Eyüp Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Avrupa Yakasında yer alan Eyüpde Gezilecek Yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Eyüp ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.
İlçe ismini içerisinde barındırdığı türbede yatan Ebu Eyyub el-Ensari’den almıştır. Eyüp İstanbul’un fethinden sonra Türklerin sur dışında inşa ettikleri ilk yerleşim merkezidir. İlçede Osmanlı Döneminden kalma birçok tarihi yapı yer almaktadır.
Haliç’e kıyısı bulunan Eyüp gerek doğal güzellikleri gerekse de içerisinde barındırdığı tarihi yapıları, camileri, türbeleri ve medreseleri ile görülmesi gereken ilçeler arasındadır.
Eyüp Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.
Doğal Güzellikler
1.Eyüp Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Pierre Loti Tepesi
18. yüzyıldan günümüze dek yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen tepe Haliç’in o güzel panoramasının seyredilebildiği en güzel bölge olma özelliği taşımaktadır. Seyir terasına çıktığınızda sadece Eyüpsultan’ın değil Haliç’in ve İstanbul’un da o doyumsuz manzarasıyla karşı karşıya kalacaksınız.
Pierre Loti Tepesi yol tarifi için tıklayınız.
2.Göktürk Göleti Tabiat Parkı
Toplam 56 hektar alana sahip olan park 2011 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. İsmini içerisinde barındırdığı Göktürk Göletinden alan park Belgrad Ormanının bitişiğinde olmasından dolayı fauna ve flora bakımından oldukça zengindir. İçerisinde piknik üniteleri, kır lokantası, yürüyüş parkuru gibi alanlar bulunmaktadır. Göktürk Göleti Tabiat Parkına gelerek doğa ile iç içe sakin bir gün geçirebilirsiniz.
Göktürk Göleti Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.
3.Ayvat Bendi Tabiat Parkı
Belgrat Ormanındaki 9 Tabiat Parkından birisi olan Ayvat Bendi Tabiat Parkı Kemerburgaz Mahallesinde yer almaktadır. Tabiat Parkı ismini Ayvat Deresi üzerine kurulan tarihi bentten almıştır. Tabiat parkına geldiğinizde bent önünde harika fotoğraflar çekilmeyi unutmayın.
Gürgen ve meşe ağaçlarının hâkim olduğu alan yaban domuzu, şahin, geyik, ispinoz, karaca, tilki, kurt, altın çakal, sincap sansar, atmaca, saksağan, karga, ağaçkakan, serçe, yabani tavşan ve saka gibi canlılara da ev sahipliği yapmaktadır.
Ayvat Bendi Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.
4.Kemerburgaz Kent Ormanı
Yaklaşık 550 hektar alana sahip olan kent ormanı doğanın içinde yeşille sarılı adeta bir güzellik diyarı. İstanbulluların kültür, sanat, spor, eğlence ve doğa ile buluşma noktası olan Kemerburgaz Kent Ormanı yürüyüş ve bisiklet alanlarından tenis kortlarına, yoga, fitness’dan motor sporlarına kadar birçok doğa ile sporu bir araya getiren spor faaliyetlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca ormanda her yaşa hitap eden macera parkı ve oyun alanı da bulunmaktadır.
Kemerburgaz Kent Ormanı içerisinde barındırdığı Moğlova Kemeri ile de sizlere tarih ile iç içe bir gün geçirme imkânı sunmaktadır. Kemerburgaz Kent Ormanına gelerek Seyir Kulesi’nde eşsiz manzaranın keyfini sürebilir, etkinlik ve festivallere katılarak eğlenceli bir gün geçirebilir, cafe ve restoranlarında soluklanabilir, oyun alanları ve macera parklarında ailecek sınırsızca eğlenebilirsiniz.
Kemerburgaz Kent Ormanı yol tarifi için tıklayınız.
5.Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı
Zengin bitki örtüsüne sahip olan Binbaşı Çeşmesi Mesire alanı içerisinde barındırdığı oturma alanları ve yürüyüş parkuru ile sizlere doğa ile iç içe bir gün geçirmenize olanak sağlıyor.
Ayrıca bu bölgede anlatılan Rivayete göre; Osmanlı İmparatorluğunun son zamanlarında yaşanan savaşlarda bir bölük asker bu bölgeye sığınırlar. Aç ve susuz geçen günlerde bölükbaşı komutanı geceden sabaha kadar açtığı kuyudan su çıkarmaya çalışmış ve başarmıştır. Adını da bu rivayetteki olaydan aldığı söylenmektedir.
Binbaşı Çeşmesi Mesire Alanı yol tarifi için tıklayınız.
6.Aziz Paşa Mesire Alanı
Mimarsinan Mahallesinde yer alan mesire alanı özellikle büyük bir alana sahip olması ile dikkat çekiyor. İçerisinde çok sayıda piknik masası yer almaktadır. Alanın büyük olması sebebi ile de her masa birbirinden uzak mesafede konumlanmaktadır. Mesire alanına gelerek sevdiklerinizle rahat, bol oksijenli bir gün geçirebilir ve doğanın keyfini sürebilirsiniz.
Aziz Paşa Mesire Alanı yol tarifi için tıklayınız.
7.Eyüp Gezilecek Yerler Alibey Barajı
Alibey deresi üzerine 1975-1983 yılları arasında İstanbul’un su ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuştur. Çevresinde bulunan ormanlık alan sayesinde pikniğinizi yaparak manzaranın keyfini sürebilirsiniz.
Alibey Barajı yol tarifi için tıklayınız.
Eğlence
8.İsfanbul(Vialand)
600 dönüm alan üzerinde yer alan İsfanbul Türkiye’de inşa edilmiş ilk tema park olma özelliğine taşımaktadır. 26 Mayıs 2013 tarihinde hizmete açılan İsfanbul(Vialand) içerisinde açık hava alışveriş merkezi, gösteri merkezi, su parkları, suni kayak pisti, hayvanat bahçesi, botanik bahçesi ve çeşitli eğlence üniteleri yer almaktadır.
Balkanlar’ın en büyük tema parkı olan İsfanbul içerisinde barındırdığı alanları ile her yaşa hitap etmektedir.
İsfanbul(Vialand) yol tarifi için tıklayınız.
9.İstanbul Dolphinarium
Avrupa’nın en büyük kapalı Yunus Gösteri Merkezi olan İstanbul Dolphinarium 2008 yılında kapılarını ziyarete açmıştır. 8 bin 695 metrekare alana sahip olan İstanbul Dolphinarium’un 5 bin 800 metrekaresi kapalı alandan oluşmaktadır. 7 adet havuzun yer aldığı tesiste ayrıca 950 kişi kapasiteli tribünde bulunmaktadır.
İstanbul Dolphinarium’a gelerek Yunuslarla yakından tanışarak yüzebilir, ya da gösterileri izleyerek güzel bir gün geçirebilirsiniz.
İstanbul Dolphinarium yol tarifi için tıklayınız.
10.Kemer Country Golf Kulübü
Göktürk Mahallesinde yer alan ve uluslararası standartlara sahip olan tesis golfden, atlı spora tenisten, basketbola kadar birçok spora ev sahipliği yapmaktadır.
18 delikli golf sahası ve Türk Milli Takımının antrenörlüğünü yapan PGA Sertifikalı gol eğitmenleri ile tesis, profesyonel golfçülere olduğu kadar yeni başlayanlara da hitap etmektedir. Türkiye’de golf sporunun gelişmesine büyük katkı sağlayan tesiste her yıl 50’nin üzerinde turnuvada düzenlenmektedir.
Atlı Spor Kulübünde de Balkanların en büyük kapalı maneji, 3 antreman maneji, açık yarışma maneji, açık dresaj maneji ve Belgrat Ormanında atlı yürüyüş yolu bulunmaktadır. Küçük yaştan itibaren binicilik derslerinin verildiği tesis Avrupa’nın en yetkin ve saygın binicilik merkezi sayılmaktadır.
Kemer Country Golf Kulübü yol tarifi için tıklayınız.
11.Forest Kemerburgaz
Türkiye’nin en büyük açık alan macera ve etkinlik alanı olan Forest Kemerburgaz 2014 yılında hizmete açılmıştır. Toplam 65 bin metrekare alan üzerine kurulu olan park Yüksek İp Parkuru, ATV Safari, Zipline, Dev Salıncak, Tırmanma Duvarı, İnsan Sapanı aktivitelerini içerisinde barındırmaktadır. Ayrıca parkın içerisinde 130 kişi kapasiteli kurumsal etkinliklerin düzenlendiği toplantı salonu, restoran, piknik ve barbekü alanları da bulunmaktadır. Her yaştan bireye hitap eden Forest Kemerburgaz hem şehrin stresinden uzaklaşmanıza hem de adrenalin ve eğlenceli bir gün geçirmenize olanak sağlamaktadır.
Forest Kemerburgaz yol tarifi için tıklayınız.
Tarihi Yapılar
12.Moğlova Su Kemerleri
Alibey deresi üzerinde bulunan su kemeri 1554-1562 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Uzunluğu 257 metre yüksekliği 36 metre olup alt ve üst katında 8’er tane göz bulunmaktadır.
UNESCO Dünya Kültür Miras listesinde yer alan Moğlova Su Kemerleri, su taşırken içerisindeki yoldan dolayı köprü görevi de görmektedir. Ayrıca kemerin selden ve su baskınlarından zarar görmemesi için ayakları piramit şeklinde yapılmıştır. Günümüze sağlam olarak ulaşan Moğlova Su Kemerleri mimarisi ve tarihi yapısıyla görmeniz gereken yerler arasındandır.
Moğlova Su Kemerleri yol tarifi için tıklayınız.
13.Eyüp Gezilecek Yerler Feshane
1839 yılında Osmanlı ordusunun kumaş, fes, aba gibi ihtiyaçlarını karşılamak için inşa edilen feshane uzun süre aktif olarak kullanılmıştır. 1986 yılında fabrika boşaltılmış ve bazı nedenlerle işlevsiz halede kalarak çürümeye yüz tutmuştur.
Son olarak 1998 yılında yapılan restorasyonla konser, gala, fuar, organizasyon, toplantı, seminer, sergi ve kültürel etkinliklerin düzenlendiği bir mekana dönüştürülmüştür. Haliç kıyısında yer alan ve toplamda 56 bin metrekare alana sahip olan feshane güzelliği ile görülmesi gereken yerler arasındadır.
Feshane yol tarifi için tıklayınız.
14.Santralİstanbul
1914 yılında kurulan ve 1983 yılına kadar kentin elektrik ihtiyacını sağlayan tesis, Osmanlı Devleti’nin kent ölçekli ilk elektrik santralidir. 2004-2007 yılları arasında da restorasyon çalışması yapılarak ‘Santralistanbul’ adı altında Enerji Müzesi ve ana galeriye dönüştürülmüştür. Ayrıca kamuya açık bir kütüphane, sanatçı atölyeleri, İstanbul Bilgi Üniversitesine ait eğitim binaları, tasarım ödüllü yeme-içme mekânlarını da içerisinde barındırmaktadır.
Türkiye’nin ilk Endüstriyel Arkeoloji Müzesi olan ve 2012 yılında Avrupa Müze Akademisi tarafından ‘DASA’ ödülüne layık görülen enerji müzesi Eyüp gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.
Santralİstanbul yol tarifi için tıklayınız.
15.Eyüp Gezilecek Yerler– Caferpaşa Medresesi
Medrese 16. Yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman Vezirlerinden Cafer Paşa adına Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Yaptırıldığı dönemde Hadis Medresesi olarak kullanılan yapı daha sonraki dönemlerde de Sadi, Kadri ve Halveti tarikatlarının irşad faaliyetlerine hizzmet vermiştir.
Medrese ‘hücre’ adı ile bilinen on küçük sınıf ve ‘meşkane’ adı ile bilinen bir büyük salondan oluşur. Hücre ve meşkanenin yapımında kesme kufeki taş kullanılmıştır. Ayrıca bu on adet küçük hücre (sınıf), avlu etrafında U şeklinde sıralanmıştır.
Caferpaşa Medresesi yol tarifi için tıklayınız.
16.Eyüp Gezilecek Yerler Cülus Yolu
Eyüp Sultan Türbesi’nin iç avlusu kapısının karşısında konumlanan Cülus Yolu Fatih Sultandan Vahdettin’e kadar birçok padişahın adımlarına şahitlik etmiştir. Hatta tahta çıkacak olan hükümdarlar Eyüp Sultan Türbesi’nde kılıç kuşanmak için bu Cülus Yolu’nu kullanırlarmış. Cülus Yolu gerek tarihi değeri gerekse de yol üzerinde barındırdığı önemli kişilerin türbeleri ile görmeniz gereke yerler arasındadır.
Cülus Yolu yol tarifi için tıklayınız.
17.Eyüp Gezilecek Yerler– Eyüp Oyuncak Müzesi
Geleneksel Eyüp Oyuncakçısı Eyüp te 500 yıl öncesinde ortaya çıkan ahşap oyuncak geleneği sürdürmektedir. Sağlıklı malzemelerden, geri dönüşebilir olarak doğaya zarar vermeden üretilen bu oyuncaklar gelecek kuşaklara tanıtılması gereken oyuncaklardır.
Eyüp Oyuncak Müzesine gelerek burayı gezebilir ya da çocuklarınızla atölyelere katılarak güzel bir gün geçirebilirsiniz.
Eyüp Oyuncak Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
Dini Yapılar
18.Eyüp Sultan Camii
Fatih Sultan Mehmet’in emri ile yapılan cami daha sonra yıkılmış ve 1798-1800 yılları arasında Uzun Hüseyin Efendi tarafından yeniden inşa edilmiştir. Sultan İkinci Mahmud döneminde de tamir edilmiştir. 1822 yılında ise deniz kısmında olan minareye yıldırım düşünce minarelerin üst şerefelerine kadar olan bölümü yeniden yaptırılmıştır.
Dikdörtgen planlı olan caminin mihrabı çıkıntılı olup, etrafında yarım kubbeler bulunmaktadır.1 ana kubbe olmak üzere toplam 21 kubbesi bulunmaktadır. Avlusunun ortasında da 1 tane şadırvan ve 1 tane asırlık çınar ağacı yer almaktadır.
İstanbul’un önemli camileri arasında yer alan Eyüp Sultan Cami mutlaka gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.
Eyüp Sultan Camii yol tarifi için tıklayınız.
19.Eyüp Gezilecek Yerler – Eyüp Sultan Türbesi
Arapların İstanbul’u kuşatması sırasında Hz. Eyyubu El-Ensari (Eyüp Sultan) şehit düşmüş buraya gömülmüştür. 1458 yılında da Fatih Sultan Mehmet’in emri ile buraya bir türbe inşa edilmiştir. Sultan Birinci Ahmed ve Sultan İkinci Mahmut zamanlarında onarımdan geçen türbeye 16. yüzyıldan sonrada çini süslemeleri eklenmiştir. Türbede yer alan gümüş şebeke ve şamdanlar ise son döneme aittir. Hatta sandukanın ayakucunda yer alan kuyunun, kabrin keşifi sırasında bulunan bir pınar olduğu söylenmektedir. Türbe her yıl birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Eyüp Sultan Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
20.Mihrişah Valide Sultan İmareti
İmarethane Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Valide Sultan tarafından 1792-1796 yılları arasında Mehmet Arif Ağa ile Ahmed Nurullah Ağa’nın baş mimarlıkları sırasında inşa ettirilmiştir. İmarethanenin emini ise iyi bir eğitim görmüş olan Kafavzade Mehmet Emin Efendi’dir. İmarethanenin içerisinde türbe, sebil ve Sıbyan Mektebi yer almaktadır.
İmarethanenin kapısı tamamen mermerden yapılmış olup kemerinde pembe-beyaz mermer kullanılmıştır. İki yanına da ikişer tane ince mermer sütun yerleştirilmiştir. Kemerinin üzerinde bir ayet-i kerim, bunun üstüne Maşallah yazısı, sütunlar üzerinde de Sultan III. Selim’in imzalı tuğraları yer almaktadır. İmarethanenin önünde de 25 kubbeli ve sütunlu bir revakı bulunmaktadır.
İstanbul’da Osmanlı’dan bu yana yaşayan tek imarethane olma özelliği taşıyan yapı günümüzde de halen yoksul insanlara kapısını açmakta ve karınlarını doyurmaktadır.
Mihrişah Valide Sultan İmareti yol tarifi için tıklayınız.
21.Mihrişah Valide Sultan Türbesi
Türk barok mimarisinin en güzel örneklerinden olan türbede Mihrişah Valide Sultan, Hatice Sultan, Beyhan Sultan, Rafet Kadın ve Perestu Kadın’a ait olmak üzere 5 sanduka bulunmaktadır.
Türbenin kapısının önünde sekiz mermer sütunlu ve iki yanı beşik, ortada kubbeli bir revakı yer almaktadır. Kapısının üzerinde bir ayet-i kerime, iki tarafına da ince zarif mermer sütunlar yerleştirilmiş olup revakın kubbeleri de kalem işi ile süslenmiştir.
On iki oval yüzlü olan ve yapımında beyaz mermer kullanılan türbenin her yüzü alt üst pencereli olup, her pencerenin iki yanına da ince sütunlar koyulmuştur. Bu sütunların alt kısımda olanları siyah, üstte olanları da pembe mermerdir.
Mihrişah Valide Sultan Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
22.Zal Mahmud Paşa Camii ve Külliyesi
Yapı 1577 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın vezirlerinden Zal Mahmud Paşa ve eşi Şah Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Cami, medrese, türbe ve çeşmeden oluşan bir külliye olarak inşa edilmiştir.
Caminin duvar yapımında taş ve tuğla kullanılmış, üzeride büyük bir kubbe ile örtülmüştür. Caminin minaresi sağ tarafta olup yapıya bitişiktir. Minare 1894 depreminde yıkıldığı için bu tarihten sonra yeniden inşa edilmiştir. Mihrabın çevreside dönemin İznik çinileri ile kuşatılmıştır. Özellikle çinilerin desen ve teknik kalitesi üst düzeydedir. Ayrıca caminin yan duvarlarında sık aralıklarla verilen iki sıra pencere açıklıklar Mimar Sinan’ın diğer yaptığı eserlerde görülmemiş uslubudur.
Sekizgen planlı, tek kubbeli ve girişi 6 revaktan oluşan türbede de Zal Mahmut Paşa ve eşi Şah Sultan yatmaktadır. Çeşme ise dikdörtgen çerçeve içine inşa edilmiş olup yapımında kesme taş kullanılmıştır.
Külliye gerek çini ve süslemeleri ile gerekse de mimarisi ile ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır.
Zal Mahmud Paşa Camii ve Külliyesi yol tarifi için tıklayınız.
23.Sultan Reşat Türbesi
1911-1912 yılları arasında Mimar Kemaleddin Bey tarafından inşa edilen türbe kesme taş ve mermerden yapılmış olup sekiz yüzlüdür. Her yüzünde üstte iki, altta bir penceresi bulunmaktadır. Kubbesi ise yüksek olup kurşun ile kaplıdır.
Eyüpsultan’ın içi çinilerle kaplı en güzel türbesi olan Sultan Reşat Türbesi gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.
Sultan Reşat Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
24.Eyüp Gezilecek Yerler Adile Sultan Türbesi
Bostan İskelesi Sokağı’nda yer alan türbe Mehmet Ali Paşa Türbesi olarak da bilinmektedir. 1849 yılında inşa edilen türbenin şebeke dökme demir kapısının iki yanında birer tane türbe odası yer almaktadır. Üzeri kubbeli olan bu odaların afyon mermer taşı ile kaplı olan cephesine duvara gömülü şekilde dört köşe ve iyon başlıklı sütunlar koyulmuştur. Yapının arka tarafında ise Türbedar odası yer almaktadır.
Kapının sağ tarafında ki kubbeli oda da 6 sanduka bulunmaktadır. Burada Mehmet Ali Paşa, Adile Sultan, küçük yaşta hayata gözlerini kapayan Aliye ve Sıdıka isimli kızları, Oğulları İsmail Bey ve Hayriye Hanım Sultan yatmaktadır.
Kapının sol tarafında ki kubbeli odada ise üç sanduka bulunmaktadır. Bunlarda da Beşinci Sultan Murad’ın kadını Resan Hanım, Sultan Murad’ın kızı Fatma Aliye Sultan olup üçüncü sanduka boştur.
Adile Sultan Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
25.Eyüpsultan Mezarları – Eyüp Gezilecek Yerler
Türk İslam dünyasının en önemli mezarlıklarından biri olan Eyüp Sultan Mezarlığı hem Osmanlı hat sanatının en ilginç örneklerini içinde barındırması hem de Osmanlı klasik mezar taşlarının çeşitliliği bakımından oldukça önemlidir.
Mezarlığın Eyüp Sultan Cami ve çevresinde olan kısımlarına cami kebir haziresi denilirken, Pier Loti tepesine doğru çıkılan kısımlarına Gümüşsuyu Mezarlığı denilmektedir. Ayrıca Gümüşsuyu Mezarlığında Şeyh Mehmet Emin Efendi, Mareşal Fevzi Çakmak, Ahmet Haşim, Necip Fazıl Kısakürek gibi birçok ünlü isim yatmaktadır.
Eyüpsultan Mezarları yol tarifi için tıklayınız.
Kiliseler
26.Surp Asdvandzadzin Apostolik Ermeni Kilisesi – Eyüp Gezilecek Yerler
1812 yılında ahşap olarak inşa edilen kilise 1841 yılında onarımdan geçmiş, 1855 tarihinde de günümüzde ki şekli ile taştan yeniden yapılmıştır. Kilise civarında Ermeni aileleri yer almakta ve günümüzde aktif olarak kullanılmaktadır.
27.Surp Yeghia Apostolik Ermeni Kilisesi – Eyüp Gezilecek Yerler
18. yılda inşa edilen kilise 1766 tarihinde yıkılmış ve alınan kararla 1800 tarihinde yeniden yapılmıştır.1832 yılında da baştan aşağı tamamen yeniden yapılan kilise1851 yılında yenilenmiştir. Son olarak da 2000 yılında onarımdan geçen kilise İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır.
Yukarı yazımızda Eyüp’te gezilecek en güzel yerler ve rotasını aktardık. Aşağı da yer alan yapılarda Eyüp gezi rotanıza ekleyebileceğiniz diğer alanlardır.
28.Eyüpde yer alan Çeşmeler;
- Alemdar Mustafa Paşa Çeşmesi
- Çinili Çeşme
- Hattat Mehmet Çeşmesi
- Kanuni Çeşmesi
- Mihrişah Sultan Çeşmeleri
- Mihrişah Valide Sultan Sebili
- Nakkaş Hasan Paşa Çeşmesi
- Pertevniyal Valide Sultan Çeşmesi
- Sadrazam Ali Paşa Çeşmesi
- Sokollu Mehmet Paşa Çeşmesi
- Sultan I. Ahmet Sebili
- Şah Sultan Sebili
29.Eyüpde yer alan Tekkeler;
- Affie Hatun Tekkesi
- Bahariye Mevlevihanesi
- Balçık Tekkesi
- Hatuniyye Tekkesi
- Hüsrev Paşa Tekesi
- Kaşgari Murteza Efendi Tekkesi
- Özbekler Tekkesi
- Selami Efendi Tekkesi
- Şeyh Murat Efendi Tekkesi
- Şeyhülislam Tekkesi
- Vezir Tekke;
- Sertarikzade Tekkesi
30.Eyüpde yer alan diğer Medreseler;
- Beşirağa Medresesi
- Sokollu Mehmet Paşa Medresesi
- Ebussuud Efendi Sıbyan Mektebi
- İdrisi Bitlisi Sıbyan Mektebi
- İsmihan Sultan Sıbyan Mektebi
- Mihrişah Sultan Sıbyan Mektebi
- Şah Sultan Sıbyan Mektebi
- Ramazan Ağa Sıbyan Mektebi
- Rami Mehmet Paşa Sıbyan Mektebi
- Lalizade Abdülkabi Efendi Sıbyan Mektebi
31.Eyüpde yer alan diğer Camiler;
- Aşçıbaşı Ahmet Ağa Camii
- Arakiyeci Camii
- Arpacı Hayrettin Camii
- Baba Haydar Camii
- Bali Bana Camii
- Cedid Ali Paşa Camii
- Cezri Kasım Camii
- Çeribaşı Camii
- Davutağa Camii
- Düğmeciler Camii
- Şah Sultan Camii
- Kaptan Paşa Camii
- Kasım Çavuş Camii
- Kızıl Mescid Camii
- Nazlı Defterdar Mahmut Efendi Camii
- Nazperver Camii
- Nişancı Mustafa Camii
- Saçlı Abdülkadir Camii
- Silahi Mehmet Paşa Camii
- Sofu Karaali Camii
- Ya Vedud Camii
32.Eyüp Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Türbeler
- Abdurrahman Paşa Türbesi
- Ahmet Pir Edirnevi Türbesi
- Ayas Paşa Türbesi
- Bulak Mustafa Paşa Türbesi
- Daya Hatun Mezarı
- Ebu Derda Türbesi
- Fatma Şerife Hanım Türbesi
- Ferhad Baba Türbesi
- Ferhat Paşa Türbesi
- Feridun Paşa Türbesi
- Hasan Hüsnü Paşa Türbesi
- Hazreti Ethem Türbesi
- Hubbi Hatun Türbesi
- Hüsrev Paşa Türbesi
- Lala Mustafa Paşa Türbesi
- Mirmiren Mehmet Ağa Türbesi
- Mola Çelebi Türbesi
- Molla Lütfü Türbesi
- Nakkaş Hasan Paşa Türbesi
- Petrev Paşa Türbesi
- Posta Telgraf Nazırı İzzet Efendi Türbesi
- Prens Sabahattn Türbesi
- Şah Sultan Türbesi
- Şeyh Abdülkadir Efendi Türbesi
- Siyavuş Paşa Türbesi
- Sokollu Mehmet Paşa Türbesi
- Uryanizade Ahmet Esad Efendi Türbesi
- Abdulvedid Türbesi
İlk yorum yapan olun