Akhisar Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Ege Bölgesinde yer alan Manisa’ya bağlı Akhisar ilçesinde gezilecek yerleri ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Akhisar ilçesi ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.
Akhisar ilçesi Thyateira’yı içinde barındıran ve çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi kalıntılarının çokça görüldüğü ilçe konumundadır. Tarihi yapılar dışında zeytin diyarı olarak da bilinen ilçe ülkemizin en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi olup yurt dışına ihracat yaparak ülke ekonomisine katı sağlayan ilçe konumundadır.
Akhisar gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.
1.Akhisar Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Thyateira
Akhisar Gezilecek Yerler yazımız ilk sırasında yer alan ve ilçenin antik çağdaki ismi olan Thyateira, Pergamon Krallığının ve Lidya devletinin önemli yerleşimlerindendir. Aziz Pavlus tarafından batı Anadolu’da kurulan Hristiyanlığın ilk yedi kilisesinden birisi bu Thyateira da yer almaktadır. Bizans dönemine kadar bu isimle anılan kentin kalıntılarının bir kısmı Akhisar merkezde bulunan Tepe Mezarı mevkiinde yer almaktadır.
2.Çağlak Boğazı
İsmini bölgedeki Çağlak deresinden alan mesire alanı Akhisar ilçesinin Kargın Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Çam ve zeytin ağaçlarının yoğunlukta olduğu mesire yerinde pikniğinizi yaparak doğa ile iç içe güzel bir gün geçirebilirsiniz.
Ayrıca her yıl Mayıs’ın ilk veya ikinci haftası düzenlenen ‘Çağlak Festivalleri ’ne katılarak eğlenceli ve coşkulu bir gün geçirebilirsiniz.
3.Çağlak Deresi
Akhisar ilçesinin Kargın Köyü yakınlarında yer alan derenin etrafı çam ve zeytin ağaçları ile çevrili olup çevresinde piknik yapabileceğiniz mesire alanları mevcuttur. Ayrıca her yıl Mayıs’ın ilk veya ikinci haftası düzenlenen ‘Çağlak Festivalleri ’ne katılarak eğlenceli ve coşkulu bir gün geçirebilirsiniz.
4.Akhisar Müzesi
İlk olarak Ayşe Hanım tarafından Ali Şefik Bey adına 1933 yılında hastane binası olarak açılmıştır. Aynı yıl içerisinde Milli Eğitim Binasına bağışlanarak 1992 yılına kadar okul olarak kullanılmıştır. 1992-1994 yılları arasında da Öğretmen Binası olarak kullanılmış ve 18 Mayıs 2012 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Etnografik ve Arkeolojik eserlerin yer aldığı müzede toplam 689 adet eser yer almaktadır.
Sizler de müzeyi ziyaret ederek geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.
Girişi ücretli olan müzeyi pazartesi günleri dışında ziyaret edebilirsiniz.
5.Tarihi Kasap Hali
1928 yılında Bulgarlı ustalar tarafından inşa edilen hal, Egenin meşhur 300 yıllık zeytinyağının marka kent kimliği ile sergilendiği müze konumundadır. Zamanla özelliğini yitiren yapı 2012 yılında restore edilerek zeytin ve zeytincilik müzesi olarak işlev kazanmıştır. Sizlerde müzeyi ziyaret edebilir ve içerisinde yer alan cafe ve restoranında Akhisar yöresine ait lezzetleri tadabilirsiniz.
6.Akhisar Gezilecek Yerler Ulu Camii
Kendi ismi ile anılan mahallede yer alan caminin yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 14. yüzyılda mihrap önü kubbesi ve mihrabı yenilenmiştir. Saruhan Beyliği döneminde ‘Fethiye Cami’ olarak kiliseden camiye çevrilmiştir. Cami, medrese ve tekkeden oluşan külliye zamanla onarımdan geçmiş ve günümüze camisi ulaşabilmiştir. Asıl ibadet yerinin üst kısmı kubbe ile örtülü, doğu ve batı yönleri üç kubbe ile örtülü olup görülmeye değer yapılar arasındadır.
7.Paşa Camii ve Hamamı (Sarı Ahmet Paşa )
1469 yılında Sarı Ahmet Paşa tarafından inşa edilen külliye, cami, imarethane ve hamamdan oluşmaktadır. Yapımında taş ve tuğlanın kullanıldığı caminin dikkat çeken diğer kısmı avlusunda yer alan çeşitli yıllara ait mezar taşları olmaktadır. Sizler de geçmişten izler taşıyan camiyi ziyaret ederek tarihi mimarini yakından inceleyebilirsiniz.
Paşa Hamamı cami ile aynı yılda inşa edilen hamam külliyenin günümüze ulaşan diğer kısmıdır. Yapımında taş ve tuğlanın kullanıldığı hamam erkekler ve kadınlar kısmından oluşan çifte hamam özelliğindedir.
8.Zeytinliova
Akhisar’ın beldelerinden olan Zeytinliova Türkiye’nin önemli zeytin kaynağı olup zeytini ile meşhurdur.
Beldede kendisi ile aynı ismi taşıyan Zeytinliova Göleti bulunmakta olup, çevresinde piknik alanları mevcuttur. Hem balık tutabileceğiniz hem de zeytin ağaçlarının gölgesinde piknik yapabileceğiniz Zeytinliovayı ziyaret ederek güzel bir gün geçirebilirsiniz.
9.Gölet ve Sağlıklı Yaşam Alanı
Toplam 50 dönüm alan üzerine kurulan yaşam alanının içerisinde çocuk oyun alanları, seyir tepesi, spor alanları, cafe, restoran, gölet, açık fuar alanları yer almaktadır. Akhisarlıların buluşma noktası olan alan 7’den 70 e herkese hitap etmektedir. Sizler sevdiklerinizle hoş sohbet ederken çocuklarınız oyun alanında eğlenebilirler. Dilerseniz de yürüyüşünüzü yapabilir sonrasında da içerisinde yer alan cafe de çayınızı yudumlayarak günün yorgunluğunu atabilirsiniz.
10.Akhisar Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Süleymanlı Çamlığı
Süleymanlı kasabasında yer alan yeşilin farklı tonlarına sahip zengin orman örtüsüne sahip piknik alanıdır. Yazları oldukça yoğun olan piknik alanında içilebilir su kaynakları da mevcut olup doğa ile iç içe güzel bir gün geçirebilirsiniz.
İlk yorum yapan olun