Finike Gezilecek Yerler

Finike Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya iline bağlı Finike ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Finike ile ilgi birkaç genle bilgileri sizlere aktaralım.

Fenikeliler tarafından M.Ö. 5. Yüzyıllarda Phanikos adı ile Aykırıçay Suyunun denize döküldüğü yerde kurulmuştur. Uzun yıllar Likya’nın başkenti olan Limyra’nın tarım ürünleri ihraç ettiği bir liman görevi gören Finike bu özelliği ile Fenikelilerin en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur.

Tarihi geçmişi çok eskilere dayanan Finike içerisinde barındırdığı Antik Kentleri, mağaraları, plajları ile sizleri kendisine hayran bıraktırıyor.

Finike Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

1.Finike Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Limyra Antik Kenti

Finike ilçesinin 9 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Limyra Antik Kenti M.Ö 5. Yüzyılda kurulmuştur. Bir dönem Lykia medeniyetinin başkentliğini yapan antik kent en parlak dönemini de Likya Kralı Perikle zamanında bölgenin başkent olduğu zamanda yaşamıştır. Daha sonraki en parlak devrini de M.S 2-3. yüzyıllarda yeniden yaşayan Limyra, Doğu Roma egemenliğine geçtikten sonra piskoposluk merkezi olmuş, M.S 8-9. yüzyıllardaki Arap akınları sonrasında da terk edilmiştir.

Kazı çalışmaları sonucu kentte farklı dönemlere ait birçok buluntular çıkartılmıştır. Antik kent en kuzeyinde yer alan akropol, kuzeyde bir iç kale ve aşağı kaleden oluşmaktadır.

Aşağı kalede, sur, sarnıçlar, Bizans Kilisesi ve Perikle Heroonu yer alır. Akropolün düzlüğe ulaştığı kısımda Turunçova-Kumluca karayolunun hemen kenarında, orijinali Helenistik döneme ait olan, İ.S 141 yılında detaylı bir onarım geçiren tiyatro binası konumlanır.

Antik kentte yer alan dört yüzü aşkın kaya mezarı Limyra’ı, Likya Bölgesinin en çok kaya mezarına sahip kentlerinden birisi yapmıştır.  Hem kaya mezarları hem de gün ışığına çıkartılan birçok yapıyı içerisinde barındıran Limyra Antik Kenti gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Finike Gezilecek Yerler Limyra Antik Kenti

2.Arykanda Antik Kenti

Finike ilçesine bağlı Arif Köyü sınırları içerisinde konumlanan Arykanda Antik Kenti Likya Bölgesinin en eski yerleşim yeridir. Kentte en eski kalıntılar M.Ö. 4. yüzyıla ait kaya mezarları ile Helios Tapınağı’dır. Kazı çalışmaları sonucunda birçok tarihi yapı gün yüzüne çıkartılmıştır. Bu tarihi yapılarında çoğunluğu Arykanda’nın en parlak dönemini yaşadığı M.S. 2. ve 3. yüzyıllara aittir.

Antik Kent içerisinde günümüze kadar ulaşabilmiş en dikkat çeken yapılar; İmparator Hadrian Dönemi’nde inşa edilmiş odeon, odeonun hemen arkasında iyi korunmuş tiyatro, spor gösterileri ile yarışların yapıldığı stadion,  kayaların oyulmasıyla yapılmış dükkanlar,  kentin meclis binası olan bouleuterion,  güneş tanrısı Helios adına yapılmış tapınak ve bir bölümü mozaik taban kaplamasına sahip villalardır.Arykanda Antik Kenti’nin en görkemli ve günümüze en sağlam ulaşan yapısı ise  “Büyük hamam-gymnasium kompleksi” dir. Nekropol alanında ise anıtsal mezar yapıları mevcuttur.

Arykanda Antik Kenti gerek panoramik manzarası gerek de sahip olduğu tarihi yapıları ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Finike Gezilecek Yerler Arykanda Antik Kenti

3.Suluin Mağarası

Antalya’nın Finike ilçesinde yer alan Suliin Mağarası dikey bir sualtı mağarasıdır. Halk arasında İncirli Mağarası olarak da bilinen mağaranın 80 metrelik giriş ağzı bulunmaktadır. Mağara bu özelliği ile Asya’daki ağzı en geniş mağaralar arasında birinci sırada yer alır.

27 Ağustos 1995 yılında Amerikalı su altı araştırma ekibi bu mağarada dalış yapmış ve yaptıkları dalışla 122 metre derine kadar ulaşabilmişlerdir. Hatta bu dalışta ne yazık ki 2 Amerikalı dalgıçta hayatını kaybetmiştir. Bu olaydan sonra mağarada sadece profesyonel dalgıçların dalmasına izin verilmiştir.

Mağaranın girişinde su tatlı iken derinlere inildikçe tuzlu olmaktadır. Bu da mağaranın deniz ile bağlantısı olduğunu düşündürmektedir. Mağaranı su sıcaklığı ise yıl boyunca 13-14 derece arasındadır.

Finike Gezilecek Yerler Suluin Mağarası

4.Gökbük Kanyonu

Finike ilçe merkezine yaklaşık 22 kilometre mesafede konumlanmaktadır. 300 metre derinliğe ve 4 kilometre uzunluğa sahip olan Gökbük Kanyonunda doğa sporları, kano, yüzme, yürüyüş, kamp gibi birçok aktivite yapılabilmektedir. Gökbük Kanyonu özellikle şehrin gürültüsünden uzaklaşıp dinlenmek ve doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenlerin uğrak yerlerindendir. Ayrıca kanyon çevresinde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz birçok büfe, kafeterya, hediyelik eşya dükkanlarıda yer almaktadır.

Gökbük Kanyonu

5.Andrea Doria Koyu

Finike ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre mesafede yer alan Andrea Doria Koyu, Tarihte Korsan Yatağı ismi ile de bilinmektedir. Koy ismini bölgeyi korsanlardan kurtaran Cenevizli Amiral, Andrea Doria’dan almıştır. Bölge çok fazla keşfedilmediği için tertemiz, doğası bozulmamış, saklı kalmış cennet alanlarından biridir.

Koyda ihtiyaçlarınızı için herhangi bir tuvalet, çeşme, soyunma kabini, duş, market, büfe gibi işletmeler bulunmamaktadır. Denizi güvenli, temiz, dalgasız, kayalıklar arasında güvenle yüzebileceğiniz, ailelerin, çocuklarında yüzebileceği bir koydur.

Andrea Doria Koyu

Bulunduğunuz Konumdan Andrea Doria Koyu’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

6.Mağaralı Koy

Finike-Demre yolu üzerinde kendiliğinden doğal bir şekilde oluşmuş olan içinde küçük bir kumsalı bulunan ve bir mağarası bulunan bu yer halk tarafından Mağaralı Koy olarak adlandırılmıştır. Şimdiye kadar çok fazla bilen fark eden olmamıştır. Ancak artık popülerliği atmaya başlamıştır. Karadan ve denizden ulaşım sağlanabilen koy bembeyaz kumları, masmavi suları ve el değmemiş doğası ile ziyaretçilerine kendilerine hayran bırakmaktadır. Ücretsiz bir şekilde gelebileceğiniz bu görkemli koyda tuvalet, soyunma kabini, duş, şemsiye, şezlong, market gibi herhangi işletme ya da olanak bulunmamaktadır.

Finike Gezilecek Yerler Mağaralı Koy

Bulunduğunuz Konumdan Mağaralı Koy’una Ulaşmak İçin Tıklayınız.

7.Gökliman Plajı

Finike ilçe merkezine 6 kilometrem mesafede yer alan Gökliman Plajı, Andrea Dorya koyundan bir yarım ada ile ayrılan ve antik dönemde liman olarak kullanılmaktadır. Yarımada üzerinde Likya dönemine ait kalıntılar da bunu kanıtlar niteliktedir. Plaj küçük taşları ile kaplı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ayağınıza batmaması için dikkatli ve hazırlıklı olmalısınız. Ücretsiz bir şekilde giriş yapılan Gökliman Plajında tuvalet, soyunma kabini, duş, şemsiye ve şezlong kiralama ve belediye tarafından işletilen büfelerden de ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Gökliman Plajı

Bulunduğunuz Konumdan Gökliman Plajı’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

8.Finike Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Altuncan Hatun Kadınlar Plajı

Finike’nin en iyi, popüler koylarından biri olan Altuncan Hatun Kadınlar Plajı geniş bir alana sahiptir. Plajda 3 adet iskele ve ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfe, mescit, tuvalet, soyunma kabini, duş, şemsiye ve şezlong kiralama gibi imkânlarda yer almaktadır. Kadınlara özel bir plaj olan Altuncan Hatun Kadınlar Plajında rahat bir şekilde yüzüp, deniz kum ve güneşin keyfini sürebilirsiniz.

Altuncan Hatun Kadınlar Plajı

Bulunduğunuz Konumdan ALTUNCAN HATUN KADINLAR PLAJI’na Ulaşmak İçin Tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*