Gazipaşa Gezilecek Yerler

Gazipaşa Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya iline bağlı Gazipaşa ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Gazipaşa ile ilgi birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gazipaşa’nın bilinen tarihi geçmişi M.Ö 2000’’li yıllara uzanmaktadır. Gazipaşa tarihi ve doğal güzelliği bir arada sunan bir ilçedir. İçerisinde barındırdığı antik kentleri sizleri çok eskiye götürürken, benzeri olmayan Koru Plajı Doğal Havuzlar, Delik Deniz Kral Yolu gibi doğal güzelliklerde sizleri kendisine hayran bıraktırmaktadır.

Gazipaşa Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

DOĞAL GÜZELLİKLER

1.Gazipaşa Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Yalan Dünya Mağarası

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinden yer alan mağaranın geçmişi yaklaşık 5 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Dünya’nın en uzun mağaralarından birisi olan Yalan Dünya Mağarası 4 kilometre uzunluğa sahiptir. Ancak sizler mağarada sadece 450 metre ilerleyebiliyorsunuz. Çünkü rivayete göre 1950’li yıllarda büyük bir göçük meydana gelmiş ve kalan kısım kapanmıştır. O yüzden günümüzde 450 metrelik kısım ziyarete açıktır.

Sıcaklığı 28 derece, nem oranıda %75 olan mağara yaz kış aynı sıcaklık ve neme sahiptir. Mağara içerisinde yer alan ve halen oluşmakta olan dikit ve sarkıtlarda mağarayı yaşayan bir mağara yapmaktadır. Ayrıca mağaraya yapılan farklı renlerde ışıklandırmada hem sizlerin daha iyi mağarayı gezmesini sağlıyor hem de mağaraya ayrı bir güzellik katıyor.

Gazipaşa Gezilecek Yerler Yalan Dünya Mağarası

Bulunduğunuz Konumdan Yalan Dünya Mağarası’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

2.Günnercik Yaylası

Gazipaşa’ya 55 kilometre mesafede 1800 metre rakımda yer almaktadır. Dört bir yanı dağlarla çevrili olan yayla yüzölçümüyle Gazipaşa’nın en büyük düz ovası özelliğini taşımaktadır. Özellikle bahar aylarında havaların ısınmasıyla dağlarda eriyen karlar yaylada 7 bin metrekarelik alanda geçici göl oluşturmaktadır. Nisan ayında oluşmaya başlayan göl, haziran ayı ortalarında tamamen çekilerek yerini yeşilliğe teslim ediyor. Her iki görüntüde yaylaya ayrı bir güzellik katmaktadır.

Gazipaşa Gezilecek Yerler Günnercik Yaylası

Bulunduğunuz Konumdan Günnercik Yaylası’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

PLAJLAR

3.Koru Plajı Doğal Havuzlar

Doğal Havuzlar Gazipaşa ilçesine bağlı Koru Mahallesinde yer almaktadır. Doğal Havuzun kayalıkları Yalıtaşı ismi verilen kayalardan oluşmaktadır. Bu kayalar karayla denizin birleştiği noktada ortaya çıkmıştır. Doğal Havuzlar kendi kendini filtre eden tek deniz olma özelliğine sahiptir. Böylelikle de sizlere temiz ve berrak suda yüzme imkânı sağlamaktadır. Gerek temiz ve berrak suyu, gerekse de manzarası ile hayranlık uyandıran Doğal Havuzlar her yıl yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir.

Gazipaşa Gezilecek Yerler Koru Plajı Doğal Havuzlar

Bulunduğunuz Konumdan Koru Plajı Doğal Havuzlar’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

4.Aysultan Kadınlar Plajı

Gazipaşa-Alanya ilçeleri arasında konumlanan plaj manzarası, sahip uzun kumsalı, berrak denizi ile oldukça rağbet görmektedir. Kadınlara özel olan bu plajda çalışanlarda tamamen kadınlardan oluşmaktadır. Plajda şezlong, şemsiye,  soyunma kabini, wc, duş, ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfe ve seyir terası yer almaktadır.

Aysultan Kadınlar Plajı

Bulunduğunuz Konumdan Aysultan Kadınlar Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

5.Selinus Plajı

İsmini Selinus Antik Kenti’nden alan plajın  sol tarafında Antik Çağ’dan kalma Selinus Kenti, sağ tarafında da bir mağara yer almaktadır. Plaj 2,5 kilometre uzunluğunda ve 150 metre genişliğinde bir sahil şeridine sahiptir. Denizin zemini de kum ve çakıl karışımından oluşmaktadır.

Zemini kum ve çakıl karışımından oluşur. Mavi bayraklı bir plajdır.  Çevresinde duş, wc ve soyunma kabini hizmeti veren bir işletme mevcuttur. Ayrıca plajın hemen yanında da bir kafeterya bulunmaktadır.

Selinus Plajı’na giriş ücretsizdir.

Gazipaşa Gezilecek Yerler Selinus Plajı

Bulunduğunuz Konumdan Selinus Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

6.Kızıl İn Plajı

Gazipaşa ilçe merkezine 4 kilometre mesafede yer alan plaj yaklaşık 500 metre uzunluğunda bir sahil şeridine sahiptir. Gazipaşa’nın en güzel ve en temiz plajlarından olan Kızıl İn yıl içerisinde birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır. Kızıl in Plajı temiz ve berrak deniz, tertemiz kumsalı ve içerisinde barındırdığı kafeteryası ile sizlerin hem eğlenmesine hem de lezzetli bir gün geçirmenize olanak sağlıyor.

7.Delik Deniz Kral Yolu

Gazipaşa’ya 23 kilometre mesafede yer alan antik kent Güneyköy’ün Nohut Yeri mevkiinde yer alan kalenin sol tarafında yer almaktadır. Koya Antiochia Ad Cragum Antik kenti içinden geçilerek gidilmektedir.

Harika bir manzaraya ev sahipliği yapan denize dik ve toprak bir patikadan inilmektedir. Bölgenin etrafı muz bahçeleri ile çevrilidir. Antik dönemde Kral I. Antiochos’un burada denize girmiş bu yüzden buraya Kral Yolu denmiştir. Delik Deniz ismi ise denizin içerisinde bulunan devasa büyüklükteki delik kayadan gelmektedir.

Delik Deniz Kral Yolu gerek muhteşem doğası gerek turkuaz rengi berrak suyu ile sizleri kendisine hayran bıraktırıyor.

Gazipaşa Gezilecek Yerler Delik Deniz Kral Yolu

Gazipaşa ilçesinde yer alan diğer plajlar ise;

  • Muzdenizi Plajı
  • Gazipaşa Beachleri (Bıdı Bıdı Beach, Nanu Beach, Tyana Beach)

Bulunduğunuz Konumdan Delik Deniz Kral Yolu’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

ANTİK KENTLER

8.Aytap (Iotape) Antik Liman Kenti

Gazipaşa-Alanya sınırında yer alan Antik Kent Gazipaşa ilçesine 10, Alanya ilçesine de 33 kilometre mesafededir. Bir Kilikya kıyı şehri olan kent ismini M.S 38-72 yılları arasında yaşamış olan Kommagene Kralı IV. Antiochus’un karısı lotapeden almıştır.

Antik Kentte akropol, heykeller, bazilika, yazıtlar, anıtsal mezarlar,  ve hamam yer almaktadır. Kentin yapıları büyük ölçüde tahrip olsada hamam oldukça sağlam bir şekilde günümüze ulaşabilmiştir. Hatta hamamın kanalizasyon sistemi bile halen ayaktadır.

Girişi ücretsiz olan Antik Kente gelerek ayakta kalabilmiş tarihi yapıları yakından inceleyebilir ve sonrasında güneyinde yer alan kumsala inerek denize girebilir ve deniz kum, güneşin keyfini çıkartabilirsiniz. Tarihi, denizi ve yeşili bir arada tutan antik kent gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Gazipaşa Gezilecek Yerler Aytap (Iotape) Antik Liman Kenti

9.Selinus Antik Kenti

Gazipaşa ilçesi sınırlarında yer alan Antik Kentin tarihi geçmişi M.Ö 6. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Kent Helenistik, Roma ve Bizans Dönemlerinde yerleşim görmüştür.

Roma İmparatorlarından Trijan’ ın bu kente ölmesinden dolayı kent bir dönem Trajanapolis ismi ile anılmıştır. Roma yerleşiminin yoğun olduğu kentte Orta Çağ Kalesi, Agora, Büyük ve Küçük Hamam, Şekerhane Köşkü ve Anıtsal Mezarlar günümüzde görülebilen mimari yapılardır. Ancak Akrapol içerisinde kilise ve sarnıç günümüze kadar gelmiş en önemli yapılardır. Kentte yer alan diğer yapılar ise sahilde ve yamaçta bulunmaktadır. Bu yapılar arasında da hamamlar, agoralar, Selçuklu Köşkü, su kemeri ve Nekrapol alanı yer almaktadır.

Selinus Antik Kenti

Bulunduğunuz Konumdan Selinus Antik Kenti’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

10.Antiocheia Ad Cragum (Güney Kalesi Antik Kenti)

Gazipaşa ilçesine 18 kilometre mesafede ki Güneyköy Nohut Yerinde konumlanmaktadır. Antik kentin kalıntıları denize doğru dik inen üç tepe üzerinde bulunmaktadır. İsmini Kommegene Kralı IV.Antiochos’tan alan antik kent antik çağda “Dağlık Klikya” olarak bilinen bölgenin sınırları içinde yer almaktadır. Roma ve Bizans Döneminde yerleşim görmüş olan kentten günümüze ulaşabilen yapılar sütunlu cadde, kilise, hamam, agora, anıtsal kapı, tapınak, orta çağ kale surları ve nekropol alanındaki anıt mezarlar ve triconhos’dur. Antik Kentin hemen kıyısında, deniz kenarındaki tepelikte de Güney Kalesi yer almaktadır.

Antiocheia Ad Cragum (Güney Kalesi Antik Kenti)

Bulunduğunuz Konumdan Antiocheia Ad Cragum (Güney Kalesi Antik Kenti)’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

11.Cestrus (Macar) Antik Kenti

Gazipaşa İlçesi’nin 6 kilometrem güneydoğusunda yer alan antik kent 350 metre yükseklikte konumlanmaktadır. Yaklaşık 400 metrekarelik bir alana yayılmış olan antik kent surun çevrelediği plato üzerinde geniş bir agora, Vepasianus’ a ait olduğu sanılan bir tapınak, güneyinde Antonius tapınağı ve agoranın doğusunda bir anıtsal mezardan oluşmaktadır.

12.Adanda Kalesi (Lamos Antik Kenti)

Gazipaşa ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer alan kale sarp bir dağın zirvesinde kurulmuştur. Antik dönemdeki ismi ise Cilicia Aspera olan kale mimarisi ve işçiliği ile hayranlık uyandırmaktadır. Kalenin içerisinde de tapınak kalıntıları, mezar taşları ve bir sarnıç kalıntısı bulunmaktadır. Sizlerde Adanda Kalesine gelerek bu ihtişamlı yapıyı inceleyebilir ve sonrasında da manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz.

Bulunduğunuz Konumdan Adanda Kalesi (Lamos Antik Kenti)’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

13.Nephelis (Muzkent)

Kent üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölüm; Ala Kilise olarak bilinen düzlükte yer alan yapı kalıntısı, İkinci Bölüm; Akrapol ve yamaçları, Üçüncü Bölüm de; Kentin kuzey kısmıdır. Bu kısım tahrip olmuş tek bir yapının bulunduğu yerdir. Kentin ayrıca geniş bir akrapolü ve taş yatağı vardır.

Gazipaşa Gezilecek Yerler Nephelis (Muzkent)

Bulunduğunuz Konumdan Nephelis (Muzkent)’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

TARİHİ YAPILAR

14.Kahyalar Köprüsü (Bıçkıcı Köprüsü)

Gazipaşa ilçesine bağlı Kahyalar Mahallesinde Bıçkıcı Çayı üzerinde yer alan köprü Osmanlı öncesi beylikler dönemine aittir. Bıçkıcı Köprüsü olarak da bilinen yapı yıllar önce sel sularından dolayı büyük hasar görmüştür. Yeniden hayata kazandırılması için köprüye restorasyon çalışmaları başlatılmış ve 2020 yılında tamamlanarak yeniden hizmete açılmıştır.

15.Gazipaşa Gezilecek Yerler Halil Limanı

Alanya-Gazipaşa sınırında yer alan liman İotape Antik Kenti’nin Chasasıdır. Apsis kısmı büyük oranda sağlam kalmış 31.30 metre uzunluğunda bir bazelika harabesi vardır. Apsisin iç kısmında mozaikten yazılmış yazı izleri mevcuttur. Bazelikanın dışında mezar yapıları deniz kenarındaki evler ise kuzeyde yer almaktadır.

Bulunduğunuz Konumdan Halil Limanı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

16.Balıkçı Barınağı Limanı(Gazipaşa Limanı)

Gazipaşa ilçe merkezine yakın bir konumda bulunan limana ulaşım oldukça kolaydır.

Birçok medeniyet tarafından kullanılmış olan liman, günümüzde hala teknelerin park ettiği bir bölge olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Akdeniz bölgesinde bulunan diğer doğal limanlara göre daha küçük bir yapıya sahip olan liman Gazipaşa Limanı olarak da bilinmektedir. Sizlerde bu limana gelerek balık tutabilir, çevresinde bulunan tesislerden yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı giderebilir, doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Bulunduğunuz Konumdan Balıkçı Barınağı Limanı(Gazipaşa Limanı)’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

17.Gazipaşa Gezilecek Yerler Bıçkıcı Manastırı

Gazipaşa ilçesinin güneyinde, oldukça yüksek bir yerde konumlanan manastıra ulaşım oldukça zordur.  Alanda Erken Bizans dönemiyle tarihlendirilen manastır yapı kalıntıları yer almaktadır. Tüm yapılar yerel moloz taşlardan bol harçlı yapılmış ve tüm yapıların merkezinde üç motifli dairevi apsisli bir bazilika vardır. Sadece kuzey duvar ayakta kalmıştır. Kilisede en az iki ya da üç yapı evresi görünmektedir. Bu yapı daha sonra sarnıca dönüştürülmüştür.

Bıçkıcı Manastırı

Bulunduğunuz Konumdan Bıçkıcı Manastırı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

18.Orta Çağ Kulesi-Bıçkıcı

Kule, Bıçkıcı Manastırının batı tarafındaki sahil düzlüğünde yer alan iki katlı moloz taş duvar örgülü yapıdır. Kareye yakın planlı olan kule beşik tonozla örtülüdür. Kulenin alt kattaki batı ve doğu duvarları yıkılmıştır. Batı üst kat duvarında ve güneyde birer pencere bulunmaktadır.

19.Doğanca Kaya Mezarları

Gazipaşa ilçesine bağlı Doğanca Köyünde yer alan Kaya Mezarlarının Lidyalılar Döneminden kaldığı düşünülmektedir. Günümüzde ne yazık ki defineciler tarafından tahrip edilen Kaya Mezarlarının bir an önce turizme kazandırılması gereklidir.

Doğanca Kaya Mezarları

Bulunduğunuz Konumdan Doğanca Kaya Mezarları’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

20.Gazipaşa Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Hasdere Köyü

Gazipaşa ilçe merkezine yaklaşık 5 kilometre mesafede yer alan Hasdere Köyü Gazipaşa İlçesi’nin ilk yerleşim yeridir. Hasdere Köy’de yöre mimarisini yansıtan sivil mimarlık örnekleri yer almaktadır. Türbe, çeşme, medrese bu tarihi yapılardan bazılarıdır.

Bulunduğunuz Konumdan Hasdere Köyü’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın