Çatalca Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Avrupa Yakasında yer alan Çatalca’da Gezilecek Yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Çatalca ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.
115,11 kilometre yüz ölçümü ile İstanbul’un en büyük yüzölçümlü ilçesi olan Çatalca Güneyde Büyükçekmece, Batıda Silivri ve Tekirdağ ilinin Saray ilçesi, Doğuda da Arnavutköy ilçesi ile komşudur.
Tarihi geçmişi İ.Ö 2500 yıllara kadar dayanan Çatalca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca İstanbul’un batısında yer almasından dolayı çok kez göçlere, saldırılara ve istilalara sahne olmuştur. İstanbul’un fethinden 50 gün öncede Türklerin eline geçmiştir. 26 Haziran 1926 yılında ise İstanbul’a bağlanarak ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Çatalca tarihi ve doğal köyleri, plajları, müzeleri, mağarası ile içerisinde görülmeye değer güzellikler barındırmaktadır.
Çatalca Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.
Doğal Güzellikler
1.Çatalca Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Çilingöz Tabiat Parkı
2011 yılında Tabiat Parkı statüsüne kavuşan Çilingöz yaklaşık 18 hektar alana sahiptir. Kızılağaç, gürgen, saçlı meşe ve kayın ağacının çevrelediği tabiat parkı zengin bitki ve hayvan çeşitliliğine sahiptir. İçerisinde barındırdığı atmaca, ağaçkakan, leylek, saksağan, bıldırcın, karabatak, ulluk gibi kuş türlerinin dışında sincap, çakal, karaca, kurt, tilki sancar, geyik gibi canlıları da barındırmaktadır. Hatta bu zengin bitki ve hayvan çeşitliliğinden dolayı 2005 yılında Bakanlar Kurulu tarafından Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edilmiştir.
Çilingöz Tabiat Parkı özellikle sahip olduğu ince kumlu plajı ile yazın bunaltıcı sıcağından kaçmak isteyenlerin tercih ettiği yerler arasındadır. Ayrıca tabiat parkının kuzeyinde de göl bulunmaktadır. Gölde tatlı su kefali, yılan balığı, alabalık, sazan gibi balıklar avlanabilmektedir.
Çilingöz tabiat parkına gelerek deniz, kum güneşin keyfini sürebilir, kamp yapabilir, yürüyüş parkurlarında trekking yapabilir, yada ailecek pikniğinizi yapabilirsiniz.
Çilingöz Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.
2.Kabakça Piknik Alanı
Çatalca’ya yaklaşık 13 kilometre mesafede yer alan piknik alanında büfesinden çeşmesine, futbol sahasından voleybol sahasına kadar bir çok imkan ve aktivite alanı bulunmaktadır. Kabakça Piknik Alanına gelerek sevdiklerinizle hoş sohbet eşliğinde pikniğinizi yapabilir, ata binebilir ve doğa ile iç içe güzel bir hafta sonu geçirebilirsiniz.
Kabakça Piknik Alanı yol tarifi için tıklayınız.
3.İhsaniye Piknik Alanı
Toplam 45 dönüm alana sahip olan İhsaniye Piknik Alanı içerisinde voleybol sahası, futbol sahası, çeşme, tuvalet, büfe gibi hem ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz hem de eğlenebileceğiniz aktivite alanları bulunmaktadır. İhsaniye piknik alanına gelerek sevdiklerinizle hoş sohbet eşliğinde pikniğinizi yapabilir, yürüyüşe çıkabilir, voleybol veya futbol oynayabilirsiniz.
İhsaniye Piknik Alanı yol tarifi için tıklayınız.
Plajlar
4.Evcik Plajı
Çatalca’ya 35 kilometre mesafede Karacaköy’de yer alan plaj yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda bir sahil şeridine sahiptir. Deniz Karacaköy’ün Karadeniz kıyısında yer aldığı için dalgalıdır. Plaj ve çevresinde bir tesis olmadığı için gelecek olanlar mutlaka yanında yiyeceğini ve şemsiyesini getirmelidir. Evcik plajına gelerek deniz kum ve güneşin keyfini sürebilir yada kamp kurarak sabahları harika bir manzaraya uyanabilirsiniz.
Evcik Plajı yol tarifi için tıklayınız.
5.Yalıköy Plajı
Yalıköy’de yer alan plaj yaklaşık 12 kilometre uzunluğunda bir sahil şeridine sahiptir. Oldukça berrak suya sahip olan plajın kumsalı podima taşı olarak bilinen kumdan oluşmaktadır. Hatta bu podima taşı Eski İstanbul evleri ve bahçelerinde süsleme amaçlı kullanılırmış. Girişi ücretsiz olan Yalıköy plajında şezlong, şemsiye, wc, duş, gibi imkânlarda bulunmaktadır.
Yalıköy Plajı yol tarifi için tıklayınız.
6.Ormanlı Plajı
Ormanlı Köyü sınırları içerisinde yer alan plaj yaklaşık 4 kilometre uzunluğa sahiptir. Yeşil ve mavinin buluştuğu plaj berrak suyu, uzun sahil şeridi ve arkasında ki ormanlık alan ile güzelliğine güzellik katmaktadır. Ormanlı plajının kumsalı çakıl ve kumlardan oluşmaktadır denizi ise dalgalıdır. Buraya gelerek deniz, kum ve güneşin keyfini sürebilir veya kamp yapabilirsiniz. Girişi ücretsiz olan plajda kafeterya, restoran, wc, şezlong ve şemsiye gibi imkânlar bulunmaktadır.
Ormanlı Plajı yol tarifi için tıklayınız.
Köyler
7.Flamingo Köy
Çatalca ilçesinde yer alan Flamingo Köy bir nebzede olsa bu şehrin gürültüsünden uzaklaşıp sizlere köy hayatı yaşama imkanı sunan bir tesis. Flamingo Köye gelerek tamamen doğal ürünlerden oluşan kahvaltı ile güne başlayabilir ve söğüt ağacının altında kurulan hamakta günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Burası köy hayatının zorluklarını hissettirmeden sadece köy hayatının güzelliklerini sizlere sunuyor. Gerek dalından kopardığınız meyveler, gerek doğal kahvaltısı gerekte doğası ile mutlaka uğramanız gereken yerler arasındadır.
Flamingo Köy yol tarifi için tıklayınız.
8.Antikköy
Büyüleyici doğası, göl manzarası ve 300 yıllık ağaçları ile Antikköyde açık büfe köy kahvaltısından kendin pişir kendin ye mangalına kadar birçok lezzet şöleni bulunmaktadır. Antikköye gelerek güzel bir kahvaltı ile güne başlayabilir, çocuklarınızda kendileri için ayrılmış oyun alanında sınırsıza eğlenebilir. Doğa ile iç içe olan bu tesiste tavuk, horoz, tavus kuşu, ördek, kaz, midilli, kuzu, keçi, koyun gibi canlıların bulunduğu küçük bir hayvanat bahçesi yer almaktadır. Buraya gelerek ailecek canlıları yakından görebilir ya da ata eşeğe binerek tur atabilirsiniz.
Antikköy yol tarifi için tıklayınız.
9.Çatalca Gezilecek Yerler Yalıköy
Eski bir Rum balıkçı Köyü olan Yalıköy rivayete göre korsanların seferden döndükten sonra eğlence için uğradıkları bir yeriymiş. Eski adıyla Podima Köyü olan bu köy ismini kumsalında ki Podima Taşından almıştır. Üç tarafı ormanlarla çevrili olan Yalıköy de deniz, güneş ve rüzgârın keyfini çıkartabilirsiniz.
Ayrıca köyde konaklayabileceğiniz birçok otel, apart ve pansiyon bulunmaktadır. Yalıköyde güzel bir kahvaltı ile güne başlayabilir ve sonrasında ormanda trekkinginizi yapabilirsiniz. Yâda uçsuz sahilinde dalgaların sesi eşliğinde deniz kokusunu içinize çekerek yürüyüş yapabilirsiniz.
Yalıköy yol tarifi için tıklayınız.
10.Ormanlı Köyü
Ormanlı Köyü içerisinde barındırdığı denizi ve ormanlık alanı ile bir çok aktiviteye olanak sağlamaktadır. Bu köye gelerek deniz kum güneşin keyfini sürebilir yada köyün arka kısmında ki tepenin yamacında yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Ormanlık alana sahip olduğu için kamp kurarak doğa ile iç içe bir gün geçirebilir ya da köyde harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.
Ormanlı Köyü yol tarifi için tıklayınız.
11.Çatalca Gezilecek Yerler Subaşı Köyü
Çatalca ilçe merkezine 10 kilometre mesafede yer alan Subaşı Köyü rivayete göre Kırım hanlarından Giray Han tarafından kurulmuştur. Köy özellikle tarihi geçmişi ile ön plana çıkaktadır. 600-700 yıllık bir geçmişe sahip olan bu köy içerisinde II. Kaplan Giray Han’ın mezarını ve Selim Giray Sultan Çeşmesi, Han Cami gibi tarihi yapıları, 1000 yıllık anıt ağaçlarını barındırmaktadır. Subaşı Köyü gerek eski ahşap evleri gerek doğası gerekse de tarihi yapıları ile ziyaret edebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.
Subaşı Köyü yol tarifi için tıklayınız.
12.Kestanelik Köyü
Çatalca ilçe merkezine 13 kilometre mesafede yer alan Kestanelik Köyü 1965 yılında İstanbul’un pilot köyü seçilmiştir. Köy ismini etrafında konumlanan kestane ağaçlarından almıştır.
Kestanelik Köyüne gelerek pikniğinizi yapabilir, doğal ürünler satın alabilir ve doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.
Kestanelik Köyü yol tarifi için tıklayınız.
13.Gökçeali Köyü
Gökçeali Köyünde çok sayıda kahvaltı mekânları ve piknik alanları bulunmaktadır. Gökçeali Köyü’nde Ataköy, Atlı Binicilik, Flamingo Köy, Saklıköşk, Gökçe Vadi, Tahtalı Köy, Terra Park ve Vedat’ın Yeri gibi mekânlara giderek doğa ile içe içe bir gün geçirebilir, doğal kahvaltı yapabilir ve ailecek güzel bir hafta sonu geçirebilirsiniz.
Gökçeali Köyü yol tarifi için tıklayınız.
14.Çatalca Gezilecek Yerler Nakkaş Köyü
Sessiz, sakin ve şirin bir köy olan Nakkaş Köyü İzzettin, Yassıören, ve Kestanelik Köyleri ile komşudur. Özellikle manda yoğurdu ve yumurtasının efsane olduğu bu köyde doğal ürünler satın alabilir yada birkaç güzel restoranda farklı lezzetleri tadabilirsiniz.
Nakkaş Köyü yol tarifi için tıklayınız.
15.Mübadil Köyleri – Çatalca Gezilecek Yerler
İstanbul Köyleri olarak da bilinen Mübadil Köyleri Elbasan, Ovayenice ve Çakıl Köylerinden oluşmaktadır.
16.Kaleiçi Mahallesi –Çatalca Gezilecek Yerler
1913 yılında Balkan Savaşları zamanında Bulgarlar geri çekilirken Çatalcada yer alan tüm Müslüman yerleşim yerlerini yakmışlardır. Kaleiçi Mahallesinin özelliği ise çıkan yangınlar sonucu zarar görmeyen tek yerleşim yeri olmasıdır.
Kaleiçi Mahallesi yol tarifi için tıklayınız.
Dini Yapılar
17.Ferhat Paşa Camii
Ferhat Paşa tarafından Mimar Sinan’a külliye olarak yaptırılan yapı cami, sıbyan mektebi ve çeşmeden oluşmaktadır. Cami ve çeşme, üzerinde yer alan kitabeye göre 1597-1598 yılları arasında inşa edilmiştir. Tarih boyunca çok fazla değişikliğe uğramayan yapı detaylı tamirini 1968-1970’li yıllarda geçirmiş ve o orijinalliği ile bu zamana kadar ulaşabilmiştir.
Klasik Osmanlı mimarisinden izler taşıyan cami kare planlı olup merkez kubbelidir.
Ferhat Paşa Camii yol tarifi için tıklayınız.
18.Ali Paşa Camii – Çatalca Gezilecek Yerler
Ferhat Paşa Mahallesinde yer alan cami 1552 yılında Kanuni Sultan Süleyman zamanında görev yapan Budin Beylerbeyi Hadım Ali Paşa adına yaptırılmıştır. Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılan cami tek kubbeli olup sekiz penceresi ve üç birimli son cemaat yeri bulunmaktadır. Sahip olduğu 140 cm’lik duvarları ile en kalın duvarlı camiler arasında yer almaktadır. Günümüzde halen ibadete açık olan cami tarihi mimarisi ile ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.
Ali Paşa Camii yol tarifi için tıklayınız.
Müzeler
19.Mübadele Müzesi
Kaleiçi Mahallesinde yer alan müze 2010 yılında kapılarını ziyarete açmıştır. Türkiye’nin ilk göç temalı müzesi olma özelliğine sahip olan Mübadele Müzesi müze ana bina, mübadele meydanı ve kültür evi olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Müze içerisinde mübadeleye özgü birçok eşya sergilenmektedir. Müze pazartesi günleri hariç 10:00 ve 17:00 arası ziyarete açıktır.
Mübadele Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
20.Kabakça Köy Müzesi – Çatalca Gezilecek Yerler
Çatalca ilçe merkezine 14 kilometre mesafede yer alan müze köy sakini Seyfullah Oktay tarafından kurulmuştur. Tek katlı bir yapı olan müzede biblolardan tutun aksesuarlara dek birçok el sanatı örneği sergilenmektedir. Eski plaklar, asırlık ev eşyaları, müze sahibinin aile üyelerinin fotoğrafları, çarıklar, eski paslanmış silahlar, kılıçlar, para koleksiyonları, pul koleksiyonları, duvar saatleri, kadın ve erkek ellikleri sergilenen eserlerden bazılarıdır.
Kabakça Köy Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
Tarihi Yapılar
21.İnceğiz Mağaraları
İnceğiz Köyü’nde yer alan mağaralar İstanbul’da insan eliyle oyularak yapılmış en eski yerleşim yeridir. Tarihi geçmişi yaklaşık 5 bin yıl öncesine dayanan bu mağaralar başta Salako olmak üzere birçok Kemal Sunal filmine de ev sahipliği yapmıştır. 3-4 katlı olan bu mağaralar güzelliği ve ihtişamı sizleri kendisine hayran bıraktırmaktadır.
Ayrıca mağaranın hemen alt kısmında piknik yapabileceğiniz ve mangal yapabileceğiniz alanda yer almaktadır. Buraya gelerek hem mağaraları gezebilir hem de pikniğinizi yapabilirsiniz.
İnceğiz Mağaraları yol tarifi için tıklayınız.
22.Kurşunlugerme Su Kemeri
Gümüşpınar Köyü yakınlarında yer alan su kemeri yaklaşık 34 metre yüksekliğe ve 123 metre uzunluğa sahiptir. Üç katlı bir yapıya sahip olan bu su kemerleri Konstantinopolis’in en görkemli su kemerlerinin başında gelmektedir. Yüzyıllar boyunca İstanbul’a su taşıyan Kurşunlugerme Su Kemeri 7. Yüzyılın başlarında onarımdan geçmiştir.
Kurşunlugerme Su Kemeri yol tarifi için tıklayınız.
23.Anastasius Surları – Uzun Duvar
Karacaköy yakınlarında Evcik Plajına yakın bir konumda bulunan surların tarihi 6. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Karacaköy’e yakın bir noktada başlayan ve Silivri’ye kadar uzanan bu surlar Türkiye’de yer alan en uzun duvarlardır. İlçenin Çin Seddi olarak bilinen ve Çin Seddi ile aynı mantıkta yapılan Anastasius Surları günümüzde ayakta kalan kalıntıları ile görülmeye değer yapılar arasındadır.
24.Katırcı Köprüsü – Çatalca Gezilecek Yerler
17. yüzyılda inşa edildiği düşünülen köprü ne yazık ki unutulmaya yüz tutmuş eserler arasında bulunmaktadır. Mimarisine bakıldığında yapıldığı dönemlerde oldukça heybetli bir görünüme sahip olduğu düşünülen köprü, günümüze harap olarak ulaşabilmiştir. Temennimiz bu unutulmuş tarihi eserin güzel bir restorasyonla tekrardan kazanılması yönündedir.
25.Çatalca Gezilecek Yerler Ferhatpaşa Çeşmesi
Ferhatpaşa Mahallesinde yer alan çeşme üzerinde yer alan kitabeye göre 1597-1598 yılları arasında inşa edilmiştir. Çeşme Mimar Sinan’ın eseri olan Ferhatpaşa Camisinin bir parçası olarak klasik üslupta inşa edilmiştir.
Ferhatpaşa Çeşmesi yol tarifi için tıklayınız.
26.Topuklu Çeşmesi – Çatalca Gezilecek Yerler
Kaleiçi Mahallesinde yer alan çeşme 16. yüzyılda II. Ahmet tarafından inşa edilmiştir. Yapımında yığma taş kullanılan çeşmenin önünde de bir havuz yer almaktadır.
Topuklu Çeşmesi yol tarifi için tıklayınız.
27.Çatalca Gezilecek Yerler Georgios Kilisesi
Evcik Plajı yakınlarında yer alan kilisenin 9. veya 10. yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülmektedir. Son onarımı ise Anastasius Surlarından alınan taşlar ile gerçekleşmiştir. Denize hakim bir konumda yer alan kilise hem manzarası hem de tarihi ile görebileceğiniz yerler arasındadır.
Georgios Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.
28.Dağyenice Alaiye Şehitliği
Çatalcaya 18 kilometre mesafede yer alan şahitlik I. Balkan Savaşlarında Alanya’dan gelen Alaiye Taburunun pusuya düşürülmesi sonucu şehit düşen 657 askerimizin anısına yapılmıştır.
Dağyenice Alaiye Şehitliği yol tarifi için tıklayınız.
29.Çatalca Anıt Ağaçlar – Çatalca Gezilecek Yerler
Anıt ağaçların korunması projesi içerisinde yer alan Subaşı mevkiinde 2 tane çınar ağacı ve yine Subaşı- Havuzlar bölgesinde 900-1000 yaşları arasında 15 metre boya, 3,5 metre çapa ve 17 metre genişliğe sahip çınar ağaçlar bulunmaktadır. Özellikle tabiat araştırmacıları için önemli bir yere sahip olan bu anıt ağaçlar tüm heybeti ve ihtişamı ile görülmesi gereken güzellikler arasındadır.
Çatalca Anıt Ağaçlar yol tarifi için tıklayınız.
30.Hazerfan Hava Alanı
500 dönüm alan üzerinde yer alan havaalanı 1992 yılından bu zamana dek Türkiye’nin uluslararası tescilli ilk özel havaalanıdır. İsmini Galata Kulesinden Üsküdar’a uçan 17. Yüzyıl bilim adamı Hazerfan Ahmet Çelebi’den almıştır. Havaalanında genel havacılık ve eğitim uçuşları hizmeti verilmektedir. Ayrıca her yıl sonbaharda Rock’n Coke başta olmak üzere birçok aktivite yine bu havaalanında düzenlenmektedir.
Hazerfan Hava Alanı yol tarifi için tıklayınız.
31. Çatalca Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Ters Ev
Çatalca ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alan Ters Ev İzzettin Mahallesi sınırlarında konumlanmaktadır. Toplam 4000 metrekare alan üzerine inşa edilen Ters Evin 3500 metrekaresi açık alan olarak şekillenmiştir. Buraya gelerek ailelere özel farklı 36 locadan birisine oturabilir ve ister kahvaltı ister mangal hizmeti alabilirsiniz. Özellikle peyzaj düzenlemesi ile dikkat çeken bu ters evde bir yandan yemeğiniz yiyebilir bir yandan locanızın yanında ki hamakta günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Gün sonunda da ters evi gezerek eğlenceli fotoğraflar çekilebilirsiniz.
Diğer ters evlere göre daha sade bir görünüme sahip olan ve daha az eşya bulunan bu yapı yine de Çatalca gezi rotanıza ekleyebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.
Ters Ev yol tarifi için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun