Beşiktaş Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Avrupa Yakasında yer alan Beşiktaş da Gezilecek Yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Beşiktaş ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.
Tarihi geçmişi ilk çağlara kadar uzanan ilçenin bilinen ilk ismi Taş Beşik anlamına gelen ‘Kune Petro’ dur. Beşiktaş İsmini ise Barboros Hayrettin Paşa zamanında almıştır. Barboros Hayrettin Paşa gemilerini bağlamak için bu sahile beş direk dikmiş bu sebeple de ilçe Beş-Taş ismini anılmıştır. Zamanla da Beşiktaş olarak telaffuz edilerek bu ismi almıştır.
Kanuni Sultan Süleyman zamanında gelişen bölgeye Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı, Çırağan Sarayı gibi yapıların eklenmesiyle Osmanlının yönetim merkezi haline dönüşmüştür.
Beşiktaş içerisinde barındırdığı tarihi yapıları, müzeleri, koruları, camileri ile mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.
Beşiktaş Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.
Simgesel Yapılar
1.15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü)
Boğaza inşa edilen ilk köprü olmasından dolayı halk arasında Birinci Köprü olarak da bilinen köprü Karadeniz ile Marmara Denizini birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde konumlanmaktadır. Köprünün ayakları Avrupa Yakasında Ortaköy semtinde, Anadolu Yakasında da Beylerbeyi semtinde yer almaktadır.
20 Şubat 1970 yılında yapımına başlanan ve 30 Ekim 1973 tarihinde bitirilerek hizmete açılan köprü ilk açıldığında Dünya’nın dördüncü uzun köprüsüyken, 2012 yılında 21. sıraya gerilemiştir.
Köprünün ismi de 2016 yılında darbe girişimi sonucu köprüde hayatını kaybeden vatandaşlarımız anısına 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değişmiştir.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü) yol tarifi için tıklayınız.
2.Ortaköy Meydanı
Beşiktaş’a bağlı bir semt olan Ortaköy boğaza nazır meydanı ile dikkat çekmektedir. 1989 ile 1992 yılları arasında Beşiktaş Belediyesi tarafından yapılan düzenlemelerle bugün ki görünümünü alan meydan cıvıl cıvıl bir görünüme sahiptir. Ortaköy Meydana gelerek mekanlarda waffle veya kumpir yiyebilir, kalabalık sokaklarında tur atabilir, hediyelik eşya dükkanlarından sevdiklerinize bir şeyler alabilir yada sahilinde gezerek boğaz havası alabilir ve Ortaköy Camisinin o güzel ışıltısında harika fotoğraflar ekilebilirsiniz.
Ortaköy Meydanı yol tarifi için tıklayınız.
Saraylar
3.Beşiktaş Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Dolmabahçe Sarayı
Beşiktaş Gezilecek Yerler yazımızın ilk durağı olan Dolmabahçe Sarayının yapımına 13 Haziran 1843 yılında başlanmış ve 7 Haziran 1856 yılında tamamlanarak ziyarete açılmıştır. 110 bin metrekare alanı ile İstanbul’un en büyük üçüncü sarayı olan Dolmabahçe Sarayı hem boğaza nazır muhteşem manzarası, hem görkemli mimarisi hemde içerisinde barındırdığı eserlerle mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır. Müzenin oda ve salonlarda yer alan halıları, çini sobaları, inovatif kristal eserleri gibi birçok değerli eser dönemin yaşayış ve geleneklerine dair bilgiler sunmaktadır.
Dolmabahçe Sarayı yol tarifi için tıklayınız.
4.Çırağan Sarayı
1863 yılında yapımına başlanan Çırağan Sarayı 1871 yılında tamamlanarak kullanıma açılmıştır. Sarayın yapımında Dünyanın dört bir yanından nadide mermerler, portifler, sedefler getirilmiştir. Doğu mimarisi stilinden yapılan saray 14 Haziran 1910 tarihinde Meclis-i Mebusan olarak kullanılmıştır. Hatta bu dönemde sarayda II. Abdülhamit’in büyük sanat koleksiyonundan Rembrandt ve Ayvazovski’nin eserleri yer almıştır.
19 Ocak 1910 yılında çıkan yangın sonucu ne yazık ki II. Abdülhamid’in değerli koleksiyonu, çok değerli antikalar ve V. Murat Kütüphanesi kül olmuştur. Zamanla farklı amaçlarla kullanılan saray detaylı bir restorasyondan geçmiş ve 1990 yılında otel, 1992 yılında da tarihi Çırağan Sarayı ziyarete açılmıştır.
Çırağan Sarayına gelerek sarayın tarihi mimarisi eşliğinde güzel bir kahvaltı ile güne başlayabilir veya harika bir akşam yemeği ile günün yorgunluğunu atabilirsiniz.
Çırağan Sarayı yol tarifi için tıklayınız.
5.Yıldız Sarayı
Yıldı bahçelerinde yer alan ilk yapı III. Selim’in validesi Mihrişah Sultan tarafından yaptırılmıştır. Saray en görkemli günlerini de II. Abdülhamid döneminde yaşamıştır. II. Abdülhamid tahta çıktıktan 7 ay sonra buraya taşınmış ve Yıldız Kasırları bu dönemden sonra ‘Yıldız Saray-ı Hümayunu adını almıştır.
II. Abdülhamid Yıldız Sarayını yönetim merkezi olarak seçmiş ve 33 yılını burada geçirmiştir. Sarayın her ayrıntısı ile özel olarak ilgilenen II. Abdülhamid saray kompleksini yıldan yıla genişletmiş ve zamanla yapının yüzölçümünü 500 metrekareye ulaştırmıştır. Modern ve sade bir mimariye sahip olan sarayda hükümdar ile memurlar arasında ki mesafeyi koruyan bir anlayış benimsenmiş ve ona göre inşa edilmiştir. 1909 yılında saraydan ayrılmak zorunda kalan II. Abdülmecit 1912 yılında İstanbul’a geri dönmüş ancak geri kalan zamanını Beylerbeyi Sarayı’nda geçirmiştir.
II. Abdülhamid döneminde devletin yönetim merkezi olan saraya zamanla birçok yapı ve tesis eklenmiştir. Basımevi, fotoğraf atölyesi, resim galerisi, tiyatro, müzik stüdyosu, gözlemevi, ufak müzeler bunlardan bazılarıdır. Sarayın içinde ise çini ve porselen üretimini yapılacağı bir çini fabrikası kurulmuş böylelikle saray geleneksel kültürün yaşatıldığı bir üretim merkezine dönüşmüştür.
Yıldız Sarayı yol tarifi için tıklayınız.
6.Feriye Sarayları
Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Caddesi boyunca uzanan bu yapılar Osmanlı saraylarının eski adıdır.
Osmanlıı Hanedanı için yaptırılan Dolmabahçe Sarayı ve Çırağan sarayı yetersiz kalmış ve bu saraylara ek olarak Çırağan Sarayı ile Ortaköy Cami arasında ki kıyı şeridine Feriye Sarayları adını verdiğimiz bu binalar inşa edilmiştir. Denizi gören 3 ana bina, 1 adet cariyeler koğuşu ve 2 katlı küçük bir binadan oluşan Feriye Sarayları günümüzde çeşitli kurumlar tarafından eğitim amacıyla kullanılmaktadır. Kabataş Erkek Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi sarayda yer alan eğitim kurumları olurken 1995 yılında Kabataş eğitim Vakfı tarafından restore edilen bir bina Feriye Lokantası olarak hizmet vermektedir.
Feriye Sarayları yol tarifi için tıklayınız.
7.Ihlamur Kasrı
Osmanlı Döneminde Padişahların günübirlik dinlenmek amacı ile ziyaret ettikleri Ihlamur Kasrı Neo-Barok tarzda inşa edilmiştir. XIX. Yüzyıl Osmanlı yapılarının en güzel örnekleri arasında olan Ihlamur Kasrına 1791 yılında Sultan III. Selim tarafından farklı havuz ve sofalar yaptırılmıştır. I. Abdülhamid, III. Selim ve II. Mahmud tarafından da sıklıkla ziyaret edilen kasır ayrıca padişahların atış ve talim yeri olmuştur. Hatta günümüzde dahi bazı nişan taşları görülmektedir. Taşların üzerine sultanlar tarafından atılan atışların tarihleri ve dereceleri yazmaktadır.
Ihlamurda günümüze ulaşan yapılar Sultan Abdülmecit tarafından 1849 ile 1855 yılları arasında o dönemin ünlü mimarı ve saray yapılarının baş kalfası olan Karabet Balyan’a yaptırılmıştır. Bahçe düzenlemeleri ise Dolmabahçe Sarayı’nın peyzaj çalışmalarını yapan Alman Bahçıvanlar tarafından yapılmıştır. Merasim Köşkü ve Maiyet Köşkü olmak üzere iki yapıdan oluşan Ihlamur kasrı toplam 24.724 metrekare alana sahiptir.
Merasim Köşkü süslü bir görünüme sahipken, Maiyet Köşkü daha sade ve geleneksel bir görünüme sahiptir. İki köşkte Barok dönemi mimari özelliklerini taşımaktadır. Günümüzde Merasim Köşkü müze olarak hizmet vermektedir. Maiyet Köşkünün bahçesi de oturma ve dinleme yeri olarak faaliyet göstermektedir.
1966 yılında Milli Saraylara devredilen Ihlamur Kasrı bugün ki görünümünü 1987 yılında tamamlanan restorasyon sonucu almıştır.
Ihlamur Kasrı yol tarifi için tıklayınız.
8.Tarihi Valide Paşa Yalısı
Valide Paşa Yalısı 1902 yılında Mimar Raimondo D’Aronca tarafından yeni sanat üslubunda yapılmıştır. Valide Paşa Yalısı 76 metrelik rıhtımı ile Boğazdaki yalılar arasında en uzun sahil şeridine sahiptir. Boğaziçi’nin de tam ortasında bulunan yalının denize bakan cephesi üç, caddeye bakan cephesi de iki katlı olarak inşa edilmiştir.
Günümüzde Mısır Konsolosluğu olarak kullanılan yapı tüm ihtişamı ile ben buradayım diyor.
9.Esma Sultan Yalısı
Bölgenin en büyük ahşap yapısı olan Esma Sultan Yalısı Ortaköy Camisinin yanında konumlanmaktadır. Yalı ismini Osmanlı padişahı Abdülaziz’in kızı Esma Sultandan almıştır.
1915 yılına kadar Osmanlının mülkiyetinde kalan ve 1918 yılında Rum Okulu olarak hizmet veren yalı ne yazık ki 1920 yılında geçirdiği yangın sonucu uzun süre metruk kalmıştır. 1990 yılında Marmara Otel zinciri tarafından satın alınan yalının 2001 yılında iç mekanı cam ve çelik kullanılarak yeniden yapılmıştır.
Osmanlı Hanedanı’nın izlerini taşıyan bu yalının birinci katı günümüzde bar, restoran, ikinci katıda toplantı, organizasyon ve özel etkinlik alanı olarak kullanılmaktadır.
Ayrıca yalı her yıl İstanbul Uluslararası Caz Festivaline de ev sahipliği yapmaktadır.
Esma Sultan Yalısı yol tarifi için tıklayınız.
10.Hatice Sultan Yalısı
1800’lü yılların sonunda II. Abdülhamid tarafından V. Murat’ın kızı Hatice Sultan için inşa edilmiştir. Altı sultan yalısından biri olan Hatice Sultan Yalısı çıkan yangınlar sonucunda Ortaköy’de ayakta kalan tek yalıdır. Yalı 1924 yılında hanedanın yurt dışına çıkartılmasından sonra önce yetimler yurdu daha sonra da ilkokul olarak hizmet vermiştir. 1973 den bu zamana dek te İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü olarak kullanılmaktadır.
Hatice Sultan Yalısı yol tarifi için tıklayınız.
11.Kavafyan Konağı
İstanbul’un en eski geleneksel evi olan Kavafyan Konağı Bebek semtinde yer almaktadır. Osmanlı Sultanı I. Mahmud zamanında inşa edilen yapı ilk Rum evi olarak kurulmuştur. Daha sonraları da Ermeni bir aileye geçmesi ile Kavafyan Konağı ismini almıştır.
18. Yüzyıldan günümüze kadar gelen bu Konağın en dikkat iç mimarisi manzara betimlemeli duvar resimleridir. Tavan bordür ve eteğinde yer alan gri-mavi renklerde köprüler, ağaçlar, tepeler bu betimlemelerden bazılarıdır.
Kavafyan Konağı 1973 yılında “aynen korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescil edilmiş olmasına rağmen günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Temennimiz bu tarihi yapının bir an önce farkına varılması ve gerekli koruma ve düzenlemelerin yapılmasıdır.
Kavafyan Konağı yol tarifi için tıklayınız.
Doğal Güzellikler
12.Bebek Sahili
İstanbul’un en popüler ve lüks sahillerinden olan Bebek Sahili sabahları yürüyüşünüzü ve koşunuzu yapabileceğiniz sakinliğe sahipken, akşamları eğlence mekânlarının da devreye girmesi ile gece boyu müziği kalabalığı eksik olmayan bir sahile dönüşüyor. Ayrıca sahilde turlarken bir çok ünlü ismi görebileceğiniz sahil oldukça lüks mekânlara ev sahipliği yapmaktadır.
Bebek Sahili yol tarifi için tıklayınız.
13.Ulus Meyve Bahçeleri
Ulus Meyve Bahçeleri Ulus’tan Ortaköy vadisine inen 30 bin metrekare alana kurulmuştur. 8 Şubat 2014 yılında hizmete açılan parka 682 adet ağaç ve 2265 adet çalı dikilmiştir. Laz kirazı, incir, hünnap, karayemiş gibi farklı 28 tür meyve ağacının da bulunduğu park yeşil alanı ile dikkat çekmektedir.
Parkta ayrıca bir adet kafe, seyir terasları, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanı, basketbol sahası gibi alanlarda bulunmaktadır.
Ulus Meyve Bahçeleri yol tarifi için tıklayınız.
14.Yıldız Parkı Korusu
Yıldız Sarayı’nın alt kısmında Boğaziçi’ne hâkim bir konumda yer alan Yıldız Parkı Korusu Osmanlı Döneminde Kazancıoğlu ailesinin mülkü idi ve Kazancıoğlu Bahçesi adı ile anılıyordu. Daha sonra bu bahçeler IV. Murat tarafından satın alınmış ve kızı Kaya Sultan’a hediye edilmiştir. Önceleri Yıldız Sarayı’nın arka bahçesi olan yer 1877 yılından sonra genişletilmiş ve 1940 yılından sonra Yıldız Parkı adını almıştır.
Toplam 46 hektar alana yayılan ve içerisinde Çadır Köşkü, Malta Köşkü, Şale Köşkünü barındıran park hem tarihi atmosferi hem de sahip olduğu göleti, havuzu şelalesi, yeşil alanı ile İstanbul’un en etkileyici ve huzurlu alanlarındandır.
15.Maçka Demokrasi Parkı
Kadırgalar Vadisi üzerine kurulu olan park, Dolmabahçe, Maçka, Nişantaşı ve Harbiye’ye kadar uzanan geniş bir alanı kapsar.
İstanbul’un en eski parkları arasında bulunan Maçka Demokrasi Parkının tarihi 19. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Ihlamur, gürgen, kestane, kavak, çınar, meşe, akasya gibi farlı ağaç türlerinin yer aldığı parkta oksijen depolayarak yürüyüş veya koşunuzu yapabilirsiniz. Dilerseniz içerisinde yer alan cafe ve restoranlarda dinlenebilir çocuklar kendileri için ayrılan oyun alanında enerjilerini atabilir. Çocuk oyun alanları, spor alanları, 9 adet yapay havuz, yapay ada, kahvehane, lokanta gibi alanların yer aldığı Maçka Demokrasi Parkında ailecek keyifle vakit geçirebilirsiniz. Hem dinlenip hem eğleneceğiniz hem de tüm haftanın yorgunluğunu atabileceğiniz bir alana sahip olan parkta ayrıca 1993 yılından beri hizmet veren teleferik hattı da bulunmaktadır. Teleferiğe binerek parkı kuş bakışı izleyebilir böylelikle farklı ve güzel bir gün geçirebilirsiniz.
Maçka Demokrasi Parkı yol tarifi için tıklayınız.
16.Beşiktaş Gezilecek Yerler Abbasağa Parkı
Cihannüma Mahallesinde yer alan park yürüyüş yapanların uğrak alanlarındandır. Özellikle yazları oldukça yoğun olan park yeşil alanı ile dikkat çekmektedir. Sizlerde Abbasağa Parkına gelerek yürüyüşünüzü yapabilir, küçük minik dostlarınızı gezdirebilir ve bol oksijenli bir gün geçirebilirsiniz.
Abbasağa Parkı yol tarifi için tıklayınız.
17.Bebek Parkı
Beşiktaş’ın Bebek semtinde yer alan park 1908 yılından bu zamana kadar park olarak hizmet vermektedir. Toplam 16 bin metrekare alana sahip olan park 2008 yılında yapılan düzenlemelerle Türkan Sabancı Bebek Parkı ismini almıştır. 2008 yılında yapılan düzenlemeler İtalyan mimar Ermanno Casasco ve ekibi tarafından yapılmıştır.
Parkta çocuk oyun alanı, yürüme yolu, köpek gezdirme yolu ve 8 bin 800 metrekare yeşil alan bulunmaktadır.
Bebek Parkı yol tarifi için tıklayınız.
18.Beşiktaş Gezilecek Yerler Ulus Parkı
Beşiktaş’ın Ulus semtinde Ahmet Adnan Saygun Caddesi üzerinde yer alan park sahip olduğu manzarası ile dikkat çekmektedir. İstanbul Boğazına yüksekten bakan konumu ile Boğaz Köprüsü, Topkapı Sarayı ve Üsküdar manzaralarına ev sahipliği yapmaktadır.
Ulus Parkına gelerek hem manzaranın keyfini sürebilir hem de parkta yer alan lokantalarda güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Ulus Parkı yol tarifi için tıklayınız.
19.Vodofone Park
1947 yılında inşa edilen BJK İnönü Stadyumu yıkılmış ve aynı arazi üzerine Vodafone Park inşa edilmiştir. 10 Nisan 2016 tarihinde törenle açılan Vodafone Park 42 bin 590 izleyici kapasitesine sahiptir. Mimar Bünyamin Derman tarafından tasarlanan stadyum 147 Kapalı loca, 4500 VIP tribün ve 162 engelli koltuğundan oluşmaktadır.
Ayrıca Vodafone Parkta ilk düdük açılıştan bir gün sonra 11 Nisan 2016 tarihinde Beşiktaş-Bursa Spor arasında oynanan ligde çalınmıştır. Maçın 21. Dakikasında Mario Gomez tarafından atılan gol ise Vodafone Arena’da atılan ilk gol olarak kayıtlara geçmiştir.
Vodofone Park yol tarifi için tıklayınız.
Müzeler
20.Deniz Müzesi
Zaman içinde farklı binalarda hizmet veren müze günümüzde ki binasına 1961 yılında taşınmıştır. Türkiye denizcilik alanının en büyük müzesi olan bu müze Dünyanın ’da sayılı müzelerindendir. Müze içerisinde Atatürk’e ait eşyalar, tarihi kayıklar, ahşap eserler, metal eserler, kağıt eserler, taş eserler, plastik sanat eserleri ve tekstil dokuma eserleri bulunmaktadır. Müzenin en ilgi gören bölümü ise tarihi kayıklar bölümünde sergilenen Sultan Kayıkları ve Atatürk’e ait eşyalar bölümüdür.
Girişi ücretli olan müze pazartesi günleri dışında haftaiçi 09:00-17:00 haftasonu ve resmi tatillerde 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Deniz Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
21.İtfaiye Müzesi – Beşiktaş Gezilecek Yerler
Türkiye’nin ilk ve tek itfaiye müzesi olma özelliğine sahip İtfaiye Müzesinin tarihi geçmiş 300 yıl öncesine dayanmaktadır. Müze ilk olarak 1932 yılında ziyarete açılmıştır. Zaman içerisinde birkaç kez restorasyondan geçen ve yeri değişen müze son olarak Beşiktaş’ta ki Kılıç Ali Paşa Su Sarnıcına taşınmış ve Mayıs 2013 yılında İtfaiye Müzesi ismi ile hizmete açılmıştır.
Müzenin içerisinde mahalle tulumbacılarından günümüz itfaiyecilerine kadar olan dönem kıyafetleri, en eski yangın söndürme araçlarından çeşitli tulumbalar, yangın önleme fıçıları, motorlu yangın söndürme araçları, Bayazıd Kulesi’nde kullanılan işaret sepetleri ve telefon santralleri sergilenmektedir.
Müzenin girişi ücretsiz olup hafta sonu hariç 09:00-16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
İtfaiye Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
22.Beşiktaş Gezilecek Yerler Aşiyan Müzesi
Şair Tevfik Fikret’in 1906-1915 yılları arasında yaşam sürdürdüğü ev olan yapı 1945 yılında müzeye dönüştürülmüştür. İlk Edebiyat-ı Cedide Müzesi adı ile ziyarete açılan yapı 1961 yılında şair Tevfik Fikret’in mezarının müze bahçesine taşınması ile Aşiyan Müzesi ismini almıştır.
Müzenin içerisinde Tevfik Fikret ve ailesine ait eşyalar ile Tanzimat Edebiyatı ve özellikle Edebiyat-ı Cedide döneminin önemli sanatçılarının eşyası yer almaktadır.
Aşiyan Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
23.Saray Koleksiyonları Müzesi
Müzenin içerisinde Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur, Maslak Kasırları ile Beylerbeyi ve Yıldız saraylarında Osmanlı İmparatorluğu’nun son 70 yıllık sürecine tanıklık etmiş eserler yer almaktadır.
Şehzade ve prensesler tarafından kullanılmış kıyafetler, oyuncaklar, el işleri, Meclis-i Mebusan ve ilk TBMM’de kullanılmış yazı takımı örnekleri, padişahlar tarafından kullanılmış yazı takımları, mühürler, kitâbet gereçleri, padişahlara ait gümüş tıraş takımları, valide sultanlara ait temizlik ve bakım gereçleri, kristal, porselen ve gümüş yemek takımları, el yazması Kur’ân-ı Kerimler, Hereke halıları, Yıldız porselen ürünleri, çini sobalar, saatler, saray kütüphanesinden kitaplar, Halife Abdülmecid Efendi’ye ait resim alet ve gereçleri, yağlıboya tablolar, aydınlatma araçları ve dekoratif araçlar gibi koleksiyonlar müzede yer alan eserlerden bazılarıdır.
Saray Koleksiyonları Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
24.Beşiktaş Gezilecek Yerler Resim Müzesi
2014 yılında ziyarete açılan müze Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesinde bulunmaktadır. 11 bölümden oluşan müzenin içerisinde Millî Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlı saraylarda bulunan resimlerin yanı sıra Milli Saraylara bağlı olmayan Topkapı Sarayı’ndan ödünç alınan resimler de yer almaktadır.
Resim Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
25.Beşiktaş JK Müzesi – Beşiktaş Gezilecek Yerler
Toplam 1650 metrekare alana sahip olan müze Türkiye’nin en büyük spor müzesidir. Vodofone Parkın altında yer alan müzeye tarihi 19 Mayıs kapısından girilmektedir. Müzenin içerisinde Beşiktaş’ın kazandığı kupalar, fotoğraflar, belgeler, formalar ve koyu bir Beşiktaş taraftarı olan eski Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in kulübe hediye ettiği özel bir kılıç sergilenmektedir.
Beşiktaş JK Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
26.Akaretler Mustafa Kemal Müzesi
Mustafa Kemal Balkan Savaşları sırasından anne ve ablasını Selanikten İstanbul’a bu eve getirmiştir. 2010 yılında müzeye dönüştürülen yapı 3 kattan oluşmaktadır. Müzenin içerisinde Atatürk’e ait eşyalar ile dönemin tarihi eserleri sergilenmektedir.
Müzenin giriş katında Atatürk’ün vakıflara dair söylediği sözler ile Akaretlerin tarihçesi bulunmaktadır. Birinci katta ise Balkan Savaşları, Çanakkale Savaşları ve İstanbul’un İşgali gibi tarihi olaylar anlatılmaktadır. Son olan ikinci katta da Atatürk’e ait fotoğraflar, yazdığı mektuplar ve İstanbul’da ki son günleri ele alınmıştır.
Akaretler Mustafa Kemal Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
Tarihi Yapılar
27.Beşiktaş İskelesi
Günümüzde ki iskele binası 1913 yılında Mimar Ali Talat Bey tarafından yapılmıştır. Zaman içerisinde birkaç kez onarından geçen iskele detaylı olarak 1987 yılında yenilenmiştir. İskeleden Adalar, Üsküdar, Kadıköy, Küçüksu ve Rumelikavağı seferleri düzenlenmektedir.
Beşiktaş İskelesi yol tarifi için tıklayınız.
28.Beşiktaş Gezilecek Yerler Yıldız Saat Kulesi
1890 yılında inşa edilen saat kulesi Yıldız Hamidiye Caminin avlusunun güneybatı köşesinde konumlanmaktadır. Yıldız Sarayı kompleksine ait olan bu saat kulesi Osmanlı ve Neo-Gotik tarzda inşa edilmiştir. Sekizgen planlı olan saat kulesi 3 kattan oluşmaktadır. İlk katında 4 yazıt, ikinci katında termometre ve barometre, en üst katında da saat odası yer almaktadır. 1993 yılında onarımdan geçen saat kulesi tüm ihtişamı ile halen ayaktadır.
Yıldız Saat Kulesi yol tarifi için tıklayınız.
29.Dolmabahçe Saat Kulesi
Saat Kulesi 1890-1895 yılları arasında II. Abdülhamid tarafından saray mimari Sarkis Balyan’a yaptırılmıştır. Neobarok ve Ampir tarzında, 4 katlı olarak inşa edilen saat kulesi 27 metre yüksekliğe sahip olup 94 basamağı bulunmaktadır.
Kulenin zemin katı cephelerinde üç pencere ve bir kapı yer almaktadır. Bu katı kapı ve pencerelerin iki yanında bulunan çifte sütunlar süsler. Kulenin birinci kat cepheleri ise çok süslü olup denize ve karaya bakan kısımlarında Sultan II. Abdülhamid’in tuğrası yer almaktadır. Kulenin ikinci katıda birinci kata göre daha sadedir. Üçüncü kata da parmaklı balkon ile geçiş yapılmıştır. Kulenin her cephesinde yer alan saatler ise Fransız İmalatıdır.
Dolmabahçe Saat Kulesi yol tarifi için tıklayınız.
30.Barboros Hayrettin Paşa Anıtı
Barbaros Hayrettin Paşa anıtı türbesinin bulunduğu meydanda yer almaktadır. 1944 yılında inşa edilen anıt bronz dökümden yapılmıştır. Beşiktaş’ın sembol yapılarından olan bu anıt ayrıca Cumhuriyet Dönemi meydan anıtları arasında en büyüklerinden bir tanesidir.
Barboros Hayrettin Paşa Anıtı yol tarifi için tıklayınız.
31.Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı
1550 yılında Sadrazam Ahmet Paşa kethüdası tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan yapı Ortaköy Meydan’da yer almaktadır. 300 yıl hamam olarak hizmet veren yapı 2001 yılında yapılan restoran sonucu lokanta ve bar olarak kullanılmaya başlanmıştır. 2011 yılında yapılan ikinci restorasyonla da görünüş olarak özgün haline geri dönmüştür.
Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden olan taş hamam 13 ayrı odacıktan oluşmaktadır. Günümüzde de küçük gruplar ve özel davetlere ev sahipliği yapmaktadır.
Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı yol tarifi için tıklayınız.
Dini Yapılar
32.Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)
Beşiktaş’ın Ortaköy semtinde yer alan cami Büyük Mecidiye Camii olarak da bilinmektedir. 1853 yılında Sultan Abdülmecid tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a yaptırılan cami Neo Barok tarzda inşa edilmiştir.
Tek şerefeli iki minaresi bulunan caminin duvarları beyaz kesme taştan yapılmıştır. Kubbesinin duvarları ise pembe mozaikten yapılan caminin mihrabı, mozaik ve mermerden, minberi de somaki kaplı mermerden inşa edilmiştir.
Zamanla onarımdan geçen cami detaylı olarak 2011 yılında başlayan ve 2014 yılında tamamlanan restorasyona tabi tutulmuştur.
Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii) yol tarifi için tıklayınız.
33.Küçük Mecidiye Camii
Camii 1848 yılında Sultan Abdülmecid tarafından saray mimarları Garabet Amira Balyan ve Nigoğos Balyan’a yaptırılmıştır. Barok üslubunda inşa edilen cami halk arasında Misafir Camii olarak da bilinmektedir.
Avlusu ile birlikte toplam 1600 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen cami kare planlı olup üzeri kubbe ile örtülüdür. Osmanlı döneminden kalma tarihi ibadethaneler arasında yer alan Küçük Mecidiye Cami ziyaret edebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.
Küçük Mecidiye Camii yol tarifi için tıklayınız.
34.Yıldız Hamidiye Camii
1884-1886 yılları arasında Sultan II. Abdülhamit tarafından mimar Sarkis Balyan’a yaptırılan camii Barbaros Bulvarı üzerinde konumlanmaktadır. Dikdörtgen planlı olan caminin yapımında kesme taş kullanılmış olup iki katlı ve tek merkezi kubbelidir. Caminin minaresi de yine kesme taştan, mihrabı da mermerden yapılmıştır. Avlusunda ise cami görevlileri için inşa edilmiş lojmanlar, bay-bayan tuvaletler, abdest alma yerleri, tabut kaidesi ve 1890 yapımı saat kulesi yer almaktadır.
Yıldız Hamidiye Camii yol tarifi için tıklayınız.
35.Beşiktaş Gezilecek Yerler Sinanpaşa Camii
Beşiktaş Gezilecek Yerler yazımızın diğer bir durağı Sinanpaşa Camii. 1550 yılında yapımına başlanan ve 1555 yılında tamamlanan camii Osmanlı Donanması’nın Kaptan-ı Deryası Sinan Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. İlçe merkezine bağlı Sinanpaşa Mahallesinde yer alan cami bir Osmanlı camisidir.
Dikdörtgen planlı ve tek minareli olan caminin en dikkat çeken mimarisi şadırvan üzerinde yer alan mermer etekliktir. Bu mermer eteklik ve sütunlar 16. yüzyıl Osmanlı işçiliğinin en güzel örneğini yansıtmaktadır. Zamanla birçok kez onarımdan geçse de günümüzde halen tarihi mimarisini korumaktadır.
Sinanpaşa Camii yol tarifi için tıklayınız.
36.Beşiktaş Gezilecek Yerler Vişnezade Camii
Camii 1664 yılında Şeyhülislam Zekeriya Efendi’nin torunu ve Vişne Lütfullah Efendi’nin oğlu Kazasker Vişnezade Mehmet İzzet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Zaman içerisinde birçok kez onarımdan geçen cami 1995 yılında elektrik kontağından çıkan bir yangın sonucu büyük oranda harap olmuş ve sadece 4 duvarı ayakta kalmıştır.
Sait Akbıyık tarafından da aslına uygun restore edilmiş ve 1997 yılında yeniden ibadete açılmıştır.
Toplam 724 metrekare alan üzerine inşa edilen cami dikdörtgen planlı olup kâgir duvarlı ve ahşap çatı üzerine kiremit ile örtülüdür. Tek minaresi olan Vişnezade Camii ziyaret edebileceğiniz ibadethaneler arasındadır.
Vişnezade Camii yol tarifi için tıklayınız.
37.Bebek Camii (Hümayun-u Abad Camii)
Beşiktaş’ın Bebek semtinde iskelenin hemen yanında konumlanan camii 1913 yılında Mimar Kemaleddin tarafından daha önce Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış bir caminin yerine inşa edilmiştir. Yapımında kesme taş kullanılan camii neo klasik tarzda yapılmıştır. kesmetaş kullanılarak yapılmıştır. Cami gerek iç gerek dış mimarisi ile görülmeye değer yapılar arasındadır.
Bebek Camii (Hümayun-u Abad Camii) yol tarifi için tıklayınız.
38.Defterdar İbrahim Paşa Camii
Ortaköy ile Kuruçeşme arasında deniz kenarında yer alan camii 1661 yılında Defterdar İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Zaman içerisinde 4 kere tamirattan geçen caminin ilk tamiri 1833 yılı Sultan II. Mahmut zamanında, ikincisi tamiri 1885 yılı Sultan II. Abdulhamit döneminde, üçüncü tamiri de 1941 yılında Vakıflar İdaresi’nce yapılmış. En son dördüncü tamiratı ise 2011 yılında yapılmıştır.
Defterdar İbrahim Paşa Camii yol tarifi için tıklayınız.
39.Beşiktaş Gezilecek Yerler – Ertuğrul Tekke Camii
1887 yılında Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit tarafından yaptırılan cami Cihannüma Mahallesi Serencebey Yokuşu’nda konumlanmaktadır. Geç Osmanlı Dönemi eseri olan cami ismini Ertuğrul Gazi’den almıştır.
Ertuğrul Tekke Camii yol tarifi için tıklayınız.
40.Beşiktaş Gezilecek Yerler Tuzbaba Camii ve Türbesi
1490 yılında inşa edilen cami Türkali Mahallesi Şehit Asım Caddesi üzerinde konumlanmaktadır. 1420-1500 yılları arasında yaşamış olan ve Tuz Baba adı ile bilinen Halil Efendi Fetih Döneminde Fatih Sultan Mehmet’in ordusunda ki askerlerdenmiş. O dönemde ordu tuz sıkıntısı çekmiş ve Halil Efendi de orduya tuz temi etmiştir. Böylelikle de Fatihin Tuzcubaşısı olmuş ismi de Tuz Baba olarak anılmıştır.
Türbesi de kare planlı olup içerisinde Tuz Babaya ait ahşap bir sanduka yer almaktadır. Tuz Baba türbesinin dış yüzeyinde mermer bir çıkma bulunmaktadır. Bu çıkmanın üzerine insanlar tarafından tuz paketleri bırakılır. Gelen geçenler buradan parmaklarını banıp tuz alıp yerler. İnanca göre buradan tuz yiyenlerin kerametleri gerçekleşir.
Tuzbaba Camii ve Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
41.Barboros Hayrettin Paşa Türbesi
Mimar Sinan’ın eseri olan türbe Beşiktaş Meydan da Sinan Paşa Cami karşısında konumlanmaktadır. 1541 yılında inşa edilen türbe sekizgen planlı, tek kubbeli ve alt üst pencerelidir.
Türbe Pazartesi günleri dışında 10:00-12:00 ve 14:00-16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Barboros Hayrettin Paşa Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
42.Yahya Efendi Türbesi – Beşiktaş Gezilecek Yerler
1571 yılında II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan türbe Çırağan Sarayı karşısında Yahya Efendi Tekkesinin bitişiğinde konumlanmaktadır. Kare planlı olan türbenin yapımında ahşap kullanılmış olup tek kubbelidir. Zaman içerisinde birkaç kez onarımdan geçen türbe bugün ki halini 2011-2013 yılları arasında yapılan restorasyon sonucu almıştır.
Yahya Efendi Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
43.Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi (Ermeni Kilisesi)
Ortaköy semtinde yer alan kilisenin yapımına 5 Kasım 1837 yılında başlanmış ve 6 Ocak 1839 tarihinde bitirilerek ibadete açılmıştır. Krikor Hekimyan tarafından bağışlanan arazi üzerine inşa edilen kilise İstanbul’un ikinci Ermeni Katolik kilisesi olarak kurulmuştur.
Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi (Ermeni Kilisesi) yol tarifi için tıklayınız.
44.Ayios Fokas Kilisesi – Beşiktaş Gezilecek Yerler
Muallim Naci Caddesi üzerinde yer alan kilisenin tarihi Bizans Döneminde kadar uzanmaktadır. Kilise Zaman içerisinde iki kere yangın geçirmiş ve bulunduğu yere yeniden inşa edilmiştir. Günümüzde ki binanın tarihi ise 1856 tarihine dayanmaktadır. Mimarı da Savvas Kalfas’dır.
Yontu moloz taşından yapılan kilise büyük bir avlu içerisinde konumlanmaktadır. Kilise birçok kişinin Hristiyanlığa katılmasına etkili olan Sinop’lu Aziz Fokas’a adanmıştır.
Ayios Fokas Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.
45.Etz Ahayim Sinagogu (Ortaköy Sinagogu)
Ortaköyde Boğaz Köprüsünün sağ ayağı yakınlarında konumlanan Etz Ahayim Sinagogu, Ortaköy Sinagogu olarak da bilinmektedir. 1941 yılında çıkan yangın sonucu harap olan yapı yangından sonra tekrar inşa edilmiştir. Ayrıca çıkan yangın sonucu sinagog harap olurken sinagogda yer alan Aron Kodeş mermerinin zarar görmemesi dikkat çeken detaydır.
Etz Ahayim Sinagogu (Ortaköy Sinagogu) yol tarifi için tıklayınız.
Cadde ve Meydanlar
46.Akaretler Caddesi
Türkiye’nin ilk toplu konut projesi olan Dolmabahçesi Akaretleri (lojmanları) yapımına Akaretler Caddesinde başlanmıştır. Evlerin yapımına 1875 yılında Sultan Abdülaziz döneminde mimar Sarkis Balyan tarafından başlanmıştır. Bu sıra evlerin bir kısmı sarayda çalışan muhafız ve ağaların kalması için lojman olarak tasarlanmış, bir kısmıda kira konutu olarak tasarlanmıştır.
Günümüzde birbirinden güzel mekânların yer aldığı Akaretler Caddesinde güzel bir gün geçirebilirsiniz.
Akaretler Caddesi yol tarifi için tıklayınız.
47.Çırağan Caddesi – Beşiktaş Gezilecek Yerler
Beşiktaş Meydanı’ndan Ortaköy’e kadar uzanan Çırağan Caddesinin her iki tarafında sıralanmış yaşlı kavak ağaçları bulunmaktadır. Cadde de ayrıca Çırağan Sarayı, Feriye Sarayları gibi tarihi yapılar yer almaktadır.
Çırağan Caddesi yol tarifi için tıklayınız.
48.Beşiktaş Gezilecek Yerler Kahvaltıcılar Sokağı
Kahvaltıcı denildiğinde İstanbulluların ilk aklına gelen yerlerden olan Beşiktaş Kahvaltıcılar Sokağında her damak tadına uygun kahvaltıcılar bulunmaktadır. Birçok ünlü marka dükkânında yer aldığı kahvaltıcılar sokağına gelerek güzel bir kahvaltı ile güne başlayabilirsiniz.
Çakmak Kahvaltı Salonu, Balkon Cafe & Kahvaltı, Carmenta Kahvaltı & Cafe, Pişi Breakfast & Burger, Reçel Türevleri, Aslı Börek, Cumbalı Kahvaltı, Gufra Gurme Kahvaltı Cafe Kahvaltıcılar Sokağında yer alan bazı mekanlardır.
49.Beşiktaş Meydanı – Beşiktaş Gezilecek Yerler
İstanbul’un en önemli meydanlarından olan Beşiktaş Meydanı yapılan düzenlemelerle oldukça modern ve ferah bir görünüme kavuşmuştur. Heykelden sahile kadar uzanan meydan tamamen yayalara ait olmuş ve araç trafiğine kapatılmıştır.
Sizlerde Beşiktaş Meydanına gelerek Sinan Paşa Cami, Barboros Hayrettin Paşa Türbesi, Anıtı gibi tarihi yapıları ziyaret edebilir, meydandan sahile yürüyüş yapabilir, sevdiklerinizle yeme-içme mekânlarında hoş sohbetli güzel bir gün geçirebilirsiniz.
Beşiktaş Meydanı yol tarifi için tıklayınız.
50.Beşiktaş Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Beşiktaş Çarşısı
Beşiktaş Gezilecek Yerler yazımızın son durağı olan çarşı 1985 yılında kurulmuştur. Sinan Paşa Cami arkasında 229 metrekare alana sahip olan çarşının alt katında PTT bulunmasından dolayı halk arasında Postane Çarşısı olarak da bilinmektedir. Çarşı gerek mimari yapısı gerek yarı açık olması gerekte en üst katında müşteri ile misafir otoparkının yer alması Beşiktaş Çarşısını diğer çarşılardan ayıran özelliklerdir.
Sizlerde marka mağazalarından, lokantasına, bakkalından, kuruyemişçisine, zerzevatçısından dükkânlarına, kafesinden, restoranlarına kadar birçok yeme-içme ve alışveriş dükkânlarının yer aldığı Beşiktaş Çarşısına gelerek hem ihtiyaçlarınızı karşılayabilir hem de güzel bir gün geçirebilirsiniz.
İlk yorum yapan olun