Beypazarı Gezilecek Yerler – En Güzel 30+ Yer

Beypazarı Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan Ankara’ya bağlı Beypazarı ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Beypazarı ilçesi ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.

İlk ismi Lagania (Kaya Doruğu Ülkesi) olan ilçe daha sonra M.S 491-518 yılları arasında hakim olan Doğu Roma (Bizans) İmparatoru Anastasios’un piskoposluk merkezi olan Lagania’yı ziyaret etmesiyle ismi Anastasiopolis (Anastasio Kenti) olmuştur. Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçenin tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Selçuklu Döneminde İstanbul-Bağdat yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi olan Beypazarı Orhan Bey’in Ankara’yı alması üzerine Osmanlı hakimiyetine geçmiştir.

Beypazarı tarihi konakları, müzeleri, parkları içinde barındıran tarihi ve doğal güzelliğe sahip ilçe konumundadır.

Beypazarı Gezilecek Yerler aşağıda yer almaktadır.

Doğal Güzellikler

1.Beypazarı Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Eğriova Tabiat Parkı

Beypazarı Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında Beypazarı yer alan park yaklaşık 30 hektar alana sahip olup Karaşar Mahallesinde bulunmaktadır. Kuzeyinde yer alan Eğriova yaylası ve göleti doğusu, batısı ve güneyinde de yer alan sarıçam ormanlarında doğanın tadını çıkartabilirsiniz. Eğriova tabiat parkına gelerek kamp yapabilir, sarıçam ormanlarında yürüyüşünüzü yaparak doğa fotoğrafları çekebilir ya da gölet çevresinde pikniğinizi yaparak manzaranın keyfini sürebilir, dilerseniz de bisiklet ve motosiklet turu yapabilirsiniz.

Beypazarı Gezilecek Yerler Eğriova Tabiat Parkı

2.Tekke Dağı Tabiat Parkı

Beypazarı ilçesinde yer alan park yaklaşık 100 hektarlık alana sahip olup, 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Tekke Dağı Tabiat Parkına gelerek kam yapabilir ve gece muhteşem atmosferinde yıldız gözlemi yapabilir veya trekking yaparak doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.

Tekke Dağı Tabiat Parkı

3.Beypazarı Gezilecek Yerler İnözü Vadisi

Beypazarı’nın kuzeyinde konumlanan İnözü Vadisi içinde barındırdığı kültürel kalıntıları ve doğal bitki örtüsü ile dikkat çekmektedir. İnözü Çayının aşınmasıyla oluşan bu dik vadide kaya mezarları ve kaya kiliseleri bulunduğu için sit alanı olarak ilan edilmiştir. İnözü Vadisini ziyaret ederek doğa sporları gerçekleştirebilir ya da vadi kenarında konumlanan kafe ve restoranlarda farklı lezzetleri tadabilirsiniz.

İnözü Vadisi

4.Beypazarı Gezilecek Yerler Hıdırlık Tepesi

Beypazarının uğrak alanlarından olan Hıdırlık tepesi şehrin tüm güzelliğini ayaklar altına seriyor. Hıdırlık tepesine çıkarak Beypazarı’nın tarihi konaklarını ve doğal güzelliğiniz kuş bakışı olarak görebilir ve manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Beypazarı Gezilecek Yerler Hıdırlık Tepesi

5.Beypazarı Termal Tesisleri

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Beypazarı, evleri ve sahip olduğu eşsiz manzarası ile hayranlık uyandırırken sahip olduğu termal otelleriyle de sağlıklı bir tatil imkanı sunuyor. Farklı konseptte ve farklı imkânda birçok seçenek bulunan Beypazarı Termal Otellerinden kendinize uygun olanı seçerek kaplıca sularının şifasından faydalanabilirsiniz.

Beypazarı Termal Tesisleri

Tarihi Yapılar

6.Suluhan Nasuh Paşa Hanı

17 Mart 1613 yılında Osmanlı sadrazamlarından Nasuh Paşa tarafından yaptırılan han Beypazarı ilçesine bağlı Zafer Mahallesinde yer almaktadır. O zamanlar 26 oda, bir mescit, kervan hanı ve 54 dükkân ile arasında Pazar ve akarsu bulunan han konumundaydı. 408 yıllık bu tarihi hanın 1917 yılında restorasyonuna başlanmış ve birçok kez müdahale edilse de bazı sebeplerden tam olarak restorasyonu gerçekleştirilememiştir. O zamandan bu zamana 100 yıllık gibi bir süreçte restorasyonu tamamlanan bu tarihi han 2006 yılında hizmete açılmıştır. Aslına uygun olarak restore edilen hanın şu an içerisinde 50 dükkân, bir salon, kafeterya ve bazı alanlar hizmet vermektedir. Sizlerde Beypazarı gezinizde Suluhan’ı ziyaret etmeli ve hem tarihi mimarisini yakından incelemeli hem de içerisinde yer alan dükkanlardan alışverişinizi yapmalı ve tarihi atmosferinde çayınızı yudumlamalısınız.

Suluhan Nasuh Paşa Hanı

7.Beypazarı Evleri

Osmanlı Döneminden kalan ve 200 yıllık tarihi geçmişi olan Beypazarı evlerine restorasyon çalışması düzenlenmiş ve yaklaşık 3500 ev koruma altına alınarak kent dokusu korunmuş ve gelecek kuşaklara aktarılması başarılmıştır.

Beypazarı Evlerinin sokaklarında iç içe yaşam tarzı benimsenmiş ve pencereler, kapılar, guşgonalar birbirine çaprazdan bakar şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca insanların komşularına ve yeşile saygı göstermesinden dolayı hiçbir yapı diğerinin ışığını kesecek şekilde inşa edilmemiştir.

Cami, hamam, çeşme ve çarşı merkezli olarak inşa edilen bu Beypazarı evlerini mutlaka ziyaret etmeli tarihi dokusunu yakından incelemelisiniz.

Beypazarı Evleri

8.Alaattin Sokak

İçerisinde birçok tarihi konağı barındıran Alaattin sokak Beypazarı gezinizde mutlaka uğramanız gereken yerler arasında olan muhteşem mimari ve atmosfere sahiptir. Beypazarı’nın en gözde mekanlarından olan Alaattin sokakta ev makarnası, tarhana, cevizli tatlı sucuk, bazlama gibi yöresel ürünlerin satıldığı stantlar bulunmaktadır. Alaattin Sokağı ziyaret ederek hem el emeği ürünleri tadarak alışverişinizi yapabilir hemde yöresel tarzda döşenmiş konakların mimarisini yakından inceleyerek harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Alaattin Sokak

9.İmaret Meydanı ve El Sanatları Meslekleri Dükkanları

El Sanatları mesleklerine özgü dükkanların bulunduğu İmaret Meydanını ziyaret ederek çok sayıda unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yakından tanıyabilirsiniz. Kalaycı, yorgancı, bakırcı, kunduracı, semerci, bindallı işletmeciliği gibi mesleklerin icra edildiği dükkanlarda bu meslek ürünlerini hem yapıp hem de satın alma imkanı bulabiliyorsunuz.

10.Gümüş Mağazaları

El işi takılarının bulunduğu Gümüş Mağazaları özellikle kadınlar tarafından yoğun ilgi görmektedir. Beypazarı’nın en önemli simgelerinden olan Telkâri Gümüş İşletmeciliği ’ne ait çok sayıda el işi takılar yer almaktadır. Bu mağazaları ziyaret etmek için Gümüşçüler Çarşısını ziyaret edebilirsiniz.

11.Beypazarı Gezilecek Yerler Halk Evi

1938 yılında hizmete açılan halk evine ilerleyen yıllarda restorasyon çalışması yapılmış ve şu an seminer ve organizasyonların gerçekleştirildiği bir merkez olmuştur. Halk Evi’ni özellikle hafta sonları ziyaret etmeli ve Beypazarı’nın siyah beyaz fotoğraflarına tanıklık etmelisiniz.

Beypazarı Gezilecek Yerler Halk Evi

12.Beypazarı Halk Eğitim Merkezi

Beypazarı Halk Eğitim Merkezini ziyaret ederek kök boya atölyesi, kilim atölyesi, dokum atölyesi, el nakış atölyesi, biçki dikiş atölyesi, gümüş atölyesi gibi atölyeleri gezebilir ve yakından inceleyebilirsiniz.

Müzeler

13.Yaşayan Müze

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde yer alan müze 23 Nisan 2007 tarihinde kültür bilimci Doktor Sema Demir tarafından kurulmuştur. Geç Dönem Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan bir Türk Konağında kurulan müze Türkiye’nin ilk ve tek uygulamalı kültür müzesidir.

Yaşayan Müzede ebru ve keçe sanatı, taş ve ıhlamur baskılar gibi geçmişi yıllar öncesine dayanan geleneksel Türk sanatlarının gerçekleştirildiği atölyeler bulunmaktadır. İsterseniz bu atölyelere katılarak uygulamalı olarak deneyebilirsiniz. Ayrıca atasözü ve deyim araştırmaları, masal anlatımları, Karagöz ve Hacivat gösterileri de yapılmaktadır.

Yaşayan Müze

14.Anadolu Açık Hava Müzesi Yaşayan Köy

Türkiye’de faaliyete geçen ilk uygulamalı müzesi olan Yaşayan Köy kültür bilimci Doktor Sema Demir tarafından kurulmuştur. Anadolu Açık Hava Reaksiyon Alanında Türkiye’nin farklı bölgelerinden seçilen geleneksel mimari yapılar ve onların iç mekân teşhirleri yer almaktadır. Bu geleneksel yapıların arasında farklı yapı tekniklerinin gösterildiği evler, dükkanlar, değirmen, çeşme, pekmezlik, fırın ve çarşı bulunmaktadır. Ayrıca bu mekanlar arasında mutfak kültüründen eğlenceye kadar birçok töre ve geleneğin sergilenmesine de olanak sağlamaktadır.

Anadolu Açık Hava Müzesi Yaşayan Köy

15.Türk Hamamı Müzesi

Kültür bilimci Doktor Sema Demir tarafından kurulan müze Ankara’nın Beypazarı ilçesinde yer almaktadır. Gerek konusu gerek müzecilik tekniğiyle Türkiye’de ilk ve tek olan müze hamam kültürünün sergilenerek gelecek nesiller aktarılması amacı ile kurulmuştur. Müzenin içerisinde gelin hamamı, külhanbeyli, hamam babası, hamam anası gibi canlandırmalar sergilenmektedir.

Türk Hamamı Müzesi

16.Beypazarı Kent Tarihi Müze

1928 yılında inşa edilen Rüstempaşa Okulu, Beypazarı Belediyesi tarafından İl Özel İdaresinden alınarak Beypazarı Tarihi Kent Müzesi olarak düzenlenmiş ve hizmete açılmıştır. İçerisinde Beypazarı’nın tarihinin tüm ayrıntılarıyla canlandırıldığı ve ilçenin geçmişten günümüze kadar uzandığı maketler, kalıntılar, belgeler ve dönem eserleri sergilenmektedir.

Beypazarı Kent Tarihi Müze

17.Beypazarı Tarih ve Kültür Müze

Hafız Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından 150 yıllık konak Ankara Valiliği İl Özel İdaresine bağışlanmış ve 1997 yılından itibaren Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Etnografik yapıya sahip olan müzenin girişinde yörede bulunan Roma dönemine ait dor tarzı sütunlar, çocuk mezarı kapağı ve yazıtlar, Selçuklu dönemine ait koç heykel, Osmanlı dönemine aitte buğday ambarı ve küpler bulunmaktadır. Beypazarı kültürünü yansıtan eserlerin, antika eşyaların, kıymetli madenlerin ve ilçenin tarihine ışık tutan belgelerin sergilendiği bu müzeyi ziyaret etmeli ve Beypazarı mimarisine sahip bu yapıyı da yakından incelemelisiniz.

Beypazarı Tarih ve Kültür Müze

Dini Yapılar

18.Hacılar Köprüsü Mescidi (Galibi İbadethane)

Yaklaşık 800 yıllık mescit olan bu yapı ilçe merkezinde Beytepe Mahallesi Hacılar Köprüsü Sokakta konumlanmaktadır. 19. Yüzyıl Geç Osmanlı Dönemi eseri olan yapı dikdörtgen planlı ve iki katlı olup düz taş ve yığma taştan inşa edilmiştir. Evliya Çelebi’ninde Beypazarı’na geldiğinde konakladığı yer olan bu mescidi ziyaret etmeli ve tarihi mimarisini yakından incelemelisiniz.

Hacılar Köprüsü Mescidi (Galibi İbadethane)

19.Hocakiriş (Abbaszade) Mescidi

19. yüzyılda Abbaszadeler tarafından yaptırılan mescit bir Osmanlı eseridir. İstiklal Caddesi Çınar Sokakta yer alan mescit kare planlı olup batı duvarı ahşaptan, diğer kısımları taştan yapılmış ve dışarıdan sıvanmıştır. Üstüde içten ahşap tavan dıştan çinko kaplı kırma çatı ile örtülüdür. 2016 yılında vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen mescit tüm güzelliğiyle halen ibadete açıktır.

Hocakiriş (Abbaszade) Mescidi

20.Kurşunlu Camii

Giriş kapısında yer alan kitabeye göre 1684 yılında inşa edilen cami klasik Osmanlı mimari özelliklerini taşımaktadır. Kare planlı olan caminin yapımında kesme taş kullanılmış üzeri de sekizgen kasnaklı kubbe ile örtülmüştür. Beytepe Mahallesi Cumhuriyet Caddesinde konumlanan cami Evsat Hoca Nazır cami olarak da bilinmektedir. Günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçen cami tarihi mimarisi ve tüm güzelliği ile halen ibadete açıktır.

Kurşunlu Camii

21.Beypazarı Gezilecek Yerler Yeni Camii

Hacı Abdullahzade Mustafa Efendi tarafından 1897 yılında inşa edilen cami Geç Osmanlı Dönemi eseri olup Hanlarönü mevkiinde bulunmaktadır. Yamuk planlı olan cami yığma ve kesme taştan, eğimli, kırma çatı olarak inşa edilmiş olup 1976 yılında 1. Derece Anıt Eser olarak tescillenmiştir.

Beypazarı Gezilecek Yerler Yeni Camii

22.İmaret Camii

1886 yılında inşa edilen cami Osmanlı dönemi eseri olup Beytepe Mahallesi İmaret Sokakta yer almaktadır. Kare planlı olan caminin dış duvarları taştan olup iç duvarlarının da alt kısmı moloz taş üstü kerpiç olup üzeri sıvalıdır.

İmaret Camii

23.Tabakhane Camii

1896 yılında Söylemezzade Hafız Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan cami Beytepe Mahallesi Çarşı Sokakta konumlanmaktadır. Osmanlı dönemi eseri olan Tabakhane Camii kare planlı olup duvarları düzgün kesme taştan inşa edilmiştir. Yapının üstü kiremit çatıyla örtülü olup kuzeybatısında ahşap minare bulunmaktadır.

Beypazarı Gezilecek Yerler Tabakhane Camii

24.Beypazarı Gezilecek Yerler İncili Camii

19. yüzyılın sonu 20. yüzyılın başında inşa edilen yapı cami-dükkân işlevli mimaridedir. Giriş kapısında yer alan onarım kitabesine göre Sultan II. Abdulhamit dönemindeki bir yangında tamamen tahrip olmuş ve 1901 yılında Abbas Zade Hacı Mehmed adlı bir hayırsever tarafından yeniden inşa edilmiştir. Kare planlı olan caminin yapımında düzgün kesme taş kullanılmış olup Rüstempaşa Mahallesi Kuyumcular Sokakta konumlanmaktadır.

İncili Camii

25.Beypazarı Sultan Alaaddin Camii

13. yüzyılın ilk yarısında Selçuklu Sultanı Alaadin Keykubat adına inşa edilen cami ne yazık ki ilerleyen yıllarda tahrip olarak yıkılmış ve daha sonra aynı ölçülerle orijinal yapının temel duvarları üzerinde yeniden yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olan caminin üzeri kırma çatı ile örtülü olup duvarlarıda taş ve hatıllı tuğla ile yapılmıştır. Caminin doğu duvarı ise ilk yapılış tarihinden günümüze ulaşan orijinal kısmıdır.

Beypazarı Sultan Alaaddin Camii

26.Beypazarı Gezilecek Yerler Akşemsettin Camii

6. yüzyılın başında Akşemsettin tarafından yanında bir medreseyle ahşap olarak inşa edilen yapı Beytepe Yangınında tamamen yanmış ve sonrasında Çayırlıoğlu Zeki Efendi tarafından yeniden yapılmıştır. O zaman minare yapacak usta bulunamamış minareside sonradan rumi 1920 tarihinde Hristiyan usta tarafından yapılmıştır.

Dikdörtgen planlı olan cami kesme taş duvarlı, ahşap tavanlı olup Ankara Caddesi Beytepe Sokakta konumlanmaktadır.

Beypazarı Gezilecek Yerler Akşemsettin Camii

27.Beypazarı Gezilecek Yerler Boğazkesen Kümbeti

İnözü Vadisinin girişinde konumlanan kümbet 13. yüzyılda inşa edilmiş olup Selçuklu mimari özelliklerini taşımaktadır. 17. Yüzyılda Osmanlı döneminde onarım gören kümbet, 1995 yılında da yeniden restore edilerek günümüze ulaşmıştır. İçerisinde de Selçuklu döneminden kalma 2 adet mezar bulunmaktadır.

Beypazarı Gezilecek Yerler Boğazkesen Kümbeti

28.Gazi Gündüzalp Türbesi

Beypazarı’nı 20 kilometre batısında Hırkatepe Köyünde konumlanan türbe de Osmangazi’nin dedesi Gazi Gündüzalp yatmaktadır. Rivayete göre Rumlar ile girilen bir savaşta şehit düşmüş ve buraya gömülmüştür.

Beypazarı Gezilecek Yerler Gazi Gündüzalp Türbesi

29.Beypazarı Gezilecek Yerler Yediler Türbesi

İlçe merkezine 3 kilometre mesafede İnözü Çayının kenarından konumlanan türbe 17. Yüzyıl Osmanlı eseridir. Eser 1992 yılında 2. Derece Anıtsal Eser olarak tescil edilmiştir. İçerisinde de Yedilerin Horasandan bölgeye gelip burada dergâh kurup doğru yolu gösterirken vefat eden 7 ermiş kişinin mezarı olduğu söylenmektedir.

Beypazarı Gezilecek Yerler Yediler Türbesi

30.Beypazarı Gezilecek Yerler Karadavut Türbesi

Beypazarı’nın 7 kilometre kuzeydoğusunda Kuyumcu Tekke Köyünde konumlanan türbede Hacı Bayram Veli Hazretleri’nin halifelerinden olan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış tasavvuf bilgini olan Karadavut’un mezarı bulunmaktadır.

Beypazarı Gezilecek Yerler Karadavut Türbesi

31.Karaca Ahmet Sultan Türbesi

İnözü Vadisinde yer alan türbede Karaca Ahmet Sultan’ın Beypazarında ki dergah ve tekkelerinde görev almış birkaç dervişin mezarları yer almaktadır.

32.Beypazarı Gezilecek Yerler de Son Rotamız; İvaz Dede Türbesi

Çitlembik ağaçları arasında yan yana duran Horasan haçlı taş duvarlarla örtülü iki mezar yer almaktadır. Bu mezarlardan büyük olanı İvaz Dede ‘ye aitken diğeri Halveti tarikatı Şeyhi Mehmet Efendi’ye aittir. Ayrıca halk arasında İvaz dede Ayvaşık Dede olarak da bilinmektedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*