Heybeliada Gezilecek Yerler – En Güzel 13 Yer

Heybeliada Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Büyükada’dan sonra en büyük adası olan Heybeliada da Gezilecek Yerler ve Rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Heybeliada ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.

Heybeliada ismini uzaktan bakıldığında yere bırakılmış bir heybeye benzemesinden almıştır. Diğer adalarda olduğu gibi Heybeliada’da da nüfus 19. Yüzyıl ortalarında vapur seferi yapılmaya başlanınca artmıştır. 1820’de 800 olan Heybeliada nüfusu, Adalar’a vapur seferleri başladıktan sonra 2 bini bulmuştur. Zengin Rumların yaşam sürdüğü adada Bahriye olmasından dolayı önemli ölçüde Türk nüfusu da bulunmaktadır.

Heybeliada Değirmentepe, Taşocağı Tepesi, Makarios Tepesi, Ümit Tepesi olmak üzere 4 tepeden oluşmaktadır. Bu tepelerden en büyüğü 136 metre yükseklikte ki Değirmen Tepesi’dir.

Heybeliada doğası ve temiz havasının yanı sıra içerisinde barındırdığı tarihi yapıları ile de dikkat çekmektedir.

Heybeliada Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

Doğal Güzellikler

1.Heybeliada Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Değirmenburnu Tabiat Parkı

Heybeliada Gezilecek Yerler de İlk rotamız Değirmenburnu Tabiat Parkı. Yaklaşık 100 dönüm alan üzerine kurulu olan tabiat parkı içerisinde barındırdığı çocuk oyun alanı, piknik alanları, kum plajı, çardaklar, yağmur barınakları, mini market, cafe ve restoranları ile hem eğlenmenize hem de dinlenmenize olanak sağlamaktadır.

Sizlerde Değirmenburnu Tabiat Parkı’na gelerek piknik yapabilir, bisiklete binebilir, yüzebilir ya da cafe ve restoranlarında manzara eşliğinde yemeğinizi yiyerek, kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Ayrıca konaklamak isteyen ziyaretçiler içinde park dışında bir otel bulunmadır.

Heybeliada Gezilecek Yerler Değirmenburnu Tabiat Parkı

Değirmenburnu Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.

2.Değirmen Tepesi-Kutrulomilo

Heybeliada’nın en yüksek tepesi olan Değirmen Tepesi-Kutrulomilo deniz seviyesinden 136 metre yükseklikte yer almaktadır. Uzun bir yokuş ardından tepeye ulaştığınızda sizleri harika bir manzara eşliğinde bir çocuk parkı ve birkaç bank karşılıyor.

Değirmen Tepesi-Kutrulomilo

Değirmen Tepesi-Kutrulomilo yol tarifi için tıklayınız.

Müzeler

3.Heybeliada Gezilecek Yerler İnönü Müzesi

1924 yılında İsmet İnönü rahatsızlanınca bu ev eşyalı olarak kiralanır ve İsmet Paşa’ya tahsis edilir. Bu ev ve çevresi İsmet Paşa’ya iyi gelir ve hastalığı hızla iyileşir. 1934 yılında da oturdukları bu evi eşyasız olarak satın alırlar. Evin yeni eşyaları da Mustafa Kemal Atatürk tarafından alınarak İsmet İnönü’ne hediye edilir. Günümüzde de bu eşyalar halen bu evde sergilenmektedir.

İnönü Müzesi

İnönü Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

4.Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi

1912-1944 yılları arasında Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın yaşamını sürdürdüğü bu ev restorasyon alışması ile müzeye dönüştürülmüştür. Heybeliada’da denize hâkim bir tepe üzerinde konumlanan müze içerisinde Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın kendi el işleri ile yaptığı eşyalar ile kitaplar sergilenmektedir.

Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi

Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi yol tarifi için tıklayınız.

Tarihi Yapılar

5.Heybeliada Gezilecek Yerler Ruhban Okulu

9. yüzyılda Aya Triada kilisesi olarak inşa edilen yapı 19. Yüzyıl ortalarında din adamı yetiştirmek amacı ile okula dönüştürülmüştür. 1844 yılından 1923 yılına kadar Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu ismini taşıyan yapı daha sonraki yıllarda bulunduğu ada ile özdeşerek Heybeliada Ruhban Okulu adı ile anılmaya başlanmıştır. 1971 yılında da bazı nedenlerden dolayı teoloji eğitimini kaldırılan okul sadece lise düzeyinde eğitimine devam etmiştir. 1972 yılından da Fener Rum Patrikhanesi tarafından tamamen kapatılmıştır.

Heybeliada Gezilecek Yerler Ruhban Okulu

Ruhban Okulu yol tarifi için tıklayınız.

6.Heybeliada Deniz Lisesi

Heybeliada’ya doğru yol alırken gözünüze çarpan ilk yapı Heybeliada Deniz Lisesi’dir. Daha inmeden tüm ihtişamı ile sizleri karşılayan bu yapı ilk olarak 1776 yılında Hendesehane-i Bahri adı ile Baron de Tott’un tavsiyesi ve Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın gayretleri ile Kasımpaşa’da Tersane-i Amire’nin ‘Darağacı ’semtinde kurulmuştur. Bu kurulan yapı karada açılan ilk deniz okulu olmuştur. 1821 yılında meydana gelen bir yangın sonucu okul binası yanmış ve başka bir yere taşınmıştır.

Yıllar içinde yer değiştiren okul 1850 yılında da son olarak Heybeliada’da ki eski Bahriye Kışlasına taşınmıştır. Zamanla farklı isimlerle anılan okul 27 Mayıs 1928 tarihinden sonra ‘Heybeliada Bahriye Mektebi’ ‘Deniz Lisesi’ ismini almıştır.

2016 yılında da eğitime kapatılan lise Heybeliada’da gezip görebileceğiniz yerler arasındadır.

Heybeliada Deniz Lisesi

Heybeliada Deniz Lisesi yol tarifi için tıklayınız.

7.Heybeliada Sanatoryumu

1924 yılında Atatürk’ün talimatı ile Heybeliada’nın güney tarafında ki Çamlimanı Mevkiinde kurulmuştur. Türkiye’nin ilk sanatoryumu olan bu yapı ilk 16 yataklı olarak kurulmuştur. Hatta hastanede İsmet İnönü, Rıfat Ilgaz gibi ünlü isimlerde tedavi görmüştür. 1999 depreminde büyük hasar gören yapı ayakta kalmaya çalışsa da 30 Eylül 2005 tarihinde tamamen hizmete kapatılmıştır.

Günümüze bakımsız olarak ulaşmış bu yapı değerlendirilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Heybeliada Sanatoryumu

Heybeliada Sanatoryumu yol tarifi için tıklayınız.

8.Heybeli Sahaf

Adanın tek sahafı olma özelliğine sahip olan bu sahafa Heybeliada iskelesinden Lozon Zaferi caddesini takip ederek ulaşabilirsiniz. İçerisinde kitaplar, fotoğraflar, kartpostallar, paralar, plaklar gibi birçok şey bulunmaktadır.

Heybeli Sahaf

Heybeli Sahaf yol tarifi için tıklayınız.

Kilise ve Manastırlar

9.Ayios Nikolaos Kilisesi

Heybeliada’da İşgüzar Sokak ile İmralı Sokak arasında yer alan yapının ilk inşa tarihi kesin olarak bilinememektedir. Bugün ki kilise ise 1857 yılında Mimar Hacı Stefanis Gaitanakis tarafından yaptırılarak denizcilerin koruyucusu olarak kabul edilen Nikolas’a ithaf edilmiştir.

Kapalı Yunan haçı planına sahip olan kilise kubbeli olup naosu üç neflidir. Kilise özellikle iç süslemeleri ile dikkat çekmektedir. Kilise sunağının arkasında da Patrik Samuel Hançeri’ye ait mezar yer almaktadır. 1894 depreminde büyük hasar gören kilise II. Abdülhamit’den izin alınarak yeniden onarılmıştır.

Heybeliada Gezilecek Yerler Ayios Nikolaos Kilisesi

Ayios Nikolaos Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

10.Aya Yorgi Uçurum Manastırı

Heybeliada’nın güneydoğu kıyısında Çam Limanı Yolu mevkiinde yer alan manastır yüksek bir yamaçta konumlandığı için ‘Uçurum Manastırı’ olarak da bilinmektedir. Pembe renkli bir kompleks olan manastırın 16. Yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.  1882 yılında çıkan yangın sonucu manastır hasar görmüş, içerisinde ki eşyalar ve ikonalarda yok olmuştur. Şu anki bulunan ikonaların ise çoğu Ruslara aittir.

Ay Yorgi gerek çamların çevrelediği doğası ve manzarası ile gerek de mimari yapısı ile görülmesi gereken yerler arasındadır.

Aya Yorgi Uçurum Manastırı yol tarifi için tıklayınız.

11.Heybeliada Gezilecek Yerler Bet Yaakov Sinagogu

Heybeliada Gezilecek Yerler de diğer bir durağımız Bet Yaakov Sinagogu. 1940’lı yılların yaz aylarında Heybeliada’ya gelen Yahudilerin sayıları giderek çoğalmış ve 250 aileye kadar ulaşmıştır. Bunun üzerine bir sinagoga ihtiyaç duyan Yahudiler için izin alınarak Bet Yaakov Sinagogu inşa edilmiş ve 10 Haziran 1956 yılında da ibadete açılmıştır.

Heybeliada Gezilecek Yerler Bet Yaakov Sinagogu

Bet Yaakov Sinagogu yol tarifi için tıklayınız.

12.Heybeliada Gezilecek Yerler Süslü Mezar

19. yüzyılda Büyük Britanya İmparatorluğunun Gemlik Konsolosu Spyridon Kanglaris tarafından erken yaşta kaybettiği eşi adına yapılmıştır. Eşinin ölümünün ardından 4 Ağustos 1868 tarihinde inşa edilen mezar gotik ve neoklasik üslupta İngiliz tarzı yapılmıştır. Sekiz köşeli bir yapıdan oluşan mezarın açık sivri kemerleri bulunmaktadır. Hatta mezarda kullanılan mermerler İtalya’dan getirilmiştir. Ada halkı tarafından da süslü mezar olarak adlandırılmaktadır.

Süslü Mezar

Süslü Mezar yol tarifi için tıklayınız.

13.Heybeliada Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Heybeliada Plajları

  • Aqua Green Beach 
  • Ada Beach Club
  • Akvaryum Koyu
  • Alman Koyu (Girişi ücretsiz)
  • Değirmenburnu Plajı
  • Asaf Aile Plajı
  • Çam Limanı Koyu
Heybeliada Plajları

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın