MUDURNU GEZİLECEK YERLER

Mudurnu Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz Bölümünde yer alan Bolu iline bağlı Mudurnu ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Mudurnu ilçesiyle ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Mudurnu Antik Dönemden günümüze dek birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 1307 yılında Osmanlı Beyliğine geçen Mudurnu kasabası Bolu’nun 50 kilometre güneybatısında, Hisar ve Kulaklı tepelerinin arasındaki bir vadiye kurulmuştur. O zamanlar tarihi ipek ve baharat yolunun en önemli alışveriş ve konaklama alanlarından biri olmuştur.

Günümüze tarihi kent kimliğini bozmadan ulaşmış olan Mudurnu bünyesinde birçok tarihi ve doğal güzellik barındırmaktadır. Özellikle eski Türk evleri bakımından önemli bir yere sahip olan ilçe sahip olduğu 231 adet mimari değeri yüksek yapı nedeniyle Kentsel SİT Alanı ilan edilmiştir.

Mudurnu tabiat parkları, gölleri, kaplıcaları, tarihi evleri, konakları, müzeleri, camileri ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Mudurnu Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

DOĞAL GÜZELLİKLER

1.Mudurnu Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Abant Gölü Tabiat Parkı

Abant Gölü Tabiat Parkı, Bolu’ya 33, Mudurnu ilçe merkezine de 20 kilometre mesafede yer almaktadır. Buranın 1262 hektarlık bölümü 1988 yılında ‘Tabiat Parkı’ ilan edilmiştir. 9 Haziran 2022 tarihinde de ‘Millî Park’ statüsüne kavuşmuştur. Türkiye’nin 48. milli parkı olan Abant Gölü Milli Parkı tamamen devlet mülkiyetindedir.

Milli Parkın 125 hektarını Abant Gölü oluşturmaktadır. Yeraltı suları ile beslenen Abant Gölü 125 hektar büyüklüğünde ve ortalama 10-15 derinliğindedir. Denizden 1325 metre yükseklikte yer alan Abant Gölü çevresi oldukça zengin bitki örtüsüne sahiptir.

Fauna ve flora bakımından zengin olan Abant Gölü Tabiat Parkı sizlere piknik, çadırlı kamp, yürüyüş,  sportif olta balıkçılığı, bisikletle, faytonla, atla gezinti gibi aktiviteler sunmaktadır. Abant Gölü Tabiat Parkına geldiğinizde hem bu aktiviteleri yapabilir, hem Tabiat Parkı girişinde bulunan Tabiat Müzesi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca konaklamak isterseniz de göl çevresinde bulunan otel ve bungalov evleri tercih edebilirsiniz.

Abant Gölü Tabiat Parkı

2.Sülüklü Göl Tabiat Parkı

Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu Köyü sınırları içerisinde yer alan Sülüklü Göl Tabiat Parkı 1100 metre rakımda konumlanmaktadır. Tabiat Parkında yer alan Sülüklü Göl 1703 yılında Heyelan seti şeklinde oluşmuştur.  1987 yılına kadar korunan alanlar statüsünde olan göl ve çevresi 2011 yılında Tabiat Parkına çevrilmiştir.

Sülüklü Göl Tabiat Parkı toplam 809 hektar alana sahiptir. Bu 809 hektarlık alanın 60 hektarını Sülüklü Göl oluşturmaktadır. Flora ve fauna bakımından oldukça zengin olan tabiat parkı sahip olduğu manzarası ile hayranlık uyandırmaktadır.

Sizlerde cennetten bir köşe olan tabiat parkına gelerek piknik yapabilir, kamp kurabilir, trekking yapabilir, yaban hayat gözlemciliği yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir ve bisiklet turu atabilirsiniz.

Mudurnu Gezilecek Yerler Sülüklü Göl Tabiat Parkı

3.Karamurat Gölü

Mudurnu ilçesinin 30 kilometre kuzeybatısında Karamurat Köyü yakınlarında konumlanan göl Doğal SİT Alanı ilan edilmiştir. Üç tarafı dağlarla çevrili olan göl dipten kaynayan ve vadilerden akan sular ile beslenmektedir. Gölün içerisinde birçok tatlı su balığı bulun maktadır. Her mevsim farklı bir güzelliğe bürünen göl el değmemiş güzelliği ile hayranlık uyandırmaktadır.

Karamurat Gölü

4.Şehriman Tepesi

Mudurnu ilçe merkezine 3,5 kilometre mesafede konumlanan tepe kaleye benzeyen doğal bir yapıdadır. Tepenin asıl ismi “Şeyh-ül Ümran” dır. Çünkü bu tepede Şeyh-ül Ümran ve Filibeli Hacı Tevfik isminde iki önemli evliyanın mezarı bulunmaktadır. Hatta her yılın Temmuz ayının ilk Pazar gününde Şeyh-ül Ümran ve Filibeli Hacı Tevfik için tören ve mevlitler düzenlenmektedir.

Tepe özellikle sahip olduğu manzarası ile hayranlık uyandırmaktadır. Tepeye çıktığınızda tüm şehri izleyebilir ve tepe üzerinde yer alan tesislerde yeme içme ihtiyacınızı karşılayarak soluklanabilirsiniz.

KAPLICALAR

5.Tarihi Babas Kaplıcası

Kaplıca, Mudurnu ilçesine bağlı Gürçam Köyü yakınlarında konumlanmaktadır. .Bikarbonatlı, kalsiyum, magnezyum ve karbondioksitli olan kaplıca suyu karaciğer, safrayolları rahatsızlıkları, metabolizma hastalıkları ve hafif diyabet gibi rahatsızlıklara şifa olmaktadır.

Kaynağın olduğu yerin çevresinde birçok otel ve tesis bulunmaktadır. Ancak bunların arasında en önemlisi Babas Kaplıca Oteli’dir. Bu tarihi tesis 138 yatak kapasiteli olup, uzun yıllardır aktif halde kullanılan bir tesistir. Sizlerde bu tarihi tesise gelerek hem konaklayabilir hemde şifalı sularından yararlanabilirsiniz.

Tarihi Babas Kaplıcası

6.Sarot Kaplıcası

Kaplıca, Mudurnu ilçesine bağlı Taşkesti Beldesi Ilıca Köyünde yer almaktadır. Kaynağın olsuğu yerin çevresinde bir çok otel ve tesis yer almaktadır. Sizlerde bu tesislerden birisinde kalarak kaplıcanın şifalı sularından yararlanabilirsiniz. Kaplıca suyu 66 derece sıcaklığında olup sülfatlıdır. Acı sular grubuna giren kaplıca suyu Bolu’da bulunan bütün maden sularından ayrı bir özellik taşımaktadır. Fiziksel olarak hipertermal hipotonik bir maden suyu olan kaplıca suyu birçok hastalığa şifa olmaktadır.

Mudurnu Gezilecek Yerler Sarot Kaplıcası

TARİHİ YAPILAR

7.Yıldırım Bayezid Hamamı

Yıldırım Külliyesinin bir parçası olan hamam 1382 yılında Yıldırım Bayezid tarafından Ömer bin İbrahim’e yaptırılmıştır. Yapımında moloz taş kullanılan hamam bir çifte hamam olup kadınlar ve erkekler bölümünden oluşmaktadır.

Hamam, Erken dönem Osmanlı hamam mimarisinin plan ve süsleme bakımından dikkat çeken örneklerindendir. Sizlerde 2006 yılında restorasyondan geçen hamamı gezi rotanıza eklemeli ve mimarisini yakından incelemelisiniz.

Mudurnu Gezilecek Yerler Yıldırım Bayezid Hamamı

8.Mudurnu Evleri

Eski Türk Evleri bakımından zengin olan Mudurnu Kentsel SİT Alanı ilan edilmiştir. Evler mimari özellikleri bakımından Göynük Evlerine benzerlik göstermektedir. Genellikle iki ve üç kattan oluşan evlerin zemin katında depo, kiler, hizmetçi odaları, mutfak ve geleneksel günlerde ailenin birlikte yemek yediği fırın odası yer almaktadır.  Genellikle odalar, bir sofanın etrafında sıralanmıştır.  Odaların içinde de ocaklar, yüklükler sedirler bulunmaktadır. Evlerin çatıları ise genellikle ahşap kırma çatılı ve alaturka kiremitlidir Mudurnu evlerinin iç ve dış mekanlarında ahşap isçiliğinin en güzel örnekleri görülmektedir.

İlçenin tarihini ve kültürünü yansıtan bu evlerinden içerisinden en dikkat çekeni ve öne çıkanı ise 1860 yılında inşa edilen Armutçular Konağı dır. Anadolu’da ki tek ahşap barok mimarisine sahip olan konak özellikle ahşap süslemeleri ve çatısında kullanılan orijinal Marsilya kiremitleriyle dikkat çelmektedir. Bu konak 3 kattan meydana gelmekte ve 27 odası bulunmaktadır.

Eğer sizlerde Mudurnuya gelmişken bu tarihi evlerde kalmak isterseniz konaklama hizmeti veren konaklar şöyledir; Hacı Şakirler Konağı, Hacı Abdullahlar Konağı, Keyvanlar Konağı, Urgancıoğlu Yatıevi,  Karataş Konağı, Yarışkaşı Konağı, Tekkeliler Konağı ve Fuat Beyler Konağı’dır.

Mudurnu Evleri

9.Armutçular Konağı

1860 yılında Mudurnulu Karaçayırlar ailesi tarafından yaptırılan ve 1949 yılında Karaçayır ailesinden Armutçular ailesine geçen konak Bolu’nun Mudurnu ilçesinde konumlanmaktadır.

 Anadolu’da ki tek ahşap barok mimarisine sahip olan konak İstanbul’dan getirilen ustalar tarafından yapılmıştır. Konak özellikle ahşap süslemeleri ve çatısında kullanılan orijinal Marsilya kiremitleriyle dikkat çelmektedir. 3 kattan meydana gelen ve 27 odası bulunan konağı gezi rotanıza eklemeli ve mimarisini yakınan incelemelisiniz.

Mudurnu Gezilecek Yerler Armutçular Konağı

10.Mudurnu Saat Kulesi

1880-1891 yılları arasında ahşaptan yapılan saat kulesi Mudurnu ilçesinin doğusunda bir yamaç üzerinde konumlanmaktadır. Bu ahşap saat kulesi 1900 yılında çıkan bir yangında harap olmuş ve 1905 yılında çevreden getirilen taşlarla yeniden yapılmıştır. 12 metre yüksekliğinde olan saat kulesi Mudurnu Hapishanesinde ki mahkûmlar tarafından inşa edilmiştir. Kulenin saati de Mudurnulu demirci ustası tarafından yapılmıştır.1990 yılında da kulenin dış cephesi ahşap ile kaplanmıştır. İşçiliği ve duruşu ile dikkat çeken saat kulesi görmeniz gereken yerler arasındadır.

Mudurnu Saat Kulesi

11.Mudurnu Kalesi

1650 yılında Mudurnu’ya gelen Evliya Çelebi bu kaleyi 8 köşeli, 20 kuleli, binası kararmış, sur ve kaleleri çökmüş eski bir yapı olarak anlatır. Bizans Döneminden olan ve günümüzde sadece sadece kalıntıları gözüken kale kurtarılmayı bekleyen tarihi bir yapıdır.  

KÜLTÜREL YAPILAR

12.Mudurnu Ahiler Müzesi

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yer alan müze normalde Mehmet Şenkaya’nın iş yeriydi. Mehmet Şenkaya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2009 yılında “Ahi Baba” seçilmiştir. Plaketini de o dönemin başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan’dan almıştır.

Mehmet Şenkaya 2015 yılında vefat edince hem isminin hem de ahilik geleneğinin sonraki nesillere aktarılması için iş yeri müzeye dönüştürülmüştür.

Müzede ahilik hakkında bilgi alabilir ve farklı meslek dallarında eskiden kullanılan malzemeleri görebilirsiniz.

Mudurnu Ahiler Müzesi

13.Pertev Naili Boratav Kültür Evi

Mudurnu ilçesinde yer alan ve 2010 yılında ziyarete açılan Pertev Naili Boratav Kültür Evinde tarihi belgeler sergilenmektedir. Eserler arasında başta kültür evine ismini veren Türkiye’nin en önemli halkbilimcileri arasında yer alan Pertev Naili Boratav’a ait fotoğraflar ve eserler yer almaktadır. Bunun dışında  ölümsüz bir şahıs olan Araçlı Abdullah’a ve Pertev Naili Boratav’ın babası olan dönemin Mudurnu Kaymakamı Abdurrahman Naili Boratav’a ait fotoğraflar ve kişisel eşyaları da müzede sergilenmektedir. Ayrıca Milli Mücadelemiz döneminde mücadele eden önemli ve ölümsüz kişilerin fotoğrafları da bulunmaktadır. Osmanlı Döneminden kalma el aletleri, ipek kıyafetler de yine Pertev Naili Boratav Kültür Evinde sergilenmektedir.

Pertev Naili Boratav Kültür Evi

DİNİ YAPILAR

14.Yıldırım Bayezid Camii

1382 yılında Yıldırım Bayezid tarafından şehzadeliği zamanında yaptırılan külliye cami, medrese ve hamamdan meydana gelmektedir Külliyeden günümüze cami ve hamam ulaşabilmiştir.

Cami kareye yakın dikdörtgen planlı olup üç bölümlü bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Cami hem Osmanlı mimarisinin ilk büyük kubbeli yapılarından hem de sekiz istinatlı camilerin ilk örneklerindendir.

Yıldırım Bayezid Camii

15.Kanuni Sultan Süleyman Camii

Mudurnu ilçe merkezinde yer alan cami 1546 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı olan cami tek kubbeli ve tek minarelidir. Minaresi tek şerefeli olup tuğladan örülmüştür.  Caminin tavanı ahşaptan duvarları da taştan inşa edilmiştir. Ahşap olan tavan açma tavan olarak inşa edilmiştir ve bu görünümü ile Selçuklu mimarisini andırmaktadır.  Rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman, caminin istediği büyüklükte olmadığı için beğenmemiş ve kapısına kilit vurdurmuş. Caminin ibadete açılması ise Kanuninin ölümünden 50 yıl sonra gerçekleşmiştir.

Kanuni Sultan Süleyman Camii

16.Mudurnu Gezilecek Yerler Samsa Çavuş Camii

Mudurnu ilçesine bağlı Güveytepe Köyü yakınlarında konumlanan caminin Osman Gazi’nin silâh arkadaşı ve Osmanlı Devletinde ilk çavuş unvanını taşıyan Samsa Çavuş tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Kareye yakın dikdörtgen planlı olan yapı bir Cuma mescididir. Yapımında moloz taş kullanılan cami sade bir mimariye sahiptir. Günümüze kadar ulaşmış bu tarihi cami ayakta kalmış en erken Osmanlı eserlerinden biri olması sebebiyle önemli bir yere sahiptir.

ALIŞVERİŞ

17.Tarihi Demirciler Çarşısı

Tarihi çarşı tam olarak eskisi gibi olmasa da birkaç zanaatkârın çabalarıyla eski özelliğini sürdürmeye çalışmaktadır. Demirciler çarşısında ki dükkânlar da bakır işçiliğinin en güzel örneklerinden olan bakır ibrikler, bakır sahanlar bakır tepsiler,  cezveler, mangallar, nal, keser, kazma, kürek, kullep, gibi birçok ürün bulunmaktadır.

Tarihi Demirciler Çarşısı

18.Mudurnu Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Orta Çarşı

Demirciler Çarşısı’nın hemen alt sokağında konumlanan Orta Çarşı hediyelik eşya dükkânların bulunduğu bir çarşıdır. Bu çarşıya gelerek sevdiklerinize yöresel hediye alabilir ve onları mutlu edebilirsiniz.

Orta Çarşı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın