Bilecik Gezilecek Yerler – En Çok Gezilen 70+ Muhteşem Yer

Bilecik Gezilecek Yerler yazımızda Marmara, Karadeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinin kesim noktasında yer alan Doğusunda Bolu ile Eskişehir, Güneyinde Kütahya, Batısında Bursa, Kuzeyinde Sakarya illeri bulunan Türkiye’nin Marmara Bölgesinde bulunan ve küçük illerinden olan Bilecik de gezilecek yerleri ve rotasını detaylı şekilde anlatacağız.

M.Ö 3 bin yıllık geçmişi olan Bilecik farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış il konumundadır. 1071 Malazgirt Savaşından sonra Türklerin egemenliği altına geçmiş, Birinci Haçlı Seferinden sonra da yeniden Bizans tarafından alınmıştır. 1299 yılında da Ertuğrul Gazi’nin oğlu Osman Bey’in Belekoma kalesini ve Yarhisar’ı fethetmesiyle Bayezid Dönemine kadar Osmanlı egemenliğine geçmiştir. 1402 Ankara Meydan Savaşında Bayezid’in Timur’a yenilmesiyle 2 ay boyunca Timur hâkimiyetine geçmiş sonra da tamamen Osmanlıların egemenliği altına girmiştir.

İçerisinde barındırdığı sayısız gölleri, önemli türbeleri ve camileri ile hem tarihi ve hem doğal güzelliği bir arada sunmaktadır.

Bilecik Gezilecek Yerler aşağıda yer almaktadır.

YAZI İÇERİĞİNİ

Doğal Güzellikler

1.Bilecik Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Türbin Mesire Alanı

Bilecik Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında yer alan mesire alanı Bozüyük ilçesine bağlı olan ve Bilecik ilinin en önemli akarsularından olan Karasu Çayı’nın çevresinde konumlanmaktadır. Yemyeşil doğası ve temiz havası ile hayranlık uyandıran mesire alanını ziyaret ederek pikniğinizi yapabilir ve akarsuyun berrak suyunda balıkları izleyebilirsiniz. Ayrıca çevresinde birçok alabalık tesisinin bulunduğu restoranları da ziyaret ederek farklı lezzetleri tadabilirsiniz.

Bilecik Gezilecek Yerler Türbin Mesire Alanı

2.Çakırpınar Mesire Alanı

Bilecik ilinin Merkez ilçesine bağlı Çakırpınar Köyünde yer alan mesire alanı özellikle günübirlik ziyaretler için sıklıkla tercih edilmektedir. Birçok küçük işletmenin yer aldığı mesire alanında hazır olarak gelen yanmış mangalda ızgaranızı yapabilir ve doğanın keyfini sürebilirsiniz.

3.Bilecik Kent Ormanı

Bilecik Merkezde yer alan kent ormanına 1965 yılında ağaçlandırma çalışmaları başlatılmış ve 2005 yılında da 53 hektarlık alan düzenlenerek hizmete açılmıştır. Şehrin merkezinde konumlanmasına rağmen gürültüden oldukça uzak olan kent ormanı yeşilin farklı tonlarını barındıran güzelliği, kuş cıvıltılarının dinlendirici sesi ve sahip olduğu doğası ile sizleri mest ediyor. İçerisinde yer alan piknik alanlarında da pikniğinizi yapabilir, koşu ve yürüyüş parkurlarında trekkinginizi gerçekleştirebilir ve spor alanları da sporunuzu yapabilirsiniz. Şehrin tüm güzelliğini ayaklar altına seren kent ormanını ziyaret ederek şehri kuş bakışı izleyebilir dilerseniz de içerisinde yer alan restoranlarda farklı lezzetleri tadarak güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

4.Küçükelmalı Tabiat Parkı

Pazaryeri ilçe merkezine 10 kilometre mesafede Küçükelmalı Köyü yakınlarında konumlanan park 5 hektar büyüklüğe sahiptir. Göleti çevreleyen çam, kayın, meşe ağaçları alanın güzelliğine güzellik katarken temiz havası ve doğasıda sizleri mest ediyor. Tabiat parkını ziyaret ederek trekking yapabilir, doğanın keyfini sürebilir ve gölette balık tutabilirsiniz.

Bilecik Gezilecek Yerler Küçükelmalı Tabiat Parkı

5.Atatürk Parkı

Bilecik Merkezde konumlanan park hem sahip olduğu yeşil alanları ve dinlenme noktaları hem de çocuklar için ufak oyun bölümünün olması 7’den 70’e herkese hitap etmiş yöre halkının uğrak alanlarından olmuştur.

Bilecik Gezilecek Yerler Atatürk Parkı

6.Hamidiye Parkı ve Saat Kulesi

Saat kulesinin yer aldığı Hamidiye Parkında ağaçların gölgelediği dinlenme alanlarında oturabilir yanındaki fıskiyeli havuzda suyun rahatlatıcı sesinde arkadaşlarınızla buluşabilir ve hoş sohbet vakit geçirebilirsiniz.

7.Pelitözü Gölpark

Toplam 213 hektar alana sahip olan gölet Bilecik Merkez’e 7 kilometre mesafede 660 metre rakımda yer almaktadır. İlk olarak 1980’li yılların başında sulama amaçlı olarak açılan gölette daha sonra çevre düzenlemesi yapılmış ve halkın sosyal olarak vakit geçirebileceği bir alan olmuştur. İçerisinde piknik alanları, yürüyüş ve bisiklet yolları, cafe ve restoranlar mevcuttur.

Bilecik Gezilecek Yerler Pelitözü Gölpark

8.Harmankaya Kanyonu

Toplam 260 hektar alana sahip olan kanyon 2013 yılında tabiat park ilan edilmiş olup ilin İnhisar ve Yenipazar ilçeleri arasında bulunmaktadır. İçerisinde piknik alanları, seyir terasları, kuş gözlemi, yürüyüş yolları, şelaleler yer almaktadır. Özellikle 25 metre ve 20 metre yükseklikten süzülen şelaleler en dikkat çeken doğal güzelliğidir. Ayrıca dağcılarında uğrak alanlarından olan kanyonda tırmanışlar yaparak güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Bilecik Gezilecek Yerler Harmankaya Kanyonu

9.Yukarıdere (Hankaya) Kanyonu

Söğüt ilçesinde yer alan kanyon özellikle günübirlik ziyaretçiler için birebir. Yaklaşık 600 metre uzunluğunda olan kanyon içerisinde barındırdığı piknik alanı, şelale ve birçok mağaranın yer aldığı kanyonu ziyaret ederek hem mangal eşliğinde pikniğinizi yapabilir hem de doğa ile iç içe ailecek harika vakit geçirebilirsiniz.

10.İnhisar MağarasıBilecik Gezilecek Yerler

İlçe merkezine yaklaşık 2 kilometre mesafede İnkaya Tepesi’nin kuzey yamacında konumlanan mağara 170 metre uzunluğunda ve 40 metre yüksekliğindedir. 350 metre rakımda bulunan mağara Sakarya Nehri ve İnhisar’a kuş bakışı bakmaktadır. Mağara tam olarak turizme açılmasa da içerisine girdiğinizde yüzlerce yarasanın toplu bir şekilde yaşadığını görebilirsiniz.

Bilecik Gezilecek Yerler İnhisar Mağarası

11.Kınık Şelalesi

Bilecik il merkezine 25 kilometre mesafede yer alan şelale 360 rakımda konumlanmaktadır. İncir ve çınar ağaçları ile çevrili olan şelale doğası ile hayranlık uyandırırken, yaklaşık 10 metre yükseklikten dökülen suyu da tüm ahengi ile sizlere güzel bir gün yaşatıyor.

Kınık Şelalesi

12.Suuçtu ŞelalesiBilecik Gezilecek Yerler

Yenipazar ilçesine bağlı Yukarıçaylı Köyünde yer alan şelale 875 rakımda konumlanmaktadır. Şelaleyi çevreleyen yeşil doğası sizlere hayranlık uyandırırken, yaklaşık 30 metre yükseklikten dökülen suyu da sizleri mest ediyor. Suuçtu şelalesini ziyaret ederek buz gibi suyunda yüzebilir veya tüm ahengi ile 30 metre yükseklikten süzülen şelalenin doyumsuz güzelliğini izleyebilirsiniz.

Suuçtu Şelalesi

13.İnhisar Şelalesi

İnhisar ilçesine bağlı Sündiken Dağlarının yamaçlarında 520 rakımda konumlanmaktadır. Vadi tabanında yeşillikler arasında gizlenmiş bu şelaleyi ziyaret etmek için vadinin dibine kadar inmeli ve bu güzelliği yakından görmelisiniz. Ayrıca yamacında birçok meyve ağaçları da barındıran şelale bu özelliği ile güzelliğine güzellik katmaktadır.

14.Borçak Göleti

Söğüt ilçesinin Borçak Köyünde yer alan göletin yapımına 1993 yılında başlanmış 1998 yılında da tamamlanarak muhtarlığa teslim edilmiştir. Özellikle amatör balıkçıların uğrak alanlarından olan gölette sazandan kambura birçok balık türü bulunmaktadır. Sizlerde Borçak Göletini ziyaret ederek manzaranın keyfini sürerek pikniğinizi yapabilir, isterseniz de oltanızı alarak balık tutabilirsiniz.

Bilecik Gezilecek Yerler Borçak Göleti

15.Bozcaarmut Baraj Göleti

Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı Pazaryeri Köyünde konumlanan gölet konumu ve sahip olduğu doğası ile hayranlık uyandırıyor. Göleti çevreleyen çam ağaçlarının suya yansıyan güzelliği manzaranızı güzelleştirirken temiz havasıda mest ediyor. Bozcaarmut Baraj Göletini ziyaret ederek olta balıkçılığı yapabilir, doğa yürüyüşünüzü gerçekleştirebilir ve manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Bozcaarmut Baraj Göleti

16.Rıza Paşa GöletiBilecik Gezilecek Yerler

Bilecik ilinin tek doğal oluşumlu gölü olan Rıza Paşa Göleti Söğüt ilçesi sınırları içerisinde konumlanmaktadır. Özellikle ilkbaharın gelmesi ile göleti çevreleyen ağaçlıklar ve meşelikler çevrenin güzelliğine güzellik katmaktadır. Binlerce kurbağaya ve angut kuşlarına ev sahipliği yapan gölet el değmemiş doğası ile görülmeye değer güzellikler arasındadır.

Rıza Paşa Göleti

17.Çerkeşli Baraj Göleti

Bilecik’in Osmaneli ilçesine bağlı Çerkeşli Köyünde konumlanan gölet günübirlik gezileriniz için uygun olup burayı ziyaret edebilir ve doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.

Çerkeşli Baraj Göleti

18.Dodurga Baraj Göleti

Bozüyük ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafede yer alan gölet özellikle amatör balıkçıların uğrak alanlarındandır.

Bilecik Gezilecek Yerler Dodurga Baraj Göleti

19.Yenipazar Baraj GöletiBilecik Gezilecek Yerler

Bilecik il merkezine 81 kilometre uzaklıktaki Yenipazar ilçesinde yer alan gölet 1998-2008 yılları arasında sulama ihtiyacını karşılamak amacı ile inşa edilmiştir. Süzmen Deresinden beslenen gölet balıkçıl kuşlarada ev sahipliği yapmaktadır. Büyüklüğü ve sakinliği ile dikkat çeken göleti ziyaret edebilir ve etrafını çevreleyen ağaçların sunduğu temiz havanın keyfini sürebilirsiniz.

Yenipazar Baraj Göleti

20.Günyurdu Baraj Göleti

1993-2001 yılları arasında sulama ihtiyacını karşılamak amacı ile inşa edilen baraj Bakraş Çayı üzerinde konumlanmaktadır. Gölet inşa edildikten sonra ne yazık ki köyün bir kısmı suları altında kalmış ve bu da alana farklı dramatik bir görüntü sunmuştur. Sizlerde Günyurdu Baraj Göletini ziyaret ederek farklı fotoğraflar çekebilir veya yavrularıyla birlikte gezen angut kuşlarını izleyerek doğanın keyfini sürebilirsiniz.

Günyurdu Baraj Göleti

21.Bilecik Gezilecek Yerler Esere Baraj Göleti

Pazaryeri ilçesinde 860 rakımda konumlanan gölet sahip olduğu manzarası ile hayranlık uyandırıyor. Yeşillikler arasında gizlenmiş doğa harikası göleti ziyaret edebilir ve manzaranın ve doğanın keyfini sürebilirsiniz.

22.Büyükelmalı Baraj Göleti

Pazaryeri ilçesinin Büyükelmalı Köyü yakınlarında konumlanan gölet 5 hektar büyüklüğe sahiptir. Göleti çevreleyen çam ağaçları ve meşelikler alanın güzelliğine güzellik katarken temiz havası ve doğasıda sizleri mest ediyor.

23.Kurtköy Baraj Göleti

1994-2006 yılları arasında sulama ihtiyacını karşılamak amacı ile inşa edilen baraj Sabuncu Akarsuyu üzerinde konumlanmaktadır.

24.Kızıldamlar Baraj Göleti

1994-2000 yılları arasında sulama ihtiyacını karşılamak amacı ile inşa edilen baraj Söğüt Çayı üzerinde konumlanmaktadır. Leylek, angut, karabatak gibi birçok kuşa ev sahipliği yapan bu göleti ziyaret edebilir ve bu kuş cennetinin keyfini çıkartabilirsiniz.

Kızıldamlar Baraj Göleti

25.Çavuşköy Baraj GöletiBilecik Gezilecek Yerler

Bilecik il merkezine 18 kilometre mesafedeki Çavuşköyde konumlanan gölet Köy Hizmetleri tarafından inşa edilmiştir. Denizden 710 metre yükseklikte bulunan göleti ziyaret edebilir ve doğanın keyfini sürebilirsiniz.

Çavuşköy Baraj Göleti

26.Zemzemiye Göleti

Göleti çevreleyen ağaçlıklar ve meşeliklerin gölgesinde pikniğinizi ve mangalınızı yapabilir ya da oltanızı alarak balığınızı tutabilirsiniz. Söğüt ilçesinde yer alan bu gölette doğa ile iç içe bir gün geçirerek temiz havanın ve manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Zemzemiye Göleti

27.Bilecik Gezilecek Yerler Sofular Yaylası

Bozüyük ilçe merkezine 25 kilometre mesafede yaklaşık 1445 metre yükseklikte yer alan yayla toplam 104 hektar alana sahiptir. Sahip olduğu bitki örtüsü ve temiz doğası ile sizleri mest ederken bünyesine düzenlenen şenliklerde eğlenmenize olanak sağlıyor.

28.Çiçekli Yayla 

Bozüyük ilçesinin Üçtepeler mevkiinde yer alan yayla yaklaşık 1906 metre yüksekliği ile ilçenin en yüksek yaylasıdır. Sahip olduğu bitki örtüsü, rengarenk çiçekleri, yemyeşil çimenleri, temiz havası, berrak suları sizleri kendisine hayran bırakırken, yaylayı kaplayan kekik kokusu sizleri mest ediyor.

Çiçekli Yayla

29.Kamçı YaylasıBilecik Gezilecek Yerler

Pazaryeri ilçe merkezine 15 kilometre mesafede Bozcaarmut köyünde yer alan yayla çam ormanları ile çevrilidir. Kamçı yaylasına gelerek kamp yapabilir ve doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.

Kamçı Yaylası

30.Kömürsu Yaylası

Bozüyük ilçesi merkezine 28 kilometre mesafede yer alan yayla sahip olduğu doğası ve 4 kaynak suları ile kamp ve trekking severlerin uğrak alanlarındandır. Karaçam, köknar, kayın, ardıç ağaçlarının süslediği yaylayı ziyaret ederek doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz. En yüksek zirvesi 1700 metre olan bu yayla yaz kış farklı güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Kömürsu Yaylası

Kültürel Yapılar

31.Bilecik Müzesi

Bilecik Merkezde Valiliğin karşısında yer alan müze ilk olarak askeri amaçlı kullanılmak üzere 1794 yılında inşa edilmiştir. İki katlı olan yapının daha sonra alt katı hapishane olarak kullanılmıştır. 1921-1922 yılları arasındaki Yunan işgali sırasında da tamamen yanarak harap olmuştur. Kurtuluş Savaşı sonrasında da var olan temeller üzerine yeniden inşa edilmiş, üst katı adliye alt katı da yine hapishane olarak kullanılmıştır. 1995 yılına kadar hapishane olarak kullanılan yapının müzeye dönüştürülmesi için 1997 yılında restorasyon çalışmaları başlamış 2006 tamamlanmış, 2007 yılında da müze olarak hizmete açılmıştır.

Üç adet teşhir salonunun yer aldığı müzede Roma Dönemi ağırlıklı olmak üzere Paelotik dönemden Osmanlı Dönemine kadar uzanan tarihi eserler, Osmanlı Devleti’nin kuruluşuyla ilgili resimler, savaş aletleri, mutfak kapları, oba ve ev yaşamından kesitler, Bilecik yöresine ait kılık kıyafet, süs eşyaları yer almaktadır. Ayrıca müze bahçesi ve avlusunda da Roma ve Bizans dönemine ait taş eserler yer almaktadır.

Girişi ücretsiz olan müzeyi ziyaret edebilir ve bu tarihi eserleri yakından inceleyebilirsiniz.

Bilecik Gezilecek Yerler Bilecik Müzesi

32.Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Binanın inşa tarihi kesin olarak bilinemese de 1900’lü yılların başında dönemin belediye başkanı Memiş Ağa tarafında yapıldığı düşünülmektedir. O dönemler sargı evi olarak kullanılan yapı daha sonraları eski Türk Evi mimarisinde restore edilmiş ve 2001 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.

İçerisinde Söğüt ilçesi ve çevresinde yaşayan Yörüklere ait giysiler, kuşamlar, halılar, el dokuması kilimler, silahlar, sancak, para keseleri, ölçü ve tartı aletleri ile Roma, Bizans, Osmanlı dönemine ait arkeolojik eserler sergilenmektedir.   

Girişi ücretsiz olan müzeyi ziyaret edebilir ve bu tarihi eserleri yakından inceleyebilirsiniz.

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

33.Bilecik Gezilecek Yerler Yaşayan Kent Müzesi

2017 yılında Kültür Bakanlığınca hizmete açılan müze Bilecik Merkezde yer almaktadır. İki katlı olan müze Kuruluş ve Kurtuluş sloganına uygun olarak restore dilmiştir. Alt katında kuruluş ve kurtuluş odaları, üst katında da Bilecik iline ait giyim, kuşak, gelenek göreneklerin anlatıldığı alanlar, yöreye özgü meslekler gibi bölümlerin bulunduğu müzeyi mutlaka Bilecik’e geldiğinizde ziyaret etmeli ve ilin tarihi ve kültürel dokusunu yakından incelemeli ve hissetmelisiniz.

34.Bozüyük Şehir MüzesiBilecik Gezilecek Yerler

1930 yılında inşa edilen yapı Bozüyük’te yer alan ilk Erken Cumhuriyet Dönemi sivil mimari yapılarındandır. O dönemin en karakteristik özelliklerini taşıyan tarihi yapı Atatürk’ün silah arkadaşı Albay İbrahim Çolak tarafından ailesinin konaklaması için inşa edilmiş bir köşktür. 2002 yılında Albay İbrahim Çolak tarafından 33 dönüm arazisi ile Bozüyük Belediyesine bağışlanan tarihi yapı uzun yıllar harabe olarak varlığını sürdürmüş, 2013-2014 yılları arasında da Bozüyük Belediyesi tarafından orijinaline uygun olarak restore edilmiştir.

29 Mart 2017 yılında da müze olarak hizmete açılan yapı hem taşıdığı mimari özellikleri hem de içerisinde barındırdığı eserlerle ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. İçerisinde Selçuklu, Osmanlı döneminin tarihsel gelişimi ve Milli Mücadele döneminden günümüze dek uzanan Bozüyük ilçesinin tarihsel rolü hikayelenmiştir. Ayrıca fotoğraf, yaşam eşyası, tarihi belgelerde dahil 1700 eserin bulunduğu bu müzeyi ziyaret etmeli ve mimarisini yakından incelemelisiniz.

Bozüyük Şehir Müzesi

Tarihi Yapılar

35.Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı

Bir kitabesi olmadığından yapım tarihi kesin olarak bilinemese de 17. Yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Rüstem Paşa tarafından yapıldığı bilinmektedir. Yapımında taş ve tuğla kullanılan yapı dikdörtgen planlı olup 1912 yılına kadar kervansaray olarak hizmet vermiş sonra da terkedilmiştir. 2007 yılında aslına uygun olarak restorasyon çalışmaları başlamış ve yaklaşık 3 yılda tamamlanan çalışmalarla 36 odalı Butik Otele dönüştürülmüştür.

Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı

36.Bilecik Gezilecek Yerler Mihal Bey Hanı

Üzerinde yer alan kitabesine göre 1414 yılında yapımına başlanan han 1418 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. İlk Dönem Osmanlı mimarisi özelliklerinden olan Han Mihal Bey tarafından yaptırılmıştır. Taşhan olarak da bilinen yapı dikdörtgen planlı olup duvarları iri taşlarla yapılmış ve üzeride tuğla malzeme ile tonoz örtülüdür.

Günümüze kadar birkaç onarımdan geçen han Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olup tüm ihtişamı ve orijinalliği ziyaret edilmesi gereken yerler arasında almaktadır.

Bilecik Gezilecek Yerler Mihal Bey Hanı

37.Dar’ül EytamBilecik Gezilecek Yerler

Hamidiye İdadisi’ne ek olarak yaptırıldığı için 1905 yılı civarlarına inşa edildiği düşünülen yapı mimari özellik olarak da Hamidiye İdadisi’ne benzemektedir. Kagir ve iki katlı olan yapının tavan, döşeme, merdiven kısımları ahşapken, iç duvarları da bağdadidir. Yapıda çini kaplamaları ve dekoratif amaçlı konsollar dikkat çekmektedir.

2009 yılında restorasyon çalışmasından geçen yapı günümüzde Şeyh Edebali Üniversitesine ayrılmıştır.

Dar’ül Eytam

38.Hamidiye İdadisi

Sultan II. Abdülhamit tarafından 1905 yılında Hamidiye Cami ile birlikte inşa edilen yapı Söğüt ilçesinin merkezinde yer almaktadır. Yapımında kırmızı kesme taş kullanılan yapı iki katlı olup iki katı da aynı plandadır. Özellikle giriş kapısındaki mermerden yapılmış olan Osmanlı arması en dikkat çeken mimarisidir. Yapı 2008 yılında restore edilmiş ve günümüzde ilçe kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. Sizlerde burayı ziyaret edebilir ve bu tarihi yapının mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Hamidiye İdadisi

39.Rüştiye MektebiBilecik Gezilecek Yerler

1905 yılı II. Abdülhamit döneminde Rüştiye ortaokulu olarak inşa edilen yapı Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar bu amaçla kullanılmıştır. Daha sonra Bilecik Ortaokulu, Ertuğrul Gazi Lisesi, Bilecik Öğretmen Evi, Bilecik Meslek Yüksek Okulu ve son olarak da Anadolu Lisesi olarak kullanılmış ve 2001 yılında içerisi boşaltılmıştır. Yapılan onarım çalışmalarıyla 2005 yılında Bilecik Belediye Sarayı olarak hizmete açılmıştır.

Rüştiye Mektebi

40.Osmaneli Tarihi EvleriBilecik Gezilecek Yerler

Osmaneli ilçesinin en eski mahalleleri olan Cam-i Cedid ve Cam-i Kebir mahallerinde yer alan bu tarihi evleri mutlaka görmeli ve mimarisini yakından incelemelisiniz.

2005 yılında SİT alanı olarak ilan edilen alanda evler genellikle sade görünüme sahip olup iki katlıdır. Üst kat yöre halkının geçim kaynağı olan ipek böcekciliği için tasarlanmış, alt katta yaşam alanı olarak düzenlenmiş, zemin katta yiyecek deposu ve ipek böcekleri için dut yapraklarının depolandığı bölüm olarak tasarlanmıştır.

Osmaneli Tarihi Evleri

41.Atatürk KöşküBilecik Gezilecek Yerler

Albay İbrahim Çolak tarafından inşa edilen köşk mimarisi ile dikkat çekmektedir. Atatürk 10 Haziran 1930 tarihindeki ilçe ziyaretinde de bu köşkte misafir edilmiştir.

Bozüyük ilçe merkezine 22 kilometre mesafede Gülalan Mevkiinde konumlanan köşk orman içerisinde sahip olduğu konumu ve mimarisi ile hayranlık uyandırmaktadır.

Atatürk Köşkü

42.Bilecik Saat KulesiBilecik Gezilecek Yerler

1907 yılında II. Abdülhamit döneminde Ertuğrul Mutasarrıfı Mustafa Kazım Bey tarafından yaptırılmıştır. 1987 yılında da Bilecik Valisi Adil Yazar tarafından restore edilen kule tüm ihtişamı ile günümüze ulaşabilmiştir.

İl merkezinde konumlanan saat kulesi 4 katlı olup 16 metre yüksekliğindedir.

Bilecik Saat Kulesi

43.Metristepe Zafer Anıtı

İnönü Savaşları’nın kazanıldığı ve Türk İstiklal Savaşımızın en çetin mücadelelerinin geçtiği yer olan Bozüyük Metristepe şehitlerimizin anısını yaşatmak amacı ile inşa edilmiştir.

24 metre yüksekliğinde olan anıtta savaşa katılan birlikler, rölyefler ve komutanlarla ilgili bilgiler yer almaktadır. 

Bilecik Gezilecek Yerler Metristepe Zafer Anıtı

44.İnönü ŞehitliğiBilecik Gezilecek Yerler

Bozüyük ilçe merkezine 6 kilometre mesafede yer alan şehitlik çam ve köknar ağaçları ile kaplı bir tepede konumlanmaktadır. 1930 yılında Millî Savunma Bakanlığında yaptırılan şehitlikte birçok şehit mezarı yer almaktadır. Ayrıca her yıl ‘İnönü Şehitleri Anma Günü’ 1 Nisan tarihinde burada gerçekleştirilir.

İnönü Şehitliği

45.İntikam Tepe ŞehitliğiBilecik Gezilecek Yerler

İlçenin Dodurga Yolu üzerindeki Karaağaç Köyü yakınlarında konumlanan şehitlik 1950’li yıllarında yaptırılmıştır. İnönü Savaşlarında şehit düşünlerin anısına yapılmış olan şehitlikte birçok mezar yer almaktadır.

46.Bilecik Gezilecek Yerler Alınca Şehitliği

Çamyayla Köyü kenarında yer alan şehitlik yer alan bilgilere göre Kurtuluş Savaşı sonrasında çevre köyler de yaşayan insanlarca şehit düşmüş ve hayatını kaybetmiş Türk askerlerinin toplanıp gömülmesi ile oluşmuştur.  Şehitlikte yaşayan şehitlerin isimleri bilinmemekle birlikte resmi kayıtlarda da yoktur.

47.Kaymakam Çeşmesi

1919 yılında Kaymakam Sait Bey tarafından yaptırılan çeşme Söğüt ilçe merkezinde konumlanmaktadır. Neo klasik üslupta yapılan çeşme Osmanlı mimarlık sanatı son döneminin de önemli bir eseridir. Çini ve motifleri ile dikkat çeken çeşme 4 cepheli olup günümüzde halen kullanılmaktadır.

Kaymakam Çeşmesi

48.Bilecik Gezilecek Yerler Merdiven Kaya

Roma Dönemi M.S II. ve III. yüzyıllara ait olan kaya beyaz kalker üzerine 15 basamak şeklinde anakayanın yüzeyi oyularak yapılmıştır. Bilecik Merkeze bağlı Vezirhan beldesinde konumlanan Merdivenli kaya 2009 tarihinde 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir.

Dini Yapılar

49.Ertuğrul Gazi CamiiBilecik Gezilecek Yerler

Söğüt ilçesinde Söğüt Çayı kenarında konumlanan cami Kuyulu Mescit olarak da bilinmektedir. İlk olarak 1276 yılından önce Ertuğrul Gazi tarafından inşa edilen yapı daha sonra Abdülhamid tarafından 1902 yılında aynı temeller üzerinden yeniden yaptırılmıştır. Günümüze kadarda birçok kez onarımdan geçmiştir. Kare planlı olan cami tek kubbeli ve tek minareli olarak yaptırılmıştır. İlçenin en eski Osmanlı yapısı olan bu camiyi ziyaret etmeli ve mimarisini yakından incelemelisiniz.

Ertuğrul Gazi Camii

50.Bilecik Gezilecek Yerler Hamidiye Camii

1903-1905 tarihleri arasında Sultan II. Abdülhamid döneminde inşa edilen cami Söğüt ilçe merkezinde yer almaktadır. Yapımında kırmızı kesme taş kullanılan cami kare planlı olup tek kubbeli ve çifte minarelidir. Halk arasında ‘Çifte Minareli Camii’ olarak da bilinen yapı işçiliği ve mimarisi ile dikkat çekmektedir. İlçenin Osmanlı eseri bakımından ender güzellikte olan bu yapıyı ziyaret etmeli ve mimarisini yakından incelemelisiniz.

Bilecik Gezilecek Yerler Hamidiye Camii

51.Gölpazarı Mihalgazi CamiiBilecik Gezilecek Yerler

Gölpazarı ilçe merkezinde yer alan cami Osman Gazi’nin silah arkadaşı Köse Mihal tarafından inşa edilmiştir. Günümüze kadar birçok kez onarımdan geçen cami orijinal mimarisinden uzaklaşsa da ilçede tarihi bir cami olarak halen ibadete açıktır.

Gölpazarı Mihalgazi Camii

52.Bilecik Gezilecek Yerler Köprülü Mehmet Paşa Camii

Bilecik ilçe merkezinde yer alan cami 1665 yılında inşa edilmiştir. Yapımında kesme taş kullanılan cami kareye yakın planlıdır. Kuzeybatı köşesinde yer alan minaresi de 1965 yılında restore edilmiştir. Sizlerde yolunuz düştüğünde bu camiyi ziyaret edebilir ve mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

53.Osmaneli Rüstem Paşa Camii

Osmaneli ilçesinde yer alan cami 1516 yılında Kanuni’nin damadı Rüstem Paşa tarafından inşa edilmiştir. Mimarisi ile Mimar Sinan’ın çıraklarından biri tarafından yapıldığı düşünülen cami klasik tarzda inşa edilmiştir. Yapımında kesme taş kullanılan cami kareye yakın dikdörtgen planlı olup görülmeye değer yapılar arasındadır.

Osmaneli Rüstem Paşa Camii

54.Söğüt Çelebi Mehmet Camii

Söğüt ilçesindeki çarşı içerisinde yer alan cami 1414-1420 tarihleri arasında yapılmıştır. Sultan II. Abdülhamid döneminde yapılan restorasyon çalışmaları ve günümüze kadar gerçekleşen onarımlarıyla ne yazık ki ilk halinden farklı mimari özellikler taşımaktadır. Kareye yakın dikdörtgen planlı olan camii çok kubbeli olup, merkez kubbesinde Selçuklu mimari özelliklerinden olan aydınlık fenerini bulundurmaktadır. Söğüt ilçesindeki en eski eserlerden olan bu camiyi ziyaret edebilir ve mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Söğüt Çelebi Mehmet Camii

55.Bozüyük Kasımpaşa Camii

Bozüyük ilçe merkezinde yer alan camii 1528-1528 yılları arasında inşa edilmiştir. Rivayete göre Kanuni’nin Rodos Seferine giderken ordusu bugün ki caminin olduğu alanda mola vermiş, vezirlerden de Kasım Paşa seferden galip olarak dönülürse burada bir cami yaptırmayı adamış ve zaferle dönüldükten sonra söylediği adağa istinaden cami yaptırılmıştır.

Yapımında kesme taş kullanılan caminin iç mekânı tek kubbeli, son cemaat yeri üç kubbeli olup fildişi kakmaları ve ağaç işçiliği dikkat çeken mimari özelliklerindendir.

Bilecik ilinin en güzel Osmanlı dini mimarisinden olan bu camiyi ziyaret etmeli ve işçiliği ve mimarisini yakından incelemelisiniz.

Bozüyük Kasımpaşa Camii

56.Orhan Gazi CamiiBilecik Gezilecek Yerler

Bilecik Merkezde dik bir tepenin kenarındaki kayalar üzerinde konumlanan caminin yapım tarihi kesin olarak bilinemese de mimari özelliklerinden 1392 yılında inşa edildiği düşünülmektedir. Kademeli olarak yapılan sağlam istinat duvarları ile desteklenen cami II. Abdülhamid döneminde onarımdan geçmiş ve o hali ile günümüze kadar ulaşmıştır. Ayrıca ilk minaresi de ana yapının 30 metre mesafesinde bir kayanın üzerinde halen bulunmakta ve tüm ihtişamı ile yükselmektedir.

Erken Dönem Osm anlı mimari özelliklerini taşıyan cami Edebali Türbesine de 75 metre uzaklıktadır. Kutsal günlerde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaretçi akımına uğrayan camide her Pazar günüde hayırseverler tarafından sabah namazı arkasından çorba ikramı yapılmaktadır.

Orhan Gazi Camii

57.Şeyh Edebali TürbesiBilecik Gezilecek Yerler

Orhan Gazi Cami’nin üst kısmındaki tepelik alanda konumlanan türbe ilin önemli tarihi miraslarından bir tanesidir. Bir kitabesi olmadığından yapım tarihi kesin olarak bilinemese de Orhan Gazi döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir.

Türbenin içerisinde Şeyh Edebali ile şeyhin neslinden olan altı büyük ve dört küçük sanduka bulunmaktadır. Bu odanın haricinde iki odanın daha bulunduğu türbe Sultan II. Abdülhamid döneminde onarımdan geçmiş olup, 2012 yılında da tekrar tamirat görmüştür.

Şeyh Edebali Türbesi

58.Dursun Fakıh Türbesi

Söğüt ilçesine bağlı Küre Köyünde 550 rakımlı yüksek bir tepe üzerinde konumlanan türbede Şeyh Edebali’nin öğrencisi olan Dursun Fakıh yatmaktadır.

Karamanda doğan ve Osmanlı’nın kuruluşuna şahitlik etmiş bir Türk bilgini olan Dursun Fakıh hadis, tefsir, fıkıh ilimleri okutmuştur. Şeyh Edebali’nin kızı ile evlenmiş ve Osman Gazi ile de bacanak olmuştur. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin ilk imam hatibi ve ilk kadısı olma şerefine erişerek Osmanlı Devleti’nin kuruluşundaki en önemli manevi liderlerden olmuştur. Gazavetname adlı eseri de bulunmaktadır. 1327 yılında vefat etmiş olan Dursun Fakıh’ın türbesini yılda birçok kişi ziyaret etmektedir.

Dursun Fakıh Türbesi

59.Ertuğrul Gazi TürbesiBilecik Gezilecek Yerler

Söğüt Merkezde konumlanan türbe Çelebi Mehmet tarafından inşa edilmiş 1737 yılında da III. Mustafa tarafından restore edilmiş, II. Abdülhamid döneminde de onarımdan geçmiştir.

Türbenin hemen dışında ve yakınında da Ertuğrul Gazi’nin eşi Halime Hatun ile oğlu Savcı Bey’in mezarları yer almaktadır. Osman Gazi’nin makam mezarı da yine burada bulunmaktadır. Ayrıca Osman Gazi’nin silah arkadaşlarından olan Hamit Bey, Çoban Mirza Bey, Aktimur Bey, Aykut Alp, Gündüz Bey, Aydoğdu Bey, Emir Ali, Pazarlı Bey, Akbıyık Bey, Yorgan Ata ve Dündar Bey’in kan kardeşi ile Akçakoca’nın silah arkadaşları olan Karamürsel, Konur Alp, Hasan Alp, Saltuk Alp, Abdurrahman Gazi, silah öğreticisi olan Kaplan Çavuş mezarları yine burada yer almaktadır.

Altıgen planlı olan türbe Yunan işgalinde harap edilmiş, mezarı parçalanmış hatta kurşunlanmıştır. Bu yüzden günümüzde dahi pencerelerinde ve duvarlarında kurşun izlerine rastlamak mümkündür.

Bilecik Gezilecek Yerler Ertuğrul Gazi Türbesi

60.Bilecik Gezilecek Yerler Mehmet Nuri Efendi Türbesi

Bilecik merkezden 19 kilometre uzaklıktaki Deresakarı Köyünde yer alan türbede Bilecik’in Yunan işgalinden zafere ulaşmasında büyük rol oynayan Mehmet Nuri Efendi yatmaktadır.

61.Kamuran Gazi TürbesiBilecik Gezilecek Yerler

Metristepe Zafer Anıtı’nın doğu yamacının hemen alt kısmında konumlanan türbede Ertuğrul Gazi’nin silah arkadaşı Kamuran Gazi yatmaktadır.

Bilecik Gezilecek Yerler Kamuran Gazi Türbesi

62.Bilecik Gezilecek Yerler Has Mehmet Bey Türbesi

Söğüt ilçesinin Tuzaklı Köyünde bölgeye hâkim bir tepe üzerinde konumlanan türbede Ertuğrul Gazi’nin öğrencisi olan Has Mehmet Bey yatmaktadır. Türbenin içerisinde Has Mehmet Bey ile Has Mehmet Bey’in can dostu olan Cafer Bin Hattab’a ait toplam iki sanduka bulunmaktadır.

63.Savcı Bey Türbesi

Bozüyük ilçesinin Kandilli Köyünde yer alan türbede Ertuğrul Gazi’nin üç oğlundan en büyüğü olan Savcı Bey yatmaktadır. Babası ile birçok savaşa katılan Savcı Bey savaş tecrübesi kazanmış ve Moğol ile Bizans çarpışmasında Karacahisarı alarak kendisini kanıtlamıştır. Osmanlı ve Bizans arasında yapılan İkizce Savaşında da şehit düşmüştür.

Bilecik Gezilecek Yerler Savcı Bey Türbesi

64.Kumral Abdal TürbesiBilecik Gezilecek Yerler

Müslümanlığın yayılmasında ve Osmanlı’nın güç kazanmasında büyük rol oynayan Kumral Abdal Ertuğrul Gazi’nin sancaktarıdır. Doğum yılı ve yeri kesin olarak bilinemese de asıl isminin Turgut olduğu ve Şeyh Edebali Hazretlerinin bir müridi olduğu bilinmekteydi. Şeyh Edebali sohbetlerinde olgunlaşan Kumral Abdal da hem talebe yetiştirmek hem Müslümanlığı yaymak hem de kafirlerle savaşmak için görevlendirilmiştir.

Kumral Abdal Türbesi

65.Abdullah Mihal Gazi (Köse Mihal)Türbesi

Bizans soyundan olan ve Müslüman olmadan önceki adı Mihhael Kosses olan Abdullah Gazi Eskişehir Beyi ile Osman Bey’e karşı giriştiği savaşta esir düşmüş Osman Bey’de Mihal Gazi’nin kahramanlığına bakarak onu affetmiştir. Mihal Gazi de yıllar sonra Osman Bey’e karşı düzenlenecek suikastta Osman Bey’i uyararak kurtulmasını sağlamış ve Yarhisar ile Bilecik’in zorla alınmasına da vesile olmuştur.

Türklerle sağlamış olduğu dostluk ve Osman Bey ile yakın arkadaş olmasının sonucu 1313 yılında Müslüman olmuş ve Abdullah adını almıştır. Osmanlı Devleti’nin ilk yıllardaki ilerleme ve gelişmelerinde büyük rol oynayan Mihal Gazi 1327 yılında Yenişehirde vefat etmiş Bilecik ilinin İnhisar ilçesine bağlı Harmanköyde ki türbesine defnedilmiştir.

Ayrıca Harmanköyde birçok kişinin katımıyla her yıl Eylül ayının ilk Pazarında Abdullah Mihal Gaziyi anma törenleri düzenlenmektedir.

Abdullah Mihal Gazi (Köse Mihal)Türbesi

66.Hagios Georgios (Aya Yorgi) Rum Kilisesi

Osmaneli ilçesine bağlı Cam-i Kebir Mahallesinde İcadiye Sokak ve Fabrikak Sokak arasında konumlanan bir Rum Ortodoks kilisesidir. Bir kitabesi olmadığından ilk inşa tarihi kesin olarak bilinemese de alınan bilgilere göre 1874 yılında Lefke’de çıkan yangın soonucu ahşap yapıda olan kilise harap olur daha sonraki yıllarda da onarılarak yeniden inşa edilir.

Yunan haç planlı olan yapı günümüze harap olarak ulaşsa da dilerseniz ziyaret edebilir ve mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Hagios Georgios (Aya Yorgi) Rum Kilisesi

Kaplıcalar

67.Prof. Dr. Yunus Söylet Şifalı İçmeler Tesisi

İlçe merkezine 8 kilometre mesafede Osmaneli ilçesinde yer alan içmeler tarihi boyunca şifasını kanıtlayarak sağlık dağıtmıştır. Böbrek, safra kesesi, mide ve çeşitli deri hastalıklarına iyi geldiği kanıtlanan ve şifa dağıtan içmeler konaklama imkanınızda bulunmaktadır.

100 yatak kapasiteli olan tesiste piknik alanları, yürüyüş rotaları, ATV parkur alanları, yöresel satış mağazaları, yemek ve dinlenme alanları da mevcuttur.

Prof. Dr. Yunus Söylet Şifalı İçmeler Tesisi

68.Bilecik Gezilecek Yerler Söğüt Çaltı Kaplıcası

Söğüt ilçesinin bağlı Çaltı Beldesinde yer alan kaplıca suyu ilçeye 30 kilometre mesafedeki bir kaynaktan gelmektedir. Mide rahatsızlıkları, deri hastalıkları, nevrit, polinevrit, kadın hastalıkları, romatizmal hastalıklar gibi birçok hastalığa şifa olan kaplıca suları bikarbonatlı, sıcaklığı ise 38 derecedir.

Bilecik Gezilecek Yerler Söğüt Çaltı Kaplıcası

69.Yeni İlçe HamamıBilecik Gezilecek Yerler

Söğüt Merkeze bağlı Cumhuriyet Mahallesinde konumlanan hamamın yapımına 2018 yılı Ağustos ayında başlanmış ve 2021 Temmuz ayında hizmete açılmıştır. İçerisinde sauna ve buhar odasının yer aldığı hamama gelerek güzel bir hamam günü geçirebilirsiniz.

Bilecik Gezilecek Yerler Yeni İlçe Hamamı

Eğlence

70.Bozüyük Sarar Alışveriş Merkezi

Bozüyük ilçesinde yer alan alışveriş merkezi aynı zamanda şehirler arası yol üzerinde konumlandığı için alışveriş dışında dinlenme alanı olarak da kullanılmaktadır. İçerisinde yer alan birçok yerli ve yabancı marka mağazalarının dışında restoranlarında yer aldığı alışveriş merkezinde dilerseniz doyasıya alışverişinizi yapabilir dilerseniz de restoran bölümünde farklı lezzetleri tadabilir ya da kahve ve çayınızı yudumlayarak dinlenebilirsiniz.

Bilecik Gezilecek Yerler Bozüyük Sarar Alışveriş Merkezi

71.Bilecik Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Bilecik Belediyesi Su Eğlence Dünyası

Bilecik Merkeze bağlı Osmangazi Mahallesinde yer alan aquapark özellikle yaz aylarında yoğun ilgi görüyor. İçerisinde barındırdığı 2 havuz ve 3 kaydırağın yer aldığı aquapark özelikle çocuklar için hem güzel bir aktivite hem de yaz günlerinde serinlemesi için güzel bir seçenek oluyor.

Bilecik Gezilecek Yerler Bilecik Belediyesi Su Eğlence Dünyası

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*