Elazığ Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Elazığ’da Gezilecek Yerler ve Rotasını inceleyeceğiz. Yazımıza başlamadan önce Elâzığ ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.
Elazığ ilk olarak M.Ö 2000 yılı Hurriler döneminde Harput Kalesinin eteklerinde kurulmuştur. Daha sonra Hitit ve Urartuların hakimiyetine giren şehir uzun bir süre Urartular egemenliğinde yönetilmiştir. Hatta Harput Kalesi Urartu’dan çok sayıda iz taşımaktadır.
Türlerin eline ise 1085 yılında geçmiştir. Harput’un ilk Türk Hâkimi de şehirde anıtı bulunan Çubuk Bey’dir. Daha sonra sırasıyla Anadolu Selçukluları, İlhanlılar, Dulkadiroğulları, Akkoyunlular hüküm sürmüştür.
1516 Çaldıran Savaşında da Yavuz Sultan Selim tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Elazığ gerek doğal güzellikleri gerekse de tarihi yapıları ile büyüleyen bir şehirdir. Hazar Gölünden Çırçır Şelalesine, Palu Köprüsünden Ulu Camisine kadar birçok güzelliği bünyesinde barındırmaktadır.
Elazığ Gezilecek Yerler aşağıda yer almaktadır.
Doğal Güzellikler
1.Elazığ Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Elazığ Kültür Park
Elazığ Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında Kültür Park yer almaktadır. Kent Merkezinde bulunan park 17 bin metrekare alanı ile Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük dinlenme parkıdır. 2015 yılında hizmete açılan parkın içerisinde 105 bin metrekarelik yeşil alan ve 17 bin metrekarelik biyolojik arıtmalı göletin dışında 4 bin metre uzunluğunda koşu ve yürüyüş parkuru, 3 bin metre uzunluğunda bisiklet yolu, 2 bin 500 metrekarelik çocuk oyun alanı, 5 adet kafeterya, lokanta, otopark, bulunmaktadır. Ayrıca içerisinde futboldan kaykay pistine kadar bir çok spor kompleksi yer almaktadır. 2 halı saha, 2 basketbol sahası, 2 tenis kortu, 1 voleybol sahası, 1 kaykay pisti, 3 kondisyon alet sahası ve açık hava spor iskeleleri bunlardan bazılarıdır.
Parkın içerisinde, nikah, düğün, toplantı, doğum günü gibi özel günlerde kullanılacak çok amaçlı bir yapıda yer almaktadır. Bu yapıda özel günlerin kutlanacağı salonun haricinde 19 metre yüksekliğinde kule restoran ve 24 metre yüksekliğinde bir seyir terası yer almaktadır. Sizlerde kule restoranda farklı lezzetleri tadabilir, manzaranın keyfini sürebilir ya da seyir terasına çıkarak kültür parkı kuş bakışı izleyebilirsiniz.
Her imkanın düşünüldüğü Kültür Parkta ibadetini yapabileceğiniz 500 kişilik bir camide bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli organizasyonların yapıldığı kişilik amfi tiyatroda yer almaktadır.
Elazığ Kültür Park yol tarifi için tıklayınız.
2.Hazarbaba Macera Parkı
Sivrice ilçesinde Hazarbaba dağında yer alan Macera Parkında Hazar Baba Kayak Merkezine kadar uzanan 1000 metre uzunluğunda zipline, 12 metre yüksekliğinde dev salıncak, eğlence parkurları ve Hazar Gölü manzaralı çardaklar yer almaktadır. Hem dinlenmeye hem eğlenmeye fırsat sağlayan macera parkı 7’den 70’e her yaşa hitap etmektedir.
Hazarbaba Macera Parkı yol tarifi için tıklayınız.
3.Hazar Baba Kayak Merkezi
Sivrice ilçesinin güneyinde konumlanan 2347 metre yüksekliğindeki Hazar Baba Dağında yapılan Kayak Merkezi 1999 yılında hizmete açılmıştır. İçerisinde 1100 metre uzunluğunda kayak pisti, telesiyej ve yeme içme mekanları yer almaktadır. Günümüzde günübirlik ziyaretçileri ağırlayan kayak merkezinde konaklama imkânı içinde çalışmalar sürdürmektedir.
Hazar Baba Kayak Merkezi yol tarifi için tıklayınız.
4.Elazığ Gezilecek Yerler Hazar Gölü
Elazığ-Diyarbakır karayolu üzerinde yer alan Hazar Gölü Elazığ’a 22 kilometre mesafede yer almaktadır. Bir tektonik göl olan Hazar Gölü Hazarbaba ve Mastar dağları arasında bulunmaktadır. Göl suyu sodasız, tuzsuz ve berraktır. Gölün kendisi ise 22 kilometre uzunluğunda ve yaklaşık 6 kilometre genişliğindedir. Yeşilin ve mavinin en güzel tonlarına ev sahipliği yapan göl balık avcılığı ve çeşitli su sporlarına da imkân tanımaktadır. Ayrıca göl de 1990 yılında yapılan bir araştırmaya göre bir batık şehir keşfedilmiş ve bu da gölün daha çok ilgi görmesine sebep olmuştur.
Ayrıca çevresinde günübirlik piknik alanları, kamp alanları, lokanta, balık evleri bulunurken konaklamanıza imkân sağlayan birçok otel, motel, dinlenme tesisleri yer almaktadır.
Hazar Gölü yol tarifi için tıklayınız.
5.Keban Barajı
Türkiye’nin en büyük yapay gölü olan Keban Barajı Gölü Elâzığ’ın Keban ilçesinde yer almaktadır. 675 metrekarelik alanı ile de Türkiye’nin en büyük 3. baraj gölüdür. Gölün Murat Vadisi boyunca uzunluğu 125 kilometre olup genişliği ise kısım kısım değişmektedir.
Türkiye’nin ilk büyük yatırımlarından olan Keban Baraj Gölünün yapımına 1965 yılında başlanmış ve 1974 yılında ilk 4 büyük tribünü, 1981 yılında da diğer 4 tribünü devreye girmiştir.
Keban baraj Gölünde elektrik üretimi dışında su avcılığı ile balık üretimi de yapılmaktadır.
Keban Barajının yapımından sonra 64 bin 100 hektar büyüklüğünde bir Baraj Gölü oluşmuştur. Daha sonra göl çevresi yöre halkı tarafından mesire yeri olarak kullanılmıştır. Keban Barajına gelerek pikniğinizi yapabilir yada göl üzerinde ki feribotlara binerek Elazığ-Bingöl karayolu sahilinde ki balık restoranlarında güzel bir balık yiyebilirsiniz.
Keban Barajı yol tarifi için tıklayınız.
6.Çırçır Şelalesi
Keban ilçesine bağlı Kallar Mahallesinde yer almaktadır. Dünya’nın en genç doğal şelalesi olan çırçır şelalesi 1974 yılında oluşmuştur. Şelale Keban Baraj Gölünün oluşmasından sonra meydana gelmiştir. 1996 yılından itibaren de şelalede Alabalık Tesisleri üretilmiş ve Alabalık üretimi yapılmaya başlanmıştır.
Çırçır şelalesine gelerek harika manzaranın keyfini çıkartabilir ya da şelalenin üstünde yer alan restoranda çayınızı veya kahvenizi yudumlayabilirsiniz.
Çırçır Şelalesi yol tarifi için tıklayınız.
7.Elazığ Gezilecek Yerler Sori Şelalesi
Elazığ Gezilecek Yerler yazımızın diğer bir durağı Sori diğer adıyla Alacakaya Şelalesidir. Alacakaya ilçesinde yer alan ve ilkbaharda karların erimesi ile su yoğunluğu artan şelale güzel manzaralara ev sahipliği yapmaktadır.
8.Saklıkapı Kanyonu
Baskil ilçesine bağlı Akuşağı Köyünde yer alan kanyon Sığdın Çayı tarafından oluşmuştur. Yaklaşık 3000 metre uzunluğunda olan kanyonun yüksekliği ise 5 ile 150 metre arasında değişmektedir. Genişliği ise 1 ile 50 metre arasında olan kanyon özellikle doğa severlerin mutlaka uğraması gereken yerler arasındadır. Saklıkapı Kanyonuna gelerek trekking yapabilir ve sizlere harika manzaralar sunan Karstik oluşumları ve yüzey şekillerini yakından inceleyebilirsiniz.
Saklıkapı Kanyonu yol tarifi için tıklayınız.
9.Karaleylek Kanyonu
Baskil ilçesine bağlı Kumlutarla Köyünde yer alan kanyon Fırat Nehri kıyısında konumlanmaktadır. Yaz aylarında Dünyada sayıları 10-15 bin olan ‘Kara Leylek’ göçmen kuşlarına ev sahipliği yapmaktadır. Kanyon İsmini de bu kuşlardan almıştır. Kanyon içerisinde birçok doğa harikası mağara ve kayalık alan yer almaktadır. Bu mağaralar içerisinde en önemlisi ise Tepesidelik Mağarasıdır.
Karaleylek Kanyonu yol tarifi için tıklayınız.
10.Ölbe Vadisi
Buzluk Mağarasının birkaç kilometre ilerisinde konumlanan Ölbe Vadisi içerisinde barındırdığı Deve Mağarası ile görülmeye değer yerler arasındadır. Sizlerde Ölbe Vadisinde trekking yapabilir, vadinin tepesin deki Deve Mağarasını ve batı ucundaki Koyun Mağarasını keşfedebilirsiniz.
Ölbe Vadisi yol tarifi için tıklayınız.
11.Buzluk Mağarası
Harput Bölgesinin kuzeydoğusundaki Buzluk Mağaraları Elazığ’a 11 kilometre mesafede yer almaktadır. Harput kadar eski olan bu mağaraların tarihi Urartular dönemine kadar uzanmaktadır. Buzluk Mağaralarında gerçekleşen klimatolojik şartlar ve hava sirkülasyonundan dolayı yaz aylarında doğal sarkıt ve dikitler, bazı kısımlar da bal peteğini andıran tabakalar oluşmaktadır. Kış aylarında ise mağarada sıcak hava oluşmaktadır.
Buzluk Mağarası yol tarifi için tıklayınız.
12.Elazığ Gezilecek Yerler Deve Mağarası
Ölbe Vadisinin içerisinde konumlanan deve mağarası kaya sığınağı niteliğine sahip bir mağaradır. Tavanında kuşların barındırdığı oyuklar ve güneş ışınlarının içeri girmesine olanak sağlayan doğal pencereler yer almaktadır. Tabanında ve güney kısmında ise yine kuşların barındığı küçük oyuklar ile iç kısımlara doğru 10-20 cm arasında delikler yer almaktadır.
Deve Mağarası yol tarifi için tıklayınız.
13.Tepesidelik Mağarası
Karaleylek Kanyonu içerisinde yer almaktadır. Mağaranın üst kısmındaki orta bölümünün çökmesi ile giriş kısmı doğal bir köprü meydana getirmiştir. Mağaranın içerisinde ayrıca tavandan akan tatlı su kaynağı bulunmaktadır.
14.Cip Barajı Mesire Yeri
Kent Merkezine 10 kilometre mesafede yer alan Cip Barajı Mesire Yeri yöre halkı tarafından oldukça ilgi görmektedir. İçerisinde piknik masaları, çocuk oyun alanları, çeşmeler, wc, otopark bulumaktadır. Yeşilin ve mavinin birleştiği mesire yerinde göl manzarasına karşı pikniğinizi yapabilir, balık tutabilir, sevdiklerinizle hoş sohbet vakit geçirebilir, çocuklarınızda doya sıya doğanın tadını çıkartarak bütün enerjilerini atabilirler.
Cip Barajı Mesire Yeri yol tarifi için tıklayınız.
15.Harput Mesiresi
Kent Merkezine 5 kilometre mesafede yer alan Harput Mesiresi gerek yeşil alanı gerek temiz havası gerekse de her dönemden kalma tarihi eserleri ile açık hava müzesi görünümdedir. Mesire yerinin içerisinde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz olanaklar bulunmaktadır.
Harput Mesiresi yol tarifi için tıklayınız.
16.Elazığ Gezilecek Yerler İçme Mesire Yeri
Kent Merkezine 35 kilometre mesafede yer alan İçme Mesire Yeri Keban Barajının meydana getirdiği gölün kıyısında konumlanmaktadır. Temiz havası, yeşil doğası ve buz gibi suları ile harika vakit geçirebileceğiniz bir mesire yeridir.
17.Şehit Polis Fethi SEKİN Mesire Yeri
Elezığ’a 2 kilometre mesafede Fidanlık ile Fırat Üniversitesi kampüsünün arasından konumlanan mesire alanı yöre halkı tarafından oldukça ilgi görmektedir. İçerisinde piknik masaları, içme suyu, restoran, wc, otopark ve çocukların ilgi odağı olan mini bir hayvanat bahçesi bulunmaktadır. Çam ağaçları ile çevrili olan bu mesire yerine gelerek ailecek harika bir gün geçirebilirsiniz.
Şehit Polis Fethi SEKİN Mesire Yeri yol tarifi için tıklayınız.
Müzeler
18.Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
İlk müze 1965 yılında Harput bölgesindeki Alacalı Caminin içerisinde açılmıştır. Daha sonra PTT binasının yanına taşınmış, 1981 yılında ise Kültür Bakanlığınca yaptırılan bugün ki binasına taşınmıştır. Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kampüsünün içerisinde yer alan müze 1982 yılında hizmete açılmıştır. İçerisinde bilimsel kazılardan elde edilen birçok arkeolojik eser ve etnografik eser sergilenmektedir.
Arkeoloji ve Etnografya Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
19.Elazığ Gezilecek Yerler Şefik Gül Kültür Evi
18. yüzyılın sonlarında inşa edilen yapı Harput bölgesinde yer almaktadır. 2000 yıllarda da Harput mimarisine uygun restore edilerek kültür evine dönüştürülmüştür. İçerisinde Harput kültürüne özgü kıyafetler, eşyalar, Harput Musikisinden eserler ile Elâzığ ve Harput’a ait eski resimlerden oluşan bir resim sergisi yer almaktadır.
Şefik Gül Kültür Evi yol tarifi için tıklayınız.
Anıtlar
20.Belek Gazi Anıtı
Balakgazi Parkının içerisinde yer alan anıt 1964 yılında Elazığlı Heykeltıraş Nurettin Orhan tarafından yapılmıştır. Anıt Oğuzların kayı boylarından ve Sultan Alparslan’ın kumandalarından olan Artuk Bey’in torunu Belek Gazi’ye aittir.
Belek Gazi Anıtı yol tarifi için tıklayınız.
21.Elazığ Gezilecek Yerler Çubuk Bey Anıtı
Elâzığ Belediyesi tarafından Heykeltıraş Nurettin Orhan’a yaptırılan anır Harput’ta Ulu Cami’nin avlusunda yer almaktadır. Harput’un ilk Türk hakimi olan Çubuk Bey’i yansıtmasından dolayı yöre halkı tarafından ilgi görmektedir.
Çubuk Bey Anıtı yol tarifi için tıklayınız.
Tarihi Yapılar
22.Eski Hükümet Konağı
1896 yılında dönemin valisi Enis Paşa tarafından yaptırılan Hükümet Konağı Kent merkezine bağlı Gazi Caddesi Çarşı Mahallesinde bulunmaktadır. 1984 yılına kadar Hükümet Konağı olarak hizmet veren bina, 2002 yılına kadar Polis Karakolu, 2006 yılına kadar Polis Noktası olarak kullanılmıştır. 2007-2009 yılları arasında da restore edilen bina bir süre sergi ve galeri salonu olarak kullanılmıştır. En son günümüzde de Elazığ Valiliği Binası olarak hizmet vermektedir.
Geç Dönem Osmanlı sivil mimari özelliklerini taşıyan yapı 3 katlı olup bodrum, zemin ve 1. Kattan oluşmaktadır. İki giriş kapısı bulunan yapının zemin katı kesme taştan yapılmıştır. 1. Katta zemin kat ile yakın planlıdır. Yapıda toplam 33 oda yer almaktadır.
23.Harput Kalesi (Süt Kalesi)
Harput Bölgesi’nin güneydoğusunda ovaya hâkim bir sarp kayalar üzerinde konumlanan kale Süt Kalesi olarak da bilinmektedir. M.Ö 900. yıla ait olduğu düşünülen kale Urartular Döneminde inşa edilmiştir. Kale birçok onarımdan geçse de günümüze kadar sağlam ulaşmayı başarabilmiştir. Sizlerde bu önemli tarihi kaleyi ziyaret ederek mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.
Harput Kalesi (Süt Kalesi) yol tarifi için tıklayınız.
24.Palu Kalesi
Urartular Döneminden kalma olan bu tarihi kale Elazığ ilinin Palu ilçesinde yer almaktadır. Urartu Kralı Menuas tarafından bir kaya üzerine inşa edilen kalede 3 bin yıllık çivi yazısı ile yazılmış Urartu yazıtı, Urartu Kaya Tünelleri, Urartu Kaya Mezarları, Urartu Tapınakları, Urartu Kaya Merdivenleri, tapınma nişleri ve su sarnıçları bulunmaktadır. Ayrıca Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı’ya ait saray, askeri binalar ve kale surları bulunmaktadır.
Palu Kalesi yol tarifi için tıklayınız.
25.Palu Köprüsü
Murat Nehri üzerinde yer alan Palu Köprüsünün bir kitabesi olmadığından ne zaman ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmese de mimarisine bakılarak Roma Döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Roma Döneminde yapılan, Artuklu ve Bizans Döneminde onarılan köprü Türkiye’nin en görkemli 13 köprüsü arasında yer almaktadır. 10 kemerden oluşan köprünün uzunluğu 300-350 metre arası, genişliği de yaklaşık 4 metredir. Çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından turist tarafından ziyaret edilen bu tarihi köprü Elâzığ gezi rotanıza mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.
Palu Köprüsü yol tarifi için tıklayınız.
26.Kömürhan Köprüsü
Elazığ ile Malatya arasındaki Karakaya Baraj Gölü üzerine inşa edilen köprünün tarihi IV. Murat dönemine kadar uzanmaktadır. Köprünün ilk olarak yapımına 1638 yılında IV. Murat’ın Bağdat Seferi sırasında karar verilmiştir. Köprü IV. Murat’ın zamansız ölümü sonrası yarım bırakılmış ve yıllar sonra betonarme olarak yapılmıştır. Karakaya Barajının yapımından sonrada sular altında kalmış ve günümüzde yenilenmiştir.
Yeni Kömürhan Köprüsü 660 metre uzunluğa ve 23 metre genişliğe sahiptir.
Kömürhan Köprüsü yol tarifi için tıklayınız.
27.Elazığ Gezilecek Yerler Demirkapı Han
Alacakaya ilçesine bağlı Çakmakkaya Köyünde yer alan han 2 dönüm arazi üzerine kurulmuştur. 1638 yılında IV. Murat tarafından Bağdat Seferi sırasında yaptırılmıştır. Han, Çakmak Köyü üzerinden geçip Gülek Boğazından Karadeniz’e ulaşan kervanların konaklaması için inşa edilmiştir. Yapılışından bu zamana kadar birçok kez onarımdan geçse de günümüze sağlam olarak ulaşmış bu yapı görülmeye değer tarihi yapılardandır.
Demirkapı Han yol tarifi için tıklayınız.
28.Elazığ Kapalı Çarşı
1928 yılından beri hizmet veren kapalı çarşı 2013 yılında aslına uygun restore edilerek yeniden hizmete açılmıştır. Elazığ’a gelenlerin mutlaka uğradığı alanlardan olan Kapalı çarşının içerisinde Elazığ yöresine ait Ağın leblebisi, orcik, badem şekeri, pekmez, tulum peyniri, baharat çeşitleri gibi birçok ürün bulunmaktadır.
Elazığ Kapalı Çarşı yol tarifi için tıklayınız.
29.Üç Lüleli Çeşme
Harput’ta Ağa Cami yakınında yer alan çeşme üzerinde yer alan kitabeye göre 1324 yılında yaptırılmıştır. Yapımında kesme taş kullanılan çeşme eyvan tipindedir. Eyvan kemeri yuvarlak olup üzerinde Ayyıldız, kenarlarında da palmet motifleri bulunmaktadır.
Üç Lüleli Çeşme yol tarifi için tıklayınız.
30.Elazığ Gezilecek Yerler Ekinözü Çeşmesi
Elazığ Gezilecek Yerler yazımızın diğer bir durağı Ekinözü Çeşmesidir. Kovancılar ilçesine bağlı Ekinözü Köyü’nde yer alan çeşme Osmanlı Döneminde inşa edilmiştir.
Ekinözü Çeşmesi yol tarifi için tıklayınız.
31.Surp Lusavoriç Kilisesi
Palu ilçesine bağlı Çarşıbaşı Mahallesinde yer alan kilisenin bir kitabesi bulunmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinememektedir.
Kare planlı olan kilisenin üzeri bir kubbe ile örtülmüştür. Günümüzde kubbesi ve batı duvarı tamamen yıkılmıştır. Kubbe başlangıcına kadar duvarları taştan, kemer ve kubbe ise tuğladan yapılmıştır. Halen ayakta kalabilmiş bu yapı görülmeye değer yerler arasında bulunmaktadır.
Dini Yapılar
32.Alacalı Camii
Harput’ta Balakgazi Parkı’nın girişinde yer alan cami Artukoğulları zamanında yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olan caminin içerdeki asimetrik pencereleri ve yüksek tavanındaki ahşap işçiliği dikkat çekmektedir. Minaresi ise şerefeye kadar bir sıra beyaz bir sıra siyah taş ile, şerefe üstü ise dama şeklinde siyah-beyaz kesme taş ile örülmüştür.
Alacalı Camii yol tarifi için tıklayınız.
33.Sarahatun Camii
İlk külliye olarak inşa edilen yapıdan günümüze sadece camisi ulaşabilmiştir. Kare planlı olan caminin üzeri kubbe ile örtülüdür. Minarenin merdiven kısımları koyu renkten diğer kısımları da beyaz taştan yapılmıştır. Caminin en dikkat çeken mimarisi minaresinden yer alan işçiliktir. Uzun Hasan’ın annesi Sara Hatun tarafından yaptırıldığı söylense de buna dair bir belge bulunamamıştır. Kıble tarafının solunda bulunan kitabeye göre 1585 yılında Hacı Mustafa tarafından yapıldığı, 1843 yılında da Harput Müftüsü Hacı Ahmet tarafından onarıldığı yazmaktadır.
Sarahatun Camii yol tarifi için tıklayınız.
34.Elazığ Gezilecek Yerler Ulu Camii
1156-1157 arasında Artukoğulları döneminde Fahrettin Karaaslan tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı olan caminin duvar yapımında moloz taş, kubbe, kemer ve minare yapımında da tuğla kullanılmıştır. İki kapısı bulunan caminin iki yanı da birbirinden farklı motiflerle süslü olup özellikle kufi yazılar dikkat çekmektedir. Harput’un en önemli ve eski yapısı olan bu cami mimarisi ile görülmeye değer eserler arasındadır.
Ulu Camii yol tarifi için tıklayınız.
35.Kurşunlu Camii
Harput’ta eski Hükümet Konağı’nın batısında konumlanan cami kare planlı olup üzeri büyük bir kubbe ile örtülüdür. Kubbe kasnağında 4 adet pencere yer almaktadır. İçerisinde Ulu Cami’ye ait olan ve burada muhafaza edilen minber bulunmaktadır. Minber IV. Murat tarafından hediye edilmiş olup Türk-ahşap sanatının en güzel örneklerindendir. Caminin harim kapısı ise yonca yaprağı şeklinde olup, son cemaat yeri üç kubbeli ve kubbelerin üzeri kurşun ile kaplıdır.
Osmanlı devrinin en güzel örneklerinden olan bu cami mimarisi ile görülmesi gereken yapılar arasındadır.
Kurşunlu Camii yol tarifi için tıklayınız.
36.Elazığ Gezilecek Yerler Ağa Camii
Harput’un girişinde ana yolun solunda yer alan cami Harput müzesinde yer alan kitabeye göre de 1559 yılında Pervane Ağa tarafından yaptırılmıştır. Kubbesi çöken caminin yalnızca minaresi ayaktadır. Minaresi de Kare kaideli ve sekizgen gövdelidir. 1998 yılında minare dışında onarılan cami günümüzde ibadete açıktır.
Ağa Camii yol tarifi için tıklayınız.
37.İzzet Paşa Camii
1866 yılında dönemin valisi Hacı Ahmet İzzet Paşa tarafından yaptırılan cami kent merkezine eski hükümet konağının karşısında konumlanmaktadır. 1967 yılında da harap olan cami yıktırılırmış ve Elazığ halkının ve derneğin yardımlarıyla 1972 yılında yeniden yaptırılarak ibadete açılmıştır.
Türkiye’de ilk asansörlü minareye sahip cami unvanını alan İzzet Paşa Caminin minare yüksekliği 55 metredir. Çift minareli ve çift şerefeli olan cami Osmanlı mimari tarzda yapılmıştır. 20 metre çapında 1 adet ana kubbesi ve 25 adet de küçük kubbesi bulunmaktadır. Dış duvarları da körpe yontma taşıyla kaplıdır.
İzzet Paşa Camii yol tarifi için tıklayınız.
38.Elazığ Gezilecek Yerler IV. Murat Camii
Kent Merkezine bağlı Mollakendi Beldesinde yer alan cami 1635 yılında IV. Murat tarafından yaptırılmıştır. Caminin hemen bitişiğinde de Ahmedi Pekevi Hazretlerinin türbesi bulunmaktadır.
IV. Murat Camii yol tarifi için tıklayınız.
39.Yusuf Ziya Paşa Külliyesi
Keban ilçe merkezinde yer alan külliye üzerine yer alan kitabeye göre 1794-1798 yılları arasında yaptırılmıştır. Külliye bir avlu etrafına cami, medrese, kütüphane, şadırvan ve çeşmeden meydana gelmektedir. Ne yazık ki günümüze medrese ulaşamamıştır. Cami ise günümüze ulaşmış yapılar arasındadır. Yapımında kesme taş kullanılan cami kareye yakın planlıdır. 18. Yüzyıl Osmanlı eserlerinden olan yapı 2017 yılında aslına uygun olarak restore edilmiştir. Restorasyon sonucu orijinal duvar motifleri ve kalem işi bezemeleri gün yüzüne çıkmıştır.
Osmanlı mimarisini, kültürünü ve sanatını yansıtan nadir yapılardan olan bu külliye ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Yusuf Ziya Paşa Külliyesi yol tarifi için tıklayınız.
40.Arap Baba Mescidi ve Türbesi
Üzerinde yer alan kitabeye göre 1279 yılında Selçuklu Hükümdarı III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Yusuf Bin Arap Şah Bin Şaban tarafından yaptırılmıştır. Türbenin içerisinde üzeri yeşil kumaşla örtülü camdan bir sanduka yer almaktadır. Sandukada da Arap Baba’nın çürümemiş cesedi ve kesik başı bulunmaktadır.
Arap Baba Mescidi ve Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
41.Ahi Musa Mescidi ve Türbesi
Önceden yıkık ve harap olan mescit yeniden yaptırılarak ziyarete açılmıştır. Mesciti Fatihin neslinden gelen ve Emirüşşehir bi Harputi adıyla anılan bir zat yaptırmıştır. İçerisinde yer alan türbede ise 3 mezar yer almaktadır. Bunlardan birisi Esseyid Hasan’a diğeri de Seyid Ahmet’e aittir.
Ahi Musa Mescidi ve Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
42.Elazığ Gezilecek Yerler Mansur Baba Türbesi
Sarahatun Caminin kuzeyinde yer alan türbe sekizgen planlı olup kaide kısmı kesme taştan yapılmıştır. İki katlı olan yapının Artukoğulları döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Türbede 4 sanduka yer almaktadır. Sandukaların Mansur Baba, eşi, oğlu ve kızına ait olduğu düşünülmektedir.
Mansur Baba Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
43.İmam Efendi Türbesi
Harput’ta Meteris Mezarlığının üst kısmında yer alan türbe asıl ismi Hafız Osman Bedrettin olan bir İslam düşünürüne aittir. Türbe kare planlı olup üstü büyük bir kubbe ile örtülüdür. İçerisi küçük bir pencere ile aydınlanmaktadır. 2012 yılında restore edilen türbe ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.
İmam Efendi Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
44.Elazığ Gezilecek Yerler Ankuzu Baba Türbesi
Türbe Harput’a 5 kilometre mesafede yer alan Ankuzu Baba kayalığında yer almaktadır. Ankuzu Babanın VIII. ve IX. yüzyıllarında Arap-Bizans mücadelesi sırasında bölgenin fethi için savaştığı rivayet edilmektedir.
Ankuzu Baba Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
45.Fatih Ahmet Baba Türbesi
Harput’un 2 kilometre kuzeydoğusunda yer alan türbe altıgen planlı olup üst kısmı sonradan yapılmıştır. Türbenin yanında mescidi yer almakta olup çevresi mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Türbenin içerisinde de bir adet sanduka bulunmaktadır.
Elazığ ilinde yer alan diğer türbeler ise; Üryan Baba Türbesi, Beşikli Baba Türbesi, Şeyh Şerafettin (Murat Baba) Türbesi, Nadir Baba Türbesi, Zahri Baba Türbesi, Tayyar Baba Türbesi, Seyyid Muhammed Kattal Hazretleri Türbesi, Molla Ahmet Peykeri Türbesi, Ömer Hüdai Baba Türbesi, Şeyh Ali Sebdi Hazretleri Türbesi, Mahmut Samini Hazretleri Türbesi’dir.
Fatih Ahmet Baba Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
46.Harput Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
M.S 179 yılında inşa edilen kilise Harput Kalesinin doğusunda konumlanmaktadır. 150 metrekare alana inşa edilen kilisenin yapımında kesme taş kullanılmıştır. 1999 yılında onarımdan geçen kilisenin zemini taşla döşenmiş, iç ve dış aydınlatması da yenilenerek ibadet ve ziyarete açılmıştır.
Harput Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.
Kaplıca ve Hamamlar
47.Golan Kaplıcaları
Elazığ Gezilecek Yerler yazımızın diğer bir durağı Karakoçan ilçesine bağlı Yoğunağaç Köyünde yer alan Golan Kaplıcalarıdır. Kaplıca 1991 yılında hizmete açılmıştır.
Golan Kaplıcaları yol tarifi için tıklayınız.
48.Elazığ Gezilecek Yerler Cemşit Bey Hamamı
Sarahatun Caminin bitişiğinde yer alan hamam klasik Osmanlı yapısında inşa edilmiştir. Yavuz Sultan Selim’in Sipahi beylerinden olan Cemşit Bey tarafından yaptırılmıştır. Hamamın içerisinde yıkanma yeri ve halvetler bulunmaktadır. Hamamın soyunma yeri Kare planlı olup üzeri kubbe ile örtülüdür. Günümüzde halen hizmete açık olan hamamı ziyaret edebilir ve bu tarihi yapıyı yakından inceleyebilirsiniz.
Cemşit Bey Hamamı yol tarifi için tıklayınız.
49.Hoca Hasan Hamamı
Ağa Caminin doğusunda yer alan hamam klasik Osmanlı tipinde inşa edilmiştir. Soyunma, ılıklık ve yıkanma yerlerinden oluşan hamamın soyunma yeri kare planlı olup üzeri kubbe ile örtülüdür. Ilıklık yeri ise günümüzde tamamen yıkılmış olup, ılıklıktan yıkanma yerine geçilir. Yıkanma yeri ise dört eyvanlı, ortası büyük kubbeli ve köşelerinde yer alan halvetlerden oluşmaktadır. İki giriş kapısı bulunan hamamın doğu kapısının kubbeli olması dikkat çeken mimariler arasındadır.
Hoca Hasan Hamamı yol tarifi için tıklayınız.
50.Elazığ Gezilecek Yerler Harput Dabakhane Suyu
Kent Merkezine 5 kilometre mesafede Harput’ta ki kalenin kuzeyinde dere içerisinde yer alan Dabakhane turistik bir görünümdedir. Dabakhanede üç kurna bulunmakta olup bu üç kurnada birbirleriyle bağlantılıdır. Kurnaların içerisindeki suyun sıcaklığı 50 derece olup renksiz, kokusuz ve berraktır. İçme suyu olarak kullanılan su içerisinde barındırdığı sodyum, potasyum, sülfat, klorür, amonyak, karbonat, nitrat, nitrit ve iyodür ile bağırsak, mide, karaciğer, ruhi depresyon gibi hastalıklara şifa olmaktadır.
Harput Dabakhane Suyu yol tarifi için tıklayınız.
51.Mürüdü Suyu (Sarılık Çeşmesi)
Elazığ’a 7 kilometre mesafede yer alan mürüdü suyu bir çeşmeden akmaktadır. Çeşmeden akan su soğuk, kireçli ve karbonhidratlıdır. Özellikle sarılık hastalığına iyi gelen su sarılık dışında birçok hastalığa da şifa olmaktadır.
Mürüdü Suyu (Sarılık Çeşmesi) yol tarifi için tıklayınız.
52.Elazığ Gezilecek Yerler Akçakiraz (Perçenç) Suları
Elazığ’ın 7 kilometre güneydoğusunda Akçakiraz (Perçenç) Beldesinde yer alan sular ‘Hoşrik’ adı verilen bir ağacın altıdan çıkmaktadır. Suyunun sıcaklığı ise 12 derece olup saniyede 5 litre akmaktadır. İçme ve banyo suyu olarak kullanılan bu şifalı sular yöre halkı tarafından çamur yapılıp vücuda da sürülmektedir.
Akçakiraz (Perçenç) Suları yol tarifi için tıklayınız.
53.Elazığ Gezilecek Yerler Yurtbaşı (Hoğu) Maden Suyu
Elazığ’a 19 kilometre mesafedeki Yurtbaşı mevkiinde yer alan maden suyunun sıcaklığı 17.5 derece olup saniyede 1 litre akmaktadır. Mide rahatsızlıkları, böbrek ve idrar yolu rahatsızlıkları gibi hastalıklara şifa olan maden suyu içmecesi özel bir kuruluş tarafından işletilmektedir.
Yurtbaşı (Hoğu) Maden Suyu yol tarifi için tıklayınız.
54.Gümüşkavak (Hırhırik) Maden Suyu
İçmece olarak kullanılan Gümüşkavak Maden Suyu içerisinde barındırdığı minerallerden dolayı özellikle ağrı ve kaşıntılara şifa olmaktadır.
Gümüşkavak (Hırhırik) Maden Suyu yol tarifi için tıklayınız.
55.Elazığ Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Korucu (Genefik) Köyü Yelpınarı
Elazığ Gezilecek Yerler yazımızın son durağı Korucu Köyü Yelpınarıdır. Elazığ’a 30 kilometre mesafedeki Korucu Köyü’nde yer alan su renksiz, ve berrak olup sıcaklığı 5 derecedir. İçerisinde sodyum, potasyum, karbonat, sülfat, klorür amonyak, nitrat, nitrit ve iyodür barındıran sular içme suyu olarak kullanılmakta ve özellikle cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Cilt hastalıkları dışında bağırsak, karaciğer, mide, romatizmal rahatsızlıklar, ruhi depresyonlar gibi birçok hastalığa da şifa olmaktadır.
Korucu (Genefik) Köyü Yelpınarı yol tarifi için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun