Edirne Gezilecek Yerler – En Çok Gezilen 87 Muhteşem Yer

Edirne Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Marmara Bölgesinde yer alan ve tarihi geçmişi Orta Asyalı Traklarla başlayan il günümüze kadar farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

1050 ve 1078 yıllarında Peçenek Türkleri tarafından ikinci kez kuşatılmış ve 1361 yılında I. Sultan Murat tarafından fethedilerek Osmanlı imparatorluğuna geçmiştir. İstanbul fethedilinceye kadarda Edirne Osmanlı’nın başkenti olmuştur. Daha sonraki yıllarda da Rusların ve Yunanlıların işgaline uğrayan Edirne 25 Kasım 1922 tarihinde tamamen düşman işgalinden kurtulmuştur.

Edirne Dünya’da kendi kendini temizleyen 5 körfezden biri olan Saroz Körfezini bünyesinde barındırarak birçok doğal güzelliğe sahip olmaktadır. Plajlar, tabiat parklar, göller, sahiller bunlardan bazılarıdır. Doğal güzelliğin dışında UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Camini ile Dünya’nın en uzun taş köprüsünü de içerisinde barındırmaktadır.

Doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve müzeleri ile birçok güzelliği içerisinde barındıran Edirne gezi rotanıza eklemeniz gereken iller arasında yer almaktadır.

Edirne Gezilecek Yerler aşağıda yer almaktadır.

YAZI İÇERİĞİNİ

Doğal Güzellikler

1.Edirne Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Saroz Körfezi

Edirne Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında Dünya’da kendi kendini temizleyen 5 körfezden biri olan Saroz Körfezi yer almaktadır. Saroz Körfezi hem berrak ve temiz suyu hem de birçok su altı canlılarına ev sahipliği yapmasından dolayı mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. Sizlerde Saroz Körfezinin temiz suyunda yüzebilir ya da su altına dalarak birçok deniz altı canlısını yakından görebilirsiniz.

Edirne Gezilecek Yerler Saroz Körfezi

Saroz Körfezi yol tarifi için tıklayınız.

2.Saroz İbrice Limanı

Keşan ilçesine bağlı Mecidiye beldesinde yer alan liman güzelliğinin yanı sıra tarihi geçmişiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Zamanında gümrük binasına, ticaret mağazalarına, hamamlara ev sahipliği yapan liman günümüzde lüks restoranlara ve birçok balıkçı teknesine ev sahipliği yapmaktadır.

Saros’un en güzel koylarından olan İbriceye gelerek dalış yapabilir, temiz ve dalgasız denizinde yüzebilir veya çevresinde yer alan restoranlarda harika balıklar yiyebilirsiniz.

Edirne Gezilecek Yerler Saroz İbrice Limanı

İbrice Limanı yol tarifi için tıklayınız.

3.Meriç Nehri

Bulgaristan’da doğan ve Edirne sınırından ülkemize girerek Ege Denizine dökülen ırmak Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını meydana getirmektedir. Balkanların en büyük nehirlerinden olan Meriç, Türkiye’nin de 10. büyük nehridir. Özellikle baharda çevresinin yeşillenmesi ile nehir güzelliğine güzellik katmaktadır. Sizlerde Meriç Nehrinin çevresinde pikniğinizi yapabilir ya da doyumsuz Meriç Nehri manzarası eşliğinde gün batımını izleyebilirsiniz.

4.Edirne Gezilecek Yerler Enez Sahili

30 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. 7’den 70’e her yaş grubuna hitap eden sahilde yürüyüş yapabilir ve deniz havasını içinize çekebilirsiniz.

Enez Sahili yol tarifi için tıklayınız.

5.Erikli Sahili

Keşan ilçesine bağlı Erikli Köyü’nde yer alan ve Saros Körfezinde konumlanan mavi bayraklı bir plajdır. Uzun kumsalı, berrak ve temiz denizi ile Türkiye’nin en geniş plajları arasında yer almaktadır. Edirne’nin Bodrumu olarak bilinen plaja gelerek deniz, kum ve güneşin tadını çıkartabilirsiniz.

Edirne Gezilecek Yerler Erikli Sahili

Erikli Sahili yol tarifi için tıklayınız.

6.Yayla Sahili

Keşan ilçesinde yer alan sahilin temiz ve berrak suyunda yüzebilir, kumsalında güneşlenebilir ve ortamın keyfini sürebilirsiniz. Genellikle sakin ve huzurlu atmosferiyle dikkat çeken Yayla Sahili ailecek vakit geçirmek için tercih edebileceğiniz bir plaj.

Edirne Gezilecek Yerler Yayla Sahili

Yayla Sahili yol tarifi için tıklayınız.

7.Altınkum PlajıEdirne Gezilecek Yerler

4 kilometre uzunluğundaki sahili, temiz ve berrak denizi ile dikkatleri üzerine çeken plaj halka açıktır. Kendi şemsiyenizi ve şiltenizi alarak gün boyu kafa dinleyebilir ve bu güzel manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Edirne Gezilecek Yerler Altınkum Plajı

Altınkum Plajı yol tarifi için tıklayınız.

8.Mecidiye Uzunkum

Edirne Gezilecek Yerler yazımızda diğer durağımız Uzunkum plajıdır. Keşan ilçesine bağlı Mecidiye Köyün ’de yer alan Uzunkum plajı çevresinde bir yerleşim olmadığı için doğallığı bozulmamış plajlardandır. Yüzmeye elverişli olan plajda deniz kum güneşin keyfini çıkartabilir veya dalış sporu veya olta balıkçılığı yapabilirsiniz.

Mecidiye Uzunkum

Mecidiye Uzunkum yol tarifi için tıklayınız.

9.Kale Koyu (İtalyan Koyu)

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Mecidiye Köyünde yer alan koy ismini içerisinde barındırdığı tarihi kaleden almıştır. Günümüzde tarihi kale harap olarak ulaşsa da koy tüm güzelliği ile sizleri davet ediyor.

Tertemiz berrak suyu, ince kumu ile deniz kum ve güneşin keyfini çıkartabilirsiniz. Ayrıca çevresinde bir tesis olmadığı için kamp yapmak isteyenler yanında bütün ihtiyaçlarını götürmelidirler.

Edirne Gezilecek Yerler Kale Koyu (İtalyan Koyu)

Kale Koyu (İtalyan Koyu) yol tarifi için tıklayınız.

10.Sait Faik Abasıyanık Koyu

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Mecidiye Köyünde yer alan koy ülkemizin gizli kalmış güzellikleri arasında yer almaktadır. Ormanlar arasında yer alan koy temiz ve berrak denizi, taşlık plajı ile harika manzaralara ev sahipliği yapıyor.

Araç ile ulaşım sağlanamayan koy bu nedenle oldukça sessiz ve ıssızdır. Özellikle kamp severlerin mutlaka keşfetmesi gereken koylardan olan bu yere tüm malzemeleriniz alıp gitmelisiniz. Çünkü yine çevresinde alışveriş yapabileceğiniz bir yer bulunmamaktadır.

Edirne Gezilecek Yerler Sait Faik Abasıyanık Koyu

Sait Faik Abasıyanık Koyu yol tarifi için tıklayınız.

11.Edirne Gezilecek Yerler Dalyan Gölü

Edirne’nin Enez ilçesinde yer alan göl Meriç Nehri’nin Ege Denizine döküldüğü alanda meydana gelmiştir. Kıyı set göllerinden olan Dalyan Gölünün suyu tuzlu ve sodalıdır. Gölde en çok yılan balığı ve kefal bulunmaktadır. Ayrıca birçok kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

Dalyan Gölü yol tarifi için tıklayınız.

12.Erikli Tuz Gölü

Keşan ilçesine bağlı Erikli Köyü’nde yer alan göl Dünyada kendi kendini temizleyen 3 körfezden biri olan Saroz Körfezinin en güzel sahili olan Erikli Sahilin hemen arkasında konumlanmaktadır. Oldukça büyük bir alana sahip olan göl birçok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Doğal bir tuz gölü olan Erikli Tuz Gölü eşsiz manzarası ve barındırdığı canlılarla sizlere harika görüntüler sunuyor.

Erikli Tuz Gölü

Erikli Tuz Gölü yol tarifi için tıklayınız.

13.Koru Dağları

Gelibolu Yarımada’sının kuzey sınırında yer alan ve Ergene Havzasına kadar ulaşan koru dağları Edirne’nin en önemli üç yükseltisinden birisidir. Kızılçam ve meşe türlerinden oluşan ormanlarının dışında kurt, tilki, karaca, yaban domuzu, keklik, tavşan gibi birçok canlıya ev sahipliği yapmaktadır.

Koru Dağları yol tarifi için tıklayınız.

14.Edirne Kent (İzzet Arseven) Ormanı

Edirne merkeze 2 kilometre mesafede Meriç Nehri kıyısında yer alan kent ormanı yeşil alanı ve tertemiz havasıyla yöre halkının uğrak alanlarındandır. Ak söğüt, titrek kavak, saplı meyveli karaağaç, armut, muşmula, yabani erik gibi ağaçlarla çevrili olan ormanda pikniğinizi yapabilir ve sevdiklerinizle hoş sohbet vakit geçirebilirsiniz.

Kent Ormanında piknik alanları, ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz market, kasap reyonu, hazır mangal keyfi, çocuk oyun alanları, bisiklet parkuru gibi hem dinlenebileceğiniz hem de eğlenebileceğiniz alanlar mevcuttur.

Edirne Kent (İzzet Arseven) Ormanı

Edirne Kent (İzzet Arseven) Ormanı yol tarifi için tıklayınız.

15.Sarayiçi Tavuk OrmanıEdirne Gezilecek Yerler

Sarayiçi semtinde yer alan orman ismini 58 hektar alan içerisinde binlerce tavuk yetiştirilmesinden almıştır. Tavuklara da Selimiye Caminin inşası sırasında Horasan Harcı için yumurta akı ihtiyaç duyulmuş ve yumurta akı buradaki tavukların yumurtasından karşılanmış, tavuk etleri de askeri bölgelere gönderilmiştir.

Günümüzde mesire yeri olarak kullanılan ormana gelebilir pikniğinizi yapabilir ve ailecek harika vakit geçirebilirsiniz.

Sarayiçi Tavuk Ormanı

Sarayiçi Tavuk Ormanı yol tarifi için tıklayınız.

16.Gökçetepe Tabiat Parkı

Dünya’da kendi kendini temizleyebilen 5 körfezden biri olan Saroz Körfezinde yer alan park 11.07.2011 yılında kurulmuştur. Toplam 5002 hektar alana sahip olan park Edirne’nin Keşan ilçesinde yer almaktadır. Çam ormanları ile çevrili olan Gökçetepe Tabiat Parkı bozulmamış yapısıyla adeta cennetten bir köşe.

Gökçetepe Tabiat Parkına gelerek pikniğinizi yapabilir, çadır veya karavan ile kamp kurabilir, içerisinde yer alan plajlarında yüzebilir, restoranlarında ve kafelerinde farklı lezzetleri tadabilirsiniz. Ayrıca içerisinde bulunan Organik Gıda Pazarından doğal alışverişinizi yapabilirsiniz. Bunlar dışında içerisinde barındırdığı Saroz Körfezinde de dalış yapabilir ve binlerce deniz canlısını yakından görebilirsiniz. Tabiat Parkı dalış dışında yamaç paraşütü, offroad gibi doğa sporlarına da imkân sağlamaktadır.

Edirne Gezilecek Yerler Gökçetepe Tabiat Parkı

Gökçetepe Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.

17.Danişment Tabiat Parkı

Edirne’nin Keşan ilçesinde Saroz Körfezinin kıyısında yer alan tabiat parkı yaklaşık 1320 hektar alana sahiptir. Özellikle kampçıların uğrak alanlarından olan Danişment Tabiat Parkında ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz birçok alan mevcuttur. Market, manav, elektrik panoları, restoran, kır gazinosu, wc, duş bunlardan bazılarıdır.

Yeşilin ve mavinin birleştiği Danişment Tabiat Parkında kamp kurarak doğa ile iç içe bir gün geçirebilir ya da pikniğinizi yapabilir sıcak hava bunalttığında da denize girerek deniz, kum ve güneşin keyfini sürebilirsiniz.

Danişment Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.

18.Gala Gölü Milli ParkıEdirne Gezilecek Yerler

2005 yılında Milli Park ilan edilen Gala Gölü Enez ve İpsala ilçesi sınırlarında olup toplam 6000 hektar alana sahiptir. Küçük Gala, Büyük Gala, Pamuklu Gölü ile Hisar dağı eteklerinde yer alan ormanlık alandan oluşan milli park Türkiye’nin en önemli sulak alanlarındandır. İçerisinde yaklaşık 163 farklı kuş türü gözlenmektedir. Türkiye’nin ikinci büyük kuş gözlem alanı olan milli parkta kuş gözlemciliği yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir, bisiklet sürebilir, yürüyüş yapabilir ve pikniğinizi yaparak doyumsuz manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Gala Gölü Milli Parkı

Gala Gölü Milli Parkı yol tarifi için tıklayınız.

19.Edirne Gezilecek Yerler 19 Kasım Parkı

Keşan ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesinde yer alan park yöre halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Toplam 2545 metrekare alana sahip olan park ismini Keşan’ın kurtuluş tarihinden almıştır. İçerisinde bir adet açık hava fitness alanı, bir adet kafeterya, bir adet çocuk oyun alanı, bir adet çok amaçlı spor alanı, oturma bankları, kameriye ve piknik masaları bulunmaktadır.

Edirne Gezilecek Yerler 19 Kasım Parkı

20.Feyzullah Aktan Parkı 

Keşan ilçesine bağlı Erikli Köyünde yer alan park 8 Ağustos 2015 tarihinde hizmete açılmıştır. Yöre halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilen park hem dinlenmeye hem de eğlenmeye fırsat sunuyor. İçerisinde yer alan çardaklarda dinlenirken çocuklarınızda oyun alanında sınırsızca eğlenerek bütün enerjilerini atabilirler.

Feyzullah Aktan Parkı

Cadde ve Meydanlar

21.Kırkpınar Er MeydanıEdirne Gezilecek Yerler

Edirne’nin Sarayiçi, Semtinde yer alan meydan tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinin düzenlendiği meydandır. İlk 1361 yılında Murat Bey’in emri ile kırk yiğit akıcılarının anısına bir güreş düzenlenmiş ve bu güreşte Kırkpınar Yağlı Güreşleri olarak tarihe geçmiştir. O tarihten günümüze kadar her yılın Hıdırellez gününde düzenlenen bu güreşi de Kırkpınar Er Meydanına giderek Edirne Gezi Rotanıza eklemeli ve mutlaka bu gösteriye şahitlik etmelisiniz.

22.Edirne Saraçlar Caddesi

Yaklaşık 700 metre uzunluğunda olan cadde Edirne’nin ticari hayatının sürdüğü bir alandır. Caddenin iki tarafında da Cumhuriyet öncesi dönemden kalma birçok ticari yapı yer almaktadır. İstanbul’un İstiklal Caddesi gibi olan bu cadde gerek içinde barındırdığı tarihi yapıları gerek beyaz eşya, ayakkabıcı, kuyumcu gibi alışveriş dükkanları gerekse de kafeteryaları ile ziyaret edebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.

Edirne Saraçlar Caddesi

Eğlence

23.Aquadrian Edirne

Kent merkezinde yer alan aquapark gerek temizliği gerekse de birbirinden eğlenceli alanları ile ziyaretçi akımına uğruyor. İçerisinde barındırdığı yüzme havuzları ve birçok eğlenceli kaydırakları ile her yaşa hitap etmektedir. Sizlerde yazın sıcağından bunaldıysanız aquaparka gidebilir hem serinleyip hem de eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.

Edirne Gezilecek Yerler Aquadrian Edirne

Müzeler

24.Arkeoloji ve Etnofrafya Müzesi

13 Haziran 1971 yılında açılan müze Selimiye Caminin arkasında konumlanmaktadır.

Müzenin Arkeoloji Bölümünde Orta Neolitik ve İlk Kalkolitik Döneme ait pişmiş toprak, taş, kemik buluntuları ile mermer heykeller ve steller sergilenmektedir. Özellikle Enez kazısı sonucu elde edilen eserler müzenin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Seramik yapıtlar, mermer heykel parçaları pişmiş toprak heykelcikler, steller, figürlü amphoralar ve çeşitli takılar Enez kazısı sonucu elde edilen ve müzede sergilenen eserlerden bazılarıdır.

Müzenin Etnografya Bölümünde ise halı ve kilimler, hat sanatına ait örnekler, Balkanlara ait yöresel giysiler, Edirne Gelin Odası ile Atatürk’ün Edirne ziyareti sırasında kullandığı bazı eşyaları sergilenmektedir.

Edirne Gezilecek Yerler Arkeoloji ve Etnofrafya Müzesi

25.Türk İslam Eserleri Müzesi

1925 yılında Atatürk’ün emriyle Dr. Rıfat Osman, Necmi İğe ve Arif Dağdeviren tarafından Selimiye Külliyesi içerisindeki Darül Hadis Medresesinde kurulan müze Edirne’nin ilk müzesi olma özelliğini taşımaktadır.

Eserler Kırkpınar Odası, Tekke Eşyaları Odası, Çorap Odası, İşleme ve Yazılı Silahlar Odası, Silah Odaları, Balkan Harbi Odası, Çini ve Seramik Odası, Sarayiçi Odası, Cam Eşyaları Odası, Mutfak Eşyaları Odası, Ölçü Aletleri Odası, Ağaç İşleri          Odası, Barok Sülemeler Odası olmak üzere 14 oda da sergilenmektedir.

Ayrıca müzede yer alan galeriler bölümünde de Edirne’de yer alan hamam, çeşme, cami gibi yapıların tamir kitabeleri, yazıtları ile Bab’üs saade kapısında bulunan arma ve 19. yüzyıl sonuna ait Edirne evlerinin ahşap tavan göbek örnekleri bulunmaktadır.

Bahçesinde de 15. Yüzyıl mezarlıklarından toplanan mezar taşı örnekleri ve Balkan Harbinde kullanılan yemek arabaları ile top ve gülleler sergilenmektedir.

Türk İslam Eserleri Müzesi

26.Selimiye Vakıf Müzesi

1569-1575 yılları arasında Dar-ül Kurra olarak inşa edilen yapı Selimiye Külliyesi içerisinde yer almaktadır. 2006 yılında restore edilen ve günümüzde Selimiye Vakıf Müzesi Olarak hizmet veren yapı kareye yakın dikdörtgen planlıdır.

Müze Ahşap Eserler Odası, Hat Eserler Odası, Çini Eserler Odası, Saatler Odası, Maden Eserler Odası, Dershane ve Revaklar Altı Sergilemesinden oluşmaktadır.

Dershane Odasında yapının o dönemi yansıtan bir canlandırması yer alırken Revaklar Altında ise Mimar Sinan’a ve külliyeye ait panolar sergilenmektedir. Diğer kalan odalarda ise Osmanlı dönemine ait yapıların onarımları sırasında elde edilen çini parçaları, lüleler, Vakıf Cami ve medreselerinden gelen hat levhalar, şamdanlar, Kuran-ı Kerimler, usturlaplar, hilyeler sergilenmektedir.

Selimiye Vakıf Müzesi

27.Edirne Kent Müzesi

Eski Hafıza Konağının restore edilmesiyle hizmete geçen Edirne Kent Müzesi 3 kattan oluşmaktadır.

1. Katında Edirne’nin genel özellikleri, faunası, iklimi, ulaşımı gibi bilgiler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra müze kütüphanesinde yine bu katta yer almaktadır.

2. Katında; Kalkolitik Dönemden Cumhuriyet Dönemine kadar ki 8 bin 300 yıllık tarih, çeşitli meteryal ve görsellerle bu katta anlatılmaktadır.,

3. katında ise Kırkpınar ve Spor Bölümü yer almaktadır. Girişinde söz ve bestesi Beyazıt Şansı’ya ait olan Kırkpınar Marşı çalınmaktadır. Ayrıca Edirne sporun 2. Ligde başarılara imza attığı nostaljik formada yine bu katta sergilenmektedir.

Yine üçüncü katta Atatürk için ayrılan bir köşede bulunmaktadır.  Burada Atatürk’ün Edirne ziyareti sırasında çekilen bir videosu gösterilmektedir. Ayrıca Edirne’nin yemek ve müzik kültürüne ilişkin bilgiler ile Deli, Selim’e ait bir köşede yer almaktadır. 

Müzenin ziyaretçiler tarafından en çok ilgi gören bölümü ise Edirne’nin tarih boyunca maruz kaldığı isyan ve göç olaylarının anlatıldığı bölümdür.

Edirne Kent Müzesi

28.Uzunköprü Kent Müzesi

16 Aralık 2013 yılında hizmete açılan müze iki kattan ve 6 odadan oluşmaktadır. Müzenin 1. Katında üç oda yer almaktadır. Bu odalarda da tüfek ve kılıçlar, daktilo ve hesap makineleri, fotoğraf makineleri, pikap ve radyolar, tarihi paralar ve bakır kaplar sergilenmektedir.

2. katında da Yaşam Odası ve Gelin Odası adı altında Uzunköprülü ailelerin günlük yaşamında kullandıkları ibrik, dikiş makinesi, kömür ütüsü, bavul, ayna, bebek patiği gibi eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca ikinci katın koridorunda Çanakkale Savaşında Uzunköprü’nün önemini yansıtan silikon asker heykeli de yer almaktadır. Ayrıca Uzunköprü’nün tarihi lezzeti haline gelmiş olan 1934 yılından beri hizmet veren meşhur Cazgır Dondurması kurucusunun silikon heykeli de bulunmaktadır.

Uzunköprü Kent Müzesi

29.Keşan Kent Müzesi

1800’lü yıllarda inşa edilen yapı ilk askeri kışla olarak kullanılmış daha sonra 1934 yılına kadar hastane olarak hizmet vermiştir. Günümüzde ise müze olarak kullanılacak olan yapının restorasyon çalışmaları devam etmekte ve Keşan’ın kurtuluşunun 100. yılı olan 19 Kasım 2022’de açılması planlanmaktadır.

İçerisinde ilçenin 100 yılını yansıtan aynı zamanda da geleceğe yön veren birçok eser yer alacaktır. İç mekânda kütüphane, sergi salonları, konferans salonları ve atölye alanları bulunacakken dış mekânda da açık hava sineması, amfi tiyatro, müze kafe gibi alanların yer alması planlanmaktadır.

Keşan Kent Müzesi

30.Özel Osman İnci Müzesi

Kent Merkezinde yer alan ve 427 metrekare alan üzerine kurulan müze 4 kattan oluşmaktadır.  Prof. Dr. Osman İnci tarafında kurulan müzenin içerisinde suluboya, yağlıboya, taş baskı eserleri ile seramik, bakır, ahşap, çini, cam objeler, dolmakalem koleksiyonu ve oyuncak araba koleksiyonu sergilenmektedir. Ayrıca Prof. Dr. Osman İnciye ait fotoğraflar, ödüller başarı belgeleri, akademik ve yönetimsel giysiler, etnografik aile giysileri ve seccadeler de müzenin içerisinde bulunmaktadır.

Müzenin zemin katında da süreli sergilerin, seminerlerin, konferansların, bilimsel toplantıların yapıldığı Sanat Odası yer almaktadır.

Özel Osman İnci Müzesi

31.İlhan Koman Resim ve Heykel Müzesi

Edirne Gar Binasının bahçesindeki tarihi köşkte konumlanmaktadır. Müzenin içerisinde İlhan Koman’a ait eserlerin yanı sıra Basri Erdem,

Burhan Doğançay, Orhan Benli, Adil Doğançay,  Ramis Aydın, , Hasan Pekmezci, Mehmet Pesen Burhan Yıldırım, Gürsoy Tunçyıldız, Atilla Atar, Veli Sapaz, Süleyman Saim Tekcan, Bahattin Odabaşı, Tülin Onat, Devrim Erbil, İsmail Yıldırım, Hayri Esmer, Hasip Pektaş Habib Gerez Numan Pura, Ali Atakan, Hatice Bengisu, Fehim Huskovic,  Nikolay Alexiev,  Hakan Esmer, Erol Özden, Mehmet Akbaba, Zeki Serbest, Ülkü Ünal, Tayyip Yılmaz, Mustafa Aslıer gibi sanatçılara ait eserlerde yer almaktadır.

İlhan Koman Resim ve Heykel Müzesi

32.Sultan II Beyazıt Külliyesi Sağlık Müzesi

1448 yılında Sultan Beyazıt tarafından yaptırılan külliye cami, darüşşifa ve medrese bölümlerinden oluşmaktadır. 1984 yılında külliyenin camisi hariç diğer bölümleri Trakya Üniversitesine tahsis edilmiş ve  restorasyon sonucu darüşşifa ve medrese bölümleri bazı bölümlerin eğitim yeri olarak kullanılmıştır.

23.04.1997 tarihinde de darüşşifa bölümü Sultan II Beyazıt Külliyesi Sağlık Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzenin açılmasından 11 yıl sonra da medrese bölümü 23.04.2008 tarihinde Tıp Medresesi adı altında müzeye dahil edilmiştir.

Müzenin darüşşifa bölümü aslına uygun olarak mankenlerle canlandırılmış ve gerçek bir görüntü yaratılmıştır.

Müzenin tıp medresesi bölümüde 15. yüzyıldaki şekline uygun olarak mankenlerle canlandırılmış ve dönemin eğitiminin bilinmeyen yönleri gün yüzüne çıkarılmıştır. 

2004 yılında Dünya’nın en prestijli müzecilik ödülü olan Avrupa Konseyi Avrupa Müze Ödülün alarak gerek yurt için de gerek de yurt dışında adını duyurmuştur. Tıp tarihine ışık tutması ve Osmanlı darüşşifasını gerçek anlamıyla yaşatan tek müze olmasından dolayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Sultan II Beyazıt Külliyesi Sağlık Müzesi

33.Millî Mücadele ve Lozan Müzesi

Karaağaç Semtinde Trakya Üniversitesi Rektörlüğü alanı içerisinde konumlanan müze Millî Mücadele ve Lozan Müzesi adı altında 19.04.2016 tarihinde ziyarete açılmıştır.  Müzenin içerisinde Millî Mücadele ve Lozan Antlaşmasına ait birçok kitap, obje ve bilgilendirici panolar bulunmaktadır.

34.Hıdırlık Tabya Balkan Tarihi Müzesi (Balkan Tarihi Müzesi)

Hıdırlık Tabyası 1886-1888 yılları arasında Balkan Savaşlarında Edirne Savunma hattı olarak oluşturulmuştur. Şükrü Paşa komutasında olan Hıdırlık Tabyası; karargâh binası, 18 adet topçu odası, 120 metrelik tünel ve 4 adet dehliz odasından oluşmaktadır.

1912-1913 yılları arasında Balkan Savaşlarında Bulgarlara karşı destansı bir direnişin gerçekleştiği ve Edirne savunmasının simgesi haline gelen Hıdırlık Tabyaları Balkan Savaşları’nın 100. Yüzyıl anısına aslına uygun olarak restore edilmiştir. İçerisinde Balkan Savaşları Dönemi ile Erken Cumhuriyet Dönemini yansıtan top, tüfek, tabanca, bilumum savaş araç gereçleri, gülleler ve o dönemin askeri kıyafetleri sergilenmektedir.

Hıdırlık Tabya Balkan Tarihi Müzesi (Balkan Tarihi Müzesi)

35.Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşları Müzesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde inşa edilen Kıyık Tabyası 1912-1913 yılları arasındaki Balkan Savaşlarında Edirne Savunma hattı olarak kullanılmıştır. 136 metre rakımda yer alan tabyanın duvarları taştan kemerleri tuğladan yapılmıştır.

28 Kasım 2000 tarihinde müzeye dönüştürülen tabya 14 bölüm ve 23 odadan oluşmaktadır. İçerisinde Edirne kuşatması zamanında askerlerin ve halkın maruz kaldığı olumsuz koşullar konu mankenleriyle canlandırılmaya çalışılmıştır. Ayrıca kuşatma sırasında şehit düşen asker ve sivillerin anısına ait bir anıtta yer almaktadır.

Bir de müze içerisinde Edirne halkı tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerine bağışlanan silah, mühimmat ve belgelerin sergilendiği dört vitrin, iki top, yemek dağıtım arabası ile harita, resim ve bilgi notlarının yer aldığı 18 adet pano, 28 konu mankeni ve seslendirme sistemi yer almaktadır.

Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşları Müzesi

36.Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi

Kent Merkezinde yer alan müze 12 bin metrekare alanı ile Balkanların ve Türkiye’nin en büyük interaktif müzesidir. İçerisinde de 4 bin 500 metrekare yeşil alan mevcuttur. Yeşil alanda Paleontoloji Adası, Buzul Adası, Bilim Adası, Entomoloji Adası bulunmaktadır. Yeşil alan dışında müzede Sarı ve Mavi Alanda yer almaktadır. Sarı Alanda; Vahşi Yaşam ve Yardımseverlik, Veterinerlik ve Sevgi sergileri bulunurken Mavi Alanda da; Trafik ve Hoşgörü, Çevre ve Saygı sergileri yer almaktadır.

Doğa ve teknolojinin harmanlandığı bu müzede çocuklar hem eğleniyor hem de öğreniyor.

Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi

37.Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği

Edirne’nin Sarayiçi semtinde yer alan şehitlik 1912-1913 yılları arasındaki Balkan Savaşında Bulgarlara karşı tutsak düşen ve aç bırakılarak ölüme terkedilen sivil, asker 20.000 şehit anısına 14 Ocak 1994 yılında yaptırılmıştır.

Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği

38.Edirne Gezilecek Yerler Lozan Anıtı

Karaağaç Semtinde Trakya Üniversitesi Rektörlüğü alanı içerisinde konumlanan anıtın temeli 29 Mart 1988 yılında atılmış, 19 Temmuz 1988 yılında da dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılışı gerçekleşmiştir. Üç yüksek sütundan oluşan Lozan Anıtı’nın birinci sütunu 36,45 metre yüksekliğindedir ve Anadolu’yu simgelemektedir. İkinci sütunu 31,95 metre yüksekliğindedir ve Trakya’yı sembolize etmektedir. Üçüncü sütunuda 17,45 metre yüksekliğindedir ve Karaağaç’ı simgelemektedir.

Anıtın üzerinde yer alan beton çember; birliği temsil ederken, genç kız figürü; zarafet, estetik ve hukuku, kızın elindeki güvercinde; barış ve demokrasiyi, diğer elinde yer alan belgede; Lozan Antlaşmasını simgelemektedir.

Lozan Antlaşması ile tekrardan Türk topraklarına kazandırılan Karaağaç’ın anısına dikilen Lozan Anıtını ve yanında yer alan Lozan Müzesini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Edirne Gezilecek Yerler Lozan Anıtı

Dini Yapılar

39.Selimiye Camii

Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve ‘ustalık eserim’ diye gösterdiği camii gerek Edirne gerekse Osmanlı’nın simgesel yapılarındandır. UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan cami Dünya başyapıtlarının arasında yer almaktadır.  1569-1575 yılları arasında II. Selim’in emri ile inşa edilen caminin dört minaresi bulunmaktadır. Toplam 2475 metrekare bir alan üzerine kurulan caminin iç bölümü de 1620 metrekare alanı kaplamaktadır. Yapımında kesme taş kullanılan caminin 31,30 metre çapındaki kubbesi dikkat çekmektedir. Kubbe 6 metre genişliğinde kemerlerle birbirine bağlı 8 büyük payeye oturmaktadır. 3.80 çapında, 70,89 metre yüksekliğinde üç şerefeli dört minareden oluşmaktadır.

Mimari özellikleri ile eşi benzeri olmayan cami mermer, taş, ahşap, çini ve sedef gibi süslemelerle de dikkat çekmektedir. Özellikle minber ve mihraptaki mermer işçiliği süslemeler arasında en dikkat çekenidir. Orta kısmında mermer sütuna oturan müezzin mahveli altın varaklı Edirne kari kalem işi süslemesiyle Klasik dönemin en güzel örneğini yansıtmaktadır. Camide yer alan çini süslemeleri sıratlı tekniğinde İznik’te yapılmış olup 16. yüzyıl çiniciliğinin en güzel örneklerindendir.

Yapının taş duvarlar ile çevrili geniş dış avlusunda Dar-ül Hadis, Dar-ül Kurra ve Dar-ül Sübyan yapıları yer almaktadır. Günümüzde Dar-ül Hadis Türk İslam eserleri müzesi olarak kullanılırken, Dar-ül Kurra Vakıf eserleri müzesi olarak kullanılmaktadır.

Edirne Gezilecek Yerler Selimiye Camii

40.Üç Şerefeli Camii

Kent Merkezinde yer alan camii II. Murat tarafından 1433-1447 yılları arasında yaptırılmıştır. Erken ve Klasik Osmanlı mimarisinden izler taşıyan camii dikdörtgen planlıdır. Diğer camilerden farklı olarak geniş bir revaklı avlusu bulunmaktadır. Avlunun dört köşesinde de minareler yer almaktadır.  Cami ismini minareler arasında 67,62 metre yüksekliğindeki en yüksek ve üç şerefeli olan minareden almıştır. Her şerefeye de ayrı merdivenle çıkılması dikkat çeken mimariler arasındadır. Kubbedeki özgün kalem işi süslemeleri ve minaredeki kırmızı ve beyaz taş uygulaması görülmeye değer mimari değerler arasındadır.

Edirne Gezilecek Yerler Üç Şerefeli Camii

41.Edirne Gezilecek Yerler Eski Camii

1403 yılı Yıldırım Bayezid Han oğlu Emir Süleyman tarafından yapımına başlanan cami 1414 yılı Çelebi Mehmet zamanında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Caminin yan kapısında bulunan kitabeye göre yapının mimarı Konyalı Hacı Alaeddin ve kalfası İbrahim oğlu Ömer’dir.

2116 metrekare alan üzerine kurulu olan cami kare planlı olup üzeri dokuz kubbe ile örtülüdür. Bu özelliği ile çok kubbeli camiler arasında yer almaktadır.

Caminin kuzey köşesinde yer alan ve cami ile yükselen tek şerefeli minare cami ilk inşa edildiğinde yapılmıştır.  Batı köşesinde yer alan diğerinden daha yüksek olan ve iki şerefeli olan minare ise sonradan Çelebi Sultan Mehmet Han tarafından yaptırılmıştır. Her şerefeye de ayrı merdivenle çıkılması dikkat çeken mimariler arasındadır.

Cami Üç Şerefeli Cami’nin yapılmasından sonra Eski Camii olarak anılmaya başlanmış ve zamanla bu ismi almıştır. İçerisinde yer alan mermer minberin yan kısımları Rumi ve geometrik desenlerle süslü olup bir tarafında da ayet yazı kuşağı yer almaktadır. Şehrin ilk Ulu Camisi olmasından dolayı minberinde her daim fethin sembolü olarak kabul edilen sancak asılı olmuştur. Osmanlı padişahlarından III. Mustafa ve II. Ahmet’te bu camide kılıç kuşanmışlardır. Hatta bu geleneği yaşatmak için imamlar günümüzde dahi Cuma hutbelerine kılıç ile çıkmaktadırlar.

Ayrıca II. Murat döneminde Hacı Bayram Veli bu camide vaaz vermiştir. Vaaz küsüsü Hacı Bayram Veli’ye saygıdan dolayı imamlar tarafından kullanılmamaktadır.

42.Muradiye Camii

Edirne’nin Küçükpazar Semtinde yer alan yapı II. Murat tarafından yaptırılmıştır. Zaviyeli camilerin en güzel örneklerinden olan Muradiye Camii ana mekân, iki kubbeli mekân, son cemaat yeri ve avlusunda yer alan şadırvandan oluşmaktadır.

Cami dış görünüşü sade olsa da içi süslemelerle dikkat çekmektedir.  Mihrap ile duvarları kaplayan çiniler Türk Çini Sanatının en güzel örneklerindendir.

Muradiye Camii

43.Gazi Mihal Cami

Mihal Bey Köprüsünün karşısında yer alan camii üzerinde yer alan kitabeye göre 1422 yılında yaptırılmıştır. Yapımında kesme taş kullanılana yapının nadirde olsa duvarlarında mermere rastlanmaktadır.

Gazi Mihal Cami

44.Sittişah Sultan Camii

1422 yılında Fatih Sultan Mehmet’in zevcesi ve Dulkadiroğlu Süleyman Bey’in kızı olan Sitti Hatun tarafından yaptırılmıştır. Kent Merkezinde yer alan camii halk arasında Sitti Sultan Camii ve Hatuniye Camii olarak da bilinmektedir. Günümüze kadar birkaç kez onarımdan geçse de ayakta kalabilmiş tarihi yapılardandır.

Sittişah Sultan Camii

45.Defterdar Camii

Kent Merkezine bağlı Talat Paşa Caddesinde Sittişah Sultan Camii’nin kuzeybatısında yer alan camii II. Selim döneminde Defterdar Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Geniş bir avlu içinde konumlanan cami halk arasında Defterdar Mustafa Çelebi Camii ve Defterdar Kara Mustafa Paşa Camii olarak da bilinmektedir.

1752 depreminde camiinin görkemli minaresi yıkılmış, 1870 yıllarda da Hacı Ruşen tarafından harim ahşap bir çatı ile örtülmüş, 1953 ve 1962 yıllarında yapılan onarımlarda da kubbe, son cemaat yeri, taç kapı ve pencereler aslına uygun olarak onarımdan geçmiştir.

Edirne Gezilecek Yerler Defterdar Camii

46.Darül Hadis Camii

Tunca Nehri kıyısında konumlanan camii 1435 yılında II. Murat tarafından yaptırılmıştır. Caminin yanında ise türbe bulunmakta, bu türbede de II. Murat’ın iki oğlu ve III. Ahmet ile III. Mustafa’nın çocuklarının kabirleri yer almaktadır.

Darül Hadis Camii

47.Hersekzade Ahmet Paşa Camii

Keşan ilçesinde yer alan cami Hersekzade Ahmet Paşa tarafından inşa edilmiştir. 16. yüzyıldan günümüze ulaşabilmiş olan bu yapının bir kitabesi bulunmamaktadır. Kare planlı olan cami gerek iç süslemeleri gerek dış mimarlığı gerekse de tarihi değeri ile muazzam gözükmektedir. Özellikle kurşun kaplı kubbesi ve duvar süslemeleri görülmeye değer güzellikler arasındadır.

Ayıca caminin avlusunda da Osmanlı zamanında katiplikten veziriazamlığa kadar görev yapmış olan birçok kişinin kabri bulunmaktadır.

Hersekzade Ahmet Paşa Camii

48.Kuşçu Doğan Camii

Kent merkezine bağlı Karanfiloğlu Caddesinde yer alan yapı Kurt Doğan, Kurtçu Doğan, Korucu Doğan isimleriyle de anılan Kuşçu Doğan tarafından yaptırılmıştır. Caminin herhangi bir kitabesi bulunmasa da mimarisine bakıldığında 15. Yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Kare planlı olan cami kesme taştan yapılmış olup üstü merkezi bir kubbe ile örtülüdür. Tek şerefeli olan caminin minaresi yapının batısında kesme taş kaide üzerinde yer almaktadır. Ayrıca caminin avlusunda da XVII ve XIX yüzyıllarına ait mezar taşları bulunmaktadır.

Kuşçu Doğan Camii

49.Has Yunus Bey Türbesi

1456-1469 yılları arasında kaptanıderyalık yapan Has Yunus Bey bir Osmanlı denizcisidir.  İstanbul’un fethinden sonra Çanakkale Boğazının güvenliği için İmroz, Taşoz, Semendirek ve Limni adalarının ele geçirilmesi için görevlendirilmiş olup hepsini başarılı bir şekilde almıştır. Bu seferlerden sonra Paşa unvanını almıştır.

Türbesi de yaklaşık 500 yıldır Enezde eski bir mezarlığın içerisinde yer almaktadır. Türbe incelendiğinde aslında buranın küçük bir Hristiyan ibadet yeri olduğu anlaşılmaktadır. Yapımında moloz taş kullanılan yapının ortasında yüksek kasnaklı bir kubbe vardır. Türbenin dış duvarları içinde de bir adet kuyu bulunmaktadır. Yapının haç şeklindeki kolları ise beşik tonozla örtülü olup bu kollardan birine Kaptan Yunus Bey’e ait olduğu kabul edilen bir adet sanduka yerleştirilmiştir. 

Has Yunus Bey Türbesi

50.Hasan Sezai Hazretleri Türbesi

1669 yılında Yunanistan sınırları içinde bugün ki ismi Korent olan şehirde doğmuştur. Hasan Sezai Hazretleri gülşeniyye tarikatına mensup bir zaattır. 1738 yılında Edirne’de vefat eden Hasan Sezai Hazretleri kendi ismini taşıyan dergâhın bahçesine defnedilmiştir.

Öncesinden bakımsız olan türbesi restorasyondan geçmiş ve bahçesine de peyzaj düzenlemesi yapılmıştır. Sizlerde Edirne’nin manevi sahibi olan Hasan Sezai Hazretleri türbesini ziyaret ederek duanızı yapabilir ve o manevi atmosferi yakından hissedebilirsiniz.

Hasan Sezai Hazretleri Türbesi

51.Edirne Gezilecek Yerler İzzet Paşa Türbesi

Edirne Gezilecek Yerler yazımızda diğer durağımız İzzet Paşa Türbesi. Kent Merkezine bağlı Baba Demirtaş Mahallesinde yer alan türbe ampir üslupta inşa edilmiştir. Türbenin içerisinde Hacı İzzet Paşaya ait bir adet ahşap sanduka yer almaktadır. Türbenin kapısı çift kanatlı olup mihrabı ve revağı yoktur. İç mekânı zeminden yaklaşık 30 cm aşağıdadır.  

52.Sweti George Bulgar Kilisesi

1880 yılında Sultan Abdülhamid’in izni ile inşa edilen kilise Edirne’nin Kıyık Semtinde yer almaktadır. Halk arasında Bulgar Kilisesi olarak da bilinmektedir. Kilisenin Balkan Savaşlarından sonra cemaati azalmış ve ayinlerine ara verilmiş bu nedenle de zamanla harabeye dönüşmüştür.

Kilisede 2001 yılında restorasyon çalışması başlamış, 2003 yılında bitirilmiş, 9 Mayıs 2004 tarihinde de tekrar ayinlere açılmıştır.

Sweti George Bulgar Kilisesi

Tarihi Yapılar

53.Karaağaç Eski Tren Garı

Kent Merkezine bağlı Karaağaç Kasabasında yer alan gar 1971 yılında inşa edilmiştir. II. Abdülhamid devrinde yaptırılan bu istasyon binası İstanbul’daki Sirkeci Garı örnek alınarak yapılmıştır. Üç katlı olan yapı dikdörtgen planlı olup 80 metre uzunluğundadır.

1974 yılı Kıbrıs Harekâtında ileri karakol olarak kullanılan bina 1977 yılında da Trakya Üniversitesine tahsis edilmiş ve aslına uygun restore edilerek rektörlük binası olarak hizmet vermiştir.  2017 yılından itibaren de Güzel Sanatlar Fakültesi olarak hizmet veren bu tarihi bina görülmesi gereken tarihi binalardandır.

Edirne Gezilecek Yerler Karaağaç Eski Tren Garı

54.Edirne Büyük Sinagogu

1905 yılının Ağustos ayında Edirne’de çıkan büyük yangın sonucu 13 sinagog tamamen yok olmuştur. Bu büyük sinagog da tamamen yok olan sinagoglar yerine Avustralya’nın başkenti Viyana’da yer alan Leopoldstader Tempel sinagogundan esinlenerek Ocak 1906 fermanı ile Fransız mimar France Depre tarafından yapılmıştır.1907 yılında da Kal Kados ha Godal tarafından ibadete açılmıştır.

Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın da üçüncü büyük sinagogu olan yapı 1983 yılına kadar aktif olarak kullanılmış daha sonra da uzun yıllar boyunca kaderine terk edilmiştir.

Sinagoga da 2010 yılında restorasyon çalışması başlanmış ve 2015 yılında bitirilerek yeniden hizmete açılmıştır.

Edirne Gezilecek Yerler Edirne Büyük Sinagogu

55.Peykler MedresesiEdirne Gezilecek Yerler

Üç şerefeli caminin hemen yanında konumlanan medrese Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. İsmini de Fatih Sultan Mehmet’in yakın çevresinde bulunan askerlerden almıştır. Saatli medreseden sonra inşa edildiği için halk arasında Medrese-i Cedide (Yeni Medrese) olarak da bilinmektedir. Medresenin en dikkat çeken ögesi ise görkemli nişli taç kapısıdır.

56.Edirne Gezilecek Yerler Saatli Medrese

1437-1447 yılları arasında II. Murat tarafından yaptırılan medrese Edirne’nin simgesel yapılarındandır. Fatih Sultan Mehmet başta olmak üzere birçok alimin eğitim gördüğü Saatli Medrese 80 yıl boyunca kullanılmamış ve kaderine terk edilmiştir.

2016 yılında aslına uygun olarak restorasyon çalışmaları başlanmış ve 2021 yılında bitirilerek Fatih Sultan Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Fatih Sultan Mehmet’e adanmış ilk tematik müze olma özelliği taşımaktadır. İçerisinde odalar hareketli resim ve metinlerle kaplı olup Fatih Sultan Mehmet’in doğumundan ölümüne kadar her şey üç boyutlu olarak minyatürlerle anlatılmıştır. Ayrıca avlusunda yer alan pirinçten yapılma Osmanlı ordusu maketi de görülmeye değer muntazam güzelliklerdendir.

57.Edirne Sarayı

Edirne Gezilecek Yerler yazımızda diğer durağımız Edirne Sarayı. Saray-ı Cedid-i Amire olarak da bilinen saray Topkapı Sarayından sonra Osmanlı’nın en büyük sarayı idi.1876-1877 Rus Savaşında düşmanın Edirne’ye yaklaşması sebebiyle Vali Cemil Paşa ve Edirne kumandanı Ahmet Eyüp Paşa emri üzerine sarayın yakınında yer alan cephanelik Rusların eline geçmesin diye patlatılmış ve sarayın birçok yapısı yıkılmıştır.

Önceden 3 bin metrekarelik alan üzerine kurulan saray 5 ana meydan ve bu meydanın içinden bulunan yapılardan meydana geliyordu.

Sarayın çoğu yok olsa da günümüze bazı bölümleri ulaşabilmiştir. 2008 yılında da restorasyon çalışması başlanan sarayın kalan bölümleri görülmeye değer yapılar arasındadır.

Edirne Sarayı

58.Ekmekçizade Kervansarayı

1609 yılında Ekmekçizade Ahmet Paşa tarafından Sedefkar Mehmet Ağa ve Edirne’li Mimar Hacı Şaban Ağa’ya yaptırtılıp Sultan Ahmed’e armağan edilmiştir. Kent Merkezine bağlı Ayşe Kadın Semtinde konumlanan kervansaray Ayşe Kadın Hanı olarak da bilinmektedir.

59.Rüstempaşa Kervansarayı

Kent Merkezinde yer alan kervansaray Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırtılmıştır. Klasik Osmanlı mimarisinden izler taşıyan kervansaray avlulu hanlar planında yapılmıştır. Yapıda dikdörtgen avlunun çevresinde iki katlı odalar yer almaktadır. Katların avluya bakan kısımları da revaklıdır. Revakların arkasında da ocaklı ve nişli odalar yer almaktadır.

Kervansaray 1972 yılında restore edilerek otele dönüştürülmüştür. Günümüzde otel olarak işletilen yapıyı ziyaret ederek konaklayabilir ve tarihi mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Rüstempaşa Kervansarayı

60.Edirne Gezilecek Yerler Sahil Kervansarayı

İngiliz Kışlası olarak da bilinen yapı 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından kışla olarak kullanılmıştır. Aslında bir Osmanlı kervansarayı olan yapı Osmanlı zamanında sıklaşan ticari hayatın değişim merkezi olarak inşa edilmiştir. 16. Yüzyıl Osmanlı mimarisinden izler taşıyan kervansaray dikdörtgen planlı olup kıyıya dik uzanmaktadır.  Sahil kervansaraylar içinde önemli bir yere sahip olan bu kervansaray ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Gümrük Denilen yerde konumlanmaktadır.

61.Enez KervansarayıEdirne Gezilecek Yerler

Enez ilçesinde yer alan ve halk arasında Deveci Han olarak da bilinen yapının herhangi bir kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Yapımında taş ve moloz kullanılan yapı dikdörtgen planlı olup üzeri çatı ile örtülüdür. Günümüze sadece beden duvarları oluşan bu tarihi yapı zamanınız varsa görülmeye değer yerler arasındadır.

Enez Kervansarayı

62.Deveci Hanı (Eski Hapishane)

Kent Merkezinde yer alan yapının üzerinde bir kitabesi olmadığından yapım tarihi kesin olarak bilinemese de mimarisine bakıldığında 15. yüzyılın ilk yarısında yapıldığı düşünülmektedir. İki katlı olan hanın üst katında 31 odası bulunmaktadır. Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılan yapı Osmanlı Hanlarının erken örneklerini yansıtmaktadır.

1846 yılı Vali Rüstem Paşa zamanında yapı cezaevine dönüştürülmüştür. 1949 yılına kadar da cezaevi olarak işlevini sürdürmüştür. 1891-1892 yıllarında da onarımdan geçmiş ve cezaevine ek olarak revir ve 4 oda ilave edilmiştir.

Günümüzde yapı restore edilmiş ve üst katında idari odalar alt katında da, Edirneli Ressam Hayri Çizel ile Ressam Hasan Rızaya ait sergi salonları, atölyeler yer almaktadır.

Edirne Gezilecek Yerler Deveci Hanı (Eski Hapishane)

63.Edirne Gezilecek Yerler Saray Hamamı

1365-1368 yıları arasında I. Murat tarafından inşa edilen Eski Sarayın içinde konumlanan hamam, saraya 14. yüzyılın ikinci yarısında Yıldırım Bayezid tarafından eklenmiştir. Eski Saraydan günümüze sağlam olarak ulaşabilmiş tek yapı olan Saray Hamamı Osmanlı tarihinin en eski hamamlarındandır. Eskiden saraya hizmet veren hamam sarayın yıkılması ve Selimiye Camii’nin yapılması ile Sultan Selim Vakfına dahil edilmiş ve hamamda halka açılmıştır.

Kare planlı çifte hamam olan saray hamamı, erkekler ve kadınlar bölümü olmak üzere iki bölümden oluşur.

Saray Hamamı

64.Sokullu Mehmet Paşa Hamamı

Üç Şerefeli Caminin karşısında yer alan hamam Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. 16. yüzyıl Türk Sanatının en güzel örneklerinden olan hamam çifte hamamlara örnektir. Erkekler ve kadınlar bölümü olmak üzere iki bölümden oluşur. En dikkat çeken mimarisi soyunmalık duvarında yer alan kesme taş ve tuğla işçiliğidir.

Sokullu Mehmet Paşa Hamamı

65.Kum Kasrı HamamıEdirne Gezilecek Yerler

Edirne Sarayı’nın içerisinde günümüze ulaşabilmiş yapılar arasında yer alan hamamın 15. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı düşünülmektedir.

Kum Kasrı Hamamı

66.İlhan Koman Konağı

Kaleiçi semtinde yer alan konak 1908 yılında Rum mimar ve ressamlar tarafından Neo-klasik üslupta yapılmıştır. Konak ünlü heykeltıraş İlhan Koman’ın doğduğu evdir.

İlhan Koman Konağı

67.IV. Murat Av Köşkü

Sarayiçi Semtinde Tavuk Ormanı’nın içerisinde yer alan köşk 1671 yılında IV. Murat tarafından yaptırılmıştır. Bugün sadece bir kısmı ayakta olan köşk görülmeye değer güzellikler arasındadır. 2002 yılında restore edilen yapı günümüzde ziyarete açıktır.

IV. Murat Av Köşkü

68.Edirne EvleriEdirne Gezilecek Yerler

Özellikle kent merkezine bağlı Kaleiçi semtinde yoğun olarak görülen Edirne Evleri her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Edirnekari adı verilen bezemeğe tekniği ile inşa edilmiş birçok köşk, konak ve özel olarak yapılmış ahşap evler bulunmaktadır.

Kaleiçi semti tarihi evleri ve dar sokakları ile Orta Çağ’dan günümüze kadar özelliğini kaybetmeden ulaşabilmiş bir bölge olup ziyaret edilip görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Edirne Evleri

69.Edirne Gezilecek Yerler Keşan Taş Evler

Osmanlılardan kalma olan bu taş evler Keşan ilçesinin tarihini dokusunu yansıtan en güzel örneklerdendir. Özellikle Hersekzade Ahmet Paşa caminin çevresinde yer alan mahallelerde yoğunlaşan bu evler tarihi yapısı ile görülmeye değer yerler arasındadır.

Keşan Taş Evler

70.Enez Kalesi

Antik Çağ’da Akropol adı verilen yüksek bir tepede konumlanan kale Balkanlardan gelen Barbar akınlarını önlemek amacı ile inşa edilmiştir. Yapım tarihi kesin olarak bilinemeyen kalenin mimarisine bakıldığında duvarlarında bulunan devşirme yapı malzemeleri Bizans öncesi yapıldığını düşündürmektedir.  M.S 6. yüzyılda da Doğu Ramo İmparatoru Lustinianus kalenin onarılması için talimat vermiştir.

Yapımında kesme taş, tuğla ve antik mimari parçalar kullanılmıştır. Ayrıca kalenin içerisinde Enez’in simgesi olan Ayasofya Kilisesi (Fatih Camii) bulunmaktadır. Gerek kale gerek içerisinde barındırdığı Fatih Cami halen ayakta kalabilmiş tarihi yapıtlardan olup görmeniz gereken yerler arasındadır.

Enez Kalesi

71.Gökçetepe Kalesi

Cenevizlilerden kalma olan bu kale günümüze sağlam olarak ulaşamasa da kalan kalıntıları ile kalenin manzarası görülmeye değer yerler arasındadır.

Gökçetepe Kalesi

72.Adelet Kasrı (Kulesi)

Edirne’nin Sarayiçi semtinde yer alan Adalet Kasrı Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır.456 yıllık olan yapı Edirne Sarayının içinde sağlam kalabilmiş tek yapıdır. Yapımında kesme taş kullanılan kule 3 katlı olup birinci katında şerbethane, ikinci katında divan katipleri, üçüncü katında da divan heyeti toplanırdı.

O dönemde Divan-ı Hümayun ve Yargıtay olarak kullanılan kasrın önünde seng-i arz ve seng-i ibret olmak üzere iki taş bulunmaktadır. Sağda yer alan seng-i arz taşında halkın divana sunacağı dilekçeler bulunurken, solda yer alan seng-i ibret taşında idam cezası alanlarının başları bulunmaktaydı.

Günümüzde müze olarak kullanılacak olan yapı geçici süreliğine kapalı olsa da tüm ihtişamı ile ayakta kalabilmiş olan bu yapıyı mutlaka görmelisiniz.

Adelet Kasrı (Kulesi)

73.Makedon Kulesi

Roma İmparatoru Hadrianus döneminden kalma olan bu kule Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde bulunan kulelerden günümüze ulaşabilmiş tek örneğidir.

Günümüzde Kentsel Arkeoloji Parkı olarak hizmet veren kule görülmeye değer güzellikler arasındadır.

Makedon Kulesi

74.Kral Kızı Bazilikası

Taşaltı Gölünün batı yamacında Kral Kızı mevkiinde konumlanan Bazilika 30 metre uzunluğunda olup üç neflidir. Nefler arasında da pastophorion bulunmaktadır. Yapılan kazılarda en son 12. Yüzyılda kullanıldığı düşünülen Bazilikanın tarihi geçmişi Roma Dönemine kadar uzanmaktadır. Bazilikanın yapımında kullanılan mermer bloklar ise Marmara Adası ile Semadirek’ten getirilmiştir.

Kral Kızı Bazilikası

75.Lalapaşa Dolmenleri

Lalapaşa ilçe merkezinin hemen yanında, genellikle de köy yollarının kenarında dizili olan dolmenler zamanınız varsa görebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır. Dolmenler toprakta yan yana mesafeli olarak dizilmiş birkaç adet büyük yassı taş ile bunların üzerine yatay olarak yerleştirilmiş büyük yassı taşından meydana gelmektedir. Burada yaklaşık 25 adet dolmen bulunmaktadır.

Lalapaşa Dolmenleri

Köprü ve Çeşmeler

76.Uzun Köprü

Edirne kadar Türkiye’nin de önemli anıtsal yapılarından olan köprü Dünya’nın en uzun taş köprüsüdür. 16 yılda bitirilen köprünün yapımına 1427 yılı II. Murat döneminde başlanmış ve 1443 yılında bitirilerek hizmete açılmıştır. İlk inşa edildiğinde 1392 metre uzunluğunda, 5,50 metre genişliğinde ve 174 yüksek kemeri olan köprü günümüze kadar yapılan onarımlarla değişiklik göstermiştir. Şimdi 1272 metre uzunluğunda, 6,90 metre genişliğinde ve 164 yüksek kemeri bulunmaktadır.

Toplam 7 boşaltma gözünün bulunduğu köprünün ayaklarında ve kemer kilit taşları üzerinde güç ve kuvveti temsil eden hayvan figürleri ile bitki motifleri yer almaktadır.

Uzun Köprü

77.Meriç KöprüEdirne Gezilecek Yerler

1883 yılı II. Mahmut döneminde temeli atılan köprünün 1842 yılında yapımına başlanmış 1847 yılında da bitirilerek hizmete açılmıştır. 263 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde olan köprü Geçmiş zamandan günümüze tüm ihtişamı ve sağlamlığı ile ulaşabilmiştir. Özellikle kemer üzerinde yer alan 8 köşeli yıldız, 12 hayvanlı takvim gibi birçok figürü barındıran işlemeler köprünün en dikkat çeken mimarisidir.

Meriç Köprü

78.Mercan Köprüsü

Keşan ilçesine bağlı Mercan Köyü’nde yer alan köprünün bir kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinememektedir. 3 ana gözden oluşan köprü trafiğe kapatılsa da günümüzde yöre halkı tarafından halen kullanılmaktadır. Sizlerde Keşan gezi rotanıza Mercan Köprüsünü ekleyebilir ve bu tarihi köprüyü yakından inceleyebilirsiniz.

Mercan Köprüsü

79.Gazi Mihal KöprüsüEdirne Gezilecek Yerler

Bizans Döneminde Mikhael Palaiologos tarafından Tunca Nehri üzerine yaptırılmıştır. 1402 yılında da Gazi Mihal Bey tarafından detaylıca onarılmıştır. 19. yüzyılın sonlarında da köprü tekrar harap olmuş ve 1900’lü yıllarda II. Abdülhamid tarafından İtalyan ustalara yeniden yaptırtılmıştır.

Gazi Mihal Köprüsü

80.Ekmekçizade Ahmet Paşa (Tunca) Köprüsü

1608-1615 yılları arasında Ekmekçizade Ahmet Paşa tarafından Tunca Nehri üzerine yaptırılmıştır. 11 ayak üzerine 10 kemerli olan köprünün mimarı ise Sedefkar Mehmet Ağa’dır. Sedefkar Mehmet Ağa hem İstanbul’daki Sultan Ahmet Camii’nin mimarı hem de Mimar Sinan’ın öğrencisidir.

Zamanla su taşkınları sebebi ile köprünün bir bölümü ve ortasında yer alan yazıtlı köşk kısmı yıkılmış 2008 yılında da aslına uygun olarak restore edilerek hizmete açılmıştır.  

Ekmekçizade Ahmet Paşa (Tunca) Köprüsü

81.Bayezid KöprüsüEdirne Gezilecek Yerler

Tunca Nehri üzerinde konumlanan köprü II. Bayezid tarafından, Edirne’deki büyük külliyesinin şehirle bağlantısını sağlamak amacı ile yaptırılmıştır.  Yeni imaret köprüsü olarak da bilinen yapı kesme taştan yapılmıştır. Uzunluğu yaklaşık 78 metre genişliği de 6 metre olan köprünün 6 adet sivri kemerli gözü bulunmaktadır.

Edirne Gezilecek Yerler Bayezid Köprüsü

82.Fatih Köprüsü

Kent Merkezinde Tunca Nehri üzerinde yer alan köprü 1452 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Kesme taştan yapılan köprünün ortada büyük yanlarda küçük olmak üzere üç gözü bulunmaktadır.

Edirne Gezilecek Yerler Fatih Köprüsü

83.Edirne Gezilecek Yerler Telli Çeşme

Uzunköprü çarşısının ortasında yapı ile aynı ismi taşıyan Telli Çeşme Meydanında yer almaktadır. Bir kitabesi olmadığından yapım tarihi kesin olarak bilinemese de 1800’lü yıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Çeşmenin suyu da II. Murat’ın getirdiği su şebekesinden sağlanmıştır. 1960 yılında asıl yerinden alınarak bugün ki yerine taşınmıştır.

Şimdilerde iki musluğu ve bir adet yalağı olan çeşme 4 musluklu olacak şekilde som mermerden inşa edilmiştir. Çeşmenin en dikkat çeken mimarisi ise üzerinde yer alan kalem işi süslemeleri idi. Ne yazık ki Yunan işgali sırasında süslemelerin üstü kazınmış ve günümüze sadece izleri ulaşabilmiştir.  

Günümüzde akar vaziyette olan bu çeşme görülmeye değer yapılar arasındadır.

84.Hacı Adil Bey ÇeşmesiEdirne Gezilecek Yerler

1904 yılında Edirne Valisi Hacı Adil Bey tarafından vefat eden oğlunun anısına yaptırılan çeşme kent merkezinde konumlanmaktadır. Edirne’nin en iyi korunan ve en güzel meydan çeşmelerinden olan Hacı Adil Bey çeşmesi günümüzde halen akar durumdadır. Halk arasında Köprübaşı veya Meriç köprüsü olarak da bilinmektedir.

Edirne Gezilecek Yerler Hacı Adil Bey Çeşmesi

Çarşılar

85.Edirne Gezilecek Yerler Bedesten Çarşı

Kent merkezinde yer alan çarşı 1417-1418 yılları arasında Çelebi Sultan Mehmet tarafından Eski Cami’ye vakıf olarak yaptırılmıştır. Yapımında iki renkli kesme taş kullanılan Bedestenin 14 kubbesi bulunmaktadır. Kubbeleri kurşun ile kaplı olup her kubbenin altında da sivri kemerli bir pencere yer almaktadır. Günümüzde çarşı olarak hizmet veren bedesteni ziyaret ederek hem alışverişinizi yapabilir hem de tarihi mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

86.Selimiye Arasta ÇarşısıEdirne Gezilecek Yerler

II. Murat tarafından Selimiye Cami’ye gelir sağlamak amacı ile inşa edilen çarşının mimarı Davut Ağa’dır. 256 metre uzunluğunda olan ve 73 kemeri bulunan çarşının içinde toplam 124 adet dükkân yer almaktadır. Hatta evliya Çelebi bu çarşının ’Kavaflar Çarşısı’ olduğunu yazmıştır. Burada dükkânı bulunan esnafların her sabah dua kubbesinde doğru iş yapacaklarına ant içtikleri ve dua ettikleri bilinmektedir.

87.Edirne Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Ali Paşa Çarşısı

16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Hersekli Semiz Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan çarşı Kaleiçi semtinde yer almaktadır. Bizans ve Roma Döneminden kalma kalenin duvarları üzerine inşa edilen çarşı geçmişten günümüze kadar ayakta kalabilmiş yapılardandır.

Günümüzde 135 dükkânın yer aldığı çarşıda hediyelik eşyadan kıyafete, ayakkabıdan züccaciye ye kadar birçok ürünü bulabilirsiniz.

Edirne Gezilecek Yerler Ali Paşa Çarşısı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*