Elmalı Gezilecek Yerler

Elmalı Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya iline bağlı Elmalı ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Elmalı ile ilgi birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Elmalı Tekeli Türk Boyları tarafından kurulup geliştirilmiştir. I. Beyazıt döneminde Osmanlı hâkimiyetine giren Elmalı tarih boyunca ‘Kabalı’, ‘Amelas’, ve ‘Elmalu’ isimleri ile anılmıştır.

Bir kültür şehri olan Elmalı sahip olduğu arkeolojik buluntuları, dini yapıları ve doğal zenginlikleri ile Antalya’nın güzel ilçelerinden bir tanesidir.

Elmalı Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

DOĞAL GÜZELLİKLER

1.Elmalı Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı

Elmalı ilçe merkezinin yaklaşık 16 kilometre güneyinde yer alan Çığlıkara Ormanları, Bey Dağları’nın batısında yer alan dağ silsilesini çevreleyen ormanlardır. Çığlıkara Ormanları kireçtaşı kayalıklarından oluşmuş olan Dokuzgöl (Susuz) Dağları’nı ve Avlan Gölü’nü de içine almaktadır.

Dünyanın en iyi korunmuş saf sedir ormanını içeren bölgede 2000–2500 yaşlarında dev sedir ağaçları yer almaktadır.  Ayrıca yaşlı kokulu ardıçlar da ormanın ikinci önemli ağaç türüdür. Çığlıkara Ormanları gerek içerisinde barındırdığı 400’e yakın endemik bitki türü,  gerek asırlık dev ağaçları gerekse de birçok canlıya ev sahipliği yapmasından dolayı önemli bir yere sahiptir.

Elmalı Gezilecek Yerler Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı

Bulunduğunuz Konumdan Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

2.Topdağı Mesire Alanı

Kadim şehir Elmalı’nın asırlık evlerini, birçok olaya tanıklık etmiş yüzlerce yıllık tarihi sokaklını izleyebileceğiniz, panoramik manzaraya sahip olan Topdağı Mesire Alanı Elmalı’ya hakim bir yükseklikte konumlanmaktadır. İçerisinde 2500 m2 si yığma, 2800 m2 motifli olmak üzere 5300 m2 taş duvar, 500 metre uzunluğunda sağlıklı yaşam yürüyüş yolu, 120 adet modern aydınlatma ekipmanı ve mangal keyfi yapabileceğiniz 30 adet ahşap kamelya, yöreye özgü lezzetleri tadabileceğiniz 1 adet restoran ile çocuk oyun alanı yer almaktadır.

Elmalı Gezilecek Yerler Topdağı Mesire Alanı

Bulunduğunuz Konumdan Topdağı Mesire Alanı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

3.Avlan Gölü

Karstik oluşumlu bir göl olan Avlan gölü Antalya’nın Elmalı ilçesinde yer almaktadır. Denizden yüksekliği 1030 metre olan göl 1970 yılında kurutulmaya karar verilmiştir. 1975-80 yılları arasında bir kanal açılarak sular Başgöz çayına akıtılmış ve göl kurumuştur. Ancak gölün kurutulması pek çok alanda zararlı olmuştur. Daha sonra Elmalı ilçesi köylülerinin topladığı imzalar sonucunda gölün yeniden canlandırılması kararı alınmıştır. Böylelikle 2001 yılında göl kapakları kapatılmış ve gölde su tutmaya başlamıştır. Göl yeniden oluştuktan sonrada gölün içine sazan bırakılmıştır.

Sizlerde Avlan Gölüne gelerek kamp kurabilir, piknik yapabilir, trekking yapabilir ve bu muhteşem manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Elmalı Gezilecek Yerler Avlan Gölü

Bulunduğunuz Konumdan Avlan Gölü’nü Ulaşmak İçin Tıklayınız.

4.Elmalı Belediye Parkı

Elmalı ilçesine bağlı Gündoğan Mahallesinde yer alan park yazın sıcağından bunalıp nefes almak isteyenlerin uğrak yerlerindendir. Sizlerde çam ağaçlarının gölgelediği parka gelerek havuz başındaki banklarda soluklanabilirsiniz.  Ayrıca Elmalıya gelen herkesin tattığı keçi sütünden yanık dondurmasını mutlaka burada tatmalısınız.  

Elmalı Belediye Parkı

Bulunduğunuz Konumdan Elmalı Belediye Parkı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

MÜZELER

5.Elmalı Müzesi

Elmalı ilçesine bağlı Gündoğan Mahallesi, İbrahim Elmalı Caddesinde konumlanan müze 13.06.2011 yılında Eski Hükümet Konağında ziyarete açılmıştır. Müzenin içerisinde 11 adet teşhir salonu bulunmaktadır. Bu salonların 3’üzemin katta yer alırken,  kalan 8 salon birinci katta yer almaktadır. Ayrıca müzenin bahçesinde de eserler sergilenmektedir.

Elmalı Müzesi

Bulunduğunuz Konumdan Elmalı Müzesi’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

6.Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Müzesi

Müze, eski bir konağın restore edilmesi ile 3 Ağustos 2013 yılında ziyarete açılmıştır. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın talimatı ve TBMM’nin kararı ile Kuran-ı Kerimi tefsir eden Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Hak Dini Kur’an Dili adlı tefsiriyle tanınan son devir din âlimlerindendir. Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır çok büyük bir mütefekkir, din alimi, tesfirci, felsefeci, eğitimci, fikir, ve siyaset adamı, hukukçu, hattat, sanatkar, gazeteci, yazar, edebiyatçı, şair, tarihçi, araştırmacı, çevirmen ve vakıf uzmanı gibi bir çok özel sıfatı bünyesinde barındırmıştır.

Müze içerisinde Elmalılı Hamdi Yazısın eşyaları ve etnografik eserleri yer almaktadır. Sizlerde müzeyi Pazartesi günleri hariç 08:00-17.30 arası ziyaret edebilirsiniz.

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Müzesi

Bulunduğunuz Konumdan Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Müzesi’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

TARİHİ YAPILAR

7.Tarihi Elmalı Evleri

Antalya’nın Elmalı ilçesine bağlı Tahtamescit Mahallesi Aylar Sokağında yoğun olarak görülen Tarihi Elmalı Evleri yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahiptir. Ahşap olan bu evlerin yapımında yörede bolca bulunan sedir ağacı kullanılmıştır. Tarihi Elmalı evleri hem mimarisi hem de çiçek motifleri, stilize ağaçları ve altı köşeli yıldız süslemeleri ile Anadolu Kültürünü yansıtmaktadır.

Tarihi Elmalı Evleri

Bulunduğunuz Konumdan Tarihi Elmalı Evleri’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

8.Elmalı Tarihi Bey Hamamı

Ömer Paşa Cami batısında yer alan tarihi hamamın XVI. yüzyılın sonu XVIII. yüzyılın başlarına ait olduğu düşünülmektedir. Evliya Çelebinin de notları arasında bahsettiği bu hamam tarihi yapısı ile görülmeye değer yerler arasında bulunmaktadır.

Bulunduğunuz Konumdan Elmalı Tarihi Bey Hamamı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

9.Elmalı Gezilecek Yerler Çatal Çeşme

Elmalı çarşı içinde Kesme Minarenin hemen arkasında konumlanan çeşme Selçuklular zamanında inşa edilmiştir. Üzerine yer alan kitabeye göre 1284 yılında yapılan çeşme,  bölgede faaliyet gösteren en eski çeşmedir.

10.Gilevgi Kalesi

Elmalı ilçesine bağlı Özdemir Köyü sınırları içerisinde yer alan kalenin M.Ö 300’lü yıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Kale Helenistik dönemde bölgenin dış kuvvetlere karşı korunmasında önemli rol oynamıştır. Gilevgi Kalesi zengin bir yerde konumlanmaktadır. Bu yüzden de çevreden gelecek tehlikelere karşı özel olarak tasarlanmıştır. Alışılagelmiş malzemelerin dışında malzemeler kullanılarak yapılması kaleyi özel kılmıştır.

Yıl içerisinde birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen kale gerek kendine has mimarisi gerek doğa ile iç içe konumu gerekse de sahip olduğu tarihi bulguları ile ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Bulunduğunuz Konumdan Gilevgi Kalesi’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

11.Semahöyük Antik Kenti

Elmalı ilçe merkezine 5 kilometre mesafede konumlanan Semahöyük Antik Kenti, Korkuteli bölgesinin en eski yerleşim yerlerindendir. Bu eski yerleşim yeri insanlığın ilk evrelerine tanıklık etmesi sebebiyle Elmalı için önemli bir yere sahiptir. Sizlerde Semahöyük Antik Kentine gelerek buranın tarihi dokusunu yakından görebilir ve çevredeki misafirperver yöre halkının evlerine konuk olarak hoş sohbet vakit geçirebilirsiniz.

Ayrıca Antik kentte yapılan arkeolojik kazılarda birçok eser gün yüzüne çıkarılmış ve çıkarılmaya da devam etmektedir. Bu eserler Antalya Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. 

Elmalı Gezilecek Yerler Semahöyük Antik Kenti

12.Karaburun Tümülüsü

M.Ö 5. Yüzyıldan kalma olduğu düşünülen Karaburun Tümülüsü üçgen çatılı mezar odasından oluşmaktadır. Tümülüsün içerisinde Anadolu’nun en eski duvar resimleri yer almaktadır. Özellikle sahip olduğu duvar çizimleri ziyaretçilerin oldukça dikkatini çekmektedir.

Karaburun Tümülüsü

13.Elmalı Gezilecek Yerler Kızılbey Mezarı

Yuva Köy yolu üzerinde konumlanan Kızılbey Mezarı kalker blokların oluşturduğu bir oda görünümüne sahiptir. Burada herhangi bir arkeolojik kalıntı bulunmasa da mezarın mimarisi ve görünümü Kızılbey Mezarını görülmeye değer kılmaktadır.

DİNİ YAPILAR

14.Ketenci Ömer Paşa Külliyesi

Elmalı ilçe merkezinde konumlanan külliye, üzerinde yer alan kitabeye göre 1610 yılında Ömer Paşa tarafında yaptırılmıştır. Külliye; cami ve medrese, caminin güneydoğusuna bitişik türbe ve külliyenin bir parçası olarak kabul edilen ayrı bir yerde bulunan hamamdan meydana gelmektedir.

Külliye içerisinde yer alan Ömer Paşa Cami klasik Osmanlı mimarisinden izler taşımaktadır. Cami tek kubbeli olup, iç ve dış pencere üzerleri 17. Yüzyıl İznik çinileri ile kaplıdır.  Medrese ise U biçiminde bir düzene sahiptir.

Elmalı Gezilecek Yerler Ketenci Ömer Paşa Külliyesi

Bulunduğunuz Konumdan Ketenci Ömer Paşa Külliyesi’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

15.Kesik Minare Cami(Korkut Camii, Cami-i Kebir)

Antalya Kaleiçi Semtinde yer alan yapı, ilk olarak MS 2. yüzyılda Roma tapınağı olarak inşa edilmiş, daha sonra tapınağın üzerine M.S. 5. veya 6. yüzyılda tapınağın mimari malzemeleri kullanılarak büyük bir kilise inşa edilmiştir.  M.S. 7. yüzyılda Arap akınları sırasında tahrip edilen kilise M.S. 9.yüzyılda yeniden onarılmış, Selçuklular zamanında da camiye çevrilmiştir.1361 yılında Kıbrıs Kralı 1. Peter Antalya’yı işgal edince yapı tekrar kiliseye çevrilmiştir.

Sultan II. Beyazıt’ın oğlu Şehzade Korkut döneminde yapı tekrar camiye çevrilmiş ve 1800’lü yılların ortasına kadar da camii olarak faaliyetini sürdürmüştür. Cami ne yazık ki 1896 büyük bir yangın geçirmiş yangın sonucunda da kullanılamaz hale gelmiştir. Bu büyük yangında minaresinin ahşap olan külahının yanmasından dolayı da Kesik Minare Cami ismini almıştır.

Yakın zamanda restorasyonu tamamlanan cami 10 Ocak 2019 yılında tam 126 yıl sonra yeniden ibadete açılmıştır. Ancak, Antalya’nın simgelerinden olan Kesik Minare ne yazık ki yapılan restorasyonla Kesik Minare özelliğini kaybetmiştir.

Elmalı Gezilecek Yerler Kesik Minare Cami(Korkut Camii, Cami-i Kebir)

16.Abdal Musa Türbesi

Horasan Erenlerinden ve Hz. Peygamber soyundan olan Abdal Musa Anadolu’nun ünlü erenlerinden ve ermişlerindendir. Ayrıca ünlü bir ozan ve düşünür olan Abdal Musa yaşam süresince bir çok ozan yetiştirmiştir. Bu yetiştirdiklerinden en ünlüsü de Alevi- Bektaşi Edebiyatının abidelerinden sayılan Kaygusuz Abdaldır.

Elmalı ilçesine bağlı Tekke Köyü’n de yer alan türbe 14. yüzyıl Selçuklu mimarisi izlerini taşımaktadır. Türbede Abdal Musa, annesi, babası, kız kardeşi ve Kaygusuz Abdal’ın kabirleri bulunmaktadır.

Abdal Musa Türbesi

Bulunduğunuz Konumdan Abdal Musa Türbesi’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

17.Vehhab-ı Ümmi Hazreti Türbesi

Vahib-i Ümmi ismi ile tanınan tam ismi Abdülvehhab el-Ümmi el-Elmalı el-Halveti olan zat Halvetiyye Tarikatı’nın Ahmeddiyye koluna bağlı olup  Elmalı Halvetlerinin piridir. Elmalı’da dünyaya gelen Vahib-i Ümminin türbesi Elmalı Pınarbaşında yer almakta olup içerisinde kendisi, eşi ve iki çocugu yer almaktadır.

Vehhab-ı Ümmi Hazreti Türbesi

Bulunduğunuz Konumdan Vehhab-ı Ümmi Hazreti Türbesi’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

18.Elmalı Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Sinan-ı Ümmi Türbesi

Antalya’nın Elmalı ilçesinde doğup büyüyen Sinan Ümmi Türk-İslam şairi, mutasavvıfı, müderris alimidir. Asıl ismi Yusuf olan Sinan Ümmi Elmalı’nın yetiştirdiği nadide kişilerdendir. 1657’de Elmalı’da yaşama gözlerini yuman Sinan Ümmi kendi ismi ile anılan caminin yanında ki türbede yatmaktadır.

Sinan-ı Ümmi Türbesi

Bulunduğunuz Konumdan Sinan-ı Ümmi Türbesi’ne Ulaşmak İçin Tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*