocak 1910 yılında çıkan yangın sonucu ne yazık ki II. Abdülhamid’in değerli koleksiyonu, çok değerli antikalar ve V. Murat Kütüphanesi kül olmuştur. Zamanla farklı amaçlarla kullanılan saray detaylı bir restorasyondan geçmiş ve 1990 yılında otel, 1992 yılında da tarihi Çırağan Sarayı ziyarete açılmıştır.

Çırağan Sarayına gelerek sarayın tarihi mimarisi eşliğinde güzel bir kahvaltı ile güne başlayabilir veya harika bir akşam yemeği ile günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı yol tarifi için tıklayınız.

7.Feriye Sarayları

Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Caddesi boyunca uzanan bu yapılar Osmanlı saraylarının eski adıdır.

Osmanlıı Hanedanı için yaptırılan Dolmabahçe Sarayı ve Çırağan sarayı yetersiz kalmış ve bu saraylara ek olarak Çırağan Sarayı ile Ortaköy Cami arasında ki kıyı şeridine Feriye Sarayları adını verdiğimiz bu binalar inşa edilmiştir. Denizi gören 3 ana bina, 1 adet cariyeler koğuşu ve 2 katlı küçük bir binadan oluşan Feriye Sarayları günümüzde çeşitli kurumlar tarafından eğitim amacıyla kullanılmaktadır. Kabataş Erkek Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi sarayda yer alan eğitim kurumları olurken 1995 yılında Kabataş eğitim Vakfı tarafından restore edilen bir bina Feriye Lokantası olarak hizmet vermektedir.

Feriye Sarayları

Feriye Sarayları yol tarifi için tıklayınız.

8.Ortaköy Gezilecek Yerler Hatice Sultan Yalısı

1800’lü yılların sonunda II. Abdülhamid tarafından V. Murat’ın kızı Hatice Sultan için inşa edilmiştir. Altı sultan yalısından biri olan Hatice Sultan Yalısı çıkan yangınlar sonucunda Ortaköy’de ayakta kalan tek yalıdır. Yalı 1924 yılında hanedanın yurt dışına çıkartılmasından sonra önce yetimler yurdu daha sonra da ilkokul olarak hizmet vermiştir. 1973 den bu zamana dek te İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü olarak kullanılmaktadır.

Hatice Sultan Yalısı

Hatice Sultan Yalısı yol tarifi için tıklayınız.

9.Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı

1550 yılında Sadrazam Ahmet Paşa kethüdası tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan yapı Ortaköy Meydan’da yer almaktadır. 300 yıl hamam olarak hizmet veren yapı 2001 yılında yapılan restoran sonucu lokanta ve bar olarak kullanılmaya başlanmıştır.  2011 yılında yapılan ikinci restorasyonla da görünüş olarak özgün haline geri dönmüştür.

Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden olan taş hamam 13 ayrı odacıktan oluşmaktadır. Günümüzde de küçük gruplar ve özel davetlere ev sahipliği yapmaktadır.

Ortaköy Gezilecek Yerler Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı

Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

10.Ulus Meyve Bahçeleri

Ulus Meyve Bahçeleri Ulus’tan Ortaköy vadisine inen 30 bin metrekare alana kurulmuştur. 8 Şubat 2014 yılında hizmete açılan parka 682 adet ağaç ve 2265 adet çalı dikilmiştir. Laz kirazı, incir, hünnap, karayemiş gibi farklı 28 tür meyve ağacının da bulunduğu park yeşil alanı ile dikkat çekmektedir.

Parkta ayrıca bir adet kafe,  seyir terasları, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanı, basketbol sahası gibi alanlarda bulunmaktadır.  

Ortaköy Gezilecek Yerler Ulus Meyve Bahçeleri

Ulus Meyve Bahçeleri yol tarifi için tıklayınız.

11.Ortaköy Gezilecek Yerler Defterdar İbrahim Paşa Camii

Ortaköy ile Kuruçeşme arasında deniz kenarında yer alan camii 1661 yılında Defterdar İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Zaman içerisinde 4 kere tamirattan geçen caminin ilk tamiri 1833 yılı Sultan II. Mahmut zamanında, ikincisi tamiri 1885 yılı Sultan II. Abdulhamit döneminde,  üçüncü tamiri de 1941 yılında Vakıflar İdaresi’nce yapılmış.  En son dördüncü tamiratı ise 2011 yılında yapılmıştır.

Defterdar İbrahim Paşa Camii yol tarifi için tıklayınız.

12.Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi (Ermeni Kilisesi)

Ortaköy semtinde yer alan kilisenin yapımına 5 Kasım 1837 yılında başlanmış ve 6 Ocak 1839 tarihinde bitirilerek ibadete açılmıştır. Krikor Hekimyan tarafından bağışlanan arazi üzerine inşa edilen kilise İstanbul’un ikinci Ermeni Katolik kilisesi olarak kurulmuştur.

13.Ayios Fokas Kilisesi

Muallim Naci Caddesi üzerinde yer alan kilisenin tarihi Bizans Döneminde kadar uzanmaktadır. Kilise Zaman içerisinde iki kere yangın geçirmiş ve bulunduğu yere yeniden inşa edilmiştir. Günümüzde ki binanın tarihi ise 1856 tarihine dayanmaktadır. Mimarı da Savvas Kalfas’dır.

Yontu moloz taşından yapılan kilise büyük bir avlu içerisinde konumlanmaktadır. Kilise birçok kişinin Hristiyanlığa katılmasına etkili olan Sinop’lu Aziz Fokas’a adanmıştır.

Ayios Fokas Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

14.Ortaköy Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Etz Ahayim Sinagogu (Ortaköy Sinagogu)

Ortaköyde Boğaz Köprüsünün sağ ayağı yakınlarında konumlanan Etz Ahayim Sinagogu, Ortaköy Sinagogu olarak da bilinmektedir. 1941 yılında çıkan yangın sonucu harap olan yapı yangından sonra tekrar inşa edilmiştir. Ayrıca çıkan yangın sonucu sinagog harap olurken sinagogda yer alan Aron Kodeş mermerinin zarar görmemesi dikkat çeken detaydır.

Etz Ahayim Sinagogu (Ortaköy Sinagogu) yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*