Beylerbeyi Gezilecek Yerler

Beylerbeyi Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Anadolu Yakasında yer alan Üsküdar ilçesine bağlı Beylerbeyi’n de Gezilecek Yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Beylerbeyi ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Kuzguncuk ile Çengelköy arasında yer alan Beylerbeyi Boğaz içinin en eski Boğaz Köylerindendir. Beylerbeyi’nde yer alan tarihi eserlerin bne yazık ki bazıları günümüze ulaşamamıştır. Yine de Beylerbeyi Sarayı, Hamid-i Evvel Cami ve Beylerbeyi Hamamı gibi tarihi eserleri içerisinde barındırmaktadır.

Beylerbeyi Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

1.Beylerbeyi Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Beylerbeyi Sarayı

1863-1865 yılları arasında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılan yapı toplam 3 bin metrekare alana sahiptir.

Bodrum kat ile birlikte üç kattan oluşan Beylerbeyi Sarayı’nda 23 oda ve 6 salon yer almaktadır. Mabeyn ve Haremlik olmak üzere iki ana yapıdan oluşan sarayda deniz köşkleri, tüneli, set bahçeleri, Sarı Köşk, Mermer Köşk ve Ahır Köşk gibi farklı amaçlara hizmet eden ek yapılarda bulunmaktadır.

Beylerbeyi Sarayı ilk inşa edildiği günden beri hep yazlık bir saray olarak kullanılmıştır. Ayrıca saray tarih boyunca üst düzey devlet misafirlerine tahsis edilen bir Devlet Misafirhanesi olarak da kullanılmıştır. Buda saraya devletin konukevi niteliğini de kazandırmıştır. Fransız İmparatoru III. Napolyon’un eşi İmparatoriçe Eugénie, Avusturya İmparatoru Franz Joseph, Alman İmparatoru II. Wilhelm, Karadağ Prensi Nikola Beylerbeyi Sarayında konuk olan bazı önemli isimlerdir.

Beylerbeyi Gezilecek Yerler Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı yol tarifi için tıklayınız.

2.Hamid-i Evvel Camii

Üsküdar’ın Beylerbeyi Semtinde yer alan Hamid-i Evvel Camii 18. Yüzyıl da inşa edilmiştir. Cami Eski Beylerbeyi (Istavroz) Sarayı’nın Hırka-i Şerif hücresi dairesinin bulunduğu yere Sultan I. Abdülhamid tarafından annesi Rabia Sermi Sultan’ın anısına yaptırılarak 1778 yılında ibadete açılmıştır.

İstanbul’da yer alan yalı camilerinin en güzel örneği olan yapı Beylerbeyi Camii olarak da bilinmektedir. Barok uslüpta inşa edilen cami merkezi tek kubbe ile vurgulanmış sekizgen tabana oturmaktadır. Caminin ana giriş kapısı deniz tarafında yer almaktadır. 55 penceresi bulunan caminin dış mimarisi kadar iç mimarisi de dikkat çekicidir. İçerisinde yer alan Osmanlı hem de Avrupa çinileri dikkat çeken mimariler arasındadır. Zaman içerisinde çeşitli onarım ve restorasyondan geçen cami günümüzde halen ibadete açıktır.

Hamid-i Evvel Camii

Hamid-i Evvel Camii yol tarifi için tıklayınız.

3.Tarihi Beylerbeyi Hamamı

Beylerbeyi Hamid-i Evvel caminin güneyinde ki Yalıboyu Caddesinde konumlanan hamam, I.Abdülhamit tarafından, 1778 yılında yaptırdığı Hamid-i Evvel Cami’ye gelir sağlaması için inşa edilmiştir. Ahşap tavanlı, camekan aydınlatma fenerli olan hamma günümüzde halen hizmete açıktır.

Tarihi Beylerbeyi Hamamı

Tarihi Beylerbeyi Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

4. Beylerbeyi Sahili

Beylerbeyi Sahili kamp sandalyelerinizi alarak balık tutabileceğiniz, sahil boyu yürüyerek boğaz havasını içinize çekebileceğiniz, sevdiklerinle hoş sohbet banklarda oturabileceğiniz bir ortama sahiptir.

Beylerbeyi Gezilecek Yerler Beylerbeyi Sahili

Beylerbeyi Sahili yol tarifi için tıklayınız.

5. Beylerbeyi Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Beylerbeyi Parkı

Ağaçlarla kaplı sahil kıyısında yer alan park hem sizlerin hem de çocukların güzel bir gün geçirmenize olanak sağlamaktadır. Çocuklarınız açık havada oyun alanında doya sıya eğlenirken sizler de denize nazır park içerisinde yer alan banklarda oturarak boğaz havasını içinize çekebilir ve manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Beylerbeyi Gezilecek Yerler Beylerbeyi Parkı

Beylerbeyi Parkı yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*