DEMRE GEZİLECEK YERLER

Demre Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya iline bağlı Demre ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Demre ile ilgi birkaç genle bilgileri sizlere aktaralım.

Likya’nın en önemli şehirlerinden biri olan Demre (Myra)’nin M.Ö 5. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. Roma döneminde önemli bir yaşam merkezi, Bizans Döneminde de önemli bir idari ve dini merkez olmuştur. Piskoposluk merkezi de olan Myra’da St. Nikolaos IV. yy başında Piskopos olarak görev yapmış ve o zamandan sonra Myra, hep haç yolu yapılan bir yer olmuştur. Bu nedenden dolayı da Demre Hıristiyanların her zaman ilgisini çeken bir yer olmuştur.

1904 yılında köy statüsüne kavuşmuş, 1984 yılında da Kale adı ile ilçe olmuş, 24-03-2005 yılında da ilçenin ismi Demre olarak değişmiştir.

DOĞAL GÜZELLİKLER

1.Demre Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Demre Kuş Cenneti

Demre Gezilecek Yerler de ilk rotamız Kuş Cenneti, Demre’nin Çayağzı Limanı yoluyla Andriake Antik Kenti arasında yer almaktadır. Ayrıca Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olan alan 1989 yılında Demre Belediyesi tarafından kuş cenneti olarak ilan edilmiştir.

Toplam 1000 hektar alana sahip olan Kuş Cenneti sulak ve sazlık alalardan meydana gelmektedir. Alanın bir kısmında Çayağzı Limanına akan ve şifalı olduğu söylenen sular yer almaktadır. Bu sular kükürtlü ve ortalama 13-14 derece sıcaklığında suya sahip olup, kuşların beslenmesi açısından zengin bir yapıya sahiptir.

Alanda karabataklar, balıkçıllar, mekeler, yaban ördekleri gibi yaklaşık 150 kuş türü yer almaktadır. Bu kuş türlerinin de 61 tanesi burada üremektedir. Demre Kuş Cenneti 150 kuş türünü içerisinde barındıran zengin yapısı ve şifalı suları ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Demre Kuş Cenneti

PLAJLAR

2.Kekova Adası

Demre ilçesine bağlı olan Kekova kıyıda konumlanmış olan Üçağız, ulaşımın teknelerle sağlandığı Kaleköy ve Kaleköy’ün karşısındaki Batıkşehir’in bulunduğu Kekova Adası’ndan meydana gelmektedir.

Kekova içerisinde Sıcak İskelesi’nde ki Aperlai, Kaleköy’deki Simena, Üçağız’daki Theimussa ve Gökkaya Koyu’ndaki Istlada, antik kentlerini barındırmaktadır.  Bu antik kentlerde Helenistik ve Roma dönemine ait Likya kaya mezarları ile lahitler yer almaktadır

UNESCO Dünya Miras Listesi adayı olan Kekova Adası doğal güzelliklerle tarihi zenginliklerin birleştiği bir bölge olup mutlaka gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Demre Gezilecek Yerler Kekova Adası

3.Sülüklü Plajı

Demre ilçe merkezine 4 kilometre mesafede yer alan plaj bölgedeki en uzun sahil şeridine sahip olan plajdır. Taşla karışık kumsaldan oluşan plaj konumundan dolayı rüzgar almakta buda denizi hafif dalgalı yapmaktadır. Ayrıca Sülüklü Plajı caretta carettaların yumurtlama alanlarındandır.

Ücretsiz bir şekilde giriş yapılan Sülüklü Plajında duş, soyunma kabini, tuvalet, şemsiye ve şezlong kiralama imkânı ve yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfe bulunmaktadır.  

Demre Gezilecek Yerler Sülüklü Plajı

4.Çayağzı Plajı

Demre ilçe merkezine yaklaşık 2 kilometre mesafede yer alan plaj hem sığ olması hem de soğuk suya sahip olmaması nedeniyle özellikle çocuklu aileler ve yeni yüzme öğrenenler tarafından tercih edilmektedir.

1 kilometre uzunluğunda ince kumla kaplı olan plajda ayrıca caretta carettaların yumurtalarını bıraktığı alanlar yer almaktadır.

Girişi ücretsiz olan plajın yanında herhangi bir işletme olmadığından alana hazırlıklı olarak gelmelisiniz. Çayağzı plajına gelerek deniz kum ve güneşin keyfini sürebilir dilerseniz de yanında ki kamp alanında kamp kurarak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.

Çayağzı Plajı

5.Çağıllı Plajı

Demre ilçe merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafede yer alan plaj yeşil ile mavinin buluştuğu harika bir manzaraya sahiptir. Plajın kumsalı ince kumdan oluşurken deniz zemini hafif taşlıktır. Bulunduğu konum itibari ile bir koyu andıran Çağıllı Plajı rüzgar almaması ve buna bağlı olarak dalga oluşmamasından dolayı çocuklu aileler ve yeni yüzme öğrenenler tarafından tercih edilmektedir.

Ücretsiz bir şekilde giriş yapılan Çağıllı Plajında duş, soyunma kabini, tuvalet, şemsiye ve şezlong kiralama imkânı ve çevresinde yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler bulunmaktadır.  

Çağıllı Plajı

6.Taşdibi Plajı

Demre ilçesine bağlı Büyükkum Mahallesi sınırları içerisinde yer alan plaj hem ilçe merkezine yakın olmasından hem de rüzgârlı günlerde dahil dalgasız ve durgun olmasından dolayı tercih edilmektedir. Kumsalı taşla, denizi de ince kumla kaplı olan plaj bölgenin en çok tercih edilen plajları arasındadır. Denizi derin olmadığından dolayı çocuklu aileler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak sizler yüzmeyi iyi biliyorsanız sahilin kenarında yer alan kayalıklardan da denize dalış yapabilirsiniz.

Ücretsiz bir şekilde giriş yapılan Taşdibi Plajında duş, soyunma kabini, tuvalet, şemsiye ve şezlong kiralama imkânı bulunmaktadır.  

Taşdibi Plajı

7.Demre Gezilecek Yerler Şeytan Beach

Demre ilçesine bağlı Büyükkum Mahallesinde yer alan plaj ücretli bir plaj olmasından dolayı halk plajlarına göre daha sakindir. İçerisinde duş, tuvalet, soyunma kabini ve restoran gibi imkanlar yer almaktadır.

8.Beymelek Sahili

Sahil, Demre ilçesine bağlı Beymelek Mahallesinin kıyı şeridinde yer almaktadır. Beymelek Sahili kumsal alandan oluşan yaklaşık 18 kilometre uzunluğu ile görenleri kendisine hayran bıraktırmaktadır. Beymelek Sahili uçsuz bucaksız sahil şeridine sahip olsada ne yazık ki denizinin sığ olmaması ve etrafında konaklayabilecek bir tesisin bulunmamasından dolayı çok tercih edilmemektedir.

Beymelek Sahili

9.Burguç Şifalı Soğuk Su

Demre ilçesinde yer alan şifalı soğuk su mantar, güneş yanığı, egzama, sedef, sivilce izleri gibi birçok cilt hastalığına iyi gelmektedir. Burguç Şifalı Suyu Kükürtlü ve ortalama yaz kış 12-13 derece sıcaklığı sahiptir. Sizlerde Burguç Şifalı Soğuk Suyun soğuk havuzuna gelerek yüzebilir ve hastalığınıza şifa arayabilirsiniz.

ANTİK KENTLER

10.Myra Antik Kent

Bir dönem Likya Uygarlığı’nın başkenti olmuş olan Myra ismini kurulduğu Myros Nehri’nden (Demre Çayı) almıştır. Likya Birliği’nde üç oy hakkına sahip altı şehirden biri olan Myra,  Aziz Nikolas’ın piskoposluğu sayesinde ününü Ortaçağ boyunca sürdürmüştür.

Daha sonra M.S. 7 ile 9. yüzyıla kadar süren Arap akınları sonunda 809’da zapt edilmiş ve böylelikle önemini yitirmiştir. Antik Kentten günümüze ulaşan Roma Dönemi tiyatrosu, Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi ve Likya Dönemi kabartmalı kaya mezarları görülmeye değer yapılar arasındadır.

Demre Gezilecek Yerler Myra Antik Kent

11.Soura Antik Kenti

Antik Kent Demre ilçesine 6 kilometre mesafede ki Sura Köyü yakınlarında yer almaktadır. Çayağzı’ndaki Andriake harabelerinin hemen üzerinde yer alan antik kent Sourai-Sura ya da Sura ismi ile de bilinmektedir.

Antik Kentteki Apollon Tapınağı, akropolün batısındaki derin vadi içindedir. Apollon Mabedine kayalara oyulmuş merdivenlerle çıkılmaktadır. Mabedin hemen yanı başında kehanetin yapıldığı kaynak suyu yer almaktadır. Mabedin arkasındaki alanda da yıkılmış bir Bizans kilisesinin kalıntıları bulunmaktadır.

Kentin akropolü oldukça küçük bir alanda olup kalın bir surla çevrelenmiştir. Sur duvarları da kuzeyde dikdörtgen şeklinde bir kaleyi oluşturur. Güney yönündeki kulenin hiçbir iz bırakmadan yıkıldığı düşünülmektedir.

Akropolün güney-doğu köşesinde ise kayalara oyulmuş, Lykçe yazılı bir heykel kaidesi ile Apollon Sorias kültünü yansıtan rahip listelerini içeren bir stel yer almaktadır.

12.Kyaenai Antik Kenti

Demre ilçe merkezine 20 kilometre mesafede Yavu Köyü sınırları içerisinde yer alan antik kent kayalıklar üzerinde yer almaktadır. Bir Likya Kenti olan Kyaenai’nin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu kesin olarak bilinemese de geçmişinin yer alan kitabelerden M.Ö 4. Yüzyıla kadar uzadığı bilinmektedir.

450 metre uzunluğunda surlara sahip olan kent, üç yönden surlarla çevrilidir. Surlar Roma ve Bizans dönemine mimarisine ait özellikler taşımaktadır. Kentin batı eteklerinde bulunan 25 basamaklı tiyatro Roma dönemi eserler arasında yer almaktadır. Tiyatronun orta bölümü sağlam bir şekilde günümüze ulaşabilmiştir.

Kyaenai Antik Kenti

13.Theimussa Antik Kenti (Üçağız Antik Kenti)

Demre ilçesine bağlı Üçağız Köyü yakınlarında yer alan antik kent bir Likya Kentidir. Kalıntılar genel olarak Üçağız Köyünün iç kısmında yer almaktadır. Daha çok antik çağdan kalma mezar kalıntılarının bulunduğu antik kentte bunun dışında söveleri hala yerinde bir kapı ile alçak bir kayalık üzerinde kule kalıntısı da yer almaktadır.

Theimussa Antik Kenti (Üçağız Antik Kenti)

14.Trysa Antik Kenti ve Heroon Anıtı

Trysa Antik Kenti Kaş-Demre yolu üzerinde Davazlar Köyü’ne 1 kilometre mesafedeki Gölbaşı Mahallesi’ndeki bir tepe üzerinde yer almaktadır. Kentin kalıntıları, yaklaşık 550 metre uzunluğunda bir alana yayılmıştır.  Bu alanın bazı bölümleri teraslanmıştır.  Kentin Kuzey ve batı tarafı ayakta olan düzensiz taşlardan örülmüş, MÖ 5’inci yüzyıla tarihlenen bir surla çevrilidir. Ayrıca sur dışında Trysa Antik Kentinden günümüze ulaşan kalıntılar Heroon’un duvarları, tapınağa ait ufak kalıntı ve çok sayıda lahitdir. Bu lahitlerin çoğu sade olup ya da büst veya hayvan başı şeklinde tepeliklere sahiptirler.

Heroon Anıtı, Antik Likya’da M.Ö 380 yılları arasında inşa edilmiş eski bir mezarın ismidir. Mezar 1841 yılında Julius August Schönborn adında bir öğretmen tarafından Likya’da yaptığı saha araştırması sırasında keşfedilmiştir.

Mezarın kare dış duvarında yer alan figürlü frizler 152 plakadan oluşmaktadır. Bunlar şu anda, Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nde sergilenmektedir. 1882 yılında Otto Benndorf ve Felix von Luschan’ın kazıları ardından, Türk makamlarının izni ile birlikte bu müzeye taşınmışlardır.

Trysa Antik Kenti ve Heroon Anıtı

15.Demre Gezilecek Yerler Hoyran (Sorouda) Nekropolü

Demre ilçesine 15 dakika mesafede Horan Köyü’n de yer alan nekropolde antik kalıntılar ve mezarlar yer almaktadır. Buraya gelerek hem nekropolü gezebilir hem de nekropolü geçtikten sonra kısa bir tırmanışla tüm Kekova Bölgesi’ni tepeden görebileceğiniz seyir alanında hem dinlenebilir hem de manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

16.Simena Ören Yeri (Kaleköy)

M.Ö 4. Yüzyıldan günümüze dek iskan görmüş olan Simena küçük bir Likya Kıyı Kentidir. Günümüzde Kaleköy olarak anılan bölge Simena Antik Kentin kalıntıları üzerine kurulmuştur. Kentin en sağlam kalmış yapısı kalesidir. Kale tüm Kekova ve çevresinin manzaralarına ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’de denizden ulaşılabilen nadir antik kentlerinden biri olan Simena birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir.

Kentte Helenistik dönem sur kalıntıları, Roma dönemine ait harabe yapılar, Bizans dönemine ait kale kalıntıları ve Klasik döneme ait en eski yerleşim izleri yer almaktadır.

Demre Gezilecek Yerler Simena Ören Yeri (Kaleköy)

17.Demre Gezilecek Yerler Andriake Ören Yeri

Demre ilçesine bağlı Myra Antik Kentinin bir liman kenti olan Andriake Ören Yeri agora / plakoma, sarnıç, granarium yapısı, hamamlar, kiliseler, sinagog gibi liman yapıları ile onurlandırma anıtlarından meydana gelmektedir. Andriake Liman Kentine 2012-2014 yılları arasında restorasyon çalışması yapılmış ve 2015 yılı Haziran ayında ziyarete açılmıştır.

Ören yeri ziyaretçi karşılama merkezinden başlamakta olup, granarium (tahıl ambarı) yapısında son bulmaktadır.

Andriake Ören Yeri

MÜZELER

18.Likya Uygarlıkları Müzesi

Müze Demre ilçesine bağlı Myra Antik Kentinin liman şehri olan Andriake Ören Yerinin içinde tarihi binada kurulmuştur. Bu bina MS 129-130 yıllarında inşa edilen Granarium yapısı olup günümüzde müze olarak ziyarete açılmıştır.

Müze sekiz salondan meydana gelmektedir. Salonların içerisinde Likya kentlerine ait eserler ile Likya uygarlığının tanıtımı yapılmaktadır.  Müze binasının ön kısmında Andriake Ören Yerinin liman yapıları ile aslına uygun olarak yapılmış bir Roma ticaret gemisi yer almaktadır. Oldukça ilgi gören Roma Dönemi ticaret gemisinde Antik Çağ’da limana yüklerin nasıl getirildiği canlandırılmaktadır.

Demre Gezilecek Yerler Likya Uygarlıkları Müzesi

DİNİ YAPILAR

19.Demre Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Aziz Nicholas (Noel Baba) Kilisesi

Aziz Nicholas namı diğer Noel Baba Patara’da doğmuş ve Piskoposluk yaptığı Demre sınırlarında ki Myra’da yaşamı son bulmuştur. Haçlı Seferi sırasında da İtalya’nın Bari Şehrinden gelen tüccarlar tarafından kemikleri çalınmış ve Bari adına yaptırılan bazilikaya gömülmüştür. Ancak Noel Babanın sonsuz uykusuna bu kilisede daldığına inanılmaktadır. Bu kilise Myralılar tarafından Noel Baba adına inşa edilmiştir. Farklı dönemlerde tadilat gören kilisenin duvarlarında Aziz Nikolaos’ın gerçekleştirdiğine inanılan mucizeler resmedilmiş. Bu resmedilen mimariler görülmeye değer güzellikler arasındadır.

Demre Gezilecek Yerler Aziz Nicholas (Noel Baba) Kilisesi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*