Bebek Gezilecek Yerler

Bebek Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Avrupa Yakasında yer alan Beşiktaş ilçesine bağlı Bebek de Gezilecek Yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Bebek ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Tarihi geçmişi Hristiyanlık öncesi döneme kadar uzanan Bebek,  III. Ahmed  ve sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa döneminde Bebek Bahçesi’nde Hümayunabad Kasrı, Bebek Camii, mektep, hamam, değirmen, çeşme, ve dükkânlar inşa edilmesiyle kalabalıklaşmıştır. Zamanla da Türkler, Yahudiler, Rumlar, Ermeniler ve Gürcüler buraya köşkler konaklar, yalılar yaptırmışlar ve yazlık olarak kullanmışlardır.

19. yüzyıldan sonra vapur seferlerinin başlanması ile semt sadece yazlık olarak kullanılmamış tüm yıl yaşam sürülen bir semte dönüşmüştür. İstanbul’un en pahalı ve lüks semtlerinden olan Bebek  sahip olduğu sahili, tarihi yapıları ve birbirinden lüks mekanları ile gezi rotanıza ekleyebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.

Bebek Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

1.Bebek Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Bebek Sahili

İstanbul’un en popüler ve lüks sahillerinden olan Bebek Sahili sabahları yürüyüşünüzü ve koşunuzu yapabileceğiniz sakinliğe sahipken, akşamları eğlence mekânlarının da devreye girmesi ile gece boyu müziği kalabalığı eksik olmayan bir sahile dönüşüyor. Ayrıca sahilde turlarken bir çok ünlü ismi görebileceğiniz sahil oldukça lüks mekânlara ev sahipliği yapmaktadır.

Bebek Gezilecek Yerler Bebek Sahili

Bebek Sahili yol tarifi için tıklayınız.

2.Bebek Parkı

Beşiktaş’ın Bebek semtinde yer alan park 1908 yılından bu zamana kadar park olarak hizmet vermektedir. Toplam 16 bin metrekare alana sahip olan park 2008 yılında yapılan düzenlemelerle Türkan Sabancı Bebek Parkı ismini almıştır. 2008 yılında yapılan düzenlemeler İtalyan mimar Ermanno Casasco ve ekibi tarafından yapılmıştır.

Parkta çocuk oyun alanı, yürüme yolu, köpek gezdirme yolu ve 8 bin 800 metrekare yeşil alan bulunmaktadır.

Bebek Gezilecek Yerler Bebek Parkı

Bebek Parkı yol tarifi için tıklayınız.

3.Bebek Camii (Hümayun-u Abad Camii)

Beşiktaş’ın Bebek semtinde iskelenin hemen yanında konumlanan camii 1913 yılında Mimar Kemaleddin tarafından daha önce Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış bir caminin yerine inşa edilmiştir. Yapımında kesme taş kullanılan camii neo klasik tarzda yapılmıştır.  kesmetaş kullanılarak yapılmıştır. Cami gerek iç gerek dış mimarisi ile görülmeye değer yapılar arasındadır.

Bebek Camii (Hümayun-u Abad Camii)

Bebek Camii (Hümayun-u Abad Camii) yol tarifi için tıklayınız.

4.Kavafyan Konağı

İstanbul’un en eski geleneksel evi olan Kavafyan Konağı Bebek semtinde yer almaktadır. Osmanlı Sultanı I. Mahmud zamanında inşa edilen yapı ilk Rum evi olarak kurulmuştur. Daha sonraları da Ermeni bir aileye geçmesi ile Kavafyan Konağı ismini almıştır.

18. Yüzyıldan günümüze kadar gelen bu Konağın en dikkat iç mimarisi manzara betimlemeli duvar resimleridir. Tavan bordür ve eteğinde yer alan gri-mavi renklerde köprüler, ağaçlar, tepeler bu betimlemelerden bazılarıdır.

Kavafyan Konağı 1973 yılında “aynen korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescil edilmiş olmasına rağmen günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Temennimiz bu tarihi yapının bir an önce farkına varılması ve gerekli koruma ve düzenlemelerin yapılmasıdır.

Bebek Gezilecek Yerler Kavafyan Konağı

Kavafyan Konağı yol tarifi için tıklayınız.

5.Tarihi Valide Paşa Yalısı (Hıdiva Kasrı)

Valide Paşa Yalısı 1902 yılında Mimar Raimondo D’Aronca tarafından yeni sanat üslubunda yapılmıştır. Valide Paşa Yalısı 76 metrelik rıhtımı ile Boğazdaki yalılar arasında en uzun sahil şeridine sahiptir. Boğaziçi’nin de tam ortasında bulunan yalının denize bakan cephesi üç, caddeye bakan cephesi de iki katlı olarak inşa edilmiştir.

Günümüzde Mısır Konsolosluğu olarak kullanılan yapı tüm ihtişamı ile ben buradayım diyor.

Tarihi Valide Paşa Yalısı (Hıdiva Kasrı)

Tarihi Valide Paşa Yalısı (Hıdiva Kasrı) yol tarifi için tıklayınız.

6.Bebek Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Aşiyan Müzesi

Şair Tevfik Fikret’in 1906-1915 yılları arasında yaşam sürdürdüğü ev olan yapı 1945 yılında müzeye dönüştürülmüştür. İlk Edebiyat-ı Cedide Müzesi adı ile ziyarete açılan yapı 1961 yılında şair Tevfik Fikret’in mezarının müze bahçesine taşınması ile Aşiyan Müzesi ismini almıştır.

Müzenin içerisinde Tevfik Fikret ve ailesine ait eşyalar ile Tanzimat Edebiyatı ve özellikle Edebiyat-ı Cedide döneminin önemli sanatçılarının eşyası yer almaktadır.

Bebek Gezilecek Yerler Aşiyan Müzesi

Aşiyan Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*