Cihangir Gezilecek Yerler – En Harika 10 Yer

Cihangir Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Cihangirde Gezilecek Yerler ve Rotasını aktaracağız.

Cihangir cafeleri ve tarihi binaları ile ünlüdür. Cihangire gelerek tarihi yapıları gezebilir, müzeleri ziyaret edebilir ve Cihangirin cafelerinde oturarak arkadaşlarınıza güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Cihangir Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

1.Cihangir Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Cihangir Camii

Pürtelaş Mahallesi, Cihangir yokuşunda konumlanan cami 1559 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Şehzade Cihangir adına Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Tarih boyunca birçok yangın ve deprem geçiren cami son olarak 1889 yılında II. Abdülhamid tarafından yenilenmiştir.

Dikdörtgen planlı olan caminin iki köşesinde de tek şerefeli ikiz minareler yer almaktadır. 2015 yılında da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen cami 2018 yılında tekrar ibadete açılmıştır. Cami mimarisi ile ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.

Cihangir Camii

Cihangir Camii yol tarifi için tıklayınız.

2.Zenovitch Apartmanı

Firuzağa Mahallesinde yer alan apartman Milo Zenovitch tarafından 1880 yılında yaptırılmıştır. İki kısımdan oluşan bu binanın sol ve küçük tarafını aile kendisi için tasarlamış, sağ kısmını da kiraya verip gelir elde etmek amacı ile yaptırmıştır. Uzun süre Milo Zenovitch ve ailesi tarafından kullanılan bina ailenin büyük bir kısmının Fransa’ya göç etmesi ile boşalmıştır. Bir süre metruk kalan bu bina 2010 yılında The House Hotels tarafından 20 odalı butik otele çevirmiştir.

Sizlerde buranın atmosferi içerisinde konaklayabilir ve yapının mimarisini daha yakından inceleyebilirsiniz.

Cihangir Gezilecek Yerler Zenovitch Apartmanı

3.Cihangir Gezilecek Yerler Asri Turşucu

Adile Naşit ile Münir Özkul’un Neşeli Günler filminde ki turşu yapım sahnesinin çekildiği yer olan Asri Turşucu 1913 yılından bu zamana kadar faaliyetini sürdürmektedir. Cihangir’in simgesel yapılarından olan Asri Turşucusuna gelerek hem ‘En iyi tuşu sirkeli olur, yok limonlu olur’ repliğini yaad edebilir hem de bu ev yapımı leziz turşuların tadına bakarak satın alabilirsiniz.

Cihangir Gezilecek Yerler Asri Turşucu

Asri Turşucu yol tarifi için tıklayınız.

4.Adile Naşit Çıkmazı

Asri Turşucusundan çıktıktan sonra sola yönelin ve iki dakika daha yürüdükten sonra Adile Naşit için düzenlenmiş bu sokağı göreceksiniz. Cihangirde orijinal kalmış birkaç sokaktan birisi olan Adile Naşit Çıkmazında tarihi binalar yer almaktadır. Buraya gelerek harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Cihangir Gezilecek Yerler Adile Naşit Çıkmazı

Adile Naşit Çıkmazı yol tarifi için tıklayınız.

5.Masumiyet Müzesi

Müze Masumiyet Romanının yazarı olan Orhan Pamuk’un projesidir. Orhan Pamuk romanını yazarken hep bir müze ile bağdaştırmıştır.  Masumiyet Romanı 1974 ile 2000 yılları arasında geçen bir aşkı anlatmaktadır. Roman 2008 yılında yayınlanmış, müzede 2012 yılında ziyarete açılmıştır.

Müzenin içerisinde romanda anlatılan kahramanların giydiği, gördüğü, işittiği, kullandığı, biriktirdiği ve hayal ettiği eşyalar vitrinlerde sergilenmektedir. Ayrıca müze 17 Mayıs 2014’te Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü almıştır.

Müzeyi ziyaret ederek romanı daha iyi anlamlandıracaksınız hatta okurken fark etmediğiniz birçok şeyi göreceksiniz.

Masumiyet Müzesi

Masumiyet Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

6.Orhan Kemal Müzesi

Üç katlı bir binada konumlanan müze Yazar Orhan Kemal’in anısını yaşatmak için kurulmuş olup 2000 yılında kapılarını ziyarete açmıştır. Müzenin içerisinde Orhan Kemal hakkında yazılan tez ve makaleler, yazarın 70’e yakın fotoğrafı, aile fotoğrafları, özel eşyaları, daktilosu, kitaplarının orijinal ilk baskıları,  özel mektupları, vefat ettiğinde yüzünden alınan maskesi gibi nesneler sergilenmektedir.

Ayrıca müzede bir kitaplık birde İkbal Kahvesi adı altında mekan yer almaktadır. Buraya gelerek hem müzeyi gezebilir, hem kitabınızı okuyabilir hem de İkbal Kahvesinde kahvenizi yudumlayarak dinlenebilirsiniz.

Orhan Kemal Müzesi

Orhan Kemal Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

7.Çukurcuma Faik Paşa Sokağı

Cihangir Çukurcuma’da yer alan sokak Çukurcuma’nın en ünlü sokaklarından bir tanesidir. Faik Paşa Sokağının kurulduğu zamanlarda sokağın bir tarafında zenginler bir tarafında da onlara hizmet eden çalışanların evleri yer almaktadır. Bu yüzden sokakta ki bazı evler sade bir mimariye sahipken bazı evler de süslü mimarisi ile dikkat çekmektedir.

Cihangir Gezilecek Yerler Çukurcuma Faik Paşa Sokağı

Çukurcuma Faik Paşa Sokağı yol tarifi için tıklayınız.

8.Çukurcuma Antikacıları

Her sokağında antikacının yer aldığı Çukurcuma ne aradığını bilmeden gelenlerin dahi buluğunda aradığı şeyi hatırladıkları yerdir.

Semtin ismi de rivayete göre Fatih Sultan Mehmet İstanbul’un fethinden önce askerleri ile birlikte bir Cuma vakti buraya gelir ve çukur bir yerde namazını kılar. O gün o çukur yerde kılınan Cuma Namazı semte adını vermiştir.

Antikaları ile ünlü olan Çukurcuma’ya mutlaka gelmeli ve bu tarihin ve sanatın buluştuğu dükkânları gezmelisiniz.

Çukurcuma Antikacıları

9.Eski Fransız Yetimhanesi-Zanaat Atelye

Tomtom Mahallesinde yer alan yetimhane 1868 yılında Fransız Saint Joseph tarafından inşa edilmiştir. O dönemlerde yetimhane olarak kullanılan yapı Cumhuriyetin ilanından sonra tütün deposu olarak faaliyetini sürdürmüştür. Şu anda da binada kartonpiyer ustası Kemal Cinbiz’in Atölyesi yer almaktadır.

Günümüzde bahçesi çevre düzenlemesi yapılmış ve güzel bir görünüme kavuşturulmuştur. İstanbul’un gizli kalmış cennetlerinden olan bu yer güzelliği ile adeta sizi büyülüyor. İçerisinde bir cafeninde yer aldığı alanda ağaçların altında kuş sesleri eşliğinde çayınızı ya da kahvenizi yudumlayabilir ve bu cennetten bir köşenin keyfini sürebilirsiniz.

Eski Fransız Yetimhanesi-Zanaat Atelye

Eski Fransız Yetimhanesi-Zanaat Atelye yol tarifi için tıklayınız.

10.Cihangir Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Kadiri Tekkesi

Cihangirden Tophaneye doğru inerken solda konumlanan tekke 1630 yılında Abdülkadir Geylani halifelerinden Kastamonulu İsmail Rumi tarafından kurulmuştur. Kadiriler Yokuşunda yer alan bu tekke 374 yıllık bir tarikat tarihini izlerini taşımaktadır.

Kadiri Tekkesi

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*