Samsun Merkez Gezilecek Yerler

Samsun Merkez Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan ve Samsun’a bağlı Samsun Merkez ilçesinde gezilecek yerleri ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Samsun Merkez ilçesi ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.

19 Mayıs 1919 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Millî Mücadeleyi başlatmak üzere Samsun’a ayak basmasından sonra farklı kimliğe bürünen il, Dünya milletlerine örnek teşkil eden ve Türk Millî Mücadelesinin simge şehri olmuştur.

Tarihi ve kültürel güzellikleri, yaylaları, plajları, sahilleri ile ön planda olan Samsun Merkez farklı atmosferiyle gezi severlerin uğrak yerlerindendir.

Samsun Merkez gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.

1.Samsun Merkez Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Atakum Sahili

Samsun Merkez Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında yer alan Atakum sahili ve plajları ilçenin gözdesi konumunda olup, yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Kilometrelerce uzanan sahil boyunca parklar, dinlenme alanları, bisiklet yolu, iskeleler, alışveriş merkezi, cafe ve restoranlar ve eğlence mekanları mevcuttur. Dilerseniz plajlarında denize girerek serinleyebilir kumsalında güneşlenebilir, dilerseniz de sahil boyunca yürüyebilir gün batımını iskelede izleyebilir ya da çevresinde yer alan cafe ve restoranlarda farklı lezzetler tadarak manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler Atakum Sahili

2.Sahil Yolu

İlkadım ve Canik ilçelerinin denizle buluştuğu alanda 8 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet yolu yer almakta, ayrıca yine bu yol üzerinde 92 dönümlük alanda paten pisti, konser alanı, hayvanat bahçesi ve sevgi gölü yer almaktadır. Sahilde deniz havasını içinize çekerek yürüyüş yapabilir, gün batımını izleyebilir veya balık tutarak güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler Sahil Yolu

3.Samsun Limanı

Karadeniz bölgesinin en büyük limanı olan Samsun Limanı aynı zamanda Karadeniz’de demiryolu bağlantısı olan tek limandır. 1923 yılında devlete devredilen iskelelerin bulunduğu alanda 1953 yılında liman inşaatına başlanmış ve inşaat henüz sürerken 1963 yılında faaliyete geçmiştir. Ayrıca 1990 yılında sanayi rıhtımı da eklenerek kapasitesini arttırmıştır.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler Samsun Limanı

4.Çobanlı İskelesi

22 Haziran 2016’da hizmete açılan iskele 400 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindedir. Ayrıca iskelede şık bir kafeteryada yer almakta olup doyumsuz panoramik manzarasına karşı sevdiklerinizle hoş sohbet vakit geçirebilir ve harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler Çobanlı İskelesi

5.Samsun Merkez Gezilecek Yerler Su Parkı

15 yaş ve altı çocukların ebeveynleri gözetiminde sınırsızca eğlendiği Aqua Parkta çocuklar hem su sporları ile tanışıyor hem de gönüllerince eğleniyorlar. Ücretli olan tesisi ziyaret ederek çocuklarınızın sınırsızca eğlenmesinin izleyebilirsiniz.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler Su Parkı

6.Seyir Tesisi

Balaç Mahallesi sınırları içerisinde ilçeye hâkim bir tepede yer alan teras 2018 yılında hizmete açılmıştır. Yeşil ve mavinin buluştuğu teras harika manzaralara ev sahipliği yaparken 700 kişi kapasiteli olan tesisin içerisinde çocuk oyun alanları, kamelyalar, mescit, kapalı alanı, restoran, balkonlarda yer almaktadır. Seyir terasına gelerek Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini manzara eşliğinde tadabilir veya gün batımını sevdiklerinizle hoş sohbet eşliğinde kahve içerek sonlandırabilirsiniz.

Seyir Tesisi

7.Amisos Tepesi

Baruthane tepesi olarak da bilinen ve M.Ö 3. yüzyıla ait olan sit alanı 1995 yılında keşfedilmiştir. Tümülüslerde yapılan kazı sonucunda Helenistik döneme ait iki ayrı mezar ortaya çıkartılmış ve ziyarete açılmıştır. Ayrıca mezar odalarında yapılan kurtarma kazılarında Aminos Hazinesi adı altında birtakım buluntular çıkartılarak Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesine sergilenmek üzere verilmiş ve müzeler en değerli koleksiyonlardan birisini oluşturmuştur.

Aminos Tepesin de Kuzey ve Güney olmak üzere iki Tümülüs bulunmaktadır. 8 metre yüksekliğinde olan Kuzey Tümülüs’ü 3 metre genişliğinde olup iç kısmında 3 tane mezar odası bulunmaktadır. Güney Tümülüs ise 15 metre yüksekliğinde olup iki odalı mezar mezar yapısından oluşmaktadır.

Sizler de Aminos Tepesindeki sit alanını ziyaret edebilir sonrasında da alanda yer alan cafe ve restoranlarda farklı lezzetleri tadarak manzaranın tadını çıkartabilirsiniz. Dilerseniz Aminos tepesine Batı Parktan kalkan teleferikle ulaşabilir alanın kuş bakışı manzarasının keyfini de çıkartabilirsiniz.

Amisos Tepesi

8.Samsun Merkez Gezilecek Yerler Kocadağ

1350 metre rakımda bulunan Kocadağ sessiz sakin doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz atmosfere sahiptir. Yeşil ve mavinin buluştuğu deniz ve şehir manzarası sizleri büyülerken yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü, offroad gibi doğa ve macera sporunu da yapma imkânı tanımaktadır.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler Kocadağ

9.Çakırlar Korusu

Samsun ilinin en eski piknik alanlarından olan koru Atakum merkeze 19 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.  İçerisinde piknik yapabileceğiniz mesire alanları, cafe ve restoranlar, mescitler, tenis ve basketbol kortları gibi birçok alan bulunmaktadır. Çakırlar korusunda doğa ile iç içe bir gün geçirebilir ve ailecek farklı alanlarda eğlenebilirsiniz.

Çakırlar Korusu

10.Tarihi Bedesten Çarşısı

1826 yılında inşa edilen Tarihi Bedesten Çarşısı Çarşamba ilçe merkezindeki Doğuyaka Uzun Çarşı içerisinde yer almaktadır. Osmanlı yapımı olup iki katlı ve dikdörtgen planlıdır. Yapımında kesme taş ve moloz taşı kullanılmış üzeride kırma çatı ile örtülmüştür. Orta kısmında uzunca bir hol ve iki yanında da dükkanların yer aldığı çarşı ilçeye uğrayanlar tarafından mutlaka ziyaret edilen yerler arasındadır. İlk açıldığı yıllar kuyumcu çarşısı olarak kullanıldığı söylenen çarşıda şu an dükkanlar yer almakta ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilmektesiniz.

Tarihi Bedesten Çarşısı

11.Yabancılar Çarşısı

1990 yılında kurulan ve eski adı ile Rus Pazarı olarak da bilinen yer Rusya’ya bağlı devletlerin bağımsızlığını ilan etmesi ve sınır kapılarını açması sonucu Karadeniz Bölgesi’nde bavul ticareti yapan alışveriş merkezleri olarak faaliyete başlamıştır.

Cumhuriyet meydanında bulunan çarşıda şimdi ise giyimden hediyelik eşyaya kadar birçok ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz dükkanlar yer almaktadır.

Yabancılar Çarşısı

12.Samsun Merkez Gezilecek Yerler İlk Adım Anıtı

Atatürk’ün doğumunun 100. yıl anısına 1981-1982 yılları arasında Heykeltıraş Hakkı Atamalı tarafından yapılmıştır. Kurtuluş Yolu iskelesinin yerinin belli olması için dikilen anıt taş blok kaide üzerinde bulunmaktadır. Kaidenin üzerinde de üniformalı Atatürk ve kumandanlar görülmekte yandaki heykellerde gençliği simgelemektedir.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler İlk Adım Anıtı

13.Onur Anıtı

İlkadım ilçesinde yer alan anıt Samsun halkı tarafından Avusturyalı heykeltıraş H. Kriphel’e yaptırılmıştır. Samsun’un simgelerinden oln bronz Atatürk heykeli bir Alman vapuru ile Samsun’a getirilmiş ve açılış töreni 1932 yılında H. Kriphel ve Viyanalı mühendis Mayer’in katılımı ile gerçekleşmiştir. Büyük bir kaide üzerinde şahlanan at üzerinde Atatürk Heykeli bütün heybetini gözler önüne sermektedir. Ayrıca kaidenin yan kısımlarında iki kabartma ve öteki yan kısımlarında da yazılar vardır. Kabartmanın birisinde iskelede sanalın yanında mermi ve cephane taşıyan insanlar bulunurken, arkalarında da top arabası, diğer kabartma da ise Atatürk tüm ihtişamı ile dimdik yer almaktadır.

Onur Anıtı

14.Kurtuluş Yolu

19 Mayıs 1919 sabahı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesi için 18 silah arkadaşıyla Samsun’a ayak bastığı iskele aslına benzer şekilde yeniden yapılmıştır. İskelede Mustafa Kemal Atatürk’ün ve arkadaşlarının iskeleye çıkışları ve içi vatan sevgisiyle atan Samsun halkının balmumu tekniği ile heykelleri bulunmakta olup 19 Mayıs 1919 sabahı ölümsüzleştirilmiş oldu.

Kurtuluş Yolu

15.Saathane Meydanı

Samsun ilinin en eski merkezlerinden olan alan ismini meydanda bulunan Saat Kulesinden almıştır. Ticari ve kültürel olarak önemli yere sahip olan meydan canlılığı ile buluşma noktası olmakta ve ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz dükkanlar yer almaktadır.

Saathane Meydanı

16.Büyük Camii

İlin en büyük camisi olan yapı Samsun il merkezinde fuar alanının karşısında yer almaktadır. 1884 yılında Batumlu Hacı Efendi tarafından yaptırılan cami sonrasında Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide sultan tarafından onarılmıştır. Bu yüzden halk tarafından Valide Camii olarak da bilinmektedir. Yapımında sarıya yakın kesme taş kullanılan cami kare planlı olup üzeri tromplu merkezi bir kubbe ile örtülüdür. İşciliği ve süslemeleri ile dikkat çeken camiyi ziyaret edebilir ve mimarisini daha yakından inceleyebilirsiniz.

Büyük Camii

17.Kurşunlu (Tacettin Paşa) Camii

İlkadım ilçesi 100. Yıl bulvarı üzerinde yer alan cami 1494 yılında Tacettin İbrahim Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Yapımında kesme taş kullanılan cami kare planlıdır. 1943 yılı depreminde büyük hasar gören ve bazı kısımları yıkılan cami 1955 yılında halk tarafından yeniden onarılarak ibadete açılmıştır. O tarihten sonra günümüze sağlam olarak ulaşan yapıyı ziyaret edebilir ve bozulmayan mimari kısımlarını daha yakından inceleyebilirsiniz.

Kurşunlu (Tacettin Paşa) Camii

18.Samsun Merkez Gezilecek Yerler Kale Camii

Kuyumcular çarşısı olarak bilinen alanda yer alan cami 1314 yılında İlhanlı Valisi Emir Timurtaş Paşa adına yaptırılmıştır. Günümüze kadar birçok onarımdan geçse de yıkılmadan ulaşabilmiş olan camiyi ziyaret edebilir ve bozulmayan bazı mimarilerini yakından inceleyebilirsiniz.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler Kale Camii

19.Pazar Camii

Pazar Mahallesinde yer alan cami 14. Yüzyıl mimari özelliklerini taşımakta olup 1819 yılında onarımdan geçmiştir. Ahşap çatı ile örtülü olan cami dikdörtgen planlıdır.  Sizlerde günümüze sağlam olarak ulaşan yapıyı ziyaret edebilir ve bozulmayan mimari kısımlarını daha yakından inceleyebilirsiniz.

20.Seyyid Kutbiddin (Kudbettin) Cami ve Türbesi

Küçükoğlu Mahallesindeki mezarlığın içerisinde bulunan cami Şeyh Kudbettin tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı olan cami ahşap çatı ile örtülü olup bitişinde de türbe yer almaktadır. Abdulkadir Geylani Hazretleri’nin torunu olan Seyyid Kutbiddin 722 yılı Sefer aynın 15. Günü (M. 1322) vefat etmiş ve kendi yaptırdığı caminin yanına defnedilmiştir.

Sizlerde günümüze kadar sağlam ulaşmış yapıyı ziyaret ederek mimarisini yakından inceleyebilir ve türbe ziyareti gerçekleştirebilirsiniz.

Seyyid Kutbiddin (Kudbettin) Cami ve Türbesi

21.Mater Dolorosa Kilisesi

1846 yılında yapılan yapı 1885 yılında Mater Dolorosa Kilisesi olarak kullanılmaya başlanmış olup Ulgazi Mahallesinde yer almaktadır.  1998 yılında da ilk kez yenilenen kilise ibadete ve ziyarete açıktır.

22.Amazon Köyü

İlkadım ilçesi Batı Park’ın içerisinde yer alan ve 50 bin metrekare alan üzerine kurulu olan Amazon Adasının içerisinde 2.5 dönümlük alanda Amazon Köyü yer almaktadır. M.Ö 3 bin ile 2 bin yılları arasında anaerkil bir şekilde hayat sürdüren Amazonlar bir dönem Terme ilçesinde yaşamış ve onların anısına Batı Park içerisinde Amazon Köyü oluşturulmuştur. Amazon Köyü’nün içerisinde mert, savaşçı kadınların günlük yaşamını sunan balmumu heykelleri yer almaktadır. Haftanın her günü açık olan Amazon köyü 08:00 17:00 arası ziyarete açıktır.

Amazon Köyü

23.Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

19 Mayıs 1981 yılında ziyarete açılan müze Samsun il merkezinde yer almaktadır. Müzenin içerisinde Samsun ili ve çevresinden toparlanan arkeoloji ve etnografik eserler bulunmaktadır. Müzenin etnografya bölümünde Samsun yöresine özgü bindal, cepken, peşkir, saat keseleri, el yazmaları ve Kuran’lar bulunurken, arkeoloji bölümünde ise Hitit, İlk Tunç Çağı, Helenistik ve Roma dönemlerine ait pişmiş toprak, bronz ve kemik eserler sergilenmektedir. Müzenin en önemli bölümünü oluşturan Amisos mezar odasında bulunan eserler müzenin arkeoloji bölümünde yer almakta ve M. IV.-III yüzyıllara tarihlendirilmektedir. Girişi ücretli olan müzeyi pazartesi günleri dışında 08:00 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

24.Samsun Kent Müzesi

İlkadım ilçesinde yer alan müze 2013 yılında ziyarete açılmıştır. Müzenin içerisinde Samsun ilinin tarihi, sosyal, kültürel, coğrafi ve ekonomik ilişkin bilgi ve malzemeler sergilenmektedir. Ayrıca Tarihi Kentler Birliği jüri özel ödülü alan müze yıl içerisinde birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. 2015 yılında da düzenlenen XX. Luigi Micheletti Ödüllerinde de finale kalarak Avrupa’nın en prestijli 6 müzesi arasında bulunmuştur.

Samsun Kent Müzesi

25.Samsun Merkez Gezilecek Yerler Gazi Müzesi

1902 yılında Jean İonnis Mantika tarafından alt kısmında 4 mağazası bulunan otel olarak toplam 509 metre kare alan üzerine inşa edilmiştir.19 Mayıs 1919 günü Mustafa Kemal Paşa çalışma arkadaşları ile Samsun’a çıktığında kaldığı ilk yer burası olmuştur. O yüzden zamanla ismi Mıntıka Palas Oteli ‘ne dönüşmüştür. O günün valisi tarafından 19 Mayıs 1919’un anısına Mıntıka Palas Oteli Atatürk’e hediye edilmiştir. Ayrıca Samsun’a üçüncü ve dördüncü gelişinde de bu binada kalmıştır.  1940 yılında üst katı Gazi Müzesi olarak hizmete açılmış, 1997 yılında da Kültür Bakanlığına devredilerek restore edilmiş iki katıda müze olmuştur. Giriş katı 19 mayıstan Cumhuriyetin ilanına kadar geçen evrenin fotoğraflarla anlatıldığı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün silah ve giysilerinin sergilendiği alan olarak düzenlenmiştir. Üst katta ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığında kaldığı yatak odası, çalışma odası ve konaklarken kullandığı eşyaların yer aldığı salonlar bulunmaktadır. Girişi ücretsiz olan müzeyi Pazartesi günleri dışında 08:00 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler Gazi Müzesi

26.Sadi Tekkesi Kuvay-i Milliye Müzesi

İlkadım ilçesinde yer alan Şeyh Sadi Tekkesi 2013 yılında restore edilerek Kuvay-i Milliye Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 19 Mayıs 1919 Kurtuluş Savaşı kararının verilmesinin önemli yerlerinden olan tekke 99 yıl önceki ruhun yansıtıldığı ve o atmosferin yaşandığı müze tematik bir müze olarak yapılmıştır. Müze; anıevi, dioramik müze, tekke binası, kantin ve tuvaletlerle birlikte farklı boyutlarda 5 adet avludan oluşmaktadır. Ayrıca içerisinde 7adet balmumu heykelin yer aldığı müze oldukça ilgi görmekte ve yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Girişi ücretsiz olan müzeyi haftanın her günü 08:00 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Sadi Tekkesi Kuvay-i Milliye Müzesi

27.Panorama Müzesi

Üstü kapalı olarak tek panoramik müze özelliğini taşıyan yapı Karadeniz’de ilk olma özelliğini de taşımaktadır. Dijital ve diagromik olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. Diagromik bölümde Türkiye’nin en büyük yağlı boya tablosu yer almaktadır. Bu tabloda Atatürk’ün Dikmen sırtlarında Seymenler tarafından karşılanışını anlatmaktadır.

Haftanın 7 günü de hizmete açık olan müzeyi 13:00 ve 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

28.Samsun Cerrahi Aletler Müzesi

İlkadım ilçesinde yer alan ve önceleri Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları eski bakım onarım atölyesi olarak kullanılan binanın restarosyan çalışmaları gerçekleştirilerek Samsun Cerrahi Aletler Müzesi olarak hizmete geçmiştir. Türkiye’de ilk olan müzede bin farklı cerrahi el aletleri sergilenirken nasıl üretildiği de canlı görüntülerle gösteriliyor.

29.Samsun Merkez Gezilecek Yerler Atatürk Kültür Merkezi

İlkadım ilçesinde yer alan Atatürk Kültür Merkezinin yapımına 2000’li yıllarda başlanmış ve 2001 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Projesinde opera binası olacak şekilde tasarlanan bina kuş bakışı görünümünde de Kuyruklu Piyano şeklindedir. 2008 yılında da  Atatürk Kültür Merkezi’nin içerisinde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü hizmet vermeye başlamış olup opera, bale, konser, çocuk oyunları, müzikal gösterileri sergilenmiştir.

Büyük ve küçük olmak üzere uluslararası standartlarda her türlü teknolojik alt yapıya sahip iki adet gösteri salonu bulunmaktadır. Büyük salon 550 kişi kapasiteli olup küçük salon 210 kişiliktir. Büyük salonda orkestra ekibinin eserlere eşlik ederken yer aldığı orkestra çukuru bulunmakta opera, bale, çocuk oyunları, büyük orkestra ve koro gruplarının yer aldığı konserler burada düzenlenmektedir. Küçük salonda ise küçük orkestra ve koro gruplarının yer aldığı konserler ve bazı çocuk etkinlikleri düzenlenmektedir.

Sizlerde buradaki etkinliklere katılarak sanatsal bir gün geçirebilir ve ailecek eğlenebilirsiniz.

Atatürk Kültür Merkezi

30.Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi

13 bin 176 metrekare alana sahip olan Devlet Su İşleri eski kampının koruluk alanının 1896.00 metrekarelik bölümü Kültür Merkezi ve Kent Park olarak ayrılmış ve 3 katlı merkez olarak yapılmıştır.

Sanat merkezinin içerisinde sanatçı soyunma odaları, 12 adet atölye, prova odası, V.I.P salonu, toplantı ve Sergi Salonu, 7 adet derslik, 517 koltuklu ana tiyatro salonu, 201 koltuklu çocuk tiyatro salonu ve 75 araç kapasiteli açık otopark mevcuttur.

Sizler de sanat merkezini ziyaret ederek etkinliklere katılabilir ve ailecek eğlenceli ve güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi

31.Samsun Merkez Gezilecek Yerler Acem Tekkesi

Selahiye Mahallesindeki 100. Bulvar da yer alan binanın yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 1850 yıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Eski Türk mimari özelliklerini taşıyan yapı kareye yakın planlı olup, yığma tuğladan yapılmış ve çatısıda piramit görünümündedir. Zemin ve 1 kattan meydana gelen binanın 1. Katına çıkış iki taraflı merdivenle sağlanmaktadır. Bir zamanlar yabancı kökenli tüccarların konaklama yeri olarak kullanılan bina 2005 yılında restore edilerek sohbet ve kültür evi olarak hizmet vermektedir.

Sizlerde günümüze kadar sağlam ulaşmış yapıyı ziyaret ederek mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler Acem Tekkesi

32.Samsun Merkez Gezilecek Yerler Osmanlı Hamamı

Osmanlı ve Selçuklu mimarisi ile inşa edilen hamam 600 metrekare alana sahip olup 2018 yılında hizmete açılmıştır. Kadın ve erkek olmak üzere iki ayrı bölümden oluşan hamamın içerisinde yüzme havuzu, sauna, tuz odası ve dinlenme alanları yer almaktadır.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler Osmanlı Hamamı

33.Akalan Kalesi

Çatmaoluk ve Kulacadağ Köyleri arasında kuzey, güney ve batısı Karadere Çayı ve kolları ile sınırlanan yüksekçe bir yaylanın ilk yamacında kurulmuştur. Uzunluğu yaklaşık 350 metre olan kalenin genişliği ise yaklaşık 70 metredir.  Kalenin etrafı ise yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda ve 4.5 metre yüksekliğinde surlarla çevrilidir. Kalenin ortasında höyük yer aldığı için tahmin edilecek kadar yükselti bulunmamakta ve arazi eğiliminden dolayı surlarda yer yer eğimli yapılmıştır.

Macridy tarafından 1906 yılında yapılan kazılar sonucu çok sayıda çanak, çömlek, pişmiş toprak mimari kaplama levhası çıkartılarak İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Arkeolojiye ilgi duyanların uğraması gereken yerlerden olan kaleyi ziyaret ederek yakından inceleyebilir ve manzarasında vakit geçirebilirsiniz.

Akalan Kalesi

34.Samsun Merkez Gezilecek Yerler Teleferik

2005 yılında açılan ve Karadeniz Bölgesinde bir ilk olan teleferik 323 metre uzunluğunda olup Battı Park ile Baruthane Tümülüsleri- Amisos Restoranı arasında hizmet vermektedir. Sizlerde teleferiğe binerek şehrin kuş bakışı görünümünün keyfini çıkartabilir ve eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz.

Samsun ilinin en eski piknik alanlarından olan koru Atakum merkeze 19 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.  İçerisinde piknik yapabileceğiniz mesire alanları, cafe ve restoranlar, mescitler, tenis ve basketbol kortları gibi birçok alan bulunmaktadır. Çakırlar korusunda doğa ile iç içe bir gün geçirebilir ve ailecek farklı alanlarda eğlenebilirsiniz.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler Teleferik

35.Bowling-Buz Pateni ve Okçuluk Salonu

Avrupa’nın en büyük bowling salonuna ev sahipliği yapan bina 500 kişi kapasiteli olup, 64 yol kapasiteli okçuluk salonu ve 800 kişilik buz pateni salonu da yer almaktadır.

Sizler de istediğiniz alanda etkinliklere katılarak doyumsuz gösterileri izleyebilirsiniz.

Bowling-Buz Pateni ve Okçuluk Salonu

36.Samsun Merkez Gezilecek Yerler Golf Tesisleri

Karadeniz’in ilk ve tek golf sahası olan tesis ünlü golf mimari Kevin Ramsey tarafından tasarlanmış ve 15 Temmuz 2016 yılında hizmete açılmıştır. Yaklaşık 1 yılda denizin doldurulması ile hizmete giren 9 delikli golf sahası profesyonel golfçülerin uğrak alanlarındandır. Ayrıca 3 bin metrekarelik kapalı alanın mevcut olup dünya mutfağını tadabileceğiniz restoran bölümü de bulunmaktadır.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler Golf Tesisleri

37.Samsun Merkez Gezilecek Yerler de Son Rotamız;  Atletizm Stadı

1100 seyirci kapasiteli olan Atletizm Stadı 2017 yılı temmuz ayında hizmete açılmış ve günün belirli saatleri halka da hizmet vermektedir.  Sizler de etkinliklere katılabilir veya doyumsuz gösterileri izleyebilirsiniz.

Samsun Merkez Gezilecek Yerler Atletizm Stadı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*