Kemaliye Gezilecek Yerler – En Güzel 18 Yer

Kemaliye Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Erzincan’a bağlı Kemaliye ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Kemaliye ilçesi ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.

İlçe ilk olarak Horosanda Ağın adında bir yöreden gelen oymağın kurdukları yeni şehre Eğin ismini vermeleriyle Eğin ismini almıştır. Daha sonra Kurtuluş Savaşı sırasında Eğinliler elinde bulunan tüm maddi ve manevi destekleri ile savaşa katılmışlardır. Sivas Kongresi’nin yapıldığı zamanlarda da 500 kişiden oluşan bir süvari birliği hazırlayarak Mustafa Kemal Atatürk’ün emrine sunmuşlardır. Eğin, gerek Kurtuluş Savaşında ki emeklerinden gerekse de yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini oluşturmalarından dolayı Mustafa Kemal tarafından taktir edilmiştir. O yüzden kendi adından da esinlenerek Eğin’e ’Kemaliye’ ismini vermiştir. 1922 tarihinden sonra da resmi olarak Kemaliye ismini almıştır. 11.05.1938 tarihinde de Erzincan’a bağlı ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Anadolu’nun kültür başkentlerinden biri olarak görülen Kemaliye birçok tarihi ve kültürel mirasa sahiptir. Anadolu’nun şirin ilçesinden olan Kemaliye içerisinde barındırdığı müzeleri, kanyonu, mağarası, gölü, türbesi, camisi ve köyleri ile görülmesi gerek ilçeler arasında yer almaktadır.

Kemaliye Gezilecek Yerler ve rotası aşağıda yer almaktadır.

1.Kemaliye Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Kemaliye (Eğin) Karanlık Kanyonu

Kemaliye Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında Karanlık Kanyon yer almaktadır. Kemaliye ilçesinde yer alan kanyon Dünya’nın ikinci büyük kanyonu olup Karasu Nehri tarafından oluşmuştur. 25 kilometre uzunluğa sahip olan kanyonun derinliği ise 1000 metredir. Sizlerde Karanlık Kanyonu ziyaret ederek kaya tırmanışı gerçekleştirebilir, trekking yapabilir veya tekne ile kanyonu gezebilirsiniz. Kanyon 2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilmiş olup görülmesi gereken yerler arasındadır.

Kemaliye Gezilecek Yerler Kemaliye (Eğin) Karanlık Kanyonu

Kemaliye (Eğin) Karanlık Kanyonu yol tarifi için tıklayınız.

2.Kadıgölü

Kemaliye ilçesinde konumlanan göl bir yeraltı suyu olup yüksek ve kayalık dağlardan gelmektedir. Hatta eski zamanlarda Kemaliye ilçesinin elektrik üretimi bu gölden karşılanırmış. Günümüzde ise içerisinde alabalık yetiştirme tesisi yer almakadır.

Yeşilin her tonuna ev sahipliği yapan Kadıgölü’nü ziyaret etmeli ve içerisinde barındırdığı soğuk su kaynaklarını görmelisiniz.

Kadıgölü

Kadıgölü yol tarifi için tıklayınız.

3.Kemaliye Gezilecek Yerler Ala Mağarası

Kemaliye ilçesinin kuzeydoğusunda yer alan mağaranın içerisinde dehliz ve kanallar bulunmaktadır. Giriş kısmında sızan suyun da ala ve sedef hastalıklarına şifa olduğu söylenmektedir.

Ala Mağarası

Ala Mağarası yol tarifi için tıklayınız.

4.Başpınar Köprüsü

1957 yılında yapılan köprü 1964 yılında Keban Barajının yapılmasıyla zamanla barajda su tutulmaya başlanmış ve 1974 yılında Başpınar Köprüsü sular altında kalmıştır. Böyle olunca da 24 köyün ulaşımı durmuş ve köyde önemli sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Recep Yazıcıoğlu’nun Erzincan’a vali olarak atanmasından sonra onun öncülüğünde 1933 yılında köprü yapımına başlanmıştır. 1997 yılında yöre halkının da katkıları ile köprü hizmete açılmıştır.

83.5 metre uzunluğunda olan köprü görülmeye değer yapılar arasındadır.

Kemaliye Gezilecek Yerler Başpınar Köprüsü

Başpınar Köprüsü yol tarifi için tıklayınız.

5.Taşyol

Dünya’nın en zorlu yolları arasında olan Taşyol yöre halkının ve devletin desteği ile 132 yılda tamamlanmıştır. Kayaların oyulmasıyla yapılan yolda çok sayıda viraj, tünel ve keskin uçurumlar yer almaktadır. Bu özelliği ile adrenalin severlerin uğrak noktalarından olmuştur.

1870’li yıllarda yöre halkı tarafından kayalıklar ilkel aletlerle iğne ile kuyu kazar gibi oyularak yol çalışmasına başlanmış ve 2002 yılında devlet desteği ile bitirilmiştir.

Sizlerde taşyola gelerek ister yaya ister araçla bu yolu geçmeli ve büyüleyen manzarasına yakından şahitlik etmelisiniz.

Kemaliye Gezilecek Yerler Taşyol

Taşyol yol tarifi için tıklayınız.

6.Kemaliye Gezilecek Yerler Şahin Tepesi

Kemaliye’yi kuş bakışı izleyebileceğiniz bir noktada yer alan şahin tepesi harika manzaralara ev sahipliği yapmaktadır. Şahin tepesinde yer alan tesiste çayınızı veya kahvenizi yudumlayabilir ve bu doyumsuz manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Şahin Tepesi

7.Kemaliye Evleri

Kemaliye evleri iki, üç ya da dört katlı olup mağ adı verilen 3-3,5 metre aks sistemi ile kurulmuştur. Evlerin çoğu eğimli arazi üzerine yaslanmaktadır. Bu nedenle evlerin açılan kapılarından bahçeye veya sokağa çıkmanız olasıdır.

Genelde 3 katlı olarak inşa edilen Kemaliye Evleri’nin alt katı hizmet katı olarak kullanılmaktadır. Bahçe ile bağlantısı olan bu kat genel olarak odunluk, kiler ve soğukluk olarak kullanılır. Ana katlar ile taş duvarın üstü ile başlayan ahşap katlar ise günlük yaşam alanı olarak düzenlenmiştir. Bu katta divanhane, selamlık sofa ve mutfak yer almaktadır. Üst katlarda da genelde yatak odaları bulunmaktadır. Ayrıca son katın üzerinde yer alan rıhtım döşeme ile kaplı olan damlar ise tarımsal ürünlerin işlenmesi ve kurutulması amacıyla kullanılmaktadır.

Kemaliye Evleri

8.Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi

Kemaliye ilçesine bağlı Ocak Köyü’nde yer alan müze trafik kazasında hayatını kaybeden köy halkından Mustafa Gürer’in oğlu Ali Gürer anısına yaptırılarak köye armağan edilmiştir. 07.02.1996 tarihinde de özel müze statüsüne kavuşmuştur. Erzincan’da kurulan tek özel müze olan Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi 220 metre kare alan üzerine kurulmuş olup 2 katlıdır.

Müzenin içerisinde Mustafa Gürer’in özel koleksiyonu ile Ocak Köy ve çevre köylerden gelen insanların bağışladığı eserler yer almaktadır. Müzenin giriş katında yöresel bakır el sanatları örnekleri, bağış yapılan günlük kullanım eşyaları ve paralar sergilenirken, üst katta da giyim, dokuma ürünleri, ev eşyaları, ocak, tarım aletleri gibi etnografik eserler sergilenmektedir. Ayrıca müzenin ikinci katında da birçok kitabın yer aldığı kütüphane bulunmaktadır.

Müzenin açık hava bölümünde ise Atatürk büstü, Türk büyüklerinin kabartmalı resimleri ile harman makinesi, kağnı arabası ve tarih taşlar bulunmaktadır. 

Müze pazartesi günleri hariç 08.00 ile 17:00 arası ziyarete açıktır.

Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi

Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

9.Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi

Kemaliye ilçesinde yer alan müze 2009 yılında Prof. Dr. Ali Demirsoy, Prof. Dr. Aydın Akbulut ve Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş öncülüğünde kurulmuştur.

İçerisinde Erzincan başta olmak üzere Türkiye’nin ve Dünya’nın çeşitli yerlerinden gelmiş yaklaşık 5 bin çeşit materyal sergilenmektedir. Ayrıca Kemaliye ve çevresinin Gastropad, Bivalvia ve Echinodermata gruplarına ait fosil örnekler de müzede yer almaktadır. Özellikle fillere ait iskeletler yoğun ilgi görmektedir. Müzede bitki ve hayvanların mikroskop altında görüntülerin olduğu bir bölümde yer almaktadır.

Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi

Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

10.Kemaliye Etnografya Müzesi

İlçe merkezinde yer alan tarihi bina restore edilerek Etnografya Müzesine dönüştürülmüştür. Müzenin içerisinde Kemaliye köyü sakinleri ile gurbetteki Kemaliyeli vatandaşların bağışları ile toplanan etnografik eserler ile folklorik kıyafetler yer almaktadır.

Kemaliye Etnografya Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

11.Enver Gökçe Kültür Evi

Çit Köyünde yer alan Enver Gökçe Müzesi Kemaliye Kaymakamlığı’nın katkılarıyla 26 Haziran 2008 tarihinde ziyarete açılmıştır. Çit Köyünde doğan ve çoğu şiirini bu köyde yazan Enver Gökçe Türk şiirinin önemli kalemlerinden birisidir. Hayatı boyunca birçok acı çeken, sürgünlere gönderilen, hapishanelerde yatan Enver Gökçe zaman zaman Çit Köyünde yer alan evine sığınıp şiirler yazarmış.  Köy halkı ve köy muhtarının katkılarıyla da köydeki bir bina restore edilmiş ve Enver Gökçe’ye ait eşyalar toplanarak burada sergilenmeye başlanmıştır.

Müzenin içerisinde; köyde kullandığı daktilosu, masası, paltosu, bastonu, çeşmeden su taşıdığı testisi, sergilenirken diğer bölümde de yatağı ve diğer eşyaları yer almaktadır.

Enver Gökçe Kültür Evi

12.Kemaliye Gezilecek Yerler Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi

Kemaliye Gezilecek Yerler de diğer bir rotamız Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi’dir. Apçağa Köyü’nde yer alan ve mimarisi ile köyün kültürünü yansıtan bu yapı mutlaka görülmesi gereken evlerdendir.

Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi

Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi yol tarifi için tıklayınız.

13.Kemaliye Orta Camii

Kadıgölünün kıyısında konumlanan caminin bir kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinemese de mimarisine bakıldığında 17. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Dikdörtgen planlı olan caminin dört ayak üstüne oturan kubbesi caminin tüm tabanına hakimdir.

İlçede yer alan diğer tarihi camiler ise; 1596 yılında Melik Ahmet Paşa tarafından yaptırılan Kışlacık Köyü Camii, 1305 yılında yaptırılan ve halen ibadete açık olan Salihli Köyü Camii, 1641 yılında yaptırılan ve ilçe merkezinde yer alan Taşdibi Camii, 1858 yılında Padişah Abdülmecit tarafından yaptırılan Yeşilyamaç Köyü Camii ile Başpınar Köyü Camidir.

Kemaliye Orta Camii yol tarifi için tıklayınız.

14.Kemaliye Gezilecek Yerler Hıdır Abdal Sultan Türbesi

Kemaliye ilçesinde yer alan türbede Hıdır Abdal Sultan yatmaktadır. Öldüğünde buraya gömülmüş daha sonra köylüler tarafından buraya türbeye dönüştürülmüştür. Hıdır Abdal Sultan, Hacı Bektaş Veli’den ilham alarak birçok hizmet vermiştir. Özellikle Alevi-Bektaş inancına sahip halk tarafından yoğun ilgi gören türbeye yerel halk dışında çevre illerden de ziyarete gelmektedirler.

Hıdır Abdal Sultan Türbesi yol tarifi için tıklayınız.

15.Kemaliye Çarşısı

İlçenin merkezinde yer alan çarşıda yöreye özgü birçok ürün satılmaktadır. Sizlerde her yönüyle Kemaliye’yi yansıtan bu çarşıyı hem gezmeli hem de yöreye özgü ürünleri yakından görmeli ve alışverişinizi yapmalısınız.

Kemaliye Gezilecek Yerler Kemaliye Çarşısı

Kemaliye Çarşısı yol tarifi için tıklayınız.

16.Lökhane

Kemaliye Gezilecek Yerler yazımızın diğer rotası Lökhane. Geçmişte saray sofralarının vazgeçilmez tatlısı olan ve tarihi geçmişi 300 yıla kadar uzanan Lök tatlısı Kemaliye ilçe merkezinde ‘Lökhane’ adı verilen bir işletmede gelecek kuşaklara tanıtılmaya ve aktarılmaya çalışılmaktadır.

Lök Tatlısı kuru dut ve cevizin yaklaşık 3 saat makinede dövülüp macun haline getirilmesiyle elde edilmektedir. Sizlerde Kemaliye’ye gelmişseniz mutlaka Lökhane’ye uğramalı ve bu lezzetin hem yapılışını yakından izlemeli hem de tadına bakmalısınız.

Kemaliye Gezilecek Yerler Lökhane

Lökhane yol tarifi için tıklayınız.

17.Ocak Köyü

Kemaliye ilçesine 40 kilometre mesafede yer alan Ocak Köyü bir zamanlar ‘Şeyhler Köyü’ adı ile bilinirmiş. Türkiye’nin örnek köylerinden olan Ocak Köyü’nde hem kültürel hem de manevi birçok yapı yer almaktadır. İçerisinde barındırdığı Tarih Müzesi, kültür merkezi, tiyatro salonu, hamamı ve helikopter pisti ile kendisine hayran bıraktırıyor.

700 yıllık bir geçmişe sahip olan köy ayrıca bölgenin en modern köylerinden birisidir.

Ocak Köyü

Ocak Köyü yol tarifi için tıklayınız.

18.Kemaliye Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Apçağa Köyü

Kemaliye Gezilecek Yerler yazımızın son rotası Apçağa Köyü. Kemaliye ilçe merkezine 6 kilometre mesafede yer alan köy ‘Orada bir köy var uzakta’ şiirini yazan Ahmet Kutsi Tecer’in köyüdür.  Kemaliye ilçesinin en kalabalık köylerinden olan Apçağa gerek manzarası gerek mimari dokusu gerekse de kültürel değerleri ile sizleri kendisine hayran bıraktırıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesine Aday gösterilen Apçağa Köyü’ne gelerek Ahmet Kutsi Tecer’in Kültür Evini ziyaret edebilir, tarihi evlerin mimarisini yakından izleyebilir ve doğal güzellikleri içerisinde barındıran köyde yürüyüş ve diğer spor aktiviteleri yapabilirsiniz.

Kemaliye Gezilecek Yerler Apçağa Köyü

Apçağa Köyü yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*