Kuzguncuk Gezilecek Yerler – En Popüler 20 Yer

Kuzguncuk Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Anadolu Yakasında yer alan Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk da Gezilecek Yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Kuzguncuk ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.

Paşalimanı ile Beylerbeyi arasında yer alan Kuzguncuk’un bilinen ilk ismi ‘Altın Kiremit’ anlamına gelen ‘Hrisokeremos’ dur. Bu ismi de II. İustinos tarafından yaptırılmış olan, çatısı altın yaldızlı kiremitlerle kaplı bir kiliseden almıştır. İlk Musevi yerleşiminin olduğu Kuzguncuk 3 dini kucaklayan yapıları ile de dikkat çekmektedir.

İstanbul’un Boğaziçi köylerinden olan Kuzguncuk, içerisinde barındırdığı renkli, cumbalı evleri, köşkleri, konakları ile fotoğraf tutkunlarının uğrak yerlerindendir. Bunun dışında sahili, denize nazır yalıları, camileri, kiliseleri, sinagogları ile de birçok tarihi ve doğal güzelliği içerisinde barındırmaktadır.

Kuzguncuk Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

1.Kuzguncuk Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Kuzguncuk Sahili

İstanbul’un en güzel ve en huzurlu sahillerinden birisi olan Kuzguncuk Sahil harika manzaralara ev sahipliği yapmaktadır. Kuzguncuk Sahile gelerek yürüyüşünüzü yapabilir, deniz kokusunu içinize çekerek gün batımını izleyebilir ve sevdiklerinizle harika anılar biriktirebilirsiniz.

Gerek sahip olduğu manzarası gerek ambiyansı ile hayranlık uyandıran Kuzguncuk Sahil gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Kuzguncuk Sahili

Kuzguncuk Sahili yol tarifi için tıklayınız.

2.Kuzguncuk Evleri

Genellikle 3 katlı, bahçeli, ahşap ve rengarenk olan Kuzguncuk Evleri Osmanlı mimarisinin izlerini taşımaktadır. Günümüze aslına uygun restore edilerek ulaştığı için halen özgünlüğünü korumakta ve sizlere harika fotoğraf kareleri sunmaktadır. Kuzguncuk evlerine özellikle aşağıda belirttiğimiz cadde ve sokaklarında rastlamanız mümkündür.

Kuzguncuk Gezilecek Yerler Kuzguncuk Evleri

3.Kuzguncuk Cadde ve Sokakları

İstanbul’un en eski semtlerinden olan Kuzguncukta görülmesi gereken çok sayıda sokak ve cadde yer almaktadır. Tarihi, renkli ve cumbalı ahşap evleri, Arnavut kaldırımlı taş sokakları, karpostallık kapı önleri ile kendisine hayran bıraktıran Kuzguncuk Sokakları mutlaka gezi rotanıza eklemeniz gereken nostaljik yerlerden birisidir.

4.İcadiye Caddesi

Kuzguncuk’un ana caddesi olan İcadiye Caddesi tarihi Kuzguncuk Evlerine içerisinde barındırmaktadır. Ayrıca birçok antikacı dükkanı, mağaza, kafe ve restoranında bulunduğu cadde de hem ihtiyaçlarınızı karşılayabilir hem de kuzguncuk evleri önlerinde harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

İcadiye Caddesi yol tarifi için tıklayınız.

5.Paşalimanı Caddesi-Kuzguncuk Çarşı Caddesi

Sahil ile Kuzguncuk’un iç kesmi arasında uzanan Paşalimanı Caddesi-Kuzguncuk Caddesi tarih ile doğayı bir arada sunmaktadır.

Paşalimanı Caddesi-Kuzguncuk Çarşı Caddesi yol tarifi için tıklayınız.

6.Uryanizade Sokağı

İcadiye Caddesinin paralelinde konumlanan Arnavut kaldırımlı Uryanizade Sokağı yine fotoğraf tutkunlarının uğrak yerlerindendir. Özellikle sokakta yer alan sarı cumbalı Kuzguncuk Evi hem görüntü olarak hem de mimari olarak harika manzaralar sunmaktadır. Yine bir çok mağazanın ve cafenin bulunduğu bu sokakta hem gezebilir hemde ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Kuzguncuk Gezilecek Yerler Uryanizade Sokağı

Uryanizade Sokağı yol tarifi için tıklayınız.

7.Simitçi Tahir Sokağı

Kuzguncuk Bostanı arkasında yer alan Simitçi Tahir Sokağı Kuzguncuk’un en nostaljik ve en klasik sokaklarındandır. İçerisinde barındırdığı ahşap evleri ile de İnstagrama harika fotoğraflar yüklemenize olanak sağlamaktadır. 

Kuzguncuk Gezilecek Yerler Simitçi Tahir Sokağı

Simitçi Tahir Sokağı yol tarifi için tıklayınız.

8.Perihan Abla Sokağı

1990’lı yıllarda Perran Kutman’ın ve Şevket Altuğ’un başrollerini paylaştığı Perihan Abla dizinin çekildiği yer olan sokak günümüzde halen popülerliğini korumaktadır. Sokağa ismini veren dizi sahip olduğu tarihi konakları ve mistik havası ile sizleri cezbediyor. Bu sokağa gelmişken sarı sandalyeleri ile direk gözünüze takılan Kuzguncuk Balıkçısına mutlaka uğramalı ve bu lezzeti tatmalısınız.

Ayrıca sokağın başında da Ekmek Teknesi dizisinin çekildiği Ekmek Teknesi de bulunmaktadır. Her anlamda nostalji dizi seti olan Perihan Abla Sokağı gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.

Kuzguncuk Gezilecek Yerler Perihan Abla Sokağı

Perihan Abla Sokağı yol tarifi için tıklayınız.

9.Nakkaştepe Millet Bahçesi

İstanbul’un ilk Millet Bahçesi olan Nakkaştepe 90 bin metrekare alana sahiptir. İçerisinde 50 bin metrekare boğaz manzaralı mesire alanı, piknik alanları, açık ve kapalı çocuk oyun alanları, doğa kaşif atölyesi, etkinlik çayırı, bitki gösterim alanı, amfi alanı, macera parkuru, zipline, tenis kortu, fitness alanları, yürüyüş parkuru, biyolojik gölet ve şelale,  ahşap köprü, kafe, bay-bayan mescit ve tuvalet yer almaktadır.

Girişi ücretsiz olan parka ailecek gelerek harika bir gün geçirebilir, çocuklarınızda doya sıya eğlenerek bütün enerjilerini atabilirler.

Kuzguncuk Gezilecek Yerler Nakkaştepe Millet Bahçesi

Nakkaştepe Millet Bahçesi yol tarifi için tıklayınız.

10.Kuzguncuk Gezilecek Yerler Kuzguncuk Bostanı

17 dönüm arazi üzerine kurulan bostanda tarım alanları, hobi bahçeleri, meyve bahçeleri, tıbbi, aromatik bitki alanları, mesire alanı, amfi alanı, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanı, basketbol sahası yer almaktadır. Ayrıca 100 küçük parselin bulunduğu bostan, Kuzguncuk sakinlerinin tarım yapmasına da imkan sağlamaktadır.  Bu parseller her yıl Üsküdar Belediyesi tarafından semt sakinleri arasından kurayla belirlenmektedir.

Sizler de Kuzguncuk Bostanına gelerek hobi bahçelerinde doğa ile içe içe bir gün geçirebilir, çocuklarınızın toprakla iç içe olmasını sağlayabilir ve harika fotoğraflar çekerek günü sonlandırabilirsiniz.

Kuzguncuk Gezilecek Yerler Kuzguncuk Bostanı

Kuzguncuk Bostanı yol tarifi için tıklayınız.

11.Cemil Molla Köşkü

1885 yılında, Şeyhülislâm Üryanizâde Ahmet Es’ad Efendi’nin torunu, şair Süleyman Bey’in oğlu Mahmud Cemil Efendi (Cemil Molla) tarafından yaptırılmıştır. İlk olarak dedesi tarafından hediye edilen bu araziye Cemil Molla dillere destan, klasik boğaz yalılarından farklı bir köşk yaptırmaya karar verir ve İtalyan-Ermeni asıllı Mimar Sinyor Alberti ile anlaşarak köşkün yapımına başlarlar.

1885 yılında yapımına başlanan ve 3 yıl süren çalışmalar sonucu tamamlanan köşk 16 oda ve iki salondan oluşmaktaydı. Bu odalarında her biri boğaz manzaralıydı. Ayrıca köşkün içerisinde İstanbulluların sekizinci harikası olarak anlattıkları bir mermer hamam da yer almaktaydı. Cemil Molla Köşkü, Yıldız Sarayı gibi, dizel motoruyla aydınlatılıp kaloriferle ısıtılmıştır. İlk telefonlu ev olan Cemil Molla Köşkü’nün her detayı incelikle düşünülmüş bir mimariye sahiptir.

Cemil Molla tarafından kullanılan ve Abdülhamid döneminde de gayri resmi sanat ve kültür merkezine dönüşen köşk, Mollanın ölümü ile uzun süre boş kalmış ve 1986 yılında MESA tarafından satın alınarak 2004-2005 yılları arasında restorasyonu gerçekleşmiştir.

Kuzguncuk Gezilecek Yerler Cemil Molla Köşkü

Cemil Molla Köşkü yol tarifi için tıklayınız.

12.Abdülmecid Efendi Köşkü

1880-1885 yılları arasında Mısır Hıdivi İsmail Paşa tarafından av köşkü olarak inşa ettirilen yapı, daha sonra II. Abdülhamit tarafından satın alınarak amcazadesi Abdülmecid Efendi’ye tahsis edilir. Abdülmecit Efendi’de sanat severliği ile bilinen bir ressam olduğundan köşk, hem onun ressamlığını sürdürdüğü hem de yazlık olarak kullandığı bir mekana dönüşmüştür. Başarılı bir ressam olan Abdülmecid Efendi, köşkün dış kapısına Mısır süsleme üslubundan esinlenerek bir süsleme yapmıştır.

Abdülmecid Efendi’nin sanatseverliği sebebi ile dönemin sanat ve edebiyat toplantılarının yapıldığı bir yerde olmuştur. Hatta meşrutiyetten sonra siyaset adamlarının ve eski sadrazamların toplantıları da yine bu köşkte yapılmıştır. 1924 yılında halifeliğin kaldırılmasıyla ile köşk, İstanbul Defterdarlığı’na geçer ve sonra Kalkavan ailesine satılır.

1972 yılında Yapı Kredi Bankası’na geçen, 2011 yılında Koç Holding tarafından satın alınan bu tarihi köşk günümüzde çeşitli sergilerin düzenlendiği bir mekandır.

Kuzguncuk Gezilecek Yerler Abdülmecid Efendi Köşkü

Abdülmecid Efendi Köşkü yol tarifi için tıklayınız.

13.Marko Paşa Köşkü

İstanbul Boğazına nazır bir yamaçta konumlanan köşkün yapım tarihi ve hangi mimar tarafından yapıldığı kesin olarak bilinememektedir. 4 katlı ve kagir bir yapıya sahip olan köşkün çatısı da ahşap olup üzeri kiremit ile kaplıdır. 19. Yüzyıl yapısı olan köşk günümüzde Kuzguncuk İlköğretim Okulu olarak hizmet vermektedir. Okul olarak kullanıldığı için ilk özelliğini kaybetse de zamanınız varsa görülmeye değer yapılar arasında bulunmaktadır.

14.Ahmet Fethi Paşa Yalısı

Yalının kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinemese de Fethi Paşa’dan önceki sahibinin İsmet Bey olduğu düşünülmektedir. Fethi Paşa’nın yalıyı satın alması ile onun adıyla anılan yalı günümüzde halen onun soyundan gelen kişilerin mülkiyetinde bulunmaktadır.

Günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçen yalı iki katlı olup 16 oda ve iki büyük sofadan oluşmaktadır. Ahmet Paşa Yalısı mimarisi ile görmeniz gereken eserler arasında bulunmaktadır.

Ahmet Fethi Paşa Yalısı

Ahmet Fethi Paşa Yalısı yol tarifi için tıklayınız.

15.Kuzguncuk Gezilecek Yerler Nail Kitapevi

Kuzguncuk’ta İcadiye Caddesi üzerinde yer alan yapının zemin katı kagir, üst katları ise ahşaptandır. Gerek iç gerek dış mimarisi ile dikkat çeken yapıya restorasyon çalışması yapılmıştır. Yapının giriş katı Selda Baltacı Mimarlık Atölyesi tarafından tasarlanan Nail Kitapevine dönüşmüştür.

Dört bir yanı kitaplarla çevriliş olan bu kitapevine giderek kitap satın alabilir ve yukarısında ki cafesinde çayınızı ya da kahvenizi yudumlarken kitabınızı okuyabilirsiniz.

Nail Kitapevi

Nail Kitapevi yol tarifi için tıklayınız.

16.Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii

1860 yılında Üryanizade Ahmet Esat Efendi tarafından yaptırılan cami Kuzguncuk’un Abdullahağa Caddesinde konumlanmaktadır. 40 günde bitirildiği rivayet edilen caminin yapımında tamamen ceviz ağacı kullanılmıştır.

Dikdörtgen planlı olan bu caminin minberi ve veaaz kürsüsü de yine ahşaptan yapılmıştır.

2013 yılında restorasyon çalışması başlatılan ve 2017 yılında tamamlanarak ibadete açılan caminin ne yazık ki orijinalliğini koruyan tek yeri tek şerefeli ahşap minaresidir.

Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii

Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii yol tarifi için tıklayınız.

17.Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi

İlk olarak Patrik Istepanos “Ağavni” zamanında Hassa Mimarı Ohannes Amira (Serveryan) tarafından inşa edilen kilise 11 Mayıs 1835 yılında ibadete açılmıştır. Daha sonrada 1861 yılında yeniden inşa edilerek ibadete açılan kilise

Dikdörtgen haçvari planlı üç bölümlü ve narteksli olan kilisenin yapımında moloz taş ve çift sıra tuğla kullanılmıştır. Üzeri merkezi bir kubbe ile örtülü olan kilisenin kubbesini dört büyük ayak taşımaktadır. Tonoz örtülü girişin iki yanında absidli iki oda vardır. Beş kapısı olan kilise,  yan duvarlarından açılmış pencerelerden dolayı oldukça aydınlıktır. Ayrıca kilisenin bahçesinde 1910 tarihli bir çeşmesi de bulunmaktadır.

İstanbul’un dıştan kubbeli tek Ermeni kilisesi olan Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi günümüze kadar bir kaz ke onarımdan geçse de gerek iç gerek dış mimarisi ile görülmeye değer yapılar arasında bulunmaktadır.

Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi

18.Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi

Kuzguncuk’ta İcadiye Caddesi üzerinde konumlanan kilise ilk olarak 1831 yılında  Osmanlı Sultanı II.Mahmud döneminde ibadete açılmıştır.  1872 yılında yangın çıkarak harap olan kilise, 1890 yılında mimar Nikola Ziko tarafından yeniden tasarlanmış ve yapımına başlanmıştır.

1892 yılında bitirilerek yeniden ibadete açılan kilise Aziz Panteleimon’a adanmış bir Rum Ortodoks kilisesidir. Kapalı Yunan Haçı planında yapılan kilisenin orta kısmını örten kubbe, dört sütun tarafından taşınmaktadır. Kilisenin çan kulesi ise 1911 yılında Kuzguncuklu Andon Hüdaverdioğlu tarafından yaptırılmış olup mermer avlu giriş kapısının üzerinde yer almaktadır. Ayrıca kilisenin hemen yanındaki yol üzerinde kare planlı bir ayazmada bulunmaktadır.

Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi

19.Kuzguncuk Gezilecek Yerler Bet Yaakov Sinagogu

1878 yılında inşa edilen kilise yöre halkı tarafından Kehilla Santral (Merkez ) ya da Kal de Abaşo ( Aşağı Sinagog ) olarak da bilinmektedir. Günümüzde tüm bayramlarda ve Cuma-Cumartesi günleri açık olan sinagog ayrıca istek üzerine düğün-cenaze töreni de gerçekleştirmektedir.

Bet Yaakov Sinagogu

Bet Yaakov Sinagogu yol tarifi için tıklayınız.

20.Kuzguncuk Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Bet Nissim Sinagogu

1840’lı yıllarda inşa edilen sinagog yöre halkı tarafından Virane ya da Kal de Ariva ( Yukarı Sinagog ) olarak da bilinmektedir. Uzun bir süre ibadete kapatılan ve daha sonra yeniden restore edilerek açılan sinagog günümüzde ibadete açıktır.

Ayrıca Sinagogun bahçe katında yer alan salonunda Kuzguncuk Sinagoglarının geçmişine ait dini obje ve resimler sergilenmektedir.

Bet Nissim Sinagogu

Bet Nissim Sinagogu yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*