ALANYA GEZİLECEK YERLER

Alanya Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya iline bağlı Alanya ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Alanya ile ilgi birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Küçük bir yarımada üzerinde konumlanan Alanya,  Antik çağda Pamfilya ve Klikya arasındaki çizgide yer aldığı için kimi zaman Pamfilya kimi zamanda de Klikya olarak anılmıştır.

Alanya’nın ilk kez ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu bilinmese de, tarihi geçmişi kent Merkezine 12 kilometre mesafedeki Kadıini Mağarasında yapılan araştırmalara göre Üst Paleolitik dönemine kadar uzanmaktadır. Kentin bilinen en eski ismi Korakesium dur. Bizans döneminde ise kente Kalanoros ismi verilmiştir.

13. yüzyılda Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1. Alâaddin Keykubat’ın kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye olarak değiştirmiş,  1935 yılında kenti ziyaret eden Atatürk ise kente Alanya adını vermiştir.

Alanya içerisinde barındırdığı ünlü mağaraları, tertemiz plajları, kanyonları, parkları, yaylaları,  antik kentleri, kaleleri, camileri ve müzeleriyle tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri bir arada sunmaktadır.

Alanya Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

YAZI İÇERİĞİNİ

DOĞAL GÜZELLİKLER

1.Alanya Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Dim Çayı

Antalya’nın Alanya ilçesinde yer alan Dim Çayı Toroslardan doğmaktadır. Dim Çayının suyu yaz kış soğuktur. Özellikle yazın bunaltıcı sıcağından kaçıp serinlemek isteyenlerin uğrak yerlerindendir. Buraya gelerek piknik yapabilir, serin suyunda yüzebilir, yada çayın daha üst kısımlarında rafting yapabilirsiniz. Dim çayı içerisinde barındırdığı piknik alanları, restoranları, çay bahçeleri ve pansiyonları ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.  

Ayrıca Dim mağarası tesisleri kapsamında 150 kişiye hizmet verebilecek restoran vardır. Yıl boyunca ziyarete açık olan mağarayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Mağaraya gelmişken Akdeniz ve Alanya’nın panoramik görüntüsü ile Toros Dağları’nın bir kesimini, Seyir Terasında bulunan seyir dürbünü ile mutlaka izlemelisiniz.

Alanya Gezilecek Yerler Dim Çayı

2.Oba Çayı

Akdeniz’e dökülen Oba Çayı’nın çıktığı Kadıpınarı mevkiinde su kenarında piknik alanları vardır. Buraya gelerek çam ve çınar ağaçlarının gölgesinde pikniğinizi yapabilir, su sesinde dinlenebilir yada çevresinde ki kır lokantalarında alabalık yiyebilirsiniz. Dilerseniz buraya gelmişken Alanya’nın tarih öncesi çağlardaki ilk yerleşimine ev sahipliği yapan Kadıini Mağarasını da ziyaret edebilirsiniz.

3.Sapadere Kanyonu

Alanya ilçesine bağlı Sapadere Köyünde konumlanan kanyonun 3 tarafı yüksek dağlarla çevrili olup yaklaşık 750 metre uzunluğundadır. Denizden 400 metre yükseklikte yer alan kanyon ayrıca 10-15 metre genişliğinde ve çevresi 150-200 metreyi bulan karstik kayaçlar ile çevrilidir. Kanyonun suyu ise Toros dağlarının kayalarının içinden çıktığı için oldukça soğuktur.

Kanyon yüzyıllardır köy ve çevresinin içme suyu ihtiyaçlarını karşılamakta bunun yanında da piknik alanı olarak kullanılmaktaydı. 2007 yılında Alternatif turizm merkezi yaratmak amacı ile projelendirilen kanyon 2008 yılında yeni yüzü ile ziyarete açılmıştır. Yapılan çalışmalarla kanyona sizlerin rahatlıkla yürüyebilmesi için çelik desteklerle ahşap platformlu yürüyüş yolu, mesire yeri, kır gazinosu gibi yapılar yapılmıştır. 

Sapadere kanyonu sahip olduğu piknik alanları, küçük şelaleleri, göletleri ile mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

Alanya Gezilecek Yerler Sapadere Kanyonu

4.İncekum Tabiat Parkı

Toplam 270 hektar alan üzerinde yer alan tabiat park iki bölümden oluşmaktadır. Bunlar biri piknik alanı diğeri de Orman Bakanlığına bağlı eğitim merkezi alanıydı. 2003 yılında bu iki alan birleştirilmiş, 2006 yılında da Tabiat Parkı ilan edilmiştir.

Tabiat Parkı kızılçam, palmiye, zakkum, okaliptüs, defne, Kıbrıs Akasyası, sandal ve meşe gibi zengin bir floraya sahiptir. İncekum Tabiat parkına ister çadırınızla,  ister karavanınızla gelip kamp kurabilir, ya da denize sıfır piknik alanlarında pikniğinizi yapıp sonrasında deniz kum ve güneşin keyfini çıkartabilirsiniz.

İncekum Tabiat Parkı

5.Cebeli Reis Dağı

1650 metre rakıma sahip olan Cebel-i Reis Dağı, Orta Akdeniz’de denize en yakın ve yüksek dağdır. Dağın doğu kısmında 1500 metre yüksekliğinde Ladin Tepesi, batı kısmında da Yaylalı Köyü ile Dim Çayı yer almaktadır. Dağın güney eteklerinde de Leartes Antik Kenti bulunmaktadır.

Dağın tüm alanları Dim Yaban Hayatı Koruma Sahası içerisinde yer almaktadır. Dağ gerek yasal avlanma gerekse de doğa sporu için uygun bir yapıya sahiptir.

6.Alanya Seyir Terası

Alanya Belediyesi tarafından inşa edilen Seyir Terası park alanı denizden 650 metre yükseklikte yer almaktadır. Alanya’yı kuş bakışı izleyebileceğiniz bir yükseklikte konumlanan seyir terası içerisinde oturma alanları, piknik masaları, büfe ve çay bahçeleri yer almaktadır.

Alanya Gezilecek Yerler Alanya Seyir Terası

7.Alanya Teleferik

2017 yılında yapımı tamamlanan teleferik Alanya Kalesi’nin Ehmedek Kapısı ile Damlataş Sosyal Tesisleri arasında yer almaktadır. Teleferik ilçenin ünlü Kleopatra ve Damlataş Plajından 300 metre yükseklikte süzülmektedir. Yaklaşık 900 metre hat uzunluğuna sahip olan teleferik 8 kişilik 14 adet standart kabinden oluşmaktadır.

Dünyaca ünlü Damlataş ve Kleopatra Plajlarının üzerinden geçerek, Tarihi Alanya Kalesine ulaşan teleferik, sizlere muhteşem Alanya manzarasını ve tarihini görme şansı sunuyor.

Alanya Gezilecek Yerler Alanya Teleferik

8.Alanya Marina

10 Şubat 2011 yılında hizmete açılan marina içerisinde Yarı olimpik yüzme havuzu, restoran, bar, kafeterya, tenis kortları, yat kulüp binası, eğitim salonları, kapalı spor salonları, SPA merkezi, Yat Malzeme Mağazası, Marketi gibi hem spor ve sosyal faaliyetler için hem de yat sahiplerinin tüm alışveriş ihtiyaçları karşılaması için alanlar bulunmaktadır.

Alanya Marina

YAYLALAR

9.Türbelinas (Munharbaşı)Yaylası

Türbelinas Yaylası Alanya’nın 30-35 kilometre kuzeyinde, Torosların sırtında yer almaktadır. Yaklaşık 900 metre rakımda yer alan yayla çam ağaçları ile çevrilidir. Bölgenin en eski yaylalarından olan ve halk arasında Munharbaşı Yaylası olarak da bilinen yayla Alanya’nın bunaltıcı sıcağından kaçıp kafa dinlemek isteyenler için çok güzel bir yerde konumlanmaktadır.

10.Gedevet Yaylası

Alanya ilçesine bağlı Dereköy sınırları içerisinde yer alan yayla çam ağaçları ile kaplıdır. Yayla 1100 metre rakımda konumlandığı için yazın bile oldukça serin bir havaya sahiptir. Gedevet Yaylası aynı zamanda piknik alanı olarak da kullanılmaktadır. Burada kamelyalar, piknik masaları, hamaklar ve tuvaletler yer almaktadır.

Gedevet Yaylası

11.Gökbel Yaylası

Alanya’nın en güzel yaylalarından olan Gökbel Yaylası 1650 metre rakımda konumlanmaktadır. Türkiye’nin en önemli bitki alanlarından biri olarak dikkatleri üzerine çeken yayla yaklaşık 600 bitki örtüsünü bünyesinde barındırmaktadır. Bu 600 bitki örtüsünden 115 de sadece Türkiye’ye özgü bitkilerdir. Ayrıca bölge, endemik bir tür olan Pamfilya Kertenkelesi’nin de yaşam alanıdır.

Yayla,  her yıl 2 gün süren geleneksel Gökbel Yağlı Pehlivan Güreşleri Festivaline de de ev sahipliği yapıyor. Heyecanlı müsabakalara sahne olan güreş festivali, ünlü sanatçıların konserleri ve çeşitli etkinliklerle daha da şenlenmektedir. Ayrıca yaylanın pazar alanına kurulan Yörük çadırları kurulmakta ve burada bölge halkı bir araya gelmektedir.

Alanya Gezilecek Yerler Gökbel Yaylası

12.Alanya Gezilecek Yerler Tokar Yaylası

Demirtaş nahiyesinin kuzeyinde yer alan Tokar Yaylası, özellikle Tokar Yayla Şenlikleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Meyve bahçeleri, kır çiçekleri ve dağ çayırları ile kaplı olan yaylada kamp kurabilir, doğa yürüyüşleri yapabilir, şenlik zamanına denk gelirseniz de doyasıya eğlenebilirsiniz.

MAĞARALAR

13.Damlataş Mağarası

Antalya’nın Alanya ilçesinde yer alan mağara 1948 yılında liman inşaatında kullanılacak taş için ocak açılması sırasında bulunmuştur.

Damlataş Mağarası Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarasıdır. Mağaranın girişinde 50 metre uzunluğunda ve 15 metre yüksekliğinde bir geçit vardır. Bu geçidi geçtikten sonra silindir bir boşluğa gelinmekte buradan da mağaranın tabanına inilmektedir.

Mağara sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları sebebiyle Damlataş Mağarası ismini almıştır. Damlataş mağarası hem büyüleyici güzelliği hem de astım gibi rahatsızlıklara iyi gelmesi ile ünlenmiş bir mağaradır. Hatta doktor kontrolünde mağarada belli bir süre oturarak 21 günlük tedavi bile uygulanmaktadır. Yaz kış 22 derece sıcaklığa sahip olan mağara büyüleyici güzelliği ile Alanya gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Alanya Gezilecek Yerler Damlataş Mağarası

14.Dim Mağarası

Alanya Merkeze 12 kilometre mesafede yer alan mağara 1691 metre yüksekliğindeki Cebel Reis Dağı’nın batı yamacında konumlanmaktadır. Dim mağarası deniz seviyesinden 232 metre yükseklikte yer almaktadır.

Dim Mağarası MTA’nın katkılarıyla 1986 yılında ortaya çıkartılmıştır. 1998 yılının Eylül ayında da özel teşebbüs tarafından Türkiye kazandırılmıştır. Dim Mağrası Türkiye’de özel teşebbüs tarafından turizme açılıp Uluslararası Turizme Açık Mağaralar Birliği kurallarına göre, çağdaş yöntemlerle işletilen ilk ve tek mağaradır.

Toplam 410 metre alana sahip olan mağaranın günümüzde 360 metresi turizme açıktır. Mağara 360 metre uzunluğa, 10-15 metre genişlik ve yüksekliğe sahiptir. Pamukkale Salonu, Org Salonu, Avizeli Salon, Göl Salonu olmak üzere 4 salon ve geçitlerden oluşan Dim Mağarasının tüm salonları sarkıt, dikit, sütun, perde, makarna ve duvar oluşumları gibi damlataşlar ile kaplıdır. Mağaranın sıcaklığı ise yıl içinde sabit olup, 18 derecedir.

Alanya Gezilecek Yerler Dim Mağarası

15.Aşıklar Mağarası

Antalya’nın Alanya ilçesinde yer alan mağaranın iki girişi bulunmaktadır. Mağaraya ulaşım teknelerle sağlanmaktadır. Tekne Cilvarda Burnu’na doğru kayalıklara yanaşır sizlerde buradan kayalıklara tırmanarak mağaranın girişine gelirsiniz. 75 metre uzunluğunda olan mağaranın tavanı alçak olduğu için belirli yerlerde eğilerek yürünmektedir. Rivayete göre antik çağın korsanları bu mağarada ganimetlerini ve esir kızları saklamıştır.

Mağaranın Damlataş tarafında ki ağzı ise denizden yaklaşık 10-15 metre yükseklikte yer almaktadır. Bu ağıza geldiğinizde de buradan denize atlayabilirsiniz.

Aşıklar Mağarası

16.Alanya Gezilecek Yerler Çimeniçi Mağarası

Alanya ilçesine bağlı Şıhlar Mahallesi yakınlarında bulunan mağaranın toplam uzunluğu 10 metredir. Dik bir çıkışı dışında yatay olan mağaranın ortalama sıcaklığı 17-20 derece arasındadır.  İki katlı olan çimeniçi mağarasında birbiri ile bağlantılı çok sayıda odacık bulunmaktadır. Özellikle içindeki traverten birikimleri mağaraya ayrı bir güzellik katmaktadır. Çimeniçi Mağarası gerek kendi güzelliği gerekse de çevresinde ki doğal güzelliği ve Romalılardan kalma tarihi eserleri ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

17.Cüceler Mağarası

Alanya ilçe merkezine 37 kilometre mesafede yer alan mağara Demirtaş sınırları içinde, Sapadere Kanyonu yolu üzerinde konumlanmaktadır.

Damlataş Mağarasına benzerliği ile dikkatleri üzerine çeken Cüceler Mağarası 2012 yılında turizme kazandırılmıştır. Mağara toplam 150 metre uzunluğunda olup 6 galeriden oluşmaktadır.  Ayrıca içerisinde 7 renk tonundan oluşan çok sayıda ‘sarkıt’ ve ‘dikit’ yer almaktadır. Sıcaklığı da dışarıya göre 10- 12 derece daha serindir.

Cüceler Mağarası

18.Fosforlu Mağara

Antalya’nın Alanya ilçesinde yer alan Fosforlu Mağara bir deniz mağarasıdır. Mağaranın jeolojik yapısından dolayı zeminine geceleri ay ışığı yansır ve bu yansıma mağarayı fosfor gibi parlatır.. Hatta bu parlaklık gündüzleri bile fark edilmektedir. Mağara bu yüzen Fosforlu ismini almıştır. Fosforlu Mağaraya küçük gezi tekneler ile gelebilir ve mağaranın içinde kısa bir mola vererek bu güzel ambiyansta yüzebilirsiniz.

Fosforlu Mağara

19.Korsanlar Mağarası

Korsanlar mağarasının tavanının yüksekliği yaklaşık 78 metredir. Mağara içine ulaşım teknelerle sağlanmaktadır. Antik çağın korsanları bu mağarada ganimetlerini ve esir kızları saklamıştır. Rivayetlere göre mağaranın Kale ile irtibatı olduğu, kaçırılan kızların ve elde edilen ganimetlerin bu yolla kaleye ulaştırıldığı, ancak aradan geçen yüzlerce ve binlerce yıl sonrasında bu yolun çöküp kapandığı söylenmektedir.

Alanya Gezilecek Yerler Korsanlar Mağarası

20.Kadıini Mağarası

Alanya ilçesine bağlı Kadıpınarı mevkiinde yer alan mağarada Damlataş Mağarası’ndan üç kat büyük sarkıt ve dikitleri bulunmaktadır. 1957 yılında mağarada yapılan araştırmada insan iskeleti ve fosil kalıntıları bulunmuştur. Bu kalıntıların 20 bin yıl öncesine ait olduğu saptanmış ve böylelikle Alanya’daki ilk yerleşimin burada olduğu belirlenmiştir.

PLAJLAR

21.Kleopatra Plajı

Antalya-Alanya bölgesinde bulunan Kleopatra Plajı, adını M.Ö. 69- M.Ö.30 yıllarında yaşamış olan Antik Mısır’ın son Helenistik kraliçesi olan Kleopatra’dan almaktadır. Mavi bayrağa sahip olan Kleopatra Plajı, yıllardır Antalya’nın en sevilen, en popüler ilgi gören plajlarından biri olmuştur. Hem muhteşem görüntüsü, hem turkuaz rengi, hem de 2 kilometre uzunluğundaki altın sarısı ince kumlu kumsalı, berrak denizi fazla beğeni almaktadır. Ücretsiz bir şekilde giriş yapılan plajda şemsiye ve şezlong kiralayabilirsiniz. Ziyaretçilerin ihtiyaçları için tuvalet, soyunma kabini, duş yerleri, kafe, büfe mekânları bulunmaktadır. Kleopatra plajında yüzmenin yanı sıra su sporları, jet ski, deniz bisikleti, tekne turları ve yamaç paraşütü gibi çeşitli aktiviteler de yapılmaktadır.

Alanya Gezilecek Yerler Kleopatra Plajı

Bulunduğunuz Konumdan Kleopatra Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

22.İncekum Plajı

Alanya ilçe merkezine 25 kilometre mesafede bulunan İncekum Plajı, muhteşem bir kumsala, temiz, berrak bir suya sahiptir. Altın sarısı incecik kumu ile ünlü bir plajdır. Temiz ve sığ denizinde yüzme bilmeyenler, yeni öğrenecek olanlar ve çocuklar rahatlıkla suyun keyfini çıkarabilirler. 1 kilometre uzunluğa sahip İncekum Plajınja ücretsiz bir şekilde giriş yapıp, şemsiye ve şezlong kiralama yapabilirsiniz. Plajda ihtiyaçlarınız için tuvalet, soyunma kabinleri, büfe, kafeterya gibi hizmetler de bulunmaktadır. İncekum Plajı etrafında kamp tesislerinde, ağaçlık alanlar içerisinde de kamp kurup denizin, doğanın, kumsalın keyfini çıkarabilirsiniz.

İncekum Plajı

Bulunduğunuz Konumdan İncekum Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

23.Keykubat (Doğu) Plajı

Antalya-Alanya’da Alanya kalesinin doğu kısmında bulunan Keykubat Plajının etrafı begonvillerle dolu olduğu için Begonvil Plajı olarak da bilinmektedir. Keykubat Plajının kumsalı ince kumlarla çevrili olup mavi bayrak sahibi bir denizi vardır. Ücretsiz bir şekilde giriş yapılabilen plajın çevresinde bulunan yeşil park alanları plaja daha güzel bir izlenim yaratır. Sığ, dalgasız, koyu renkte temiz bir denizi vardır. Yüzme bilmeyen ve çocuklu aileler tarafından da güvenle tercih edilebilmektedir. Plajda ihtiyaçlarınızı kolaylıkla karşılayabileceğiniz market, büfe, restoran, tuvalet, soyunma kabini, duş yerleri, kiralanabilir şemsiye ve şezlong olanakları da bulunmaktadır.

Bulunduğunuz Konumdan Keykubat Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

24.Damlataş Plajı

Antalya şehir merkezine 130 kilometre mesafede bulunan Damlataş Plajı, Alanya’nın popüler plajlarından biridir. Mavi bayrağa sahip olan plaj altın rengi ince kumlarla kaplı, berrak, temiz, sığ bir denize sahiptir. Sığ olmasından dolayı da yüzme bilmeyen ve çocuklu aileler tarafından tercih edilebilir. Ücretsiz bir şekilde giriş yapılabilen Damlataş Plajında tuvalet, soyunma kabini, duş yerleri, kiralanabilir şemsiye ve şezlong olanakları da bulunmaktadır.

Ayrıca yapılan düzenleme Damlataş plajında engelli vatandaşların kullanımına yönelik “Engelsiz Plaj” hayata geçirilmiştir. Böylelikle Damlataş Plajı Türkiye’nin ilk Mavi Bayraklı Engelsiz Halk Plajı olmuştur.

Bulunduğunuz Konumdan Damlataş Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

25.Alanya Gezilecek Yerler Portakal Plajı

Antalya-Alanya bölgesinde bulunan Portakal Plajı, 1 kilometre uzunluğa 60-70 metre genişliğe sahip, ince kumlu bir kumsalı ve sığ denizi olan plajlardan biridir. Portakal Plajı Alanya’nın en yoğun plajlarından biri olmuştur. Ücretsiz şekilde giriş yapılan plajda tuvalet, soyunma kabini, duş yerleri ve yeme-içe ihtiyaçlarınız için işletmeler bulunmaktadır. Ayrıca şemsiye ve şezlong kiralama imkânı da bulunmaktadır. Genellikle sakin bir denizdir. Akşam saatlerinde muhteşem bir manzaraya sahiptir.

Bulunduğunuz Konumdan Portakal Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

26.Tersane Plajı

Tersane Plajı’nın bilenen diğer adı da Soğuk Kapı Plajı’dır. Hem tertemiz berrak denizin hem de tarihin bir arada olduğu bir tatil yaşamak istiyorsanız Tersane Plajı bunu güzel bir şekilde sunar. Sahili küçüktür ancak sakin, görkemli bir plaj keyfi sunar. Ücretsiz bir şekilde giriş yapılan plaj çakıllarda kaplıdır. Herhangi bir işletme, tuvalet, soyunma kabini gibi olanaklar yoktur. Tekne turlarının uğrak yeri olarak yüzme alanı tercihlerinden biridir. Surların arkasında bulunan kafeteryalardan yararlanabilirsiniz.

Tersane Plajı

Bulunduğunuz Konumdan Tersane Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

27.Goya Beach Club

Antalya’nın Alanya ilçesinde popüler olan Goya Beach Club, denizin ve güneşin tadını çıkartmak isteyen yerli yabancı birçok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. Kulüp içerisinde bulunan denizle bir bütün halinde olan Goya Beach Club, müzik eşliğinde, eğlencenin tatilin, keyfini çıkarabileceğiniz mekânlardandır. Denizi tertemizdir. Oldukça lüks bir görüntü sunmaktadır. Köpük partilerinden müzikli eğlencelere kadar, restoran, duş, soyunma kabini, kafeterya, cankurtaran hizmetine kadar her şey sunulmaktadır.

Goya Beach Club

Bulunduğunuz Konumdan Goya Beach Club’a Ulaşmak İçin Tıklayınız.

28.Alanya Gezilecek Yerler Tosmur Plajı

Portakal Plajının doğu ucu olan Tosmur Plajı Antalya ve Alanya’nın en serin plajıdır. Tosmur Mahallesinde yer alan plaj turkuaz rengi berrak ve serin suları ile Alanya’da farklı bir serinleme noktasıdır. Dim Çayı bu plajdan Akdeniz’e dökülür. Dim Çayı’ndan gelen soğuk su plaja olan ilgiyi arttırmaktadır.

29.Konaklı Plajı

Alanya ilçesinde yer alan plajın sahili kumsaldandır. Küçük kayalıklar, kıyıya farklı bir güzellik katar. Kıyı boyunca turistik tesislerin büfeleri vardır ve su sporları yapılır.

Alanya Gezilecek Yerler Konaklı Plajı

30.Fuğla Plajı

Alanya’nın 20 kilometre batısında Avsallar mahallesine yakın bir konumda bulunan plaj temiz ve berrak suya, altın sarısı renktede yumuşak kuma sahiptir. Fuğla plajı dalgasız oluğu için özellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilmektedir. Buraya gelerek isterseniz deniz kum ve güneşin keyfini çıkartabilir isterseniz de çevresinde ki restoran ve kafelerde yeme-içme ihtiyaçlarınızı giderip sahilinde yürüyüş yapabilirsiniz.

31.Kestel Plajı

Yaklaşık 2 kilometre uzunluğa sahip olan plaj dalgalı ve derin olduğu için çocuklu aileler tarafından tercih edilmemektedir. Denizi de genellikle taşlık ve kayalıktan oluştuğu için yanınıza mutlaka deniz ayakkabısı götürün.

Kestel Plajı

32.Alanya Gezilecek Yerler Kargıcak Plajı

Alanya’nın 16 kilometre doğusunda yer alan plaj Mahmutlar Plajından hemen sonra gelmektedir. Temiz ve berrak bir suya sahip olan Kargıcak Plajı açık deniz olduğu için bazı zamanlar dalgalı olabilmektedir. Kumsalı da orta ince kumdan oluşsa da yer yer taşlıklara da rastlanmaktadır. Bu yüzden Kargıcak Plajına gidecekseniz yanınıza mutlaka deniz ayakkabısı da götürün.

33.Mahmutlar Halk Plajı

Alanya-Gazipaşa yolu üzerinde bulunan uzun sahilin bir kısmı doğal plajdan oluşmaktadır. Burası halk arasında Mahmutlar Kıyısı olarak da adlandırılmaktadır.

Yaklaşık 5 kilometre uzunluğa sahip plaj ince tanecikli bir kumdan oluşmaktadır. Denizin içi ise kısmen kumlu olsa da, bazı alanlar da irili ufaklı taşlar görülebilmektedir.  Mahmutlar Halk Plajı uzun sahili ve sakin oluşu ile deniz kum ve güneşin keyfini çıkaracağınız yerler arasındadır.

34.Alanya Belediyesi Galip Dere Halk Plajı

Alanya ilçesinde yer alan Galip Dere Halk Plajı, tertemiz bir denize, ince kumlu güzel bir sahile sahiptir. Çok kalabalık olduğundan dolayı erken saatlerde giderek güzel bir yer bulabilirsiniz. Sığ, dalgasız güzel bir denize sahip olan plajda aileler, çocuklar rahatlıkla yüzebilir. Plajda ücretsiz şekilde yararlanabileceğiniz tuvalet, duş, soyunma kabini, şemsiye ve şezlong imkanları bulunmaktadır.

Alanya Belediyesi Galip Dere Halk Plajı

35.Ulaş Plajı ve Dinlenme Parkı

Alanya ilçesinde yer alan park önceleri dinlenme, mesire ve plaj alanı olarak kullanılmaktaydı. Ancak yapılan çevre düzenlemesi turizme kazandırılan plaj ve park çok güzel bir görünüme sahiptir. Buraya gelerek isterseniz pikniğinizi yapabilir, isterseniz kayalıkların üzerinde balık tutabilir,  isterseniz de altın sarısı kumu ile deniz kum ve güneşin keyfini sürebilirsiniz.

Önceden Alanya Belediyesi tarafından işletilen plaj ve dinlenme yeri şimdilerde özel bir şirkete devredilmiştir. Alana piknik yapmak isteyenler için doğal masalar, ocak yerleri tuvalet ve su çeşmesi eklenmiştir.

Alanya Gezilecek Yerler Ulaş Plajı ve Dinlenme Parkı

PARKLAR

36.Sealanya Dolphinpark Seapark

Seapark ve Dolphin parktan oluşan Sealanya 2008 yılının yaz sezonunda hizmete açılmıştır. Bünyesinde ki Sealanya Dolphinparkı Türkiye’nin en büyük yunus havuzlarına sahiptir. Dolphinparkta yunuslar veya foklarla yüzebilir,  gösterilerini izleyebilir ve gösteri sonrasında fotoğraf çektirerek harika anılar biriktirebilirsiniz.

Bünyesinde ki Seapark ise ‘İnteraktiv Akvaryum’ olarak tanımlanabilir. Seaparkta sizlere Mercan kayalığı havuzu ve Atlantis havuzu gibi havuzlarda binlerce tropik deniz canlısı ile yüzme imkanı sunmaktadır. Ayrıca burada köpekbalığı havuzuna da dalış imkanı ve maske ile mantaları keşfetme şansına da sahip olacaksınız.

Bunların yanı sıra alanda tatlı su çocuk havuzu, serin gölet ve 300 metre uzunluğunda nehir bulunmaktadır. Çocuk kaydıraklı çocuk havuzu, serin gölet ve nehir, yüzebileceğiniz ve dinlenebileceğiniz muhteşem manzaralı ünitelerdir. Deniz manzaralı restoran, Plaj bar ve Lobby Barda Sealanya’nın bünyesinde hizmet vermektedir.

Alanya Gezilecek Yerler Sealanya Dolphinpark Seapark

37.Alanya Aquapark

Alanya ilçesine bağlı Damlataş Mevkiisinde yer alan aquapark toplam 20.000 metrekarelik alan üzerine kurulmuştur. Bu 20 bin metrekarenin 13.000 metrekaresi açık 7.000 metrekare kapalıdır.

Tesisin aquapark alanında 10 adet büyükler için 5 adet çocuklar için farklı farklı toplam 15 adet kaydırak bulunmaktadır. Burada kaydıraklardan kayarak sınırsız eğlenebilir yada yapay rafting havuzu ve dalga havuzunda günün tadını çıkartabilirsiniz.

Ayrıca alanda 250 araçlık kapalı otopark, yeni vizyon filmleriyle beraber 3D filmleri de izleyebileceğiniz 10 adet sinema salonu, Bay Bayan ayrı hizmet veren ve saunası bulunan hamam, hediyelik eşyalar alabileceğiniz ve alışveriş yapabileceğiniz Süpermarket bulunmaktadır.

38.Alanya Lunapark

Alanya’nın ilk ve tek lunaparkında her yaş grubuna hitap eden oyuncalar yer almaktadır. Balerin, dönme dolap, gondol, tırtıl, atlıkarınca adrenalin dolu eğlenceli bir gün geçirmenize olanak sağlayan oyuncaklardandır.

Alanya Lunapark

39.Tavşandamı Parkı-Devlet Bahçeli Yaşam Alanı

Alanya ilçesine bağlı Büyükhasbahçe Mahallesi Tavşandamı Mevkii’nde yer alan park 50 bin metrekare alan üzerine kurulmuştur. İçerisinde seyir platformlar, ahşap platformlar, piknik alanları, çocuk oyun alanları, dış mekan spor aletleri, kafeterya, yöresel satış atölyeleri, süs havuzu ve 400 kişilik amfi yer almaktadır.

Alanya’nın tamamına hakim bir manzaraya sahip olan Devlet Bahçeli Yaşam Alanı ailecek eğleneceğiniz, dinleneceğiniz ve sosyalleşeceğiniz bir ortama sahiptir.

40.Alanya Gezilecek Yerler Balon Park

Hacettepe Mahallesinde Atatürk İlköğretim Okulunun kuzeyinde yer alan balon park Alanya’nın ilk ve tek dev balon parkıdır. 7 bin metrekare alan üzerine kurulu olan balon park içerisinde şişme kaydırak, hayal dünyası, dev lunapark ve olimpik üçlü trambolin gibi oyun grupları yer almaktadır.

Balon Park

MÜZELER

41.Alanya Arkeoloji Müzesi

Alanya Arkeoloji Müzesi, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden getirilen Tunç Çağı, Urartu, Frig ve Lidya dönemlerine ait eserler ile 1967 yılında ziyarete açılmıştır. Zamanla bölgede yapılan kazı çalışmalarından çıkan eserlerle müze genişletilmiş ve zenginleştirilmiştir.

Müze arkeoloji ve etnografya bölümlerinden oluşmaktadır. Arkeoloji Bölümünde Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine ait bronz, mermer, pişmiş toprak, mozaik, cam buluntular ile zengin kül kutuları, sikke koleksiyonu yer almaktadır. Ayrıca Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait Türk – İslam eserleri de bulunmaktadır. Arkeoloji bölümünde ki en eski eser İsa’dan önce 625 yılına ait Fenike dilinde bir taş yazıttır. Müzede sergilenen en ünlü ve önemli eser ise M.S. 2. yy.’a tarihlenen bronz döküm Herakles heykelidir. Bu eser müzede ayrı bir salonda sergilenmektedir.

Müzenin Etnografya Bölümünde ise Alanya çevresinden toplanan yörük kilimleri, alaçuvallar, işleme örnekleri, el yazmaları, giysiler, takılar, heybeler, silahlar, günlük kullanım kapları, yazı takımları gibi objeler ile eski bir Alanya evine ait günlük oda sergilenmektedir. Ayrıca, müze bahçesinde de Roma, Bizans ve İslami dönemlere ait taş eserler de bulunmaktadır.

Alanya Gezilecek Yerler Alanya Arkeoloji Müzesi

42.Kızıl Kule Etnografya Müzesi

Alanya’nın simgesel yapılarından olan kule 1226 yılında Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından Sinop Kalesi’ni yapan Halepli Ebu Ali Reha el Kettani’ye yaptırılmıştır. Alanya Limanı’nda konumlanan kule sekizgen planlı olup yapımında taş ve tuğla kullanılmıştır.

5 katlı olan kulenin giriş ve 1. Katı 1979 yılında Etnografya Müzesi olarak düzenlenmiştir. Müzenin içerisinde, Alanya’nın kültürel değerlerini ve yaşam tarzını yansıtan yöreye özgü halı, kilim, dokuma tezgâhları, giysi, mutfak eşyaları, silahlar, tartı aletleri, aydınlatma gereçleri, dokuma tezgâhı ve Toroslar’ın Yörük kültürünü yansıtan çadır gibi eserler sergilenmektedir.

Kızıl Kule Etnografya Müzesi

43.Atatürk Evi Müzesi

Alanya ilçesine bağlı Şekerhane Mahallesi,  Azaklar Sokağında yer alan ev Tevfik Azakoğlu tarafından yaptırılmıştır. 18 Şubat 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk Alanya’ya yaptığı ziyarette bu evde kalmıştır. Ev sahibi Tevfik Azakoğlu da bu evi Kültür Bakanlığı’na bağışlamıştır. 1987 yılında ev Atatürk Evi Müzesine dönüştürülmüştür.

19. yüzyılın mimari özelliklerini yansıtan yapı bahçesi ile birlikte toplam 235 metrekare alana sahiptir. 3 katlı olan evin giriş katında Atatürk’ün kişisel eşyaları, fotoğrafları, Atatürk’ün Alanyalılara gönderdiği telgraf ve diğer tarihi belgeler sergilenmektedir. Üst katın odaları ise geleneksel bir Alanya evinin etnografik eşyalarıyla donatılmıştır.

Alanya Gezilecek Yerler Atatürk Evi Müzesi

44.Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi

Alanya ilçesine bağlı Şekerhane mahallesinde yer alan konak sahipleri tarafından kültürel amaçlı kullanılmak şartıyla Alanya Belediyesine tahsis edilmiştir. Geleneksel Alanya evinin en güzel örneklerinden olan Azakoğlu Konağı planlamadaki bütünlük ve süsleme detayları göz alıcıdır.

Toplam üç kattan oluşan müzenin zemin katında; Alanya ağzıyla gedey bölümünde sinema projeksiyon cihazı, demir, marangoz, dokuma, su kabağı ve tarım atölyeleri ile ulaşım odası, 1. Katında; kentin tarihini anlatan arşiv bölümleri, Belediye Teşkilatı, mağara görsellerinin bulunduğu odalar,  2. Katında da kültür ve eğlence odası (meşhur Alanya Toros Sineması), gelin odası, geleneksel Alanya evi, mutfak ve dikiş odası, ve çağnişir (cumba) bulunmaktadır.

Müzede ki atölyeler Alanya’nın antik ve yakın tarihi geçmişini, siyasi ve kültürel yaşamını, ekonomik hayatını, mesleklerini ve el sanatlarını anlatmakta ve içerisinde de yüzlerce tarihi eser sergilenmektedir.

Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi

45.Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi

Alanya ilçesine bağlı Hisariçi mahallesinde yer alan yapı sahipleri tarafından Alanya Belediyesine tahsis edilmiştir. Alanya Evinin güzel örneklerinden olan yapı aslına uygun olarak restore edilmiş ve Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi olarak ziyarete açılmıştır.

2 kattan oluşan Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi içerisinde Alanya’nın tarihine tanıklık eden ve köklü geçmişini yansıtan ürünler sergileniyor.

Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi

DİNİ YAPILAR

46.Alanya Süleymaniye Camii

Cami 1231 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad tarafından Alanya kalesinin zirve kısmında, iç kalenin hemen dışında inşa edilmiştir. Sonraki yıllarda yıkılan cami Kanuni Sultan Süleyman tarafından yeniden yaptırılmıştır.

Kare planlı olan caminin yapımında moloz taş kullanılmıştır. Kubbesi de sekizgen kasnak üzerine kiremitten yapılmıştır. Caminin son cemaat yeri ise dört ayak üzerine kiremitli üç kubbe ile örtülüdür.

Cami gerek mimarisi gerekse de kapı ve pencere kapaklarında yer alan Osmanlı dönemi ahşap oyma işçiliği ile görülmeye değer güzelliktedir.

Alanya Gezilecek Yerler Alanya Süleymaniye Camii

47.Alanya Gezilecek Yerler Andızlı Camii

Alanya ilçesine bağlı Tophane Mahallesinde yer alan cami 1227 yılında Emir Bedrüddin tarafından yaptırılmıştır. Cami ismini hemen yanı başında bulunan andız ağacından almıştır. Selçuklu döneminin izlerini taşıyan Andızlı Cami kesme taştan inşa edilmiş olup çok yüksek olmayan bir minareye sahiptir. Caminin minberi ise Selçuklu tahta oymacılık sanatının en güzel örneklerindendir.

48.Akşebe Sultan Mescidi

Alanya Kalesi içerisinde, bedestenin güney batısında yer alan mescit 1230 yılında Alanya Kalesinin ilk kumandanı Akşebe Sultan tarafından yaptırılmıştır. Mescidin dışı kesme taş, içi ve kubbesi de tuğla ile örülüdür. Mescit kare planlı ve iki odadan meydana gelmektedir. Odalardan birisinde mescit,  diğerinde de Akşebe Sultan’ın mezarının bulunduğu türbe yer almaktadır. Türbede Akbeşe Sultan’ın mezarı dışında üç mezar daha bulunmaktadır.

Alanya Gezilecek Yerler Akşebe Sultan Mescidi

49.Tophane Mescidi

19.yüzyıl Osmanlı yapısı olan mescit özgün malzemesi ve mimari detayları ile restore edilmiş ve yeniden turizme kazandırılmıştır. Yapının üst kat tavan kaplamaları o dönem Alanya’nın geleneksel yapılarında kullanılan sedir ve karaçamdır. Kapı çevredeki yapılar ile çatının tüm elemanları Alanya’nın geleneksel yapılarında olduğu gibi masif ahşaptan yapılmıştır.

Tophane Mescidi

50.Gemili Mescit

13. yüzyıla ait Selçuklu yapısı olan Gemili Mescit Alanya Kalesinin içerisinde yer almaktadır.

Kare planlı ve tek katlı olan mescidin üzeri kubbe ile örtülüdür. Yapı yığma yapım tekniği ile moloz taş ve tuğla kullanılarak inşa edilmiştir. Yapının iç mekan duvarlarında füzen ve kazıma tekniği ile yapılmış, Alanya’nın denizcilik tarihine ışık tutan yaklaşık 170 adet gemi graffitisi bulunmaktadır.

51.Sitti Zeynep Türbesi

Alanya Kalesine çıkan yol üzerinde büyük bir kayanın üstünde konumlanan yapının Osmanlı ya da Selçuklu döneminden kaldığı düşünülmektedir. Türbe kare planlı olup kubbeli iki odadan meydana gelmektedir. Odanın birinde uzunca bir sanduka vardır,  diğer oda ise boştur. Türbede mezarı bulunan kişinin bir eren olduğu sanılmaktadır. Türbenin bulunduğu kayanın içine antik çağda ikişer metre uzunluğunda üç lahit oyulmuştur. Antik mezarlar, bir dönem su deposu olarak kullanılmıştır.

Sitti Zeynep Türbesi

TARİHİ YAPILAR

52.Alara Han

Alanya ilçesine bağlı Okurcular Beldesi Çakallar Köyü sınırları içerisinde yer alan han tarihi ipek yolu üzerinde Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubad tarafından 1231 yılında yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olan hanın dağa yaslanan doğu cephesi hariç diğer cepheleri kesme taştan inşa edilmiştir. İpek yolunun önemini yitirmesinden sonra Derviş barınağı olarak kullanılan han daha sonra kaderine terkedilmiştir. 19. Yüzyılın başından beri kullanılmayan ve harap olan han günümüzde restorasyondan geçirilerek yeniden kazandırılmıştır. Restoran, kafeterya, bar ve satış mağazaları olarak kullanılan han tarihi yapısı ve mimarisi ile görülmeye değer yapılardandır.

Alara Han

53.Şarapsa Han

Alanya’nın 15 kilometre batısında yer alan han dikdörtgen planlıdır. Tamamı taşla yapılan yapının üstü açık beşik örtüsü şeklinde kapatılmıştır. Hanın doğusunda gözetleme kulesine benzeyen bir minare vardır. Hanın solundaki son bölümde de, kapısı kuzeye açılan bir mescit bulunmaktadır ve burası aynı zamanda bir tabhanedir.

Kapının üstündeki kitabeye göre han ve bitişiğindeki mescit, I.Alaaddin Keykubat’ın oğlu II.Keyhüsrev döneminde inşa edilmiştir.

Şarapsa Han

54.Alanya Gezilecek Yerler Bedesten

Süleymaniye Camisinin güneybatısında yer alan bedesten dikdörtgen planlı olup yapımında moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Yapının ana girişi doğuda bulunmaktadır. Girişin karşısında tuğla ile örülmüş ortada tek sıralı dört kolon ile ayrılmış ve tavanın ortasında ışıklık bulunan kapalı bir mekan bulunmaktadır. Buranın ahır veya depo olarak kullanılmış olduğu düşünülmektedir. Avlunun uzun kenarlarında basık kemerli dokuz hücre bulunmaktadır.

55.Tarihi Alanya Tersanesi

Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad kenti aldıktan altı yıl sonra Kızılkule’nin yakınında tersaneyi inşa ettirmiştir. 1228 yılında yapımına başlanan tersane bir yıl sonra bitirilerek hizmete açılmıştır.

Alanya Tersanesi Selçukluların Akdeniz’deki ilk tersanesidir. Kemerli beş gözden oluşan tersanenin denize bakan cephesi 56.5 metre, derinliği 44 metredir. Tersanenin giriş kapısında yer alan yazıt Sultan Keykubat’ın armasını taşır ve rozetlerle süslüdür.

Tersanenin bir yanında mescit diğer yanında muhafız odası yer almaktadır. Bu gözlerden birinde de zaman içinde körlenmiş bir kuyu bulunmaktadır. Girişi ücretsiz olan tersaneye denizden teknelerle ya da Kızılkule’nin yanındaki surlardan yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Alanya Gezilecek Yerler Tarihi Alanya Tersanesi

56.Alanya Gezilecek Yerler Tophane

Tersane’nin bitişiğinde denizden 10 metre yükseklikte yer alan tophane tersaneyi korumak amacıyla yapılmıştır. 1228 yılında kesme taştan inşa edilen tophane iki katlı ve dikdörtgen planlıdır.  

Tophane

57.Darphane

Darphane olarak adlandırılan yer yarımadanın ucunda, yaklaşık 400 metre uzunluğunda ki sarp kayalıklardan oluşan Cilvarda burnu üzerindeki yapılardır. Kesme taştan yapılmış bu yapılar darphane olarak adlandırılsa da burada bir para basılmamıştır.

11. yüzyıldan kalma taş yapılardan birisi küçük bir kilisedir, diğerinin ise manastır olarak kullanıldığı düşünülmektedir.

58.Girne Çeşmesi

13. yüzyıl Selçuklu yapısı olan çeşme sur dışında bulunan bir kaynaktan beslenmektedir. Çeşmenin arkasında suyu biriktirmek için tuğladan yapılmış bir haznesi vardır. Su; pişmiş toprak künkler vasıtasıyla kaynaktan hem bu çeşmeye hem de tarihi hamamın sarnıcına gelmektedir. Kale halkının gerektiğinde su ihtiyacını bu çeşmeden karşıladığı bilinmektedir.

Girne Çeşmesi

59.Alanya Deniz Feneri

Alanya kalesinin surları ve ağaçları arasında kalan deniz feneri 1880 yılında Fransız müteahhitler tarafından inşa edilmiştir. Alanya Kalesi ile bütünleşen fener deniz seviyesinden 209 metre yüksekte yer almaktadır.  Kule yüksekliği ise 6 metre olan fenerin görüş mesafesi 20 milidir.

Alanya Gezilecek Yerler Alanya Deniz Feneri

60.Ayayorgi Kilisesi

Kilise Alanya Kalesinin güney doğu sur duvarının bitişiğinde konumlanmaktadır. Dikdörtgen planlı olan kilise tamamen taştan yapılmıştır. Üst örtüsü kubbeli olan yapının doğusunda mihrabı bulunmaktadır. Kilise özellikle kalenin üç dönemini yansıtması açısından ilgi çekmektedir.

İlk başlarda Hellenistik dönem kulesine ait 6 metre genişliğindeki kare planlı bir kule olan yapının üzerine Bizans döneminde bir kilise inşa edilmiştir. Selçuklu döneminde ise eski sur duvarlarının yapımı sırasında kilise korunmuş ve mescit olarak kullanılmıştır. Yapı, mimari açısından 11. veya 12. yüzyıl özellikleri taşımaktadır.

Ayayorgi Kilisesi

61.Hıdırellez Kilisesi

Kilise, Alanya’nın yaklaşık 15 kilometre kuzeyinde iki tepe arasındaki bir düzlükte konumlanmaktadır. Yapı dikdörtgen planlı olup apsisi güneydedir. Ahşap kırma çatısı içten tonoz biçimindedir.

Kilisenin üç adet giriş kapısı bulunmaktadır. Batı tarafındaki kapının üst kısmında Grek alfabesi ile yazılmış Karamanlıca bir kitabe vardır. Bu kitabe günümüzde müzede sergilenmektedir.  Ayrıca burada kilise ile aynı döneme ait bir çeşme de bulunmaktadır.

Hıdırellez Kilisesi

Kaleler

62.Alanya Kalesi

Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Alanya Kalesi 6 kilometre uzunluğa sahip surlar tarafından çevrili, 10 hektarlık bir yarımada üzerinde konumlanmaktadır.

Kalenin ilk kuruluşu ve kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinememektedir.  Ünlü tarihçi Strabon, bu kaleyi,  Kilikya’ya batıdan girildiğinde görünen ilk şehir olarak tanımlar.

Kale fethedilmesi güç, dik bir kaya üzerinde kurulmuş olduğundan dolayı M.Ö. II. yüzyılda korsan limanı ve merkezi olmuştur. M.Ö 65 yılında Roma’lı Pompeius’un Korakesion Savaşı’nı kazanmasıyla da kale Romalılar’ın eline geçmiştir. Bu dönemde kalenin surları genişletilip yeni binalar eklenmiştir.

Bizans Dönemi’nde Kalonoros (Güzel Dağ) adıyla anılan ve Akdeniz’in en işlek limanlarından olan Kale, 1221 yılında Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat tarafından teslim alınmıştır. Böylelikle kale ve şehrin ismi “Alaiye” olarak değiştirilmiş, surlar sağlamlaştırılmış ayrıca kaleye yeni sur ve sarnıçlar inşa edilmiştir. Günümüzde ki surlar, büyük sarnıçlar, Tersane, Kızılkule, Tophane, ve İçkale’deki saray kompleksi Alaaddin’in yaptırdığı eserlerden bazılarıdır. Ehmedek, Akşebe Mescidi, Andızlı Camii, Selçuklu hamamı, Aşağı Kale hamamı da Selçuklu döneminde yaptırılmıştır.

Alaiye; Selçuklu devletinin çöküşüyle kısa bir süreliğine Kıbrıs Krallığının eline geçer. Karaman ve Alaiye Beylik dönemlerinden sonra da 1471 yılında Osmanlı hâkimiyeti altına girer. Yukarı Kale’de bulunan Süleymaniye Camisi, bedesten ile arasta ve geleneksel Alanya Evleri Osmanlı dönemi eserlerindendir.

Alaiye; Cumhuriyet döneminde kenti ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği doğrultusunda Alanya adını alır. Alanya Kalesi 6,5 kilometre uzunluğunda ki surları, 140’ı bulan burçları, içindeki 400’e yakın sarnıcı, görkemli, yazıtlı ve bezemeli kapıları ile bir açık hava müzesi görünümündedir. Sizlerde farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan bu tarihi kaleyi mutlaka ziyaret etmeli ve mimarisini yakından izlemelisiniz.

Alanya Gezilecek Yerler Alanya Kalesi

63.Ehmedek Kalesi

Kale, üzerinde yer alan kitabeye göre 1227 yılında inşa edilmiştir. İsmini Selçuklu döneminin inşaat ustası Ehmedek’ten aldığı düşünülmektedir.

Üçer kuleli iki ayrı bölümünden meydana gelen kale, kara saldırılarına önlemek amacı ile inşa edilmiştir.  Kulelerin günümüze kadar gelen duvarları Bizans döneminde kayalardan yontularak yapılmıştır. Kale duvarlarında Selçuklu döneminden kalma gemi resimleri vardır.

Ehmedek Kalesi

64.Kızılcaşehir Kalesi

Kale Alanya ilçesine bağlı Oba Beldesi Kızılcaşehir Köyünde bir tepe üzerinde yer almaktadır. Üç tarafı surlarla çevrili olan kalenin kuzey kısmında ki Haydarlar mevkiinde tarihi kalıntılar ve tarihi mezarlar bulunmaktadır.

Kızılcaşehir Kalesi

65.Alara Kalesi

1232 yılında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılan kale Alanya’nın 37 kilometre batısında, denizden 9 kilometre içeride konumlanmaktadır.

Kale, Alara Handa mola veren kervanların güvenliğini sağlamak amacı ile inşa edilmiştir. Kalenin hem görkemli görüntüsü hem de içerisinde yer alan Bizans kalıntıları korunarak günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Alara Kalesi

66.Hemaksia-Sinek Kalesi

Alanya ilçesine bağlı Elikesik Köyü’nde yer alan kale hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Ancak sahip olduğu manzarası kaleyi görülmeye değer kılmaktadır.

Hemaksia-Sinek Kalesi

67.Alanya Gezilecek Yerler Kızılkule

Alanya’nın simgesel yapılarından olan kule 1226 yılında Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından Sinop Kalesi’ni yapan Halepli Ebu Ali Reha el Kettani’ye yaptırılmıştır. Alanya Limanı’nda konumlanan kule sekizgen planlı olup yapımında taş ve tuğla kullanılmıştır.

5 katlı olan kulenin her bir katı farklı bir palana sahiptir. Ayrıca günümüzde kulenin giriş ve 1. Katı Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir. Kulenin en üst katında yer alan teras ise harika manzaralara ev sahipliği yapmaktadır.

Alanya Gezilecek Yerler Kızılkule

Antik Kentler

68.Syedra Antik Kenti

Seki Köyü sınırları içerisinde yer alan antik kente batıda halen ayakta olan anıtsal kapı aracılığı ile girilir. Antik Çağdan günümüze kadar kullanılan, kentin güney batısında doğal kaynaktan beslenen sarnıçlar vardır. Kentin su gereksinimi bu sarnıçlarla karşılanmaktadır.

Kent içindeki bir mağaranın duvarları Erken Hristiyanlık Dönemi’nde yapılmış fresklerle süslüdür. Bu mağara dinsel amaçlı kullanılmıştır ve vaftiz mağarası olarak bilinmektedir. Kentin doğusunda, çok görkemli bir yapı kalıntısı olan hamam yer almaktadır. Hamamın zemininde yer yer mozaik kalıntıları görülmektedir. Hamamın hemen batısında kentin sütunlu caddesi uzanmaktadır.

Kentten günümüze ulaşan diğer yapılar ise tapınak, bazilika, kilise, tiyatro, dükkanlar, evler ve kent surlardır.

Alanya Gezilecek Yerler Syedra Antik Kenti

69.Hamaksia Antik Kenti

Alanya ilçesine bağlı Elikesik köyünde, Pamfilya Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Hamaksia Antik Kenti yerel halk tarafından Sinekkale olarak da adlandırılmaktadır. Antik dönemin ünlü coğrafyacısı Strabon, Hamaksia kentinden dönemin gemi yapımında kullanılan kerestelerinin elde edildiği, özellikle sedir ağaçlarının bol olduğu bir yer olarak bahsetmektedir.

Günümüze ulaşan yazı ve kalıntılardan kentte Helenistik Dönemden Bizans Dönemi sonuna kadar bir yaşam olduğu anlaşılmaktadır. Antik çeşme ve önündeki havuz, yarım daire planlı, oturma sıraları halen görülebilen yazıtlarla donatılmış geniş bir eksedray, dini yapı komleksi ile nekropol alanında irili ufaklı mezar yapıları ve sur duvarlar günümüze ulaşabilmiş bazı kalıntılardır.

Hamaksia Antik Kenti

70.Laertes Antik Kenti

Antik Kent şehir merkezine 24 kilometre mesafede ve 1649 metre rakımlı Cebeli Reis dağının deniz seviyesinden 850 metre yüksekliğinde konumlanmaktadır. Kentte bulunan en eski buluntu M.Ö.7.yüzyıla kadar uzanan Fenike dilinde yazılmış bir kitabedir. Bu parça ve farklı bir döneme ait asker diploması Alanya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Ayrıca kentten günümüze caracalla exedrası, agora, hamam, odeon, Zeus Megistos kutsal alanı, Apollon tapınağı, büyük sarnıç, Sezar tapınağı, askeri kuleler, yer altı yapısı, imparatorlar caddesi, evleri, ve nekropol alanı ulaşmıştır.

Alanya Gezilecek Yerler Laertes Antik Kenti

71.Pisarissos (Esen Tepe) Antik Kenti

Kent, Alanya’nın kuzey batısında Hacılar Köyü ile Esen Tepe Köyü arasında bir tepe üzerinde yer almaktadır. Tepe ve yamaçlarında bulunan kente ait kalıntılar bir sur ile çevrelenmiştir. Kentin surları büyük blok taşlardan yapılmış olup, kentin giriş kapısı ve buna ait kuleler batı yöndedir.

Kent kalıntılar arasında görülen bir yazıt nedeniyle Pisarissos ismini almıştır. Kentte görülen kalıntılar Helenistik ve Roma Dönemine aittir. Ne yazık ki günümüze ulaşabilen kalıntıların çoğu kötü durumdadır. Bu yüzden yolunuz düşerse uğrayabileceğiniz yerler arasındadır.

72.Colybrassus Antik Kent

Alanya ilçesine bağlı Bayır Mahallesinde konumlanan kentin kalıntılarının çoğu Roma dönemine aittir. Kayaya oyulmuş merdivenli bir mezar ve çok sayıdaki lahit kalıntılar arasında yer almaktadır. Ayrıca kentte yer alan çoğu yazıt kentte yapılan yarışlar ve yapılar hakkında bilgi vermektedir. Alan ören yeri olarak henüz düzenlenmemiştir.

Colybrassus Antik Kent

73.Alanya Gezilecek Yerler de Son Rotamız; İotape Antik Kenti

Antik Kent Alanya ilçe merkezine 34 kilometre mesafede Gazipaşa karayolu üzerinde yer almaktadır. Kent bölge halkı tarafından Aytap olarak da bilinmektedir.

Bir Klikya kıyı şehri olan İotape ismini M.S. 38-72 yılları arasında yaşamış Kommagene Kralı IV. Antiochus’un karısı Iotape’den almıştır. Kent İmparator Trajan’dan Valerian’a kadar kendi adına sikke basmıştır.

Antik Kentte yer alan kalıntılar Roma ve Bizans Dönemi özelliklerini taşımaktadır. Denize doğru uzanan yüksekçe bir burun, kentin akropolü durumundadır. Surlar bu bölüme kale(akropol) görünümü vermektedir. Kentte çoğu yapı tahrip olmuştur. Günümüze ulaşan en sağlam yapısı hamamıdır. Hamama ait kanalizasyon sistemi günümüze kadar korunmuştur.

İotape Antik Kenti

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*