Hakkâri Gezilecek Yerler – En Çok Gezilen 38 Güzel Yer

Hakkâri Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Hakkari’de Gezilecek Yerler ve Rotasını inceleyeceğiz. Yazımıza başlamadan önce Elâzığ ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.

Hakkâri’nin ismi önceden Van Gölünün güneyi ile bir bölümü İran’a kadar uzanan yörelere yerleşmiş olan ‘Hakkar’ kabilesinden gelmektedir. Hakkâri Sümerler, Akadlar, Urartular ve Asurlular gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

1514 yılı Çaldıran Zaferinden sonra da Osmanlı egemenliğine girmiştir. 24.04.1915 yılında da Ruslar tarafından işgal edilen Hakkâri 22.04.1918 tarihinde yeniden alınmıştır.

1926 yapılan Ankara Antlaşması ile Hakkâri il olsa da 1933 yılında tekrar Van iline bağlanmış ve 1936 yılında tekrar il statüsüne kavuşmuştur.

Hakkâri içerisinde barındırdığı gölü, şelalesi, yaylaları, vadileri, sarayları, medreseleri, kaleleri ile tarihi ve doğal güzelliği bir arada sunmaktadır.

Hakkâri Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

Doğal Güzellikler

1.Hakkâri Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Ava Ore Şelalesi

Hakkari Gezilecek Yerler de ilk durağımız Ava Ore Şelalesi. Kent Merkezinde yer alan şelale yaz ve kış farklı görüntülere ev sahipliği yapmaktadır. Yazın 20 metre yükseklikten süzülen su görsel şölen sunarken yeşil doğası, manzarası ve serin suyu hayranlık uyandırmaktadır. Kışında havanın eksi derecelere kadar düşmesinden dolayı 20 metre yükseklikten süzülen su donarak buz kütleleri oluşturuyor ve böylelikle harika görüntülere ev sahipliği yapıyor.

Hakkâri Gezilecek Yerler Ava Ore Şelalesi

Ava Ore Şelalesi yol tarifi için tıklayınız.

2.Seyithan Gölü

Yüksekova ilçesine bağlı Yazılı Köyü’nde yer alan göl Cilo Dağı’nın zirvesine yakın bir yerde konumlanmaktadır. İsmini av düşkünü olan ve her ava çıktığında bu gölde soluklanan Hakkâri Beyi’nin oğlu Seyithan’dan almıştır. Berçelan Yaylasının içerisinde yer alan göl berrak ve masmavi rengiyle harika görüntülere ev sahipliği yapıyor.

3.Zap Suyu

Türkiye’nin en hızlı akan akarsularından olan Zap Suyu özellikle rafting yapmak için oldukça elverişlidir.  189 kilometrelik parkuru ile ülkemizdeki en doğru rafting rotalarındandır.

Zap suyunda gerek yeni başlayanlar gerek se de adrenalin seven profesyonel sporcular için parkurlar bulunmaktadır. Özellikle Zap suyunun hırçın suları ile mücadele ederken vadinin doğası sizleri cezbetmektedir. Sizlerde Zap Suyunda rafting yapabilir ve vadi boyunca doğallığını kaybetmemiş köylerde mola vererek yöreye özgü farklı lezzetleri tadabilirsiniz.

Hakkâri Gezilecek Yerler Zap Suyu

Zap Suyu yol tarifi için tıklayınız.

4.Zap Vadisi

Kent Merkezinde yer alan Zap Vadisi 180 kilometrelik parkuru ile birçok aktiviteye imkan sağlamaktadır. Zap Vadisine gelerek bisiklete binebilir, Zap suyunda rafting yapanları izleyebilir, yol üstündeki köylere uğrayarak yöreye özgü lezzetleri tadabilir, vadi içerisinde yer alan ve kaynağını dağdan alan buz gibi sulardan içebilir ya da baharda yemyeşil doğasının keyfini sürerek mangalınızı yapabilirsiniz.

Hakkâri Gezilecek Yerler Zap Vadisi

Zap Vadisi yol tarifi için tıklayınız.

5.Cennet-Cehennem Vadisi

Kent Merkezine 45 kilometre mesafede yer alan vadi 3 bin 500 metre rakımda Cilo Dağı’nda konumlanmaktadır. Özellikle vadinin bir tarafı binlerce yıllık devasa buzullarla kaplıyken, diğer tarafıda farklı farklı çiçeklerle kaplı olup harika bir görüntüye ev sahipliği yapmaktadır. Vadiye gelerek kamp kurabilir ve doğa ile iç içe bir gün geçirebilir ya da kaya tırmanışı, dağ sporu, doğa yürüyüşü gibi sporlar yaparak vadiyi keşfedebilirsiniz. Ayrıca vadinin içerisinde aynı adı taşıyan bir dere geçmekte olup vadiye ayrı bir güzellik katmaktadır.

Cennet-Cehennem Vadisi

Cennet-Cehennem Vadisi yol tarifi için tıklayınız.

6.Mergan Vadisi

Yemyeşil doğası ile hayranlık uyandıran yayla yöre halkı tarafından yaz, kış aktif olarak kullanılmaktadır. Yaylaya vardığınızda sarp dağların çeşitli yerlerinden karlar görünürken, düz alanda da farklı farklı çiçekler sizleri karşılamaktadır.

Hakkâri Gezilecek Yerler Mergan Vadisi

Mergan Vadisi yol tarifi için tıklayınız.

7.Hakkâri Gezilecek Yerler Mor Dağı

İran sınırında yer alan Mor Dağı 3 bin 780 metre rakımda yer almaktadır. Özellikle dağ tırmanışı ve dağ yürüyüşü için sıklıkla ziyaret edilmektedir, Eğer sizlerde dağcılık sporuna ilgiliyseniz Ciro Trekking Spor Kulübü tarafından düzenlenen etkinliklere katılabilir adrenalin dolu bir gün geçirerek tırmanışınızı ve yürüyüşünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

Hakkâri Gezilecek Yerler Mor Dağı

Mor Dağı yol tarifi için tıklayınız.

8.Sümbül Dağı

Kent Merkezine 7 kilometre mesafede yer alan Sümbül Dağı 3467 metre rakımda konumlanmaktadır. Özellikle kışın beyaza bürünmüş görüntüsü ve yamaçlarına çökmüş sis bulutuyla fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekmektedir. Sizlerde Sümbül Dağına gelerek harika doğa fotoğrafları çekebilir ya da trekking, dağcılık gibi spor aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz.

Hakkâri Gezilecek Yerler Sümbül Dağı

Sümbül Dağı yol tarifi için tıklayınız.

9.Cilo Dağı

Yüksekova ilçesine bağlı Yazılı Köyü’nde yer alan dağlar 4180 metre yüksekliğe sahiptir. Cilo Dağı, dimdik yamaçları, kilometrelerce uzunluğa sahip buzulları, buzul gölleri ve sürekli karlı olma özelliği ile Alp Dağlarına benzemektedir.

Ayrıca Ciro Dağlarının 3 bin metre ve üzerindeki kesimlerinde yaklaşık 10 adet buzul bulunmaktadır. Bu buzulların bazılarının uzunluğu birkaç kilometreyken, genişliği de 350 ile 820 metre arasındadır. Kalınlığı ise 20 ile 100 metre arasında değişmektedir. Buzun rengi de açık mavi ile yeşile dönük mavi arasında değişiklik göstermektedir. Sizlerde 3500 yıllık Ciro Dağlarına gelerek buz kütlelerinde oluşan mağaraları yakından görebilirsiniz.

Hakkâri Gezilecek Yerler Cilo Dağı

Cilo Dağı yol tarifi için tıklayınız.

10.Hakkâri Gezilecek Yerler Sat Dağı

Yüksekova ilçesine 23 kilometre mesafede yer alan Sat Dağları 3 bin 818 metre rakımda yer almaktadır. En yüksek tepesi Samdi Tepesine tırmanarak şehrin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz.

Sat Dağı yol tarifi için tıklayınız.

11.Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı

Hakkâri ilinin Merkez, Yüksekova ve Şemdinli ilçesi sınırlarında yer alan park 25 Eylül 2020 tarihinde Milli Park ilan edilmiştir. 27.500 hektar alana sahip olan park Türkiye’nin 45. Milli parkı olma özelliğini taşımaktadır. Milli park gerek doğası gerekse de manzarasıyla hayranlık uyandırmaktadır.

Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı

Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı yol tarifi için tıklayınız.

12.Peri Bacaları

Kent Merkezine yakın Yavuzlar Köyünde yer alan Peri Bacaları Hakkari’nin Kapadokya’sı olarak nitelendirilmektedir. Uzun zaman önce bölgede gerçekleşen patlama sonucu oluşan bu peri bacaları her mevsim farklı kartpostallık görüntü sunmaktadır.

13.Berçelan Yaylası

Kent Merkezine 18 kilometre mesafede yer alan yayla gerek doğa yürüyüşüne gerek dağcılığa gerekse de kayakçılığa imkan sağlamaktadır. Harika bir florası olan yayla diğer yaylalar gibi yöre halkı tarafından yazın hayvanlarını otlatmak ve ürünlerini değerlendirmek için kara çadırları ile yaşamını sürdükleri bir yayladır. Özellikle içerisinde yer alan Seyithan Buzul Gölü yaylaya ayrı bir özellik ve güzellik katmaktadır.

Berçelan Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

14.Durankaya Yaylası

Kent Merkezinde yer alan yayla 2500 metre rakımda konumlanmaktadır. Özellikle ilkbahar aylarında açan rengarenk çiçekleriyle harika görüntülere ev sahipliği yapmaktadır. Sizlerde Durankaya Yaylasında doğa ile iç içe bir gün geçirerek kamp yapabilir, doğa yürüyüşü yapabilir ya da pikniğinizi yaparak bolca eğlenebilirsiniz.

Durankaya Yaylası

Durankaya Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

15.Hakkâri Gezilecek Yerler Golan Yaylası

Berçelan Yaylasının batısında 1730 metre rakımda konumlanan yayla özelikle yöre halkı tarafında kayak merkezi olarak kullanılmaktadır.

16.Merga Bütan Kayak Merkezi

Kent Merkezine 12 kilometre mesafede 2700 metre rakımda yer alan kayak merkezinde 900 metre uzunluğunda bir teleski ve 3 katlı bir dağ evi yer almaktadır. Türkiye’de 6 ay tam olarak kayak yapabilme imkanı sağlayan nadir tesislerden olan Merga Bütan Kayak Merkezi sahip olduğu pistleri ile hem Amatör kayakçılara hem de profesyonel kayakçılara kayak yapabilme imkanı sağlamaktadır.

Hakkâri Gezilecek Yerler Merga Bütan Kayak Merkezi

Merga Bütan Kayak Merkezi yol tarifi için tıklayınız.

Dini Yapılar

17.Çukurca Emir Şaban Camii

Hicri 635 yılı Hazreti Ömer zamanında İran’ın fethi sırasında Emir Şaban Hazretleri Çukurca’yı Medlerden alarak fethetmiş ve arkasından da bu camiyi inşa ettirmiştir. Camiyi yaptırdıktan sonra da yöre halkına İslam’ı anlatarak onların İslam’ı benimsemesini sağlamıştır. Zamanla yıpranan yapı 2012 yılında restore edilerek günümüzdeki halini almıştır.

Çukurca Emir Şaban Camii yol tarifi için tıklayınız.

18.Hakkâri Gezilecek Yerler Şeyh Ali Camii

Kent Merkezine bağlı Üzümcü Köyü’nde yer alan camii üç katlı olarak inşa edilmiştir. Zemin kat zaviye, orta birinci kat medrese, üst ikinci katta cmi olarak inşa edilmiştir.  Ancak yapı zamanla yıpranmış ve yapılan onarımlarla cami iki kata düşürülmüştür. Günümüzde de zemin kat ziyaretgah, birinci katta cami olarak kullanılmaktadır.

Müzeler

19.Hakkâri Kilim Müzesi

Hakkari Gezilecek Yerler de diğer bir rotamız Hakkari Kilim Müzesi. Kent Merkezine bağlı Cumhuriyet Caddesinde yer alan müze Hakkâri Valiliği tarafından 2008 yılında ziyarete açılmıştır. Müzede bulunan 3 ayrı atölyede 170 kadın kilim dokumaktadır. Hakkâri iline özel el sanatlarından oluşan kilimleri inceleyebilir ya da sevdiklerinize hediye olarak satın alabilirsiniz.

Hakkâri Kilim Müzesi

Hakkâri Kilim Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

Tarihi Yapılar

20.Şemdinli Taş Köprü

Şemdinli ilçesine bağlı Nehri (Bağlar) köyünde yer alan köprü Şemdinli Çayı üzerinde konumlanmaktadır. 1898 yılında Şeyh Muhammed Sıddık tarafından yaptırılan köprü Nehri-Derecik-Irak yolunun bağlantısını sağlamaktadır. Tek gözlü olan köprü 11 metre yüksekliğinde ve 21 metre uzunluğundadır.

Şemdinli Taş Köprü

Şemdinli Taş Köprü yol tarifi için tıklayınız.

21.Dev Evleri (Dirheler)

Yüksekova ilçesine bağlı Tirşin Yaylasında yer alan Dev Evler, Asur Devleti’nin saldırısından önceden haberdar olmak için inşa edilmiştir. Büyük kayalara oyulmuş dev yapılardan oluşan bu evler 3 tanesi orijinal haliyle günümüze ulaşabilmiştir. Eğer sizin de yolunuz düşerse bu Dev Evleri kesinlikle yakından görmelisiniz.

Dev Evleri (Dirheler) yol tarifi için tıklayınız.

22.Kayme Sarayı

Şemdinli ilçesine bağlı Bağlar Köyü’nde yer alan saray kitabesine göre 1909-1911 yılları arasında yaptırılmıştır. Kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinemese de Seyit Ubeydullah’ın oğlu Seyit Muhammed Sıddık tarafından yapıldığı düşünülmektedir.

Dikdörtgen planlı olan saray iki katlı olarak inşa edilmiştir. Yakın zamanda yapılan restorasyonla günümüzdeki halini almıştır.

Kayme Sarayı

Kayme Sarayı yol tarifi için tıklayınız.

23.Hakkâri Gezilecek Yerler Kelat Sarayı

Şemdinli ilçe merkezine 17 kilometre mesafede yer alan saray dere kenarında konumlanmaktadır. Günümüzde yapının çoğu yeri yıkık olsa da iki kemer ve bir duvarı halen ayaktadır.

Kelat Sarayı yol tarifi için tıklayınız.

24.Meydan Medresesi

Kent Merkezine bağlı Biçer Mahallesinde yer alan medrese üzerinde yer alan kitabeye göre 1700-1701 yılları arasında Hakkâri yöneticilerinden İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı olan medrese iki katlı olarak inşa edilmiştir.  Güney cepheden girilen medresenin dört yanını iki kat halinde revaklar dolamaktadır. Alt katta bulunan revaklar değişik başlık ve sütunlara, ikinci katta yer alan revaklarda payelere oturmaktadır. Revak gözleri ise sivri kemerli, bölümleri de tonoz örtülüdür.

Meydan Medresesi

Meydan Medresesi yol tarifi için tıklayınız.

25.Hakkâri Gezilecek Yerler Zeynel Bey Medresesi

Kent Merkezine bağlı Biçer Mahallesinde yer alan medrese dere kenarında konumlanmaktadır.  1560-1578 yılında Hakkâri Beylerinden Zeynel Bey tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Medrese ne yazık ki günümüze büyük ölçüde yıkık olarak ulaşabilmiştir.

Zeynel Bey Medresesi yol tarifi için tıklayınız.

26.Mar Abdişo Manastırı

Kent Merkezine 27 kilometre mesafede Oğul Vadisinin orta bölümünde yer alan manastır sarp kayalıkların önünde konumlanmaktadır. Yapı dik ve sarp kayalıkların önünde olduğu için manastıra yaya olarak iki saatlik tırmanma sonucu ulaşılabilmektedir. Doğal kaya girintilerinden faydalanarak kurulan manastır günümüzde tek zemin kattan oluşmaktadır. Yapımında moloz taş kullanılan manastırın içerisinde suyu halen bulunmaktadır.

27.Hakkâri Gezilecek Yerler Mar Şalita Manastırı

Kırıkdağ Vadisinin batı yamacında yüksek bir tepede konumlanan manastıra Dikmen Mahallesi’nden patika yol ile ulaşılabilmektedir. Yöre halkı tarafından Dera Keriser (Beyaz Kilise), Dera Çiya (Dağ Kilisesi) olarak da bilinen manastır kaya oyuğu içerisine inşa edilmiştir.

Üç katlı olan manastırın önünde bir teras, doğu kısmına doğru dik olarak vadiye inen iki yanında da kayalık bir kalyon bulunmaktadır. Üç katlı olan manastırın zemin katı da kilise olarak tasarlanmıştır.

28.Koçaniş (Konak) Kilisesi

Kent Merkezine bağlı Konak (Kocaniş) köyünde yer alan kilise bir vadi içerisinde konumlanmaktadır. Kilisenin kuzey bölümü hariç dış cephe yapımında tamamen düzgün kesme taş kullanılmıştır. Kapısı ise iki renkli taş ile süslenmiştir. Ayrıca kilisede iki adet güneş saati de bulunmaktadır.

Koçaniş (Konak) Kilisesi

Koçaniş (Konak) Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

29.Mir (Çölemerik Kalesi)

Kent Merkezinde yüksek bir tepe üzerinde konumlanan kalenin bir kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak klasik Urartu mimarisine göre inşa edilen kale, Urartu-Nairi döneminde kayaya oyulmuş kısım ile Hakkâri Beyliği döneminde yapılmış üst kısımdan meydana gelmektedir.  Yaklaşık uzunluğu 150-200 metre olan kale, kenti kuş bakışı açısıyla görebileceğiniz konumda ve yükseltidedir.

Mir (Çölemerik Kalesi)

Mir (Çölemerik Kalesi) yol tarifi için tıklayınız.

30.Hakkâri Gezilecek Yerler Bay Kalesi

Kent Merkezine 8 kilometre mesafede yer alan kale sarp kayalıklar üzerinde konumlanmaktadır. 2025 met9re rakımda yer alan kaleye hem kuzeyden hem de güneyden tırmanabilirsiniz. Bay Kalesinin mimarisi günümüze harap olarak ulaşabilmiştir. Sadece en üstte moloz taş ve horasan harcı ile tutturulmuş duvar izleri görülmektedir. Ayrıca etrafa saçılmış seramik parçalarından demir çağından, orta çağın sonlarına kadar kalede yerleşim olduğu anlaşılmaktadır.

31.Kasrı Hevtgan Kalesi

Çukurca’nın kuzey batısında Sidan Vadisinde kayalık bir alan üzerinde konumlanan kale Mir Evi olarak da bilinmektedir. Yapıya ulaşmak için herhangi bir yol olmadığı için ulaşım oldukça güçtür.

Kasrı Hevtgan Kalesi yol tarifi için tıklayınız.

32.Hakkâri Gezilecek Yerler Koç Heykeli

Yüksekova ilçe merkezinde yer alan koç heykeli büyük bir kaya kütlesinin oyulmasıyla meydana gelmiştir. Heykel özellikle üzerinde barındırdığı motiflerle dikkat çekmektedir. Heykelin bir yüzünde koça binmiş eli kargılı bir adam, onun arkasında da ellerinde yuvarlak nesneler tutan dört adam, üç koç, bir kama ve bir silah çizimi yer almaktadır.

Koç Heykeli yol tarifi için tıklayınız.

33.Kaya Resimleri

1938 yılında Cilo-Sat Dağlarının Gevarok Vadisinde keşfedilen bu kaya resimlerinin yaklaşık 5000 yıllık olduğu düşünülmektedir. Günümüze kadar 1179 kaya resmi keşfedilse de daha binlerce kaya resmi olduğu düşünülmektedir. Adeta açık hava müzesine dönüşen bu alana gelerek kaya resimlerini yakından inceleyebilirsiniz.

Kaya Resimleri

Kaya Resimleri yol tarifi için tıklayınız.

Tarihi Mezarlar

34.Hakkâri Gezilecek Yerler Urartu Mezarlığı

Kent Merkezine bağlı Gazi Mahallesinde yer alan mezar odasının M.Ö 1000 yılı başlarına ait olduğu düşünülmektedir. Mezar odası, Urartu dönemi ile Erken Demir Çağında yer alan mezarlıklarla benzerlik göstermektedir.

35.Kızıl Kümbet Mezarlığı

Kent Merkezine bağlı Gülereş Baba Mahallesinde kuzeyden güneye doğru eğimli bir sırtta yer almaktadır. Zaviye kalıntısının kuzey bölümündeki düzlük kesimde Osmanlı döneminden kalma üzeri kitabeli geometrik ve bitkisel motifli mezar taşları konumlanmaktadır. 

Hakkâri Gezilecek Yerler Kızıl Kümbet Mezarlığı

Kızıl Kümbet Mezarlığı yol tarifi için tıklayınız.

36.Hakkâri Gezilecek Yerler Melik Esed Mezarlığı

Kent Merkezine bağlı Biçer Mahallesinde Melik Esed Cami’nin batı bölümünde yer alan mezarlık hazire görünümündedir. 25 adet üzerleri kitabeli çiçek, dal, yaprak motifli gibi zengin süslemeli mezar taşları yer almaktadır.

37.Peylan (Güçlü Köyü) Mezarlığı

Güçlü Köyün kuzeydoğusunda bir tepe üzerinde konumlanan mezarlığın içerisinde hazireler içerisinde tarihi mezar taşları bulunmaktadır.

Peylan (Güçlü Köyü) Mezarlığı yol tarifi için tıklayınız.

38.Hakkâri Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Kale Altı Mezarlığı

Hakkari Gezilecek Yerler de son durağımız Kale Altı Mezarları. Kent Merkezine bağlı Biçer Mahallesinde yer alan mezarlığın içerisinde değişik yerlerde yerlerinden sökülmüş üzerleri geometrik ve bitkisel motifli mezar taşları yer almaktadır. Bu mezar taşlarının çoğu taşınarak koruma altına alınmıştır.

Kale Altı Mezarlığı yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*