Bafra Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan ve Samsun’a bağlı Bafra ilçesinde gezilecek yerleri ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Bafra ilçesi ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.
M.Ö 5000 yıllara kadar uzanan tarihi ile Bafra farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış isminin de Kızılırmağın denize açıldığı yerde ticaret gemilerinin yanaştığı koylara kurulan ticaret evlerine Bafira denilmesinden geldiği düşünülmektedir.
Samsun’a uzaklığı 51 kilometre olan Bafra bir çok tarihi ve doğal güzelliği bünyesinde barındırmaktadır.
Bafra gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.
1.Bafra Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Akalan Şelalesi
Bafra Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında bulunan ve ilçeye 43 kilometre uzaklıktaki Akalan Mahallesi sınırları içerisinde yer alan şelale büyüklü küçüklü 7 şelaleden oluşmaktadır. 15 metre yükseklikten süzülen şelalelerin her birinin önünde birer göl bulunmakta ve harika manzaralar sunmaktadır. Çevresindeki alanlarda hem piknik yapabilir hem de manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.
2.Kuş Cenneti
56 bin hektar genişliğine sahip Kızılırmak deltası büyüklü küçüklü 20 adet göl ile büyük bataklık ve sazlık alanlardan oluşmaktadır. Dünya ekolojisi bakımından önemli yere sahip olan alan yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan edilmiş olup, Bafra, Ondokuzmayıs ve Alaçam ilçelerini kapsamaktadır. Karadeniz kıyısında tek sulak alan olan yer doğal özelliklerini büyük ölçüde koruyabilmiştir.
Batı Palaearktik içerisinde yaklaşık 1100 kuş türü yaşamakta ve bu türlerinde yaklaşık 460 çeşidi Türkiye’de yer almaktadır. %35’i de Kızılırmak Deltasında belirlenmiş olup yaklaşık %15’i burada üremektedir.
Karadeniz’i doğrudan aşan kuş türleri için yaşamsal önem taşıyan bölgeye araç ile girmek yasak olup, Kızılırmak Deltasının büyük bir kısmı 1994 yılında 1.Derece Doğal Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmış, ek olarak Cernek Gölü ve Çevresi 1984 yılında Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edilmiş ve son olarak 1998 yılında sulak alan olarak uygulamaya konulmuştur.
Sislerde bu sayısız kuş türünün bulunduğu alanı ziyaret ederek farklı kuş türlerine şahitlik edebilir ve keşfedebilirsiniz.
3.Altınkaya ve Derbenet Baraj Gölleri
Ülkemizin en nadide köşelerinden Altınkaya ve Derbent Baraj Gölleri harika manzaralara ev sahipliği yapan boğaz ve alanları kapsamaktadır. Özellikle doğanın göle yansıyan manzaraları harika fotoğraflarınzın anı kısmında yer alarak güzel bir gün geçirmenize olanak sağlayacak.
Gürültüden uzak sessiz sakin vakit geçirebileceğiniz Derbent Barajı Gölünün sahilleri piknik alanları ile dolu olup doğa ile iç içe güzel bir gün geçirmenize olanak sağlamaktadır. İster pikniğinizi yapabilir isterseniz de balık tutarak doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca çevresinde lezzetli alabalık pişiren lokantalar mevcut olup farklı lezzetleri de tadabilirsiniz.
4.Asarkale ve Kaya Mezarları
Bafra ilçesinin 30 kilometre güneybatısında bulunan Kızılırmak Vadisi içerisinde ve Altınkaya Barajı yakınında yer almaktadır. Helenistik Çağ’a ait olan Asarkale o çağda savunma amacıyla yapılmıştır. Anakayada yer alan ve oyularak yapılan 3 adet mezarında aynı döneme ait olduğu düşünülmektedir. Birisi Kızılırmağın karşı yakasında, ikisi de kalenin yamaçlarında bulunan mezarlar Grek mimarisinin özelliklerini taşımaktadır.
5.Çetinkaya Köprüsü
Erken Cumhuriyet Dönemi eserlerinden olan köprü ilçenin ilk ve en büyük eserlerinden olmuştur. 1937 yılından önceki zamanlarda Kızılırmak üzerinden karşıdan karşıya geçiş 6.50 metre uzunluğundaki ahşap köprüden sağlanıyordu. Zamanın belediye başkanı geçenler için büyük tehlike yaratan ahşap köprü yerine beton köprü yaptırılması için Ankara ile iletişime geçmiş ve irtibatlar sonuç vermiştir. Zamanın ulaştırma bakanı Ali Çetinkaya da köprünün yapımı ile bire bir ilgilenmiş ve 1937 yılında resmi bir törenle açılışı gerçekleşmiştir. İsmi de zamanın ulaştırma bakanına ithafen Ali Çetinkaya Köprüsü olmuştur. Zamanın en güzel eserlerinden olan beton köprü 7 kemerli olup 250 metre uzunluğundadır. İlçe için sembolik değeri olan Çetinkaya Köprüsü düğün konvoylarının geçtiği anı değeri yüksek bir yapıdır.
6.Batık Minare
1984-1990 yılları arasında Kızılırmak’ın üzerine Darbent Barajı inşa edilmesiyle Bafra ilçesinde yer alan Boğazkaya Mahallesindeki yaklaşık 200 yapı sular altında kalmıştır. Eski yerleşim alanından su üstünde kalan tek yapı caminin yıkılmayan minaresi olmuştur. Sizlerde bu bölgeyi ziyaret ederk safari turları ile bölgeyi gezebilir ve muhteşem atmosferinde harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.
7.Bafra Gezilecek Yerler Deniz Feneri
Osmanlılar zamanında ilçenin kuzeybatısında yer alan eski koruluk şimdiki adı ile Fener Köyü sınırları içerisinde Kızılırmak ile denizin birleştiği yere yakın ahşap bir deniz feneri inşa edilmiştir. Daha sonraki zamanlarda da Fransızlara demirden yüksek bir fener inşa ettirilmiştir. Bugün yer alan fenerin 750 metre ilerisinde bulunan fener antlaşmalar gereği Fransızların kontrolü altında bulunuyordu. Deniz dalgalarının devamlı olarak karayı aşındırması ve içeriye doğru girmesi sonucu fenerin varlığı tehlikeye girmiş ve deniz fenerini bugün ki yerine inşa etmek üzere 1922 yılında çalışmalara başlanmış 1923 yılının Nisan ayda tamamlanmıştır. Denizden 50 metre içeride yer alan fener 7 direk üzerine yapılmış olup yükseklği 36 metredir. Ayrıca içinde giriş kapısından kule üzerine kadar bulunan 99 merdiven mevcuttur.
1937 yılında da Fransızlar tarafından Türkiye Cumhuriyeti’ne devredilen Bafra Deniz Fenerini ziyaret ederek hem tarihi mimarisini inceleyebilir hem de manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz.
8.Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
1858 yılında Bafra ilçesi Büyükcami Mahallesinde inşa edilen 3 katlı bina bir zamanlar şehir kulübü ve öğretmen evi olarak kullanılmış daha sonra restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Müzenin içerisinde İkiztepe kazılarında ortaya çıkartılan kültürel değerler ve 1520 arkeolojik ve etnografik eserler yer almaktadır. Ayrıca tarihi M.Ö 5 bin ile 4 bin yıllarına dayanan İkiztepe köyünde 1971 yılında yapılan araştırmalarda 25 antik çağa ait ve sonrasına ait kalıntı, 57 höyük tipi, 6 düz yerleşim yeri, 48 tümülüs,5 kaya mezarı, 3 mezarlık, 1 hamam, 1 kale ve köprü bulunmuştur. Girişi ücretsiz olan müzeyi Pazartesi günleri dışında 08:00 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
9.Bafra Tütün Müzesi
2016 yılında hizmete açılan müzenin içerisinde tütün tarımı ile ilgili sergilenen eserler yer almaktadır. Eserlerin yanı sıra bahçesinde tütünün tohumlanmasından kurutulmasına dek yetiştirilme aşamaları da uygulamalı olarak gösterilmektedir. Girişi ücretsiz olan müzeyi haftanın her günü 08:00 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
10.Büyük Cami (Cami-i Kebir)
İlçenin en eski tarihi eserlerinden olan cami Evliya Çelebinin Seyehatnamesin de bahsettiği iki camiden birisi olma özelliğine sahiptir. Bafra Bey’i Selçuklular sülalesinden gelen İsfendiyaroğulları’na mensup ‘Emirmirza’ tarafından halkın ibadetini yapabilmesi için ahşap olarak inşa edilmiştir.
Ahşap caminin yerinde olan bugün ki cami ise, üzerinde bulunan kitabeye göre Köprülü Mehmet Paşa’nın kızı Ayşe Hatun tarafından 1670 yılında yapılmıştır. Osmanlı mimarisi özelliklerini taşıyan cami tek katlı ve dikdörtgen planlıdır. 1 sıra kesme taş, 3 sıra tuğla örgülü duvarları, sivri çatısı ve aşı boyası ile yapılmış süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Ayrıca bahçesinde Osmanlı döneminden kalma mezarlar ve kitabeli taşlar yer almaktadır. 09.09.1978 yılında tarihi eser olarak tescil edilen camiyi ziyaret ederek mimarisini yakından izleyebilirsiniz.
11.Tayyar Paşa Camii
Tayyar paşa tarafından 1801-1802 tarihleri arasında yaptırılan cami Bafra ilçesinde yer almaktadır. Osmanlılarda iç kubbe yapı tarzının karesteristik bir örneği olan cami eski özelliklerini koruyan tek şerefeli minaresi ile de dikkat çekmektedir. Sizlerde günümüze sağlam olarak ulaşan yapıyı ziyaret edebilir ve mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.
12.Hayat Kayası Mağarası
İl sınırlarında yer alan en büyük doğal mağara özelliğine sahip olan Hayat Kayası Mağarası Pleostosen Dönemlerde kullanıldığı düşünülen Meşeli Türkmenler ve Başaran köyleri arasında bulunmaktadır. Yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki mağaranın içerisinde bir kısmı yer altında olan dere ve sonlara yaklaştıkça da küçük bir şelale bulunuyor. 2012 yılında yer yer sarkıt oluşumu tespit edilmiş ve sit alanı ilan çalışmaları devam etmektedir.
13.Bafra Gezilecek Yerler İkiztepe Höyüğü
İlçenin 7 kilometre kuzeybatısında İkiztepe Mahallesi sınırları içerisinde yer alan höyük ismini uzaktan bakıldığında iki tepe olarak görülmesinden almaktadır. Gerçekte ise iki büyük iki küçük toplam dört tepeden meydana gelmektedir.
Kazı çalışmaları sonucu Hitit, Orta, Genç Demir Çağı ve Roma dönemine ait yerleşmeler bulunmuştur.
Arkeolojiye ilgi duyanların uğraması gereken yerlerden olan höyüğü ziyaret ederek keşfedebilirsiniz.
14.Tepen Deliği
M.Ö 3000 yılından beri yerleşim yeri olarak kullanılan mağara Başaran Köyünde yer almaktadır. Sizlerde tepen deliğini görmek için mağara girişinde yer alan kaya merdivenleri kullanarak uluşabilirsiniz.
15.Bafra Gezilecek Yerler Ali Bey Çeşmesi
İlçenin en eski çeşmelerinden olan Ali Bey Çeşmesi Cumhuriyet Meydanın ’da yer alan Kaymakamlık binasına ait bahçesinin bitişiğinde bulunmaktadır. 1751 tarihinde yapılan çeşme gotik tarzını andırmakta olup sütun başları motiflerle süslüdür.
16.Kadı Çeşmesi
1778 yılında Kadı Ali Efendi tarafından yaptırılan cami Atatürk Bulvarı ile Tekel Caddesi’nin kesiştiği yerde bulunmaktadır. Kurnası mermerden olan çeşmenin yanları da iki kısa plasterlidir. 1997 yılında restore edilen çeşme ne kadar sade stilde olsa da ‘Kadı Çeşmesinden su içen Bafra’dan ayrılamaz’ sözüyle meşhur olmuştur.
17.Bafra Gezilecek Yerler Hüseyin Bey Çeşmesi
1909 yılında Kazanasmazzade Abdurrahman Ağa tarafından genç yaşta verem hastalığına yakalanan ve hayatını kaybeden oğlu Hüsyin Bey’in adına hayrat olarak yaptırılmıştır. Bafra Askerlik Şubesinin karşısında yer alan çeşme altıgen planlı olup, her yüzünde bitkisel motiflerle süslü çerçeve bulunmaktadır. Çatı kısmı ise bakır saçlı olup konik görünümündedir.
18.Emir Mirza Bey Türbesi
Türbe mahallesinde yer alan yapı Bafra ilçesinin 5 kilometre uzaklığında yer almaktadır. Türbe, moloz taşından harçla yapılmış ve üzeri çadır gibi sivri bir kubbe ile örtülmüştür. Kapının üzerinde yer alan kitabede 1381 yılında (Hicri-783) inşa edildiği yazmakta ve Selçuklu mimarisinin ön planda olduğu anlaşılmaktadır.
Türbe genel olarak aile kabristanlığı görünümünde olup zamanın Bafra Bey’i Selçuklular sülalesinden gelen İsfendiyaroğulları’na mensup ‘Emirmirza’ tarafından 600 sene kadar önce yaptırılmıştır. İçinde 16 adet mezar bulunmakta olup bunların 7 tanesi kapıdan girerken sağda, 5 tanesi solda 4 tanesi de orta kısımda yer almaktadır.
19.Bafra Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Hızır Bey Türbesi
Çetinkaya Mahallesi’nin güneybatısında kalan Kümbet Tepe mevkiinde yer alan türbe Bafra ilçesinin 2 kilometre uzaklığında bulunmaktadır. Kümbet Tepe mevkiinde yer aldığı için Kümbet Dede olarak da bilinmektedir. İçinde eski Bafra beylerinden Candaroğlu İsfendiyar Bey yatmaktadır. Yapı moloz taşından harçla yapılmış ve üzeri kümbet ile örtülmüştür. Üzerinde yer alan kubbe günümüze kadar sağlam ulaşabilmiş ve orijinalliğini bozmamış güzel görünüme sahiptir. Alt kısmı ise birkaç sıra taşla örtülmüş ve giriş kapısının şekli eski mezarların baş ucuna dikilen tipik taşları anımsatmaktadır.
İlk yorum yapan olun