Çamlıdere Gezilecek Yerler – En Çok Gezilen 15 Muhteşem Yer

Çamlıdere Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan Ankara’ya bağlı Çamlıdere ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Çamlıdere ilçesi ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.

Ankara’ya yaklaşık 100 kilometre mesafede yer alan Çamlıderenin çevresi Gerede, Kızılcahamam, Güdül ve Beypazarı ile çevrilidir. Özellikle sahip olduğu ormanlık alanla dikkat çeken ilçe birçok doğal güzelliği bünyesinde bulundurmaktadır.

Hz. Ömer’in torunlarından olan Şeyh Ali Semerkandi Hazretlerinin türbesini mutlaka ziyaret etmeli, zamana yolculuk yapan müzelerine uğramalı ve tabiat parkları ve yaylalarını mutlaka keşfetmelisiniz.

Çamlıdere Gezilecek Yerler aşağıda yer almaktadır.

1.Çamlıdere Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Çamkoru Tabiat Parkı

Çamlıdere Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında yer alan ve 2008 yılında tabiat parkı ilan edilen Çamkoru toplam 215 hektar alana sahiptir. İçerisinde Çamkoru Gölet’inin de bulunduğu tabiat parkında günübirlik pikniğinizi yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir veya kamp yaparak doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.

Çamlıdere Gezilecek Yerler Çamkoru Tabiat Parkı

2.Aluçdağı Tabiat Parkı

İlçe merkezine 5 kilometre mesafede yer alan park sahip olduğu yeşil alanı ve içerisinde barındırdığı canlı çeşidiyle dikkat çekmektedir. Sarıçam, karaçam, akçaağaç, gürgen, meşe, ardıç, göknar, dişbudak, söğüt gibi oldukça geniş floraya sahiptir.  Ayrıca sincap, tavşan, kartal, kerkenez, atmaca, çalıkuşu, keklik, güvercin, saksağan gibi birçok canlı türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

Aluçdağı Tabiat Parkı

3.Fosil Ormanı

Dünya’nın 5’inci fosil ormanı olan alan 17 milyon yıl öncesine ait olup Yahşiyan mevkiinde yer almaktadır. Doğal güzelliğinin yanı sıra ormanın içerisinden çıkartılan fosil taşlar işlenerek sanata dönüştürülmektedir. Akik taşının memleketi olan Çamlıdere bu taşları fizik tedavi, kaplıca tedavileri, spa, takı tasarımı ve hediyelik eşya olarak farklı alanlarda değerlendirmektedir.

Fosil Ormanı

4.Çamlıdere Gezilecek Yerler Benli Yaylası

İlçe merkezine 38 kilometre mesafede yer alan yayla doğal güzelliği ile gönüllere taht kuruyor. Özellikle yaz aylarında oldukça yoğun olan yayla Çamlıdere halkı tarafından mesire yeri olarak da kullanılmaktadır. Benli yaylasını ziyaret ederek yeşilin farklı tonlarını yakından görebilir ve temiz havanın ve doğanın tadını doyasıya çıkartabilirsiniz.

Benli Yaylasının dışında Kirazlı, Kapaklı, Alakoç, Tepebaş, Yağlıcaaluç, Bakırlı, Yediören ve Buğralar Yaylasını da ziyaret ederek bu güzellikleri keşfdebilir ve yaylanın keyfini sürebilirsiniz.

Çamlıdere Gezilecek Yerler Benli Yaylası

5.Mantar City Göleti

160 dönüm arazi üzerine inşa edilen park ismini çevresindeki ormanlardan belirli mevsimlerde mantar toplanmasından almıştır. Doğası ve manzarasıyla kendini sizlere hayran bıraktıran göletin etrafı orman ile ile çevrili olup doğa yürüyüşü ve doğa fotoğrafçıları için oldukça idealdir. İçerisinde manzaraya karşı hoş sohbet edebileceğiniz ve temiz havanın keyfini sürebileceğiniz kamelyalar, spor yapabileceğiniz koşu ve yürüyüş parkuru, çocukların açık havada sınırsızca eğlenmesi için çocuk oyun alanı mevcuttur.

Mantar City Göleti

6.Çamlıdere Barajı

1976-1985 yılları arasında içme suyu ihtiyacını karşılamak için Bayındır Çayı üzerine inşa edilmiştir. Çamlıdere Barajına gelerek pikniğinizi yapabilir, balık tutabilir veya çevresinde trekking yaparak yemyeşil doğanın tadını çıkartabilirsiniz.

Çamlıdere Barajı

7.Şeyh Ali Semerkandi Parkı

Toplam 27 bin 967 metrekare alana sahip olan parkın içerisinde beş adet ahşap seyir terası, kamelyalar, çocuk oyun alanları, spor alanları, sergi salonu, kafe, yapay gölet ve süs havuzları, 52 araç kapasiteli otopark yer almaktadır. Ömerağa mevkiinde yer alan bu parkı ziyaret ederek ailecek kaliteli vakit geçirebilir haftanın yorgunluğunu atabilirsiniz.

Ayrıca parkın içerisinde Hz. Muhammed’in manevi çocuğu Hz. Ömer’in torunu olan Şeyh Ali Semerkandi’nin türbesi yer almaktadır. Peygamber soyundan geldiği yıl içerisinde oldukça fazla ziyaret alan türbeyi sizlerde ziyaret edebilirsiniz.

Şeyh Ali Semerkandi Parkı

8.Peçenek Camii

Üzerinde bir kitabesi olmadığından dolayı kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinemese de mimari özelliklerinden 15. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kare planlı olan cami kubbe ile örtülü ana mekâna sahiptir. Caminin en dikkat çeken mimarisi de minare kapısındaki ibrik tasvirler olup görülmeye değer ederler arasındadır.

Peçenek Camii

9.Şeyh Semerkandi Müzesi ve Külliyesi

Şeyh Ali Semerkandi Hazretlerinin 15. yüzyılda ilçeye geldiği dönem ve o dönemden görüntüleri sunan müzede Çamlıdere halkının yaşam tarzıda sergilenmiştir. İçerisinde balmumu heykelinden yapılan yoğurtçu baba, sokak berberi, sokak satıcısı yorgancı, semerci ve marangozcu gibi o dönemin esnaflarının günlük yaşantısı sergilenmiştir.

Ayrıca müzenin ortasında da ziyaretçilerin dinlenmesi için dönemin kır kahvesi mimarisinde kurulmuş olan alanda çayınızı içebilir ve zamana yolculuk yaratan kır kahvesinin keyfini sürebilirsiniz.

Şeyh Semerkandi Müzesi ve Külliyesi

10.Çamlıdere Gezilecek Yerler Kutsal Emanetler Müzesi

Şeyh Ali Semerkandi türbesinin hemen yanında yer alan müzede Şeyh Ali Semerkandi Hazretlerinin ilçeye bıraktığı emanetler sergilenmektedir. İçerisinde abdest almak için kullandığı ibrik ve altlığı, kendi elleri ile yaptığı sacayağı, semerkandi vakfına ait pusat ve kılıçlar sergilenmektedir.

Çamlıdere Gezilecek Yerler Kutsal Emanetler Müzesi

11.Çuf Çuf Treni Oyun ve Oyuncak Müzesi

Şeyh Ali Semerkandi Külliyesinin karşısında yer alan müzede yaklaşık 3 bin oyuncak sergilenmektedir. Müzenin girişinde Çamlıdere Evleri ve sokaklarında oyun oynayan çocukların maketleri sizleri karşılarken, içerde de ahşaptan demire birçok oyuncak türü sergilenmektedir. Eski oyun türlerinin de sergilendiği müzede siz büyükler nostaljiyi yaşarken çocuklarınızuruda hem eğlenebilir hem de zamanda yolculuk yaratan bu oyun ve oyuncakları yakından inceleyip öğrenebilir.

Kutsal Emanetler Müzesi

12.Doğa ve Hayvan Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek Doğa ve Hayvan Müzesi olan alanda Çamlıdere coğrafyasında yaşayan yabani hayvanlar ya da hayvanat bahçelerinde doğal nedenlerle ölen hayvanlar mumyalanarak sergilenmektedir. Yaklaşık 100 farklı çeşit hayvanın sergilendiği müzede özel ses sistemi efektleri kullanılmış olup bu vesileyle hayvanların doğa içerisindeki seslerini duyma imkanı yakalayabiliyorsunuz.

Doğa ve Hayvan Müzesi

13.Çamlıdere Gezilecek Yerler Terazi Müzesi

Dünyanın ilk terazi müzesi olan alanda Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar uzanan teraziler sergilenmektedir. Şeyh Ali Semerkandi Hz.’nin adelete ve eli açıklığa verdiği önemi yaşatan müze geçmişten izler taşımakta ve sizleri zaman yolculuğuna sürüklemektedir.

Çamlıdere Gezilecek Yerler Terazi Müzesi

14.Tarım Müzesi

İlçenin tarım durumunu sergilemek amacı ile yapılan müzenin içerisinde kağnılar, el değirmenleri, düven tahtaları, körükler tırmıklar gibi geçmişten gelen tarım aletleri sergilenmektedir. Özellikle köyde yaşamış ve köy yaşamına özlem duyanların zamanda yolculuk yapabileceği bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelidir.

Çamlıdere Gezilecek Yerler Tarım Müzesi

15.Çamlıdere Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Çamlıdere Kültür Evi

Tarihi mimari yapısıyla ve orijinal tavan süslemeleri ile dikkat çeken yapı orjinaline uygun restore edilerek kültür evi olarak hizmete açılmıştır. Çamlıdere ilçesinin geçmişten günümüze kadar süre gelen yaşam tarzını ve kültürünü anlatan müze günlük yaşamdan kesitler sunmaktadır. Taş plaktan çalan Türk- Sanat müziği eşliğinde gezebileceğiniz müze sizlere farklı bir deneyim sunarak zamanda yolculuk yapma imkanı sunmaktadır.

Çamlıdere Gezilecek Yerler Çamlıdere Kültür Evi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*