GÖYNÜK GEZİLECEK YERLER

Göynük Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz Bölümünde yer alan Bolu iline bağlı Göynük ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Göynük ilçesiyle ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Göynük 1323 yılında Osmanlı toprağına katılmıştır. Tahta oymacılık eserleri, tokalı örtüler, şeker fasulyesi’, uğut marmelatı ile ünlü olan ilçe 20. Yüzyıla ait Eski Türk Evleri bakımından da oldukça zengindir.

İlçenin nerdeyse her alanında tarihi bir eser bulunmaktadır. Bu yüzden ilçenin hepsi “Kentsel SİT Alanı” ilan edilmiştir.  İlçe 2017 yılında da Sakin Şehir- Citta Slow ünvanına kavuşmuştur. Özellikle tarihi dokuları ile büyüleyen Göynük içerisinde barındırdığı konakları, müzeleri, türbeleri, camileri, gölleri ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.  

Göynük Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

DOĞAL GÜZELLİKLER

1.Göynük Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Sünnet Gölü Tabiat Parkı

Toplam 18 hektar alana sahip olan tabiat parkı Göynük İlçesi’nin 22 kilometre doğusunda konumlanmaktadır. Sünnet Gölü,  Erenler ve Korudağ Tepeleri arasındaki derin vadinin heyelanla tıkanması sonucu oluşmuştur. Göl civardaki derelerden ve kaynaklardan beslenmektedir. Yaklaşık 22 metre derinliğinde olan gölde olta ile mercan ve alabalık avlanabilmektedir.

Ayrıca Sünnet Gölü Tabiat Parkında özel şirket tarafından işletilen 45 oda ve 115 kapasiteli konaklama tesisi yer almaktadır. Yani buraya gelerek hem yürüyüş, piknik, bisiklet turu, olta balıkçılığı yapabilir hem de bünyesindeki tesiste konaklayarak uzun süre muhteşem manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Göynük Gezilecek Yerler Sünnet Gölü Tabiat Parkı

2.Çubuk Gölü

Göynük’ün 11 kilometre kuzeyinde konumlanan göl yaklaşık 15 hektar genişliğinde ve 13 metre derinliğindedir. Göl kayabaşı tepesinden inen heyelanın vadiyi tıkaması sonucu oluşmuştur. Tamamen doğal oluşumlu bir göl olan Çubuk Gölü muhteşem manzaralara ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle gölün çevresinde 2005 yılında bir dizi için yapılmış olan yel değirmenleri göle ayrı bir hava katmaktadır.

Sizlerde Çubuk Gölüne gelerek piknik yapabilir, kamp kurabilir, trekking yapabilir, bisiklet sürebilir ve yel değirmenlerinin orada harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Göynük Gezilecek Yerler Çubuk Gölü

3.Çayköy Göleti

Gölet, Göynük ilçe merkezinin 20 kilometre güneyinde konumlanmaktadır. Etrafı ormanlarla çevrili olan gölet şehrin gürültüsünden uzaklaşarak doğa ile iç içe bir gün geçireceğiniz ortama sahiptir. Bu alanda piknik yapabilir, kamp kurabilir ve sportif olta balıkçılığı yapabilirsiniz.

4.Göynük Gezilecek Yerler Anıt Ağaçlar

İlçede Ankara Anıtlar Kurulu tarafından tescil edilen 5 adet Anıt Çınar ağacı yer almaktadır. Bu devasa anıt ağaçlar her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

KÜLTÜREL YAPILAR

5.Göynük Kent Müzesi (Gürcüler Evi Kent Müzesi)

7 oda, 1 mutfak, 1 mahzen ve “Hayat” adı verilen avludan meydana gelen 180 yıllık Gürcüler Konağı 2013 yılında restore edilerek Kent Müzesine dönüştürülmüştür. Müze 19. yüzyıl sonlarından itibaren Göynüğün tarihi dokusunu, yaşayış şeklini, örf ve adetlerini aktarmaktadır. Bir yaşayan müze olan Göynük Kent Müzesi ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.

Göynük Kent Müzesi (Gürcüler Evi Kent Müzesi)

6.Göynük Açık Hava Müzesi

Göynük ve çevresinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkarılan tarihi eserler yol kenarında sergilenmektedir. Özellikle Frigyalılara ait birçok eserin yer aldığı müze zamanınız varsa görmeniz gereken yerler arasındadır.

Göynük Açık Hava Müzesi

TARİHİ YAPILAR

7.Zafer Kulesi

Göynük ilçesinin simgesel yapılarından olan kule 1923 yılında Cumhuriyet döneminin ilk Kaymakamı Hurşit Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Kule altıgen taş temel üzerine, 3 katlı olarak ahşaptan yapılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın başarılarını ölümsüzleştirmek için anıtsal eser olarak yapılan Zafer Kulesi mutlaka gez rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Göynük Gezilecek Yerler Zafer Kulesi

8.Göynük Evleri

20. Yüzyıl başlarına ait olan Göynük evleri çoğunlukla zemin katlı bir veya iki kattan meydana gelmektedir. Çatıları da kırma çatı türünde olup, üstleri yerli kiremitlerle örtülüdür. Evlerin önünde ise “hayat” adı verilen avlular bulunmaktadır.

Evlerin içi ise merdivenli olup bazılarının oturma odalarında farklı motiflerle süslenmiş tavanlar bulunmaktadır.

Göynük ilçesinin bu tarihi evlerini gezi rotanıza ekleyerek mimarisini yakından inceleyebilir ve harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Göynük Evleri

9.Akşemsettinoğlu Konağı

19. yüzyılın sonlarında devrin mültezimi olan Hacı Nuri Efendi tarafından yaptırılan konak Göynük ilçesinin en büyük konağı olma özelliğine sahiptir. 4 katlı olan konakta 11 oda, ambar ve bodrum bulunmaktadır.

Haremlik ve selamlıktan oluşan konak uzun bir süre konut olarak kullanılmış daha sonrada belediye lojmanı olarak hizmet vermiştir. Sahibi Ahmet Varlık’ın vefat etmesiyle de yıllarca boş kalmış ve harap olmuştur. 1993 yılında Ahmet Varlık’ın mirasçıları tarafından satışa çıkarılan konak Akşemsettinoğlu Ailesi tarafından satın alınmıştır. Akşemsettinoğlu Aileside konağı aslına uygun restore ederek turizme kazandırmıştır.

Konak aynı zamanda Akrebin Yolculuğu filmi, Elyazısı filmi, Kınalı Kuzlular gibi birçok filme ve diziye ev sahipliği yapmıştır. Konak günümüzde konaklama amacıyla kullanılmaktadır. Sizlerde Göynük’e geldiğinizde Akşemsettinoğlu Konağında konaklayarak bu tarihi dokunun keyfini sürebilirsiniz.

Göynük Gezilecek Yerler Akşemsettinoğlu Konağı

10.Müderrislerevi Konağı

Konak Göynük ilçesinde Gazi Süleyman Paşa Camii ve Akşemseddin Türbesi’nin karşısında konumlanmaktadır. Konak 14. yüzyılda Orhan Gazi’nin büyük oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından inşa ettirilmiş bir Osmanlı Konağıdır. Daha sonra Müderrisoğlu ailesi tarafından kullanılan konak 2012 yılında restore edilerek butik bir otele dönüştürülmüştür. 3 farklı oda konsepinin bulunduğu konakta toplam 15 oda yer almaktadır. Sizlerde Göynükte kısa bir tatile geldiyseniz Müderrislerevi Konağında konaklayabilir ve bu tarihi ambiyansı yakından hissedebilirsiniz.

Müderrislerevi Konağı

11.Göynük Gezilecek Yerler Postacılar Konağı

Göynük ilçesinde konumlanan Postacılar Konağı Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın 3 gün kaldığı konak olduğu için ayrı bir değere ve yere sahiptir Zübeyde Hanım İstanbul’dan Ankara’ya gelirken bir rahatsızlık geçirmiş ve 3 gün boyunca burada kalmıştır.

12.Frig Kaya Abidesi

Göynük ilçesine bağlı Soğukçam Köyünde yer alan Frig Kaya Abidesi 1966 yılında bulunmuştur. Bu kaya abidesi M.Ö. 8.-7. yüzyıllarda Anadolu’da büyük bir devlet kuran Friglerin Bolu’da da yerleştiğinin en önemli kanıtlarındandır.

Kitabe yaklaşık 9 metre yüksekliğindeki bir konik kayanın doğu yönüne doğru yazılmıştır. Abide üzerinde üstte, kutsal günlerde Kybele heykelciğinin konulduğu üçgen bir niş ve altında da 9 satır kitabe bulunmaktadır. Bu kitabe bilinen en uzun Frig kitabesi olma özelliğini taşımaktadır. Frig Kaya Abidesi özellikle tarih severlerin gezi rotasına eklemesi gereken yerler arasındadır.

Frig Kaya Abidesi

13.Gazi Süleyman Paşa Hamamı

Göynük ilçesinde Akşemseddin Türbesi’nin yakınında konumlanan hamam 1331-1335 yılları arasında Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır. Hamam Gazi Süleyman Paşa Camisi ile aynı tarihte inşa edilmiştir.

Yapımında kesme taş kullanılan Gazi Süleyman Paşa Hamamı bir çifte hamamdır ve kadınlar erkekler bölümünden oluşmaktadır. Bu her iki bölümde kubbe ile örtülü olup, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık kısımları bulunmaktadır.

Gazi Süleyman Paşa Hamamı bölgenin en eski ve en büyük hamamıdır. Hatta Evliye Çelebi bir seyahatnamesinde Ankara ve İstanbul da dahi böyle güzel ve büyük bir hamam olmadığından bahsetmektedir.

Sizlerde günümüze kadar ulaşmış bu tarihi hamamı mutlaka ziyaret etmeli ve bu muhteşem mimariyi yakından incelemelisiniz.

Gazi Süleyman Paşa Hamamı

DİNİ YAPILAR

14.Gazi Süleyman Paşa Camii

Göynük ilçesinde konumlanan cami 1331-1335 yılları arasında Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından ahşap olarak yaptırılmıştır. Cami zamanla harap olmuş ve yıkılmıştır. Yerine de II. Abdülhamit’in emri ile bugünkü cami yapılmıştır. Dikdörtgen planlı ve ahşap tavanlı olan Gazi Süleyman Paşa Cami kesme taştan inşa edilmiştir. Tek kubbeli ve tek minareli olan bu cami Geç devir mimari özelliklerini taşımaktadır.

Göynük Gezilecek Yerler Gazi Süleyman Paşa Camii

15.Akşemsettin Türbesi

Göynük ilçesinde, Gazi Süleyman Paşa Camii’nin avlusunda yer alan türbede 1459 yılında vefat eden Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin yatmaktadır. Türbe Fatih Sultan Mehmet tarafından 1464 yılında yaptırılmıştır. Altıgen planlı olan türbenin yapımında küfeki taşı kullanılmıştır. Türbenin içerisinde Akşemseddin ve oğullarının sandukaları yer almaktadır.  Özellikle ceviz üzerine kabartma yazı ile süslü olan Akşemseddin’in sandukası Osmanlı ağaç işçiliğinin güzel örneklerindendir.

Akşemsettin Türbesi

16.Ömer Sikkin  Hazretleri Türbesi

Hacı Bayram Veli’nin müritlerinden olan Ömer Sikkin Akşemseddin ile aynı dönemde yaşamıştır. Hayatı hakkında çok fazla bilgi olmayan Ömer Dede’nin ilk tasavvuf terbiyesini Bursa’da iken Samuncu Baba’dan aldığı Manevi terbiyesini de Hacı Bayram Veli hazretlerin de tamamladığı rivayet edilmektedir. Miladi 1475 yılında vefat ettiği rivayet edilmektedir. Türbesi de Göynük ilçesine bağlı Çeşme Mahallesi’nde yüksekçe bir platform üzerinde konumlanmaktadır. Sekizgen planlı olan türbenin yapımında düzgün kesme taş kullanılmıştır. Üzeride kurşun kaplı bir kubbe ile örtülüdür.

Ömer Sikkin  Hazretleri Türbesi

17.Göynük Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Debbağ Dede Türbesi

Debbağ Dede Halk arasında Tabak Dede olarak tanınan bir ermiştir. Ne zaman doğduğu ve ne zaman öldüğü bilinmeyen Debbağ Dede yüksek mertebeye ulaşmış bir derviştir.

Türbesi Göynük ilçesine bağlı Deveyolu Sokakta konumlanmaktadır. Türbe dikdörtgen planlı olup üzeri kubbe ile örtülüdür. Türbenin ön cephesinde düzgün kesme taşlar kullanılmıştır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*