ORHANGAZİ GEZİLECEK YERLER

Orhangazi Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Marmara Bölgesinde yer alan Bursa iline bağlı Orhangazi ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Orhangazi ilçesiyle ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Orhangazi, Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden birisidir. Hatta ilçede yer alan Ilıpınar Höyüğünde gerçekleştirilen kazılar sonucunda ilçede ilk yerleşimin 8000 yıl öncesine dayandığı anlaşılmıştır.

Orhangazi’nin bilinen en eski sakinleri Bitinyalilar’dır. Zamanla da birçok kez el değiştiren bölge 1332 yılında Orhan Bey tarafından fethedilmiştir.  Orhan Bey burada kendi adına bir camii ve hamam yaptırarak çevrede bulunan Türk aşiretlerini bölgeye yerleştirmiştir.

İlk Pazarköy ismini alan ve İznik’e bağlı bir bucak olan Orhangazi, 1893 yılında Bursa iline bağlı bir ilçe olmuştur. İsmi de 1913 yılında kurucusu olan II. Osmanlı Padişahı Orhanbey adına istifaden ORHANGAZI olarak değiştirilmiştir.

Orhangazi hem Bursa bölgesinin en eski yerleşim yeri olması hem de içerisinde barındırdığı tarihi ve doğa güzellikleri sebebiyle gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Orhangazi Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

1.Orhangazi Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Keramet Kaplıcası

Orhangazi ilçesine bağlı Keramet Köyü sınırlarında yer alan kaplıca Keramet Ilıcası olarak da bilinmektedir.  Yaklaşık 30 derece sıcaklığa sahip olan kaplıca suyu özellikle cilt ve deri hastalılarına şifa olmaktadır. Doğal havuz görünümünde olan Keramet Kaplıcası aynı zamanda Doğal SİT Alanı olma özelliği taşımaktadır.

Girişi ücretli olan Keramet Kaplıcaları 1-2 metre derinliğe sahiptir. Kaplıcanın etrafında da oturma alanları, park yeri, soyunma odası, piknik masaları ve tuvalet bulunmaktadır. Yaz kış açık olan Keramet Kaplıcaları içerisinde barındırdığı olanaklardan dolayı yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Orhangazi Gezilecek Yerler Keramet Kaplıcası

2.Gedelek Pınarbaşı

Gedelek Orhangazi ilçesine bağlı şirin bir köydür. Yeşillikler içinde olan bu köyün kuruluşu çok eskilere dayanmaktadır. Köyün gelir kaynağı zeytincilik ve turşuculuktur. Özellikle turşuculuk, köyün başlıca gelir kaynağıdır. Çünkü burası Türkiye’nin en önemli turşu üretim merkezlerinden biridir.

Köyün içinden üst kesiminden Pınarbaşı suyu çıkmaktadır. Bu su köy için çok önemlidir. Çünkü bu su ile hem turşu üretimi yapılmakta hem de bahçeler sulanmaktadır. Aynı zamanda suyun çıktığı yerin çevresindeki yeşil alan, piknik yeri olarak kullanılmaktadır. Doğal park alanı olarak korunan bu yer temiz havası, doğal güzelliği ile hayranlık uyandırmaktadır. Suyun başında dikili olan tarihi büyük çınarlar ise alana ayrı bir güzellik katmaktadır. Buraya gelerek köy içinde kuş sesleri eşliğinde yürüyüş yapabilir, Pınarbaşı suyunun başında pikniğinizi yaparak tarihi çınar ağacının orada harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Orhangazi Gezilecek Yerler Gedelek Pınarbaşı

3.Nadır Mesire Alanı

Nadır Mesire Alanı temiz havası ve eşsiz doğal güzelliği kendisine hayran bıraktırmaktadır. Yeşilin her tonunun bulunduğu mesire alanında bölgenin en lezzetli içme suyu kaynağı yer almaktadır. Nadır Mesire Alanı gerek sahip olduğu temiz havası ve doğası ile gerekse de içerisinde ki imkanları ile hem ilçe sakinleri hem de çevre il ve ilçelerden gelenler tarafından yoğun ilgi görmektedir.

4.Gürle Tepesi

Orhangazi ilçesine bağlı Gürle Mahallesinde yer alan tepe ilçenin en yüksek noktasıdır. Yaklaşık 1285 metre rakımda yer alan tepe özellikle yamaç paraşütü için oldukça elverişlidir.

Orhangazi Gezilecek Yerler Gürle Tepesi

5.Alis Yürüyüş Yolu

Alis Yürüyüş Yolu Alis Parkın içerisinde yer almaktadır. Yürüyüş yolu üzerinde oturma grupları, cafeler ve küçük işletmeler bulunmaktadır. Buraya gelerek yürüyüşünüzü yapabilir, sıralı cafelerin birisinde oturup soluklanarak çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Alis Yürüyüş Yolu

6.Orhangazi Hamamı

Hamam, 1330 yılında Gazi Orhan Bey tarafından yaptırılmıştır. Orhangazi hamamı 1920 yılındaki Yunan işgalinde ilçede ayakta kalabilen tarihi yapılardan bir tanesidir. Külliyenin bir parçası olan hamam cami ile birlikte inşa edilmiş ancak yapıdan günümüze sadece hamam ulaşabilmiştir.

Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan hamamın duvarları moloz taştan, kemerleri ve üst örtüsü de tuğladan yapılmıştır. Hamamın kuzey ve güneyindeki sivri kemerlerle ortada kare bir bölüm oluşturularak üstü pandantifli bir kubbe ile örtülmüştür. Bunun dışında kalan hamamın diğer bölümleri ise küçük kubbelerle örtülmüştür. Üç kurnalı olan Orhangazi Hamamın içi ise Selçuk ve ilk Osmanlı Mimarisi tarzında yapılmıştır. Hatta hamamın içerisinde bulunan iki kurna Orhan Bey dönemine aittir.

Hamam tarihi dokusu bozulmadan aslına uygun restore edilmiş ve 08.03.2018 yılında yeniden hizmete açılmıştır.

Orhangazi Gezilecek Yerler Orhangazi Hamamı

7.Hacılartepe Höyüğü

Höyük, Orhangazi İlçesi’nin güneyinde Örnekköy Köyü’nün yaklaşık olarak 1 kilometre batı-kuzeybatısında bulunmaktadır. Ayrıca yazımızda bahsettiğimiz Ilıpınar Höyüğünün de 750 metre güneydoğusunda bulunmaktadır.

Höyük ilk olarak 1965 yılında David French tarafından tespit edilmiştir. Daha sonra 1992-1995 yılları arasında Jacob Roodenberg yönetiminde Ilıpınar kazı ekibi tarafından kazılmıştır. Kazı çalışmaları sonucu höyükten Erken Tunç Çağına ait buluntular bulunmuştur.

8.Orhangazi Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Ilıpınar Höyüğü

Höyük, Orhangazi İlçesi’nin 2 kilometre güneyinde, İznik Gölü’nün de 2 kilometre batısında yer almaktadır. Höyükte ilk yerleşmenin günümüzden 8 bin yıl önce gerçekleştiği düşünülmektedir.

Höyük ilk olarak 1948 yılında Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından tespit edilmiş ve araştırılmıştır. Daha sonra 1960 yılında İngiliz arkeolog James Mellart tarafından, 1964 yılında C. Cullberg, 1965 yılında da David H. French tarafından araştırılmıştır. Höyükte kazılar ise 1987-1995 yılları arasında Hollanda Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü adına Jacob Roodenberg başkanlığında yürütülmüştür. Kazı çalışmaları sonucu höyükte tepenin en üstünden ana toprağa kadar on tabaka tespit edilmiştir. Tespit edilen en alt tabaka Hacılar ile Fikirtepe kültürünün olduğu Son Neolitik Çağ tabakasıdır ve MÖ 6. bin yılın sonuna tarihlenmektedir. Tespit edilen en üst tabakada ise M.S. 7.yy’a ait mezarlar bulunmuştur.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*