Bitlis Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Siirt, Muş, Ağrı, Van illeri ile komşu olan ve 7000 yıllık geçmişi olup farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış il konumundadır. Yazımıza başlamadan önce Bitlis şehiri ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.
Bitlisin ismi, ünlü Makedonya Kralı Büyük İskender’in şehrin kalesini yaptırırken kaleye verdiği ‘Bedlis’ den gelmektedir. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan il vadilerle çevrili olduğu için ‘Vadideki Güzel Şehir’ olarak da bilinmektedir.
Türkiye’nin önemli dağlarını ve göllerini içerisinde bulundurduğu Bitlis, her yıl çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Tarihi ve kültürel güzellikleri, hanları, dağları, gölleri ve kayak merkezleriyle ön planda olan Bitlis farklı atmosferiyle gezi severlerin uğrak yerlerindendir.
Bitlis gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.
BİTLİS DOĞAL GÜZELLİKLER
1.Bitlis Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Nemrut Krater Gölü
Bitlis Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında yer alan Nemrut Krater Gölü 10 kilometre genişliği ile Türkiye’nin en büyük Dünya’nın ise ikinci büyük krater gölü olma özelliğine sahiptir. Nemrut Dağındaki patlamalar sonucu oluşan kraterlerde toplam 5 adet göl bulunmakta olup suları sıcak ve soğuktur. Dünyanın gizli cennetlerinde birisi olan doğa harikası göl özellikle bahar ve yaz aylarında görsel şölene ev sahipliği yapıp çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Dilerseniz sıcak göllerde yüzebilir, dilerseniz çevresinde kamp yapabilir, dilerseniz de muhteşem güzelliği fotoğraflayarak güzel anılar biriktirebilirsiniz.
Nemrut Krater Gölü yol tarifi için tıklayınız.
2.Nemrut Dağı
Bitlis’in Tatvan ilçesinde yer alan Nemrut Dağı 2948 metre yüksekliğinde olup Doğu Anadolu Bölgesinin en yüksek dağlarındandır. Uyuyan aktif yanardağ olup en son 1441 yılında lav çıkışı olmuştur. En yüksek tepesi olan Seyir Tepesinde harika fotoğraflar yakalayıp manzaranın tadını çıkartabilir ya da doğa yürüyüşü yaparak günü sonlandırabilirsiniz. Kış aylarında turizmin canlanmasıyla kalabalık olan Nemrut Dağının çevresindeki kayak merkezlerinde kış sporlarının tadını çıkartabilirsiniz.
Nemrut Dağı yol tarifi için tıklayınız.
3.Van Gölü
Türkiye’nin en büyük göllerinden olan Van gölünün büyük bir kısmı Bitlis sınırları içerisinde bulunan Tatvan ilçesinde yer almaktadır. Van Gölü, Nemrut volkanik dağların patlaması sonucu oluşmuş olup suları tuzlu ve sodalıdır. Van gölünün manzarasına karşı çayınızı ve kahvenizi içebilir doğanın tadını çıkartabilirsiniz.
Van Gölü yol tarifi için tıklayınız.
4.Süphan Dağı
Türkiye’nin en yüksek 3. Dağlarından olan Süphan Dağı, Van Gölü’nün kuzeyinde yer almaktadır. En yüksek tepesi 4058 metre yüksekliğinde Sandıktepe zirvesidir. Dağ sporuna ilgi duyanların özellikle görmesi gereken yerler arasındadır. Gerekli yetkililerden izin alarak zirve ye tırmanışınızı yapabilir dilerseniz de kamp yaparak doğa harikası yerde vakit geçirebilir ve yürüyüşünüzü yaparak maceranızı sonlandırabilirsiniz.
Süphan Dağı yol tarifi için tıklayınız.
5.Aygır Gölü
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yer alan göl volkanik set gölü olup, tam anlamıyla bir doğa harikasıdır. Doğa severlerin uğrak yerlerinden olan göl de ister kamp yapabilir isterseniz de yürüyüşünüzü yaparak güzel bir hafta geçirebilirsiniz. Çevresinde yer alan mesire alanlarında pikniğinizi yaparak manzaraya karşı ailecek hoş sohbet vakit geçirebilirsiniz. Ya da çevresinde yer alan restoranlarda farklı lezzetleri tadabilir konaklayacaksanız karşısındaki Bungalov evlerinde kalarak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.
Aygır Gölü yol tarifi için tıklayınız.
6.Arin Gölü (Sodalı Göl)
Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde yer alan göl, sodalı göl olarak da bilinmektedir. Süphan Dağı’nın eteğinde yer alan göl tam bir kuş cenneti. Yaklaşık 200 kuş türünün görüldüğü göl bazen tam anlamıyla görsel şölene dönüşüyor. Dilerseniz manzaraya karşı kuşları izleyip gözlemleyebilir dilerseniz de balık tutarak doğayla iç içe vakit geçirebilirsiniz.
Arin Gölü yol tarifi için tıklayınız.
7.Adilcevaz Sahili
Van Gölüne en uzun kıyısı bulunan Adilcevaz ilçesinde yer alan sahil özellikle yaz ayları serinlemek isteyenlerin uğrak yerlerindendir. Masmavi görünüşü, sodalı ve serin yapısıyla Bitlis halkı dışında komşu ilçelerden de denizi için gelenlerin sayısı bir hayli fazla. Su sporlarına ilgi duyanların da çok rahatlıkla aktivitelerini gerçekleştirecek olan sahilde eğlenceli bir gün geçirebilir, dilerseniz denizine girerek serinleyebilir dilerseniz de sahil boyu yürüyerek günü sonlandırabilirsiniz.
Adilcevaz Sahili yol tarifi için tıklayınız.
8.Nazik Gölü
Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alan göl özellikle balıkçıların uğrak alanlarındandır. Oltanızı alarak hem balık tutabilir hem de göle karşı sessiz ve sakin bir gün geçirebilirsiniz.
Nazik Gölü yol tarifi için tıklayınız.
BİTLİS TARİHİ VE KÜLTÜREL YERLER
9.Bitlis Kalesi
M.Ö 312 yılında Makedonya Kralı Büyük İskender’in emri üzerine Leys Bedlis tarafından yapılan kale günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Günümüze ulaşmış şeklinde kalenin içerisi gezilemese manzarası ve tarihe ışık tutan yapısı ile görülmeye değer yerlerdendir. Dik bir yamaç üzerinde bulunan kalenin zirvesinden Bitlis’in doyumsuz manzarasını izleyerek tarihi yapıya eşlik edebilirsiniz.
Bitlis Kalesi yol tarifi için tıklayınız.
10.Bitlis Çarşı
Bitlis’ e gelenlerin uğradığı yerlerden olan Bitlis çarşı kalesinin surlarının altın yer alan sayısız dükkana, çay bahçesine, restorana ve sokak tezgahlarına ev sahipliği yapıyor. Bitlis çarşıyı gezerek ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, Bitlis’in tarihi atmosferini yakalayabilir ve yöreye özel ürünler satın alabilir veya restoren bölümlerinde yöreye özgü farklı lezzetleri tadabilirsiniz.
Bitlis Çarşı yol tarifi için tıklayınız.
11.Ahlat Selçuklu Mezarlığı
Dünya’nın en büyük Türk İslam mezarlığı olan Selçuklu Mezarlığı Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer almaktadır. Urartular’dan Osmanlı devletine kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan Selçuklu Mezarlığında 8169 mezar taşı bulunmaktadır. Kubbet-ül İslam olarak da bilinen Selçuklu Mezarlığı 200 dönümlük alan üzerine kurulu olup açık hava müzesi konumundadır. İçerisinde yer alan mezar taşların kabartmaları ve süslemelerini mutlaka yakından görerek tarihe tanıklık yapmalısınız.
Ahlat Selçuklu Mezarlığı yol tarifi için tıklayınız.
12.Çifte Kümbetler
13 yy. da inşa edilen kümbetlerden en büyüğü Bugatay Aka ve Şirin Hatun diğeri Hüseyin Timur ve Esen Tekin ait olup 1280 yılından günümüze kadar sağlam ulaşmayı başarmıştır. Kümbetler bölgenin ahlat taşları ile örülmüş olup dış görünümü külah şeklinde kubbeye benzemektedir. Tarihten izler taşıyan yapıyı ziyaret ederek tarihi büyüsüne tanıklık edebilirsiniz.
Çifte Kümbetler yol tarifi için tıklayınız.
13.Usta Şagirt Kümbeti
Ahlat ilçesinde yer alan kümbetlerden en büyüğü olmasından dolayı Ulu kümbet olarak da bilinmektedir. 13. Yüzyıl yapımı olan kümbeti yaklaşık 7 metre büyüklüğünde silindir gövde üzerinde yükselen sivri konik külahı yer almaktadır. 3 penceresi olan kümbet ilçenin en büyük kümbeti olmasından dolayı oldukça ilgi görmekte ve çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Usta Şagirt Kümbeti yol tarifi için tıklayınız.
14.Ahlat Müzesi
1971 yılında hizmete açılan müze Bitlisin tek müzesidir. Müzenin içerisinde Urartu Döneminde Osmanlı Devleti’ne kadar uzanan birçok tarihi eser sergilenmektedir. M.Ö 2000 yıllarına ait kaplar, Ulu Cami ve Çifte Hamamda yapılan kazı sonucu çıkarılan tarihi eserler, Selçuklu Döneminden kalma seramikler müzenin önde gelen tarihi eserleri olup yoğun ilgi görmektedir.
Ahlat Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
15.Bitlis Etnografya Müzesi
Bitlis Merkezde yer alan müze 2 katlı olup Bitlis yöresinin tarihini, kültürünü, gelenek ve göreneklerini, Bitlis halkının giyim kuşamlarını yansıtan Bitlis’e dair her şeyi öğrenebileceğiniz eserlerin sergilendiği müze konumundadır. Bitlis’e ait halı dokumacılığı, demir işçiliği, baston sanatı, körükçü ’lük gibi birçok parçada sergilenmektedir. Bunun yanı sıra kazı çalışmaları sırasında çıkarılan Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemine ait birçok tarihi eserde yer almaktadır. Girişi ücretsiz olan müzeyi ziyaret ederek hem Bitlisin yaşam biçimi hakkında bilgi edinebilir hem de eserlerde tarihe yolculuk yapabilirsiniz.
Bitlis Etnografya Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
16.Bitlis Gezilecek Yerler El Aman Hanı
Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Paşa tarafından 16. yüzyıl da inşa ettirilmiştir. İlk zamanlar hayrat olarak yaptırılsa da uzun bir süre kervansaray olarak kullanılmıştır. Osmanlı mimarisinden izler taşıyan yapı restore edilerek Sosyal tesis olarak kullanılmaktadır. İçerisinde restoran ve kahvaltı salonu, sinema salonu, bilardo, tenis salonları, hamam, toplantı salonu gibi her yaştan bireye hitap edecek birçok alan bulunmaktadır. Tarihi El Aman Hanı’nın hem tarihi mimarisini görebilir hem de içerinde yer alan alanlarda vakit geçirebilirsiniz.
El Aman Hanı yol tarifi için tıklayınız.
17.İhlasiye Medresesi
1216 yılında Selçuklular tarafından inşa edilen yapı 1516 yılında Bitlis Han’ından V. Şerefhan tarafından onarılmıştır. Günümüze kadar sağlam ulaşan yapı 8 asırlık geçmişe sahibe olup bu tarih içerisinde birçok sanat ve bilim adamı yetiştirmiştir. Dönemin en iyi medreselerinden olan İhlasiye Medresesi dikdörtgen yapıda olup kubbesizdir. Günümüzde Arkeoloji Müzesi olarak restore edilen Medrese Selçuklunun klasik mimari özelliklerini taşımakta olup görülmeye değer yerler arasındadır. Ayrıca Medresenin bulunduğu alan üzerinde II. Şerefhan, Üç Bacılar, Ziyaeddin Han, Veli Şemsettin türbeleri bulunmaktadır.
İhlasiye Medresesi yol tarifi için tıklayınız.
18.Bitlis Ulu Cami
Bitlis Merkezde yer alan Cami 1150 yılında Ebu’l Muzaffer Muhammet tarafından yaptırılmıştır. Bitlis de yer alan diğer camilerle aynı mimariye sahip olan yapının minaresi sonradan eklenmiştir. Minarede yer alan kitabeye göre minare 1492 yılında yapılmış olup, tarihi mimarisi ile görmeniz gereken yerler arasındadır.
Bitlis Ulu Cami yol tarifi için tıklayınız.
19.Gökmeydan Cami
Bitlis Merkezde yer alan caminin tam olarak yapıldığı tarih bilinmese de çok eskilere dayandığı aşikâr. Kitabesindeki bilgiye göre 1801 yılı yazsa da bu tarihin caminin onarım tarihi olarak düşünülmektedir. L yapıdaki cami iki katlı olup üst kat ibadet yeri olarak, alt kat ise medrese ve zaviye olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. İbadet yerine dışarıda doğu kısımda yer alan merdivenlerle ulaşılmakta olup, iç kısmı sade mimariye sahiptir. Mihrap duvarı ise 19. yüzyıl mimarisinden izler taşımaktadır. Caminin minaresi ise camiden bağımsız olarak 1924 yılında yapılmış ve gövdesi yuvarlak silindir şeklinde olup kaval silmelerle süslenmiştir.
Gökmeydan Cami yol tarifi için tıklayınız.
20.Bitlis Gezilecek Yerler Şerefiye Cami ve Külliyesi
Bitlis’in merkezinde yer alan cami medrese, imaret, türbe ve hamamdan oluşan tarihi bir yapıdır. M.Ö 1529 yılında Bitlis’e Han’ından olan IV. Şerefhan tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen yapılı caminin inşası sırasında kırmızı kesme taş kullanılmış olup özellikle minberindeki ağaç işçiliği tarihi mimariyi yansıtmaktadır. İç dış mimarisiyle ve tarihe meydan okuyan yapısı ile Bitlis’te ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.
Şerefiye Cami ve Külliyesi yol tarifi için tıklayınız.
21.Emir Bayındır Kümbeti ve Emir Bayındır Cami
Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alan kümbet Akkoyunlu hükümdarının torunu Rüstem Ağanın oğlu Emir Bayındır’ın 1481 yılında ölmesi üzerine onun adına yaptırılmıştır. Kare kaide üzerinde yer alan kümbet silindir gövdesi ve konik külahıyla oldukça ilgi çekici yapıdadır. Kümbetin ikinci katında yer alan küçük mihrabın ibadet amaçlı kullanıldığı düşünülmektedir. 1481 tarihi yapımlı kümbetin mimari özelliklerini yakından görerek ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca Emir Bayındır kümbetinin yanında yer alan cami kümbet ile aynı ismi taşımaktadır. Kitabesine göre 1477 yılında Bayındır İbn Rüstem tarafından yaptırılmış olup günümüze kadar sağlam olarak ulaşmıştır. Dikdörtgen yapıdaki caminin göz dolduran tarihi mimarisini ve yanında bulunan Kümbeti ile görmeniz gereken yerler arasındadır.
Emir Bayındır Cami yol tarifi için tıklayınız.
22.Bitlis Gezilecek Yerler Emir Ali Kümbeti
Kitabesi Rus harbinde kırıldığı için ne zaman yapıldığına dair tam bilgi olmasa da taşıdığı mimari özelliklerinden 14. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Emir Ali adına yapılan kümbet diğer Ahlat kümbetlerine göre yapısı itibariye en değişiği ve ilgi çekenidir. Tek katlı olan kümbet kare planlı ana mekânı ve doğu kısmından girilen kapısı ile sizleri karşılamaktadır. Türbe kısmı ise sivri kemerli olup avluya açılmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu 1306 yılından bu zamana kadar geldiği düşünülmekte olup tarihi yapısıyla ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.
Emir Ali Kümbeti yol tarifi için tıklayınız.
23.Adilcevaz Tuğrul Bey ( Zal Paşa Camii)
Adilcevaz yolu üzerinde bulunan camii tarih ile doğanın iç içe olduğu konumdadır. Gölün tam yanında olan cami 16. yüzyılda Zal Paşa tarafından yenilenmiş olup bu nedenle onun ismi ile anılmaktadır. Üstünde 12 küçük kubbenin yer aldığı caminin tarihi mimarisi ve göle nazır manzarasıyla göz dolduran yapıya sahiptir.
Zal Paşa Camii yol tarifi için tıklayınız.
24.Bitlis Gezilecek Yerler Şeyh Hasan Camii
Şeyh Hasan Camiyi kitabesinde yer alan bilgiye göre 1725 yılında Hasan Ağa tarafından onarılmıştır. İki katlı olan caminin üst katında cami, bodrum katında Sultan Şeyh Hasan’ın türbesi yer almaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu cami yapıldığı ilk dönemler kilise olarak kullanılmış sonra camiye dönüşmüştür. Yontulmuş taşlardan elde edilen caminin yapılışı sırasında kahverengi kızıl taş kullanılmıştır. Bitlisin sayısız tarihi ve mimarisi ile göz dolduran ibadethanelerinden birisi olan Şeyh Hasan Camiyi yolunuz düştüğünde ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.
Şeyh Hasan Camii yol tarifi için tıklayınız.
25.Bitlis Gezilecek Yerler Kureyşi Camii
Bitlis’in Kureyşi semtinde yer alan cami kitabesindeki bilgiye göre 1810 yılında onarımdan geçmiştir. Eski zamanda mimarisi ve süslemeleriyle dikkat çelen caminin ne yazık ki süslemeleri günümüze kadar ulaşamayıp harap olmuştur. Yine de tarihten izler taşıyan yapısıyla camiyi ve türbe bölümünde Sultan Kureyşi Hazretlerinin mezarını ziyaret edebilirsiniz.
Kureyşi Camii yol tarifi için tıklayınız.
26.Sultaniye Camii
Bitlis merkez de yer alan cami, kitabesine göre 1828 yılında inşa edilmiş ancak mihrapta bulunan kitabesine göre 1784 yapımıdır. İki katlı olan caminin tarihi mimarisini yakından görebilir, alt katında bulunan Şeyh Galip Türbesini ziyaret edebilirsiniz.
27.Bitlis Gezilecek Yerler Abdurrahman Gazi Türbesi
Bitlis’in tarihi güzelliklerini içinde barındıran Ahlat ilçesinde bulunan Abdurrahman Gazi türbesinin tarihi 641 yılına kadar uzanmaktadır. Abdurrahman Gazi Hz. Ömer döneminde Ahlatı fethetmek için görevlendirilmiş ve burada şehit düşmüştür. Tarih kitaplarında da Abdurrahman Gazinin İslam Ordusu ile Doğu Anadolu’ya sefere çıktığı bilinmektedir. Abdurrahman Gazi’nin şehit düştüğü yere türbe yaptırılmış, zamanla 1974 yılında Ahlatlı taş ustası olan Tahsin Kalender tarafından kümbet mimarisine özgü biçimde restore edilmiştir.
Abdurrahman Gazi Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
28.Bitlis Gezilecek Yerler Ahlat Sahil Kalesi
Kale Urartular döneminde yapılmış ancak 1224 yılında yıkılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman’ın Ahlat ilçesinde bulunduğu dönemde harap olan kaleyi görür ve veziri Zal Paşa’ya yeniden onartır. Mimar Sinan’ın onararak yaptırdığı kalenin surları günümüze kadar sağlam olarak ulaşmıştır. Osmanlı Kalesi olarak da bilinen Ahlat Sahil Kalesinde tarihe meydan okuyan yapısını görebilir ve fotoğraf çekerek güzel anılar bırakabilirsiniz.
Ahlat Sahil Kalesi yol tarifi için tıklayınız.
29.Ahlat İskender Paşa Camii
Eski Ahlat Kalesinde bulunan cami Yavuz Sultan Selim zamanında yapılmış olup, Kanuni Sultan Süleyman zamanında da genişletilmiştir. Kitabesindeki bilgiye göre 1584 yılında inşa edilen cami İsmet Paşa tarafından, Mimar Sinan’a yaptırıldığı düşünülmektedir. Osmanlı mimarisinden izler taşıyan cami tarihi yapısıyla görülmeye değer yapılar arasında yer almaktadır.
Ahlat İskender Paşa Camii yol tarifi için tıklayınız.
30.Emir Bayındır Köprüsü
Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alan köprü 21 metre uzunluğunda olup tek gözü bulunmaktadır. Yapılış tarihi tam olarak bilinemese de 13. yüzyılda yapıldığı ve 15. yüzyıl Akkoyunlu döneminde de onarım gördüğü düşünülmektedir. Günümüzse kadar sağlam ulaşan ve göz dolduran tarihi yapısıyla ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.
Emir Bayındır Köprüsü yol tarifi için tıklayınız.
31.Bitlis Gezilecek Yerler Adilcevaz Sahil Kalesi
Van Gölü kıyınında sarp kayalar üzerinde kurulu olan kale kesme taşlardan inşa edilmiştir. İç ve dış kale olarak inşa edilen kalenin içerisinde 38 kulesi bulunmaktadır. 70 ev ve Süleyman Han Camii, buğday ambarları, cephane mahzeni, su sarnıçları, mehterhane kulesi, kale muhafız alanı içerisinde bulunan alanlardır. Ne yazık ki günümüze kadar sağlam ulaşamayan yapının kalıntıları bulunmaktadır. Ancak kalenin içerisinde Davullu adı verilen bir mağara bulunmaktadır. Rivayete göre Hz. Ali’nin konaklamak için atıyla bu mağaraya çıktığı ve burada kaldığı söylemler arasındadır. Halen at izleri mevcut olup bu izler sayesinde mağara bulunmakta ve çıkılmaktadır.
Adilcevaz Sahil Kalesi yol tarifi için tıklayınız.
32.Narlıdere (Kasrik Köprüsü)
Bitlis Baykan karayolu üzerinde bulunan Narlıdere Köprüsü kitabesi olmadığından dolayı hangi tarihte ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Mimari özelliklerine bakarak 16. ve 17. yüzyılda yapıldığı ve Osmanlı mimarisinden izler taşıdığı düşünülmektedir.
Kasrik Köprüsü yol tarifi için tıklayınız.
33.Bitlis Gezilecek Yerler Şeyh Babo (Üryan Baba) Türbesi
Hangi tarihte yapıldığına dair kesin bilgisi olunamayan türbe içerisinde yer alan mezar taşında 1834 tarihi yazılı olduğu için yapımı bu tarih olarak düşünülmektedir. Asıl isminin Mahmut olduğu Üryan Baba kendini hak yoluna adayan bir zaat olarak bilinmektedir. Dünya malına önem vermeyen Şeyh Babo’nun tek varlığı bedenine sardığı aba olduğu için Üryan Baba olarak da bilinmektedir.
Şeyh Babo (Üryan Baba) Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
34.Bitlis Gezilecek Yerler Küfrevi Türbesi
1898 yılında padişah Abdülhamit tarafından İtalyan Mimar Alberto’ya yaptırılan türbe, mimarisi iç ve dış görünümü ile İstanbul’un geç dönem türbelerine benzemektedir. Şeyh Muhammet Küfrevi’nin ölümünden sonra onun adına yaptırılan türbe Bitlis Merkez de Küfrevi Konağının bahçesinde yer almakta olup sekizgen yapıda ve borok mimarisi özelliğindedir.
Küfrevi Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
35.Bitlis Gezilecek Yerler Başhan Hanı
16. yüzyılda Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından yaptırılan han Tatvan karayolu üzerinde bulunmakta olup tarihi yapısıyla ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.
Başhan Hanı yol tarifi için tıklayınız.
36.Hatuniye (Hazo) Hanı
11. yüzyılda Abbasilerden Sultan Evhadullah Hanının kızı Hamu Hatun tarafından yaptırılan han aynı ismi taşıyan köprünün yanında yer almakta olup tarihi yapısıyla ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.
Hatuniye (Hazo) Hanı yol tarifi için tıklayınız.
37.Bitlis Gezilecek Yerler Papşin (Hüsrev Paşa) Hanı
16. yüzyılda Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından yaptırılan han Tatvan karayolu üzerinde bulunmakta olup tarihi yapısıyla ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.
Papşin (Hüsrev Paşa) Hanı yol tarifi için tıklayınız.
38.Kef Kalesi
Volkanik bir tepenin üzerinde yer alan kale Urartular’ın yaşadığı bir yerleşim yeridir. Üç tarafı dik olan tepeye ulaşım kuzey yönünden sağlanmaktadır. Büyük taş bloklarından oluşan kalenin bazı kısımları günümüze kadar sağlam olarak ulaşmıştır. Taş bloklarının üzerinde çeşitli kabartmalar bulunmakta olup, mızrak, pencere, kule, aslan bu motiflerden bazılarıdır. Geçmiş zamanda sadece Urartuların yaşadığı bu kaleyi yakından görerek bırakılan tarihten izleri inceleyebilirsiniz.
Kef Kalesi yol tarifi için tıklayınız.
BİTLİS KAYAK MERKEZLERİ
39.Tatvan (Nemrut) Kayak Merkezi
Bitlis’in Tatvan ilçesinde yer alan kayak merkezi Nemrut Kayak Merkezi olarak da bilinmektedir. Nemrut dağının eteklerinde bulunan kayak merkezinde hem kayak sporunuzu yapabilir hem de Nemrut ve Van Gölü’nün doyumsuz manzarasını izleyebilirsiniz. Kayak merkezinde sezon Kasım ayı gibi başlayıp Nisan ayında bitmektedir.
Tatvan (Nemrut) Kayak Merkezi yol tarifi için tıklayınız.
40.Bitlis Gezilecek Yerler Rahva Kayak Merkezi
Kış sezonunun gelmesiyle kalabalıklaşan tesis geniş imkanlara sahip olup doğal güzelliklere sahip yaylasında iki adet pist bulunmaktadır. Özellikle kayak sporuna yeni başlayanların ve geliştirmek isteyenlerin uğrak mekanlarından olan kayak merkezinde hem eğlenebilir hem öğrenebilir hem de karın keyfini çıkartabilirsiniz.
41.Serinbayır (Ahlat ) Kayak Merkezi
Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alan kayak merkezinde büyük ve geniş bir piste sahip olup profesyonel kayakçıların yanı sıra yeni başlayanların ve geliştirmek isteyenlerin uğrak mekanlarındandır. Serinbayır Kayak Merkezinde hem eğlenebilir hem öğrenebilir hem de karın keyfini çıkartabilirsiniz.
42.Bitlis Gezilecek Yerler Çifkaya Kayak Merkezi
50 yılı aşkın geçmişe sahip olan kayak merkezi geniş imkanlara sahip tesisleri ve orta ve zor seviye pistleri her yıl ziyaretçi akımına uğramaktadır. Profesyonel kayakçılardan amatör kayakçılara kadar herkese hitap eden pistleri ve 50 yılı aşkındır koruduğu doğal güzelliği ile ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.
Çifkaya Kayak Merkezi yol tarifi için tıklayınız.
BİTLİS KAPLICALARI
43.Bitlis Kaplıcaları
Tarihi kent olan Bitlis tarihi yapılarının yanı sıra şifalı suları ile de ön planda olmaktadır. Kaplıcaların birçok hastalığa iyi geldiği bilinmekte ve şifa vererek doğal yollarla tedavi ettiği bilinmektedir. Bitlis’te yer alan bazı kaplıcalar şunlardır; Güroymak (Çukur) Kaplıcaları, Nemrut Dağı Kaplıcası, Acı Su, Yılan Dirilten, Arap Köprüsü, Alemdar, Köprüaltı, Çim Çölmüğü, Ilıcak Köyü bunlardan bazılarıdır.
Güroymak (Çukur) Kaplıcaları yol tarifi için tıklayınız.
BİTLİS ALIŞVERİŞ VE YAŞAM MERKEZLERİ
44.Tatvan Alışveriş Merkezi
Bitlis’in Tatvan ilçesinde yer alan Tatvan Alışveriş Merkezinde isterseniz alışverişinizi yapabilir isterseniz de cafe ve restoranlarda vakit geçirebilirsiniz. İsterseniz de çocuk oyun alanları veya sinema bölümünde ailecek keyifle günü geçirebilirsiniz.
Tatvan Alışveriş Merkezi yol tarifi için tıklayınız.
45.Bitlis Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Ahlat Alışveriş Merkezi
Bitlis’in Ahlat ilçesinde yer alan Ahlat Alışveriş Merkezinde isterseniz alışverişinizi yapabilir ve genel ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, isterseniz de cafe ve restoranlarda vakit geçirebilirsiniz. İsterseniz de çocuk oyun alanları veya sinema bölümünde ailecek keyifle günü sonlandırabilirsiniz.
Ahlat Alışveriş Merkezi yol tarifi için tıklayınız.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bitlis’te gezilecek yerler listesini ziyaret etmek için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun