Hatay Gezilecek Yerler – En Detaylı Haritalı 60+ Yer

Hatay Gezilecek Yerler yazımızda, Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan ve Gaziantep, Adana, Osmaniye ile komşu olan ülkemizin en kalabalık 13. şehri arasında yer almaktadır.

Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden olan Hatay’ın iskanı M.Ö yüz binli yıllara dayanan orta peolotik döneme kadar uzanmaktadır. Yıllar boyu farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Hatay’da geçmiş döneme ait birçok kalıntılar mevcuttur olup görülmesi gereken yerler arasındadır

Kendi başına bir devlet olan Hatay 1939 Türkiye’ye katılarak şehir Türk bayrakları ile süslenmiştir. UNESCO tarafından ‘Barış Kenti’ seçilen Hatay ayrıca üç büyük dinin hoşgörü ile yaşadığı kardeşlik şehridir.

Hatay tarihi güzelliklerinin yanı sıra yaylaları, gölleri, şelaleleri, kaplıcaları, plajları ile de ön plana çıkmaktadır. Ayrıca yemekleri ile de ünlü olan Hatay mutfağından birbirinden lezzetli yemeklerini tadarak güne başlayabilir ve gezi rotanızı oluşturabilirsiniz.

Hatay gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.

YAZI İÇERİĞİNİ

Doğal Güzellikler

1.Hatay Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Gölbaşı Gölü

Hatay Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında Kırıkhan ilçesinde yer alan Gölbaşı Gölü eşsiz manzarası ile hayran bırakırken doğa ile iç içe vakit geçirmenize olanak sağlamaktadır. Dilerseniz balığınızı tutabilir dilerseniz de göle karşı manzara da sevdiklerinizle hoş sohbet vakit geçirebilirsiniz.

Hatay Gezilecek Yerler Gölbaşı Gölü

2.Yenişehir Gölü

Reyhanlı ilçesinde yer alan Yenişehir Gölü yapay bir göl olup etrafındaki Selvi, çınar, okaliptüs gibi farklı ağaç türlerini içinde barındıran, asma köprüsü, sandalları ile güzelliğini gözler önüne seren yazları oldukça kalabalık olan göl konumdadır.

Ayrıca gölün alt kenarında bulunan tarihi değirmeni, su kanalı, lokantası, çay bahçeleri ile hem dinlenebileceğiniz hem de gölün manzarasının ve sahip olduğu atmosferin tadını çıkartabileceğiniz alanlar mevcuttur.

Hatay Gezilecek Yerler Yenişehir Gölü

3.Harbiye Şelaleleri

Hatay ilinin Defne ilçesine bağlı Harbiye Mahallesinde yer alan şelaleler şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Harbiye şelalelerin Antik Çağda ki isimleri, Pallas, Kastalia ve Saramanna olup şelalenin oluşumu ise efsaneye göre Dapne’nin gözyaşlarından meydana gelmiştir. Ayrıca vadinin güneyinden çıkan kaynaklar şelaleyi oluşturduktan sonra Asi nehrine kavuşmaktadır. Atmosferiyle sizi hayran bıraktıracak harbiye şelalelerinde manzarasına karşı dinlenebileceğiniz ve farklı lezzetleri tadabileceğiniz restoran, küçük çay bahçeleri ve yöresel ürünlerin satışa sunulduğu tezgahlar yer almaktadır. Harbiye şelalelerinde hem doğa ile iç içe vakit geçirebilir hem de manzaraya karşı mekanlarda vakit geçirebilir ve şelalenin muhteşem görünüşünde harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Hatay Gezilecek Yerler Harbiye Şelaleleri

4.İskenderun Sahil Kordonu

Temiz havası, masmavi denizi, yeşil alanı ile hayranlık uyandıran kordon boyunca yürüyüş ve koşunuzu yapabilir, oturma banklarında sahile karşı gün batımını izleyebilir veya çocuklar için ayrılmış oyun alanlarında çocuklar eğlenirken sizler de sevdiklerinizle hoş sohbet vakit geçirebilirsiniz. Çevresinde cafe ve restoranların mevcut olduğu sahil de farklı lezzetleri tadabilir veya günün yorgunluğunu bir kahve eşliğinde atabilirsiniz.

Hatay Gezilecek Yerler İskenderun Sahil Kordonu

5.Hatay Gezilecek Yerler Karamağara

Hatay’ın Yayladağ ilçesine bağlı Yayıkdamlar köyüne 7 kilometre uzaklıkta yer alan mağara 200 metrekare alana sahip olup denizden 100 metre yukarıda yer almaktadır. Balıkçıların ve çobanların barınma yeri olarak da kullanılan mağaranın içerisinde ateş yakıldığı için tavanı kararmış ve ismini buradan Karamağara olarak almıştır. Denizi ise son derece berrak olup yüzülebilmektedir. Ayrıca deniz kenarında çıkan su idrar yolu rahatsızlıkları, cilt hastalıkları gibi rahatsızlıklara şifa olmaktadır.

Hatay Gezilecek Yerler Karamağara

6.Beşikli Mağarası

Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Çevik köyünde yer alan ve 300 hektarlık alana sahip Seleukeia Pieria(Pieria’daki Seleukeia) antik kentinin önemli kalıntılarından olan Beşikli Mağarası kayaya oyulmuş mezar görünümündedir. İsmini ise yöre halkı tarafından mezar adasının içinde yan yana ve aynı boyutlarda olacak şekilde işlenen üzeri düz çatılı iki taş sandukalı mezardan almıştır. Ayrıca 18. Ve 19. Yüzyıl dönemine ait seyyahlar kitaplarında bu alanı Krallar Mezarı olarak anlatmış ve W.Barlett de resimlerini çizmiştir.

Beşikli Mağarası

7.Sarıseki Mağarası

İskenderun ilçesine bağlı Sarıseki Mahallesi Azganlık Köyünde yer alan mağara yarasalar tarafından yerleşim alanı olarak kullanılmasından dolayı halk tarafından Kuş Mağarası olarak da bilinmektedir. 1300 metre denizden yüksekliği, panoramik görüntülere ev sahipliği konumuyla ve mağara içerisinde yer alan dikit ve sarkıtlarla görenlere hayranlık uyandırmaktadır.

Sarıseki Mağarası

8.Hatay Gezilecek Yerler Damlataş (Sincan) Mağarası

Payas ilçesine bağlı Sincan Köyü yakınlarında bulunan mağara karstik mağara özelliğine sahip olup Nur Dağları yamaçlarında 542 metre yüksekliğinde ve 95 metre uzunluğundadır. 120 milyon yıllık olduğu düşünülen mağara gelişimini tamamlamış fosil mağara olup içerisinde dikit ve sarkıtlar mevcuttur.

Hatay Gezilecek Yerler Damlataş (Sincan) Mağarası

9.Atik Yaylası

Hatay’ın Belen ilçesinde yer alan yaylada çam, çınar ağaçları mevcut olup meyve bahçelerinin güzelliği ile de süslenmiştir. Ayrıca etrafında ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz bakkallar ve kır kahveleri bulunmaktadır. Yerleşim alanlarına ve denize yakınlığı yüzyıllardır yayla olarak kullanılan alanda ayrıca Atik suyunun kaynağı da yer almaktadır. Atik yaylasında hem manzaranın tadını çıkarıp hem de doğa ile iç içe harika bir gün geçirebilirsiniz.

Atik Yaylası

10.Batıayaz Yaylası

Samandağ ilçesinde yer alan yayla sahip olduğu doğal güzelliği ve temiz havası ile oldukça ilgi görmekte ve yılda birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Yöre halkı tarafından piknik alanı olarak kullanılan yaylada pikniğinizi yapabilir ve doğa ile iç içe harika bir gün geçirebilirsiniz.

Batıayaz Yaylası

11.Hatay Gezilecek Yerler Güzel Yayla

Hatay’ın Belen ilçesinde yer alan yayla yüzyıllardır yayla geleneğini sürdüren ve adına türkülerin şiirlerin yazıldığı bir doğa harikasıdır. Denize yakın olması sebebiyle sıklıkla tercih edilen yayla kır çiçekleri ve çam ağaçları ile kaplı olmasıyla güzelliğine güzellik katmaktadır. İçerisinde yer alan ve İskenderun Körfezi’nin güzel manzaralarını izleyebileceğiniz seyir terasında harika fotoğraflar çekilebilirsiniz. Ayrıca kamp kürara doğa ile iç içe vakit geçirebilir veya sevdiklerinizle hoş sohbet vakit geçirerek pikniğinizi yapabilir ve sonrasında temiz havada yürüyüş ve gezinti yapabilirsiniz.

Yaylada yer alan pansiyon tipi evlerde de konaklayabilir, yeme içme ihtiyaçlarınızı bünyesinde bulunan mekanlardan da sağlayabilirsiniz.

Hatay Gezilecek Yerler Güzel Yayla

12.Musa Ağacı

Hıdır Bey Köyü’nün merkezinde yer alan ağaç yaklaşık 1000 yaşında olduğu düşünülmekte olup halk arasında 2000-3000 yaş aralığında olduğu söylenmektedir. Halk arasında anlatılan efsaneye göre; Hz. Hızır ve Hz. Musa Samandağ’daki buluşmasından sonra birlikte Hıdır Bey Köyü’nün yanındaki Musa Dağına çıkmak üzere yola koyulurlar. Hz. Musa, ağacın bulunduğu alana geldiğinde çok susar ve bastonunu şimdiki ağacın olduğu yere bırakarak dereye su içmeye gider. Su içtikten sonra yeniden yola koyulurlar ama Hz. Musa bastonunu unuttuğunu anlayarak döner ve döndüğünde bastonunun yeşerdiğini ve bir fidan haline dönüştüğünü görür.

Hem devasa görünüşü hem de hikayesi ile oldukça dikkat çeken Musa Ağacı birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Musa ağacını yakından görerek devasa çınar ağacının gölgesindeki oturma yerlerinde oturarak çayınızı içebilir, yöresel ürünlerin satışa sunulduğu tezgahlardan alışverişiniz yapabilir ve Defne yolunda yürüyüşünüzü yapabilirsiniz.

Musa Ağacı

13.İskenderun Millet Parkı

Toplam 50 dönüm alan üzerine kurulu olan Millet Parkı 2019 yılında hizmete açılmıştır. İçerisinde yer alan yürüyüş ve koşu parkuru, bisiklet yolu, basketbol ve voleybol sahası, anfi tiyatro, yazlık sinema, kermes alanı, yapay gölet ve 750 araç kapasiteli otopark yer almaktadır. Millet parkına gelerek farklı alanlarda hem ailecek eğlenceli vakit geçirebilir hem de geniş alanı ile sakin bir gün geçirebilirsiniz.

İskenderun Millet Parkı

14.Büyük Antakya Parkı

Hatay’ın Antakya ilçesinde yer alan park 52 bin metrekare alanı ile ilin en büyük parkı olma özelliğine sahip olup içerisinde şehrin simgesi olan defne ağacı başta olmak üzere çamdan akasyaya, palmiyeden süs eriğine birçok bitki örtüsü yer almaktadır. Ayrıca sahip olduğu yeşil alanı, oturma yerleri, oyun alanları, yürüyüş ve koşu parkuru, süs havuzu ve piknik alanları ile ailecek hem eğlenebilir hem de dinlenebilirsiniz.

Büyük Antakya Parkı

15.Vakıflı Köyü

Hatay’ın Samandağ ilçesinde 4 kilometre uzaklığında yer alan köy Türkiye’nin tek Ermeni köyü olma özelliğine sahip ve bu özelliğini halen sürdürebilmektedir. Köyün tamamı Ermeni asıllı Türk vatandaşlardan oluşmasının yanı sıra organik tarım yapılması ile de dikkat çekmekte ve ilgi görmektedir. Geleneklerin halen sürdüğü köyü ziyaret ederek doyumsuz manzarasını izleyebilir, temiz havasını içinize çekebilir ve organik tarımı yakından gözlemleyebilirsiniz.

Vakıflı Köyü

16.Hatay Gezilecek Yerler Arsuz

Amanos Dağları ve Akdeniz kıyısı arasında yer alan ve Hatay’ın ilçelerinden olan Arsuz bozulmamış yapısıyla tam bir doğa harikası. Nardüzün’den Domuzburnu’na kadar uzanan vadi ve ovalarla çevrili yazlık köyün içerisinden Arsuz Nehri denize dökülmektedir. Nehir kenarında yer alan cafe ve restoranlarda manzara eşliğinde farklı lezzetleri tadabilir veya sevdiklerinizle hoş sohbet eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz. Denizi, kendine özgü yemekleri, tarihi, doğal ve kültürel güzelliğin ön planda olduğu Arsuz ilçesinde gezilecek yerleri okumak için tıklayınız.

Hatay Gezilecek Yerler Arsuz

Plajlar

17.Arsuz Plajı

Hatay’ın Arsuz ilçesinde yer alan plaj Akdeniz’in eşsiz güzellikteki doğal plajlarından olup yılda birçok yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Berrak ve temiz suyu, ince kumu, deniz suyunun sıcaklığı ve yakınlarında dalgakıran olmasından dolayı dalgasız olan denizi ile kendisini diğer plajlardan ayırarak bu özellikleri ile ön plana çıkmaktadır.

Ayrıca sahil boyunca bulunan et ve balık lokantalarında farklı lezzetleri tadabilir veya bar, cafe ve restoranlarında harika manzarasına karşı yeme içme ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Arsuz plajında sığ olmasından dolayı çocuklarla da harika vakit geçirebilir, ince kuma sahip kumsalında güneşlenebilir ve manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz.

Arsuz Plajı

18.Hatay Gezilecek Yerler Karaağaç Plajı

İskenderun merkeze yakınlığı ile sıklıkla tercih edilen plaj ağaçlık alanı ve çocuk oyun alanı ile de oldukça ilgi görmektedir. Karaağaç plajında yüzebilir kumsalında güneşlenebilir ve piknik alanında pikniğinizi yaparak deniz kum ve güneşin tadını çıkartabilirsiniz.

Hatay Gezilecek Yerler Karaağaç Plajı

19.Micana Rhous Beach

Özel işletmeye sahip olan plajın berrak ve temiz suyu, ince kumu ve manzarası ile sizlere kendisini hayran bıraktırıyor. Micana Rhous Beach’de yer alan cafe ve restoran bölümünde farklı lezzetleri tadabilir, plajında deniz kum ve güneşin tadını çıkartarak manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz.

20.Hatay Gezilecek Yerler Gülcihan Plajı

İlçe merkezine 9 kilometre uzaklıktaki Gülcihan Mahallesinde yer alan plajın uzunluğu 500 metre iken genişliği 50 metreyi bulaktadır. Denizi çakıl ve taştan oluşan Gülcihan sığ olup çocuklar ve yüzmeyi bilmeyenler için ideal boyuttadır.  Özellikle sarı kumsalı ile dikkat çeken plajda kumun her hastalığa iyi geldiği söylenmektedir.

Hatay Gezilecek Yerler Gülcihan Plajı

21.Gözcüler Plajı

Arsuz merkezde yer alan plajın sahili kum ve çakıl karışımından olup denizi hafif dalgalıdır. Çevresinde otel ve pansiyonların yer aldığı plajda konaklama ihtiyacınızı karşılayabilir ya da kamp severler kamp alanlarında çadırlarını kurarak denizin dalgası sesi eşliğinde harika bir gün geçirebilir. Girişi ücretsiz olan plajda şezlong ve şemsiye ücreti alınmaktadır.

Ayrıca Gözcüler Plajı bölgesinde her yıl düzenlenen ve 4 gün süren ‘Milyonfest Festivali’ne katılarak sınırsızca eğlenebilir konserlerin tadını çıkartabilirsiniz.

Kaplıcalar

22.Erzin Başlamış Kaplıcaları

Erzin ilçesine bağlı Başlamış Köyün’de yer alan kaplıcalar özeliikle yaz döneminde ziyaretçi akımına uğramaktadır. Amanos Dağının eteğinde ilçeye 3 kilometre uzaklıktaki Erzin kaplıcaları içmece olarak da kullanılmaktadır. Sıcaklığı 24 derece olan sular magnezyum, sülfat, bikarbonat ve karbondioksit minareleri ile birçok hastalığa şifa olmaktadır. Böbrek ve idrar yolları, metobalizma, sindirim sistemi gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

Kaplıcalara gelerek hem şifa bulabilir hem de Çam, meşe, maki ve karışık orman örtüsüne sahip çevresi ile güzel bir gün geçirebilirsiniz. Ayrıca çevresinde belediyeye ait 150 yatak kapasiteli motel yer almakta olup konaklayabilme ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz.

Erzin Başlamış Kaplıcaları

23.Hatay Gezilecek Yerler Hamamat Kaplıcaları

Hatay İl’inin en büyük kaplıcalarından olan Hamamat Kaplıcaları Kumluda yer almakta olup suyun sıcaklığı 37 dereceyi bulmaktadır. Ayrıca ülkemizde kükürt oranı en yüksek olan kaplıca içerisindeki faydalı minarelleri ile de birçok hastalığa şifa olmaktadır.

24.Kisecik Şifalı Suyu

Hatay Mekeze bağlı Kisecik köyünde yer alan şifalı sular içmece olarak da kullanılmaktadır. Kronik romatizmal, nevrit, nevralji hastalıklarına şifa olurken içmece olarak kullanıldığında da mide rahatsızlıkları ve idrar yolu hastalıklarına iyi gelmektedir.

Kisecik Şifalı Suyu

Tarihi Yapılar

25.Eski Antakya Evleri

Antakya’nın kendine özgü dar sokaklarında hayat bulan tarihi evlerin yapımı yaklaşık 2 asır öncesine dayanmakta ve Anadolu mimarisinin ön planda olduğu süsleme ve işçilik görülmektedir. Eski Antakya Evleri genellikle iki katlı olup taş, kerpiç ve ahşaptan yapılmıştır. Cepheleri güney ve batıya dönüktür. Bu evlerin en önemli özelliği ise cephe tarafında bulunan ahşap direkli önü açık sofralardır. Ayrıca evlerin çoğu geniş avluya sahip olup avlunun içerisinde su kuyusu, havuz, meyve ağaçları ve çiçeklerle süslenmiş bahçeleri bulunmaktadır.

Eski Antakya Evleri

26.Antakya Kalesi ve Surları

Dünya’nın en önemli yapıları arasında bulunan kale Büyük İskender’in generallerinde Seleucos I. Nikator tarafından M.Ö 300 yıllarında yaptırılmıştır. Ayrıca 12 kilometre uzunluğundaki surların 360 kuleden yapıldığı düşünülmektedir. Seleukos, Bizans, Haçlı, Selçuklu ve son olarak da Osmanlı döneminde kullanılan kale günümüze kadar ulaşabilmiş yapılar arasındadır. Günümüze kadar sayısız deprem ve savaş gören kale harap olsa da ayakta kalan kısımları için görülmeye değer yerler arasındadır. Bugün ayakta kalan duvarların büyük kısmı M.S 6. yüzyılda Bizans imparatoru olan Justianus tarafından yaptırılmıştır.

Antakya Kalesi ve Surları

27.Titus Tüneli

Titus Flavius Vespasianus tarafından günümüzden 2000 yıl önce yaptırılan ve yapımı yüzyılı aşkın bir zaman alan tünel tam bir mühendislik harikası. Roma döneminde sel sularından korunmak için yaptırılan tünelin uzunluğu 1380 metre olup yüksekliği 7 metre genişliği de 6 metredir. Ayrıca 2014 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici listesine eklenmiştir. Ayrıca tünelin 100 metre ilerisinde mimarisi ve dekorasyonuyla dikkat çeken yazımızda bahsettiğimiz Beşikli Mağara yer almaktadır.

Titus Tüneli

28.Payas Kalesi

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesinin batısında yer alan kale kıyıdan 700 metre uzaklıkta olup, etrafı hendekle çevrilidir.

Haçlı seferleri sırasında Cenevizliler tarafından sekiz kuleli olarak inşa ettirilen kale daha sonra Osmanlı hakimiyetine geçmiş ve harap olan kale yeniden onarılamayacak durumda olması sebebi ile plana sadık kalınarak Mimar Sinan tarafından yeniden yapılmıştır. Plana bakıldığında Mimar Sinan’ın kaleyi külliyenin bir parçası olarak değerlendirdiği ve külliyeyi inşa ederken kaleyi de hesaba kattığı anlaşılmaktadır.

Kıbrıs’ın fethinden sonra kalenin değeri artmış ve Osmanlı için adeta üs olmuştur. Yapıldığı dönemde karakol ve ileri sefer karargâhı olarak kullanılan kale ayrıca Namık Kemal’in Kıbrıs’a sürgüne götürülürken Payas Kalesinde tutulduğu bilinmektedir. Cumhuriyetin ilk yıllarında da hapishane ve karakol olarak kullanılmış olan kale yıllara meydan okuyan mimarisi ile günümüze sağlam olarak ulaşmıştır.

Payas Kalesi

29.Hatay Gezilecek Yerler Kurşunlu Han

Antakya’da yer alan 15 hanın içerisinde en eskisi olan Kurşunlu Han 1660 yılına doğru Köprülü Mehmet Paşa tarafından Sürre alayının ağırlanması için yaptırılmıştır. Üst örtüsü kurşunla kaplı olduğu için Kurşunlu Han ismini almıştır. Antakya şehir merkezindeki ki Cuma Pazarında yer alan hanın içerisinde şu an farklı dükkanlar mevcut olup hem alışverişinizi yapıp hem de mimarisini yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz.

Hatay Gezilecek Yerler Kurşunlu Han

30.Hatay Gezilecek Yerler Darb-ı Sak Kalesi

Kırıkhan-Hassa Yolu üzerinde yüksek bir tepede yer alan kale günümüze kadar gelebilmiş olup harika manzaraya ev sahipliği yapmaktadır. Üçgene yakın planda yapılan kalenin etrafı taş duvarla çevrili olup Halep yolunun güvenliğini sağlamak amacı ile yapılmıştır.

Günümüze kadar sağlam ulaşmış yapıyı ziyaret ederek harika manzarasında da güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Hatay Gezilecek Yerler Darb-ı Sak Kalesi

31.Bakras Kalesi

Belen ilçesine bağlı Örençay Köyünde yer alan kale Kızıldağın eteğinde bulunmaktadır. Helenistik Dönemde Anadolu-Suriye-Mısır yolunu kontrol etmek amacı ile yapılan Bakras Kalesi Romalılar, Bizanslılar, Haçlılar zamanında da onarılarak kullanılmaya devam etmiştir. Günümüzde ulaşabilmiş yapı görülmeye değer yerler arasındadır.

Bakras Kalesi

32.Hatay Gezilecek Yerler Koz Kalesi

Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı olan Kozkalesi köyü yakınlarında yer almaktadır. Kürşat Kalesi ve Kuseyr Kalesi olarak da bilinen kale Hatay’ın en önemli tarihi miraslarındandır. Haçlılar ve Bizanslılar döneminde aktif olarak kullanılan kale Antakya’nın güney bölgesini güvence altına almak için inşa edilmiştir. İlk kez Memlük ordusu tarafından kuşatılan köprü 43 bin metrekarelik alana sahip olup kalenin içerisinde 300 metrelik cirit alanı mevcuttur. Arıca su deposu, hamam, cephanelik, gözetme yerleri ve askeri koğuş yerleri de bulunmaktadır. Kalenin iki burcu bulunmakta olup biri 28 metre uzunluğunda olup diğeri 23 metre yüksekliğindedir. Antakya Müzesi tarafından koruma altına alınan kaleyi ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

Hatay Gezilecek Yerler Koz Kalesi

33.İssos Antik Kenti

Hatay’ın Erzin ilçesine bağlı Gözeneler mevkiinde yer alan Antik Kent Helenistik dönemde kurulmuş olup Roma döneminde varlığını sürdürmüştür. 2006 yılında başlanan ve diğer yıllarda da devam eden kazı çalışmalarında ilk olarak Geç Roma dönemine ait dükkanlar, hamamın ısı bölümleri, havuz su sistemleri ve Artemis’e ait birçok kalıntı çıkartılmıştır.

Günümüzde antik şehir kalıntılarının ve su kemerlerinin bulunduğu alanı ziyaret ederek kalıntıları yakından inceleyebilirsiniz.

İssos Antik Kenti

34.Kızlar Sarayı

Tampon bölge olarak geçen Reyhanlı-Halep asfaltı üzerinde bulunan sarayın Bizans dönemine ait olduğu düşünülmektedir. O dönemlerde saray bölgeyi kontrol altında tutan bir merkez olarak kullanılmıştır. Girişine ise iki taraflı kesme iri blok taşlardan oluşan geçitten girilmektedir. Maalesef ki günümüze sağlam ulaşamasa da kalıntıları mevcut olup kilise, mezar odası, su deposu, çeşitli odalara ait kalıntılar mevcut olup görülmeye değer yerler arasındadır.

Kızlar Sarayı

35.Haron Cehennem Kayıkçısı

St. Pierre Kilisesine 10 dakika mesafede bulunan ve mitolojide ‘Cehennem Kayıkçısı’ olarak adlandırılan kaya kabartması bir eserdir. Helenistik dönemde Antiochus IV Epiphanes (M.Ö 175-164) döneminde yapılmıştır. Eserin yapılma amacı o dönemde veba salgının durdurulma amacı ile çok sevilen kimseler için kayalar yontulmuş ve salgının durması ile kabartma yarım kalmıştır. Tamamlanan kısmı ile görülmeye değer eserler arasında olan kayayı yakından görerek inceleyebilirsiniz.

Haron Cehennem Kayıkçısı

36.Hatay Gezilecek Yerler Traianus Su Kemeri (Kandra)

Roma İmparatoru Traianus tarafından Harbiye Çağlayanlarından Antakya’ya su getirmek amacıyla yaptırılmıştır. Halk arasında Memekli Köprü olarak da bilinen kemer 9 kilometre uzunluğundadır. Ne yazık ki birçok kısmı tahrip olsa da kalan kısımları için görülmeye değer yapılar arasındadır.

Hatay Gezilecek Yerler Traianus Su Kemeri (Kandra)

Dini Yapılar

37.Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

1574 yılında Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan külliye Osmanlı mimarisinden izler taşımaktadır. Külliye; kervansaray, cami, medrese, pazar ve hamamdan oluşmakta olup Dörtyol ilçesinin Payas bölgesinde yer almaktadır.

Külliyenin ortasında yer alan Pazar yeri üzeri tonozla örtülü olup iki tarafında dükkanların yer aldığı dört kapılı bir mekândır. Kervansaraya ise pazarın doğu tarafından girilmekte ve bir avlu çevresinde üzeri kubbeli hücre şeklinde odalardan meydana gelmektedir. Hamamda pazarın kuzeybatı bölümüne bitişik kırmızı ve siyah taşlardan yapılmış sıcak, ılık ve soğuk olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Son olarak cami ve medrese ise avlunun güneybatısında yer almakta olup yüksek bir kubbe ile inşa edilmiştir. Caminin kuzey bölümünde yer alan ve kapıları avluya açılan 14 kubbeli oda ise medrese eğitimi görenler için inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinden izler taşıyan yapıyı ziyaret ederek mimarisini yakından izleyebilirsiniz.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

38.Kanuni Külliyesi

Belen ilçesinde yer alan Külliye Kanuni Sultan Süleyman’ın 1553 Mısır Seferleri sırasında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Yörenin yerleşime açılmasını sağlamasından dolayı önemli yere sahip olan külliye Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır.

Kanuni Külliyesi

39.Nihal Atakaş Camii

4 Ocak 2019 yılında iş adamı Recep Atakaş tarafından eşi Nihal Atakaş adına yaptırılan cami İskenderun sahilde bulunmaktadır. Tek örneği Macaristan’ın başkenti olan Budapeşte’de bulunan cami, İskenderun Sahil Kordon’unda Osmanlı-Selçuklu mimarisi ile modern mimari birleştirilerek körfezin gerdanlığı olacak şekilde inşa edilmiştir. Şehrin simgelerinden olan bu camiyi mutlaka ziyaret etmeli ve sadece bir tane örneği bulunan yapının mimarisini yakından incelemelisiniz.

Nihal Atakaş Camii

40.Habib-i Neccar Camii

Antakya’nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilen cami Anadolu’da yapılan ilk cami olarak kabul edilmektedir. Kurtuluş Caddesinde yer alan cami Osmanlı Dönemi eseriyken, avlusunda yer alan şadırvan ise 19. yüzyıl eseridir. Caminin kuzeydoğu köşesinde ise yerin 4 metre altında bulunan Hz. İsa’nı Havarilerinden olan Yuhanna, Pavlos’un ve Şem’un ayrıca onlara ilk inanan ve bu uğurda şehit edilen Antakya’lı Habib-i Neccarın türbesi bulunmaktadır.

Habib-i Neccar Camiyi ziyaret ederek hem mimarisini yakından inceleyebilir hem de türbe ziyareti gerçekleştirebilirsiniz.

Habib-i Neccar Camii

41.Sarı Selim Camii

1574 yılında Sokullu Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan külliye Osmanlı mimarisinden izler taşımaktadır. Külliye; kervansaray, cami, medrese, sıbyan mektebi, arasta, han, tabhane, imaret, çeşme ve hamamdan oluşmakta olup bölgenin hac yolu üzerinde olması sebebi ile zamanın önemli konaklama yapılarından olmuştur.

Kare planlı avlunun evresinde olan külliye Osmanlı kervansarayları arasında büyüklüğü ile dikkat çekmektedir. Sizlerde bu devasa külliyeyi ziyaret ederek mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Sarı Selim Camii

42.Sarımıye Camii

Cami’nin ilk inşasına 14. Yüzyılın başlarında başlanmış, zamanla çeşitli onarımlardan geçerek günümüzdeki şeklini almıştır. Camiye minarenin altındaki taç kapıdan girilmekte olup çatı örtülü küçük bir harime sahiptir.

43.Hatay Gezilecek Yerler Antakya Ulu Camii

Antakya Merkezde yer alan cami 16. Yüzyılda yapılmış olup Selçuklu mimarisinden izler taşımaktadır. Antakya’da yer alan camilerin en eskisi olan Ulu Camii aynı zamanda aralarında en büyüğüdür. Dikdörtgen planlı olan cami tonozlu ve düz çatılıdır. İçi ise diğer tüm Türk camilerinde olduğu gibi sade yapılmış olup yeri kıymetli halılar ile kaplı, duvarlarında altın harflerle yazılmış ayetler yer almaktadır. Günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçen yapı sağlam ulaşmış ve mimari özellikleri ile görülmesi gereken yerler arasındadır.

44.Yeni Camii

Antakya merkezde yer alan cami kitabesi olmadığından hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinmese de mimari özellikleri 16. Yüzyılda yapıldığını düşündürmektedir. Özellikle harim kapı kenarındaki süslemeler ve iki renkli taş işçiliği ile dikkat çeken yapı görülmeye değer yerler arasındadır. Günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçse de mimari özelliklerini halen taşımaktadır.

45.Beyazıt Bistami (Bestami) Türbesi

Kırıkhan-Hassa Yolu üzerinde yüksek bir tepede bulunan Darb-ı Sak Kalesinin içerisinde yer alan türbeye girişte iki mezar yer almaktadır. Bu mezarlardan birisi Bistami hazretlerinin çobanına ait iken diğeri Mustafa Şevki Paşa’ya aittir. Türbe dışında ise 3 mezar daha bulunmakta olup bu mezarlarda da Mustafa Şevki Paşa’nın yakınları yatmaktadır. Son bir mezar daha bulunan yerde ise İslam Evliyası olan Beyazıt Bistami yatmaktadır.  Sizler hem kalenin mimarisini yakından inceleyebilir hemde türbe ziyareti gerçekleştirebilirsiniz.

Beyazıt Bistami (Bestami) Türbesi

46.Hatay Gezilecek Yerler Hıdır Türbesi

Samandağ ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yer alan ve denize yakın bir konumda bulunan türbe Müslüman ve Hristiyanlar için büyük öneme sahip olup yılda birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Rivayete göre; Hz. Hızır ve Hz. Musa’nın buluştuğu yer olan kutsal bir kaya olarak anılmakta ve mekânın çevresinde bir veya üç kez dönülmektedir.

Hatay Gezilecek Yerler Hıdır Türbesi

47.Şeyh Yusuf Türbesi

Antakya Harbiye yolu üzerinde bulunan Şeyh Yusuf Türbesi tek odalı olup odanın içerisinde de 1500 yıllarda yaşamış ve tıbba faydaları geçmiş Şeyh Yusuf’un mezarı bulunmaktadır. Özellikle şifa bulmak isteyenlerin uğradığı türbeyi ziyaret edebilirsiniz.

Şeyh Yusuf Türbesi

48.Hatay Gezilecek Yerler Şeyh Ahmet Kuseyri Türbesi

Yayladağı ilçesine bağlı Şenköy Beldesinde bulunan türbe tonozlu bir yapıda olup içerisinde Şeyh Ahmet Kuseyri’nin ve yakınlarının mezarı bulunmaktadır.

49.St. Simon Manastırı

Aknehir Beldesi sınırları içerisinde yer alan manastır M.S 6. yüzyılda yapılmış ve 479 metre yüksekliğinde bir tepeye inşa edilmiştir. Kesme taşlarla kayaları oyarak yapılan manastır birbirine paralel iki duvarla çevrili olup üç yönden girişi vardır. Günümüz de ise iki girişi bulunan manastır birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

St. Simone kendini tanrıya adayan küçük bir çocuk olup, çok ağır din eğitimi aldıktan sonra bu dağa gelip yaşamaya başladığı söylenir. Yaşının çok küçük olmasına rağmen hastalıklara şifa veriyor olması onu yüceltmiş ve ünü gün geçtikçe artarak ziyaretçi akımına uğramıştır.  Bu yüzden de dağa mucizeler dağı adı verilmiştr.

Haç şeklinde apılan manastır Antakyalı ST. Simon’un bir sütun üzerinde 40 yıl hayatını geçirdiği yer olarak tanınmıştır. Manastır yerleşkesinde 3 kilise, bir vazıfhane, sekizgen bir avlu ve ortasında da St. Simon’un sütunu yer almaktadır. Çevresinde ise mutfak, kiler, evler, sarnıçlar gibi yapı kalıntıları bulunmaktadır.

St. Simon Manastırı

50.Hatay Gezilecek Yerler Saint Pierre Kilisesi

Stauris Dağının batısında yer alan kilise kayaların oyulması ile yapılan yaklaşık 9 metre genişliğine, 7 metre yüksekliğine ve 13 metre derinliğe sahip mağaradan meyana gelmektedir. Hristiyanlığın en eski kiliselerinden olan Saint Pierre Kilisesi aynı zamanda Antakya’da bulunan ilk Hristiyanların gizli toplantılarının yapıldığı yerdir.

Hatay Gezilecek Yerler Saint Pierre Kilisesi

51.Hatay Gezilecek Yerler Vakıflı Ermeni Kilisesi

Samandağ ilçesinin 5 kilometre uzaklığında yer alan kilisenin inşasına köy halkının birleşmesi ile 1895 yılında başlanmıtır. 1921 yılına kadar sabit ruheni görevlisi bulunmayan kilise çevre köylerden gelen din görevlileri ile ibadetlerini gerçekleştirmişlerdir. Şu an yer alan kilise ise 1997 yılında inşa edilmiş ve Patrik II. Karekin tarafından ibadete açılmıştır.

Hatay Gezilecek Yerler Vakıflı Ermeni Kilisesi

52.İtalyan Katolik Latin Kilisesi

Mithat Paşa caddesi üzerinde bulunan kilise 1600’lü yılların başında Kapuçin Rahipleri tarafından kurulmuştur. 1888 yılında 14 sütün üzerine oturtularak büyük bir restorasyondan geçen kilisede her gün ayin yapılmakta olup ibadete açıktır.

Hatay Gezilecek Yerler İtalyan Katolik Latin Kilisesi

53.Antakya Ortodoks Kilisesi

İlk olarak 1833 yılında Mısır Bilad Al Şam hükümdarlığı zamanında Muhammed Ali oğlu İbrahim Paşa’nın izni üzerine ahşap yapıda basit bir kilise inşa edilmiştir. Sonraki yıllarda ise yüksek bir alanda geniş bir avlu ortasına yapılarak çevresine müştemilat binaları eklenmiştir. Kilisenin batı, güney kuzey yönlerine açılan üç büyük kapısı ve üç salonu mevcuttur.

Doğu Ortodoks Kiliselerinin en güzel örneği olan yapı deprem sonrası Rus mühendislerin yardımı ile yeniden yapılmıştır. Ayrıca kilise içerisinde Liturjik kilise eşyalarının yanı sıra Bizans, Rus, Suriye kökenli ikonalar yer almaktadır. Vaftiz Kuyusu ise antik taştan yapılmış olup suları kilise altındaki mezarlığa dökülmektedir. Son olarak Patrik IV. Gregorios zamanında 1911 yılında yaptırılan Ruhban okulu şu an kilisenin protokol salonu olarak kullanılmaktadır.

Antakya Ortodoks Kilisesi

54.Antakya Katolik Kilisesi

1852 yılında dönemin padişahı Katolik Kilisesi kurmak izin alır ve bir kaç yıl içinde de günümüze ulaşan bu kiliseyi yaptırır. Antakya şehir merkezine bağlı Kurtuluş Caddesinde yer alan kilise halen kullanılmakta olup ibadete açıktır.

Antakya Katolik Kilisesi

55.Hatay Gezilecek Yerler Protestan Kilisesi

Merkezde yer alan kilise Fransızlar döneminde elçilik ve Fransız Bankası olarak kullanılmış ve 2000 yılında da Güney Kore Kwong Lim Metodist Kilisesi tarafından Protestan kilisesi olarak tanınmış olup Koreli din adamı Pastör tarafından hizmete açılmıştır.

Hatay Gezilecek Yerler Protestan Kilisesi

56.Hatay Gezilecek Yerler Barlaam Manastırı

Yayladağı ilçesine bağlı Keldağ mevkiinde yer almaktadır. Keldağ ise hem Selevukos hemde Roma döneminde kutsal yer olarak kabul edilmiştir. M.S 4. yüzyılda da St. Barlaam buraya gelerek var olan Zeus Heykelini yıkmış ve keşişler topluluğu oluşturmuştur. 6. Yüzyılda ise manastırın güneydoğu bölümüne bir kilise inşa edilmiş 526 yılına gelindiğinde ise kilise yıkılmıştır.

950-1050 arasında ise yeniden yapılan manastır 1268 yılına kadar kullanılmış daha sonra terk edilmiştir. Günümüzde çok az kısmı ulaşabilmiş yapı görülmeye değer yerler arasındadır.

Hatay Gezilecek Yerler Barlaam Manastırı

57.Hatay Gezilecek Yerler Musevi Havrası

1700 yıllarında inşa edilen yapı Musevi cemiyeti tarafından kullanılmakta olup önemli günlerde ve bayramlarda törenler düzenlenmektedir. En ilgi çekici yanı ise içerisinde yer alan ve 500 yıllık olan el yazması Tevrat’tır.

Müzeler

58.Hatay Şehir Müzesi

1932 yılında başlanan kazı çalışmalarında 1932-1939 yılları arasında Princeton Üniversite’sinin yaptığı araştırmalar sonucu önemli değere sahip birçok mozaik çıkartılmıştır. Daha sonra Antakya başta olmak üzere Harbiye, Narlıca, Güzelburç, Samandağ ve çevresinde de kazı çalışmaları yapılarak koleksiyon tamamlanmıştır. Kazılarda çıkartılan eserlerin tek bir yerde toplanması için 1939 yılında müze çalışmalarına başlanarak 23 Temmuz 1948 yılında Antakya Arkeoloji Müzesi olarak hizmete açılmıştır. Müze zamanla ihtiyaçları karşılayamaması ve eserlerin iyi sergilenememesinden dolayı kapanmış ve 28 Aralık 2014 yılında Hatay Arkeoloji müzesi olarak yeni bir müze inşa edilmiş ve hizmete açılmıştır.

Daha sonraki yıllarda kapanan müzede restorasyon çalışmalarına başlanarak 27.08.2020 tarihinde Hatay Şehir Müzesi olarak hizmete açılmıştır. İçerisinde 5 salon mevcut olup, 1. Salonda Hatay ilinin tarihçesi anlatılırken 2. Salonda ticaret konusu teması, 3. Salonda üretim teması, 4. Salonda Hatay yöresine ait gündelik hayat ve giyim kültürü, ev kültürü, avlu kültürü işlenmiş olup 5. Salonda ise Hayat’ın yemek kültürü teması işenmiştir.

Hatay Şehir Müzesi

59.İskenderun Deniz Müzesi

Hatay’ın İskenderun İlçesinde yer alan müze Türkiye’nin 3. deniz müzesi olurken İskenderun ilçesinin de ilk ve tek müzesi konumundadır. 1930 yılında ilk olarak mailikane olarak inşa edilen yapı 1942 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından satın alınarak ‘Karargah Binası-Satın Alma ve Muayene Komisyonu’ olarak hizmetine devam etmiştir. 2008 yılında ise müze olarak değerlendirilmesine karar verilerek restorasyona başlanmış olup 26 Haziran 2009 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç tarafından müze olarak hizmete açılmıştır.,

İçerisinde Deniz ürünlerine ait birçok koleksiyon bulunmakta olup Pazartesi günleri dışında 09:00 ve 17:00 haftasonu 10:00 ve 18:00 arası ücretli olarak ziyaret edebilirsiniz.

İskenderun Deniz Müzesi

İskenderun Deniz Müzesi internet sitesi için tıklayınız.

60.Hatay Gezilecek Yerler İlk Kurşun Müzesi

Dörtyol ilçesine bağlı Özerli Mahallesi’nde bulunan müze üç kattan oluşmaktadır. İçerisinde ise balmumu tekniği ile yapılan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Selim Çavuş, Hacı Emin Hoca, Çifte Tabancalı Müftü, Mustafa Deliağa, Karahasan Paşa ve Mehmet Kara’nın heykelleri yer almaktadır. Heykellerin yanı sıra istiklal madalyalıları, tarihi resimler, tablolar, resmî belgeler, kamalar, tarihi kılıçlar, Millî Mücadele’de yer alan Türk Kadınlarının resimleri, hançerler, silahlar ve süngülerde yer almakta ve sergilenmektedir.

Hatay Gezilecek Yerler İlk Kurşun Müzesi

61.Antakya Aromatik Bitkiler Müzesi

19. yüzyılda inşa edilen ve eski Antakya Evlerinden olan yapı 2012 yılında restorasyonu tamamlanarak müze olarak hizmete açılmıştır. Türkiye’nin ilk Tıbbi ve Aromatik bitkiler müzesinde 280 adet tıbbi ve aromatik bitki bulunmaktadır. Fesleğen, kantoran, defne, meyan kökü, oğulotu, böğürtlen kökü gibi birçok bitkinin yer aldığı müzede cam kavanoz da ve el örgüsü sepette kullanıma hazır son halleri sergilenmektedir.  Bitkilerin yanı sıra büyük boyutta fotoğrafları inceleyebilir botanik bilgileri ve ne için kullanıldıkları hakkında bilgi sahibi olabilişiniz. Ayrıca alt katta yer alan hülasa odalarında bitkilerin yağlarını inceleyip ne için kullandıklarına dair bilgi edinebilirsiniz. Müzenin tarihi yapısı ile içinde barındırdığı bitkiler harmanlanarak tarihi ve doğal güzelliği bir arada sunmaktadır.

Antakya Aromatik Bitkiler Müzesi

Alışveriş

62.İskenderun Park Forbes AVM

17 Haziran 2016 yılında hizmete açılan alışveriş merkezi toplam 30 bin metrekare alanı, 108 yerli ve yabancı markası, 24 adet cafe ve restoran alanı ile İskenderun sahil şeridinin ortasında bulunmakta olup alışveriş severlerin uğrak alanlarındandır.

İskenderun Park Forbes alışveriş merkezinde alışverişinizi yapabilir, deniz manzaralı cafe ve restoranlarında farklı lezzetleri tadabilirsiniz. Ya da açık yeşil alanlarında vakit geçirebilir, 2500 metrekare spa-fıtness merkezinde sporunuzu yaparken çocuklarınızda 2500 metrekare çocuk oyun alanında sınırsızca eğlenebilirler. Ayrıca içerisinde yer alan 7 salonlu Cinemaximum vizyona giren filmleri izleyebilir ve bölgede ilk defa komplekste yer alacak bar konseptleri ile eğlenceyi, konforu, sporu, alışverişleri bir arada yaşayabilirsiniz.

İskenderun Park Forbes AVM

63.Primemall AVM

2010 yılında hizmete açılan Primemall AVM 4 katttan oluşmakta olup içerisinde yerli ve yabancı markaların yer aldığı mağazalar, bowling ve çocuk oyun alanları, 8 salondan oluşan Cinemaximum, cafe ve restoranlar gibi tekstilden eğlenceye birçok imkânı bir arada sunuyor.

Mimarisi ile de oldukça dikkat çeken yapının her katında yeşil alanları, özel su ve ışık oyunları ile zenginleştirilen havuzu ve dinlenme alanları ile sokak görüntüsü yaratılmaya çalışılmıştır.

Primemall AVM’de doyasıya alışveriş keyfini sürebilir, cafe ve restoran alanlarında farklı lezzetleri tadabilir ve çocuklarınız oyun alanında sınırsızca eğlenebilir veya ailecek bünyesinde düzenlenen etkinliklere katılabilirsiniz. Primemall AVM alışverişinizi yaparken konforu, rahatlığı ve eğlenceyi de bir arada sunan sıra dışı bir alışveriş merkezidir.

Primemall AVM

64.Hatay Gezilecek Yerler Uzun Çarşı

Antakya ilçesinde yer alan çarşı eski dönemlerden bu zamana kadar ticaretin kalbinin attığı yer olarak önemini korumaktadır. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan çarşının uzunluğu yaklaşık 3,5 kilometre olup yapım tarihi kesin olarak bilinememektedir. Çarşının içerisinde hanlar, hamamlar, camiler dikkat çeken yapılar arasındadır. Ayrıca bakırcılar, demirciler, semerciler, sepetçiler gibi farklı meslek icraatlarını de içinde barındırmaktadır.

Defne sabunundan zeytinyağına, nar ekşisinden künefeye, tepsi kebabından meyan kökü şerbetine kadar yöreye has lezzetlerin yer aldığı dükkanları yılda birçok yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir.

Hatay Gezilecek Yerler Uzun Çarşı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*