Nallıhan Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan Ankara’ya bağlı Nallıhan ilçesinde gezilecek yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Nallıhan ilçesi ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçe 1071 Malazgirt Savaşı ile Türklerin egemenliğine geçmiştir. 15-18 yüzyıl aralarında Bursa sancağına bağlı olan Nallıhan 19. Yüzyılda Ankara’ya bağlanmıştır. İsmini ise yakınında bulunan Nallı suyu ve handan ya da handan veya hanın kapısında yer alan naldan aldığı söylemler arasındadır.
Nallıhan sahip olduğu kuş cenneti, eşsiz güzellikteki doğası ve manzarasının yanı sıra sahip olduğu tarihi eserleriyle de dikkat çekmektedir.
Nallıhan Gezilecek Yerler aşağıda yer almaktadır.
1.Nallıhan Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Nallıhan Kuş Cenneti
Nallıhan Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında yer alan ve Davutoğlan Köyü sınırları içerisinde bulunan Kuş Cenneti Aladağ Çayı’nın Sarıyer Barajı ile birleştiği yerde oluşmuştur. 1994 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edilen alan ülkemizin önemli kuş alanlarındandır. Karabatak, anıt, yeşilbaş, sakarmeke, karabaş martı gibi 191 farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.
2.Uyuzsuyu Şelalesi
Nallıhan’ın Karacasu köyünde yer alan şelale halk arasında Ilıcasu olarak da bilinmektedir. Eşsiz manzarası ve doğal güzelliği ile kendisine hayran bıraktıran şelale 50 metre yüksekten süzülen suyu ile şifada olmaktadır. Yemyeşil ormanların çevrelediği şelaleyi ziyaret ederek doğa yürüyüşleri yapabilir, pikniğinizi yapabilir ya da seyir terasında şelalenin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz.
Ayrıca 700 yıllık anıt ağaçlara da ev sahipliği yapan şelalede bu ağaçları yakından inceleyebilir ve devasa gölgesinde soluklanabilirsiniz.
3.Nallıhan Gezilecek Yerler Hoşebe Mesire Alanı
İlçe merkezine 3 kilometre mesafede Akdere Köyünde yer alan mesire alanı asırlık ardıç ağaçlarla çevrili harika bir yeşilliğe sahiptir. Türbe ve piknik alanının iç içe olduğu mesire alanında oturma alanları ve içme suyu bulunmaktadır. Hoşebe Mesire alanını ziyaret ederek hem trbe ziyareti gerçekleştirebilirsiniz hem de yeşilin ve doğanın tadını çıkartabilirsiniz.
4.Kuzucular Köyü Kanyonu
İlçe merkezine 60 kilometre mesafede Kuzucular Köyünde yer alan kanyon kayalıkları ve kanyon bölgesi tepeleri ile harika manzaralara ev sahipliği yapıyor. Görünümü ile yer altı şehrini anımsatan bu kanyonu ziyaret etmeli ve bu güzelliği yakından görmelisiniz.
5.Nallıhan Evleri
Bölgenin mimari özelliklerini yansıtan bu tarihi evleri ziyaret ederek hem mimarisini yakından inceleyebilir hem de harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.
6.Kocahan
1599 yılında Osmanlı Veziri Nasuh Paşa tarafından yaptırılan han dikdörtgen planlı olup dış duvarları moloz, iri taşlı, kireç harçlı ve sıvasız kagir görünümündedir. O tarihlerde 46 odadan oluştuğu düşünülen hanın ne yazık ki çatısı yıkılsa da duvarları günümüze kadar ulaşabilmiştir. İlçenin simgelerinden olan bu yapıyı Nallıhan gezi rotanıza ekleyebilir ve günümüze kadar ulaşabilmiş bu yapıyı yakından inceleyebilirsiniz.
7.Nasuh Paşa Camii
1911 yılında ilçeye gelen Fransız bir mühendis tarafından yıkılan eski bir caminin yerine yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olan cami düzgün kesme taştan yapılmış olup, üstü ahşap çatılı ve alaturka kiremitli görünümündedir. Avlusunun batı tarafında da 20. Yüzyılın başlarında inşa edilen bir türbe olup içerisinde iki büyük dört küçük kabir bulunmaktadır.
8.Uluhan Camii
Nasuh Paşa’nın ilçeye kazandırdığı bir diğer önemli eser olan cami Uluhan köyünde yer almakta olup 17. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Caminin orijinal yapısından günümüze sadece harap olan minaresi ulaşsa da görülmeye değer yapılar arasında bulunmaktadır.
9.Taptuk Emre Türbesi
İlçenin Emresultan Köyünde yer alan türbe Yunus Emre’nin Hocası olan Taptuk Emre’ye aittir. Günümüze kadar çeşitli restorasyondan geçen türbe yılda birçok yerli turist tarafından ziyaret edilmektedir.
10.Nallıhan Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Bacım Sultan Türbesi
İlçenin Tekke Köyünde yer alan türbe Yunus Emre’nin Hocası Taptuk Emre’nin kızı Bacım Sultan’a aittir. Hastaların şifa bulmak için ziyaret ettiği türbenin 200 metre aşağısında suyu tuzlu olan kuyu bulunmakta olup rivayetler arasında ziyaret edenlerin bu sudan içtiği ve banyo yaptığı sonra da hastalığının iyileştiği söylenmektedir.
İlk yorum yapan olun