Şanlıurfa Nerede? Şanlıurfa’ya Nasıl Gidilir?

Şanlıurfa nerede

Şanlıurfa Nerede? Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Şanlıurfa ilinin nüfusu yaklaşık olarak 2 milyondur. Şanlıurfa ilinde toplamda 13 ilçe bulunmaktadır. Bunlar Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Eyyübiye, Halfeti, Haliliye, Harran, Hilvan, Karaköprü, Siverek, Suruç ve Viranşehir ilçeleridir. Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçeleri merkez ilçelerdir. Şanlıurfa iline komşu iller; doğuda Mardin; kuzeydoğuda Diyarbakır; kuzeybatıda Adıyaman; batıda Gaziantep ilidir. Şanlıurfa güneyde Suriye ile sınırdır. İlçenin yüzölçümü yaklaşık olarak 19.451 kilometrekaredir. Şanlıurfa İli harita konumu olarak 37° 10′ 2.6544” Kuzey ve 38° 47′ 43.8468” Doğu koordinatları arasında yer almaktadır. Şanlıurfa’nın ortalama deniz seviyesine göre yükseltisi 477 metredir.

Şanlıurfa Nerede? Şanlıurfa Haritası

Şanlıurfa nerede

Şanlıurfa’ya Nasıl Gidilir?

Şanlıurfa’da ulaşım en kullanışlı ve rahat olarak tercih edilebilecek toplu taşıma alternatifinde otobüs yer almaktadır. Şanlıurfa merkeze kentin pek çok farklı bölgesinden farklı ulaşım alternatifleri ile erişim sağlanabilmektedir. Şanlıurfa merkeze ayrıca, özel araç kullanarak da ulaşım sağlanabilmektedir. Pek çok farklı noktada halk otobüsleri ve minibüs hatları da kullanılabilmektedir.

Şanlıurfa Nerede, Şanlıurfa Yol Tarifi, Şanlıurfa’ya rota oluşturmak için tıklayınız…

Şanlıurfa Nerede? Karayolu ile Şanlıurfa’ya Ulaşım

Karayolu ile Şanlıurfa merkez ilçesinden Gaziantep Şanlıurfa Yolu/D400 Karayolu kullanılarak yaklaşık 44 dakikada Suruç ilçesine ulaşılabilmektedir. Viranşehir ilçesine D-400 Karayolu kullanılarak yaklaşık 1 saat 7 dakikada, Hilvan ilçesinden de D-885 Karayolu üzerinden yaklaşık 45 dakikada Şanlıurfa merkez ilçesine ulaşım sağlanmaktadır. Aynı şekilde Şanlıurfa Merkez’den ise Adana-Şanlıurfa Otoyolu üzerinden yaklaşık 1 saat 39 dakikada ve Adıyaman Merkez’den ilçesinden ise D-875 Karayolu aracılığı ile 1 saat 34 dakikada Şanlıurfa merkez ilçesine ulaşım sağlanmaktadır.

Toplu Taşıma ile Şanlıurfa’ya Ulaşım

Şanlıurfa ilinde şehir içi ulaşımlarda genellikle halk otobüsleri ve minibüsler kullanılmaktadır. Şanlıurfa’da yaşayanlar genellikle otobüs hatlarını daha aktif kullanmaktadır. Kentte bulunan taksilerde şehir içi ulaşımda bir diğer alternatif olarak tercih edilebilir.

Şanlıurfa kentinde gün boyu halk otobüsleri hizmet etmektedir. Günün her saati belirli aralıklarla halk otobüsleri kullanılabilir. Şanlıurfa Merkez’den otobüsler gün boyu farklı ilçe ve mahallere hareket etmektedir.

Şanlıurfa İlinden Havalimanı’na Ulaşım

Aracınız ile D-885 Karayolu üzerinden yaklaşık olarak 32 dakikada Şanlıurfa Gap Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca aracınız ile Şanlıurfa Adıyaman Yolunu kullanarak 1 saat 51 dakikada Adıyaman Havalimanı’na ve D-360 Karayolu üzerinden ise yaklaşık olarak 2 saat 14 dakikada Diyarbakır Havalimanı’na da ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa Nereye Bağlı? Şanlıurfa Hangi Bölgemizdedir?

Şanlıurfa ili Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Şanlıurfa farklı kültürel ve geleneksel ögeleri yansıtan bir yerdir. Şanlıurfa kentinin tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. İl geneline baktığımızda yüzey şekillerinin engebeli yapıda olmadığı görülmektedir. Şanlıurfa ili Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Orta Fırat Bölümü’nde yer alır. İlçede Karasal iklim hüküm sürer. Yazları çok sıcak ve kurak kışları ise nispeten ılıman ve bol yağışlı yağışlıdır.

Şanlıurfa nerede

Şanlıurfa Nerede? Şanlıurfa Hangi Bölgemizdedir?

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şanlıurfa kenti, doğuda Mardin; kuzeydoğuda Diyarbakır; kuzeybatıda Adıyaman; batıda Gaziantep illeriyle komşudur. Adıyaman ile arasında Fırat Nehri üzerine kurulu Atatürk Barajı sınır oluşturmaktadır yani Şanlıurfa ili kuzeybatısının bir kısmı Fırat Nehri ile sınırdır. Topoğrafik olarak eğimi azdır ve genellikle ovalarla kaplıdır. Şanlıurfa İstanbul arası 1.282 kilometre, Şanlıurfa Ankara arası 854 kilometre, Şanlıurfa İzmir arası 1.257 kilometre ve Şanlıurfa Antalya arası 966 kilometredir.

 Gezilecek yerler yazılarımızı okumak için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*