Moda Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Anadolu Yakasında yer alan Kadıköy ilçesine bağlı Moda’da Gezilecek Yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Moda ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.
Kadıköy Merkez ile Yoğurtçu Parkı arasında yer alan Moda, sahip olduğu tarihi köşkleri, kiliseleri, parkları, sahili ve sokakları ile harika yerler keşfedebileceğiniz bir semttir. İçerisinde barındırdığı ünlü mekânları, butik mekanları ile şirin mi şirin Moda gezi rotanıza eklemeniz gereken Tarihi Yarımadanın karşısında bulunan bir semttir.
Moda Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.
1.Moda Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Moda Sahili
Boğaz havasını alarak yürüyebileceğiniz, sevdiklerinizle gün batımını izleyebileceğiniz bir yer olan moda sahili, içerisinde bir çok mekan barındırmaktadır. Sahil boyunca uzanan Moda Parkı ve Yoğurtçu Parkı arkadaşlarınızla güzel vakit geçirebileceğiniz yerler arasındayken, sahilde yer alan Tarihi İskele de farklı lezzetleri tadabileceğiniz bir mekanlar arasında bulunmaktadır.
Moda Sahili yol tarifi için tıklayınız.
2.Moda Parkı
Sahil şeridinde yer alan Moda parkı gerek yeşil alanı, gerek çocuk alanları gerek de spor alanları ile her yaşa hitap etmektedir.
İki farklı çocuk oyun alanının yer aldığı Moda Sahi Parkında çocularınız doyasıya eğlenirken, sizlerde yürüyüş yapabilir, spor yapabilir yada banklarda oturarak güzel havanın keyfini sürebilirsiniz.
Moda Sahil Parkı yol tarifi için tıklayınız.
3.Moda Gezilecek Yerler Yoğurtçu Parkı
Moda semtine bağlı Osmanağa Mahallesi sınırları içerisinde yer alan park 1923 yılında yapılmaya başlanmış ve 1925 yılında bitirilerek hizmete açılmıştır. Park ismini de 1800’lü yılların başında inşa edilen Yoğurtçu Çeşmesinden almıştır.
Parkın içerisinde, parka ismini veren Yoğurtçu Çeşmesi, çocuk oyun alanı, tenis kortu, basketbol sahası, yürüyüş parkuru, spor alanı ve çay bahçesi yar almaktadır. Ayrıca park sanat etkinliklerine, konserler ve şenliklere de ev sahipliği yapmaktadır.
Yoğurtçu Parkı yol tarifi için tıklayınız.
4.Moda Deniz Kulübü
8 Nisan 1935 yılında Atatürk’ün emriyle kurulan Moda Deniz Kulübü zamanla insanların keyifle vakit geçireceği bir yere dönüşmüştür. İçerisinde havuz, fitness, tenis kortu, restaurant-bar gibi imkanlar yer almaktadır. Sizlerde Moda Deniz Kulübünü üye olarak burayı ziyaret edebilir ve doyasıya eğlenebilirsiniz.
Moda Deniz Kulübü yol tarifi için tıklayınız.
5.Tarihi Moda İskelesi
1916-1917 yılları arasında Mimar Vedat Tek tarafından inşa edilen iskele uzun yıllar faaliyet göstermiştir. Hatta başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İsmet İnönü, Irak Kralı Faysal, İran Şahı Rıza Pehlevi gibi önemli kişiler iskeleyi ziyaret etmişlerdir.
Ne yazık ki 1986 yılında önce yolcu azlığından vapur seferleri kaldırılmış, sonra da uzun bir süre kaderine terkedilmiştir.
2000 yılında tarihi iskelenin kurtulması ve yeniden topluma kazandırılması için çalışmalar başlatılmış, 1 Temmuz 2001 yılında da bitirilerek yeniden hizmete açılmıştır.
İskele günümüzde restoran-cafe olarak hizmet vermektedir. Sizlerde Tarihi Moda İskelesine gelerek boğaz manzarası eşliğinde kahvaltınızı yapabilir ya da sevdiklerinizle hoş sohbet eşliğinde çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Tarihi Moda İskelesi yol tarifi için tıklayınız.
6.Süreyya Opera Binası
1924 yılında yapımına başlanan ve 6 Mart 1927 yılında bitirilerek hizmete açılan bina Süreyya İlmen (Paşa) tarafından yaptırılmıştır.
Bahariye Caddesi üzerinde konumlanan bu bina, Süreyya İlmen tarafından opera, tiyatro ve balo salonu olarak tasarlansa da 2005 yılında sinema olarak işletilmiştir.
Yaklaşık 80 yıllık bu tarihi bina Kadıköy Belediyesi tarafından alınarak restore edilmiş ve 27 Ekim 2007 yılında Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası olarak hizmete açılmıştır. Anadolu Yakası’nın birinci, Türkiye’nin de altıncı Opera Binası olan Süreyya Operası özellikle sanatseverlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasındadır.
Süreyya Opera Binası yol tarifi için tıklayınız.
7.Moda Gezilecek Yerler Barış Manço Evi
Barış Manço’nun yaşamını sürdürdüğü, eserlerini yazdığı ev Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenerek müze-ev haline dönüştürülmüş ve 9 Haziran 2010 yılında ziyarete açılmıştır. Eşi Lale Manço, oğulları Doğukan Hazar ve Batıkan Zorbey’in de katkılarıyla Barış Mançoyu Barış Manço yapan eşyalar, eserler bir araya getirilerek bu güzel ortam oluşturulmuştur.
Müze girişi ücretli olup Pazartesi ve resmi tatiller hariç her gün 09:00-16:00 arası ziyarete açıktır.
Barış Manço Evi yol tarifi için tıklayınız.
8.Mahmut Muhtar Paşa Köşkü
1870’li yıllarda Levanten ailesi tarafından yaptırılan köşk Moda Caddesi üzerinde yer almaktadır. Köşk, Moda Caddesinden denize kadar uzanan geniş bir bahçe içerisinde yer almaktadır. Mermer Köşk olarak da bilinen yapı Birinci derece tarihi eser statüsünde bulunmaktadır.
1897-1929 yılları arasında Mahmut Muhtar Paşa ailesinin ikamet ettiği köşk Mahmut Muhtar Paşa’nın ölümü ile mirasçılarına kalmıştır. Mirasçılarıda köşkü Milli Eğitim Bakanlığına satmıştır. O günden bugüne okul binası olarak da hizmet vermektedir. Günümüzde bahçe içerisinde 3 bina yer almaktadır. Bu binalardan iki tanesi sonradan yapılmıştır.
Mahmut Muhtar Paşa Köşkü yol tarifi için tıklayınız.
9.Moda Arif Sarıca Köşkü
1903 yılında Rum asıllı Mimar C. Pappa tarafından inşa edilen köşk Arif Sarıca için yapılmıştır. Moda Caddesi üzerinde yer alan bu köşk semtin ilk büyük ölçekli yapısıdır. Yaklaşık 3 metre yükseklikte yığma taş duvarlarla çevrili geniş bir bahçe içerisinde yer alan köşk zemin kat, bodrum kat, üç normal kat ve çatı katından oluşmaktadır. Zengin taş işçiliğine sahip olan bu köşk gerek iç mimarisi gerek de dış mimarisi ile hayranlık uyandırmaktadır.
Günümüzde Arif Paşa’nın torunu ünlü piyanist Ayşegül Sarıca’nın ikamet ettiği bu köşk tarihi yapısı ile mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Moda Arif Sarıca Köşkü yol tarifi için tıklayınız.
10.Nostaljik Ring Tramvay Hattı
1 Kasım 2003 yılında hizmete açılan hatta 11 istasyon yer almaktadır. 2 bin 600 metre uzunluğunda ki bu hat Kadıköy Meydanından başlayarak Bahariye Caddesinden geçer ve Moda Caddesi üzerinden de Kadıköy’e geri gelir. Toplam 8 adet tramvay aracının işlediği hat, hem Moda ve Kadıköy sakinlerinin semt içi ulaşım gereksinimlerinin karşılar hem de görüntüsü ile semte nostaljik bir hava katar.
11.Moda Caddesi
Ünlü Wafflecı Kemal Usta, Dondurmacı Ali Usta gibi mekanların yer aldığı Moda Caddesi Kadıköy’ün ikonik caddelerinden bir tanesidir. Moda iskelesine kadar uzanan bu caddede çok sayıda farklı tasarımlarda butik ve endüstriyel mekânlar yer almaktadır.
Moda Caddesi yol tarifi için tıklayınız.
12.Bahariye Caddesi
Kadıköy’ün en meşhur yollarından olan Bahariye Caddesi 1992 yılında trafiğe kapatılmış ve sadece yayalara açık bir yürüyüş yolu olmuştur. Cadde de çok sayıda yeme-ime mekanları, sinemalar, dershaneler bulunmaktadır. Kadıköy’ün en canlı caddelerinden olan Bahariye Caddesi özellikle içerisinde barındırdığı Süreyya Opera Binası ile dikkat çekmektedir.
Bahariye Caddesi yol tarifi için tıklayınız.
13.Moda Gezilecek Yerler Moda Camii
1962 yılında inşa edilen cami Moda’da Caferağa Mahallesinde konumlanmaktadır. Yapı eskiden çeşitli güllerin yetiştiği bir bahçenin üzerine yapıldığı için Gülbahçesi Camii olarak da bilinmektedir. Tek minareli ve tek şerefeli olan caminin duvarları ve kubbesi beton, minberi ve vaiz kürsüsü mermer, mihrabı çini kaplamalıdır. Caminin yazıları da 1982 yılında Hattat Hamid Aytaç Bey tarafından yapılmıştır.
Moda Camii yol tarifi için tıklayınız.
14.Kadıköy Fransız Katolik Kilisesi
1865 yılında ibadete açılan kilise bir Katolik Kilisesidir. Mimar Giovanni Barberini tarafından yapılan kilisede Fransızca ve Türkçe olarak ibadet edilmektedir.
Kadıköy Fransız Katolik Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.
15.Moda Gezilecek Yerler de Son Rotamız; All Saints Moda Kilisesi
1878 yılında Moda’da ikamet eden İngilizlerin ibadet ihtiyacını karşılamak için Withall ailesi tarafından inşa edilmiştir. İngiliz Kilisesi olarak da bilinen All Saints Moda Kilisesi yaklaşık 500 yıldır varlığını sürdürmektedir. Tarihi yapı içerisinde yer alan kilise ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.
All Saints Moda Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.
İlk yorum yapan olun