Artvin Gezilecek Yerler – En Güzel 50 Yer

Artvin Gezilecek Yerler yazımızda, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan Gürcistan’a sınır kapısı bulunan ve her yıl yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Artvin ilimizin tüm gezilecek yerleri hakkında detayları paylaşacağız.

Türkiye’de cennetten bir köşe olan Artvin tarihi ve kültürel güzellikleri, yaylaları, dağları, gölleri ve şelaleleriyle ön planda olup güzel atmosferiyle gezi severlerin uğrak yerlerindendir.

Artvin’e gittiğiniz de yeşilin her tonunu görebileceğiniz dağları ve yaylaları sizlere kendini hayran bırakacak, gölleri ve şelaleleri ile de yeşilin ve mavinin doyumsuz manzarasıyla karşı karşıya kalacaksınız. Doğal güzellikleri dışında, tarihi kaleleri ve milli parkları da içerisinde barındırıp her yıl sayısız turisti ağırlamaktadır.

Artvin gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.

YAZI İÇERİĞİNİ

ARTVİN DOĞAL GÜZELLİKLER

1.Artvin Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Borçka Karagöl

Artvin Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında olan Borçka Karagöl Artvin’in Borçka ilçesinde , Klaskur (Aralık) Köyü yakınlarında yer almaktadır. 1900’lü yıllarda Klaskur Yaylasının yakınında ki bir tepenin toprak kayması sonucu Klaskur deresinin önünü kapatarak oluşan Karagöl büyüsüyle sizlere kendini hayran bırakacak. Cennetten bir köşe olan Borçka Karagöl, yeşilin ve mavinin buluştuğu manzarası, zengin orman örtüsü çeşitliliği, sessizliği, sakinliği ile kışın ayrı yazın ayrı güzelliğe ve manzaraya sahip oluyor. Karagöl’e gelerek eşsiz manzarasında fotoğraflar çekilebilir ya da gölün etrafındaki yürüyüş yollarında yürüyerek doğanın tadını çıkartabilir, dilerseniz de kamp yaparak harika bir manzarada uyanıp güne başlayabilirsiniz. Ayrıca çevresinde bulunan restoranlarda yöreye özgü farklı lezzetler tadabilir ve mesire alanındaki yerlerde pikniğinizi yapabilirsiniz.

Artvin Gezilecek Yerler Borçka Karagöl

Borçka Karagöl yol tarifi için tıklayınız.

2.Karagöl-Sahara Milli Parkı

Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan park toplam 3 bin 251 dönüm alana sahiptir. Şavşat Karagölü ve Sahara yaylasını korumak amacıyla kurulmuş olup 1994 yılında milli park olmuştur. Yeşilin en güzel tonlarını harika manzaraya ev sahipliği yapabilirsiniz.

İçerisinde bulunan Karagöl’ü Ülkemizde ki diğer Karagöllerden ayıran en büyük özelliği miili park konumunda olmasıdır. Dilerseniz göl ve çevresinde ki mesire alanlarında pikniğinizi yapabilir ya da göl de kayık gezintisine katılabilirsiniz.

Sahara Karagöl Milli parkının yaylasında kamp yapabilir, gölün de gezintiye çıkabilir, trekking yolunda harika doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Artvin Gezilecek Yerler Karagöl-Sahara Milli Parkı

Karagöl-Sahara Milli Parkı internet sitesi için tıklayınız.

Karagöl-Sahara Milli Parkı yol tarifi için tıklayınız.

3.Balık Gölü

Sessiz sakin ve huzurlu bir yer arıyorsanız balık gölü tam size göre. Göle nazır restoranda yöreye özgü lezzetleri tadabilir veya gölün çevresinde ki masalarda pikniğinizi yapabilirsiniz. Kamp severlerinde uğrak mekanlarından olan balık gölünde, kamp yaparak gecenin güzelliğini izleyebilirsiniz.

Artvin Gezilecek Yerler Balık Gölü

Balık Gölü yol tarifi için tıklayınız.

4.Artvin Gezilecek Yerler Şırata Gölleri

Doğasıyla, görünüşüyle dünyanın cennetten bir köşesi olan Artvindeki Şırata gölleri Şavşat ilçesinin Pınarlı köyünde yer almaktadır.  Arsiyan Dağının eteklerinde bulunan göller turkuaz rengi ile sizlere kendini hayran bırakırken, etrafındaki çiçekleri ve yeşilin farklı tondaki ağaçları ile doğanın güzeliğini gözler önüne sermektedir. Şırata göllerinde doğa yürüyüşü yapabilir, doğa ile iç içe bir gün geçirebilir ve bu harika güzelliği fotoğraflayarak güzel anılar bırakabilirsiniz.

Şırata Gölleri

Şırata Gölleri yol tarifi için tıklayınız.

5.Hatila Vadisi Milli Parkı

Bitlis Merkez de yer alan vadi 1994 yılında koruma altına alınarak milli park olmuştur. Yeşilin her tonunu taşıdığı vadi manzarası, sessizliği sakinliği ile hayran kalacağınız yerler arasında. Hatila vadisinde manzaraya karşı trekking yapabilir ya da rafting su sporlarına katılarak adrenalin dolu bir gün geçirebilirsiniz. Ya da doğa ile iç içe harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Artvin Gezilecek Yerler Hatila Vadisi Milli Parkı

Hatila Vadisi Milli Parkı yol tarifi için tıklayınız.

6.Artvin Gezilecek Yerler Cam Teras

Türkiye’nin en yüksek cam terası olup, Hatila Vadisi Milli parkının içerisinde Sıkıldım kayası bölgesinde yer almaktadır. Seyir terası, Hatila deresi manzarasıyla sizi büyüleyen nitelikte olup, çok sayıda kişi bu harika manzaraya sahip alanda fotoğraf çekerek güzel anılar biriktiriyor. Dereden 220 metre yüksekte yer alan teras, 7 metre uzunluğuna ve genişliğine sahiptir. Dilerseniz çevresinde yer alan restoranda farklı lezzetleri tadabilir dilerseniz de manzaraya karşı harika fotoğraflar çekerek günü sonlandırabilirsiniz.

Cam Teras

Artvin Cam Teras yol tarifi için tıklayınız.

7.Altınparmak Tabiat Parkı

Toplam 2111 hektar alana sahip olup, 2013 yılında koruma altına alınarak milli park olmuştur. Tam bir doğa harikası olan Tabiat Parkı sizlere kendini hayran bırakacak nitelikte. İçerisinde dereler, tarihi kemerler ve buzullar yer almaktadır. Doğa severlerin görmesi gereken yerler arasında olan tabiat parkında doğa ile iç içe güzel bir gün geçirip içerisinde ki tarihi eserleri keşfedebilirsiniz.

Altınparmak Tabiat Parkı

Altınparmak Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.

8.Çamburnu Tabiat Koruma Alanı

Artvin’in Hopa ilçesinde yer alan Çamburnu Tabiat Koruma Alanı kuşkusuz ki önemli yere sahiptir. Sarıçamın alt türü olan ve sahile inebilen özellikte olduğu için bilim ve eğitim alanında önem taşıyarak koruma altına alınmıştır. Bu özelliği ile relikt karakter gösteren Çamburnu Sarıçam meşeleri oldukça önemli yere sahiptir. Ayrıca Kuzeyden gelen kuşların Doğu Karadeniz’de ilk uğrama alanı olma özelliğini de taşımaktadır. Çamburnu Tabiat Koruma Alanına gelerek doğa ile iç içe harika bir gün geçirebilir ve yeşilin farklı tonlarına şahit olabilirsiniz.

Çamburnu Tabiat Koruma Alanı

Çamburnu Tabiat Koruma Alanı yol tarifi için tıklayınız.

9.Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı

Toplam 490 dönüm alana sahip tabiat parkı, sayısız ve yüzyıllık ağaçlarıyla ‘Yaşlı Orman’ olarak da bilinmektedir. Artvin’in Borçka ilçesinde yer alan koruma alanında yeşilin her tonuna sahip ağaçları ve manzarası ile doğayla iç içe güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Camili Gorgit Tabiatı Koruma Alanı yol tarifi için tıklayınız.

10.Artvin Gezilecek Yerler Mençuna Şelalesi

Artvin’in Arhavi ilçesinde yer alan şelale Doğu Karadeniz bölgesinin en büyük şelalesi konumundadır. İçinde barındığı doğal güzelliği ve bozulmamış yapısıyla her göreni hayran bırakacak manzaraya sahiptir. 50 metre yüksekten akan şelale aşağıda çanak biçiminde 200 metrekare göl oluşturmuştur ve çevresi kayalıklarla sarılmıştır. Şelaleyi yılda çok sayıda yerli ve yabancı turist ziyaret etmekte olup, sizlerde şelaleye gelerek bu doğal güzelliği yakından görebilir ya da çevresinde ki mesire alanlarında su sesi eşliğinde pikniğinizi yapabilirsiniz.

Mençuna Şelalesi

Mençuna Şelalesi yol tarifi için tıklayınız.

11.Murgul Delikkaya Şelalesi

Sayısız doğal güzelliğinin olduğu Artvin’in diğer bir şelalesi Murgul ilçesinde yer alan Delikkaya Şelalesi 7 metre yükseklikten delik bir kayanın üzerinden dökülmektedir. Yılda çok sayıda doğa tutkunlarına ev sahipliği yapan şelale, doğal güzelliği ile görmeniz gereken yerler arasındadır.

Artvin Gezilecek Yerler Murgul Delikkaya Şelalesi

Murgul Delikkaya Şelalesi yol tarifi için tıklayınız.

12.Artvin Gezilecek Yerler Suatan Şelalesi

Artvin’in Şavşat ilçesinin Aşağı Koyunlu köyünde yer alan şelale, Orta çağ döneminden kalma olup, o zamanlar din adamlarının dinlenme alanı olarak kullanılıyordu. Tamara Odaları olarak da bilinen şelale tarihi ve doğal güzelliğiyle Artvin de gezi rotanıza ekleyeceğiniz yerler arasındadır. 60 metre yükseklikten dökülen şelalenin yanı sıra, doğal kayaya yaslanmış iki farklı alan yer almaktadır. Bu alanlardan bir tanesinde kayanın oyulmasıyla oluşmuş bir oda bulunmaktadır. Tarihi ve doğal güzelliğin bir arada bulunduğu şelale manzarasıyla sizleri hayran bırakacak konumdadır.

Suatan Şelalesi

Suatan Şelalesi yol tarifi için tıklayınız.

13.Maral Şelalesi

Artvin’in Borçka ilçesinin Maral köyünde yer alan şelale yılda çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Artvin’in en çok ziyaret edilen şelalelerinden biri olan Maral, 65 metre yükseklikten dökülmekte olup, doğal güzelliği ve görünüşüyle Dünya’nın cennetlerinden birisi olarak görülüyor.

Artvin Gezilecek Yerler Maral Şelalesi

Maral Şelalesi yol tarifi için tıklayınız.

14.Artvin Gezilecek Yerler Ciro Şelalesi

Doğa severlerin uğrak yerlerinden olan Ciro şelalesi Artvin’in Yusufeli ilçesindeki Kaçkar Dağları Milli parkının içerisinde yer almaktadır. 166 metre yükseklikten şelale doğal güzelliği ve görünüşü ile rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Ciro Şelalesi

Ciro Şelalesi yol tarifi için tıklayınız.

15.İntkor Yaylası

Artvin’in Yusufeli ilçesinde yer alan yaylada 9 adet göl bulunmakta olup bunlardan bir tanesi volkanik göl konumundadır. 166 metre yüksekten dökülen Ciro Şelalesi’ni içinde barındıran yayla tam bir doğa harikası. İçinde bulunan gölleri, şelalesi ve yeşil alana sahip yaylası ile rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Ayrıca her yıl temmuz ayında Bıçakçılar ve Özgüven köyü birlikte yaylaya yerleşerek burada çeşitli festivaller ve eğlenceler düzenliyorlar. Temmuz ayında yolunuz düşerse yörenin halkı ile birlikte eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

İntkor Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

16.Sahara Yaylası

Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan yayla Karagöl-Sahara Milli Parkında yer almaktadır. Yaylaya çıkarak yeşilin farklı tonuna sahip manzaraya şahitlik edebilir, kamp kurabilir ve Karagölü ziyaret edebilirsiniz.

Sahara Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

17.Kafkasör Yaylası

Artvin şehir merkezine 8 km mesafede olan yayla yeşilin her tonuna sahip, ağaçların ortasında yer alan doğal güzelliğe sahiptir. Şehrin gürültüsünden uzak, sessiz ve sakin bir gün geçirebilir ve temiz havasıyla oksijen depolayabilirsiniz. Hem dinlenebileceğiniz hem eğlenebileceğiniz yayla da her yıl Haziran ayında düzenlenen festivallere katılabilir ya da çevresinde yer alan bungalov evlerde konaklayarak harika manzaraya karşı uyanıp güzel bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca çevresinde bulunan restoranlarda da farklı lezzetleri tadabilirsiniz.

Kafkasör Yaylası

Kafkasör Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

18.Artvin Gezilecek Yerler Gorgit Yaylası

Yöre halkının ‘Ara Yayla’ olarak adlandırdığı bölge diğer yüksek yaylalara çıkarken dinlenme durağı olarak kullanılmaktadır. Ulaşımı zor olan yaylaya çıkarken herhangi bir araç yolu olmadığı için trekking yaparak yaylaya çıkabiliyorsunuz. Tamamen doğa ile iç içe bir gün geçirerek kamp yapabilir ve farklı maceralara tanık olabilirsiniz.

Gorgit Yaylası

Gorgit Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

19.Beyazsu Yaylası

Karçal dağlarını sırtına dayayan Beyazsu Yaylası Borçka ilçesinde yer almaktadır. Hem yaylası ile hem de yaylanın girişinde ki göl ile oldukça dikkat çekmektedir. Yayla ismini beyaz köpükler çıkaran gölden almış olup manzarası ve doğal güzelliği ile görmeniz gereken yerler arasındadır. Yaylada kamp yapabilir ya da yaylada yer alan pansiyonda konaklayarak harika bir gün geçirebilirsiniz.

Beyazsu Yaylası

Beyazsu Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

20.Artvin Gezilecek Yerler Arsiyan Yaylası

Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan yaylada büyüklü küçüklü birçok göl yer almaktadır. Yöre halkının farklı isimler verdiği gölleri yakından görebilir, harika doğa manzarasına karşı güzel bir gün geçirebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında yaylayı saran negolar ile yani sarı cennet çiçekleri ile harika manzaraya karşı kamp yaparak güzel bir güne uyanabilirsiniz.

Arsiyan Yaylası

Arsiyan Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

21.Papart Yaylası

Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan yayla Karçal ve Yalnızçam dağlarını içinde barındırmaktadır. Doğallığını hiç bozmayan yapısıyla görenleri kendisine hayran bırakan yayla yılda çok sayıda ziyaretçinin akımına uğruyor. Yeşilin her tonunu, farklı bitki örtüsünü ve sayısız kuş türünün bulunduğu yaylada manzarasıyla hayran kalıp ortasında akan deresiyle de kendinizi huzurda hissedeceksiniz.

Papart Yaylası

Papart Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

22.Kurtul Yaylası

Yaz aylarında yöre halkının yerleştiği yaylaya çıkarak bulunduğu doğal ortamın ve yapısını bozmamış yapıların güzelliğini ve keyfini çıkartabilirsiniz. Yapısını bozmamış ahşap evler yer almakta olup yazın yöre halkının eğlenceli anlarına şahit olup güzel manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz.

23.Artvin Gezilecek Yerler Aros Yaylası

Artvin’in Yusufeli ilçesinde yer alan yayla manzarası ile sizleri hayran bırakırken, düzenlenen festivallere katılarak doyasıya eğlenmenize olanak sağlamaktadır. Festivaller dışında konserlerinde verildiği yaylada yöre halkı ile sınırsızca eğlenebilir ve eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

24.Bilbilan Yaylası

Ardahan iline de oldukça yakın olan yayla Artvin’in Şavşat Ardahan yolu üzerinde yer almaktadır. Yaylaya çıkarak yeşilin farklı tonuna sahip manzaraya şahitlik edebilir ve yöre halkının yayla zamanı kurduğu pazarda yöreye özgü ürünler ve yiyecekle satın alabilirsiniz.

Bilbilan Yaylası

Bilbilan Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

25.Karçal Dağları

Artvin’in 25 km kuzeydoğusunda yer alan Karçal Dağları ilin Borçka ve Şavşat ilçelerini birbirinden ayırmaktadır. En yüksek tepesinin 3428 metre olduğu dağ özellikle doğa severlerin uğrak alanlarındandır. Buzul göllerinin de içerisinde bulunduğu karçal dağında doğa ile iç içe trekking yapıp hem de keşfedebilirsiniz.

Karçal Dağları

Karçal Dağları yol tarifi için tıklayınız.

26.Artvin Gezilecek Yerler Marsis Dağı

Artvin’in Yusufeli ve Arhavi ilçesi ile Rize’nin Fındıklı ilçesini ayıran noktasında bulunan dağın en yüksek tepesi 3391 metre yüksekliğindedir. Doğa ve kamp severlerin uğraması gereken Marsis dağı görünüşü ve manzarasıyla güzel bir atmosfer sunmaktadır. Marsis dağında trekking yapabilir ya da kamp yaparak güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Marsis Dağı

Marsis Dağı yol tarifi için tıklayınız.

27.Cehennem Deresi Kanyonu

Dünya’nın en büyük 2. kanyonu olan cehennem deresi kanyonu yaklaşık 250 metre uzunluğu ile dikkat çekmektedir. Dik bir duvar şeklinde görünen kanyon, Artvin’in Ardanuç ilçesinde yer almaktadır.

Cehennem Deresi Kanyonu

Cehennem Deresi Kanyonu yol tarifi için tıklayınız.

28.Çoruh Nehri

Artvin’in en büyük akarsuyu olan Çoruh nehri Gürcistan sınırları içerisinde yer almaktadır. İlk Bayburt ve İspir’den geçen nehir daha sonra Artvin il sınırından Karadeniz’e dökülmektedir. Tam bir doğa harikası olan göl su sporları için oldukça uygun konumdadır. Rafting, nehir kayağı, kano gibi farklı su sporlarına katılarak eğlenceli ve adrenalin dolu bir gün geçirebilirsiniz.

Çoruh Nehri

Çoruh Nehri yol tarifi için tıklayınız.

29.Artvin Gezilecek Yerler Otingo Kaplıcası

Ortingo Ormanları Ilıcası olarakta bilinen Kaplıcalar Artvin’in Borçka ilçesinde yer almaktadır. 300 yıllık geçmişe sahip olan kaplıca birçok hastalığa iyi gelmekte ve şifa vererek doğal yollarla tedavi ettiği bilinmektedir. Artvin’de ki gezinizi tamamladıktan sonra hem haftanın yorgunluğunu atarak dinlenebilir hem de çeşitli hastalıklarınıza şifa bulabilirsiniz.

Otingo Kaplıcası

Otingo Kaplıcası yol tarifi için tıklayınız.

30.Atabarı Kayak Merkezi

Kaçkar dağlarının uzantısında yer alan kayak merkezi, şehir merkezine 17 km uzaklıkta olup, özellikle kış aylarında sıkça ziyaret edilmektedir. Profesyonel kayakçılardan amatör kayakçılara kadar herkese hitap eden 800 metre uzunluğunda ki pisti ile kış turizmi oldukça canlı geçmektedir. Kar motorları, snowtrack, kayak malzemeleri gibi birçok seçenek bulacağınız tesiste cafe ve restoran bölümü de bulunmaktadır. Atabarı kayak merkezin de doyası ya eğlenebilir, konaklamak isterseniz de tesise yakın Kafkasör ilçesinde ki otellerde kalabilirsiniz.

Artvin Gezilecek Yerler Atabarı Kayak Merkezi

Atabarı Kayak Merkezi yol tarifi için tıklayınız.

31.Artvin Gezilecek Yerler Kopmuş Plajı

Artvin’in Hopa ilçesinde yer alan plaj bölgenin en çok tercih edilen halk plajlarındandır. Yaz ayların da sezonun açılmasıyla oldukça kalabalık olan plajda denize girerek serinleyebilir, çevresinde ki cafe ve restoran bölümlerinde farklı lezzetleri tadabilirsiniz.

Kopmuş Plajı

Kopmuş Plajı yol tarifi için tıklayınız.

32.Hopa Limanı

Karadeniz’in Dünya’ya açılan kapısı olan Liman 100 bin metrekare alana sahip olup 1997 özelleştirilmiştir. İlçenin oldukça hareketli yerlerden olan Limanı ziyaret ederek atmosferine yakıdan şahit olabilirsiniz.

Hopa Limanı

Hopa Limanı yol tarifi için tıklayınız.

ARTVİN TARİHİ VE KÜLTÜREL YERLER

33.Hopa Kültür Evi ve Müzesi

3 kattan oluşan müze 20. Yüzyıl başlarında tarihi konak olarak kullanılmaktayken, Hopa Belediyesi tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Müzenin içerisinde tarihini, kültürünü, gelenek ve göreneklerini, Artvin halkının giyim kuşamlarını yansıtan müzeyi ziyaret ederek Artvin ile ilgili genel bilgi edinebilirsiniz.

Hopa Kültür Evi ve Müzesi

Hopa Kültür Evi ve Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

34.Artvin Gezilecek Yerler Dikyamaç Yaşam Tarzı Müzesi

Müze 2012 yılında Dikyamaç Köyünde doğup büyümüş Naim Özkaçanç’ın çabaları üzerine açılmıştır. Müzede Artvin ve çevresine ait geçmiş döneme ait eserlerini, giyim kuşamlarını, yaşam tarzlarını, eşyalarını yakından inceleyerek Artvin ili hakkında genel bilgiler edinebilirsiniz.

Artvin Gezilecek Yerler Dikyamaç Yaşam Tarzı Müzesi

Dikyamaç Yaşam Tarzı Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

35.Çifteköprü

Kitabesi olmadığından dolayı hangi tarihte yapıldığı bilinmese de 18. Yüzyılda yapıldığı düşünülmekte olup yaklaşık 700 yıllık bir köprüdür. 2003 yılında yapısını bozmadan restore edilmiştir. Bulunduğu konumu, manzarası ve tarihi dokusuyla bütün güzellikleri sunan köprü çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Çifteköprü

Artvin Çifteköprü yol tarifi için tıklayınız.

36.Artvin Kalesi

Çoruh nehrinin kıyısında bulunan kale ‘Livane Kalesi’ olarak da bilinmektedir. Kale 937 yılında Belgrat Kralı Büyük Oşet tarafından yaptırılmış olup, Osmanlı döneminde kalıntıları kalmış ve bu kalıntıların üzerine yeni bir kale inşa edilmiştir. Sarnıç ve şapel gibi çeşitli tarihi kalıntılarının bulunduğu kaleyi ziyaret ederek hem tarihi hem doğal güzelliği bir arada görebilirsiniz.

Artvin Kalesi

Artvin Kalesi yol tarifi için tıklayınız.

37.Ferhatlı Kalesi

Ardanuç ilçesinin Ferhatlı (Ahıza) köyünde bulunan kale Ferhat ile Şirin efsanesinin geçtiği kale olarak bilinmektedir. İberya Kralı Vahtang Gorgosal tarafından onarılan kalenin kitabesi olmadığından hangi yılda ve kim tarafından yapıldığı bilinemese de tarihinin çok eskilere dayandığı söylenmektedir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde ‘Harbe Kale’ olarak geçen kale tamamen yok olmasa da maalesef harap şekilde ulaşmıştır. Tarihten izler taşıyan tarihi yapıyı ziyaret edebilir tarihi dokusunu yakından görebilirsiniz.

Artvin Gezilecek Yerler Ferhatlı Kalesi

Ferhatlı Kalesi yol tarifi için tıklayınız.

38.Ardanuç Kalesi

Artvin’in Ardanuç ilçesinde yer alan kale Adakkakle Köyü’nün yakınlarında ki bir tepede yer almaktadır. Çevresinde gümüş madenlerinin olmasından dolayı ‘Gevhernik Kalesi’ olarak da bilinmektedir. Tarihi geçmişi 5. Yüzyıllara dayanan kaleyi 1551 yılında Osmanlı alarak onarımdan geçirmiştir. Günümüze kadar tamamen sağlam ulaşamasa da kitabesi ve kalıntıları bulunan kaleyi ziyaret ederek tarihten izler taşıyan yapıyı yakından görebilirsiniz.

Ardanuç Kalesi

Ardanuç Kalesi yol tarifi için tıklayınız.

39.Artvin Gezilecek Yerler Ciha Tepesi (Ciha Kalesi)

Artvin’in Hopa ilçesinde yer alan ve Cenevizliler döneminden kalma kale, ilçenin zirvesinde yer alan kayalara oturtulmuş vaziyettedir. Sahil ve iç kesimlere kadar hakim olan kaleyi yakından görerek tarihi yapısını inceleyebilirsiniz.

Ciha Tepesi (Ciha Kalesi)

40.Tekkale Manastırı

Kitabesi olmadığından dolayı kim tarafından ve hangi tarihte yapıldığı tam olarak bilinemeyen yapı tarihi mimarisi ile 9. yüzyılda Balgaratlı Krallığı tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Artvin’in Yusufeli ilçesinde yer alan manastır 4 ana yapıdan oluştuğu için ‘Dört Kilise’ olarak da bilinmektedir. İçerisinde Şapel ’den seminer odasına kadar birçok alan bulunan yapı günümüze kadar sağlam ulaşmıştır. Sağlam ulaşan nadir yapılardan olan manastır Artvin’de tarihi yapısı ve geçmişten izler taşıyan mimarisi ile ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.

Artvin Gezilecek Yerler Tekkale Manastırı

Tekkale Manastırı yol tarifi için tıklayınız.

41.Parhali Manastırı (Barhal Kilisesi)

Artvin’in Yusufeli ilçesinde bulunan manastır 961-973 yılları arasında dönemin Gürcü Kralı olan Davit’in isteği üzerine Vaftizci Yahya adına inşa edilmiştir. Bölgenin İslamiyet’i kabul etmesiyle 1677 yılında Hacı Şerif Efendi tarafından onarılarak camiye çevrilmiş ve günümüze kadar sağlam ulaşmıştır. Tarihten izler taşıyan yapıyı ziyaret ederek geçmişten izler taşıyan mimarisini yakından görebilirsiniz.

Parhali Manastırı (Barhal Kilisesi)

Parhali Manastırı yol tarifi için tıklayınız.

42.Artvin Gezilecek Yerler İşhani Manastırı

Artvin’in Yusufeli ilçesine bağlı kendisi ile aynı ismi taşıyan İşhan köyünde yer almaktadır. Manastır 16. Yüzyıla kadar piskoposluk makamı olarakda kullanılmış olup, Osmanlıların Artvin’i ele geçirmesinden sonra manastırın batı kısmı camiye dönüştürülmüştür.1983 yılına kadar aktif olarak kullanılmış, daha sonra terkedilmiştir. Yine de günümüze kadar sağlam ulaşan ve tarihten izler taşıyan yapıyı yakından görerek ziyaret edebilirsiniz.

İşhani Manastırı

İşhani Manastırı yol tarifi için tıklayınız.

43.Parehi Manastırı

Artvin Merkezde yer alan dik bir kaya üzerinde olan Manastır 840’lı yıllarda Keşiş Grigol Handzta’nın öğrencileri tarafından inşa edilmiştir. Gürcü Ortodosk Manastırı olan yapı ismini Gürcücü’de ‘Mağara Kaya’ anlamına gelen Parehi’ den almıştır. Dönemin din adamlarının inzivaya çekildiği yer olarak bilinen manastır günümüze kadar sağlam ulaşamasa da az sayıda kalıntılarının kaldığı yapıyı yolunuz düşerse ziyaret edebilirsiniz.

Parehi Manastırı

Parehi Manastırı yol tarifi için tıklayınız.

44.Dolishane Manastırı

Artvin Merkez’e bağlı Hamamlı köyünde yer alan manastır 10. Yüzyılda Bagrat Kralı Sumbath’ın isteği üzerine dönemin önde gelen mimarlarından Gabriel tarafından yapılmıştır.17. yüzyılda camiye dönüştürülmüş olup tarihi yapısını ziyaret ederek geçmişten izler taşıyan mimarisini yakından görebilirsiniz.

Dolishane Manastırı yol tarifi için tıklayınız.

45.Porta Manastırı

896-918 yılları arasında prens Khaouli tarafından inşa ettirilen manastır Artvin Merkez’e bağlı Pınarlı Köyünde yer almaktadır. Günümüze sağlam ulaşamayan yapı viran olmuş olsa da kalan kalıntıları görülmeye değer yerler arasındadır.

Artvin Gezilecek Yerler Porta Manastırı

Porta Manastırı yol tarifi için tıklayınız.

46.Artvin Gezilecek Yerler Tibeti Kilisesi

899-914 yılları arasında dönemin Balgaratlı Prensi Aşot Kuhi tarafından inşa ettirilmiştir. 15. yüzyıldan sonra yörenin önde gelen dini merkezlerinden olmuş bölgenin İslamiyet’i kabul etmesiyle cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1885 yılında ağır hasar görüp 1889 yılında terk edilmiştir. Günümüze sağlam ulaşamayan yapı viran olmuş olsa da kalan kısmı görülmeye değer yerler arasındadır.

Artvin Gezilecek Yerler Tibeti Kilisesi

Tibeti Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

47.Rabat Kilisesi (Yeni Rabat Kilisesi)

Kitabesi olmadığından dolayı kim tarafından ve hangi tarihte yapıldığı tam olarak bilinemeyen yapı tarihi mimarisi ile 11. Yüzyılda Balgaratlı Krallığı tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Bulanık Köyünde yer alan kilise ne yazık ki 16. yüzyılda terkedilmiş ve günümüze bakımsız şekilde ulaşmıştır. Tarihi yapısı ve yeşil alanı ile görülmeye değer yerler arasında olan kiliseyi ziyaret ederek tarihi mimarisini yakından görebilirsiniz.

Artvin Gezilecek Yerler Rabat Kilisesi (Yeni Rabat Kilisesi)

Rabat Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

48. Satlel Kilisesi

Kitabesi olmadığından dolayı kim tarafından ve hangi tarihte yapıldığı tam olarak bilinemeyen yapı tarihi mimarisi ile Orta çağda yapıldığı düşünülmektedir. Şavşat ilçesinde bağlı Söğütlü Mahallesinde yer almakta olup, uzun yıllar kilise olarak kullanılmış, 1923 yılında camiye dönüştürülmüştür. Günümüze sağlam ulaşamayan yapı viran olmuş olsa da kalan kalıntıları görülmeye değer yerler arasındadır.

49.Ortacalar Merkez Camii

1757 yılında inşa edilen cami günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçse de sağlam olarak ulaşmış ve halen ibadete açık bir yapıdır. Geçmişten izler taşıyan mimarisi ile görmeniz gereken yerler arasındadır. Özellikle minber ve tavan süslemeleri tarihi mimarisini bozmamış olup dikkat çelen yapılar arasındadır.

Ortacalar Merkez Camii yol tarifi için tıklayınız.

50.Artvin Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Orta Hopa Camii

Caminin kitabesi olmadığından dolayı kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmese de mimari özelliklerine bakarak 19. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. 1994 yılında restore edilen cami günümüzde halen ibadete açıktır. Kubbesi ve tavan döşemeleriyle tarihten izler taşıyan mimarisini yakından görerek ziyaret edebilirsiniz.

Artvin Gezilecek Yerler Orta Hopa Camii

Orta Hopa Camii yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*