Ankara Gezilecek Yerler – Detaylı Anlatım 180+ Yer

Ankara Gezilecek Yerler yazımızda, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan ve Türkiye’ye başkentlik yapan ilimizin tüm gezilecek yerleri hakkında detayları paylaşacağız.

İlk çağlardan başlayarak Hititlerden, Friglere, Lidyalılardan, Perslere, Roma İmparatorluğundan, Bizanslılara kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 14. yüzyılda da Osmanlı topraklarına dahil edilen il resmi olarak 13 Ekim 1923’te Türkiye’nin başkenti olmuştur.

Millî Mücadelenin sembol illerinden olan Ankara bünyesinde bir çok müze, anıt gibi kültürel güzellikleri, cami, han, hamam, kale gibi tarihi dokuları, göl, şelale, park gibi bir çok doğal güzelliği bünyesinde barındırmaktadır.

Ankara gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.

PARKLAR

1.Ankara Gezilecek Yerler de ilk Rotamız; Altınpark

Ankara Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında yer alan ve Altındağ ilçesinde konumlanan park ilin en büyük rekreasyon alanı olup toplam 640.000 metrekare alana sahiptir. %85’ini yeşil alan ve gölet oluştururken %15’ide yapılar ve meydanlar oluşturmaktadır.

Parkın içerisinde çocuk oyun alanları, kapalı ve açık spor alanları, paten kayma pistleri, yürüyüş alanları, piknik alanları, Türk, İtalyan, Çin lokantaları, mini golf sahası, olimpik yüzme havuzu, at tavlası, açık ve yarı açık gösteri amfileri, üretim sahaları, Türk Sokağı ve Tepe Hanı, Kültür Merkezi gibi her yaşa hitap eden dinlenme ve eğlence alanları bulunmaktadır. Ayrıca park alanında Fuar etkinliklerinin gerçekleştirildiği Fuar merkezide bulunmaktadır. Dilerseniz sizler dinlenirken çocuklarınız da Feza Gürsoy Bilim Merkezinde gezip eğlenebilir ve deneyler yaparak bilim dünyası ile tanışabilir.

Ankara Gezilecek Yerler Altınpark

2.50. Yıl Parkı (Çamlık)

Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı 50. yıl mahallesinde yer alan park Cumhuriyetin kuruluşunun 50. yıl dönümü sebebi ile 1973 yılında açılmıştır. Ancak zamanla harap olan parka yeni düzenlemeler yapılarak 2012 yılında yeniden hizmete açılmıştır. Bulunduğu konum itibari ile Ankara’nın her noktasının kuş bakışı görüldüğü parkta manzaranın keyfini sürebilirsiniz. Parkın içerisinde 4 adet çocuk oyun alanı, buz pateni pisti, halı saha ve basketbol sahası, yürüyüş ve koşu yolu, lunapark ve çay bahçesi bulunmaktadır. Ayrıca parkın içerisinde Türkiye’nin en büyük bayrak direği yer almakta olup, bayrağın tüm ihtişamı ile her yerden görülmesi amaçlanmaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler 50. Yıl Parkı (Çamlık)

3.Göksu Parkı

Ankara’nın Etimesgut ilçesine bağlı Eryaman Mahallesinde yer alan park eski susuz göleti üzerine konumlanmıştır. Toplam 508.000 metrekare alana sahip olan park Ankara’nın büyük parklarından olup, alanın 141.000 metrekaresini gölet, 250.200 metrekaresini yeşil alan oluşturmaktadır. Parkın içerisinde bulunan gölet içerisinde Missisipi Gemisi, kayıklar ve 9 adet yüzen iskele bulunmaktadır. Göksu Parkına gelerek yürüyüşünüzü yapabilir, 473 barbekünün bulunduğu piknik alanında pikniğinizi yapabilir veya cafe ve restoranlarında dinlenirken çocuklarda içerisinde bulunan lunaparkta sınırsızca eğlenebilir.

Ankara Gezilecek Yerler Göksu Parkı

4.Mogan Parkı

Gölbaşı ilçesinde yer alan ve toplam 644 bin 979 metrekare alan üzerine inşa edilen park piknik, dinlenme ve eğlence gibi alanlara ev sahipliği yapmaktadır.  Mogan Gölünün etrafında konumlanan parkın içerisinde çocuk oyun alanları, piknik alanları, ahşap köprülerle ulaşılan sevgi adası, engelli özel çocuklar için tasarlanmış oyun bölümleri, basketbol sahaları, üç adet tenis kortu, iki adet mini futbol sahası ve istasyonlu koşu pisti bulunmaktadır. Ayrıca binicilik alanına ilgi duyanlar için spor merkezi, tenis, bisiklet, kaykay, golf kulübü binaları da park içerisinde yer almaktadır.

Parkın içerisinde mevcut olan seyir terasları ve oturma bankları ile manzaranın keyfini sürebilir ve harika bir gün geçirebilirsiniz. Doğa fotoğrafı meraklıları da gölün kıyısındaki

25 metre yükseklikteki deniz feneri balkonundan muhteşem pozlar yakalayabilir ve gölü tüm ihtişamıyla izleyebilir.

Ankara Gezilecek Yerler Mogan Parkı

5.Atatürk Sahil Parkı

Mogan Gölünün kıyısında yer alan park, içerisinde barındırdığı piknik alanları, koşu ve yürüyüş parkuru, çay bahçeleri, çocuk oyun alanları ile şehrin gürültüsünden uzaklaşabilir ve sahip olduğu manzaranın keyfini sürebilirsiniz. Ayrıca her yıl düzenlenen festivallere de katılıp eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

6.Gençlik Parkı

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Ulus Semtinde yer alan park özellikle Lunaparkı ile ünlü olup içerisindeki 150 metrelik dönme dolap en ilgi çeken aletlerindendir. Sizlerde bu parkı ziyaret ederek içerisindeki devasa büyüklükteki dönme dolaba binebilir ve Ankara manzarasının keyfini çıkartabilirsiniz.

Gençlik Parkı

7.Soğuksu Milli Parkı

Kızılcahamam ilçesinde volkanik bir saha içerisinde yer alan park 1959 yılında milli park ilan edilmiştir. İçerisinde barındırdığı şifalı kaplıcaları, hamamları, enfes güzellikteki ormanları ve içinde barındırdığı canlıları ile doğal ve tarihi gü.zelliği bir arada sunmaktadır. Çam ağaçlarının çevrelediği milli park özellikle piknik yapmak isteyen, temiz hava ve doğanın tadını çıkartmak isteyenlerin uğrak alanlarındandır. Girişi ücretsiz olan milli parka gelerek kamp kurabilir, bisiklet sürebilir, trekking yapabilir ve harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. 

Ankara Gezilecek Yerler Soğuksu Milli Parkı

8.Seğmenler Parkı

1983 yılında kurulan park toplam 67 bin metrekare alana sahip olup Çankaya ilçesinde Çankaya Köşkünün hemen altında yer almaktadır. Konumu ve yeşil alanıyla ilin en yoğun ve ilgi çeken parklarından olan Seğmenler Parkı Ankara’nın ünlü vadilerinden olan Kavaklıdere Vadisinin de Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne doğru yükselen güney kesiminde yer almaktadır.

Parkın içerisinde konserlerin verildiği anfi tiyatro, havuzlar, çocuk bahçesi bulunmaktadır. Her mevsim ayrı güzel olan parka gelerek doğanın tadını çıkartabilir ve ailecek güzel vakit geçirebilirsiniz.

Seğmenler Parkı

9.Atatürk Botanik Parkı

1996 yılında inşa edilen ve 42 bin 600 metrekare alana sahip olan park Keçiören ilçesinde yer almakta olup her mevsimde farklı güzelliği ile gözlerinizi büyülüyor. Parkın içerisinde yürüyüş ve koşu parkuru, çocuk oyun alanı, masalar, kamelyalar, oturma bankları, şelale, spor alanı, wc, mescit, Kazak Şair Magcan Cumabay’ın anıtı ile her mevsim farklı güzelliğe sahip olan 8500 adet bitki bulunmaktadır.

Atatürk Botanik Parkı

10.Gökçek Parkı

Ankara’nın Keçiören ilçesinde yer alan park toplam 53.746 metrekare alana sahiptir.  Parkın içerisinde çocuk oyun alanı, örümcek oyun alanı, tenis masası, futbol sahası, kapalı oturma grupları, pergole, oturma bankları, şelale, fiskiye havuzu ve yeşil alan bulunmaktadır.

Gökçek Parkı

11.Mantar City Göleti

Çamlıdere ilçesinde yer alan ve 160 dönüm arazi üzerine inşa edilen park ismini çevresindeki ormanlardan belirli mevsimlerde mantar toplanmasından almıştır. Doğası ve manzarasıyla kendini sizlere hayran bıraktıran göletin etrafı orman ile ile çevrili olup doğa yürüyüşü ve doğa fotoğrafçıları için oldukça idealdir. İçerisinde manzaraya karşı hoş sohbet edebileceğiniz ve temiz havanın keyfini sürebileceğiniz kamelyalar, spor yapabileceğiniz koşu ve yürüyüş parkuru, çocukların açık havada sınırsızca eğlenmesi için çocuk oyun alanı mevcuttur.

Mantar City Göleti

12.Ankara Harikalar Diyarı

Toplam 1 milyon 300 bin metre kare alanıyla Avrupa’nın en büyük parklarından olan Harikalar Diyarı Sincan ilçesinde bağlı Fatih semtinnde bulunmaktadır. 5 Ekim 2004 yılında hizmete açılan parkın içerisinde basketbol sahaları, tenis kortları, halı sahalar, go kart alanı, mini golf sahaları, kaykay pisti ve 5000 kişi kapasiteli Nejat Uygur anfi tiyatro bulunmaktadır.

Ankara Harikalar Diyarı

13.Doğal Yaşam Parkı

Keçiören ilçesinde yer alan ve 2002 yılında inşa edilen park alışılagelmiş parkların dışında bünyesinde birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. İçerisinde Ankara keçisi, tavuk, kanguru, maymun, eşek, ceylan, keçi, midilli, valabi, tavus kuşu, emu kuşu, sülün, geyik, lama ve birçok kanatlı hayvan bulunmaktadır. Doğal yaşam parkına gelerek çocuklarınıza hayvan sevgisini aşılayabilir ve hem sizin hem de onlar için farklı bir deneyim yaratarak doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.

Doğal Yaşam Parkı

14.Botanik Park

1970 yılında kurulan park toplam 65 bin metrekare alana sahip olup Çankaya ilçesinde yer almaktadır. Parkın içerisinde çocuk bahçesi, çiçek serası ve ortasında da bir havuz bulunmaktadır.

Botanik Park

15.Şeyh Ali Semerkandi Parkı

Toplam 27 bin 967 metrekare alana sahip olan park Çamlıdere ilçesinde konumlanmaktadır. Parkın içerisinde beş adet ahşap seyir terası, kamelyalar, çocuk oyun alanları, spor alanları, sergi salonu, kafe, yapay gölet ve süs havuzları, 52 araç kapasiteli otopark yer almaktadır. Ömerağa mevkiinde yer alan bu parkı ziyaret ederek ailecek kaliteli vakit geçirebilir haftanın yorgunluğunu atabilirsiniz.

Ayrıca parkın içerisinde Hz. Muhammed’in manevi çocuğu Hz. Ömer’in torunu olan Şeyh Ali Semerkandi’nin türbesi yer almaktadır. Peygamber soyundan geldiği yıl içerisinde oldukça fazla ziyaret alan türbeyi sizlerde ziyaret edebilirsiniz.

Şeyh Ali Semerkandi Parkı

16.Kuğulu Park

Ankara’nın simge parkı olan Kuğulu Park 7 bin 743 metrekare alana sahip olup Birinci Derece Doğal Sit Alanı olarak tescillenmiştir. Çankaya ilçesinde yer alan parkı içerisinde çocuk oyun alanı, dinlenme alanları, yeşil alan, kuğu ve ördeklerin bulunduğu havuz bulunmaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler Kuğulu Park

17.Karagöl Tabiat Parkı

2011 yılında Tabiat Parkı olan Karagöl küçük ama çok derin bir krater gölü olup Ankara’nın Çubuk ile Kızılcahamam ilçesi arasında yer almaktadır. Etrafı çam ve dağ kavağı ile çevrili olan gölün çevresi doğa yürüyüşü ve doğa fotoğrafçıları için oldukça idealdir. Ayrıca göl kenarında ormanların içerisinde kaynak suları bulunmakta olup çıkış noktaları oldukça soğuktur. Hatta çok soğuk olmasından dolayı Ağustos ayında dahil donduğu görülmektedir. Ormanlık alanında av hayvanlarına rastlamak mümkün olmakta ve tepelerde yaz aylarında bile kar görülmektedir. Ayrıca 1402 yılında yapılan Ankara Savaşında Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt’ın orduları burada iskân etmişler ve su ihtiyaçlarını karşılamışlardır.

Sizlerde Karagöl Tabiat Parkına gelerek sahip olduğu muhteşem manzarasının keyfini çıkartabilir ve pikniğinizi yaparak sevdiklerinizle hoş sohbet vakit geçirebilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Karagöl Tabiat Parkı

18.Çamkoru Tabiat Parkı

2008 yılında tabiat parkı ilan edilen Çamkoru toplam 215 hektar alana sahip olup Çamlıdere ilçesinde sınırları içerisinde bulunmaktadır. İçerisinde Çamkoru Gölet’inin de bulunduğu tabiat parkında günübirlik pikniğinizi yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir veya kamp yaparak doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.

Çamkoru Tabiat Parkı

19.Eğriova Tabiat Parkı

Beypazarı ilçesine bağlı Karaşar Mahallesinde yer alan park yaklaşık 30 hektar alana sahiptir. Kuzeyinde yer alan Eğriova yaylası ve göleti doğusu, batısı ve güneyinde de yer alan sarıçam ormanlarında doğanın tadını çıkartabilirsiniz. Eğriova tabiat parkına gelerek kamp yapabilir, sarıçam ormanlarında yürüyüşünüzü yaparak doğa fotoğrafları çekebilir ya da gölet çevresinde pikniğinizi yaparak manzaranın keyfini sürebilir, dilerseniz de bisiklet ve motosiklet turu yapabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Eğriova Tabiat Parkı

20.Sorgun Göleti Tabiat Parkı

Yaklaşık 54 hektar alana sahip olan park Ankara ilinin Güdül ilçesinde yer almaktadır. Tabiat parkında kamp yaparak doğanın ve temiz havanın tadını çıkartabilir veya gölet çevresinde konumlanan masalarda pikniğinizi yaparak manzaranın keyfini sürebilir dilerseniz de karaçam ormanlarında yürüyüşünüzü yapabilirsiniz.

Sorgun Göleti Tabiat Parkı

21.Şahinler Tabiat Parkı

Kızılcahamam ilçesi sınırları içerisinde yer alan park yaklaşık 40 hektar alana sahip olup 2009 yılında hizmete açılmıştır. Tabiat parkında kamp yaparak doğanın ve temiz havanın tadını çıkartabilir, gölet çevresinde pikniğinizi yaparak manzaranın keyfini sürebilir ya da trekking yaparak doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Şahinler Tabiat Parkı

22.Tekke Dağı Tabiat Parkı

Beypazarı ilçesinde yer alan park yaklaşık 100 hektarlık alana sahip olup, 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Tekke Dağı Tabiat Parkına gelerek kam yapabilir ve gece muhteşem atmosferinde yıldız gözlemi yapabilir veya trekking yaparak doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.

Tekke Dağı Tabiat Parkı

23.Aluçdağı Tabiat Parkı

Çamlıdere ilçe merkezine 5 kilometre mesafede yer alan park sahip olduğu yeşil alanı ve içerisinde barındırdığı canlı çeşidiyle dikkat çekmektedir. Sarıçam, karaçam, akçaağaç, gürgen, meşe, ardıç, göknar, dişbudak, söğüt gibi oldukça geniş floraya sahiptir.  Ayrıca sincap, tavşan, kartal, kerkenez, atmaca, çalıkuşu, keklik, güvercin, saksağan gibi birçok canlı türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler Aluçdağı Tabiat Parkı

MESİRE ALANLARI

24.15 Temmuz Demokrasi Şehitleri ve Karapınar Mesire Alanı

Karapınar Mesire Alanı yaklaşık 45 bin metrekare alana sahip olup Polatlı ilçesinin en büyük mesire alanıdır. İçerisinde 2000 metrekare yapay göl, seyir iskelesi, yürüyüş ve koşu parkuru, çocuk oyun alanları, paintball oyun sahası, kaykay pisti, spor alanları, mescit, misafirhane, otopark, restoran, at tavlası, midilli padoğu ve kümes alanı bulunaktadır. İlçenin en büyük yeşil alanlarından olan Karapınar Mesire Alanında birçok aktivite gerçekleştirebilir, sevdiklerinizle hoş sohbet eşliğinde pikniğinizi yapabilir ve çocuklarınızda oyun alanında eğlenerek yeşilin ve doğanın tadını çıkartabilirler.

15 Temmuz Demokrasi Şehitleri ve Karapınar Mesire Alanı

25.Hoşebe Mesire Alanı

Nallıhan ilçe merkezine 3 kilometre mesafede Akdere Köyünde yer alan mesire alanı asırlık ardıç ağaçlarla çevrili harika bir yeşilliğe sahiptir. Türbe ve piknik alanının iç içe olduğu mesire alanında oturma alanları ve içme suyu bulunmaktadır. Hoşebe Mesire alanını ziyaret ederek hem türbe ziyareti gerçekleştirebilirsiniz hem de yeşilin ve doğanın tadını çıkartabilirsiniz.

26.Ankara Gezilecek Yerler Üçpınar Mesire Alanı

Şehir Bekir Pehlivan ve Şehit İhsan Yılmaz’ın isimlerinin verildiği mesire alanında yeşilin ve doğanın tadını çıkartabilirsiniz. Polatlı ilçesinde yer alan bu mesire alanına gelerek sevdiklerinizle hoş sohbet vakit geçirebilir, pikniğinizi yapabilir ve doğanın keyfini sürebilirsiniz.

27.Şair Yazar Abdurrahim Karakoç Kültür Merkezi ve Bağlum Mesire Alanı

Sahip olduğu doğası ve temiz havası ile Ankaralıların uğrak alanlarından olan Bağlum mesire alanı Keçiören ilçesinde bulunmakta olup pikniğin dışında spor aktiviteleri içinde tercih edilmektedir.  İçinde barındırdığı kameriyelerinde ve piknik masalarında ailecek güzel bir gün geçirirken, 1 adet büyük, 1 adet mini futbol sahası, pentatlon alanı, plaj voleybol sahası, bisiklet yolu, koşu yolu ve fitness alanında da spor yapma imkânı yaratmaktadır. Bunun dışında çocuklar içinde oyun alanının bulunduğu mesire alanında süs havuzu ve çeşitli bitkilerde görsel şölen sunmaktadır.

Şair Yazar Abdurrahim Karakoç Kültür Merkezi ve Bağlum Mesire Alanı

28.Beynam Atatürk Ormanları

Eskisen Ankara ilinin Bala ilçesine bağlı ve ismini de ilçenin Beynam Köyünden alan Atatürk Ormanları günümüzde Gölbaşı ilçesine bağlanmıştır. Karaçam ağaç türlerinin yoğun olarak bulunduğu ormanlık alan 1601 hektar üzerinde yer almaktadır. Porsuk, keklik, doğan, karatavuk, kartal, dağ bülbülü gibi birçok canlıya da ev sahipliği yapmaktadır.

1966 yılından bu zamana koruma altında olan Beynam Atatürk Ormanlarında pikniğinizi yapabilir ya da yürüyüşünüzü yaparak güzel bir güne başlangıç yapabilirsiniz.

29.Ankara Gezilecek Yerler Fosil Ormanı

Dünya’nın 5’inci fosil ormanı olan alan 17 milyon yıl öncesine ait olup Çamlıdere ilçesinde bağlı Yahşiyan mevkiinde yer almaktadır. Doğal güzelliğinin yanı sıra ormanın içerisinden çıkartılan fosil taşlar işlenerek sanata dönüştürülmektedir. Akik taşının memleketi olan Çamlıdere bu taşları fizik tedavi, kaplıca tedavileri, spa, takı tasarımı ve hediyelik eşya olarak farklı alanlarda değerlendirmektedir.

Ankara Gezilecek Yerler Fosil Ormanı

30.Kartaltepe Kent Ormanı

Toplam 1.126.000 metrekare alana sahip olan park Keçiören ilçesinin ilk mesire alanlarından olup 2015 yılında inşa edilmiştir. İçerisinde görsel şölen sunan 4500 metrekare büyüklüğünde göleti ve 23 metre yüksekliğinde şelalesinin yanı sıra çocuk oyun alanları, çim futbol sahaları, plaj voleybol sahası, bisiklet parkuru, yürüyüş parkurları, piknik ve mangal alanları, içilebilir yer altı suyu ve 500 araç kapasiteli otaparkı bulunmaktadır.

Kartaltepe Kent Ormanı

31.Atatürk Orman Çiftliği

1925 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan çiftlik Ankara’nın en büyük yeşil alanı olup içerisinde ülkenin en büyük hayvanat bahçesi, piknik alanları, restoranlar, parklar, Atatürk’ün doğduğu Selanik’teki evin bir benzeri, Tarihi Karadeniz Havuzu ve Devlet Mezarlığı gibi hem ziyaret hem dinlenme hem de eğlenme alanları yer almaktadır.

GÖL VE BARAJLAR

32.Mogan Gölü

Ankaralıların deniz ihtiyacını karşıladığı göl manzarasıyla sizleri kendisine hayran bırakırken etrafındaki plaj, gazino, lokanta ve kahveler gibi tesislerde hem ihtiyacınızı karşılamaya hem de sınırsızca eğlenmenize olanak sağlamaktadır. Dilerseniz denize girebilir dilerseniz de su sporları yapabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Mogan Gölü

33.Mavi Göl (Bayındır Barajı)

Ankara’nın 12 kilometre uzağında Samsun Yolu üzerinde yer alan ve toplam 2.400 metrekare alana sahip olan park ismini içerisinde barındırdığı Bayındır Barajı içindeki 6 milyon metreküp hacmine sahip mavi sudan alır. 2005 yılında hizmete açılan Mavi Göle gelerek sevdiklerinizle hoş vakit geçirebilir ve pikniğinizi yaparak manzaranın tadını çıkartarak haftanın yorgunluğunu atabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Mavi Göl (Bayındır Barajı)

34.Eymir Gölü

Ankara il sınırları içerisinde Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne ait bir arazide yer alan göl bir set gölü olup Elmadağ’ından gelen derelerin sürüklediği kum, çakıl ve taşların birleşmesiyle oluşmuştur. 160 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan göl manzarasıyla da sizleri mest ediyor. Eymir Gölü’ne gelerek piknik yapabilir, balık tutabilir, kürek ve su sporlarına katılabilirsiniz. 

Ankara Gezilecek Yerler Eymir Gölü

35.Ankara Gezilecek Yerler Tuz Gölü

Ankara, Konya ve Aksaray illerinin kesiştiği noktada yer alan Tuz Gölü Türkiye’nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük gölüdür. Türkiye’nin %40 tuz ihtiyacının karşılandığı bu göl birçok canlıya da ev sahipliği yapmaktadır. 85 adet kuş, 129 tane böcek, 15 tane memeli ve 38 tane de endemik bitki türü barındırmaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler Tuz Gölü

36.Keçiören Şelalesi

Keçiören ilçesinde yer alan şelale1400 metrekare büyüklüğündeki Ziya Akkuzu Parkın içerisinde bulunmakta olup Hünkar Şelalesi olarak da bilinmektedir. 1996 yılında inşa edilen şelale 2000 yılında genişletilmiş olup şu anda 27 metre boya 180 metre genişliğe sahiptir. Ziya Akkuzu Parkına gelerek çocuklarınız oyun parkında doyasıya eğlenebilir sizlerde kamelya ve oturma banklarında görsel şölen sunan şelalenin doyumsuz manzarasını izleyebilir ya da şelalenin üzerindeki cam terasa çıkarak Keçiören’in manzarasına şahitlik edebilirsiniz.

Dünya’nın en büyük yapay şelalesi olan Keçiören Şelalesi Ankara’nın sembollerinden olup mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.

Ankara Gezilecek Yerler Keçiören Şelalesi

37.Uyuzsuyu Şelalesi

Nallıhan’ın Karacasu köyünde yer alan şelale halk arasında Ilıcasu olarak da bilinmektedir.  Eşsiz manzarası ve doğal güzelliği ile kendisine hayran bıraktıran şelale 50 metre yüksekten süzülen suyu ile şifada olmaktadır. Yemyeşil ormanların çevrelediği şelaleyi ziyaret ederek doğa yürüyüşleri yapabilir, pikniğinizi yapabilir ya da seyir terasında şelalenin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz.

Ayrıca 700 yıllık anıt ağaçlara da ev sahipliği yapan şelalede bu ağaçları yakından inceleyebilir ve devasa gölgesinde soluklanabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Uyuzsuyu Şelalesi

38.Kesikköprü Baraj Gölü

Ankara’nın Bala ilçesine bağlı Kızılırmak üzerinde yer alan Baraj Gölü 1959-1966 yılları arasında inşa edilmiştir. Yaklaşık 30 metre derinliğe sahip Kesikköprü Baraj Gölünde kayak, sörf ve dalış gibi su sporları yapılabilmektedir.

Kesikköprü Baraj Gölü

39.Asartepe Barajı

Ayaş ilçesinde yer alan ve 1990 yıllarda sulama ihtiyacının karşılanması için yapılan baraj Çanıllı Beldesi sınırları içerisindeki İlhan Çayı üzerinde bulunmaktadır. Özellikle olta balıkçılığının yapıldığı alanda balığınızı tutabilir, sevdiklerinizle hoş sohbet eşliğinde pikniğinizi yapabilir ya da barajın çevresinde doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Asartepe Barajı

40.Çamlıdere Barajı

1976-1985 yılları arasında içme suyu ihtiyacını karşılamak için Bayındır Çayı üzerine inşa edilmiştir. Çamlıdere Barajına gelerek pikniğinizi yapabilir, balık tutabilir veya çevresinde trekking yaparak yemyeşil doğanın tadını çıkartabilirsiniz.

Çamlıdere Barajı

41.Ankara Gezilecek Yerler Kurtboğazı Barajı

1963-1967 yılları arasında Kurtboğazı Çayı üzerine inşa edilen baraj özellikle Ankaralılar için birer kaçış noktası. İçerisinde barındırdığı piknik alanında ister mangalınızı yapabilir, isterseniz de restoranında farklı lezzetleri tadabilirsiniz. Yüzme havuzu da bulunan alanda su sporları yaparak farklı aktiviteler de gerçekleştirebilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Kurtboğazı Barajı

42.Nallıhan Kuş Cenneti

Nallıhan ilçesine bağlı Davutoğlan Köyü sınırları içerisinde yer alan Kuş Cenneti Aladağ Çayı’nın Sarıyer Barajı ile birleştiği yerde oluşmuştur. 1994 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edilen alan ülkemizin önemli kuş alanlarındandır. Karabatak, angıt, yeşilbaş, sakarmeke, karabaş martı gibi 191 farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler Nallıhan Kuş Cenneti

MAĞARALAR

43.Tulumtaş Mağarası

1992 yılında Ankara Çevre Yolu yapımı sırasında taş ocağı olarak kullanılan alan dinamitle patlama sonucu günümüzdeki görünümünü almıştır. 3. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen mağara Gölbaşı ilçesine bağlı Tulumtaş Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Mağara 5 kilometre uzunluğunda, 1,5 metre genişliğinde ve yaklaşık 30-40 metre yükseklikte olup içerisinde 1 milyon yıl öncesine dayanan dikit, sarkıt ve sütunlar bulunmakta ve görenleri hayran bırakmaktadır.

Tulumtaş Mağarası

44.Çıngıllı Mağaraları

Yüksek ve dik bir yamaçta yer alan mağara rivayetlere göre Roma Döneminde gözetme askeri amaçla kullanılmış başka rivayete göre de yerleşim yeri olarak faaliyet göstermiştir. Doğal yapısı ile dikkat çeken mağarayı Ayaş ilçesinde yer alan ve görülmeye değer güzellikler arasında bulunmaktadır.

45.İnözü Vadisi

Beypazarı’nın kuzeyinde konumlanan İnözü Vadisi içinde barındırdığı kültürel kalıntıları ve doğal bitki örtüsü ile dikkat çekmektedir. İnözü Çayının aşınmasıyla oluşan bu dik vadide kaya mezarları ve kaya kiliseleri bulunduğu için sit alanı olarak ilan edilmiştir. İnözü Vadisini ziyaret ederek doğa sporları gerçekleştirebilir ya da vadi kenarında konumlanan kafe ve restoranlarda farklı lezzetleri tadabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler İnözü Vadisi

46.Ihlamur Vadisi

Keçiören ilçesinde bulunan ve toplam 3 bin 100 metrekare alana sahip olan park yeşil ve geniş alanı Ankaralıların uğrak mekanlarından olmuştur. İçerisinde yer alan koşu ve yürüyüş parkuru, kaykay parkuru, bisiklet yolu, akülü araba yolu, futbol sahası, spor alanları, çocuk oyun alanları, dinlenip soluklanabileceğiniz oturma bankları ve piknik yapabileceğiniz kameriyeler ile 7’den 70’e birçok yaş grubuna hitap etmektedir.

Ihlamur Vadisi

47.Kuzucular Köyü Kanyonu

Nallıhan ilçe merkezine 60 kilometre mesafede Kuzucular Köyünde yer alan kanyon kayalıkları ve kanyon bölgesi tepeleri ile harika manzaralara ev sahipliği yapıyor. Görünümü ile yer altı şehrini anımsatan bu kanyonu ziyaret etmeli ve bu güzelliği yakından görmelisiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Kuzucular Köyü Kanyonu

48.Abacı Peri Bacaları

Kızılcahamam ilçesinin Abacı Mahallesinde yer alan Peri Bacaları Ankara’nın Kapadokyası olup Gelin Kayaları olarak da bilinmektedir. Yaklaşık 5 bin metrekare alana yayılan peri bacaları volkan tüflerinin yağmur, rüzgâr gibi dış etkenlerle aşınması sonucu oluşmuştur. Geçmişi M.Ö 1700 yılına kadar uzanan bu doğa harikası yeri mutlaka görmeli ve seyir terasında manzaranın keyfini çıkartmalısınız.

Toplam 3 bin 100 metrekare alana sahip olan park yeşil ve geniş alanı Ankaralıların uğrak mekanlarından olmuştur. İçerisinde yer alan koşu ve yürüyüş parkuru, kaykay parkuru, bisiklet yolu, akülü araba yolu, futbol sahası, spor alanları, çocuk oyun alanları, dinlenip soluklanabileceğiniz oturma bankları ve piknik yapabileceğiniz kameriyeler ile 7’den 70’e birçok yaş grubuna hitap etmektedir.

Abacı Peri Bacaları

KAPLICALAR

49.Kızılcahamam Kaplıcaları

Ortalama sıcaklığı 75 derece olan kaplıca suları böbrek ve idrar yolu hastalıkları, romatizmal hastalıklar, sindirim sistemi rahatsızlıkları, deri hastalıkları, kemik ve eklem rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa şia olmaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler Kızılcahamam Kaplıcaları

50.Medrese Kaplıcası

Haymana ilçesinde yer alan kaplıca 1991 yılından günümüze hizmetini sürdürmektedir. Sıcaklığı 44 derece olan kaplıca sularında hiçbir şekilde ılıtma amaçlı soğuk su kullanılmamaktadır. Haymana Belediyesi tarafından işletilen ve bayanlar, erkekler olmak üzere ikiye ayrılan medrese kaplıcalarında termal havuzlar, yıkanma alanları, soyunma kabinleri, dinlenme lobisi gibi alanlar bulunmaktadır. Ayrıca romatizmal hastalıklardan deri hastalıklarına kadar birçok rahatsızlığa şifa olmaktadır.

51.Çubuk Melikşah Kaplıcası

Çubuk ilçesine bağlı Melikşah Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Kalsiyum, magnezyum ve bikarbonat içeren kaynak sularının sıcaklığı 31 derecedir.  Romatizmal hastalıklar ve cilt sorunları gibi rahatsızlıklara da şifa olmaktadır.  

52.Ayaş İçmece ve Kaplıcaları

Ayaş ilçesine 23 kilometre mesafede yer alan şifalı sular Sağlık Bakanlığınca hem kaplıca hem de içme merkezli ruhsatı verilen ilk tesistir. 1892 yılından bu zamana hizmet veren tesisin kaplıca suları romatizmal hastalıklardan deri hastalıklarına kadar birçok rahatsızlığa şifa olmaktadır. Kaynak çıkışı 2000 yıl öncesine dayanan şifalı sular birçok devlet adamına da ev sahipliği yapmıştır.

Ankara Gezilecek Yerler Ayaş İçmece ve Kaplıcaları

53.Karakaya Kaplıcası

Selçuklulardan günümüze dek hamam olarak kullanılan sıcak su kaynağı Şeyhmuhittin Mahallesinde yer almaktadır. Dört özel banyo ve iki havuzu bulunan bu tarihi hamam suyuyla da şifa dağıtmaktadır. Ortalama sıcaklığı 31 derece olan kaplıca suyu bikarbonatlı, sodyumlu, kalsiyumlu ve karbondioksitlidir.  Eklem rahatsızlıkları, romatizma gibi hastalıklara şifa olmakla beraber içme suyu olarak kullanıldığında da karaciğer, safra kesesi, metabolizma, mide ve bağırsak gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

54.Beypazarı Termal Tesisleri

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Beypazarı, evleri ve sahip olduğu eşsiz manzarası ile hayranlık uyandırırken sahip olduğu termal otelleriyle de sağlıklı bir tatil imkanı sunuyor. Farklı konseptte ve farklı imkânda birçok seçenek bulunan Beypazarı Termal Otellerinden kendinize uygun olanı seçerek kaplıca sularının şifasından faydalanabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Beypazarı Termal Tesisleri

TARİHİ YAPILAR

55.Suluhan Nasuh Paşa Hanı

17 Mart 1613 yılında Osmanlı sadrazamlarından Nasuh Paşa tarafından yaptırılan han Beypazarı ilçesine bağlı Zafer Mahallesinde yer almaktadır. O zamanlar 26 oda, bir mescit, kervan hanı ve 54 dükkân ile arasında Pazar ve akarsu bulunan han konumundaydı. 408 yıllık bu tarihi hanın 1917 yılında restorasyonuna başlanmış ve birçok kez müdahale edilse de bazı sebeplerden tam olarak restorasyonu gerçekleştirilememiştir. O zamandan bu zamana 100 yıllık gibi bir süreçte restorasyonu tamamlanan bu tarihi han 2006 yılında hizmete açılmıştır. Aslına uygun olarak restore edilen hanın şu an içerisinde 50 dükkân, bir salon, kafeterya ve bazı alanlar hizmet vermektedir. Sizlerde Beypazarı gezinizde Suluhan’ı ziyaret etmeli ve hem tarihi mimarisini yakından incelemeli hem de içerisinde yer alan dükkanlardan alışverişinizi yapmalı ve tarihi atmosferinde çayınızı yudumlamalısınız.

Suluhan Nasuh Paşa Hanı

56.Kocahan

1599 yılında Osmanlı Veziri Nasuh Paşa tarafından yaptırılan han dikdörtgen planlı olup dış duvarları moloz, iri taşlı, kireç harçlı ve sıvasız kagir görünümündedir. Nallıhan ilçesinde konumlanan ve o tarihlerde 46 odadan oluştuğu düşünülen hanın ne yazık ki çatısı yıkılsa da duvarları günümüze kadar ulaşabilmiştir. İlçenin simgelerinden olan bu yapıyı Nallıhan gezi rotanıza ekleyebilir ve günümüze kadar ulaşabilmiş bu yapıyı yakından inceleyebilirsiniz.

Kocahan

57.Zağfiran (Safran) Han

Altındağ ilçesine bağlı At Pazarı semtinde yer alan han 1512 yılında Kayserili Hacı İbrahim Bin Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Klasik Osmanlı mimarisini taşıyan hanı yakından inceleyerek ziyaret edebilirsiniz.

58.Ankara Gezilecek Yerler Pirinç Han

Altındağ ilçesine bağlı Atpazarı mevkiinde yer alan han eski ahşap bir konağın restore edilmesiyle ziyarete açılmıştır. Genellikle antikacıların bulunduğu dükkanlara ev sahipliği yapan hanın içerisinde yaklaşık 40 dükkân bulunmaktadır. İsterseniz bu dükkanlardan alışveriş yapabilir isterseniz de tarihi atmosferi için ziyaret edebilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Pirinç Han

59.Suluhan Çarşısı

Altındağ ilçesine bağlı Uus Semtinde Hacı Doğan Mahallesi, Tekneciler Sokağı ve Suluhan Sokağı arasında bulunan han yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahiptir. Yapılış tarihinin kesin olarak bilinemediği han Hasan Paşa Hanı olarak da bilinmektedir. İki kısımdan oluşan hanın birinci kısmı iki katlı kareye yakın dikdörtgen planlı ve ortası avluludur. İkinci kısım ise tek katlı olup ortası avluludur.

Osmanlı döneminde kahve ve iplik ticareti yapılan han ne yazık ki 1940 yılındaki Balıkpazarı yangınında tahrip olmuş ve 1940 yılında hanın sadece dış duvarları ayakta kalabilmiştir. 1950 ‘den sonra da bu haliyle küçük bir hal olarak kullanılmıştır.

Son olarak da 1984 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce aslına uygun olarak restorasyon yapılmış ve günümüzdeki halini almıştır.

Suluhan’ı ziyaret ederek hem tarihi mimarisini ve atmosferini yakından inceleyebilir hem de içerisinde yer alan dükkanlardan hediyelik eşya, takı, toka alışverişleri yapabilirsiniz.

60.Tarihi Eynebey Hamamı

Ulus ilçesindeki Gazi Lisesinin karşısında konumlanan hamam taşıdığı mimari özelliklerinden dolayı 15. Yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Hamamın soyunmalık kısmı tamamen yıkılsa da sıcaklık, soğukluk ve külhan kısımları günümüze sağlam olarak ulaşmıştır.

61.Tarihi Paşa Hamamı

Selçuklu Dönemi eseri olan hamam Ayaş ilçesine bağlı Cemiatik Mahallesinde Ulu Cami’nin hemen yanında yer almaktadır. Belediye tarafından restorasyonu yapılan hamam günümüzde sergi salonu olarak hizmetini sürdürmektedir. Tarihi Paşa Hamamını ziyaret ederek hem mimarisini yakından inceleyebilir hem de içerisindeki sergiyi gezebilirsiniz.

Tarihi Paşa Hamamı

62.Şengül Hamamı

Ankara’da bulunan iki tarihi hamamdan birisi olan Şengül Hamamı Altındağ ilçesine bağlı Yahudi Mahallesinde yer almaktadır. 15. yüzyılın ikinci yarısında Anadolu Beylerbeyi İshak Paşa tarafından yaptırılan hamam 19. yüzyılda bir tadilat, 2009 yılında da bir restorasyon görmüş olup halen hizmete açıktır. Klasik çifte hamam olarak kullanılan bu yapıyı ziyaret etmeli ve tarihi mimarisini yakından incelemelisiniz.

63.Ankara Gezilecek Yerler Pembe Köşk

Eski Ankara Evlerinden olan Pembe Köşk İsmet İnönü’n 48 yılını geçirdiği köklü bir geçmişe sahiptir. 1923 yılında bağ evi olarak alınan ev birçok ilklere ev sahipliği yapmıştır.

Ankara’nın ilk balosu, ilk konseri, ilk ilmi toplantıları, ilk sergisi, ata binme, mania atlama yarışmaları, Ankara’nın iklimine uygun çiçek ve ağaç yetiştirme deneyleri ilk bu evde ve bu bahçede düzenlenmiştir. Atatürk’ün başkanlığını yaptığı toplantılara ve devrim çalışmalarına da ev sahipliği yapan bu köşk 23 Nisan ve 29 Ekim’i içine alan aylarda birer ay olmak üzere yılda 2 kez ziyarete açılmaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler Pembe Köşk

64.Beypazarı Evleri

Osmanlı Döneminden kalan ve 200 yıllık tarihi geçmişi olan Beypazarı evlerine restorasyon çalışması düzenlenmiş ve yaklaşık 3500 ev koruma altına alınarak kent dokusu korunmuş ve gelecek kuşaklara aktarılması başarılmıştır.

Beypazarı Evlerinin sokaklarında iç içe yaşam tarzı benimsenmiş ve pencereler, kapılar, guşgonalar birbirine çaprazdan bakar şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca insanların komşularına ve yeşile saygı göstermesinden dolayı hiçbir yapı diğerinin ışığını kesecek şekilde inşa edilmemiştir.

Cami, hamam, çeşme ve çarşı merkezli olarak inşa edilen bu Beypazarı evlerini mutlaka ziyaret etmeli tarihi dokusunu yakından incelemelisiniz.

Beypazarı Evleri

65.Ayaş Evleri

Genellikle iki katlı olan Ayaş evleri kagir ve yarı ahşap malzemeden yapılmış olup Klasik Türk ev mimarisinden izler taşımaktadır. Zemin katında kiler, hizmetkar odası ve ahır gibi odalar yer alırken üst katta da ailenin asıl yaşam alanını sürdürdüğü bir sofa etrafında toplanan odalar yer almaktadır. Sizlerde bu evleri ziyaret ederek hem mimarisini yakından inceleyebilir hem de harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Ayaş Evleri

66.Nallıhan Evleri

Bölgenin mimari özelliklerini yansıtan bu tarihi evleri ziyaret ederek hem mimarisini yakından inceleyebilir hem de harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Nallıhan Evleri

67.Samanpazarı

Altındağ ilçe merkezine yaklaşık 13 kilometre mesafede yer alan Samanpazarı’nın geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. İçerisinde barındırdığı eski camileri, çarşısı, eski dükkanları, boncukçuları, bakırcıları ile görülmeye değer yerler arasındadır. Bu tarihi dokunun hâkim olduğu Samanpazarını ziyaret ederek harika fotoğraflar çekebilir, hediyelik eşya dükkanlarına uğrayabilir ve alışveriş yapabilirsiniz.

68.Ankara Gezilecek Yerler Hamamönü

Altındağ ilçesinde yer alan bu tarihi semt ismini Türk Boyu olan Oğuzların Bayındır boyu beylerinden Karacabey’in yaptırdığı çifte hamamdan almıştır.

Birçok kültürel ve sanatsal faaliyete ev sahipliği yapan Hamamönüne gelerek tarihi Ankara evlerini yakından inceleyebilir harika fotoğraflar çekilebilirsiniz. Ayrıca bu tarihi semt Tacettin Sultan Cami, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşımızı yazdığı ev, Muhsin Yazıcıoğlu’nun mezarı, Tarihi Karacabey Hamamı, Sanat Sokağı Saat Kulesi, Kâmil Paşa Konağı gibi birçok tarihi yapıya da ev sahipliği yapmaktadır.

Kahvaltılarıyla da oldukça ünlü olan Hamamönü özellikle Ramazan ayında yapılan etkinlik ve gösterilerle de ilgi odağı olmuştur.

Ankara Gezilecek Yerler Hamamönü

69.Augustuk Tapınağı

Köklü bir geçmişe sahip olan tapınak Altındağ ilçesindeki Hacı Bayram Veli Caminin hemen bitişiğinde bulunmaktadır.

Özellikle içerisinde Ankara Anıtı’nı bulunduruyor olması tapınağı ünlü yapan nedenler arasındadır.

Augustuk Tapınağı

70.Hıdırlık Tepesi

Beypazarının uğrak alanlarından olan Hıdırlık tepesi şehrin tüm güzelliğini ayaklar altına seriyor. Hıdırlık tepesine çıkarak Beypazarı’nın tarihi konaklarını ve doğal güzelliğiniz kuş bakışı olarak görebilir ve manzaranın keyfini sürebilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Hıdırlık Tepesi

MÜZELER

71.Anadolu Medeniyetler Müzesi

Ankara Kalesinin güneydoğu yönündeki Atpazarı semtinde yer alan müze Paleolitik çağdan günümüze Anadolu topraklarının özgün eserlerine ev sahipliği yapmaktadır.

İlk olarak Atatürk’ün ülkenin dört bir yanından topladığı Hitit eserlerinin sergilenmesi için 1921 yılında Ankara Kalesi’nin Akkale Burcu, Augustuk Mabedi ve Roma Hamamı müzeye dönüştürülmüş, zamanla bu alanlar yetmemiş ve atıl durumda olan Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’ın 1938 yılında restorasyonu yapılarak 1968’de Anadolu Medeniyetler Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Kendine özgü koleksiyonları ile Dünya’nın sayılı müzeleri arasında yer alan müze 1977 yılında ‘Avrupa da Yılın Müzesi’ seçilmiştir. Kurşunlu Han ve Mahmutpaşa Bedesteni olmak üzere iki tarihi binadan oluşan müze 2014 yılında yeniden restorasyondan geçerek günümüzdeki görüntüsünü almıştır. İçerisinde sanal turlar, canlandırmalar ve Göbeklitepe’deki T biçimli dikme replikalar ve eserler yer almakta olup atmosferi ile tarihe yolculuk yapmanıza olanak sağlıyor.

Haftanın her günü açık olan müze yazın 09:00 ile 19:00, kışın 09:30 ile 17:30 arası açık olup girişi ücretlidir.

Anadolu Medeniyetler Müzesi

72.Etnografya Müzesi

1925 yılında Mimar Arif Hikmet tarafından yapımına başlanan müze 1927 yılında tamamlanmış ve 18 Temmuz 1930 yılında Atatürk’ün isteği üzerine hizmete açılmıştır.

Müzenin içerisinde Türk Sanatı’nın Selçuklu Devrinden günümüze kadar devam eden örnekleri sergilenmektedir. Bunlar;  Anadolu’nun çeşitli yörelerinden toplanmış halk giysileri, ayakkabı, takunya örnekleri, süs eşyaları, Sivas yöresi kadın ve erkek çorapları, oyalar, peşkirler, bohçalar, yatak örtüleri, gelin kıyafetleri, damat tıraş takımları, çeşitli keseler,  çeşitli yörelerden halı ve kilimler, Anadolu maden sanatını temsil eden çok çeşitli eserler, Osmanlı Devri ayları, okları, tüfekler, kılıç ve yatağanlar, çakmaklı tabancalar, Türk çini porselenleri ve Kütahya porselenleri, tasavvuf ve tarikatla ilgili eşyalar, Türk yazı sanatının güzel örneklerinden levhalar bulunmaktadır.

Ayrıca Türk ağaç işçiliğinin en güzel örneklerinden olan Selçuklu Sultanı III. Keyhüsrev’in tahtı, Ahi Şerafettin Sandukası, Nevşehir Ürgüp’ün Damsa Köyü Taşhur Paşa Camii mihrabı, Siirt Ulu Camii Minberi, Merzifon Çelebi Sultan Medresesi Kapısı müzemizin önemli eserleri arasında bulunmaktadır.

Oldukça ilgi gören Anadolu etnografya ve folkloru sanat tarihi ile ilgili eserleri barındıran bir ihtisas kütüphanesi de yer almaktadır.

Ayrıca 1938’den itibaren 15 yıl müzenin iç avlusu geçici Anıtkabir olarak kullanılmış ve Atatürk nakledildikten sonra da onun anısına hürmeten sembolik bir kabir olarak korunmaya devam etmiştir.

Cumartesi, Pazar, Pazartesi günleri hariç açık olan müze yazın 10:00 ile 17:00, kışın 08:30 ile 17:30 arası açık olup girişi ücretlidir.

Etnografya Müzesi

73.Cumhuriyet Müzesi (I. TBMM Binası)

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Ulus Meydanda bulunan tarihi bina 1920-1924 yılları arasında TBMM faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bina olmuştur.

1915 yılında planı evkaf mimari Salim Bey tarafından çizilen, yapımına da kolordunun askeri mimari Hasip Bey’in nezaret ettiği yapı İttihat ve Terakki Cemiyeti Kulübü binası olarak tasarlanmıştır. İki katlı olan bina Türk mimari sitilini yansıtmakta olup özellikle duvarlarında kullanılan Ankara taşı görülmeye değerdir.

1920-1924 yılları arası I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bina 1957 yılında müzeye dönüştürülmek istenmiş ve 1961 yılında Büyük Millet Meclisi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Müzenin içerisinde Lozan Antlaşması ve Sevr Antlaşmasına ait belgeler, dönemin ruhunu yansıtan yazışma ve haberleşme araçları, Başbakanlık makamı eserleri, bakanlara ait eserler, Büyük Taarruz hatıraları, Mustafa Kemal imzalı yazışmalar yer almaktadır.

74.Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)

1923 yılında Mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Partisi binası olarak inşa edilen yapı daha sonra Atatürk’ün emriyle II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak düzenlenmiştir. 18 Ekim 1924’ten 1960 yılına kadar işlevini sürdürerek çağdaş yasaların çıkarılmasına, cumhuriyetin gelişimine, uluslararası antlaşma ve çok partili geçiş sürecine tanıklık etmiştir.

1981 yılında da Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet vermeye başlayan bu tarihi binada ilk Cumhurbaşkanı dönemini yansıtan olaylar, fotoğraflar, dönemin meclisinde alınan kararlar, kanunlar ve cumhurbaşkanlarının özel eşyaları sergilenmektedir.

Türkiye’nin ilk Çocuk Dostu Müzesi olan bu müzede çocuklar için özel bir anlatım üslubu kullanılırken eserler arasında Atatürk’ün 10. Yıl Nutku ’nu okuduğu mikrofonda bulunmaktadır.

Cumartesi, Pazar günleri hariç açık olan müze yazın 10:00 ile 16:00, kışın 08:30 ile 17:30 arası açık olup girişi ücretlidir.

Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası)

75.Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü (Çankaya Köşkü)

27 Aralık 1919 tarihinde Atatürk’ün Ankara’ya gelmesiyle çalışması ve dinlenmesi için bir konut arayışına girilmiş ve Çankaya’daki Bağ Evi Ankara Belediyesi tarafından 19 Mayıs 1921’de Mustafa Kemal’e armağan edilmiştir.

1924 yılında bugün ki şeklini alan bina 1932 yılına kadar Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak kullanılmıştır. 1950 yılında da Atatürk’ün kullandığı eşyalar orijinal yerlerinde kullanılarak Atatürk Müzesi adıyla ziyarete açılmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Köşkü (Çankaya Köşkü)

76.Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Atatürk’ün emri üzerine mimar Hikmet Koyunoğlu tarafından tasarlanan müze 1927 yılında inşa edilmiş, 1980 yılında da yenilenerek hizmete açılmıştır.  Kısa bir süre içerisinde Türk resim ve heykel sanatının gelişmesine büyük katkıda bulunan sanatçıların en çarpıcı eserlerinin sergilendiği bir sanat merkezi haline bürünmüştür.

Haftanın her günü açık olan müze yazın 10:00 ile 17:00, kışın 09:30 ile 17:30 arası açık olup girişi ücretlidir.

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi

77.Gordion Müzesi ve Tümülüs Ören Yeri

Toplam 15.000 metrekare alana sahip olan müze 1963 yılında Polatlı ilçesine bağlı Yassıhöyük olarak bilinen küçük bir köyün yanında kurulmuştur. Müzenin içerisinde Eski Tunç Çağından, Erken Frig Dönemine ait eserler yer almaktadır.  Bu eserler arasında da Erken Demir Çağına ait el yapımı çanak, çömlekler, Erken Frig Dönemine ait tekstil üretim aletlei ve demir aletler sergilenmektedir.

Cumartesi, Pazar günleri hariç açık olan müze yazın 10:00 ile 19:00, kışın 09:30 ile 17:30 arası açık olup girişi ücretlidir.

Gordion Müzesi ve Tümülüs Ören Yeri

78.15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi

15 Temmuz 2016 gecesinde darbecilere karşı milletimizin verdiği mücadeleyi ve ardından yaşanan olayları gelecek kuşaklara aktarabilmek adına 16 Temmuz 2019’da Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde hizmete açılmıştır. Müzenin içerisinde 15 Temmuz gecesi ve sonrasında Türkiye’de gelişen olayların anlatımı, Kahramankazan ilçesinde gazi olan vatandaşların özgeçmişleri ve o gece yaşadıkları olayların röportajları kiosk üzerinde bulunan ekranlardan görüntülenebilmektedir. Ayrıca sergi salonunda yer alan dijital ekranda da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz gecesi halka seslendiği görüntülü telefon konuşması verilmektedir.

Sergi salonunun Kahramankazan şehitleri alanında ise ilçenin 9 şehidinin özgeçmişi ile fotoğrafları ve özel eşyaları sergilenmektedir.  Diğer bölümde de Türkiye’deki 15 Temmuz olaylarında şehit düşen tüm şehitlerimizin fotoğrafları bulunmaktadır.

Pazartesi günleri hariç açık olan müze yazın 10:00 ile 16:00, kışın 09:30 ile 17:30 arası açık olup girişi ücretsizdir.

15 Temmuz Şehitleri ve Demokrasi Müzesi

79.PTT Pul Müzesi

Ulustaki Tarihi Emlak Eytam Bankası binası restore edilerek PTT Pul Müzesine dönüştürülmüş ve Ekim 2013 tarihinde hizmete açılmıştır. Müzenin içerisinde Dünya Pulları, Osmanlı Devleti Pulları, Türkiye Cumhuriyeti Pulları, Anadolu Hükümeti Pulları ve 7 ayrı temadan oluşan Tematik Pullar sergilenmektedir.

80.Ulucanlar Cezaevi Müzesi

1925 yılında cezaevi olarak inşa edilen ve kullanılan yapı 2006 yılında kapatılmış ve 2011 yılında Ulucanlar Belediyesi tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür.

81 yıl boyunca mahkumların içinde hapsedildiği, infaz edildiği, çok zor günler geçirdiği, anne babaların kapısında günlerce haber beklediğine tanık olan bu soğuk ve karanlık hapishane ziyaretçilere Türk siyasi hayatından kesitler sunmaktadır.

Ulucanlar cezaevi Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Metin Toker, Muhsin Yazıcıoğlu, Bülent Ecevit, Deniz Geçmiş gibi Türk Siyasi ve edebi hayata damga vurmuş şahsiyetleri ağırlamıştır. Yıllar boyunca da gazeteciler, şairleri, edebiyatçılar, siyasi suçlular eksik olmamıştır.

Müzenin içerisinde gazetecilerin kaldığı Hilton koğuşu, tek kişilik odaların bulunduğu Tecrit odaları, hemen hemen her dönemi anlatan koğuşları, balmumu heykelleri, mahkumların eşyaları sergilenmektedir.

Pazartesi günleri hariç açık olan müze 10:00 ile 16:00 saatleri arası açık olup girişi ücretlidir.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi

81.Atatürk Evi Müzesi

Atatürk’e sevgi ve saygının göstergesi olarak, Selanik’teki doğup büyüdüğü evin aynısı Atatürk Orman Çiftliği’nin içerisine yaptırılarak 10 Kasım 1981 yılı törenle ziyarete açılmıştır.

Üç kattan oluşan evin giriş bölümünde; taşlık, kiler ve hizmetçi odası, ikinci katta; oturma odası, misafir odası, mutfak üçüncü katta da Atatürk odası ve Atatürk’ün kişisel eşyalarının sergilendiği müze odası bulunmaktadır.

Atatürk Evi Müzesi

82.Devlet Büyükleri Anıt Mezarları Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları ile Ulu Önder Atatürk’ün yakın silah arkadaşları olan İstiklal Harbi Komutanlarının defnedilebilmesi için yarışma düzenlenmiş ve yarışmada birinci olan eser 2549 sayılı kanunla kurulmuş ve 30 Ağustos 1988 tarihinde devlet töreniyle açılmıştır.

Müze binası giriş ve alt kat olmak üzere iki kattan oluşmakta içerisinde de Devlet Büyükleri Anıt Mezarları Müzesine defnedilen Cumhurbaşkanları ile İstiklal Harbi Komutanlarının eşya, resim ve belgeleri ile Devlet Büyükleri Anıt Mezarlığını tanıtan film gösterilmektedir.

Devlet Büyükleri Anıt Mezarlığında da Ulu Önder Atatürk’ün emri ile 1931 yılında yaptırılan Karadeniz Havuzunu, Mezar alanlarını ve 19 Mayıs 2001 tarihinde açılan Cumhuriyet Tarihi Yolunu ziyaret edebilirsiniz.

Devlet Büyükleri Anıt Mezarlığı inşaatı sırasında Karadeniz Havuzu restore edilmiş ve çevresinde dinlenme alanları ile Karadeniz Büfesi eklenmiştir.

Cumhuriyet tarihi Yolu da Türkiye’de ilk büyük kapsamlı heykel düzenlemesi özelliğini taşımakta olup 19 Mayıstan Cumhuriyetin kuruluşuna kadar olan tarih, soyut heykel ve simgelerle canlandırılmıştır.

Pazartesi günleri hariç açık olan müze yazın 11:00 ile 18:30, kışın 09:00 ile 16:30 arası açık olup girişi ücretsizdir.

Devlet Büyükleri Anıt Mezarları Müzesi

83.Alagöz Karargâh Müzesi

Türk Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktalarından olan Sakarya Meydan Savaşı’nda Mustafa Kemal’in karargahı ile Batı Cephesi Komutanlığı karargahı bu çiftlik binasına yerleşerek savaşı bu evden yönetmiş ve 9 Eylül 1921 tarihine kadar burada kalmıştır.

1967 yılında da müzeye dönüştürülen bina 2 katlı olup içerisinde; Giysi odası, Eşya odası, Zabitan Yemek odası, Mutfak, Kurmay Heyeti odası, Başkomutanlık odası, Muhabere odası, Kitaplık ve Hatıra Eşya odası, Dinlenme odası, Yaveler odası, Atatürk’ün Yatak odası ve Yemek odası ile Hizmet Eri odası olmak üzere 12 odadan oluşmaktadır.

Alagöz Karargâh Müzesi

84.Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi

1892 yılında Ulustaki Ankara Garının içerisine inşa edilen bina demiryolu idaresinin yönetimi için kullanılmıştır. 27 Aralık 1919 tarihinde de Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşını başlatmak amacı ile Ankara’ya gider ve bu binada kalır. 1920-1922 yılları arasında çok önemli kararlara tanıklık eden bina hem bu tarihi olayları ölümsüzleştirmek hem de Atatürk’ün hatırasını yaşatmak amacı ile TCDD tarafından yeniden düzenlenerek 24 Aralık 1964 tarihinde müze olarak ziyarete açılmıştır.

İki katlı olan binanın zemin katında 1856’dan günümüze kadar kullanılan demiryolu ürünleri sergilenirken, ikinci katta da Mustafa Kemal Atatürk’ün bazı kişisel eşyaları bulunmaktadır.

Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi

85.MTA Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi

Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde 7 Şubat 1968 tarihinde açılan müze Türkiye’nin ilk ve tek Tabiat Tarihi Müzesidir. Müzenin içerisinde Türkiye’nin ve Dünya’nın çeşitli yerlerinden toplanmış fosil, mineral, maden ve kayaç örnekleri ile doldurulmuş hayvanlar sergilenmektedir. Ayrıca hediyelik eşya bölümü ile bahçesinde kafeteryası da bulunmaktadır. 2013 yılında bünyesine katılan Enerji Parkında da enerji üretim şekilleri ve kaynakları sergilenmektedir.

86.MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi

Ülkemizin tarihi boyunca sanayinin gelişim sürecini anlatması, sanayi ve teknolojik kültürel varlıkların geleceğe taşınması, endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin, belgelerin toplanması, araştırılması, korunması ve sergilenmesi amacı ile 22 Mayıs 2013 tarihinde müze olarak hizmete açılmıştır.

Hafta içi 09:00 ile 17:00 saatleri arası açık olup girişi ücretsizdir.

MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi

87.Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi

Müze Anıtkabir’de Atatürk’ün Anıt Mezarı’nın bulunduğu şeref salonunun altındaki üç bin metrekarelik sütunlu alanda kurulmuştur.

Dört bölümden oluşan müzenin birinci bölümünde Atatürk’ün özel eşyaları, ikinci bölümünde Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları panoraması, üçüncü bölümünde; Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz panoraması, dördüncü bölümde de; Atatürk devrimlerinin fotoğraf ve açıklamalarla tanıtılmaktadır.

88.Beypazarı Kent Tarihi Müze

1928 yılında inşa edilen Rüstempaşa Okulu, Beypazarı Belediyesi tarafından İl Özel İdaresinden alınarak Beypazarı Tarihi Kent Müzesi olarak düzenlenmiş ve hizmete açılmıştır. İçerisinde Beypazarı’nın tarihinin tüm ayrıntılarıyla canlandırıldığı ve ilçenin geçmişten günümüze kadar uzandığı maketler, kalıntılar, belgeler ve dönem eserleri sergilenmektedir.

Beypazarı Kent Tarihi Müze

89.Beypazarı Tarih ve Kültür Müze

Hafız Mehmet Nurettin Karaoğuz tarafından 150 yıllık konak Ankara Valiliği İl Özel İdaresine bağışlanmış ve 1997 yılından itibaren Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Etnografik yapıya sahip olan müzenin girişinde yörede bulunan Roma dönemine ait dor tarzı sütunlar, çocuk mezarı kapağı ve yazıtlar, Selçuklu dönemine ait koç heykel, Osmanlı dönemine aitte buğday ambarı ve küpler bulunmaktadır. Beypazarı kültürünü yansıtan eserlerin, antika eşyaların, kıymetli madenlerin ve ilçenin tarihine ışık tutan belgelerin sergilendiği bu müzeyi ziyaret etmeli ve Beypazarı mimarisine sahip bu yapıyı da yakından incelemelisiniz.

Beypazarı Tarih ve Kültür Müze

90.Anadolu Açık Hava Müzesi Yaşayan Köy

Türkiye’de faaliyete geçen ilk uygulamalı müzesi olan Yaşayan Köy kültür bilimci Doktor Sema Demir tarafından kurulmuştur. Anadolu Açık Hava Reaksiyon Alanında Türkiye’nin farklı bölgelerinden seçilen geleneksel mimari yapılar ve onların iç mekân teşhirleri yer almaktadır. Bu geleneksel yapıların arasında farklı yapı tekniklerinin gösterildiği evler, dükkanlar, değirmen, çeşme, pekmezlik, fırın ve çarşı bulunmaktadır. Ayrıca bu mekanlar arasında mutfak kültüründen eğlenceye kadar birçok töre ve geleneğin sergilenmesine de olanak sağlamaktadır.

Anadolu Açık Hava Müzesi Yaşayan Köy

91.Yaşayan Müze

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde yer alan müze 23 Nisan 2007 tarihinde kültür bilimci Doktor Sema Demir tarafından kurulmuştur. Geç Dönem Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan bir Türk Konağında kurulan müze Türkiye’nin ilk ve tek uygulamalı kültür müzesidir.

Yaşayan Müzede ebru ve keçe sanatı, taş ve ıhlamur baskılar gibi geçmişi yıllar öncesine dayanan geleneksel Türk sanatlarının gerçekleştirildiği atölyeler bulunmaktadır. İsterseniz bu atölyelere katılarak uygulamalı olarak deneyebilirsiniz. Ayrıca atasözü ve deyim araştırmaları, masal anlatımları, Karagöz ve Hacivat gösterileri de yapılmaktadır.

Yaşayan Müze

92.Türk Hamamı Müzesi

Kültür bilimci Doktor Sema Demir tarafından kurulan müze Ankara’nın Beypazarı ilçesinde yer almaktadır. Gerek konusu gerek müzecilik tekniğiyle Türkiye’de ilk ve tek olan müze hamam kültürünün sergilenerek gelecek nesiller aktarılması amacı ile kurulmuştur. Müzenin içerisinde gelin hamamı, külhanbeyli, hamam babası, hamam anası gibi canlandırmalar sergilenmektedir.

Türk Hamamı Müzesi

93.Rahmi M. Koç Müzesi

Ankara’nın ilk sanayi müzesi olan Rahmi M. Koç Müzesi Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Ankara Kalesinin ana giriş kapısının karşısındaki Çengel Han adlı tarihi kervansarayda yer alan müzenin içerisinde oldukça fazla Rahmi Koç koleksiyonundan eserler yer almaktadır. Ayrıca 1850’li yıllardan itibaren kullanılan sanayi araçları, ilk televizyon, ilk daktilo, havacılık, denizcilik ve karayolu taşımacılığı gibi alanların geçmişine ait objeler sergilenmektedir.

Rahmi M. Koç Müzesi

94.Meteoroloji Müzesi

Keçiören ilçesinde yer alan müze meteoroloji alanında Türkiye’deki gelişmeleri sergilemek ve nereden nereye geldiğimizi gelecek kuşaklara aktarmak amacı ile kurulmuştur. İki bölümden oluşan müzenin birinci bölümünde; yazılı ve görsel tarihi belgeler, dokümanlar ikinci bölümde de meteorolojik cihaz ve aletler sergilenmektedir.

95.Gökyay Satranç Müzesi

110 ülkeden 716 satranç takımının 4 ana tema üzerinde sergilendiği müze Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Müzenin içerisinde mermer, keçe, polyester, ahşap, balık kemiği, mermer tozu, döküm gibi malzemelerden oluşan satranç takımları ve Şirinlerden Harry Potter’e kadar uzanan tematik setler yer almaktadır. 

Hafta içi 10:00 ve 17:00 saatleri arası açık olan müze haftasonu kapalı olup girişi ücretsizdir.

Gökyay Satranç Müzesi

96.Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Ankara Kalesi’nin içerisinde yer alan müze üç tane eski Ankara evinin tarihi ve mimari dokuları korunarak restore edilmesiyle oluşturulmuştur. İçerisinde Roma, Urartu, Hitit ve Bizans dönemine kadar uzanan birçok eser sergilenmektedir.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

97.Altınköy Açık Hava Müzesi

Eski köy mimarisini gelecek nesillere aktarmak amacı ile kurulan müze Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. 500 dönümlük arazi içerisinde konumlanan müzenin içerisinde muhtarlık, köy kahvesi, köy camisi, ahır gibi köy yaşamını anlatan yapılar yer almaktadır. Özellikle 1950’li yıllardan kalma birçok yapı yer almaktadır. Bu müzeyi ziyaret ederek özlediğiniz köy yaşamını bir nebze dindirebilirsiniz. Özgürce gezebileceğiniz müzede doğal ve organik ürünlerin yapım aşamasını izleyebilir ve dilerseniz satın alabilirsiniz.

98.Kutsal Emanetler Müzesi

Şeyh Ali Semerkandi türbesinin hemen yanında yer alan müzede Şeyh Ali Semerkandi Hazretlerinin ilçeye bıraktığı emanetler sergilenmektedir. İçerisinde abdest almak için kullandığı ibrik ve altlığı, kendi elleri ile yaptığı sacayağı, semerkandi vakfına ait pusat ve kılıçlar sergilenmektedir.

Kutsal Emanetler Müzesi

99.Şeyh Semerkandi Müzesi ve Külliyesi

Şeyh Ali Semerkandi Hazretlerinin 15. yüzyılda ilçeye geldiği dönem ve o dönemden görüntüleri sunan müzede Çamlıdere halkının yaşam tarzıda sergilenmiştir. İçerisinde balmumu heykelinden yapılan yoğurtçu baba, sokak berberi, sokak satıcısı yorgancı, semerci ve marangozcu gibi o dönemin esnaflarının günlük yaşantısı sergilenmiştir.

Ayrıca müzenin ortasında da ziyaretçilerin dinlenmesi için dönemin kır kahvesi mimarisinde kurulmuş olan alanda çayınızı içebilir ve zamana yolculuk yaratan kır kahvesinin keyfini sürebilirsiniz.

Şeyh Semerkandi Müzesi ve Külliyesi

100.Çuf Çuf Treni Oyun ve Oyuncak Müzesi

Şeyh Ali Semerkandi Külliyesinin karşısında yer alan müzede yaklaşık 3 bin oyuncak sergilenmektedir. Müzenin girişinde Çamlıdere Evleri ve sokaklarında oyun oynayan çocukların maketleri sizleri karşılarken, içerde de ahşaptan demire birçok oyuncak türü sergilenmektedir. Eski oyun türlerinin de sergilendiği müzede siz büyükler nostaljiyi yaşarken çocuklarınızuruda hem eğlenebilir hem de zamanda yolculuk yaratan bu oyun ve oyuncakları yakından inceleyip öğrenebilir.

Çuf Çuf Treni Oyun ve Oyuncak Müzesi

101.Malıköy Tren Garı Müzesi

Sakarya Meydan Savaşı’nın geçtiği bölgede çok önemli bir istasyon olan gar Ankara-Eskişehir tren hattında bulunmaktadır. Sakarya Meydan Savaşı’nda tüm ihtiyaçların giderildiği, yaralı askerlerin ilk tedavilerinin uygulandığı yer olan ve savaş sırasında revir, askeri mühimmat, askeri uçak pisti, lojistik merkezi gibi faaliyetlerin yürütüldüğü komuta merkezinden sonra en önemli üs olmuştur.

İçerisinde 5713 şehit adına dikilen şehitler anıtı, Atatürk’ün sivil giysili anıtı, TCDD tarafından onarılan ve Sakarya Meydan Savaşında kullanılan 1897 tarihli Alman yapımı lokomotif, 1909 tarihli Alman yapımı vagon, demir yolu malzemeleri, 2 uçak ve istasyon binası bulunmaktadır. Tren ve uçakların bulunduğu alanlar tren ve uçak sesleri ile gezilmekte ve farklı bir ambiyans oluşturmaktadır.

Malıköy Tren Garı Müzesi

102.Doğa ve Hayvan Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek Doğa ve Hayvan Müzesi olan alanda Çamlıdere coğrafyasında yaşayan yabani hayvanlar ya da hayvanat bahçelerinde doğal nedenlerle ölen hayvanlar mumyalanarak sergilenmektedir. Yaklaşık 100 farklı çeşit hayvanın sergilendiği müzede özel ses sistemi efektleri kullanılmış olup bu vesileyle hayvanların doğa içerisindeki seslerini duyma imkanı yakalayabiliyorsunuz.

Doğa ve Hayvan Müzesi

103.Ankara Olgunlaşma Enstitüsü 100. Yıl Müzesi

Kaybolmaya yüz tutmuş etnografik eserleri korumak, aktarmak, yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve Türk kültürünü ve sanatını tanıtmak amacıyla 24 Kasım 1981 tarihinde Enstitü bünyesinde kurulmuştur. Üç bölümden oluşan müzenin birinci bölümünde; takılar ve gümüş kullanım eşyaları, ikinci bölümünde; el emeği nakışlar, üçüncü bölümde de; Atatürk’e ait fotoğraflar ve müze anı defterinin yer aldığı Şeref Köşesi bulunmaktadır. Müzede yer alan eserlerin çoğu Osmanlı son dönemine ait olup ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.

Müze haftaiçi her gün 09:00 ile 16:00 saatleri arası ziyarete açıktır.

104.Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

Prof. Dr. Bekir Onur tarafından 20 Nisan 1990 yılında hizmete açılan müze Türkiye’nin ilk oyuncak müzesidir. Ankara Üniversitesi bünyesinde hizmet veren müze geleneksel, fabrikasyon, yabancı, antik ve yeni oyuncaklar olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır. Müzenin en eski ve en özgün oyuncağı 1890 yılından kalmakta ve yabancı oyuncaklar bölümünde sergilenmektedir. Türkiye’den oyuncaklar bölümünde de en eskisi 1933 yılından kalan teneke oyuncaklardır.

105.Ankara Üniversitesi Tarihi Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk üniversitesi olan ve ülkemizin sanatsal, kültürel ve bilimsel gelişimine destek olan ve kökleri çok derine uzanan Ankara Üniversitesi’nin tarihsel serüveninin kilometre taşları sergilenmektedir. Müze Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri 10:00 ile 16:00 saatleri arası ziyarete açıktır.

Ankara Üniversitesi Tarihi Müzesi

106.Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müzesi ve Kültür Evi

1892 yılında İstanbul Halkalı Semtinde açılan Ziraat Mektebinin, 1898 yılında Ankara Kalaba semtinde açılan Çoban Mektebi’nin, 30 Ekim 1933 tarihinde de Yüksek Ziraat Enstitüsünün izlerini taşıyan müze 2007 yılında hizmete açılmıştır. Müzenin içerisinde Yüksek Ziraat Enstitüsünden günümüze kadar uzanan özgün ders araç ve gereçleri ve fakültede akademisyenlik yapmış öğretim üyelerinden ve diğer ilgili kişilerden bağışlanan müze eserleri yer almaktadır. Müze Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri 10:00 ile 16:00 saatleri arası ziyarete açıktır.

107.Sakarya Şehitleri ve Zafer Anıtı Müzesi

Heykeltraş Haluk Kozener tarafından Sakarya Meydan Savaşı sırasında şehit düşen askerler için yapılan anıt Şehitler Kaşı Mevkide yer almaktadır. Anıtın gövde kısmı, heykeller bölümü ve müze olarak üç bölümden oluşmaktadır. Anıt gövdesi 915 rakımdan başlayıp 970 rakıma kadar yükselmektedir. Yolun iki tarafında yer alan sütunlarda savaşın kendi gücümüzden daha üstün güçleri olan düşmana karşı kazanıldığını ifade etmektedir. Merdivenli yolun sonunda da Türk Ordusu’nun tüm imkansızlıklara rağmen kazandığı zaferin öyküsünü anlatan kabartmalar ve müze yer almaktadır. Müzenin içerisinde de Sakarya Meydan Savaşına ait belgeler ve fotoğraflar bulunmaktadır.

Sakarya Şehitleri ve Zafer Anıtı Müzesi

108.Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

Altındağ ilçesine bağlı Hammaönün de yer alan iki katlı ahşap yapı zamanında Tacettin dergâhı olarak kullanılmış, Kurtuluş Savaşı yıllarında da Tacettin Şeyhi tarafından Mehmet Akif’e tahsis edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy’da İstiklal Marşı başta olmak üzere birçok şiirini bu evde yazmış ve bu öneminden dolaylıda ev müzeye dönüştürülmüştür.

1949 yılında müzeye dönüştürülen ev ne yazık ki uzun süre harap kalmış ve 1982 yılında yeniden onarılarak 1984 yılında yeniden ziyarete açılmıştır. Müzede Mehmet Akif Ersoy’a ait saat, teşbih, gözlük, tüfek gibi özel eşyaları sergilenmektedir.

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

109.Şefik Bursalı Müzesi

1903 yılında Bursa’da dünyaya gelen ve eserleriyle Dünyaca tanınmış olan ressam Şefik Bursalının Ankara’da yaşadığı ev düzenlenerek müzeye dönüştürülmüştür. Çankaya ilçesinde yer alan bu müzenin içerisinde Şefik Bursalının eserlerinin tamamına yakın kısmı sergilenmektedir.

110.Müze Evliyagil

2015 yılında İş insanı Sarp Evliyagil tarafından kurulan müze İncek Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İçerisinde 750 metrekarelik sergi alanı, heykel bahçesi, film salonu ve kütüphane bölümlerinden oluşan müze 3 kattan oluşarak çağdaş ve modern sanat anlayışının yansıtıldığı bir alan olmuştur.

Her yıl belirli zaman dilimlerinde ve farklı konseptlerle kısa süreli sergi ve projelerin gerçekleştirildiği müze ayrıca daha önce hiç sergi açmamış sanatçıların çalışmalarını tanıtmalarına da olanak sağlamaktadır.

Müze Evliyagil

111.Ankara Gezilecek Yerler Terazi Müzesi

Dünyanın ilk terazi müzesi olan alanda Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar uzanan teraziler sergilenmektedir. Şeyh Ali Semerkandi Hz.’nin adelete ve eli açıklığa verdiği önemi yaşatan müze geçmişten izler taşımakta ve sizleri zaman yolculuğuna sürüklemektedir.

Ankara Gezilecek Yerler Terazi Müzesi

112.Tarım Müzesi

İlçenin tarım durumunu sergilemek amacı ile yapılan müzenin içerisinde kağnılar, el değirmenleri, düven tahtaları, körükler tırmıklar gibi geçmişten gelen tarım aletleri sergilenmektedir. Özellikle köyde yaşamış ve köy yaşamına özlem duyanların zamanda yolculuk yapabileceği bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelidir.

Ankara Gezilecek Yerler Tarım Müzesi

113.Roma Hamamı Ören Yeri

III. yüzyılda Septimius Severus’un oğlu Roma İmparatoru Caracalla tarafından Sağlık Tanrısı Asklepion adına yapılan Roma Hamamı, Ulus Meydanından, Yıldırım Beyazıt Meydanına kadar uzanmakta ve Çankırı Caddesinin 2,5 metre kadar yüksekliğinde konumlanmaktadır.

1938 yılında yapılan kazılar sonucu Frig, Roma, Bizans ve Selçuklu Dönemine ait kalıntılar bulunmuştur.

Haftanın her günü açık olan ören yeri yazın 10:00 ile 19:00, kışın 09:30 ile 17:30 arası açık olup girişi ücretlidir.

Roma Hamamı Ören Yeri

114. ANITLAR

115.Ulus Cumhuriyet Anıtı

Kurtuluş Savaşı kahramanlarına Türk ulusunun bir armağanı olarak 1927 yılında dikilen anıt Ulus Meydanda bulunmaktadır. Gövdenin üst bölümünde ’Ordular, ilk Hedefiniz Akdenizdir, ileri! Dumlupınar 1922’ yazılı olup bu tarihi anıtı Ankara gezi rotanıza ekleyerek yakından görebilirsiniz.

Ulus Cumhuriyet Anıtı

116.Duatepe Anıtı

10 Eylül 1921 tarihinde başlayan Türk genel karşı taarruzunda Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk tarafından düşmandan geri alınan ilk tepedir. Polatlı ilçesinde yer alan bu duatepe de düşmanın Ege Denizi’ne dökülünceye dek kovalandığı ve sonunda da aydınlık bir sürecin başladığı yer olmuştur.

Anıt Devlet Sanatçısı heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılmış olup Ankara gezi rotanıza ekleyebileceğiniz yerler arasındadır.

Ankara Gezilecek Yerler Duatepe Anıtı

117.Ankara Gezilecek Yerler Güvenlik Anıtı

1935 yılında Ankara taşından yapılan anıt Kızılay’daki Güven Park içerisinde bulunmaktadır. Anıtı’n Kızılay’a bakan yönünde güveni temsil eden bir sopayı eline alan kuvvetli genç erkek heykelleri yer alırken bu heykellerin altında da tunç harflerle Atatürk’ün ‘Türk, Öğün, Çalış’ sözleri yazılıdır. Bakanlıklar semtine bakan yönünde de Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı ve inkılap hareketlerinde beraber bulunduğu arkadaşlarını temsil eden heykeller bulunmaktadır.

118.Sıhhiye Zafer Anıtı

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Ulus Meydanda yer alan anıt Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından 24 Kasım 1927 yılında Türk Kurtuluş Savaşı kahramanlarının anısına dikilmiştir.

119.Hitit Güneş Kursu Anıtı

1978 yılında Heykeltıraş Nusret Suman tarafından yapılan anıt Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Sıhhiye Meydanında bulunmaktadır. Alacahöyük kazılarında ele geçirilen ve günümüzde Anadolu Medeniyetler Müzesinde korunan 24 cm büyüklüğündeki Hatti eserinin aynısıdır.

120.Kartal Tepe Mehmetçik Anıtı

Dur Yolcu Mehmetçik Anıtı olarak da bilinen anıt 22 metre yüksekliğe sahip olup 2008 yılında inşa edilmiştir. Sakarya Meydan Muharebesin de hayatını kaybeden Türk askerleri anısına yapılmıştır.

Kartal Tepe Mehmetçik Anıtı

121.Julianus Sütunu

Belkıs Minaresi olarak da bilinen sütun Altındağ ilçesine bağlı Ulus semtinde yer almaktadır. Sütunun Roma İmparatoru xJulianus’ın Pers Seferin’den dönerken Ankara’dan geçmesi anısına M.S 362 yılında dikildiği söylenmektedir. 15 metre yüksekliğinde olan sütun Ankara’nın simgeleri arasında bulunmaktadır.

Julianus Sütunu

KALE VE KÖPRÜLER

122.Ankara Kalesi

Ankara’nın Altındağ ilçesinde yer alan kalenin bir kitabesi olmadığından ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinemese de M.Ö 2. yüzyıl başında Galatların Ankara’ya yerleşmeleri sırasında var olduğu söylenmektedir. Galatlardan Osmanlılara kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan kaleye çıkabilir ve Ankara’nın doyumsuz manzarasını izleyebilirsiniz.

Ankara Kalesi

123.Estergon Kalesi (Türk Kültür Merkezi)

Macaristandaki Estergon Kalesinin bir kopyası olarak 29 Mayıs 2005 yılında inşa edilen yapı Estergon Türk Kültür Merkezi olarak da bilinmektedir. Beş kattan oluşan bu yapı Alanya Kalesindeki Kızıl Kule’nin örnek alınmasıyla sekizgen bir yapı üzerine inşa edilmiştir. Keçiören ilçesinde yer alan kültür merkezi Türk tarihi ve kültürünün yaşatıldığı önemli merkezlerden olup bu yapıyı ziyaret etmeli ve hem mimarisini hem de içerisinde barındırdığı eserleri incelemelisiniz.

Estergon Kalesi (Türk Kültür Merkezi)

124.Galat Kalesi

Kalenin Ankara ilinin ilk yerleşimcileri olan Galatlara ait olduğu düşünülmektedir. Günümüze tek bir parça şeklinde sağlam olarak ulaşamasa da yıkıntılarını görmek halen mümkündür.

125.Gökçebağ Kalesi

Halk arasında Kedi Kalesi olarak da bilinen kalenin araştırması 2000’li yılarda yapılmış olup içerisinde seramik kırıntıları bulunmaktadır.  Kalenin surlarının temelleri kalsa da kuzeydoğu duvarları bir hayli korunarak günümüze sağlam olarak ulaşabilmiştir.

126.Ankara Gezilecek Yerler Ağsar Kalesi

300 metre yükseklikteki bir vadinin tepesinde konumlanan kale halk arasında Gavur kalesi olarak da bilinmektedir. İlk çağlarda inşa edilen ve   Osmanlı Döneminde de karakol olarak kullanıldığı düşünülen kale dik bir yamaçta yer aldığı için yalnızca profesyonel tırmanıcılar tarafından çıkılabilmektedir.

Ağsar Kalesi

127.Başköy Kalesi

İlçeye 35 kilometre mesafede yer alan kale bir kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinemese de mimarisi ile Galatlar Döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Doğal taşların oyulması ile inşa edilmiş olan kale altında birçok mağara barındırmakta bu mağaralarında Osmanlı Döneminde korunma ve savuma amaçlı kullanıldığı düşünülmektedir. Özellikle gün batımındaki manzarası ile hayranlık uyandıran kaleyi Kızılcahamam gezi rotanıza dahil edebilirsiniz.

128.Kalecik Kalesi

Evliye Çelebinin seyahatnamesinde meşran adıyla bahsedilen kale Romalılar devrinde Bursa tekfuru tarafından kızına çeyiz olarak yaptırıldığı yazmaktadır. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kale son olarak Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Candaroğulları Beyliğine son vermesiyle Osmanlı hakimiyetine geçmiştir. Yolunuz düşerse Osmanlı tarihinde önemli yere sahip olan bu kaleyi ziyaret etmeli ve azsa olsa ayakta kalan kısımlarını yakından incelemelisiniz.

129.Ankara Gezilecek Yerler Kalecik Köprüsü

Kalecik ilçesinde yer alan köprünün bir kitabesi olmadığından kim tarafından ve ne aman yapıldığı kesin olarak bilinemese de mimari özelliklerine bakarak Selçuklular Döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Kızılırmak Köprüsü ve Develioğlu Köprüsü olarak da bilinen yapı kesme taşlardan inşa edilmiştir. 7 kemerden oluşan bu tarihi taş köprünün uzunluğu 136 metre iken genişliği de 14 metredir.

130.Ankara Gezilecek Yerler Akköprü

Yenimahalle ilçesinde bulunan köprü Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad adına 1222 yılında Kızılbey tarafından inşa edilmiş ve Çubuk Çayı, İncesu Deresi ve Hatip Çayının birleştiği noktada konumlanmıştır. Günümüze kadar sağlam ulaşan bu tarihi köprüyü görmeli ve mimarisini yakından incelemelisiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Akköprü

CADDE VE MEYDANLAR

131.Kızılay Meydanı

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Kızılay Meydanı ismini hemen yanındaki Kızılay Merkez binasından almıştır.

Oldukça hareketli olan meydan da alışverişinizi yapabilir, cafe ve restoranlarda farklı lezzetleri tadabilir ve bünyesindeki eğlence mekanlarına eğlenebilirsiniz.

Kızılay Meydanı

132.Tunalı Hilmi Caddesi

Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Kavaklıdere semtinde bulunan cadde ismini TBMM üyesi Tunalı Hilmi Bey’den almıştır. Özellikle gençlerin en gözde mekanlarının bulunduğu bu caddede birçok cafe, restoran ve mağaza hizmet vermektedir.

133.Ankara Gezilecek Yerler Tunus Caddesi

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Tunus Caddesinde alışveriş yapabilir cafe ve restoranlarında farklı lezzetleri tadabilir ve arkadaşlarınızla birlikte sosyal aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle Ankara’da meşhur olan Akün Sineması ve Şinasi Sahnesini bünyesinde bulundurmaktadır.

134.Çayyolu Park Caddesi

Ankara’nın Çayyolu ilçesinde bulunan cadde Ankara’nın lüks ve ünlü caddelerinden birisidir. Bünyesinde butik mağazalar, lüks cafe ve restoranlar bulunmaktadır.

DİNİ YAPILAR

135.Hacı Bayram Veli Cami ve Türbesi

Altındağ ilçesine bağlı Ulus semtinde yer alan cami Augustuk Tapınağı’nın bitişiğinde konumlanmıştır. Cami 1427-1428 yılları arasında Mimar Mehmet Bey tarafından inşa edilmiştir. Mihrap, minber işçiliği süslemeleri ve tavan yapımı ile 17. Yüzyıl sonu 18. Yüzyıl başı Ankara camileri özelliklerini taşıyan yapı Ankara’nın en önemli camilerindendir.

Dikdörtgen planlı olan cami taş kaideli, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır. Ayrıca camide ahşap üzerine boyalı tüm nakışlar da Nakkaş Mustafa’ya aittir. 1714 yılında Hacı Bayram-ı Veli’nin torunlarından Mehmet Baba tarafından tamir ettirilen cami 1740 yılında da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edilmiş ve ibadete açılmıştır.

Caminin hemen yanında mihrap duvarının bitişiğinde de Hacı Bayram Veli için yaptırılan türbe yer almaktadır. 1429 yılında inşa edilen türbe kare planlı, tamburlu ve üzeri kurşun kubbe ile örtülü olup içerisinde çam ağacından yapılmış 9 sanduka yer almaktadır. İlk sırada bulunan en büyük sanduka Hacı Bayram-ı Veli’ye aitken, diğer sekiz sandukada Hacı Bayram-ı Veli’den sora gelen şeyhlere aittir.

Hacı Bayram Veli Cami ve Türbesi

136.Karacabey Cami ve Türbesi

1427 yılında inşa edilen cami Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Türbe, çeşme ve Karacabey Hamamından oluşan yapı bir külliyeyi oluşturmaktadır. Ayrıca külliyenin içerisinde bir tane de imaret bulunmasından dolayı halk arasında İmaret Cami olarak da bilinmektedir.

T planlı olan cami taş ve tuğla karışımı malzemeden yapılmış olup beş kubbeden oluşmakta ve minaresi kuzey batıda yer almaktadır. Mimar Ebubekir Ahmet tarafından tasarlanan bu cami Bursa camileri tarzında olup mimari olarak Ankara’da tek örneğidir. Tarih boyunca bir çok kez onarımdan geçse de günümüze sağlam olarak ulaşmış ve tüm ihtişamı ile halen ibadete açıktır.

Caminin bahçesinde de Anadolu Beylerbeyi Celaleddin Karacabey Bin Abdullah’ın türbesi yer almaktadır.

Karacabey Cami ve Türbesi

137.Kocatepe Camisi

Çankaya ilçesine bağlı Kocatepe semtinde yer alan caminin inşasına 1967 yılında başlanmış ve 1987 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Bölgenin en önemli camileri arasında olan yapı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yaklaşık 20 yıl da yapılmış ve Turgut Özal zamanında tamamlanarak ve ibadete açılmıştır.

Dört minaresi bulunan ve dört yarım kubbeden meydana gelen caminin çini süslemeleri ve mimarisi görülmeye değer eserler arasındadır.

Kocatepe Camisi

138.Cenabı Ahmet Paşa Camii

Mimar Sinan’ın Ankara’daki tek eseri olma özelliği taşıyan cami Altındağ ilçesine bağlı Ulucanlar semtinde yer almaktadır. 1565 yılında inşa edilen cami sonralarında 1883, 1887 ve 1940 tarihlerinde yenilenmiştir. Kare planlı olan cami Ankara taşından inşa edilmiş olup tek bir kubbesi bulunmaktadır. Bu mimari özellikleriyle Osmanlı tarzını yansıtan cami avlusunda bulunan Cenabı Ahmet Paşa Türbesi, Azimi Türbesi ve arkasında yer alan Osmanlı Mezarlığı ile külliye olarak kabul edilmektedir.

Cenabı Ahmet Paşa Camii

139.Nasuh Paşa Camii

1911 yılında ilçeye gelen Fransız bir mühendis tarafından yıkılan eski bir caminin yerine yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olan cami düzgün kesme taştan yapılmış olup, üstü ahşap çatılı ve alaturka kiremitli görünümündedir. Avlusunun batı tarafında da 20. Yüzyılın başlarında inşa edilen bir türbe olup içerisinde iki büyük dört küçük kabir bulunmaktadır.

Nasuh Paşa Camii

140.Uluhan Camii

Nasuh Paşa’nın ilçeye kazandırdığı bir diğer önemli eser olan cami Uluhan köyünde yer almakta olup 17. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir.  Caminin orijinal yapısından günümüze sadece harap olan minaresi ulaşsa da görülmeye değer yapılar arasında bulunmaktadır.

Uluhan Camii

141.Beypazarı Sultan Alaaddin Camii

13. yüzyılın ilk yarısında Selçuklu Sultanı Alaadin Keykubat adına inşa edilen cami ne yazık ki ilerleyen yıllarda tahrip olarak yıkılmış ve daha sonra aynı ölçülerle orijinal yapının temel duvarları üzerinde yeniden yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olan caminin üzeri kırma çatı ile örtülü olup duvarlarıda taş ve hatıllı tuğla ile yapılmıştır. Caminin doğu duvarı ise ilk yapılış tarihinden günümüze ulaşan orijinal kısmıdır.

Beypazarı Sultan Alaaddin Camii

142.Akşemsettin Camii

6. yüzyılın başında Akşemsettin tarafından yanında bir medreseyle ahşap olarak inşa edilen yapı Beytepe Yangınında tamamen yanmış ve sonrasında Çayırlıoğlu Zeki Efendi tarafından yeniden yapılmıştır. O zaman minare yapacak usta bulunamamış minareside sonradan rumi 1920 tarihinde Hristiyan usta tarafından yapılmıştır.

Dikdörtgen planlı olan cami kesme taş duvarlı, ahşap tavanlı olup Ankara Caddesi Beytepe Sokakta konumlanmaktadır.

Akşemsettin Camii

143.Sultan Alaaddin Cami

Ankara’nın en eski camilerinden olan Alaaddin Cami Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Minber kitabesine göre 1178 yılında inşa edilen cami Selçuklu Hükümdarı Alaadin döneminde tamir görmüş ve Alaadiin Cami ismini almıştır. Ne yazık ki 14. ve 15. yüzyıllarda yapılan yenilenmelerle sahip olduğu tarihi yapısını kaybetmiştir. Yine de günümüzde ibadete açık olan camiyi ziyaret ederek basit ama huzur veren mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

144.Ahi Elvan Cami

Samanpazarı semtine bağlı Ahi Mahallesinde yer alan cami 14. Yüzyıl sonlarında inşa edilmiştir. Günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçen cami özellikle sade mimarisi ile dikkat çekmektedir.

145.Ankara Gezilecek Yerler Zincirli Cami

17. yüzyılın ortalarınsa Ankaralı Şeyhülislam Mehmet Emin tarafından inşa edilen cami Ankara’nın ulus semtinde yer almaktadır. Ankara taşı ile inşa edilen cami taş kaideli, tuğla gövdeli ve üzeri kiremit ile örtülüdür. Ayıca avlusunda da ahşap mimariye sahip iki katlı medrese bulunmaktadır.

146.Direkli Cami

15. Yüzyılda inşa edilen cami Ulucanlar Caddesinde yer almaktadır. Taş kaideli, kerpiç duvarlı ve sivri kiremit çatılı olan cami oldukça sade görünüme sahiptir. 18. yüzyılda yenilenen cami özellikle mihrabı ile dikkat çekmektedir. 

147.Hacettepe Cami

Altındağ ilçesine bağlı Hacettepe Sümer Mahallesinde yer alan cami kerpiç duvarlı, ahşap hatıllı, taş kaideli ve kiremit çatılı olup oldukça sade görünüme sahiptir. Özellikle ahşap minaresi ve 14. ve 15. yüzyıl tipindeki mihrabı ile dikkat çekmektedir.

Hacettepe Cami

148.Ankara Gezilecek Yerler Çiçekoğlu Cami

Altındağ ilçesine bağlı Alpaslan Mahallesinde yer alan cami kerpiç duvarlı, ahşap hatıllı, taş kaideli ve kiremit çatılı olup oldukça sade görünüme sahiptir. Mihrabı, tavan sistemi ve pencere üstü yazıları ile 17. yüzyıl sonu 18. yüzyıl başı Ankara Camilerinin en güzel örneğidir.

149.Peçenek Camii

Üzerinde bir kitabesi olmadığından dolayı kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinemese de mimari özelliklerinden 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kare planlı olan cami kubbe ile örtülü ana mekâna sahiptir. Caminin en dikkat çeken mimarisi de minare kapısındaki ibrik tasvirler olup görülmeye değer ederler arasındadır.

Peçenek Camii

150.Bünyamin Ayaşi Camii

Üzerinde bir kitabesi olmadığından dolayı yapım tarihi kesin olarak bilinemese de mimari özelliklerinden 16. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Dikdörtgen planlı olan caminin yapımında yığma taş kullanılmış olup çatısı da alaturka kiremit ile örtülüdür. Caminin en dikkat çeken mimarisi de içerdeki süslemeler ve ahşap direkler olmuştur.

Ayrıca caminin bahçesinde de Şeyh Bünyamin Ayaşi’ye ait türbe bulunmaktadır.

Bünyamin Ayaşi Camii

151.Killik Camisi

1560 yılında Veli Bin Hızır tarafından yaptırılan cami Ayaş ilçesine bağlı Hacı Veli Mahallesinde bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı olan cami orjinalde toprak damlı olup bugün ki görünümü kırma çatı ile örtülüdür. Ayrıca caminin ahşap minaresi de 20. yüzyılda eklenmiştir.1560 yılında Veli Bin Hızır tarafından yaptırılan cami Ayaş ilçesine bağlı Hacı Veli Mahallesinde bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı olan cami orjinalde toprak damlı olup bugün ki görünümü kırma çatı ile örtülüdür. Ayrıca caminin ahşap minaresi de 20. yüzyılda eklenmiştir.

Killik Camisi

152.Hacılar Köprüsü Mescidi (Galibi İbadethane)

Yaklaşık 800 yıllık mescit olan bu yapı ilçe merkezinde Beytepe Mahallesi Hacılar Köprüsü Sokakta konumlanmaktadır. 19. Yüzyıl Geç Osmanlı Dönemi eseri olan yapı dikdörtgen planlı ve iki katlı olup düz taş ve yığma taştan inşa edilmiştir. Evliya Çelebi’ninde Beypazarı’na geldiğinde konakladığı yer olan bu mescidi ziyaret etmeli ve tarihi mimarisini yakından incelemelisiniz.

Hacılar Köprüsü Mescidi (Galibi İbadethane)

153.Hocakiriş (Abbaszade) Mescidi

19. yüzyılda Abbaszadeler tarafından yaptırılan mescit bir Osmanlı eseridir. İstiklal Caddesi Çınar Sokakta yer alan mescit kare planlı olup batı duvarı ahşaptan, diğer kısımları taştan yapılmış ve dışarıdan sıvanmıştır. Üstüde içten ahşap tavan dıştan çinko kaplı kırma çatı ile örtülüdür. 2016 yılında vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen mescit tüm güzelliğiyle halen ibadete açıktır.

Hocakiriş (Abbaszade) Mescidi

154.Ankara Gezilecek Yerler Kurşunlu Camii

Giriş kapısında yer alan kitabeye göre 1684 yılında inşa edilen cami klasik Osmanlı mimari özelliklerini taşımaktadır. Kare planlı olan caminin yapımında kesme taş kullanılmış üzeri de sekizgen kasnaklı kubbe ile örtülmüştür. Beytepe Mahallesi Cumhuriyet Caddesinde konumlanan cami Evsat Hoca Nazır cami olarak da bilinmektedir. Günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçen cami tarihi mimarisi ve tüm güzelliği ile halen ibadete açıktır.

Ankara Gezilecek Yerler Kurşunlu Camii

155.Yeni Camii

Hacı Abdullahzade Mustafa Efendi tarafından 1897 yılında inşa edilen cami Geç Osmanlı Dönemi eseri olup Hanlarönü mevkiinde bulunmaktadır. Yamuk planlı olan cami yığma ve kesme taştan, eğimli, kırma çatı olarak inşa edilmiş olup 1976 yılında 1. Derece Anıt Eser olarak tescillenmiştir.

Hacı Abdullahzade Mustafa Efendi tarafından 1897 yılında inşa edilen cami Geç Osmanlı Dönemi eseri olup Hanlarönü mevkiinde bulunmaktadır. Yamuk planlı olan cami yığma ve kesme taştan, eğimli, kırma çatı olarak inşa edilmiş olup 1976 yılında 1. Derece Anıt Eser olarak tescillenmiştir.

Yeni Camii

156.İmaret Camii

1886 yılında inşa edilen cami Osmanlı dönemi eseri olup Beytepe Mahallesi İmaret Sokakta yer almaktadır. Kare planlı olan caminin dış duvarları taştan olup iç duvarlarının da alt kısmı moloz taş üstü kerpiç olup üzeri sıvalıdır.

İmaret Camii

157.Ankara Gezilecek Yerler İncili Camii

19. yüzyılın sonu 20. yüzyılın başında inşa edilen yapı cami-dükkân işlevli mimaridedir. Giriş kapısında yer alan onarım kitabesine göre Sultan II. Abdulhamit dönemindeki bir yangında tamamen tahrip olmuş ve 1901 yılında Abbas Zade Hacı Mehmed adlı bir hayırsever tarafından yeniden inşa edilmiştir. Kare planlı olan caminin yapımında düzgün kesme taş kullanılmış olup Rüstempaşa Mahallesi Kuyumcular Sokakta konumlanmaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler İncili Camii

158.Tabakhane Camii

1896 yılında Söylemezzade Hafız Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan cami Beytepe Mahallesi Çarşı Sokakta konumlanmaktadır. Osmanlı dönemi eseri olan Tabakhane Camii kare planlı olup duvarları düzgün kesme taştan inşa edilmiştir. Yapının üstü kiremit çatıyla örtülü olup kuzeybatısında ahşap minare bulunmaktadır.

Tabakhane Camii

159.Sinanlı Köyü Ulu Camii

Ayaş ilçesine 5 kilometre mesafedeki Sinanlı Köyünde bulunan cami 1547 yılında El Hac Sinan tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı olan caminin üzeri kırma çatı ile örtülü olup ilenin en eski eserlerindendir.

Sinanlı Köyü Ulu Camii

160.Tacettin Sultan Cami ve Dergâhı

Altındağ ilçesine bağlı Hamamönü Semtinde yer alan cami 1901-1902 yılları arasında Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. Uzunlamasına dikdörtgen planlı olan cami kesme taş duvarlı ve kiremit çatılıdır. Ayrıca kare kaideli ve taştan yapılmış silindirik gövdeli minaresi en dikkat çeken mimarisidir. Batısında da cami ile aynı ismi taşıyan türbe bulunmaktadır.

161.Şeyh Muhyiddin Camii ve Türbesi

Türk-İslam Dünyasında önemli yere sahip olan Muhyiddin Arabi tarafından 1507 yılında kurulan yapı günümüzde cami olarak hizmetini sürdürmektedir. Cemiatik Mahallesi sınırları içerisinde yer alan cami tipik Osmanlı mimarisine uygun olarak inşa edilmiş ve günümüze kadar birçok kez restorasyondan geçmiştir. Sağlam olarak ayakta duran bu camiyi inceleyebilir sonrasında da caminin hemen yanındaki Şeyh Muhyiddin hazretlerinin defnedildiği yeri ziyaret edebilirsiniz.

162.Oruç Gazi ve Kırmızı Ebe Türbesi

Anadolu’nun Türk-İslam yurduna dönüşmesinde büyük emekleri geçen Oruç Gazi ve Kırmızı Ebe Horasan erenlerinden olup türbeleri Taşlıca Köyünde yer almaktadır.

Kırmızı Ebe’nin oğlu olan Oruç Gazi’nin türbesi köyün batı ucundaki mezarlığın içinde bulunmakta ve türbenin içerisin de Oruç Gazi dışında ailesi olduğu düşünülen 3 mezar daha yer almaktadır.

Kırmızı Ebe’nin türbesi de köyün doğu çıkışında bir tepe üzerinde Selçuklu mimarisine sahip bir türbe de bulunmaktadır.

Gerek emekleri gerek hikayeleri ile evliyalardan olan Oruç Gazi ve Kırmızı Ebe’ye ait türbeleri Kızılcahamam gezi rotanıza ekleyebilirsiniz.

Oruç Gazi ve Kırmızı Ebe Türbesi

163.Taptuk Emre Türbesi

Nallıhan ilçesinin Emresultan Köyünde yer alan türbe Yunus Emre’nin Hocası olan Taptuk Emre’ye aittir. Günümüze kadar çeşitli restorasyondan geçen türbe yılda birçok yerli turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Taptuk Emre Türbesi

164.Bacım Sultan Türbesi

Nallıhan ilçesinin Tekke Köyünde yer alan türbe Yunus Emre’nin Hocası Taptuk Emre’nin kızı Bacım Sultan’a aittir. Hastaların şifa bulmak için ziyaret ettiği türbenin 200 metre aşağısında suyu tuzlu olan kuyu bulunmakta olup rivayetler arasında ziyaret edenlerin bu sudan içtiği ve banyo yaptığı sonra da hastalığının iyileştiği söylenmektedir.

Bacım Sultan Türbesi

165.Yörük Dede Türbesi

Altındağ ilçesine bağlı Öksüzler Sokakta yer alan kümbetin taşıdığı mimari özelliklerinden dolayı 14. Yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Selçuklu türbe özelliklerini taşıyan türbe beş kenarlı planı ile dikkat çekmektedir. Türbenin altında bir cenazelik bulunup bulunmadığı kesin olarak bilinemese de Selçuklu türbelerinin genel yapısı gereği bulunduğu düşünülmektedir. Türbenin en ilgi çeken mimarisi ise kümbetin alt kısmında daha uzun taşlar kullanılırken üstlere doğru çıkıldıkça aynı sayıda ama ebatlarının küçülerek inşa edildiği görülmektedir.

166.Yavuz Analar Türbesi

Ayaş ilçe merkezine 3 kilometre mesafedeki Hacımemi Mahallesinde yer alan türbede tam olarak kimin yattığı bilinemese de bölgede birçok olaya yardımcı olmuş Yavuz Ana Sultan’ın kabrinin olduğu düşünülmektedir. Özellikle de hiperaktif çocuklar için gelinip şifa arandığı söylemler arasında yer almaktadır.

167.İskender Sultan Türbesi

Ayaş ilçe merkezine 3 kilometre mesafedeki Hacımemi Mahallesinde yer alan türbeye çıban rahatsızlığı olanların gelip şifa aradığı söylenmektedir. Özellikle de türbenin yanında yer alan çeşmedeki çamurların çıbana sürüldüğünde şifa sağladığı söylemler arasında yer almaktadır.

168.Gazi Gündüzalp Türbesi

Beypazarı’nı 20 kilometre batısında Hırkatepe Köyünde konumlanan türbe de Osmangazi’nin dedesi Gazi Gündüzalp yatmaktadır. Rivayete göre Rumlar ile girilen bir savaşta şehit düşmüş ve buraya gömülmüştür.

Gazi Gündüzalp Türbesi

169.Yediler Türbesi

Beypazarı ilçe merkezine 3 kilometre mesafede İnözü Çayının kenarından konumlanan türbe 17. Yüzyıl Osmanlı eseridir. Eser 1992 yılında 2. Derece Anıtsal Eser olarak tescil edilmiştir. İçerisinde de Yedilerin Horasandan bölgeye gelip burada dergâh kurup doğru yolu gösterirken vefat eden 7 ermiş kişinin mezarı olduğu söylenmektedir.

Yediler Türbesi

170.Karadavut Türbesi

Beypazarı’nın 7 kilometre kuzeydoğusunda Kuyumcu Tekke Köyünde konumlanan türbede Hacı Bayram Veli Hazretleri’nin halifelerinden olan ve Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış tasavvuf bilgini olan Karadavut’un mezarı bulunmaktadır.

Karadavut Türbesi

171.Karaca Ahmet Sultan Türbesi

İnözü Vadisinde yer alan türbede Karaca Ahmet Sultan’ın Beypazarında ki dergah ve tekkelerinde görev almış birkaç dervişin mezarları yer almaktadır.

172.İvaz Dede Türbesi

Çitlembik ağaçları arasında yan yana duran Horasan haçlı taş duvarlarla örtülü iki mezar yer almaktadır. Bu mezarlardan büyük olanı İvaz Dede ‘ye aitken diğeri Halveti tarikatı Şeyhi Mehmet Efendi’ye aittir. Ayrıca halk arasında İvaz dede Ayvaşık Dede olarak da bilinmektedir.

173.Ankara Gezilecek Yerler Kiliseler

Çankaya ilçesinde Katolik Meryem Ana Kilisesi ve Protestan Kilisesi, Altındağ ilçesinde Azize Teraza Kilisesi ve Sinagog (Musevi Cemiyeti), İngiltere Büyükelçiliğin içinde Anglikan St. Nicolas Kilisesi, Yunanistan Büyükelçiliği içinde de Ortodoks Kilisesi yer almaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler Kiliseler

GÖSTERİ MERKEZLERİ

174.Congresium Kongre ve Sergi Merkezi

Dünya çapında ulusal ve uluslararası sanatsal organizasyonlara ev sahipliği yapan kongre ve sergi merkezi Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunmaktadır. İçerisinde ticaret sergileri için ayrılan bir salon, iki bölünebilir bir salon, balo salonu, 3107 kişi kapasiteli oditoryum, yeme içme alanları ve şehir manzarasına hakim iki teras yer almaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler Congresium Kongre ve Sergi Merkezi

175.Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi

Keçiören ilçesinde yer alan Sanat ve Gösteri Merkezi ismini merhum ozanımız Neşet Ertaş’tan almıştır. İçerisinde konserler, halk ve tiyatro oyunları, resim ve fotoğraf sergileri, paneller, konferanslar ve sempozyumlar düzenlenmektedir. Çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan Sanat ve Gösteri Merkezinde 800 kişilik çok amaçlı kapalı salon açık hava parkı ve 500 araç kapasiteli açık otopark bulunmaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi

176.ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri

50 dönüm arazi üzerinde konumlanan Vişnelik Tesisleri 1999 yılında yaklaşık 5000 ODTÜ üyesinin maddi katkısıyla kurulmuştur. Tesisin içerisinde toplantı salonları, spor merkezi, basketbol, tenis ve eskrim salonları, yüzme havuzu, kafe, restoran, açık ve kapalı düğün alanları, kış bahçesi ve çim amfisi gibi alanlar bulunmaktadır. Sizlerde bu tesise gelerek özellikle çim amfide dünyaca ünlü sanatçıların konserlerini izleyebilirsiniz.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ

177.Arcadium Alışveriş Merkezi

Çankaya ilçesine bağlı Çayyolu Semtinde yer alan Arcadium Alışveriş Merkezi 2003 yılında hizmete açılmıştır. Özellikle iç mimarisi ile hem alışveriş yapmak isteyenlerin hemde dinlenmek isteyenlerin uğrak alanlarından olmuştur. Bünyesinde birçok yerli ve yabancı markayı barındıran mağazalar, Türk ve Dünya mutfağından farklı lezzetleri tadabileceğiniz kafe ve restoranlar, çocukların sınırsızca eğlenebileceği oyun alanları ve vizyondaki filmleri izleyebileceğiniz sinema alanları bulunmaktadır. Ayrıca film galalarına ve imza günlerine de ev sahipliği yapan Alışveriş merkezi birçok ünlü isimle bir araya gelme fırsatı yaratmaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler Arcadium Alışveriş Merkezi

178.Bilkent Center

Ankara’nın ilk Alışveriş Merkezinden olan Bilkent Center Çankaya ilçesine bağlı Bilkent semtinde bulunmaktadır. 1998 yılından bu zamana hizmetini sürdüren Bilkent Center yaklaşık 80 seçkin markayı bünyesinde barındırıyor.

Özellikle 2015 yılı Şubat ayında açılan Bilkent Station Ankara’nın en popüler alanlarından olmuştur. Eski Ankara Tren Garını örnek alarak oluşturulan kapalı sokak konseptli mimarisi ile dikkat çekerken içinde barındırdığı bir çok ünlü kafe, restoran, çocuk kulübü, geceye renk kattan eğlence mekanlarıyla her yaş grubuna hitap etmektedir.

Ankara Gezilecek Yerler Bilkent Center

179.ANKAmall Alışveriş Merkezi

1999 yılından bu zamana hizmetini sürdüren ANKAmall Türkiye’nin Dünya’nın birçok seçkin markasını bünyesinde barındırmaktadır. İçerisinde yaklaşık 330 yerli ve yabancı marka mağazalar, kafe ve restoranlar, sinema alanları, çocuk oyun alanları ve 6000 araç kapasiteli otopark bulunmaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler ANKAmall Alışveriş Merkezi

180.Kartaltepe Alışveriş ve Yaşam Merkezi

Toplam 120 bin metrekare alana sahip olan Alışveriş Merkezi 4 kattan oluşmakta olup içerisinde yerli ve yabancı mağazalar yer almaktadır. Kartaltepe Alışveriş ve Yaşam Merkezini ziyaret ederek alışverişinizi yapabilir yada restoran bölümünde farklı lezzetleri tadabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Kartaltepe Alışveriş ve Yaşam Merkezi

181.Aqua Vega Akvaryum

Mamak ilçesindeki Nata Vega Outlet alışeriş merkezinin içerisinde yer alan Akvaryum 23 Nisan 2012 tarihinde ziyarete açılmıştır. AVM içerisinde Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın da ikinci büyük tünel akvaryumuna sahip olup halka açıktır. 12 bin deniz canlısına ev sahipliği yapan akvaryum toplam 6000 metre kare kapalı alanı, 98 metre tüneli ve 4,5 milyon su kapasitesine sahip 25 farklı akvaryumdan meydana gelmektedir.

182.Atakule

Çankaya ilçesindeki Botanik park üstünde yer alan Atakule Ankara’nın simgelerinden olup 13 Ekim 1989 yılında açılmıştır. Ayrıca Türkiye’nin ikinci, Ankara’nın ilk seyir teraslı alışveriş merkezi olan Atakule her yıl birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Atakule’yi ziyaret ederek alışverişinizi yapabilir, restoranın da farklı lezzetleri tadabilir ve seyir terasında Ankara’nın panoramik manzarasını izleyebilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Atakule

EĞLENCE YERLERİ

183.Üçpınar Aqua Park

Yaklaşık 7 bin metrekare alana sahip olan aqua parkın içerisinde bay ve bayan ayrı olmak üzere 2 adet 600 metre uzunluğunda havuz, 200 metrekare çocuk havuzu ve 8 adette kaydırak yer almaktadır.  7’den 70’e her yaşa hitap eden aqua parkı ziyaret ederek eğlencenin ve tatilin keyfini sürebilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Üçpınar Aqua Park

184.Kartaltepe Aquapark

Keçiören’in Ovacık Mahallesinde bulunan Aquaparkın içerisinde 7’den 70’e her yaşa hitap eden alanlar bulunmaktadır. 4 havuzun ve 10 kaydırağın yanı sıra eğlencenin tadına varabileceğiniz çarpışan botlar, oyun parkı, yemek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz cafe alanı mevcuttur.

Yaz aylarında kaçamak yapabileceğiniz Kartaltepe Aquaparkta sınırsızca eğlenebilir ve yazın bunaltıcı sıcağından kaçarak serinleyebilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Kartaltepe Aquapark

185.Elmadağ Kayak Merkezi

Ankara merkeze 17 kilometre mesafedeki Elmadağ ilçesinin kuzeyinde bulunan kayak merkezi yıl boyunca hizmet vermektedir. Kış aylarında kar kalınlığının 30 ile 60 santimetre arası değiştiği 700 metre uzunluğa sahip pistlerinde kayağınızı yapabilir, kafeteryasında dinlenebilir dilerseniz de içerisinde bulunan dört yıldızlı otelinde konaklayabilirsiniz. Bahar ve yaz aylarında da trekking yaparak doğanın tadını çıkartabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler Elmadağ Kayak Merkezi

186.Ankara Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Akvaryum

Toplam 4 bin metrekare alana sahip olan akvaryum Türkiye’nin eğitim veren ilk ve tek akvaryumu olup Keçiören ilçesinin Şevkat Mahallesinde yer almaktadır.

4 ana bölümden oluşan tesiste Hint, Pasifik, Atlas Okyanusu gibi yerlerden yaklaşık 150 türden 4000 adet balık barındırmaktadır. Özellikle 1,5 metre uzunluğundaki 2 adet nil timsahı canlılar arasında en çok ilgi çekeni olup yoğun ilgi görmektedir.

Engelli özel çocukları da unutmayan tesiste sadece onlara yönelik dokunma havuzları bulunmak ve bu havuzlarda kendi elleri ile Koi balıklarını besleme imkanı yaratmaktadır.

Tesiste yer alan seminer salonunda da ilkokul öğrencilerine denizdeki doğal yaşam ve deniz canlıları hakkında belgesel izletme imkanı sağlamaktadır.

Ankara Gezilecek Yerler Akvaryum

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın