Anadolu Kavağı Gezilecek Yerler

Anadolu Kavağı Gezilecek Yerler yazımızdaİstanbul’un Anadolu Yakasında yer alan Beykoz ilçesine bağlı Anadolu Kavağın da de Gezilecek Yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Anadolu Kavağı ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Yakın zamana kadar köy statüsünde olan Anadolu Kavağı günümüzde Beykoz ilçesinin mahallesi konumundadır. Çoğunlukla Bizans Dönemi eserlerin yer aldığı mahalle oldukça tarihi bir yerdir.

Özellikle İstanbul’un gürültülü hayatından uzaklaşarak doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenlerin de tercih ettiği mahalle muhteşem doğası ve manzarası ile de kendisine hayran bıraktırmaktadır.

Ayrıca taze balık ve midye yemek isteyenlerinde uğrak yerlerinden olan Anadolu Kavağı gün boyu hem güzel vakit geçirebileceğiniz hem de güzel lezzetleri tadabileceğiniz konumdadır.

Anadolu Kavağına gelerek Yuşa Tepesine çıkabilir ve İstanbul’un doyumsuz manzarasını seyredebilir, tarihi çeşme ve camilerini gezebilir, soluklanmak için taze balık ve midye seçeneklerinin olduğu restoranlarda bu güzel lezzetleri tadabilirsiniz.

Anadolu Kavağı Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

1.Anadolu Kavağı Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Yuşa Tepesi

Beykoz’un Anadolu Kavağında yer alan Yuşa Tepesi denizden 201 metre yükseklikte yer almaktadır. İstanbul’un denize yakın en yüksek tepelerindendir.  Tepede Hz. Yuşa Türbesi ve Camisi yer almaktadır.

Yuşa Tepesi’nde Hz. Yuşa Peygamberin gömülü olduğu rivayet edilmektedir. Hz. Yuşa Peygamberin nerede yattığı tam olarak bilinemediğinden 17 metrelik alan koruma altına alınarak türbeye çevrilmiştir.

Tepede ilk mescit ise 1755 yılında Osmanlı döneminde Sadrazam 28. Çelebizade Mehmet Sait Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu mescitin yanması sonucu 1863 yılı Sultan Abdülaziz döneminde aslına uygun restore edilerek yeniden ibadete açılmıştır.

Yuşa Tepesi tarihin ilk zamanlarından beri kutsal kabul edilmiştir. Daha önceki zamanlarda Zeus tapınağına ve Hagios Michael kilisesine ev sahipliği yapmış, ancak bu yapılar deprem nedeni ile günümüze ulaşamamıştır.

1990-2000 yılları arasında da tepeye şadırvan, görevli lojmanları, kültür evi, kütüphane, yemekhane, gibi sosyal ve kültürel amaçlı yapılar inşa edilmiştir.

Yuşa tepesi gerek Hz. Yuşa’nın türbesinin bulunması gerek de sahip olduğu manzarası ile her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır.

Anadolu Kavağı Gezilecek Yerler Yuşa Tepesi

Yuşa Tepesi yol tarifi için tıklayınız.

2.Yoros Kalesi

Doğu Roma Döneminden kalma olan bu kale Beykoz’un Anadolukavağı sırtlarında yer almaktadır. Boğaz’a girişi kontrol etmek amacı ile inşa edilen kalenin uzunluğu 500, genişliği ise 60 ile 130 metre arasında değişmektedir. Kale uzun bir süre Cenevizlilerin himayesinde bulunduğu için Ceneviz Kalesi olarak da bilinmektedir.  19. yüzyıla kadar boğazı koruma görevini sürdüren Yoros Kalesi modern topçu birliklerinin oluşturulmasıyla terkedilmiş ve daha sonra turizme açılmıştır.

İstanbul’da yer alan kalelere göre daha büyük bir alana sahip olan Yoros Kalesinin özellikle iç kesimde yer alan kuleleri iyi durumda günümüze ulaşabilmiştir.

Anadolu Kavağı Gezilecek Yerler Yoros Kalesi

Yoros Kalesi yol tarifi için tıklayınız.

3.Cevriye Hatun Çeşmesi

Anadolu Kavağı iskelesinin tam karşısında konumlanan çeşme 1785 yılında inşa edilmiştir. Yapımında mermer kullanılan çeşmede 17 adet kurna yer almaktadır. Bunlardan iki tanesi arka ve ön yüzünde, diğer 15 tanesi ise yan yüzlerinde yer almaktadır.

Cevriye Hatun Çeşmesi yol tarifi için tıklayınız.

4. Anadolu Kavağı Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Midilli Ali Reis Camii

1593 yılında Midilli Ali Reis Paşa tarafından yaptırılan caminin çatısı kiremit ile örtülü olup, kargir yapıda ve bodurca tuğla minarelidir. Şiddetli bir fırtınada asırlık çınar ağacının caminin üzerine yıkılması sonucu harap olan 429 yıllık bu caminin restorasyon çalışmaları halen devam etmektedir.

Ali Reis Paşa’nın türbesi de mescidin güneydoğusunda yer almaktadır. Şu anda camiyi ziyaret edemeseniz de türbesine gelip burada dua edebilirsiniz.

Caminin haziresinde (Mezarlığında)  ise değişik dönemleri yansıtan, mermer malzemeli, Osmanlıca yazılı, baş kısımları eğrisel formlu, bitkisel bezemeli ve değişik kavuk formlarında bitirilmiş ve sütun formu verilmiş mezar taşları da bulunmakta olup bunlarda ziyaret sırasında görebileceğiniz eserler arasındadır.

Anadolu Kavağı Gezilecek Yerler Midilli Ali Reis Camii

Midilli Ali Reis Camii yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*