Büyükada Gezilecek Yerler – En Muhteşem 25+ Yer

Büyükada Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul Adalar’ın en büyüğü olan Büyükada’da Gezilecek Yerler ve Rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Büyükada ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.

19. yüzyılın ilk yarısında 3 bin civarı olan Büyükada nüfusu, Adalar’a vapur seferleri başladıktan sonra 5 bini bulmuştur. Bugün ki nüfusu ise yaklaşık 8 bini bulmaktadır. 20. Yüzyılın ilk çeyreğine kadar Rum nüfusu fazlayken I. Dünya Savaşı ve Cumhuriyet sonrasında Rum nüfusu azalmış böylelikle de adada da canlılık yok olmuştur. 1940’lı yıllarda da devlet adamlarının rağbet ettiği bölge sayfiye bölge olma özelliğini yeniden kazanmıştır. Bu dönemde Büyükada köşklerle, süslemeli yapılarla süslenmiş ve İstanbullular içinde ilgi odağı olmuştur.

Büyükada da kuzeyde ve güneyde olmak üzere iki tepe yer almaktadır. Kuzeyde bulunan tepe İsa Tepesi iken, Güneyde bulunan tepede 203 metre yüksekliği ile Yücetepe’dir.  Büyükada’da çok sayıda kilise ve manastır kalıntıları bulunmaktadır. Adanın en yüksek tepesi olan Yücetepe’de Aya Yorgi Kilisesi ve Manastırı, İsa Tepesinde de Hristos Manastırı yer almaktadır. En önemli dini yapısı ise Ayios Demetrios Kilisesi’dir.

Büyükada içerisinde barındırdığı sahili, plajları, sokakları, meydanı, tarihi köşkleri, kilise ve manastırları ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Büyükada Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

Simgesel Yapılar

1.Büyükada Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Büyükada Sahili

İskeleden indiğinizde sol tarafınızda kalan sahil şeridi cıvıl cıvıl kalabalığı ile adeta sizi çağırıyor. Balık restoranlarının olduğu bu sahil şeridinde delerseniz lezzetli bir yemek yiyebilir, dilerseniz de sahilde yer alan banklarda soluklanarak harika manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Büyükada Sahili

2.Saat Meydanı

Vapur iskelesinin karşısında yer alan bu meydan Büyükada’ya ayak bastığınızda sizi karşılamaktadır. Adaların simgesel yapılarından olan bu meydan buraya gelen herkesin mutlaka uğradığı bir noktadır. Aynı zamanda bir buluma noktası da diyebiliriz. Bu meydanda yer alan saat ise 1923 yılında inşa edilmiş olup koni biçiminde bir kubbeye sahiptir. Sizlerde saat meydanına gelerek adaların meşhur dondurmacılarında dondurma yiyebilir, kalabalığa karışarak bu ışıltılı meydanda yürüyebilirsiniz. Konaklamak isterseniz de alanın hemen sağ tarafından Büyükada’nın ünlü otellerinden olan Hotel Prenses Büyükada da kalabilirsiniz.

Büyükada Gezilecek Yerler Saat Meydanı

3.Büyükada Çarşısı

Saatli meydan ve sahil şeridinin hemen arkasında konumlanan çarşı, birçok alışveriş dükkânına ev sahipliği yapmaktadır. El sanatları dükkânından hediyelik eşya satan dükkâna, ünlü market zincirleri dükkânından yeme-içme dükkânlarına kadar birçok seçenek yer almaktadır.

Büyükada Çarşısı

Büyükada Çarşısı yol tarifi için tıklayınız.

4.Büyükada Sokakları

Adaların rengârenk, cıvıl cıvıl meşhur sokakları. İster bisiklet ile ister yürüyerek dolaşabileceğiniz ada sokaklarında birçok alan bulunmaktadır. Kimi zaman rengârenk çiçeklerin olduğu sokaklardan geçerken, kimi zamanda tarihi köşklerin bulunduğu farklı nostaljiye sahip sokaklara denk geleceksiniz. Renkli begonvillerin kapladığı beyaz evleri ya da ahşap köşkleri gördüğünüzde ise hayran kalacaksınız.

Arkadaşlarınızla birlikte muhteşem bir gezi rotası olan Ada Sokaklarında bisiklet turu atabilir, konakların ya da beyaz evlerin önlerinde harika fotoğraflar çekilebilir, deniz manzaralı sokaklarda soluklanabilirsiniz.

Büyükada Sokakları

Tabiat Parkları

5.Dilburnu Tabiat Parkı

Büyükada Gezilecek Yerler de diğer bir durağımız Dilburnu Tabiat Parkı. Yeşil ile mavinin birleştiği yer olan park toplam 4,45 hektar alana sahip olup 2011 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Genellikle kızılçam ile çevrili olan tabiat parkı ada tavşanı, kirpi, kızıl sincap, kaya kertenkelesi, kurbağa, tosbağa ve farklı kuş türlerine ev sahipliği yapmaktadır. İçerisinde de spor sahası, büfe, çeşme, tuvalet gibi imkânlar bulunmaktadır. Hem piknik yapma hem de denize girme imkânı olan bu tabiat parkı özellikle yazları oldukça yoğun olmaktadır.

Sizlerde tabiat parkına gelerek pikniğinizi yapabilir, yüzebilir, yada çevresinde ki tarihi Rum Yetimhanesi, Aya Nikola Manastırı, Aya Yorgi Kilisesi, Hamidiye Camii, Adalar Müzesini gezebilirsiniz.

Büyükada Gezilecek Yerler Dilburnu Tabiat Parkı

Dilburnu Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.

Manzara Noktaları

6.Büyükada Gezilecek Yerler Adakule

Büyükada’da deniz seviyesinden 202 metre yükseklikte Hızır İlyas Tepesinde konumlanan Adakule manzarası ile sizleri hayran bırakıyor. Eskiden bir yangın kulesi olan Adakule 2006 yılında restore edilerek 2008 yılında ziyarete açılmıştır. 5 kattan oluşan bu kulenin içerisinde 360 panoramik görüntüye sahip iki adet toplantı salonu yer almaktadır. Nisan ayından itibaren de en üst kat yangın gözlemi için kullanılmaktadır. Kulede yer alan termal kameralar sayesinde yangın riski görüldüğünde itfaiye ve orman ekipleri devreye geçmektedir.

Çoğu kişi tarafından ulaşımı zor olduğu için gidilmeyen kuleye aslında Lunapark alanından 700 metre daha yürüdüğünüzde ulaşabiliyorsunuz. Rum Yetimhanesinden Heybeliada’ya kadar birçok manzaraya ev sahipliği yapan kule özellikle manzara tutkunları tarafından mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.

Tarihi Yapılar

7.Hükümet Konağı (Hacopulo Köşkü)

1900’lü yılların başında yapıldığı düşünülen köşk büyük bir bahçenin ortasında yer almaktadır.  Orta sofalı plana sahip olan köşke mermer döşemeli bir köprü ile girilmektedir. Bir bodrum kat olmak üzere artı üç ahşap kattan oluşmaktadır. Birinci katta 4 büyük oda, ikinci katta 10 oda, 3. Katta da 9 oda yer almaktadır. Ayrıca yapının otel olarak kullanıldığı zamanda da üzerine bir çatı katı eklenmiştir. Giriş kısmına göre sol tarafta yer alan kagir kule üzerinde de seyir balkonu bulunmaktadır.

Köşk, Hacapulos’un ülkeyi terk etmesinden sonra Hazineye intikal edilmiş ve sonra da Murat Pinyatoğlu tarafından satın alınmıştır. I. Dünya savaşından sonra da tekrar Hazineye intikal edilen köşk, İstanbul’un işgali sırasında ‘Büyük Emperyal Oteli’ olarak faaliyetini sürdürmüştür. Cumhuriyet’in ilamından sonra Hükümet Konağı olarak işlevine devam etmiştir.

Yapı günümüze kadar birçok kez onarımdan geçse de tüm ihtişamı, güzelliği ve mimarisi ile halen hayranlık uyandırmaktadır.

Büyükada Gezilecek Yerler Hükümet Konağı (Hacopulo Köşkü)

Hükümet Konağı (Hacopulo Köşkü) yol tarifi için tıklayınız.

8.Sivastopol Köşkü (Troçki’nin Evi)

1850’li yıllarda Ermeni bir tüccarın kızları için inşa ettirdiği köşk halk arasında Troçki Evi olarak da bilinmektedir. 1929 yılında da Leon Troçki Rusya’dan sürülmüş ve 1933 yılına kadar bu köşkte yaşamını sürdürmüştür. Hatta otobiyografisini ve Rus Devrim Tarihi adlı kitabını da bu köşkte yazmıştır.

Sivastopol Köşkü ne yazık ki günümüze harabe olarak ulaşsa da dış mimarisini inceleyip birkaç fotoğraf çekilebilirsiniz.

Sivastopol Köşkü (Troçki’nin Evi)

Sivastopol Köşkü (Troçki’nin Evi) yol tarifi için tıklayınız.

9.Con Paşa Köşkü (John Avrimidis Köşkü)

Büyükada da Nizam Mahallesi Çankaya Caddesinde yer alan konak 1880 yılında Midilli doğumlu Con Paşa tarafından yaptırılmıştır. Köşkün mimarı Achileus Policis’tir. Köşk o dönemin mimari özelliklerini bünyesinde toplayan değişik uslüplerde ki dış süslemeleri ile seçmeci olup benzeri bulunmamaktadır. Özellikle köşkün çatı kuleleri ile ahşap süslemeleri en dikkat çeken mimarisidir.

Con Paşa Köşkü (John Avrimidis Köşkü)

Con Paşa Köşkü (John Avrimidis Köşkü) yol tarifi için tıklayınız.

10.Gözlü Ev (Sabuncakis Köşkü)

Büyükada Gezilecek Yerler de diğer bir durağımız Sabuncakis Köşkü. Yapı 1904 yılında Sultan II. Abdülhamit döneminin ünlü masonlarından Halepli Yorgi Sabuncakis tarafından inşa edilmiştir. Büyükada Maden Mahallesi, Yılmaz Türk Caddesi üzerinde sahil kıyısında konumlanmaktadır. Grek tarzı ile inşa edilen köşk Antik Yunan tapınaklarına benzeyen bir giriş cephesine sahip olup, köşkün ikisi yuvarlak, ikisi köşeli, korint başlıklı dört sütun üzerine oturmuş ve üzerinde de üçgen bir alınlık taşıyan giriş bölümü oldukça dikkat çekivi olup köşke özelliğini vermektedir. Üçgen alınlığın üst tarafında ışıklar saçan bir göz resmi olmasından dolayı Gözlü Ev ismini almıştır.

Ayrıca 1924 yılında Hazine’ye eintikal edilen köşk 1972 yılında yansada yeniden restorasyondan geçerek ziyarete açılmıştır.

Büyükada Gezilecek Yerler Gözlü Ev (Sabuncakis Köşkü)

11.Yalman Köşkü

Büyükada’ya bağlı Nizam Mahallesinde yer alan köşk Türk tarihinin önemli gezeteci ve yazarı olan Ahmet Emin Yalman’ın yaşamını sürdüğü yerdir. Yapım tarihi kesin olarak bilinemese de mimarisi incelendiğinde 19. Yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Hatta Hatırla Sevgili dizide zaman zaman bu köşkte çekilmiştir. Köşk özel mülke ait olduğu için içerisine girilemese de önünde harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Yalman Köşkü

Yalman Köşkü yol tarifi için tıklayınız.

12.Büyükada Gezilecek Yerler Mizzi Köşkü

Büyükada’ya bağlı Nizam Mahallesinde yer alan köşk İngiliz uyruklu George Mizzi tarafından yaptırılmıştır. Daha sonra ki yıllarda da oğlu Avukat Giovanni Mizzi’ye kalan köşk zamanla el değiştirmiştir. 1930 yılından sonra da San Remo adı altında 10 yıl hizmet vermiştir. İkinci Dünya Savaşı’nda kapalı olan köşk 1952 yılında yeniden açılarak Safiye Köşkü’ne dönüştürülmüştür.

Yapının solda bulunan kulesi kırmızı yığma tuğladan yapıldığı için Kırmızı Kuleli Köşk olarak da bilinmektedir. İki katlı olan köşk görünüş olarak ortaçağ şatosunu andırmaktadır. İlk katında koridorun iki yanında salonlar yer alırken, ikini katta da salon ve koridor çevresinde sıralanmış odalar bulunmaktadır. Günümüzde yazlık apart otel olarak kullanılan köşk hem konaklayabileceğiniz hem de gezebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.

Mizzi Köşkü yol tarifi için tıklayınız.

13.Agasi Efendi Köşkü

Büyükada’ya bağlı Nizam Mahallesinde yer alan köşk Kuyumcuağası Ejderhanyan’ın oğlu Ohannes Efendi tarafından yaptırılmıştır. İnşa tarihi kesin olarak bilinemeyen köşk daha sonra ki zamanlarda Necmettin Molla ismi ile tanınan Mehmet Muhtar Kocataş tarafından satın alınmıştır. Zamanla birçok kez el değiştiren köşkte devrin önemli kişileri toplantılar düzenlemiş ve Ahmet Menderes, Teyfi Rüştü Aras gibi devlet adamları bu köşkte kiracı olmuşlardır.

Büyükada Gezilecek Yerler Agasi Efendi Köşkü

Agasi Efendi Köşkü yol tarifi için tıklayınız.

14.Büyükada Gezilecek Yerler Reşat Nuri Güntekin Evi

Büyükada Gezilecek Yerler de diğer bir durağımız Reşat Nuri Güntekin Evi. 3 katlı pembe pervazlı dış cephesi bulunan yapı ünlü Türk romancısı Reşat Nuri Güntekin’in ailesi ile birlikte yaşam sürdürdüğü evdir.

Büyükada Reşat Nuri Güntekin Evi

Reşat Nuri Güntekin Evi yol tarifi için tıklayınız.

15.Splendit PalasBüyükada Gezilecek Yerler

Yapı 1908 yılında Sakızlı Kasım Paşa tarafından Kaludi Laskaris Kalfa’ya otel olarak inşa ettirilmiştir.  Ahşap üslupla inşa edilen otel yapıldığından bu yana aynı ailenin mülkiyetindedir. Türkiye’de 1. Derece tarihi eser statüsünde yer alan otelde 60 oda ve 9 süit yer almakta olup, odalarınçoğunluğu deniz manzaralıdır.  Ayrıca bünyesinde ki restoranında da Türk ve Dünya mutfağından lezzetler sunmaktadır.

Splentis Palas Otel gerek gerek tarihi ve kültürel mirası gerekse de lüks konforu ile ziyaret ederek konaklayabileceğiniz bir yapıdır.

Splendit Palas

Splendit Palas yol tarifi için tıklayınız.

16.Büyükada Rum YetimhanesiBüyükada Gezilecek Yerler

1898-1899 yılları arasında otel olarak inşa edilen yapı Avrupa’nın en büyük, Dünyanın ’da ikinci büyük çok katlı monoblok ahşap binası olmuştur. Dünya’nın ilk katlı ahşap yapısı olan bu bina mimar Alexandre Vallaury tarafından yapılmıştır. 1902 tarihinde Eleni Zarifi tarafından satın alınan bina Sultan Abdülhamid’in izni ile Rum Yetimhanesine dönüştürülmüştür. Yapı zamanla başka işlevlerle kullanılmış ve 1960’lı yıllarda da kapatılmıştır. O tarihten günümüze kadar boş olan bina ne yazık ki kaderine terkedilmiş durumdadır.

Büyükada Rum Yetimhanesi

Büyükada Rum Yetimhanesi yol tarifi için tıklayınız.

17.Büyükada Gezilecek Yerler Anadolu Kulübü

Büyükada’nın en seçkin ve en büyük kuruluşu olan Anadolu Kulübü gerek tarihi yapısı gerekse de sahip olduğu manzarası ile hayranlık uyandırmaktadır. 27 bin metrekare alan üzerine kurulu olan tesis içerisinde İkiz Köşkler, Sarı Bina, Tarihi Bina ve Yeni Bina olmak üzere 5 büyük yapı, tenis kortu, lojman, olimpik yüzme havuzu, farklı yaş grupları için iki adet çocuk yüzme havuzu, baskeybol sahası ve disdotek bulunmaktadır.

Büyükada Gezilecek Yerler Anadolu Kulübü

Anadolu Kulübü yol tarifi için tıklayınız.

Müzeler

18.Büyükada Adalar Müzesi (Aya Nikola Hangar Müze Alanı)

10 Eylül 2010 yılında hizmete açılan müze İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Müze Büyükada’nın en eski tarihsel yerleşim yeri olan Aya Nikola bölgesinde ki eski bir helikopter hangarın restore edilmesi ile açılmıştır. İçerisinde Adaların oluşumundan bugüne dek gelen hikâyesini yüzlerce obje, 20 bin belge, 6 bin fotoğraf, film ve sözlü tarih kayıtlarından oluşan kuruluş koleksiyonu ile sizlere sunmaktadır. Bu müzeyi ziyaret ederek Adalar’ın tarihini, kültürel ve doğal zenginliklerini yakından tanıyabilirsiniz.

Büyükada Adalar Müzesi (Aya Nikola Hangar Müze Alanı) yol tarifi için tıklayınız.

Dini Yapılar

19.Büyükada Hamidiye Camii

II. Abdülhamid’in emri ile 1893 yılında yapımına başlanan cami, 1895 yılında bitirilerek ibadete açılmıştır. İki katlı olan caminin yapımında kesme küfeki taş kullanılmıştır. Caminin minaresi de kesme küfeki taştan yapılmış olup tek şerefelidir. Cami mekanı ise kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Günümüze kadar çeşitli onarım ve restorasyonlardan geçen cami gerek zarif ve estetik yapısı gerekse de içerisinde yer alan kalem işi süslemeleri ile ziyarete edilmesi gereken yerler arasındadır.

Büyükada Hamidiye Camii

Büyükada Hamidiye Camii yol tarifi için tıklayınız.

Kiliseler

20.Panayia (Meryem Ana) Kilisesi

1793 yılında inşa edilen kilise 1871 yılında da yenilenmiştir. Büyükada halkı tarafından Arabacılar Kilisesi olarak da bilinmektedir. İçerisinde yer alan vaiz kürsüsü İstanbul’da bulunan Rum Ortodoks Kiliseleri arasında en güzelidir. Hz. Meryem’in yaşamının son bulduğu gün olan 15 Ağustos, kilisede Hristiyan Bayramı olarak kutlanmaktadır.

21.Ayios Demetrios KilisesiBüyükada Gezilecek Yerler

Mimar Fistikos Kalfa tarafından tasarlanan kilise 7 Mayıs 1856 tarihinde ibadete açılmıştır. Kilise Ayios Dimitrios’a adanmıştır. Çatılı ve kubbesiz olan kilisenin avlusunda soğan kubbeli ahşap çan kulesi yükselmektedir. Merkez kapının önündeki revakın üstünde de Ayios Demetdos’un mermer kabartmalı tasviri bulunmaktadır. Tasvirin iki kısmında da işlemeli fenerler yer almaktadır.

Büyükada Gezilecek Yerler Ayios Demetrios Kilisesi

Ayios Demetrios Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

22.Surp Astavazain Verepohum Ermeni Kilisesi

Meryem Ana’nın Göğe Yükselişi Yortusunu kutlama tarihi olan 15 Ağustos 1858 tarihinde ibadete açılmıştır. İçerisinde de 2 Ekim 1859 yılında vefat eden Apelyan gömülüdür. Kilise en dikkat çeken mimarisi 1895 tarihinde yapılan çan kulesidir.

Surp Astavazain Verepohum Ermeni Kilisesi

23.Hased le Avraam SinagoguBüyükada Gezilecek Yerler

Sinagog 20. yüzyılların ilk yılarında Adada yer alan Yahudi nüfusunun tapınma gereksinimlerini karşılamak amacı ile Avram Arslan Efendi Fresko’nun arsası üzerine inşa edilmiştir. Arsayı bağışlayanı onurlandırmak içinde sinagoga Avram’ın iyiliği anlamına gelen Hased le Avram adı verilmiştir. Büyükada’nın ilk ve tek sinagogu olan Hased le Avraam 1904 yılı Pesah Bayramında hizmete girmiştir.

Zamanla cemaat üyeleri çoğalmış ve sinagog yetersiz gelmiştir. O yüzden 1921 yılında sinagog yıkılarak bugün ki yapı ile yenilenmiştir. Günümüzde de Şavuot (On Emir’in verilişi) ve Sukot(Çardaklar) bayramlarında ibadete açıktır.

Hased le Avraam Sinagogu yol tarifi için tıklayınız.

24.Büyükada Gezilecek Yerler Hristos Manastırı (İsa Tepesi)

Büyükada’nın en yüksek ikinci tepesinde konumlanan manastır Bizans kaydına göre I. Manuel Comnenus tarafından 1158 yılında yaptırılmıştır. Manastır mimarisi ile ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.

25.Aya Yorgi Rum Manastırı (Yücetepe)

Büyükada’nın en yüksek tepesinde konumlanan Agios Georgios Rum Ortdoks Manastırı halk arasında Aya Yorgi Manastırı olarak da bilinmektedir. Edinilen bilgilere göre M.S 963 yılında Bizans İmparatoru Nikiforos Fokas zamanında yapılmıştır. Meşhur ikonası da Büykadada ki İmparatoriçe İrin’nin Kadınlar Manastın tarafından hediye edilmiştir.  İsmini de M.S III. Asırda, Hristiyan inancından dolayı putperestler tarafından şehit edilen ve mezarı Filistin’de yer alan Roma ordusunda subay olan Anadolulu Aziz Georgios’tan almıştır.

Aya Yorgi Rum Manastırı (Yücetepe)

Aya Yorgi Rum Manastırı (Yücetepe) yol tarifi için tıklayınız.

Plajlar

26.Büyükada Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Büyükada Plajları

  • Eskibağ Plajı (Halik Koyu)
  • Yörükali Plajı
  • Nakibey Plajı
  • Blue Beach
  • Aya Nikola Plajı
  • Prenses Koyu Plajı
  • Kumsal Aile Plajı
  • Büyükada Loc’ada
  • Viranbağ Plajı
  • Nizam Plajı
  • Bıyık Plajı (Girişi ücretsiz)
Büyükada Plajları

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*