Adana Nerede? Adana’ya Nasıl Gidilir?

Adana nerede

Adana Nerede? Adana Türkiye’nin güneyinde bulunan Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır. Adana ilinin nüfusu (2020) yaklaşık olarak 2.258.718 dir. Adana ilinde toplamda 13 ilçe bulunmaktadır. Bunlar Tufanbey, Saimbeyli, Feke, Pozantı, Aladağ, Kozan, Karaisali, İmamoğlu, Seyhan, Yüreğir, Ceyhan, Yumurtalık ve Karataş ilçeleridir. Adana iline komşu iller; Kuzeyinde Kayseri, doğusunda Kahramanmaraş ve Osmaniye, güneydoğusunda Hatay, batısında Mersin ve kuzeybatısında Niğde ilidir. Adana güney kıyısıyla Akdeniz Bölgesinde kıyısı olan illerimizdendir. İlçenin yüzölçümü yaklaşık olarak 14.030 kilometrekaredir. Adana İli harita konumu olarak 36° 59′ 29,1156” Kuzey ve 35° 19′ 50,9880” Doğu gps koordinatları arasında yer almaktadır. Adana’nın ortalama deniz seviyesine göre yükseltisi 28 metredir.

Adana Nerede? Adana Haritası

Adana nerede

Adana’da ulaşım en kullanışlı ve rahat olarak tercih edilebilecek toplu taşıma alternatifinde otobüs yer almaktadır. Adana merkeze kentin pek çok farklı bölgesinden farklı ulaşım alternatifleri ile erişim sağlanabilmektedir. Adana merkeze ayrıca, özel araç kullanarak da ulaşım sağlanabilmektedir. Pek çok farklı noktada halk otobüsleri ve minibüs hatları da kullanılabilmektedir.

Adana Nerede, Adana Yol Tarifi, Adana’ya rota oluşturmak için tıklayınız…

Adana Nerede? Karayolu ile Adana’ya Ulaşım

Karayolu ile Seyhan ilçesinden Uçak Caddesi ve Turhan Cemal Beriker Bulvarı/D-400 Otoyolu üzerinden yaklaşık 14 dakikada Adana iline ulaşılabilmektedir.  Aynı şekilde yine Seyhan ilçesinden Obalar Caddesini kullanılarak 18 dakikada Adana il merkezine ulaşılabilmektedir. Ceyhan ilçesinden ise Adana Osmaniye Yolu/D400 üzerinden yaklaşık 54 dakikada ulaşım sağlanmaktadır. Yüreğir İlçesinden Karataş Bulvarı / D-815 Otoyolu üzerinden yaklaşık 26 dakikada Adana’ya ulaşım sağlanmaktadır. Karaisalı ilçesinden Adana-Karaisalı Yolunu kullanarak yaklaşık 53 dakikada Adana’ya ulaşım sağlanmaktadır. Pozantı İlçesinden Ankara – Tarsus Otoyolu/O-21/E90 üzerinden yaklaşık 1 saat 18 dakikada Adana’ya ulaşım sağlanmaktadır. İmamoğlu ilçesinden Adana Sivas Yolu ve Adana Sivas Yolu/D815 Yolu kullanarak yaklaşık 51 dakikada Adana’ya ulaşım sağlanmaktadır.

Toplu Taşıma ile Adana’ya Ulaşım

Adana ilinde şehir içi ulaşımlarda genellikle belediye otobüsü, minibüs ve halk otobüsleri kullanılmaktadır. Ayrıca 14 km uzunluğunda ve 13 istasyonu bulunan Adana Metrosu bulunmaktadır. Adana’da yaşayanlar genellikle şehir merkezinden de geçen otobüsleri daha aktif kullanmaktadır. Kentte bulunan taksilerde şehir içi ulaşımda bir diğer alternatif olarak tercih edilebilir.

Adana kentinde gün boyu halk otobüsleri hizmet etmektedir. Günün her saati belirli aralıklarla halk otobüsleri kullanılabilir. Adana Merkez’den otobüsler gün boyu farklı ilçe ve mahallere hareket etmektedir. Adana Merkez’den çevre ilçelerine halk otobüsleri ve minibüsler kullanarak farklı aktarma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.

Seyhan ilçesinden halk otobüsleri kullanılarak gün içinde rahatlıkla ve kısa sürede Adana’ya ulaşılabilir. Yine aynı şekilde Yüreğir ilçesinden farklı otobüs ve minibüs hatları ile Adana’ya ulaşmak mümkündür. Kentin farklı noktalarından Adana’ya kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır.

Adana İlinden Havalimanı’na Ulaşım

Adana Merkezden aracınız ile Turhan Cemal Beriker Bulvarı üzerinden yaklaşık olarak 10 dakikada Adana Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Farklı alternatif olarak Adana-İskenderun Otoyolu/Ceyhan-İskenderun Otoyolu/O-53/E91 ve E90 üzerinden yaklaşık olarak 2 saat 15 dakikada Hatay Havalimanı’na erişim sağlayabilirsiniz.

Adana Nereye Bağlı? Adana Hangi Bölgemizdedir?

Adana İli Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır. Adana farklı kültürel ve geleneksel ögeleri yansıtan bir yerdir. Adana İlinin tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. Adana’ya ait en eski yazılı kayıtlara ilk defa Hititlerin kaya kitabelerinde rastlanmaktadır, Anadolu yarımadasının en köklü uygarlıklarından biri olduğu bilinmektedir. Boğazköy metinleri olarak bilinen M.Ö. 1650 yıllara tarihlenen bir Hitit tabletinde, Adana havalisinden Uru Adania yani Adana Bölgesi olarak bahsedilmektedir. Bu konuda sadece bu tablet dikkate alınacak olsa bile Adana ismi en az 3640 yıllık bir geçmişe sahiptir. Adana 1517 – 1918 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyetindedir. 1867 de İdari Teşkilat kurularak Adana vilayet haline getirilmiştir. 24 Aralık 1914’de Fransızlar antlaşma hükümlerine göre Adana’ya girmişlerdir. Daha sonra 20 Ekim 1921 de Ankara Antlaşması ile 5 Ocak 1922 de Fransızlar Adana’yı terk etmek zorunda kalmışlardır.  

Yüzey şekilleri oldukça engebeli ve dağlık yapıdadır. İklim çeşitliliği yönünden oldukça yoğun bir iklim yapısı görülmektedir. Batı Akdeniz Bölümü’nde yer alır. Güneyi, Akdeniz ile çevrelenmiştir. Adana ve çevresinde, tipik Akdeniz iklimi hâkimdir. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise oldukça ılık ve yağışlıdır. İlin en yüksek sıcaklığı 12 Haziran 2012 de ölçülmüştür. Nemle birlikte 53 derece, nemsiz 45,6 derece olarak kayıtlara geçmektedir. İlde en düşük sıcaklık ise 28 Ocak 2012 de ölçülmüş olup -8,1 derece olarak kayıtlara geçiştir.

adana nerede

Adana Nerede? Adana Hangi Bölgemizdedir?

Türkiye’nin güneyinde Akdeniz bölgesinde yer alan Adana kenti, kuzeyde Kayseri, doğuda Kahramanmaraş ve Osmaniye, güneydoğuda Hatay, batıda Mersin ve kuzeybatıda Niğde illeriyle komşudur. Topoğrafik yapısı eğimlidi. Adana İstanbul arası 918 kilometre, Adana Ankara arası 493 kilometre, Adana İzmir arası 898 kilometre ve Adana Antalya arası 607 kilometredir.

 Gezilecek yerler yazılarımızı okumak için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*