BOLU MERKEZ GEZİLECEK YERLER

Bolu Merkez Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz Bölümünde yer alan Bolu iline bağlı bolu Merkez ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Bolu Merkez ilçesiyle ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bolu’da ilk Osmanlı akını Osman Gazi tarafından başlatılmış ve tamamen de Orhan Gazi döneminin ilk yıllarında fethedilmiştir. Bolu doğal güzellikleri, tarihi yapıları birbirinden değerli dini yapıları ile bir çok güzelliği içerisinde barındırmaktadır.

Bolu Merkez Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

DOĞAL GÜZELLİKLER

1.Bolu Merkez Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Yedigöller Milli Parkı

1642 hektar alana yayılan Yedigöller Havzası 1965 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Yedigöller havzası güneyden kuzeye 1500 metrelik mesafede sıralanmış 7 gölden oluşmaktadır. Sazlıgöl, İncegöl, Nazlıgöl, Büyükgöl, Küçükgöl, Seringöl ve Deringöl Yedigöller Havzasında bulunan göllerdir.  Bu göller yüzeysel ve yeraltı akışlarıyla birbirine bağlı olup, kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşmuştur.

Göller aralarında 100 metre yükselti farkı bulunan iki plato üzerinde sıralanmaktadır. Yaklaşık 780 metre yükseklikte olan platoda Büyükgöl, Seringöl ve Deringöl yer almaktadır. Bu göllerin arasında en büyüğü Büyükgöldür. Göl canlı alabalık yetiştirilmesi için damızlık amaçlı kullanılmaktadır. Hatta Türkiye’de ilk alabalık üretme istasyonu 1969 yılında burada kurulmuştur. Büyükgölün kuzeyinde Seringöl, güneydoğusunda da Deringöl bulunmaktadır. Deringöl yaklaşık 10 metre genişliği ile Yedigöller’in en derin gölüdür.

Diğer platodan 100 metre yükseklikteki olan platoda ise Nazlıgöl, Sazlıgöl, İncegöl ve Küçükgöl yer almaktadır. Bu platonun en geniş gölü Nazlıgöl’dür. Bu göle dibinden sızdırdığı suyun şelale oluşturmasından dolayı Şelalegöl de denilmektedir.

Yedigöller flora ve fauna bakımından oldukça zengindir. Burada çadır ve karavan kampı yapabilir, yürüyüş yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir dilerseniz de Milli Park içerisinde18 üniteden oluşan toplam 72 yataklı bungalov evlerde konaklayabilirsiniz.

Bolu Merkez Gezilecek Yerler Yedigöller Milli Parkı

2.Bolu Gölcük Tabiat Parkı

Kent merkezinin 13 kilometre güneyinde konumlanan göl suni olarak yapılmış küçük bir set gölüdür. 1206 metre yükseklikte konumlanan gölün alanı 4,5 hektar, çevresi de 1300 metredir.

Sarıçam ve göknar ağaçlarının çevrelediği göl manzarası ile hayranlık uyandırmaktadır. Her mevsim farklı bir güzelliğe bürünen gölde yılın belirli zamanlarında ücret karşılığı sportif olta balıkçılığı yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir, piknik ve yürüyüş yapabilirsiniz. Dilerseniz de gölün çevresinde yer alan kır gazinosunda yeme içme ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda alanda konaklayabileceğiniz bungalov evlerde bulunmaktadır.

Bolu Gölcük Tabiat Parkı

3.Göksu Tabiat Parkı

25 hektar alana yayılan bölge 11 Temmuz 2011 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Bolu Merkezde konumlanan Göksu Tabiat Parkı doğal ve muhteşem göl manzarası, bozulmamış nehirleri ve yemyeşil çam ağaçları ile hayranlık uyandırmaktadır. Birçok aktiviteye olanak sağlayan Göksu Tabiat Parkında piknik yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir, yürüyüş yapabilir, bisikletle turlayabilir, kamp kurabilir, olta balıkçılığı ve yaban hayat gözlemciliği yapabilirsiniz. Ayrıca tabiat parkında piknik alanlarından çeşmeye, kamp alanlarından etkinlik ve spor pistine, restorandan mescide kadar ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir çok alan mevcuttur.

Özellikle kampçıların uğrak yerlerinden olan Göksu Tabiat Parkında çadır ve karavan kampı yapabilir yada bünyesindeki kır evlerinde konaklayabilirsiniz.

Bolu Merkez Gezilecek Yerler Göksu Tabiat Parkı

4.Ayıkayası Tabiat Parkı

29.08.2014 yılında ‘Tabiat Parkı’ ilan edilen ve toplam 248,38 hektar alana sahip olan Ayıkayası Tabiat Parkı Bolu’nun Merkez ilçesi sınırlarında konumlanmaktadır. Fauna ve flora bakımından oldukça zengin olan tabiat parkı birçok canlıya ev sahipliği yapmaktadır.

Sizlerde Ayıkası Tabiat Parkına gelerek doğa yürüyüşü, bisiklete binme,  foto safari, yaban hayatı gözlemciliği, piknik, kamp yapabilir ve bu harika manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz.

Bolu Merkez Gezilecek Yerler Ayıkayası Tabiat Parkı

5.Beşpınarlar Tabiat Parkı

Merkez ilçesine bağlı Aladağlar mevkiinde, 1300 metre rakımda konumlanan Tabiat Parkı 300 dönüm alana yayılmıştır. Burası ilk olarak 1991 yılında A tipi “Orman İçi Dinlenme Yeri” ilan edilmiş daha sonrada 2011 yılında Tabiat Parkına çevrilmiştir.

Tabiat Parkında çeşitli aktivite parkurları, 1 adet kır gazinosu, 1 adet yağmur barınağı, wc-duş üniteleri, karavan alanı ve çadırlı kamp alanı bulunmaktadır.

Beşpınarlar Tabiat Parkı

6.Kökez Tabiatı Koruma Alanı

Bolu Merkez Atacak mevkii sınırlarında yer alan Kökez Tabiatı Koruma Alanı 324 hektar alana sahiptir. Alanda oldukça yaşlı göknar ormanları olduğu için “Tabiatı Koruma Alanı” ilan edilmiştir.  Alanda Uludağ göknarı başta olmak üzere, kayın, gürgen yabani kiraz, çilek ve fındık gibi ağaç türleri bulunmaktadır. Ayrıca alan  geyik, karaca, domuz, ayı, kurt, tilki, tavşan gibi hayvanlara da ev sahipliği yapmaktadır. Buraya gelerek kamp kurabilir ve doğa yürüyüşü, doğa gözlemciliği, yaban hayatı gözlemciliği yaparak güzel bir gün geçirebilirsiniz.

7.Çamlıpınar Göleti Mesire Alanı

Çamlıpınar Göleti Mesire alanı toplam 9,13 hektar alana sahiptir. Alanda piknik yapabilir, kamp kurabilir, trekking yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Sahip olduğu manzarası ve doğası ile kendine hayran bıraktıran Çamlıpınar Göleti Mesire Alanı şehrin gürültüsünden uzak doğa ile iç içe temiz havanın keyfini sürebileceğiniz bir ortama sahiptir.

Bolu Merkez Gezilecek Yerler Çamlıpınar Göleti Mesire Alanı

8.Atatürk Orman Parkı

Bolu merkezde konumlanan park özellikle çocuklu aileler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Parkta çocuk oyun alanları, 1 kilometrelik yürüyüş parkuru, spor aletleri, restoran, kafeterya gibi dinlenebileceğiniz ve eğleneceğiniz alanlar bulunmaktadır.

Atatürk Orman Parkı

9.Karaçayır Parkı

Bolu merkezde konumlanan parkta piknik alanları, yürüyüş parkurları, spor aletleri, çocuk oyun alanları, lunapark gibi ailecek dinlenebileceğiniz ve eğleneceğiniz alanlar bulunmaktadır.

Bolu Merkez Gezilecek Yerler Karaçayır Parkı

10.Masal Parkı

Bolu Merkez ilçesine bağlı Kılıçarslan Mahallesinde konumlanan Masal Park yenilenerek 6.11.2011 yılında ‘Masal Parkı Bolu Belediyesi Sosyal Tesisi’ olarak hizmete açılmıştır. İçerisinde çocuk oyun alanından masalpark cafeye, oturma alanlarından yürüyüş alanlarına kadar 7’den 70’e her yaşa hitap eden bölümler bulunmaktadır.

Masal Parkı

11.Uğur Mumcu Parkı

Park ismini 4 Ocak 1993 tarihinde arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden Gazeteci Uğur Mumcudan almıştır. Uzun yıllar atıl olan park 2021 yılında Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcanın öncülüğünde yenilenen yüzüyle ziyarete açılmıştır. Parkta Uğur Mumcu Kültür Merkezinden çocuk oyun alanına, oturma banklarından yürüyüş alanlarına kadar dinlenebileceğiniz ve eğlenebileceğiniz alanlar bulunmaktadır.

Uğur Mumcu Parkı

12.Akkaya Travertenleri

Bolu ve Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki tek örnek olan Akkaya Travertenleri ‘Bolu’nun Pamukkalesi’ olarak ün yapmıştır. Burada doğu–batı doğrultusunda 250 metre uzunlukta bir oluşum ve bu oluşumun 100 metre batısında 50 metre uzunlukta farklı bir oluşum daha bulunmaktadır.

Doğal yapısı bozulmadan korumunmuş olarak günümüze ulaşan Akkaya Travertenlerinde piknik yapabilir, yazları havuzlarında serinleyebilir ve muhteşem manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Bolu Merkez Gezilecek Yerler Akkaya Travertenleri

13.Aladağ Göleti

Bolu’nn 30 kilometre güneyinde konumlanan gölet ve çevresi 8 hektar alana sahiptir. Aladağ yaylaları ve İzcilik Kampı yanında konumlanan gölet doğal güzelliği ve temiz havası ile hayran bıraktırmaktadır. Buraya geldiğinizde trekking yapabilir, kamp kurabilir ve olta balıkçılığı yapabilirsiniz.

Bolu Merkez Gezilecek Yerler Aladağ Göleti

14.Kapankaya Seyir Terası

Yedigöller Milli Parkının güneyinde 1298 metre rakımda yer alan Kapankaya Seyir Terası harika manzaralara ev sahipliği yapmaktadır. Seyir Terasından Yedigöller vadisi, Büyükgöl, Deringöl ve Nazlıgöl gözükmektedir. Kapankaya Seyir Terası hem doğası hem de manzarası ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır. Sizlerde Kapankaya Seyir Terasına gelerek harika fotoğraflar çekilebilir ve manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Bolu Merkez Gezilecek Yerler Kapankaya Seyir Terası

15.Gülen Kayalar

Yedigöller Milli Parkının içerisinde yer alan Gülen Kayalar büyük ve küçük kayalardan meydana gelmektedir. Kayalar gülen yüz şeklinde olduğu için bu ismi almıştır. Zorlu bir yürüyüşün ardından ulaşabildiğiniz Gülen Kayalar zamanınız varsa uğrayabileceğiniz yerler arasındadır.

Gülen Kayalar

YAYLALAR

16.Aladağ Yaylaları

Aladağ Yaylaları, Bolu’nun 30 kilometre güneyinde ki dağ yamaçları üzerinde konumlanmaktadır. Yemyeşil düz alanlara sahip olan Aladağ Yaylaları, Aladağ İzcilik Kampı ve Gölet’ine de ev sahipliği yapmaktadır.

Aladağ Yaylalarına geldiğinizde Aladağ Göleti kıyısında yürüyüş yapabilir, dağ bisikleti sürebilir, piknik yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir ve hava karardığında çadırınızı kurarak doğa ile iç içe bir gece geçirebilirsiniz.

17.Sarıalan Yaylası

Bolu Merkeze 20 kilometre mesafede yer alan Sarıalan Yaylası sahip olduğu doğası ve manzarası ile hayran bırakmaktadır. Yayla özellikle trekking ve piknik için kullanılmaktadır. Buraya gelerek bol oksijenli bir yürüyüş yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir, sevdiklerinizle doğa ile iç içe pikniğinizi yapabilir ve bu muhteşem manzaranın keyfini sürebilirsiniz. Belirtmekte fayda var ki yaylada wc, duş, elektrik, su gibi herhangi bir olanak bulunmamaktadır. Bu yüzden kamp için gidecekseniz hazırlıklı olarak gitmenizde fayda vardır.

Sarıalan Yaylası

18.At Yaylası

At Yaylası Bolu’nun 10 kilometre kuzeyinde, 1150-1250 metre rakımda yer almaktadır. Yayla ismini arazide özgürce gezen yılkı atlarından almıştır. Meyve ağaçları ile kaplı olan yayla özellikle kirazlarıyla ünlüdür. Hatta At Yaylasında her yıl geleneksel Kiraz Bayramı Şenlikleri düzenlenmektedir.  Yayla içerisinde küçük bir gölet bulunmaktadır. Buda yaylaya ayrı bir güzellik katmaktadır. At Yaylasına sabahın erken saatlerinde çıkarsanız yılkı atlarını görebilir, günün ilerleyen saatlerinde pikniğinizi yapabilir ve hazırlıklı geldiyseniz çadır kampı yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.

At Yaylası

ŞİFALI SULAR

19.Karacasu Kaplıcaları

Karacasu Kaplıcaları, Merkez ilçesine bağlı Karacasu beldesi sınırlarında yer almaktadır. 44 derece sıcaklığa sahip olan kaplıca suyu renksiz ve kokusuz olup kendine özgü bir tadı vardır. Kaplıca suları romatizma, sinir hastalıkları, hareket kısıtlılığı, bel ağrısı, spor yaralanmaları ve kemik erimesi gibi hastalığa şifa olmaktadır.

Karacasu Kaplıcaları

TARİHİ YAPILAR

20.Tarihi Bolu Hükümet Konağı

II. Mutasarrıflık Döneminin (1811-1864) ilk Mutasarrıfı olan Hüsrev Paşa Bolu’da bir hükümet konağı yaptırmaya karar verir. Ve günümüzdeki konağın bulunduğu arsa satın alınarak konağın yapımına başlanır. İnşaatın başladıktan bir sonra Hüsrev Paşa Osmanlı- Rus seferine katılmak üzere Bolu’dan ayrılır ve yarım kalan konağın inşaatına kâhyası İbrahim Paşa devam ederek 1811 yılında tamamlar.

Konak ilk yapıldığında Harem ve resmi daire kısımlarından oluşmaktaydı. Konağın resmi daire olan kısmı üç katlıdır. Birinci katta onbeş oda, ikinci katta oniki oda, üçüncü katta bir sofa ile on oda bulunmaktaydı. Haremlik kısmı ise üç katlı olup, her katta dört oda yer almaktaydı.

Konak daha sonra Abbas Paşa tarafından Hükümet adına Hüsrev ve İbrahim Paşa’lardan satın alınmıştır. Böylece Bolu resmi bir Hükümet Konağı’na sahip olmuştur.

1926 yılında bir yangın geçiren konağın çatı katı tamamen yanmış ve 1932 yılında onarılarak yeniden hizmete açılmıştır.1 Şubat 1944 yılında da ki büyük bir depremden sonrada konağın bir katı alınmış, iki kat olarak tekrar hizmet vermeye başlamıştır.

1998 yılında da eski görünüme getirmek için boşaltılan hükümet konağı orijinaline uygun olarak restore edilmiş ve 2006 yılında günümüzdeki haliyle tekrardan hizmete açılmıştır.

Tarihi Bolu Hükümet Konağı

21.Gülezler Konağı

Merkez ilçesine bağlı Karaçayır Mahallelisinde yer alan konak 19. Yüzyılda inşa edilmiştir. Milli Mücadele döneminde inşa edilen ve Bolu’nun en büyük konağı olan yapı 2009 yılında aslına uygun olarak restore edilmiştir. Zemin + 2 kattan meydana gelen konak 2011 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Konak günümüzde Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak hizmet vermektedir.

22.Yukarı Taşhan

Bolu Merkez ilçesinde Yıldırım Bayezid Camii (Büyük Cami)’nin yanı başında konumlanan Yukarı Taşhan üzerinde yer alan kitabeye göre 1804 yılında Serbevvab Hacı Abdullah Ağa’nın isteği üzerine yaptırılmıştır. Yapımında kesme ve moloz taş kullanılan tarihi yapı 2 katlı, açık avlulu, 30 odalı revaklı bir handır. Han özellikle içerisinde yer alan kemerlerle ve eyvanlı avlusuyla dikkat çekmektedir. İnşa edildiği tarihten günümüze dek aktif olarak kullanılmıştır. Sizlerde Yukarı Taşhan’a gelerek birşeyler yiyip içebilir ve bu tarihi atmosferi yakından hissedebilirsiniz.

Yukarı Taşhan

23.Aşağı Taşhan

Bolu Merkez ilçesinde Yıldırım Bayezid Camii (Büyük Cami)’nin batısında konumlanan han 1750 yılında eşraftan Emin Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımında kesme taş kullanılan han zamanla onarımlar geçirdiği için kısmen değişikliğe uğramıştır.

24.Bolu Merkez Gezilecek Yerler Orta Hamam

Bolu Merkez ilçesine bağlı Büyükcami Mahallesinde konumlanan hamam 1389 yılında Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılmıştır. Yapının Mimarı Ömer bin İbrahim’dir. Çifte hamam tarzında yapılmış olan olan hamam kadınlar ve erkekler bölümünden oluşmaktadır. 1993 yılında restorasyondan geçen hamam zengin iç mekan süslemeleri ile dikkat çekmektedir.

25.Tabaklar Hamamı

Merkez ilçesine bağlı Tabaklar Mahallesinde yer alan hamam XVI. yüzyılda Tahvil Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Çifte hamam tarzında inşa edilen hamam kadınlar ve erkekler bölümünden oluşmaktadır. Kadınlar bölümü erkekler bölümüne göre oldukça küçüktür. Hamamın bütün duvarları moloz taş kullanarak örülmüştür.

Hamam günümüzde Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından işyeri ve kafeterya olarak kiraya verilmiştir.

26.Sultan Hamamı

Kent merkezinde yer alan hamamın kesin yapım tarihi belli olmasada mimarisine bakıldığında 16.yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Çifte hamam tarzında inşa edilen hamam kadınlar ve erkekler bölümünden oluşmaktadır. .Hamamın batı girişi erkeklere, doğu girişide kadınlara aittir.

KÜLTÜREL YAPILAR

27.Bolu Müzesi

Müze çalışmalarına ilk olarak 1975 yılında Bolu’da Müze Memurluğu kurularak başlanmıştır. Bir müddet eski Güzel Sanatlar Galerisi binası içinde faaliyet gösteren Müze Memurluğu 1976 yılında Bolu Kültür Merkezine taşınmıştır. Müze Memurluğu 1977 yılında Müze Müdürlüğüne dönüştürülmüş ve 14.11.1981 tarihinde teşhir, tanzim çalışmaları tamamlanarak ziyarete açılmıştır. Müze günümüzde kent merkezinde, Stadyum Caddesi üzerinde Kültür Merkezi binasının giriş katında yer almaktadır.

Müzede arkeolojik ve etnoğrafik eserlerin sergilendiği iki bölüm bulunmaktadır. Arkeolojik bölümde Neolitik Dönem, Eski Tunç Çağı, Osmanlı, Frig, Urartu, Lidya, Grek, Roma ve Bizans dönemlerine ait mermer, cam, maden ve pişmiş topraktan yapılmış eserler sergilenmektedir. Bunun yanı sıra Grek, Roma, Bizans ve İslami kültürlere ait bronz, gümüş ve altın sikkelerde arkeoloji alanının sikke bölümünde sergilenmektedir. Etnoğrafik bölümde ise  Bolu ve çevre yörelerine özgü giyim-kuşam, ziynet eşyaları, dokuma ürünler, metal ev eşyaları gibi eserler sergilenmektedir.

Müzenin açık hava müzesi görünümünde olan bahçesinde ise büyük boyutlu taş eserler sergilenmektedir.

Bolu Merkez Gezilecek Yerler Bolu Müzesi

28.Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi

1992 yılının Ekim ayında yapımına başlanan Sanat Merkezi çok kısa bir sürede tamamlanarak hizmete açılmıştır. İçerisinde Resim Atölyesi, Bağlama kursu, Gitar kursu, Keman kursu, Ud-Kanun-Ney kursu, Ebru-Tezhip kursu gibi birçok kurs yer almaktadır.

Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi

DİNİ YAPILAR

29.Yıldırım Bayezid Camii (Büyük Cami)

Bolu Merkez ilçesine bağlı Büyükcami Mahallesinde konumlanan yapı 1382 yılında Yıldırım Bayezid tarafından cami, medrese ve kütüphane olarak yaptırılmıştır. Ancak günümüze külliyenin medrese ve kütüphanesinden hiçbir iz kalmamıştır. Camide büyük olasılıkla ahşap olduğu için 1891 yılında yanmış ve 1899 yılında tek kubbeli olarak yeniden inşa edilmiştir.

Yapımında kesme taş kullanılan cami iki katlıdır. Caminin 1. katında dükkan ve depolar bulunmaktadır. 2. katı ise kare şeklinde bir ana mekan ve kuzeyde iki katlı mahfil ile son cemaat yerinden oluşmaktadır. Caminin kuzeybatı ve kuzeydoğu köşelerinde de çok kenarlı minareleri yer almaktadır. 1999 depreminden sonra aslına uygun olarak restore edilen cami ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.

Yıldırım Bayezid Camii (Büyük Cami)

30.Saraçhane Camii

Kent merkezinde yer alan cami üzerinde yer alan kitabeye göre 1750 yılında Silahtar Mustafa Ağa tarafından yaptırılmıştır. Ancak yapı Evliya Çelebi Seyahatnamesinde ve Tezkeret’ül Ebniye’de Mimar Sinan’ın eseri olarak gözükmektedir. Yani cami ilk 16. Yüzyılda Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş, daha sonra harap olunca Silahtar Mustafa Ağa tarafından yeniden yaptırılmıştır.

Dikdörtgen planlı olan caminin yapımında kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Üzeri kırma çatı ile örtülü olan cami içten düz ahşap tavanlıdır. Ayrıca caminin doğu ve güney cephe duvarlarında da bitişik sivri kemerli birer çeşme bulunmaktadır.

31.Bolu Merkez Gezilecek Yerler İmaret Camii

Bolu Merkez ilçesinde Saraçhane Camiye oldukça yakın bir konumda bulunan cami 16. yüzyılda Şemsi Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami dikdörtgen planlı olup kuzeybatı köşesinde tuğla minaresi bulunmaktadır. Cami, zaman içerisinde gördüğü onarımlarla orijinalliğini büyük ölçüde yitirmiş olsa da içerisinde yer alan II. Abdülhamid döneminden kalma üzeri nakışlı ahşap tavan tüm güzelliği ile dikkat çekmektedir.

32.Kadı Camii

Bolu Merkez ilçesine bağlı Büyükcami Mahallesinde konumlanan cami 1499 yılında Demirtaş Paşa’nın oğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı olan caminin yapımında kesme taş kullanılmıştır. Caminin mihrabı beşkenarlı olup dışa taşkın olarak inşa edilmiştir. Caminin ahşap dış kapısı ise, kündekâri işçiliğinin ince örneklerindendir.

Kadı Camii

33.Ilıca Musa Paşa Camii

Merkez ilçesine bağlı Karacasu mevkiinde yer alan cami üzerinde yer alan kitabeye göre 1510-1511 yılları arasında kızıl Ahmet Bey’in oğlu olan Musa Paşa’nın isteği üzerine yapılmıştır. Cami kare planlı olup yapımında kesme taş kullanılmıştır. Ancak çatısı ahşaptan yapılmıştır. Ne yazık ki 1944 depreminde hasar göre cami 1960 yılında taç kapısı hariç eski ölçüsünde yeniden inşa edilmiştir. Yani günümüzde caminin sadece taç kapısı orijinalliğini korumaktadır.

Ilıca Musa Paşa Camii

34.Karaköy Cuma Camii

Cami Bolu Merkez ilçesine bağlı Karaköy’de yer almaktadır. Bolu’nun en küçük camilerinden olan Karaköy Cuma Cami tek katlı ve tek minareli olup sade bir mimariye sahiptir. Cami üzerinde yer alan kitabeye göre 1562-1563 yılları arasında Musa Paşa’nın oğlu olan Mehmet Bey tarafından annesi için yaptırılmıştır.

Karaköy Cuma Camii

35.Keçeci Mehmet Camii

Merkez ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi’nde konumlanan cami Karaköy Cuma Camisi gibi oldukça küçüktür. Caminin üzerinde herhangi bir kitabe olmadığı için kim tarafından ve ne zaman yapıldığı belli değildir. Ancak tarihi verilere göre 19. Yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir. Cami dışardan sade bir görünüme sahip olsa da içerisinde ki ahşap görünüm camiyi ön plana çıkartmıştır.

36.Karamanlı Camii

Merkez ilçesine bağlı Karamanlı Mahallesi’nde konumlanan cami üzerinde yer alan kitabeye göre 1897 yılında yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olan caminin tavanı düz ahşaptır. Dıştan da kırma çatı ile örtülüdür. Caminin kuzeyinde iki sütunlu ve aynalı tonoz ile örtülü cümle kapısı yer almaktadır. Ahşap giriş kapısı çift kanatlıdır. Kadınlar mahfilinin girişi aynı bölümdendir. Mihrabı yarım daire niş şeklinde ve minberi ahşaptır. Kuzeybatı köşesinde düzgün kesme taş kaideli, silindirik gövdeli bir minaresi vardır.

37.Aktaş Camii

Merkez ilçesine bağlı Semerkant Mahallesinde yer alan cami dikdörtgen planlı olup tavanında düz ahşap kullanılmıştır. Cami saçakları da ahşaptan olup dıştan kırma bir çatısı vardır. Caminin son cemaat yeri kapalıdır. Ahşap korkuluklu ve kafesli kadınlar mahfili mevcuttur. Girişin sağında müezzin mahfili bulunmaktadır. Mukarnaslı bir mihrabı ve ahşap mimberi vardır. Camide, ahşap söveli, dikdörtgen formlu pencereler kullanılmıştır. Caminin sol cephesinin bitişiğinde türbe, kuzeyinde de şadırvan yer almaktadır.

38.Aktaş Türbesi

Merkez ilçesine bağlı Semerkant Mahallesinde, Aktaş Camisinin yanında yer alan türbede 5 adet sanduka bulunmaktadır. Sandukalar Anadolu evliyalarından Şabaniyye Tarikatine mensup Aktaş Camisi Dergahı Şıhı Şeyh Hacı Mustafa Safiyüddin Efendi, oğlu Şeyh Hacı Nasrullah Efendi ve müritleri Şair Mehmet Faik Efendi, Samuncu Şıhı ile Kalaycı Şıh’a aittir.

39.Hayreddin-i Tokadı Türbesi

Türbe, kent merkezinin 13 kilometre batısında, ormanlık alan içerisinde, kendi ismi ile anılan bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Hayreddin-i Tokadi Hazretleri Tokatta doğmuş, eğitimini Tokat ve İstanbul’da görmüş ve müderris olarak Bursa’ya gitmiştir.  Bursa’da hilafet olarak irşada başlamış, daha sonra Bolu’ya geçerek burada dergahını kurmuş ve irşadını burada devam ettirmiştir.

Hayreddin-i Tokadi Hazretleri halfetiye tarikatı silsilesinde, Peygamber efendimizden itibaren devam eden manevi halifeler zincirini oluşturan mukaddes zincirinin 28. halkasıdır.  Miladi 1535 yılında hayatını kaybeden Hayrettin-i Tokadi’nin mezarı demir kafes içerisinde bulunmaktadır. Sizlerde Hayreddin-i Tokadı Türbesine gelerek duanızı edebilirsiniz.

Hayreddin-i Tokadı Türbesi

EĞLENCE

40.Bolu Lunaparkı

Lunapark Merkez ilçesine bağlı Karaçayır Mahallesinde yer almaktadır. İçerisinde çarpışan arabalardan balerine, gondoldan uçaklara, dönme dolaptan atlı karınca ya kadar her yaşa hitap eden alanlar bulunmaktadır.

41.Bolu Merkez Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Kartalkaya Kayak Merkezi

Bolu kent merkezinin 38 kilometre güneydoğusunda yer alan Kartalkaya Kayak Merkezi Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerindendir. Kartalkaya’da 5 adet özel teşebbüse ait tesis-otel bulunmaktadır. Bu tesislerde 2 adet ana kayak alanı içerisinde toplam 18 adet mekanik tesis ve farklı zorluk derecelerinde göre toplam 25 adet pist bulunmaktadır. Pistlerin toplam uzunluğu yaklaşık 40 kilometredir.

Sizlerde Kartalkaya Kayak Merkezine gelerek bütçenize uygun bir otelde konaklayabilir ve kayağın ve kış tatilin keyfini sürebilirsiniz.

Bolu Merkez Gezilecek Yerler Kartalkaya Kayak Merkezi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*