Enez Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Marmara Bölgesinde yer alan Edirne’ye bağlı Enez ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Enez ilçesi ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.
Tarihi geçmişi 7500 yıl öncesine kadar dayanan Enez Meriç Nehrinin Egeye döküldüğü yerde kurulmuştur. Perslerden Bizanslılara kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Enez, 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet’in komutanı Has Yunus Bey tarafından denizden ve karadan kuşatılarak Osmanlı egemenliğine girmiştir. 1953 yılına kadar bucak olan Enez 1953 yılından sonra ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Günümüzde harika plajları bünyesinde barındıran Enez tatil yöresi olarak tercih edilmektedir. Plaj dışında tarihi güzelliği de içinde barındıran Enez görülmesi gereken ilçeler arasında bulunmaktadır.
Enez Gezilecek Yerler aşağıda yer almaktadır.
1.Enez Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Gala Gölü Milli Parkı
2005 yılında Milli Park ilan edilen Gala Gölü Enez ve İpsala ilçesi sınırlarında olup toplam 6000 hektar alana sahiptir. Küçük Gala, Büyük Gala, Pamuklu Gölü ile Hisar dağı eteklerinde yer alan ormanlık alandan oluşan milli park Türkiye’nin en önemli sulak alanlarındandır. İçerisinde yaklaşık 163 farklı kuş türü gözlenmektedir. Türkiye’nin ikinci büyük kuş gözlem alanı olan milli parkta kuş gözlemciliği yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir, bisiklet sürebilir, yürüyüş yapabilir ve pikniğinizi yaparak doyumsuz manzaranın keyfini sürebilirsiniz.
Gala Gölü Milli Parkı yol tarifi için tıklayınız.
2.Dalyan Gölü
Edirne’nin Enez ilçesinde yer alan göl Meriç Nehri’nin Ege Denizine döküldüğü alanda meydana gelmiştir. Kıyı set göllerinden olan Dalyan Gölünün suyu tuzlu ve sodalıdır. Gölde en çok yılan balığı ve kefal bulunmaktadır. Ayrıca birçok kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır.
Dalyan Gölü yol tarifi için tıklayınız.
3.Enez Sahili
30 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. 7’den 70’e her yaş grubuna hitap eden sahilde yürüyüş yapabilir ve deniz havasını içinize çekebilirsiniz.
Enez Sahili yol tarifi için tıklayınız.
4.Altınkum Plajı
4 kilometre uzunluğundaki sahili, temiz ve berrak denizi ile dikkatleri üzerine çeken plaj halka açıktır. Kendi şemsiyenizi ve şiltenizi alarak gün boyu kafa dinleyebilir ve bu güzel manzaranın keyfini sürebilirsiniz.
Altınkum Plajı yol tarifi için tıklayınız.
5.Enez Gezilecek Yerler Koru Dağları
Gelibolu Yarımada’sının kuzey sınırında yer alan ve Ergene Havzasına kadar ulaşan koru dağları Edirne’nin en önemli üç yükseltisinden birisidir. Kızılçam ve meşe türlerinden oluşan ormanlarının dışında kurt, tilki, karaca, yaban domuzu, keklik, tavşan gibi birçok canlıya ev sahipliği yapmaktadır.
Koru Dağları yol tarifi için tıklayınız.
6.Enez Kalesi
Antik Çağ’da Akropol adı verilen yüksek bir tepede konumlanan kale Balkanlardan gelen Barbar akınlarını önlemek amacı ile inşa edilmiştir. Yapım tarihi kesin olarak bilinemeyen kalenin mimarisine bakıldığında duvarlarında bulunan devşirme yapı malzemeleri Bizans öncesi yapıldığını düşündürmektedir. M.S 6. yüzyılda da Doğu Ramo İmparatoru Lustinianus kalenin onarılması için talimat vermiştir.
Yapımında kesme taş, tuğla ve antik mimari parçalar kullanılmıştır. Ayrıca kalenin içerisinde Enez’in simgesi olan Ayasofya Kilisesi (Fatih Camii) bulunmaktadır. Gerek kale gerek içerisinde barındırdığı Fatih Cami halen ayakta kalabilmiş tarihi yapıtlardan olup görmeniz gereken yerler arasındadır.
Enez Kalesi yol tarifi için tıklayınız.
7.Enez Kervansarayı (Deveci Han)
Halk arasında Deveci Han olarak da bilinen yapının herjangi bir kitabsi olmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Yapımında taş ve moloz kullanılan yapı dikdörtgen planlı olup üzeri çatı ile örtülüdür. Günümüze sadece beden duvarları oluşan bu tarihi yapı zamanınız varsa görülmeye değer yerler arasındadır.
Enez Kervansarayı (Deveci Han) yol tarifi için tıklayınız.
8.Sahil Kervansarayı
İngiliz Kışlası olarak da bilinen yapı 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından kışla olarak kullanılmıştır. Aslında bir Osmanlı kervansarayı olan yapı Osmanlı zamanında sıklaşan ticari hayatın değişim merkezi olarak inşa edilmiştir. 16. Yüzyıl Osmanlı mimarisinden izler taşıyan kervansaray dikdörtgen planlı olup kıyıya dik uzanmaktadır. Sahil kervansaraylar içinde önemli bir yere sahip olan bu kervansaray ilçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Gümrük Denilen yerde konumlanmaktadır.
Sahil Kervansarayı yol tarifi için tıklayınız.
9.Kral Kızı Bazilikası
Taşaltı Gölünün batı yamacında Kral Kızı mevkiinde konumlanan Bazilika 30 metre uzunluğunda olup üç neflidir. Nefler arasında da pastophorion bulunmaktadır. Yapılan kazılarda en son 12. Yüzyılda kullanıldığı düşünülen Bazilikanın tarihi geçmişi Roma Dönemine kadar uzanmaktadır. Bazilikanın yapımında kullanılan mermer bloklar ise Marmara Adası ile Semadirek’ten getirilmiştir.
Kral Kızı Bazilikası yol tarifi için tıklayınız.
10.Enez Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Has Yunus Bey Türbesi
1456-1469 yılları arasında kaptanıderyalık yapan Has Yunus Bey bir Osmanlı denizcisidir. İstanbul’un fethinden sonra Çanakkale Boğazının güvenliği için İmroz, Taşoz, Semendirek ve Limni adalarının ele geçirilmesi için görevlendirilmiş olup hepsini başarılı bir şekilde almıştır. Bu seferlerden sonra Paşa unvanını almıştır.
Türbesi de yaklaşık 500 yıldır Enezde eski bir mezarlığın içerisinde yer almaktadır. Türbe incelendiğinde aslında buranın küçük bir Hristiyan ibadet yeri olduğu anlaşılmaktadır. Yapımında moloz taş kullanılan yapının ortasında yüksek kasnaklı bir kubbe vardır. Türbenin dış duvarları içinde de bir adet kuyu bulunmaktadır. Yapının haç şeklindeki kolları ise beşik tonozla örtülü olup bu kollardan birine Kaptan Yunus Bey’e ait olduğu kabul edilen bir adet sanduka yerleştirilmiştir.
İlk yorum yapan olun