Akseki Gezilecek Yerler

Akseki Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya iline bağlı Akseki ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Akseki ile ilgi birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

1288 yılında kurulan Akseki İlçesi’nin tarihi geçmişi Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O dönemde Marla ismi ile anılan ilçe 1872 yılına kadar Alanya’ya bağlı kalmış, daha sonra Antalya’ya bağlanmıştır.

Sedir, çam ve köknar ağaçları ile kaplı olan Akseki 1050 metre rakımda konumlanmaktadır.

Akseki Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

1.Akseki Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Tarihi Düğmeli Evler

Tarihi geçmişi 300 yıl öncesine dayanan Düğmeli Evler Antalya’nın Akseki ve İbradı ilçelerinde yer almaktadır. Harç veya çimento gibi herhangi bir malzeme kullanmadan yapılmış olan Düğmeli Evler bu özelliği ile dikkat çekmektedir. Yöreye özgü sedir ve andız ağacı olarak kullanılarak yapılan bu evlerin iskeleti ağaçtan oluşturulmuş ve içlerine de taş yığılmıştır. Bu evlerde ismini duvardan taşan hatıl uçlarının düğme gibi gözükmesinden dolayı almıştır.  Sahip olduğu bu farklı mimarisinden dolayı yılda birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Sizlerde bu Tarihi Düğmeli Evlerini ziyaret ederek mimarisini yakından inceleyebilir ve harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Akseki Gezilecek Yerler Tarihi Düğmeli Evler

Bulunduğunuz Konumdan Tarihi Düğmeli Evler’ni Ulaşmak İçin Tıklayınız.

2.Akseki Etnografya Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek folklor müzesi olan Akseki Etnografya Müzesi Mustafa Kavasoğlu’nun uzun uğraşları sonucu 2016 yılında ziyarete açılmıştır. Müze tarihi bir yapının 6 yıl süren restorasyonu sonucu hizmete açılmıştır. Müzenin içerisinde eski radyolardan ahşap oyma tavan ve kapılara, mutfak gereçlerinden müzik aletlerine, silahlardan tarım aletlerine, demirci ve kalaycı gereçlerine, el dokuması kumaşlara kadar yaklaşık 5 bin materyal sergilenmektedir. Bu meteryallerden en yenisinin tarihi 60 dayanırken, en eskisinin tarihi 3 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır.

Akseki Etnografya Müzesi

Bulunduğunuz Konumdan Akseki Etnografya Müzesi’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

3.Düdencik Mağarası

Akseki ilçesine bağlı Cevizli Köyü yakınlarında yer alan mağara Türkiye’nin en derin mağarası olarak bilinmektedir. Mağaraya ilk iniş İngiliz, Fransız ve Türk mağara araştırmacıları tarafından 1967 yılında yapılmıştır. Bu grup -330 metre derinliğe kadar inerek, mağarayı Türkiye’nin en derin mağarası olarak kayıtlara geçirmiştir. Yaklaşık on metre genişliğinde olan mağaraya iniş 60 metrelik dikey bir kuyu şeklinde başlamaktadır. Yani mağaraya iniş oldukça zor olduğundan ekipmansız gelmemeniz gereklidir.

4.Kartallı Mağara

Akseki ilçesine bağlı Kuyucak Beldesi yakınlarında konumlanan mağara halk arasında Bağırcak Mağarası olarak da bilinmektedir. Kartallı Mağaranın Roma ve Bizans Döneminden kalma bir mağara olduğu düşünülmektedir. Mağaranın girişindeki taşta yer alan Roma dönemine ait yazılarda o dönemden kaldığını doğrular niteliktedir.

Mağara 91 metre uzunluğunda olup, genişliği 5 ile 9 metre arasında, tavan yüksekliği de 3 ile 8 metre arasında değişmektedir. İki bölümden oluşan mağara ne yazık ki günümüzde bakımsızlıktan oldukça harap durumdadır.

5.Akseki Gezilecek Yerler Dipsiz Göl

Dipsiz Göl, Antalya’nın Akseki ilçesi ile Konya’nın Bozkır ilçesi sınırında Bozkır’ın yaklaşık 30 kilometre batısında, 1702 metre rakımda yer almaktadır. Sülek Yaylasının içerisinde yer alan göl 72 metre derinliğe sahip olup,  doğal güzelliği ile dikkat çekmektedir.  Bahar aylarında göl etrafını süsleyen rengârenk çiçekler ile göl üzerinde açan nilüfer çiçekleri gölün güzelliğine güzellik katmaktadır.

Sizlerde Dipsiz Göle gelerek pikniğinizi yapabilir, doğa ile iç içe bir gün geçirebilir ve sevdiklerinizle hoş sohbet vakit geçirerek manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Dipsiz Göl

6.Çimi Yaylası

Çimi Yaylası Akseki ilçesinin 15 kilometre doğusunda ve 1450 metre rakımda yer almaktadır. Çimi Yaylasının etrafının dağlarla çevrili olması ve bir çöl görünümünde olması onu diğer yaylalardan farklı kılmaktadır.

Çimi Yaylasına gelerek trekking yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir ve kamp yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz. Bu arada belirtmekte fayda var ki yayla etrafında ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz hiçbir tesis yer almamaktadır. Bu yüzden giderken ihtiyaçlarınızı alarak gitmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Akseki Gezilecek Yerler Çimi Yaylası

7.Göktepe Yaylası

Akseki kent Merkezine 32 kilometre mesafede, 2000 metre rakımda yer almaktadır. Toprak yolla ulaşılan yayla sahip olduğu florası ve faunası ile doğaseverlerin ilgisini çekiyor.

Göktepe Yaylası

8.Geyran Yaylası

Akseki kent Merkezine 35 kilometre mesafede yer alan Geyran Yaylası,  deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte konumlanmaktadır. Yayla Yörüklere ev sahipliği yapmaktadır.

Geyran Yaylası

9.Akseki Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Çataloluk Yaylası

Akseki’nin Süleymaniye Mahallesi’ne 3 kilometre uzaklıktaki Çataloluk Yaylası, Giden Gelmez Dağları sınırları içerisinde yer almaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*