SERİK GEZİLECEK YERLER

Serik Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya iline bağlı Serik ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Serik ile ilgi birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

İlçede ilk yerleşim M.S. II. yüzyılda Bergama Krallığına bağlı bugün ki Yanköy Köyü yakınlarında ki “Sıllyon” ve Belkıs köyünde ki “Aspendos’’ da kurulmuştur. 1817 yılında yerleşim yerlerinin aralıklı olmasından dolayı ‘Seyrek’ ismini almış, daha sonrada ‘Serik’ ismine dönüşmüştür. 1926 yılında da ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Serik içerisinde barındırdığı antik kentleri, şelaleleri, plajları ile tarihi ve doğal güzelliği bir arada sunmaktadır.

Serik Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

TARİHİ YAPILAR

1.Serik Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Aspendos Antik Kenti

Serik ilçesine bağlı Belkıs Köyünde yer alan Aspendos Antik Kenti M.Ö 10. Yüzyılda Akalar tarafından kurulmuştur. Kent bölgenin en büyük nehirlerinden Köprüçay yakınlarındaki tepe düzlüğüne inşa edilmiştir.

Kent özellikle içerisinde barındırdığı Antik tiyatrolar arasından en iyi şekilde korunarak gelmiş olan Roma Tiyatrosu ve su kemerleri ile ünlüdür. Zaten kentte en parlak dönemini ünlü tiyatro ve suyollarının inşa edildiği Roma İmparatorluk döneminde yaşamıştır. Kentin diğer kalıntıları ise tiyatronun yaslandığı tepenin düzlüğünde yer almaktadır.

Serik Gezilecek Yerler Aspendos Antik Kenti

Bulunduğunuz Konumdan Aspendos Antik Kenti’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

2.Aspendos Tiyatrosu

Aspendos’un en önemli yapısı olan tiyatro M.S. 2. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilmiştir. Aspendos Tiyatrosu Anadolu’daki Roma tiyatrolarının günümüze sahnesi ile ulaşabilen en eski ve sağlam bir örneğidir. Antonius Pius zamanında yapımına başlanan ve  Marcus Aurelius zamanında tamamlanan tiyatronun mimarı Aspendos’lu Theodorus’un oğlu Zenon’dur.

Yapının bu kadar sağlam kalmasının bir nedenide Selçukluların burayı restore ettirip kullanmış olmalarıdır. Özellikle sahne binasının kuzey ve güney kulelerinin olduğu bölümü Alaaddin Keykubat restore ettirmiş ve saray olarak kullanmış. Zaten kulelerin ve dış cephenin üzerindeki sıvalar, kırmızı zig zag boyalar Selçukludan günümüze kalmış mimarilerdir.

Her yıl birçok turiste ev sahipliği yapan tiyatro gerek ihtişamlı mimarisi gerekse de bünyesinde düzenlediği konser ve etkinlikler için gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Serik Gezilecek Yerler Aspendos Tiyatrosu

Bulunduğunuz Konumdan Aspendos Tiyatrosu’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

3.Aspendos Su Yolları

Aspendos suyolları antik suyollarının günümüze ulaşmış en iyi ve en sağlam örneklerindendir. Aspendos’ta bulunan bir yazıt, su kemerinin Tiberius Claudius Italicus tarafından yaptırıldığını anlatır. Mimari özellikleri ve yapılış tekniklerine bakıldığında da  su kemeri M.S. II.yüzyılın ortaları ile bağdaştırılır.

Kuzeydeki dağlardan şehre su getiren bir kilometre uzunluğundaki bu kemerler hem harika bir mühendislik örneği hem de günümüze ulaşmış en sağlam ve nadide örneklerdendir.

Serik Gezilecek Yerler Aspendos Su Yolları

Bulunduğunuz Konumdan Aspendos Su Yolları’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

4.Aspendos Köprüsü

Köprüçay nehri üzerinde yer alan tarihi köprü ilk olarak Roma döneminde inşa edilmiştir. Daha sonra depremler nedeni ile yıkılan köprü 13. yüzyılda Selçuklular tarafından eski köprünün kalıntıları üzerine yeniden yapılmıştır.  Antalya’nın Selçuklular için önemli olduğu dönemlerde Alaeddin Keykubat zamanında kıyıda ulaşımı sağlamak için tekrar yapılmıştır.

Köprünün yapımında yakında yer alan Aspendos antik şehrinin yapılarına ait taşlar da kullanılmıştır. Aspendos Köprüsü 225 metre uzunluğunda olup araç trafiğine kapalıdır. Köprü halk arasında Köprüçay Köprüsü, Belkıs Köprüsü, Köprüpazar Köprüsü, Eski Köprü gibi farklı isimlerle anılmaktadır.  

Aspendos Köprüsü

Bulunduğunuz Konumdan Aspendos Köprüsü’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

5.Sillyon Antik Kenti

Serik ilçe merkezine 15 kilometre mesafede yer alan antik kent Aspendos ve Perge arasında yüksekçe bir tepe üzerinde kurulmuştur. Kentin Truva Savaşı’ndan sonra Mopsos ve Calchas isimli kahramanlar tarafından kurulduğu kabul edilir. Sillyon M.Ö. III. yüzyılda kendi adını taşıyan madeni parasını basmaya başlamıştır.

Sillyon Antik Kenti hem Helenistik şehir kalıntılarının en yoğun olduğu hem de Helenistik savunmanın en iyi temsil edildiği kent olma özelliğini sahiptir.

Sillyon Antik Kenti

Bulunduğunuz Konumdan Sillyon Antik Kenti’ni Ulaşmak İçin Tıklayınız.

6.Petnelissos Antik Kenti

Serik ilçesine bağlı Kozan Köyünde Bodrumkaya tepesinin üzerine konumlanmış olan antik kent bir Pisidia Kentidir.

Antik kentte, geç Roma döneminden kalmış olan bazilika, bu kentin geç devir yerleşimi olduğunu göstermektedir. Kentte ne yazık ki çoğu yapı yıkık olsa da tapınaklar, hamamlar, alabastron kabartması ve kutsal alan kalıntıları da görülmeye değer ve günümüze ulaşabilen kalıntılardır.

Bulunduğunuz Konumdan Petnelissos Antik Kenti’ni Ulaşmak İçin Tıklayınız.

DOĞAL GÜZELLİKLER

7.Akbaş Göleti

Serik İlçesi’nin kuzeyinde ki Gökçepınar mevkiinde yer alan gölet Koca Dere üzerine inşa edilmiştir. Uçansu Şelalesi’nden gelen sular tarafından oluşmuş olan göletin çevresi ormanlarla çevrilidir. Bu yüzden de harika manzaralara ev sahipliği yapmaktadır. Sizlerde Akbaş Göletine gelerek harika manzara eşliğinde piknik yapabilir, trekking yapabilir yada kamp kurarak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.

Akbaş Göleti

Bulunduğunuz Konumdan Akbaş Göleti’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

8.Uçansu Şelalesi (Etler Şelalesi)

Serik ilçesine bağlı Gebiz beldesi Akçapınar Köyü sınırları içerisinde yer alan şelale Uçansu ya da Etler Şelalesi olarak bilinmektedir. Şelale Uçansu ismini bölgede sular sarp kayalıklardan uçuruma doğru döküldüğü için almıştır.

Uçansu Şelaleleri Aşağı Uçansu Şelalesi ve Yukarı Uçansu Şelalesi olmak üzere 2 ayrı şelaleden oluşur. Aşağı Uçansu Şelalesi yaklaşık 52 metre yükseklikten dökülmekte ve altında 4 metre derinliğinde doğal bir havuz oluşturmaktadır.

Aşağı Uçansu Şelalesinin girişinde yer alan kulüenin sağından devam ettiğinizde de yol sizi Yukarı Uçansu Şelalesine ulaştıracaktır. Yukarı Uçansu Şelalesi de 70 metre yükseklikten süzülmekte ve altında da 2,5 metre doğal bir havuz oluşturmaktadır. Bu arada Yukarı Uçansu Şelalesinin yaz aylarında suyu akmamaktadır. O yüzden diğer uçansu şealesine göre daha küçük bir doğal havuza sahiptir.

Uçansu Şelalesine gelerek trekking yapabilir, harika doğa fotoğrafları çekebilir ve şelalenin buz gibi sularında yüzerek serinleyebilirsiniz.

Serik Gezilecek Yerler Uçansu Şelalesi (Etler Şelalesi)

9.Kral Havuzu

Serik ilçesinin Gebiz Beldesinde yer alan Kral Havuzu Uçansu Şelalesinin üst kısmında yer almaktadır. Havuz kireç taşlarının suyun etkisi ile doğal bir şekilde oyulması sonucu oluşmuştur. Kral Havuzu Turkuaz rengi suları, konumu ve sahip bulunduğu manzarası ile görenleri kendisine hayran bıraktırıyor.

Kral Havuzu

10.Gökbüvet Şelalesi

Uçansu (Etler) Şelalesi ile Akbaş Göleti arasında yer alan şelale 2003 metre yüksekliğe sahip Ovacık (Ufacık) Dağı eteklerinde konumlanmaktadır. Halk tarafından bilinen şelale güzelliğini Görüntü Bilişimi Mühendisi ve bir doğasever olan Mehmet Sökmen’in çektiği videolar ile herkese duyurmuştur.

Gökbüvet Şelalesi

Bulunduğunuz Konumdan Gökbüvet Şelalesi’ni Ulaşmak İçin Tıklayınız.

11.Gelin Şelalesi

Serik ilçesine bağlı Gökçepınar Köyü’n deki Karapınar Vadisi içerisinde yer alan şelale görüntüsü ile adeta saklı kalmış bir cennet. Şelale vadinin derinliklerinde gizli bir noktada konumlandığı için çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. Nanalı Yaylası’ndan akarak gelen su burada yaklaşık 2 metre derinliğinde doğal bir havuz meydana getirmiştir. Suyun aktığı yerde gelinliğe benzediği için halk tarafından Gelin Şelalesi olarak adlandırılmıştır. Gelin Şelalesi yukarıdan süzülen suyu ve bakir kalmış güzelliği ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasınadır.

Serik Gezilecek Yerler Gelin Şelalesi

Bulunduğunuz Konumdan Gelin Şelalesi’ni Ulaşmak İçin Tıklayınız.

12.Zeytintaşı Mağarası

Serik ilçesi, Akbaş Köyü sınırları içerisinde yer alan mağara karstik oluşumlu bir mağaradır. Çift katlı olan mağaranın üst katı 136 metre uzunluğundayken, alt katı 97 metre uzunluğundadır. Mağaranın 136 metre uzunluğundaki üst katı 2002 yılında ziyarete açılmıştır.

Damlataş kaplı sütunlarla salon ve odacıklara bölünen mağara yarı aktif-fosil karakterlidir. Mağara sarkıt, dikit ve farklı damlataşı ile kaplanmış sütunlara sahiptir. Mağaranın içerisinde yer alan ve gelişimine günümüzde de devam eden makarna sarkıtlarının yer aldığı salona Spagetti salonu ismi verilmiştir Zaten bu çubuk makarna kalınlığındaki makarna sarkıtları mağaranın karakteristik unsurlarıdır.

Zeytintaşı Mağarası

Bulunduğunuz Konumdan Zeytintaşı Mağarası’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

PLAJLAR

13.Kadriye Plajı

Serik ilçesinde bulunan Kadriye Plajı, 300 metre uzunluğa sahip, mavi bayrak sahibi, berrak, temiz, bir denize sahip plajlardan biridir. Kumlu, çakıllı bir kumsalı vardır. Ücretsiz bir şekilde giriş yapılan Kadriye Plajında duş, soyunma kabini, tuvalet, şemsiye ve şezlong kiralama imkânı, ayrıca su sporları etkinliklerini de yapma imkânı bulunmaktadır. Yeme içme ihtiyaçları içinde büfe, market gibi işletmeler bulunmaktadır.

Bulunduğunuz Konumdan Kadriye Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

14.Belek Halk Plajı

Serik ilçesinde yer alan Belek Halk Plajı, ince kumlu sığ bir denizdir. Plaja girişler ücretsiz bir şekilde sağlanmaktadır. Ziyaretçilerin kiralayabileceği şemsiye ve şezlong imkânı da vardır. Ayrıca tuvalet, soyunma kabini, duş yerleri, kafe, restoran, büfe gibi hizmetlerde bulunmaktadır. Sığ denizinden dolayı çocuklar ve yüzme bilmeyenler için tercih edilebilecek yerlerdendir.

Belek Halk Plajı

Bulunduğunuz Konumdan Belek Halk Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

15.Lara Plajı

Antalya şehir merkezine 18 kilometre mesafede yer alan plaj Serik ilçesinde konumlanmaktadır. Türkiye’nin en büyük plajları arasında yer alan Lara Plajı geniş bir kumsal alanına sahiptir. İnce kumları ile ün salmış plaja Altınkum Plajlıda denmektedir.

Lara Plajının arkası ormanlarla çevrili olduğu için sizlere kamp yapma olanağı da sağlamaktadır. Plaja girişler ücretsiz bir şekilde sağlanmaktadır. Plajda ziyaretçilerin kiralayabileceği şemsiye ve şezlong imkânı da vardır.

Lara Plajı

Bulunduğunuz Konumdan Lara Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

16.Boğazkent Plajı

Serik ilçesi Boğazkent Beldesinde yer alan plaj 2015 yılında mavi bayrak sahibi olmuştur. 150 metre uzunluğunda ve 35 metre genişliğinde bir kumsal alanı olan plajın sahili tamamen ince kumdan oluşmaktadır. Ücretsiz bir şekilde giriş yapılan Boğazkent Plajında duş, soyunma kabini, tuvalet, şemsiye ve şezlong kiralama imkânı bulunmaktadır.

Bulunduğunuz Konumdan Boğazkent Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

EĞLENCE

17.The Land Of Legends Theme Park

2016 yılında hizmete açılan ve otel, alışveriş merkezi ve tema parktan meydana gelen The Land Of Legends Theme Park Dünya’nın en büyük tema parkıdır. 620.000 metrekare üzerini aşan bir arazinin üzerine inşa edilen park’ta Shopping Avenue, Kingdom Hotel ve Tema Park bölümleri bulunmaktadır.

Serik Gezilecek Yerler The Land Of Legends Theme Park

Bulunduğunuz Konumdan The Land Of Legends Theme Park’nı Ulaşmak İçin Tıklayınız.

18.Golf Tesisleri

Özellikle Serik ilçesine bağlı Belek bünyesinde 10 golf tesisi ve yaklaşık 17 golf sahası bulundurmaktadır. Bu tesisler usta oyunculardan yeni başlayanlara kadar tüm golf tutkunları için hizmet vermektedir.

Serik ilçesi Türkiye’nin golf alanında parlayan yıldızıdır. Gerek deniz kenarında yer alan golf sahaları, gerekse de profesyonel olarak tasarlanmış oyun parkuru ve alıştırma sahaları ziyaretçilerine golf sporu için bütün imkanları sağlamaktadır.

Serik Gezilecek Yerler Golf Tesisleri

Bulunduğunuz Konumdan Golf Tesisleri’ni Ulaşmak İçin Tıklayınız.

DİNİ YAPILAR

19.Serik Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Hoşgörü Bahçesi

Üç Semavi dini kapsayan Hoşgörü Bahçesi 08.12.2004 yılında ziyarete açılmıştır. Bahçe içerisinde cami, kilise ve havranın yer aldığı yapılar gerek mimari özellikleri ve gerekse de içlerinde bulunan objelerle kendi inanç özelliklerini yansıtmaktadırlar.

Serik Gezilecek Yerler Hoşgörü Bahçesi

Bulunduğunuz Konumdan Hoşgörü Bahçesi’ni Ulaşmak İçin Tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*