Anadolu Hisarı Gezilecek Yerler – En Muhteşem 17 Yer

Anadolu Hisarı Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Anadolu Yakasında yer alan Beykoz ilçesine bağlı Anadolu Hisarı’nda Gezilecek Yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Anadoluhisarı ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Semt ismini 1395 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı Kalesinden almaktadır. Kuzeyinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Kanlıca, güneyinde Kandilli bulunan semt içerisinde birçok tarihi güzellik barındırmaktadır.

Göksu Deresinden Küçüksu Kasrına, Baruthane Parkından Amcazade Yalısına birçok tarihi ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Anadolu Hisarı gezi rotanıza ekleyebileceğiniz semtler arasında bulunmaktadır.

Anadolu Hisarı Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

Doğal Güzellikler

1.Anadolu Hisarı Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Göksu Deresi

Anadolu Hisarı Gezilecek Yerler yazımızın ilk rotasında yer alan Göksu Deresi, Göztepe’nin güney yamaçlarından inen sel yataklarının birleşmesiyle oluşmaktadır.

Sizlerde Göksu Deresine gelerek dere kenarında yer alan restoranlarda kahvaltı yapabilir ve farklı lezzetleri tadarak manzaranın keyfini sürebilirsiniz. Ayrıca Göksu Deresini çevreleyen asırlık çınar ağaçları ve kış aylarında dahi yemyeşil kalan bitki örtüsü de derenin güzelliğine güzellik katmaktadır.

Anadoluhisarı Gezilecek Yerler Göksu Deresi

Göksu Deresi yol tarifi için tıklayınız.

2.Baruthane Parkı

Göksu Deresinin kenarında konumlanan ve rengarenk bitkilerin süslediği parkta çocuklar için oyun alanları, spor sahası, fitness alanı, kameriyeler, iskeleler yer almaktadır.

Baruthane Parkı yol tarifi için tıklayınız.

Tarihi Yapılar

3.Anadolu Hisarı Kalesi

1395 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Göksu Deresinin İstanbul Boğazına döküldüğü yerde inşa edilmiştir. Beykoz’un Anadoluhisarı semtinde yer alan yapı iç kale, dış kale ve surlardan meydana gelmektedir.

Anadolu Hisarı gerek sahip olduğu manzarası, gerek doğası gerek de mimarisi ile doğa ve tarihi bir arada sunuyor. Anadolu Hisarına gelerek manzaranın keyfini çıkartabilir, yapının mimarisini yakından izleyebilir ve Anadolu Hisarı iskelesinin çevresi ve meydanında yer alan cafe ve restoranlarında soluklanarak çayınızı, kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Anadolu Hisarı Kalesi

4.Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı’ndan önce burada bulunan ahşap yapı Sadrazam Divittar Mehmet Emin Paşa tarafından I. Mahmud’un konaklaması için inşa ettirilmiştir. 1752 yılında hizmete açılan konak yüzyıllar boyunca birçok padişahı ağırlamıştır. 1856 yılına gelindiğinde de iyice harap olan yapıyı Sultan Abdülmecit yıktırmış ve yerine de bugün ki Küçüksu Kasrını yaptırmıştır.

Nigoğos Balyan tarafından yapılan Küçüksu Kasrı bodrum dahil olmak üzere üç kattan meydana gelmektedir. Yığma tekniği ile kagir olarak yapılan kasrın iç dekorasyonu ise Dolmabahçe Sarayı’nın iç mekân tasarım sorumlu olan Paris Operası dekoratörü Sechan tarafından gerçekleştirilmiştir. Kasrın içerisinde ki alçı kabartmalı kalem işi süslemeli tavanlar, özenle döşenmiş parkeler,  Batılı tarzda mobilyalar, duvarları süsleyen sanat eserleri ve değerli İtalyan mermerlerinden yapılmış şömineler dikkat çeken mimariler arasındadır.

Osmanlı padişahlarının dinlenme maksadıyla kullandığı biniş kasırlarından olan Küçüksu Kasrı 1983 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. 1992-1994 yılları arasında yapılan restorasyon sonucu da bugün ki görünüme kavuşan kasır günümüzde müze-saray ve mesire olarak hizmet vermektedir.

Anadoluhisarı Gezilecek Yerler 
Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı yol tarifi için tıklayınız.

5.Küçüksu Mihrişah Sultan Çeşmesi

1806 yılında Sultan II. Selim Han tarafından annesi Mihrişah Sultan adına inşa edilen çeşme Küçüksu Caddesi üzerinde konumlanmaktadır.  Küçüksu Kasrı Çeşmesi olarak da bilinen çeşme kendine özgü mimarisi ile günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Kareye yakın dikdörtgen planlı olan çeşme barok ve ampir üslupları arasında ki geçiş dönemini yansıtmaktadır. Dört yüzlü bir meydan çeşmesi olan Mihrişah Sultan Çeşmesi üç basamaklı bir platform üzerinde yer alan çeşme mimarisi ile mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

Anadoluhisarı Gezilecek Yerler Küçüksu Mihrişah Sultan Çeşmesi

Küçüksu Mihrişah Sultan Çeşmesi yol tarifi için tıklayınız.

6.Şerife Fatma Hanım ÇeşmesiAnadolu Hisarı Gezilecek Yerler

1858 yılında İzzet Mehmet Paşa’nın torunu Şerife Hanım tarafından yaptırılan çeşme, Anadoluhisarı Semtinin Otağtepe Caddesi Sakabayrı girişinde konumlanmaktadır.

7.Anadoluhisarı Gezilecek Yerler Fatih Sultan Köprüsü

Kavacık ile Hisarüstü arasında yer alan köprü, Boğaziçi Köprüsünden sonra Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan ikinci köprü görevi görmektedir.

29 Mayıs 1985 yılında temeli atılan ve 4 Aralık 1985 yılında inşasına başlanan köprü 3 Temmuz 1988 yılında dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından hizmete açılmıştır. Dünya’nın en büyük çelik asma köprüleri arasında 14. Sırada bulunan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü denizden 64 metre yükseklikte yer almaktadır. Ayrıca Ankraj blokları arasındaki uzunluğu 1.510 metre, orta açıklığı 1.090 metre, genişliği de 39 metredir.

Anadoluhisarı Gezilecek Yerler Fatih Sultan Köprüsü

Fatih Sultan Köprüsü yol tarifi için tıklayınız.

8.Küçüksu KöprüsüAnadolu Hisarı Gezilecek Yerler

1928 yılında Küçüksu Deresi üzerine inşa edilen köprü günümüzde Beykoz-Üsküdar ilçe sınırını oluşturmaktadır.

Küçüksu Köprüsü yol tarifi için tıklayınız.

9.Anadoluhisarı Gezilecek Yerler Nişangah

Beykoz’un Anadolu Hisarı Semtinde bulunan nişangah,1811 yılında Sultan II. Mahmut adına dikilmiştir.

II. Mahmut padişah okçularının en başarılı isimlerinden bir tanesidir. Yaşamı boyunca birçok kez rekor atışta gerçekleştirmiştir. Bu rekor atışlar ise 1225 gez (808,5 m), 1228 gez (810,48m) ve 1219 gez (804,54 m) den oluşmaktadır.  

Nişangah yol tarifi için tıklayınız.

10.Keten Kendir Halat Fabrikası

1933 yılında inşa edilen fabrika çok uzun yıllar 1000 civarında ki işçiye ekmek kapısı olmuştur. Türkiye’de ki tüm gemiler için halat üreten fabrika zamanla ucuz çin mallarının rekabeti nedeniyle küçülmüş ve sonunda da kapanmıştır. Özellikle fabrikanın mesai saatlerinde çalan o düdüğü, o anlara şahit olanların hala aklındadır.

Keten Kendir Halat Fabrikası

Keten Kendir Halat Fabrikası yol tarifi için tıklayınız.

11.Anadoluhisarı Gezilecek Yerler Amcazade Yalısı

İstanbul’un en eski konutu olan yalı 1699 yılında Köprülü ailesinden Sadrazam Amcazade Hüseyin Paşa için yaptırılmıştır. Anadolu Hisarı’nın biraz kuzeyinde konumlanan yalı iki katlı ve iki sofalı olup 15-20 odadan meydana gelmekteydi. 1877-1878 Rus Savaşı sırasında buraya yerleştirilen göçmenler nedeniyle harap olan yalıdan ne yazık ki günümüze sadece divanhanesi ulaşabilmiştir.

Amcazade Yalısı

Amcazade Yalısı yol tarifi için tıklayınız.

12.Tarihi Göksu Meryem Ana Ayazması

Tarihi yapı Kandilli Metemorfosis Hz. İsa Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı’na ait olup Kültür Varlığı olarak Kültür Bakanlığınca koruma altına alınmıştır. Hatta ayazmada çıkan suyun şifalı olduğuna inanılmaktadır. Buraya gelerek bu tarihi yapıyı gezebilir yada Rum Ortodoksları tarafından düzenlenen etkinliklere denk gelirseniz burasının mistik havasına şahitlik edebilirsiniz.

Tarihi Göksu Meryem Ana Ayazması yol tarifi için tıklayınız.

Dini Yapılar

13.Mihrişah Valide Sultan CamiiAnadolu Hisarı Gezilecek Yerler

Camii 1792 yılında III. Selim’in annesi Mihrişah Valide Sultan tarafından III. Selim’in Humbaracılar ve lağamcılar için yaptırdığı kışlanın ortasına inşa edilmiştir. İlk tek minareli yapılan cami daha sonraları III. Selim’in bir minare daha ilave etmesiyle ki minareli camii olmuştur. Halıcıoğlu Kışlası ile Haliç Köprüsü arasında yer alan cami Kumbarhane Camii veya Humbaracılar Kışlası Camii olarak da bilinmektedir.

Mihrişah Valide Sultan Camii

Mihrişah Valide Sultan Camii yol tarifi için tıklayınız.

14.Anadoluhisarı Gezilecek Yerler Muhaşsi Sinan Camii

1574 yılında Muhaşşi Sinan Efendi tarafından yaptırılan cami Cami Sokak ile Tepe Sokak’ın birleşiminde yer almaktadır. İlk mescit olarak inşa edilen yapı 1703 yılında Esseyid Mahmut Dede Efendi tarafından camiye çevrilmiştir.

Tek minareli ve tek şerefeli olan cami en dikkat çeken mimarisi ise minarenin çeşme üzerinde yükselmesi ve minaresinin üzerinde yer alan güneş saatidir.

Anadoluhisarı Gezilecek Yerler Muhaşsi Sinan Camii

Muhaşsi Sinan Camii yol tarifi için tıklayınız.

15.Göksu Peksimetçi Salih Ağa Camii

İlk olarak 1760 yılında Peksimetçi Salih Ağa tarafından ahşap olarak yaptırılan mescit 1830 yılında Sultan II. Mahmut’un fermanı ile aslına uygun olarak yenilenmiştir. 1962 yılında ise etrafından taş duvarlarla genişletilerek bodrum ve mahfil katı eklenmiş ayrıca ahşap çatı ile örtülerek yenilenmiştir.

1995 yılına gelindiğinde ise girişe üç katlı bir bölme eklenerek genişletilmiş ve betonarme kubbe ile üstü örtülmüştür. Duvarları seramikle kaplanan camiye ısıtma ve klima sistemi de eklenerek 1996 yılında yeniden ibadete açılmıştır. Tek minareli ve tek şerefeli olan cami görülmeye değer yapılar arasında bulunmaktadır.

Göksu Peksimetçi Salih Ağa Camii

Göksu Peksimetçi Salih Ağa Camii yol tarifi için tıklayınız.

16.Fatih Sultan CamiiAnadolu Hisarı Gezilecek Yerler

Körfez Caddesi üzerinde Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan caminin yapım tarihi kesin olarak bilinememektedir. Yangın geçiren cami 1885 yılında Sultan II. Abdülhamid’in emri ile yeniden onarılmış ve ibadete açılmıştır.

1924-1926 yılı İstanbul Şehremini Emin Bey döneminde ise Anadolu Hisarı İskelesi önündeki meydan düzenleme projesinden dolayı yapı yıktırılmış ve bugün bulunduğu yere yeniden yaptırılmıştır. Tek minareli ve tek şerefeli olan Fatih Sultan Cami’ye 1987 yılında bir de şadırvan eklenmiştir.

Anadoluhisarı Gezilecek Yerler  Fatih Sultan Camii

17.Anadolu Hisarı Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Anadolu Hisarı Namazgâhı

Anadolu Hisarı Gezilecek Yerler yazımızın son rotası olan namazgah, Anadoluhisarı Kalesinin önünde konumlanmaktadır. Namazgâh Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilmiştir. Topların önü yükselttiği zaman yapılan bu namazlık bu sebepten dolayı Toplarönü Namazgâhı olarak da adlandırılmaktadır. Etrafı duvarlarla çevrili OLAN Anadolu Hisarı Namazgâhı kıble yönünü gösteren mihraplı sütre taşı ve taş minberden oluşmaktadır.  Yapımında düzgün kesme taş kullanılan namazgâh taşı da mihrap sivri kemerli bir niş olarak yapılmıştır.

2016 yılında restorasyondan geçen namazgâh günümüzde ibadete açıktır.

Anadoluhisarı Gezilecek Yerler 
 Anadolu Hisarı Namazgâhı

Anadolu Hisarı Namazgâhı yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*