Erzincan Gezilecek Yerler – En Çok Gezilen 58 Muhteşem Yer

Erzincan Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Erzincan’da Gezilecek Yerler ve Rotasını inceleyeceğiz. Yazımıza başlamadan önce Erzincan ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.

Tarihi geçmişi M.Ö 2600’a kadar uzanan Erzincan birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 1071 yılında Türklerin Anadolu’ya girmesiyle bölge 900 yıl gibi bir süre Türklerin egemenliği altında girerek Mengücek Beyliği tarafından yönetilmiştir.  Daha sonra sırasıyla Selçuklu, Moğol, Saltuk, İlhanlılar, Eratnalılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safaviler tarafından yönetilmiştir. 1514 yılında yapılan Çaldıran Savaşında da bölge Osmanlıların egemenliği altına geçmiştir.

1.Dünya Savaşı sırasında da kısa bir süre Rus ve Ermeni tarafından işgal edilen şehir 13 Şubat 1918 yılında Vehip Paşa Komutasında tamamen Türklerin eline geçmiştir. 1923 yılında Cumhuriyetin ilanı ile Erzincan Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili olmuştur.

Erzincan içerisinde barındırdığı doğal güzellikleri, şifalı suları ve tarihi değerleri ile görülmesi gereken iller arasındadır.

Erzincan Gezilecek Yerler ve rotası aşağıda yer almaktadır.

Doğal Güzellikler

1.Erzincan Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Girlevik Şelalesi

Erzincan Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında Girlevik Şelalesi yer almaktadır. Kent Merkezinin 30 kilometre güneydoğusunda Çağlayan Beldesinde yer alan şelale Türkiye’nin en büyük şelalelerinden birisidir. Yaklaşık 30 metre yükseklikten süzülen suyu çok güzel görüntülere ev sahipliği yapmaktadır. Kış aylarında hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle Girlevik Şelalesi dona, donmasıyla da şelalede kalın buz sarkıntıları meydana getirir. Kışın buz sarkıntılarının oluşması sonucu alan buz tırmanıcılığına elverişli hale gelir. Özellikle kış aylarında buz tırmanıcılığı yapan sporcular tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Ayrıca şelale çevresi de papatya, küpe çiçekleri, iğde ağaçları gibi birçok bitkinin doğal yetişme alanlarındandır.

Erzincan Gezilecek Yerler Girlevik Şelalesi

Girlevik Şelalesi yol tarifi için tıklayınız.

2.Kemaliye (Eğin) Karanlık Kanyonu

Kemaliye ilçesinde yer alan kanyon Dünya’nın ikinci büyük kanyonu olup Karasu Nehri tarafından oluşmuştur. 25 kilometre uzunluğa sahip olan kanyonun derinliği ise 1000 metredir. Sizlerde Karanlık Kanyonu ziyaret ederek kaya tırmanışı gerçekleştirebilir, trekking yapabilir veya tekne ile kanyonu gezebilirsiniz. Kanyon 2021 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil edilmiş olup görülmesi gereken yerler arasındadır.

Erzincan Gezilecek Yerler Kemaliye (Eğin) Karanlık Kanyonu

Kemaliye (Eğin) Karanlık Kanyonu yol tarifi için tıklayınız.

3.Otlukbeli Gölü

Otlukbeli ilçesinde yer alan göl Dünya’da tek olan Traverten Set Gölü’dür. 6bin 500 metrekare alana sahip olan gölün uzunluğu 150-160 metre arasında, genişliği de 30-50 metre arasındadır. Ayrıca 15-18 metre derinliğe sahip olan göl 1855 metre rakımda yer almaktadır.

Göl kaynak sularının meydana getirdiği kızıl traverten set sonucu oluşmuştur.  Göle set oluşturan bu travertenler kızıl renkleri ile dikkat çekmektedir. Kızıl renkli olmasının sebebi de yer altından gelen kaynak suyunun demir ve kükürt yönünden zengin olmasından kaynaklanmaktadır. Doğal Sit İlanı edilerek koruma altına alınan göl gerek manzarası gerekse de çıkan kaynak suyunun şifası ile görülmesi gereken yerler arasındadır.

Otlukbeli Gölü yol tarifi için tıklayınız.

4.Aygır Gölü

Esence Dağlarının arasında yer alan ve 2 bin 850 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek krater gölü olan Aygır Gölü güzelliği ile kendisine hayran bırakmaktadır. Dağ bitkileri le süslü olan gölde olta balıkçılığı yapabilir, kamp kurarak doğa ile iç içe bir gün geçirebilir, gölde botla gezebilir veya gölün etrafındaki piknik alanlarında göl manzarası eşliğinde pikniğinizi yapabilirsiniz.

Erzincan Gezilecek Yerler Aygır Gölü

Aygır Gölü yol tarifi için tıklayınız.

5.Yedigöller

Çayırlı ilçesinde Keşis Dağları’nın zirvesinde yer almaktadır. Eşsiz bir manzaraya sahip olan göller her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Ayrıca gölün yanında yer alan 3500 metre yükseklikteki Esence Tepesi de tırmanış için eşsiz bir yerdir. Yedigöller’e gelerek kamp yapabilir, dağ tırmanışı gerçekleştirebilir ya da göl manzarası eşliğinde pikniğinizi yapabilirsiniz.

Erzincan Gezilecek Yerler Yedigöller

6.Erzincan Gezilecek Yerler Kadıgölü

Kemaliye ilçesinde konumlanan göl bir yeraltı suyu olup yüksek ve kayalık dağlardan gelmektedir. Hatta eski zamanlarda Kemaliye ilçesinin elektrik üretimi bu gölden karşılanırmış. Günümüzde ise içerisinde alabalık yetiştirme tesisi yer almakadır.

Yeşilin her tonuna ev sahipliği yapan Kadıgölü’nü ziyaret etmeli ve içerisinde barındırdığı soğuk su kaynaklarını görmelisiniz.

Kadıgölü

Kadıgölü yol tarifi için tıklayınız.

7.Munzur Dağları

Doğu Anadolu bölgesinin batısında Erzincan ile Tunceli arasındaki platoda yer almaktadır. Munzur Dağları 130 kilometre uzunlukta batıdan doğuya Avcı Dağları’na kadar uzanmaktadır. Yaklaşık 5 milyon yıllık olan bu dağların yüksekliği 3300 metre civarıdır. Üzerinde ise sayısız bitki ve çiçek türlerini, meşe ormanlarını, yabani türde çeşitli hayvanları, buzul göllerini, alabalık göllerini, akarsuları, dereleri, yaylaları barındırmaktadır.

Munzur Dağlarının en yüksek yeri 3463 metre ile Akbaba Tepesi’dir. Eğer ki Munzur Dağlarına tırmanış için gelecekseniz en uygun zaman 15 Haziran ile 30 Ağustos tarihleri arasındadır.

Erzincan Gezilecek Yerler Munzur Dağları

Munzur Dağları yol tarifi için tıklayınız.

8.Şahin Tepesi

Kemaliye’yi kuş bakışı izleyebileceğiniz bir noktada yer alan şahin tepesi harika manzaralara ev sahipliği yapmaktadır. Şahin tepesinde yer alan tesiste çayınızı veya kahvenizi yudumlayabilir ve bu doyumsuz manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Şahin Tepesi

Şahin Tepesi yol tarifi için tıklayınız.

9.Taşyol

Dünya’nın en zorlu yolları arasında olan Taşyol yöre halkının ve devletiğin desteği ile 132 yılda tamamlanmıştır. Kayaların oyulmasıyla yapılan yolda çok sayıda viraj, tünel ve keskin uçurumlar yer almaktadır. Bu özelliği ile adrenalin severlerin uğrak noktalarından olmuştur.

1870’li yıllarda yöre halkı tarafından kayalıklar ilkel aletlerle iğne ile kuyu kazar gibi oyularak yol çalışmasına başlanmış ve 2002 yılında devlet desteği ile bitirilmiştir.

Sizlerde taşyola gelerek ister yaya ister araçla bu yolu geçmeli ve büyüleyen manzarasına yakından şahitlik etmelisiniz.

Taşyol

Taşyol yol tarifi için tıklayınız.

10.Erzincan Gezilecek Yerler Buz Mağaraları

Kemah ilçesine bağlı Ayranpınar Köyü’nde yer alan mağaralar yöre halkı tarafından soğuk hava deposu olarak kullanılmaktadır. İçerisinde buzların oluşturduğu dikit ve sarkıtlar ile büyük buz kütleleri yer almaktadır.  

11.Ala Mağarası

Kemaliye ilçesinin kuzeydoğusunda yer alan mağaranın içerisinde dehliz ve kanallar bulunmaktadır. Giriş kısmında sızan suyun da ala ve sedef hastalıklarına şifa olduğu söylenmektedir.

Erzincan Gezilecek Yerler Ala Mağarası

Ala Mağarası yol tarifi için tıklayınız.

12.Köroğlu Mağarası

Refahiye ilçesine bağlı Altköy mevkiinde yer alan mağaraya taş merdivenleri çıktıktan sonra ulaşılmaktadır. İçerisinde kesme taşlarla yapılmış oturma bankları yer almaktadır.

Köroğlu Mağarası yol tarifi için tıklayınız.

Mesire Alanları

13.Ekşisu Mesire AlanıErzincan Gezilecek Yerler

Kent Merkezine 11 kilometre mesafede yer alan Ekşisu Mesire Alanı toplam 100 bin metrekarelik alan üzerine kuruludur. İçerisinde yürüyüş ve koşu parkurları, çocuk oyun alanları, oturma bankları, eğlence havuzları, yöreye özgü yemeklerin bulunduğu restoranlar yer almaktadır.

Ayrıca doğal maden suyunun yer aldığı park yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir.

Erzincan Gezilecek Yerler Ekşisu Mesire Alanı

Ekşisu Mesire Alanı yol tarifi için tıklayınız.

14.Çerme Mesire Alanı

Merkez ilçesine bağlı Elmalıköy’de yer alam Çerme Mesire Alanı yöre halkı tarafından yoğun ilgi görmektedir. Doğal güzelliği ile kendisine hayran bırakan Çerme’de   piknik yapabilir ya da temiz hava eşliğinde yürüyüşünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

Çerme Mesire Alanı yol tarifi için tıklayınız.

15.Işıkpınar Mesire AlanıErzincan Gezilecek Yerler

Işıkpınar Deresi etrafında ağaçların ve yeşil alanın çevrelediği mesire alanı gerek kent merkezine yakınlığı gerekse de içerisinde barındırdığı restoran ve tesislerinden dolayı tercih edilmektedir. Mesire alanında pikniğinizi ve yürüyüşünüzü yaparak doğanın keyfini sürebilirsiniz.

16.Mecidiye Piknik ve Mesire Alanı

Erzincan’ın kuzeyinde yeşillikler arasında konumlanan mesire alanı hem piknik severlerin hem de kamp severlerin uğrak alanlarındandır.

17.Erzincan Gezilecek Yerler Beytahtı

Karasu ırmağının kıyısında konumlanan Beytahtı sahip olduğu yeşil alan, akarsu ve soğuk su kaynakları ile mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Bir tesisin bulunmadığı Beytahtına gelerek pikniğinizi yapabilir ya da doğa ile iç içe trekking yaparak bol oksijenli bir gün geçirebilirsiniz.

Beytahtı

Beytahtı yol tarifi için tıklayınız.

18.Erzincan Gezilecek Yerler Esentepe

Kent Merkezinin kuzeyinde yüksek bir tepede yer alan Esentepe 100 bin metrekare alana sahiptir. Sahip olduğu seyir terasları ile şehri kuş bakışı izleyebilir ve çayınızı yudumlarken bu doyumsuz manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Esentepe yol tarifi için tıklayınız.

Kayak Merkezleri

19.Ergan Kayak MerkeziErzincan Gezilecek Yerler

Kent Merkezine 12 kilometre mesafede yer alan kayak merkezi 1800 metre, 2662 metre ve 2455 metre olmak üzere Türkiye’nin en uzun liftlerinden oluşan telesiyej ve teleferik tesisine sahiptir.

2970 metre yükseklikte yer alan kayak merkezi Munzur sıra dağlarının eteklerinde konumlanmaktadır. Kayak merkezinde 2 etaptan oluşan telesiyej sistemi yer almaktadır. Ayrıca içerisinde günübirlik konaklayacağınız 1 adet tesiste bulunmaktadır.

Erzincan Gezilecek Yerler Ergan Kayak Merkezi

Ergan Kayak Merkezi yol tarifi için tıklayınız.

20.Sakaltutan Kayak Merkezi

Kent Merkezine 44 kilometre mesafede yer alan kayak merkezi bünyesinde birçok imkan barındırmaktadır.  Orta ve zor düzeyde pistleri bulunurken, 1026 metre uzunluğunda da teleskisi yer almaktadır. Ayrıca konaklayabileceğiniz 60 yatak kapasiteli bir kayak evi ve kayak evinin içerisinde 100 kişilik restoran, spor odaları ve sauna yer almaktadır.

Kar kalınlığının yaklaşık 100 cm olduğu kayak merkezinde sezon Aralık ayında başlayıp, Mart ayında son bulmaktadır.

Sakaltutan Kayak Merkezi yol tarifi için tıklayınız.

Köyler

21.Ocak KöyüErzincan Gezilecek Yerler

Kemaliye ilçesine 40 kilometre mesafede yer alan Ocak Köyü bir zamanlar ‘Şeyhler Köyü’ adı ile bilinirmiş. Türkiye’nin örnek köylerinden olan Ocak Köyü’nde hem kültürel hem de manevi birçok yapı yer almaktadır. İçerisinde barındırdığı Tarih Müzesi, kültür merkezi, tiyatro salonu, hamamı ve helikopter pisti ile kendisine hayran bıraktırıyor.

700 yıllık bir geçmişe sahip olan köy ayrıca bölgenin en modern köylerinden birisidir.

Ocak Köyü

Ocak Köyü yol tarifi için tıklayınız.

22.Apçağa Köyü

Kemaliye ilçe merkezine 6 kilometre mesafede yer alan köy ‘Orada bir köy var uzakta’ şiirini yazan Ahmet Kutsi Tecer’in köyüdür.  Kemaliye ilçesinin en kalabalık köylerinden olan Apçağa gerek manzarası gerek mimari dokusu gerekse de kültürel değerleri ile sizleri kendisine hayran bıraktırıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesine Aday gösterilen Apçağa Köyü’ne gelerek Ahmet Kutsi Tecer’in Kültür Evini ziyaret edebilir, tarihi evlerin mimarisini yakından izleyebilir ve doğal güzellikleri içerisinde barındıran köyde yürüyüş ve diğer spor aktiviteleri yapabilirsiniz.

Apçağa Köyü

Apçağa Köyü yol tarifi için tıklayınız.

Müzeler

23.Erzincan Müzesi

Kent Merkezine bağlı Atatürk Mahallesinde yer alan müze ilk olarak 1986 yılında İl Halk Kütüphanesi’nin içerisinde kurulmuştur. Daha sonra 75. Yıl Kültür Merkezine taşınarak burada hizmetine devam etmiştir. İçerisinde, yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılan sikkeler, madeni eserler, koyun heykelleri, koç heykelleri, pişmiş toprak, mermerler gibi arkeolojik eserler ile yöreye özgü kılık kıyafet, halı kilim gibi etnografik eserler sergilenmektedir.

Erzincan Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

24.Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi

Kemaliye ilçesine bağlı Ocak Köyü’nde yer alan müze trafik kazasında hayatını kaybeden köy halkından Mustafa Gürer’in oğlu Ali Gürer anısına yaptırılarak köye armağan edilmiştir. 07.02.1996 tarihinde de özel müze statüsüne kavuşmuştur. Erzincan’da kurulan tek özel müze olan Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi 220 metre kare alan üzerine kurulmuş olup 2 katlıdır.

Müzenin içerisinde Mustafa Gürer’in özel koleksiyonu ile Ocak Köy ve çevre köylerden gelen insanların bağışladığı eserler yer almaktadır. Müzenin giriş katında yöresel bakır el sanatları örnekleri, bağış yapılan günlük kullanım eşyaları ve paralar sergilenirken, üst katta da giyim, dokuma ürünleri, ev eşyaları, ocak, tarım aletleri gibi etnografik eserler sergilenmektedir. Ayrıca müzenin ikinci katında da birçok kitabın yer aldığı kütüphane bulunmaktadır.

Müzenin açık hava bölümünde ise Atatürk büstü, Türk büyüklerinin kabartmalı resimleri ile harman makinesi, kağnı arabası ve tarih taşlar bulunmaktadır. 

Müze pazartesi günleri hariç 08.00 ile 17:00 arası ziyarete açıktır.

Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi

Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

25.Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi

Kemaliye ilçesinde yer alan müze 2009 yılında Prof. Dr. Ali Demirsoy, Prof. Dr. Aydın Akbulut ve Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş öncülüğünde kurulmuştur.

İçerisinde Erzincan başta olmak üzere Türkiye’nin ve Dünya’nın çeşitli yerlerinden gelmiş yaklaşık 5 bin çeşit materyal sergilenmektedir. Ayrıca Kemaliye ve çevresinin Gastropad, Bivalvia ve Echinodermata gruplarına ait fosil örnekler de müzede yer almaktadır. Özellikle fillere ait iskeletler yoğun ilgi görmektedir. Müzede bitki ve hayvanların mikroskop altında görüntülerin olduğu bir bölümde yer almaktadır.

Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi

Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

26.Kemaliye Etnografya Müzesi

İlçe merkezinde yer alan tarihi bina restore edilerek Etnografya Müzesine dönüştürülmüştür. Müzenin içerisinde Kemaliye köyü sakinleri ile gurbetteki Kemaliyeli vatandaşların bağışları ile toplanan etnografik eserler ile folklorik kıyafetler yer almaktadır.

Kemaliye Etnografya Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

27.Enver Gökçe Kültür EviErzincan Gezilecek Yerler

Çit Köyünde yer alan Enver Gökçe Müzesi Kemaliye Kaymakamlığı’nın katkılarıyla 26 Haziran 2008 tarihinde ziyarete açılmıştır. Çit Köyünde doğan ve çoğu şiirini bu köyde yazan Enver Gökçe Türk şiirinin önemli kalemlerinden birisidir. Hayatı boyunca birçok acı çeken, sürgünlere gönderilen, hapishanelerde yatan Enver Gökçe zaman zaman Çit Köyünde yer alan evine sığınıp şiirler yazarmış.  Köy halkı ve köy muhtarının katkılarıyla da köydeki bir bina restore edilmiş ve Enver Gökçe’ye ait eşyalar toplanarak burada sergilenmeye başlanmıştır.

Müzenin içerisinde; köyde kullandığı daktilosu, masası, paltosu, bastonu, çeşmeden su taşıdığı testisi, sergilenirken diğer bölümde de yatağı ve diğer eşyaları yer almaktadır.

Enver Gökçe Kültür Evi

Enver Gökçe Kültür Evi yol tarifi için tıklayınız.

28.Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi

Kemaliye ilçesine bağlı Apçağa Köyü’nde yer alan ve mimarisi ile köyün kültürünü yansıtan mutlaka görülmesi gereken evlerdendir.

Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi

Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi yol tarifi için tıklayınız.

Tarihi Yapılar

29.Erzincan KalesiErzincan Gezilecek Yerler

Bir kitabesi olmadığından ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Mengücekliler ve İlhanlılar tarafından kullanılan kele Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad ve Osmanlı dönemlerinde onarımdan geçmiştir. 1939 yılında gerçekleşen deprem sonucu kale büyük hasar almıştır. Kaleden günümüze yontma taştan yapılmış giriş kapısı, erzak deposu ve birkaç duvar kalıntısı ulaşabilmiştir.

Erzincan Kalesi yol tarifi için tıklayınız.

30.Kemah Kalesi

Kemah ilçesinde sarp kayalar üzerinde yer alan kale Anadolu’nun en eski kalelerinden birisidir. Kalenin geçmişi Hitit-Urartu dönemine kadar uzanmaktadır. Kalenin iç içe iki yapısı bulunmakta olup çevresi surlarla çevrilidir.

Erzincan Gezilecek Yerler Kemah Kalesi

Kemah Kalesi yol tarifi için tıklayınız.

31.Erzincan Gezilecek Yerler Kız Kalesi

Altıntepe Arkeolojik bölge yakınlarında yer alan kale kayaların oyulması sonucu meydana gelmiştir. Kalenin içerisinde Urartu Döneminden kalma seramik parçalar bulunmuştur. Kalenin kuzeybatısında yaklaşık 3 metre aralıklarla 2 sarnıç bulunmaktadır. Sarnıçlar yaklaşık 2 metre yüksekliğinde ve 2 metre genişliğinde olup sarnıçlara kaya basamaklarla inilmektedir.

32.Saat Kulesi

Kent Merkezinde yer alan kule 1939 depreminde yıkılan Eski Saat kulesinin yerine yaptırılmıştır. Şehrin sembollerinden olan kule kare prizma gövdeli olup kesme taştan inşa edilmiştir. Saat Kulesi Tepeye doğru küçülen 4 kattan oluşmaktadır. 4 katında da ahşaptan yapılmış dörder pencere yer almaktadır. Ayrıca son katın üstünde her yönde bir saat bulunmaktadır. Özellikle saat kulesi farklı renlerde sürekli değişen ışıklandırması ile büyük dikkat çekmektedir.

Erzincan Gezilecek Yerler Saat Kulesi

Saat Kulesi yol tarifi için tıklayınız.

33.Başpınar Köprüsü

1957 yılında yapılan köprü 1964 yılında Keban Barajının yapılmasıyla zamanla barajda su tutulmaya başlanmış ve 1974 yılında Başpınar Köprüsü sular altında kalmıştır. Böyle olunca da 24 köyün ulaşımı durmuş ve köyde önemli sıkıntılar ortaya çıkmıştır. Recep Yazıcıoğlu’nun Erzincan’a vali olarak atanmasından sonra onun öncülüğünde 1933 yılında köprü yapımına başlanmıştır. 1997 yılında yöre halkının da katkıları ile köprü hizmete açılmıştır.

83.5 metre uzunluğunda olan köprü görülmeye değer yapılar arasındadır.

Başpınar Köprüsü

Başpınar Köprüsü yol tarifi için tıklayınız.

34.Kemaliye Evleri

Kemaliye evleri iki, üç ya da dört katlı olup mağ adı verilen 3-3,5 metre aks sistemi ile kurulmuştur. Evlerin çoğu eğimli arazi üzerine yaslanmaktadır. Bu nedenle evlerin açılan kapılarından bahçeye veya sokağa çıkmanız olasıdır.

Genelde 3 katlı olarak inşa edilen Kemaliye Evleri’nin alt katı hizmet katı olarak kullanılmaktadır. Bahçe ile bağlantısı olan bu kat genel olarak odunluk, kiler ve soğukluk olarak kullanılır. Ana katlar ile taş duvarın üstü ile başlayan ahşap katlar ise günlük yaşam alanı olarak düzenlenmiştir. Bu katta divanhane, selamlık sofa ve mutfak yer almaktadır. Üst katlarda da genelde yatak odaları bulunmaktadır. Ayrıca son katın üzerinde yer alan rıhtım döşeme ile kaplı olan damlar ise tarımsal ürünlerin işlenmesi ve kurutulması amacıyla kullanılmaktadır.

Erzincan Gezilecek Yerler Kemaliye Evleri

35.Vilayet Binası(Hükümet Konağı)

1939 depremi sonrası yapıldığı düşünülen yapı dikdörtgen planlı olup iki kattan oluşmaktadır. 1939-1950 yılları mimari özelliklerini yansıtan yapı 2010 yılında onarımdan geçmiştir. Ayrıca yapının önünde 1944 yılında inşa edilen İsmet İnönü Anıtı bulunmaktadır.

Vilayet Binası(Hükümet Konağı)

Vilayet Binası(Hükümet Konağı) yol tarifi için tıklayınız.

36.Lökhane

Geçmişte saray sofralarının vazgeçilmez tatlısı olan ve tarihi geçmişi 300 yıla kadar uzanan Lök tatlısı Kemaliye ilçe merkezinde ‘Lökhane’ adı verilen bir işletmede gelecek kuşaklara tanıtılmaya ve aktarılmaya çalışılmaktadır.

Lök Tatlısı kuru dut ve cevizin yaklaşık 3 saat makinede dövülüp macun haline getirilmesiyle elde edilmektedir. Sizlerde Kemaliye’ye gelmişseniz mutlaka Lökhane’ye uğramalı ve bu lezzetin hem yapılışını yakından izlemeli hem de tadına bakmalısınız.

Lökhane

Lökhane yol tarifi için tıklayınız.

37.Mama Hatun Külliyesi – Erzincan Gezilecek Yerler

Tercan ilçesinde yer alan külliye Saltukoğulları Hükümdarı II. İzzet’in kızı Mama Hatun tarafından yaptırılmıştır. Hamam, mescit ve türbeden oluşan külliye Orta Çağ Türk mimarisinin en ilginç ve en önemli örneklerinden birisidir.

Erzincan Gezilecek Yerler Mama Hatun Külliyesi

Mama Hatun Külliyesi yol tarifi için tıklayınız.

38.Abrenk KilisesiErzincan Gezilecek Yerler

Tercan ilçesine bağlı Üçpınar Köyünde yer alan kilise üzerinde yer alan kitabeye göre 1854 yılında inşa edilmiştir. Kilise haricinde alanda bir şapel ve iki tanede dikili taş yer almaktadır. Taşların üzerinde XII. Yüzyıldan sonra Selçuklu Prensi Nasurettin dönemi ile tarihlenen kitabeler yer almaktadır. Özellikle taşların üzerinde yer alan bezemeler dikkat çekici olup görülmesi gereken mimariler arasındadır.

Abrenk Kilisesi

Abrenk Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

39.Erzincan Gezilecek Yerler Şehitlik Anıtı

Erzincan’da bir tepeye yapılan anıt 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet ile Uzun Hasan arasında geçen Otlukbeli Savaşı sırasında şehit düşen askerlerin anısına yapılarak 2008 yılında ziyarete açılmıştır. Otlukbeli Savaşı bu büyük iki Türk hükümdarı karşı karşıya getirmiş ve Fatih Sultan Mehmet’in himayesinde olan Osmanlı Ordusu, Akkoyunluları mağlup ederek Anadolu’daki Türk Birliğini sağlamıştır.

Şehitlik Anıtı yol tarifi için tıklayınız.

40.Başköy Mezarlığı

İçerisinde Akkoyunlu ve Karakoyunlulara ait mezarlar yer almaktadır. Bu mezarların Otlukbeli Savaşı sırasında hayatını kaybedenlere ait olduğu düşünülmektedir. Mezarlarda 15. Yüzyıldan kalma heykeller yer almaktadır. Ayrıca mezar taşlarının üzerinde ibrik, saz, at, kavak ağacı motifleri bulunmaktadır. 16. Yüzyıla ait olan mezar taşlarının üzerinde de gül, vazo, kuş motifleri yer almakta olup, bu motifler Osmanlı taş işleme sanatını yansıtmaktadır.

Başköy Mezarlığı

41.Erzincan Gezilecek Yerler Saztepe Höyüğü

Üzümlü ilçesinde yer alan höyük yaklaşık 500 metre uzunluğunda olup 20 metre yüksekliğe sahiptir. Höyükte Urartu ve Helenistik döneme ait seramikler bulunmuştur. Höyüğün güneydoğu kısmında moloz taş örgülü duvar parçaları bulunmaktadır. Sizlerde Saztepe Höyüğünü ziyaret ederek yakından inceleme yapabilir ve gelmişken birbirleri ile yakın olan Altıntepe ve Küçük Tepe Höyüklerini de ziyaret edebilirsiniz.

Saztepe Höyüğü yol tarifi için tıklayınız.

42.Altıntepe Höyüğü

Kent Merkezine15 kilometre mesafede yer alan höyük günümüze ulaşabilmiş en sağlam Urartu şehirlerindendir. 1959 yılında yapılan kazılar sonucu iç içe iki kale duvarı ile korunan tapınak, saray kompleksi, konutlar, mezarlar ve birçok arkeolojik eserler gün yüzüne çıkartılmıştır. Arkeolojik eserler içerisinde seramikler, fil dişi, madeni eşyalar, kalkanlar ve duvar resimleri bulunmaktadır.

Altıntepe Höyüğü

Altıntepe Höyüğü yol tarifi için tıklayınız.

Hamam ve Kapılıcalar

43.Çadırcı Hamamı

Kent Merkezinde yer alan hamam 1548 yılında Şeyh Ahmed bin Mahmud tarafından yaptırılmıştır. Klasik Osmanlı hamamlarından olan yapı dört eyvanlı ve köşe hücreli olup iki giriş kapısı bulunmaktadır. Soyunma, sıcaklık ve soğukluk olmak üzere 3 bölümden oluşan hamamın üzeri kubbelerle örtülüdür. Erzincan’da ayakta kalan en sağlam klasik Osmanlı yapısı olan hamam görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Çadırcı Hamamı

Çadırcı Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

44.Erzincan Gezilecek Yerler Taşçı Hamamı

Kent Merkezinde yer alan hamam 19. Yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olan hamam Osmanlı mimarisinden izler taşımaktadır. Hamamda ılıklık, dört eyvanlı sıcaklık ve kül-han bölümleri yer almaktadır. 1939 yılında meydana gelen deprem sonucu kullanılmayan hamamın mimari özelliklerini en iyi yansıtan kısmı kuzey cephesidir. Güney cephesi ise çok fazla değişikliğe uğradığı için o dönemin mimarisini yansıtmamaktadır. Hamama restorasyon çalışması yapılmış ve 2011 yılında yeniden hizmete açılmıştır.

Taşçı Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

45.İzzet Paşa Hamamı

1869 yılında Müşir İzzet Paşa tarafından yaptırılan hamam Osmanlı mimarisinden izler taşımaktadır. Dikdörtgen planlı olan hamamın yapımında kesme taş kullanılmıştır. Hamam soğukluk, sıcaklık, ılıklık ve külhan bölümlerinden oluşmaktadır. Hamamın en dikkat çeken mimarisi tavanında ve çeşitli yerlerinde bulunan süslemelerdir.

İzzet Paşa Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

46.Erzincan Ilıcası

Ekşisu yakınlarında konumlanan ılıca 12 adet kapalı havuza sahiptir. Sıcaklığı 33 derece olan kaplıca suları banyo suyu olarak kullanıldığında romatizma, damar sertliği, cilt rahatsızlıkları ve kalp hastalıklarına şifa olmaktadır.

Erzincan Ilıcası

47.Horhor Şifalı Havuz

Ekşisu kaynağının yakınında konumlanan Horhor Şifalı Havuz büyük bir olukta kaynamaktadır. Bol miktarda kükürt içeren su, sodyum, magnezyum, hidrokarbonat, kalsiyum yönünden de zengindir. Ekşisu’dan daha etkili olan su, diyabet, karaciğer, safra yolu, cilt rahatsızlıkları, mide bozuklukları, çocukların yeme isteksizlikleri gibi birçok hastalığa şifa olmaktadır.

Horhor Şifalı Havuz

48.Ekşisu (Böğert Maden Suyu)

Kent Merkezine 11 kilometre mesafede yer alan Böğert Maden Suyu, Ekşisu olarak da bilinmektedir. Anemi, karaciğer, safra yolu ve bağırsak rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa şifa olmaktadır. Sağlık yönünden büyük öneme sahip olan bu maden suyu yöre halkı tarafından oldukça sık ziyaret edilmektedir.

Ekşisu (Böğert Maden Suyu) yol tarifi için tıklayınız.

Dini Yapılar

49.Gülabibey Camii

Kemah ilçesine bağlı Çarşı Mahallesinde yer alan cami Emir Gülabibey tarafından 1454 yılında yaptırılmıştır. Üç kitabesi bulunan caminin bir kitabesi yapım yılını diğer kitabesi de onarım yılını göstermektedir. Üçüncü kitabenin ise başka yerden geldiği düşünülmektedir. Kare planlı olan caminin üstü eğimli bir çatı ile örtülüdür.

Gülabibey Camii

Gülabibey Camii yol tarifi için tıklayınız.

50.Terzibaba CamisiErzincan Gezilecek Yerler

Kent Merkezine bağlı Fevzi Paşa Mahallesinde yer alan caminin mimari Danyal Tevfik Çiper’dir.

Danyal Tevfik Çiper tarafından tasarlanan caminin yapımı tam 12 yıl sürmüştür. 7 bin kişi kapasiteli olan caminin içerisinde yer alan hat sanatları oldukça dikkat çekmektedir. Mihrapta yer alan Bakara suresinin 144. Ayet hattı ve camiyi çevreleyen Esmaül Hüsna hattı harika görüntülere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca içerisinde 3 büyük havuz yer almaktadır. Aynı anda iki büyük havuzdan üçüncü büyük havuza akan su sesi camiyi daha da ahenkli yapmaktadır.

Terzibaba Camisi

Terzibaba Camisi yol tarifi için tıklayınız.

51.Cennet Pınar Köyü (Eski) Camii

Çayırlı ilçesinde yer alan cami Mehmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımında sarı renkli taş ve kerpiç malzeme kullanılan caminin üstü ardıç ağacından yapılan malzeme ile örtülüdür. Caminin ahşap kapısı üzerinde yer alan lale motifi dikkat çekmektedir. Bir zamanlar medrese olarak kullanıldığı düşünülen cami günümüzde halen ibadete açıktır.

Cennet Pınar Köyü (Eski) Camii yol tarifi için tıklayınız.

52.Refahiye Merkez CamiiErzincan Gezilecek Yerler

Refahiye ilçesinde yer alan caminin bir kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmese de mimarisine bakıldığında XIX. yüzyılına ikinci yarısında yapıldığı düşünülmektedir.

Yapımında yöreye özgü kesme taş kullanılan cami dikdörtgen planlı olup üzeri kırma çatı ile örtülüdür. Minaresi de kesme taştan yapılmış olup tek şerefelidir.  Ayrıca caminin mimarisine bakıldığında yapan ustanın kilise mimarisinden etkilendikleri gözükmektedir. Özellikle giriş kapısı ve sivri kemerli pencereleri kilise mimarisini yansıtmaktadır.

Ayrıca geniş bir avluya sahip olan caminin haziresinde Bahattin Paşa Şehitliği yer almaktadır.

Refahiye Merkez Camii

Refahiye Merkez Camii yol tarifi için tıklayınız.

53.Kemaliye Orta Camii

Kadıgölünün kıyısında konumlanan caminin bir kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinemese de mimarisine bakıldığında 17. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Dikdörtgen planlı olan caminin dört ayak üstüne oturan kubbesi caminin tüm tabanına hakimdir.

İlçede yer alan diğer tarihi camiler ise; 1596 yılında Melik Ahmet Paşa tarafından yaptırılan Kışlacık Köyü Camii, 1305 yılında yaptırılan ve halen ibadete açık olan Salihli Köyü Camii, 1641 yılında yaptırılan ve ilçe merkezinde yer alan Taşdibi Camii, 1858 yılında Padişah Abdülmecit tarafından yaptırılan Yeşilyamaç Köyü Camii ile Başpınar Köyü Camidir.

Kemaliye Orta Camii yol tarifi için tıklayınız.

54.Terzibaba TürbesiErzincan Gezilecek Yerler

Mesleği terzilik olduğundan dolayı halk arasında ‘Terzibaba’ adıyla anılan tasavvufun asıl ismi Muhammed Vehbi’dir. 1848 yılında vefat eden Terzibaba Erzincan’ın en büyük mezarlığı olan Kaledibi Mezarlığına defnedilmiştir. Buraya gömülmesiyle mezarlık Terzibaba Mezarlığı ismini almıştır. Mezarlığın içinde yer alan Terzibaba’nın türbesine ise dört basamaklı merdivenle çıkılmaktadır.  Giriş kısmında iki sütunlu ve üzeri kurşunla kaplı bir yağmurluk çıkması bulunmaktadır. Türbenin içi ise sekizgen planlı olup sade bir görünüme sahiptir. İki adet sandukanın yer aldığı türbede, büyük sandukada Terzibaba, diğerinde de Terzibaba’nın üç kardeşinden biri olan Fazıl Abdülkerim Feyzi yatmaktadır.

Bir yangın sonucu harap olan türbe 1980’li yıllarda betonarme olarak tekrar inşa edilmiştir. Rivayete göre Terzibaba’yı ziyaret eden bir kişi şehirden ayrıldığında ölmeden mutlaka Erzincan’a geri gelir denilmektedir.

Terzibaba Türbesi

Terzibaba Türbesi yol tarifi için tıklayınız.

55.Melik Gazi Türbesi

Kemah ilçesinin kuzeybatısında yer alan türbe yüksek bir tepede konumlanmaktadır. Sekizgen planlı olan türbenin duvarları tuğladan yapılmıştır. 2 katlı olan türbenin alt katında mezar odası bulunmaktadır. Mezar odasının ortasında üst katı taşıyan sekizgen bir sütun yer almaktadır. Türbenin en dikkat çeken mimarisi cenazeliğin orijinal şekli ile türbenin inşa malzemeleridir.

Halk arasında Sultan Melik olarak da bilinen türbe 1071-1228 yılları arasında yöreye egemen olan Mengücek Beyliği Dönemine aittir. İçerisinde de Mengücek Beyliği döneminde yaşayan Sultan Melik’e ait mumya ve 5 adet mezar yer almaktadır.

Melik Gazi Türbesi

Melik Gazi Türbesi yol tarifi için tıklayınız.

56.Erzincan Gezilecek Yerler Hıdır Abdal Sultan Türbesi

Kemaliye ilçesinde yer alan türbede Hıdır Abdal Sultan yatmaktadır. Öldüğünde buraya gömülmüş daha sonra köylüler tarafından buraya türbeye dönüştürülmüştür. Hıdır Abdal Sultan, Hacı Bektaş Veli’den ilham alarak birçok hizmet vermiştir. Özellikle Alevi-Bektaş inancına sahip halk tarafından yoğun ilgi gören türbeye yerel halk dışında çevre illerden de ziyarete gelmektedirler.

57.Hacı Hafız TürbesiErzincan Gezilecek Yerler

Kent Merkezinde yer alan türbede Terzibaba’nın ilk müritlerinden olan Hafız Mehmet Rüştü Efendi yatmaktadır. Türbenin içerisinde 1891 yılında vefat eden Hafız Mehmet Rüştü Efendi’nin sandukası yer almaktadır. Sekizgen planlı olan türbenin üzeri konik görünümünde olup kiremit ile örtülüdür. Her köşesinde bir pencere bulunan türbe günümüze kadar birçok onarımdan geçmiştir.

Hacı Hafız Türbesi yol tarifi için tıklayınız.

58.Erzincan Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Değirmenli Köy Kilisesi

Merkez ilçesine bağlı Değirmenköy’de yer alan kilise 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Yapımında moloz ve kesme taş kullanılan kilisede yer yer devşirme malzemeye de rastlanmaktadır. Kilisenin batısında yer alan giriş kapısının iki yanında yuvarlak kemerli pencereler bulunmaktadır. Ayrıca tek nefli olan kilise duvarlarında ikişer adet pencere ve bu pencerelerde de nişler yer almaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın