Kınalıada Gezilecek Yerler

Kınalıada Gezilecek Yerler yazımızda Adalar’ın en küçük birisi olan Kınalıada da Gezilecek Yerleri ve Rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Kınalıada ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.

Kınalıada ismini üzeri makilerle örtülü olduğu dönemlerde uzaktan kızıla çalan bir görünüme sahip olmasından almıştır Kınalıada da Çınar Tepesi, Teşvikiye Tepesi, ve Manastır Tepesi olmak üzere üç tepe bulunmaktadır. Adada çok kayalık olması sebebi ile ağaçlık azdır. Bu yüzden çok fazla yeşil alana sahip değildir. Hatta Bizans Döneminde surların yapımı için Kınalıada’dan taş getirilmiş ve çıkarılan taşlar nedeniyle arazinin yapısını bozulmuştur.

Diğer adalara göre daha sakin olan Kınalıada’nın ilk sakinleri Ermenilerdir. Adaya vapur seferi başlamasından sonra da Rumlar ve Türklerden de yerleşenler olmuştur. Adanın günümüzde ki yaz nüfusu 20-30 bini bulmaktadır.

Kınalıada Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

1.Kınalıada Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Kınalıada Sahili

Adada güzel fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz yer olan sahil yolu gerek manzarası gerekte içerisinde barındırdığı tarihi evleri ile uğramanız gereken yerler arasındadır. Yaklaşık 20-25 dakikada sahili turlayabilir ve bu alanın keyfini sürebilirsiniz.

Kınalıada Gezilecek Yerler Kınalıada Sahili

Kınalıada Sahili yol tarifi için tıklayınız.

2.Kınalıada Sokakları

Kınalıada’ya gelmişken mutlaka sokaklarında turlamalı ve deniz manzaralı sokaklar ile tarihi evlerin bulunduğu sokaklardan geçerek ada ambiyansı yakından hissetmelisiniz.

Kınalıada Sokakları

3.Sırakyan İkiz Evleri

Sahilde Ali Baran Meydanında yer alan bu ikiz evler 1900’lü yılların başında İzkon Sırakyan tarafından inşa edilmiştir. Kınalıada iskelesine 2 dakika yürüme mesafesinde yer alan bu evler 3 katlı ahşap yapılardan oluşmaktadır. Adanın simgesel yapılarından olan Sırakyan Evlerini mutlaka ziyaret etmeli ve mimarisini yakından görmelisiniz.

Kınalıada Gezilecek Yerler Sırakyan İkiz Evleri

4.Papazyan Yalısı

Alsancak Caddesinde yer alan yalı, 19. yüzyılda Dr. Diran Paşa tarafından yaptırılmış ve Beyaz Rus ordusunun askerlerine hastane olarak tahsis edilmiştir. 1920 yılında çıkan bir yangın sonucu ne yazık ki harap olan bina yerine apartman olarak inşa edilen bu yalı yapılmıştır. Yalı güzelliği ve mimarisi ile dikkat çekmektedir.

5.Kınalıada Camii

1964yılında Mimar Başar Acarlı ve Turhan Uyaroğlu tarafından yapılan cami mimarisi ile adada ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.

Kınalıada Camii

Kınalıada Camii yol tarifi için tıklayınız.

6.Hristos Rum Ortodoks Manastırı

Manastır ilk olarak Romen Diyojen tarafından XI. yüzyılda kurulmuştur. Daha sonra da 1716-1726 tarihleri arasında Patrik III. İeremias tarafından yeniden inşa edilmiştir. Manastır tarih boyunca birçok kez hayır amaçlı kullanılmıştır. Günümüzde ise sadece Cuma günleri 9.30 ile 12.30 arası ziyarete açık olan manastır tarihi yapısı ile ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.

Kınalıada Gezilecek Yerler Hristos Rum Ortodoks Manastırı

Hristos Rum Ortodoks Manastırı yol tarifi için tıklayınız.

7.Kınalıada Gezilecek Yerler Dönüşüm Manastırı

Manastır Tepesinin üstünde konumlanan yapı aynı isimde ki Bizans Manastırının yeri kurulmuştur. Türklerin fethinden sonrada manastır zamanla yıkılmaya başlanmıştır.1722 yılında da İstanbul’da iş yapan Sakızadalı tüccar manastırın onarımını üstlenerek Bizans katholikonunun yerine yeni bir kilise inşa ettirmişlerdir. Yanına da Aziz Paraskevi’ye adanmış bir şapel ekletmişlerdir. Kilisede yer alan ikonlar Rus yapımı olup Patrik III. Jeremias’a Çar Büyük Petro tarafından yollanmıştır. Kilisede özellikle iconostasis ve piskoposluk tahtı ağaç oymacılığının en güzel örneklerinden olup dikkat çekmektedir. Ayrıca bu manastırdan önce yer alan özgün Bizans ikonları ise Rum Ortodoks Patrikhane’sinde korunmaktadır.

Dönüşüm Manastırı yol tarifi için tıklayınız.

8.Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi

Narçiçeği sokağında konumlanan kilise Kınalıda da yer alan ilk ve tek Ermeni Gregoryen Kilisesidir. 1855 yılında inşasına başlanan kilise 1857 yılında tamamlanmış ve Patrik Hagop III. Tarafından ibadete açılmıştır. 1988 yılında da hem çan kulesi inşa edilmiş hem de kilise yenilenmiştir. Kilise bir ibadet bölümü ve bir mihraptan oluşmakta olup iki tanede şapeli bulunmaktadır.

Kınalıada Gezilecek Yerler Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi

9.Rum Ortodoks Panayia Kilisesi

Çınarlı Köşk Sokağında yer alan kilise 1886 yılında kurulmuş ve Meryem Ana’ya ithaf edilmiştir. Kilisenin dışı sade bir görünüme sahip olsa da iç görünümü süsleme ve ikonalarla dikkat çekmektedir. Kilise üç geçitli bir bazilika şeklinde olup, güneyinde avludan girilen bir narteksi yer almaktadır. Nartekste’de Bakire Meryem’in doğumunu simgeleyen gümüşle kaplı bir ikonası yer almaktadır. Ayrıca kilisede her yıl 7-8 Ekim tarihleri arasında Bakirenin doğum yortusu kutlanmaktadır.

Rum Ortodoks Panayia Kilisesi

10.Kınalıada Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Kınalıada Plajları

  • Teos Beach
  • Kumluk Plajı
  • Onur Bech
  • İskele Halk Plajı (Girişi ücretsiz)
  • Ülker Halk Plajı (Girişi ücretsiz)
  • Ayazma Kamo’s Beach Clup
Kınalıada Gezilecek Yerler Kınalıada Plajları

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın