Sarıyer Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Avrupa Yakasında yer alan Sarıyer’de Gezilecek Yerler ve rotasını aktaracağız. Yazımıza başlamadan önce Sarıyer ile ilgili birkaç genel bilgileri sizlere aktaralım.
Boğazdaki en eski yerleşim yeri olan Sarıyer’in Antik Çağ’da bilinen ilk ismi ‘Simas’dır. Zamanla sa Sarıyer ismine dönüşmüştür. Eski bir yerleşim yeri olmasından dolayı tarihi eser bakımından oldukça zengindir. Bizans’tan önceki dönemden Osmanlıya kadar uzanan bir çok eser günümüze ulaşabilmiştir. Tarihi eser dışında doğal bitki örtüsü olarak da İstanbul’un en zengin ilçelerindendir.
Sarıyer gerek sahip olduğu koruları, tabiat parkları, plajları, gerek Osmanlıdan günümüze uzanan köşkleri, kasırları, kaleleri ile gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.
Sarıyer Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.
DOĞAL GÜZELLİKLER
1.Sarıyer Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Atatürk Arboretumu
Belgrad Ormanının güney doğusunda 296 hektar alana sahip olan Atatürk Arboretumu oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Zengin flora çeşitliliği ile yerli ve yabancı turistlerin her daim ilgisini çeken orman İstanbul Orman Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
Atatürk Arboretumu içerisinde Osmanlı döneminde inşa edilen Kirazlıbent ve 1916 yılında Neşet Hoca tarafından kurulan Türkiye’nin ilk fidanlığı yer almaktadır.
Atatürk Arboretumu sahip olduğu doğası, adım başı hayran bıraktıran güzelliği ile adeta cennetten bir köşe. Pazartesi günü dışında diğer günler 09:00-17:00 arası ziyarete açık olan Atatürk Arboretumu Sarıyer Gezi rotanıza mutlaka eklemeniz gereken yerler arasındadır.
Atatürk Arboretumu yol tarifi için tıklayınız.
2.Belgrad Ormanı
Doğal oluşumlu ağaçlık bir bölge olan Belgrad Ormanları doğusunda İstanbul Boğazı, kuzeyinde de Karadeniz ile sınırdır. Sürüngen, memeli, farklı kuş türleri olmak üzere birçok canlıya ev sahipliği yapan orman Orta Avrupa ve Akdeniz iklimleri arasında geçiş özelliği sağladığından farklı bitki türlerini de bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle sapsız meşe ormanda yoğun olarak görülen ağaç türüdür.
Bizans ve Osmanlı döneminde İstanbul’a içme suyu sağlayan en önemli kaynak olan Belgrad Ormanı su varlığı bakımından da oldukça zengindir. Büyüklü, küçüklü birçok akarsuyu bünyesinde barındıran Belgrad Ormanlarına Osmanlı Döneminde bentler inşa edilmiştir. Bu tarihi bentlerden 6 tanesi günümüze ulaşabilmiştir.
Belgrad Ormanları 1956 yılında düzenlenmiş ve mesire ve piknik alanı olarak halkın hizmetine açılmıştır. Belgrad Ormanlarına gelerek pikniğinizi yapabilir, bol oksijenli doğa ile iç içe yürüyüş yapabilir ve güzel bir gün geçirebilirsiniz.
Belgrad Ormanı yol tarifi için tıklayınız.
3.Atatürk Kent Ormanı
Hacıosman, Derbent, Ferahevler ve Darüşşafaka semtleri arasında yer alan Kent ormanı yaklaşık 1000 dönüm alana sahiptir. İlk ismi Hacıosman Korusu olan yer İBB tarafından yapılan düzenlemeyle 19 Mayıs 2020 tarihinde yeniden açılmış ve Atatürk Kent Ormanı ismini almıştır. İçerisinde 3 göletin bulunduğu kent ormanı yapılan düzenlemelerle ferah ve güzel bir yere dönüşmüştür. Spor alanı, 12 kilometrelik yürüyüş parkuru, çocuk oyun alanı, kafeterya, engelli asansörü, festival alanı, seyir alanı açık otopark, tuvalet, kentsel tarım alanı kent ormanında yer alan mekânlardır.
Atatürk Kent Ormanı gerek sahip olduğu zengin bitki örtüsü ile gerek birçok canlıya ev sahipliği yapması gerek de içerisinde barındırdığı mekânlarla sizin güzel bir gün yaşamanıza olanak sağlıyor.
Atatürk Kent Ormanı yol tarifi için tıklayınız.
4.Emirgan Korusu
Emirgan ile İstinye semtleri arasında yer alan koru toplam 47 hektar alana sahiptir.
Günümüze kadar birçok kez el değiştiren koru ilk olarak 17. yüzyılda Osmanlı padişahı IV. Murad tarafından İranlı Emir Güne Han’a armağan edilmiştir. O dönemde Feridun Bahçeleri olarak bilinen bölge daha sonra Emirgan Korusu ismi ile anılmıştır. 19. yüzyılda da Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından Mısır Hıdivi İsmail Paşa’ya verilen koruya 1871-1878 yılları arasında 3 köşk inşa edilmiştir. Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk olarak bilinen bu köşklerin 3’ü de günümüze ulaşabilmiştir.
1940 kamulaştırılıp park olarak hizmete açılan koru gerek sahip olduğu muazzam yeşil alanı gerek de içerisinde barındırdığı oyun alanları ile aileler tarafından fazlaca ilgi görmektedir
Ayrıca Emirgan Korusunda her yıl Nisan ayında Lale Festivali düzenlenmektedir. Bu ayda giderseniz rengarenk lalelerle donanan koruda harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.
Emirgan Korusu yol tarifi için tıklayınız.
5.Baltalimanı Japon Bahçesi
Türk ve Japon halkları arasındaki barış ve kardeşlik duygularını pekiştirmek ve bu iki ülke arasındaki bağı kuvvetlendirmek amacıyla Japonya’da 2003 yılı Türk Yılı ilan edilmiştir. Hal böyle olunca 2003 yılının Kasım ayında da Türkiye’de Japon Bahçesi kurulmuştur.
Japon Bahçesinin içerisinde 37 Japon kiraz ağacı, 36 adet akağaç ve 5 adet çam ağacı dikilidir. Bahçenin tam ortasında bir gölet, göletin etrafında taş bahçes ve çay odası yer almaktadır. Ayrıca giriş kapısı, fotoğraflık plaka, tsukubai, japon evi, çardak, davul köprüsü, şelale Baltalimanı Japon Bahçesinde yer alan ve görülmesi gereken şirin yapılardır.
Baltalimanı Japon Bahçesi yol tarifi için tıklayınız.
6.Neşet Suyu Tabiat Parkı
Sarıyer Gezilecek Yerler yazımızın diğer durağı olan Neşet Suyu Tabiat Parkı Sarıyer ilçesine bağlı Bahçeköy Mahallesinde yer almakta olup, yaklaşık 68 hektar alana sahiptir. Belgrat Ormanı içerisinde yer alan 9 tabiat parkından birisi olan Neşet Suyu Tabiat Parkı 2011 yılında tabiat parkı statüsüne kavuşmuştur. İsmini de Belgrad Ormanının daha iyi durama gelebilmesi için büyük çaba harcayan Müderris Neşet Bey’den almıştır.
İçerisinde Osmanlı Döneminden kalma Büyük Bent, 6 kilometrelik koşu ve yürüyüş parkuru, piknik alanları, çocuk oyun alanı, mescit, şadırvan ve otopark yer almaktadır.
Neşet Suyu Tabiat Parkına gelerek pikniğinizi yapabilir, kşu ve yürüyüşünüzü yapabilir, muhteşem doğasında harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Neşet Suyu Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.
7.Marmaracık Koyu Tabiat Parkı
Toplam 7,42 hektar alana sahip olan park 2011 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. Yoğunlukla meşe ağaçlarından oluşan tabiat parkı kızıl sincap, tavşan, kirpi, tilki, köstebek, sancar gibi birçok canlıya da ev sahipliği yapmaktadır.
Marmaracık Koyu Tabiat Parkına gelerek içerisinde barındırdığı plajında yüzebilir, pikniğinizi yapabilir ve fener yolu kuş gözle kulesini ziyaret ederek manzaranın keyfini sürebilirsiniz.
Marmaracık Koyu Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.
8.Irmak Tabiat Parkı
Belgrad Ormanın içerisinde 10 hektarlık alana sahip olan yer 11.07.2011 tarihinde Tabiat Parkı ilan edilmiştir. İçerisinde 6 kilometrelik koşu ve yürüyüş parkurunun yer aldığı Tabiat Parkı sahip olduğu sengin flora ve faunasıyla da dikkat çekmektedir. Irmak Tabiat Parkına gelerek piknik yapabilir, doğa ile baş başa bir yürüyüşe çıkabilir ve bol bol doğanın keyfini sürebilirsiniz.
Irmak Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.
9.Bentler Tabiat Parkı
Yaklaşık 16 hektar alana sahip olan tabiat parkı Sarıyer’in Bahçeköy semtinden 1 kilometre uzağında yer alır. 2011 yılında tabiat parkı statüsüne kavuşan Bentler Tabiat Parkı içerisinde 1750 yılında inşa edilen Topuzlu Bendini, 1796 yılında inşa edilen Valide Bendini ve 1839 yılında inşa edilen Yeni Bent(II. Mahmut Bendi) barındırmaktadır.
Belgrat Ormanı içerisinde 9 tabiat parkından biri olan Bentler Tabiat Parkı adınıda içerisinde barındırdığı bentlerden almıştır.
Bentler Tabiat Parkına gelerek pikniğinizi yapabilir sonrasında da yürüyüşünüzü ve koşunuzu yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.
Bentler Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.
10.Kömürcü Bendi Milli Parkı
Belgrad Ormanı içerisinde yer alan ve Belgrad Ormanında ki en önemli tariki bentlerden olan kömürcü bendi 1630 yılında II. Osman tarafından Topuz Dereceği üzerine inşa edilmiştir. Belgrat Ormanının en üst tarafında bulunan Kömürcü bendi sahip olduğu yeşil alanı ile dikkat çekmektedir.
Kömürcü Bendi Milli Parkı yol tarifi için tıklayınız.
11.Doğatepe Parkı
İstanbul’un eşsiz boğaz manzarasına sahip olan Doğatepe Parkı özellikle sizleri manzarası ile hayran bıraktırıyor. Rumeli Hisarı ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü manzarası olan Doğatepe Parkına gelerek harika fotoğraflar çekilebilir ve bu eşsiz manzaranın keyfini sürebilirsiniz.
Doğatepe Parkı yol tarifi için tıklayınız.
12.Kireçburnu Sahili
Leyla ile Mecnun dizisinde İsmail ile Mecnu’nun birbirine el salladığı ve herkesin hafızasına kazınan ‘O gemi bir gün gelecek İsmail Abi’ repliğinin yaşandığı yerdir Kireçburnu Sahili.
Diğer sahillere nazaran daha sakin olan Kireçburnu Sahili yürüyüş yapmak, oturup kafa dinlemek ve manzaranın keyfini çıkartmak için harika bir yer.
Kireçburnu Sahili yol tarifi için tıklayınız.
13.Sarıyer Gezilecek Yerler Tarabya Koyu
Sarıyer Gezilecek Yerler yazımızın diğer durağı olan Tarabya Koyu. Boğaz’ın en bilinen ve en işlek yerlerinde olan Tarabya Koyunun çevresi balık lokantaları, çalgılı meyhaneler ve kafelerle çevrilidir. Ayrıca koya lüks yatlar ve teknelerde yanaşmaktadır.
Tarabya Koyu yol tarifi için tıklayınız.
14.Kilyos Plajları – Sarıyer Gezilecek Yerler
Sarıyer ilçesine bağlı ve eski adı Kumköy olan Kilyos İstanbul’un en iyi beach ve cluplarını içerisinde barındırmaktadır. Özellikle haftasonu kaçamağı yaparak deniz, kum ve güneşin tadını çıkartmak isteyenlerin tercik etmektedir.
Kilyosta yer alan bazı Beacler;
- Bamboo Beach
- Solar Beach
- Tırmata Beach
- Non Stop Beach
- Burç Beach
- Zuğa Beach
- Milyon Beach Kilyos&Restaurant
- High Beach Club
- Baykuş Plajı
- Suma Beach
- Uzunya Beach
- Gümüş Beach Restauant
15.Baykuş Plajı – Sarıyer Gezilecek Yerler
Kilyos Gümüşdere Köyünde yer alan plaj Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde hizmet vermektedir. Plajda 1000 metrekare güneşlenme terası ve 200 kişi kapasiteli yeme içme alanı yer almaktadır. Çevresinde yer alan konaklama tesisleri nedeniyle de sıklıkla tercih edilmektedir.
Baykuş Plajına gelerek yüzebilir, kumunda güneşlenebilir, yeme içme mekânlarında farklı lezzetleri tadabilir ve dilerseniz de konaklama tesislerinde kalarak güzel bir günü sonlandırabilirsiniz.
Baykuş Plajı yol tarifi için tıklayınız.
16.Garipçe Köyü – Sarıyer Gezilecek Yerler
Sarıyer ilçe merkezine 10 kilometre mesafede Rumelikavağı ve Rumelifeneri’nin arasında yer alan bu köy küçük, şirin bir balıkçı köyüdür. Balıkçı Köyü olmasından dolayı Köyün dört bir tarafında küçük tekne ve takalar bulunmaktadır.
Özellikle İstanbullular tarafından haftasonu kaçamağı rotasına eklenen Garipçe Köyü gerek sessiz sakin ve huzurlu doğası gerekse de açık büfe kahvaltı mekânları ve balık restoranları hem dinlemenize hem de farklı, güzel lezzetleri tatmanıza olanak sağlıyor.
Ayrıca köyde yer alan iskeleden Büyükliman ve diğer yüzme koylarına turlarda düzenlenmektedir. Dilerseniz bu turlara katılarak da gününüzü daha eğlenceli ve güzel yapabilirsiniz.
Garipçe Köyü yol tarifi için tıklayınız.
MÜZELER
17.Sakıp Sabancı Müzesi
Emirgan semtinde yer alan müze binası 1925 yılında Mısır Hidiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından İtalyan mimar Edoardo De Nari’ye yaptırılmıştır. Yapı Hıdiv ailesinin değişik mensupları tarafından uzun yıllar yazlık konut olarak kullanılmıştır.
1951 yılında Adanalı sanayici Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınan köşk, önüne yerleştirilen at heykelinden dolayı ‘Atlı Köşk’ ismini almıştır. Bu heykel 1864 yapımı olup Fransız heykeltıraş Louis Doumas tarafından yapılmıştır.
1966 yılında Hacı Ömer Sabancı’nın vefat etmesiyle de yapı Sakıp Sabancı tarafından konut olarak kullanılmıştır. 1998 yılında da Sakıp Sabancı’nın zengin hat ve resim koleksiyonunu, eşyaları ile müzeye dönüştürülmek amacı ile Sakıp Sabancı Üniversitesine bağışlanmıştır.
2002 yılında ziyarete açılan Müze’nin sergileme alanları 2005 yılındaki düzenleme ile genişletilmiş ve bugün çeşitli konser, konferans ve seminerlere ev sahipliği yapan bir müzeye dönüşmüştür.
Sakıp Sabancı Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
18.Sadberk Hanım Müzesi
Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi, Azeryan Yalısı olarak adlandırılan yapıda 14 Ekim 1980 günü ziyarete açılmıştır. Sarıyer Büyükdere’de yer alan müzede Vehbi Koç’un eşi Sadberk Koç’a ait kişisel eşyalar sergilenmektedir.
Türkiye’nin önemli koleksiyonerleri arasında bulunan Hüseyin Kocabaş’ın vefatı ile koleksiyonları Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonları arasına katılmıştır.
İlk kurulduğunda 3 bin esere ev sahipliği yapan müze zamanla satın alma ve hibe yolu ile zenginleştirilmiş ve günümüzde 20 bin esere ev sahipliği yapan müzeye dönüştürülmüştür.
M.Ö 6 bin yıllarından Bizans dönemine kadar uzanan arkeolojik eserler, Osmanlı ağırlıklı İslam eserleri, Osmanlılar için yapılmış Avrupa, Uzak ve Yakın Doğu eserleri, Osmanlı Dönemi dokumaları, kıyafetleri müzede sergilenen eserler arasındadır.
Sadberk Hanım Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
19.Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi
2000 yılından bu zamana dek hizmet veren müze toplam 2 bin metrekare alana sahip olup Sarıyer’in Tarabya mahallesinde yer almaktadır. Müzenin içerisinde 1920-1970 arası döneme ait 60’ın üzerinde otomobil sergilenmektedir. Her birinin ayrı bir hikâyesi bulunan bu otomobiller dışında müzede o dönemi yansıtan otomobil parçaları ve aksesuarlarda sergilenmektedir. Türkiye’nin sayılı klasik otomobil müzelerinden olan bu müze özellikle klasik otomobil tutkunlarının mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasındadır.
Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
20.Rumeli Hisarı Müzesi
Rumeli Hisarında yer alan müze içerisinde başta fetihte kullanılanlar olmak üzere Osmanlı dönemine ait gülleler, II. Beyazıd dönemine ait toplar, Geç Dönem Osmanlı topları, Doğu Roma İmparatorluğundan günümüze ulaşan çeşitli taş eserler ve Haliç zincirinden oluşan koleksiyonlar sergilenmektedir.
Rumeli Hisarı Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
21.Sarıyer Gezilecek Yerler Elgiz Müzesi
Koleksiyoner Sevda ve Can Elgiz tarafından 2001 yılında kurulan müze Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesidir. 2 bin metrekare alanda kurulan müze eski adıyla Proje4L olarak da bilinmektedir. Müze içerisinde birçok genç sanatçı ve küratörün projesine yer verilmiştir. Böylelikle çağdaş sanatın gelişimi uluslararası platforma taşınmıştır. Ayrıca müzede Elgiz Koleksiyonu sergisinin yanında çeşitli süreli sergiler, eğitim ve sosyal programları da düzenlenmektedir.
Elgiz Müzesi yol tarifi için tıklayınız.
TARİHİ YAPILAR
22.Rumeli Hisarı
Fatih Sultan Mehmet tarafından Boğaziçi’nden geçen gemileri kontrol etmek amacıyla inşa edilen kalenin yapımına 1452 yılının mart ayında başlanmış ve aynı yılın ağustos ayında bitirilerek hizmete açılmıştır. Fetihten sonra önemini kaybeden Rumeli Hisarı 16. Yüzyılda sonra devlet hapishanesi olarak kullanılmıştır. 1746 yılında çıkan yangın sonucu tahrip olan hisar Sultan III. Selim döneminde tamir edilerek onarılmıştır. Daha sonraki zamanlarda da uzun süre boş kalan hisar 1953 yılında yapılan restorasyon sonucu yeniden hayata döndürülmüştür.
Günümüzde müze olarak hizmet veren Rumeli Hisarı dönemin en büyük kule burçlarına sahiptir. Bu kuleler Fatih Sultan Mehmet’in 3 veziri tarafından yaptırılmıştır. Saruca Paşa Kulesi 28 metre, Zağanos Paşa Kulesi 21 metre ve Çandarlı Halil Paşa Kulesi 22 metre yüksekliğe sahiptir.
28 metre yüksekliğinde ki Saruca Paşa Kulesinin ahşap katları, divanhane odası ve hapishane olarak kullanıldığı dönemden kalan grafit yazılar günümüze ulaşabilmiştir.
21 metre yüksekliğinde ki Zağanos Paşa Kulesinde yer alan iki satırlık nesih kitabe ise Boğaziçi’nin ilk Türkçe kitabesi olma özelliğini taşımaktadır.
Orta çağdan günümüze ulaşmış, eşsiz mimari ve manzaraya sahip olan Rumeli Hisarı mutlaka Sarıyer gezi rotanıza eklemeniz gereken yerler arasındadır.
Rumeli Hisarı yol tarifi için tıklayınız.
23.Türkeli (Rumeli) Feneri
1856 yılında Fransızlar tarafından inşa edilen fener İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’le birleştiği kuzey ucunda konumlanmaktadır. Rumeli feneri Kırım Savaşı sırasında Fransız ile İngiliz gemilerine yön verebilmek amacı ile yapılmıştır. İlk inşa edildiği zamanlarda gaz yağı ile çalışan fener, sonraları asetilen gazı ile çalışmıştır. Günümüzde ise elektrikle çalışmaktadır.
Deniz seviyesinden 58 metre yükseklikte yer alan fener üç kademeli olup 30 metre yüksekliğindedir. Ayrıca beyaz ışığı sayesinde 29 kilometre uzaklıktan görülebilmektedir.
1933 yılında Türklerin eline geçen Rumeli Fenerine giderek manzaranın keyfini sürebilirsiniz. Ayrıca gelmişken fener içinde bulunan Sarı Saltuk Dede Türbesini de ziyaret edebilirsiniz.
Türkeli (Rumeli) Feneri yol tarifi için tıklayınız.
24.Rumeli Feneri Topçu Kalesi
17. yüzyılda Rum Mimar tarafından inşa edilen kale İstanbul Boğazı’nın Karadeniz tarafında ki en uç noktasında yer alır. Aynı yüzyıl içerisinde IV. Murat tarafından yeniden yapılan kale yığma taş tekniği ile yapılmıştır. O dönemde 300 askerin yaşadığı kalenin içerisinde 60 asker evi, cephanelik, 100 top, buğday ambarları ve bir adette cami yer almaktaydı.
Kale Kırım Savaşı sırasında İngiliz ve Fransızlara ait gemilerin boğaza girişini gözetlemek amacı ile inşa edilmiştir. Cumhuriyet döneminde de bir süre askeri karakol olarak kullanılan kale sahip olduğu manzarası ile görmeniz gereken yerler arasındadır.
Rumeli Feneri Topçu Kalesi yol tarifi için tıklayınız.
25.Garipçe Kalesi ve Kulesi
Garipçe Kalesi, Sultan III. Mustafa tarafından 1757-1774 yılları arasında Antik Çağ’da Lykion Limen (Likyalıların Limanı) adı verilen koyda kayalıklar üzerine inşa edilmiştir. Kale Bizans ve Osmanlı dönemlerinden, 20. yüzyıla kadar aktif olarak kullanılmıştır.
Günümüzde turizme kazandırılması beklenen kale tarihi yapısı ile ziyaret edebileceğiniz yerler arsındadır.
Garipçe Kalesi ve Kulesi yol tarifi için tıklayınız.
26.Milli Parklar Kuş Gözlem Kulesi
Sarıyer ilçesinde yer alan kule Orman Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilmiş ve 14 Kasım 2015 yılında ziyarete açılmıştır. Avrupa Standartlarına eş bir Kuş Gözlem kulesi olan yapının tamamı ahşap olup 30 metre yüksekliğe sahiptir. Özellikle kuş gözlem uzmanı hocalar, kuş gözlemine gönül vermiş sivil toplum kuruluşu gönüllüleri ve kuş gözlemine ilgi duyan yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi görmektedir.
300 metre uzunluğunda ki bir yürüyüş parkuru sonucunda kuleye ulaşabilir ve kuş gözlemi yaparak harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Milli Parklar Kuş Gözlem Kulesi yol tarifi için tıklayınız.
KÖŞKLER
27.Sarı Köşk
19. yüzyılda da Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından Mısır Hıdivi İsmail Paşa’ya verilen Emirgan Korusuna 1871-1878 yılları arasında 3 köşk inşa edilmiştir. Bu 3 köşkten birisi olan Sarı Köşk şale uslubunda yapılmıştır. İki kattan oluşan Sarı Köşk’ün üst katı üç oda bir salondan oluşurken, alt katıda dört oda, hol ve mutfaktan meydana gelmektedir. 1930 yılına kadar Hidiv ailesinin mülkiyetinde olan köşk piknik, av ve dinlenme evi olarak kullanılmıştır.
Köşk 1940 yılında da kamulaştırılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine geçmiştir. 1967 yılında ise Türkiye Turing otomobil Kurumu’na kiraya verilmiş ve 1982 yılında yaptıkları restorasyonla köşkü kafeterya ve restoran olarak işletmişlerdir. 1995 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınarak Belediye iştiraklarından Beltur Anonim Şirketine devredilmiştir.
1997 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından detaylı restorasyondan geçen köşk günümüzde restoran ve kafeterya olarak hizmet vermektedir.
Sarı Köşk yol tarifi için tıklayınız.
28.Pembe Köşk
19. yüzyılda da Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından Mısır Hıdivi İsmail Paşa’ya verilen Emirgan Korusuna 1871-1878 yılları arasında 3 köşk inşa edilmiştir. Bu 3 köşkten birisi olan Pembe Köşk Osmanlı üslubunda inşa edilmiştir. Ahşap kaplamalı ve pembe boyalı olan köşkün üç giriş kapısı bulunmaktadır. Bunlarda protokol kapısı, ön kapı ve personel kapısıdır. İki katlı olan Pembe Köşk’ün birinci katı banyo, tuvalet ve mutfaktan oluşurken, ikinci katıda büyük bir salon, salona açılan iki büyük oda ile ara koridora açılan beş büyük oda ve iki sandık odasından meydana gelmektedir.
1930 yılına kadar Hidiv ailesinin mülkiyetinde olan köşk 1940 yılında da kamulaştırılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine geçmiştir. 1967 yılında ise Türkiye Turing otomobil Kurumu’na kiraya verilen köşk bir süre özel bir teşebbüs tarafından kullanılmıştır. 1995 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınarak Belediye iştiraklarından Beltur A.Ş.’ ye devredilmiştir.
29.Beyaz Köşk – Sarıyer Gezilecek Yerler
19. yüzyılda da Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından Mısır Hıdivi İsmail Paşa’ya verilen Emirgan Korusuna 1871-1878 yılları arasında 3 köşk inşa edilmiştir. Bu 3 köşkten birisi olan Beyaz Köşk diğer iki köşke göre daha küçük bir alana kurulmuştur. Ayrıca diğer iki köşk ahşaptan yapılırken bu köşk kagir olarak inşa edilmiştir. 1930 yılına kadar Hidiv ailesinin mülkiyetinde olan köşk o tarihten sonra Satvet Lütfi Tozan tarafından satın alınmıştır.
Köşk 1940 yılında da kamulaştırılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine geçmiştir. 1967 yılında ise Türkiye Turing otomobil Kurumu’na kiraya verilmiş ve 1982 yılında yaptıkları restorasyonla köşkü kafeterya ve restoran olarak işletmişlerdir. 1995 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınarak Belediye iştiraklarından Beltur Anonim Şirketine devredilmiştir.
30.Sarıyer Gezilecek Yerler Huber Köşkü
Huber kardeşlerden Auguste Huber ve ailesi tarafından inşa edilen köşk zamanla birçok kez el değiştirmiştir. 1985 yılından günümüze dekte Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı köşkü olarak hizmet veren yapı Boğaziçi’nin Rumeli yakasında Tarabya Koyu’nun güneyinde ve Yeniköy-Tarabya yolunun üzerinde konumlanmaktadır. 64 bin metrekare koruluğu bulunan köşkün ana yapı dışında büyük bir ahır, arabalık, hizmetliler konutu, iki küçük şale ve serası bulunmaktadır.
Huber Köşkü yol tarifi için tıklayınız.
31.Perili Köşk – Sarıyer Gezilecek Yerler
Sarıyer ilçesinin Rumelihisarı semtinde yer alan köşk Yusuf Ziya Paşa Yalısı olarak da bilinmektedir. Köşkün yapımı uzun yıllar sürdüğü için Perili Köşk ismini almıştır. 5 bin metrekare alana sahip olan köşk 9 katlı olarak inşa edilmiştir. İkinci ve üçüncü katı uzun yıllar boş kalmıştır. 1995-2000 yılları arasında Hakan Kıran tarafından ilk haline sadık kalarak restore edilmiştir. Günümüzde köşk hafta sonları yerli ve yabancı küratörlerin kişisel ve çağdaş sanat sergilerine ev sahipliği yapmaktadır. Yapı hafta içi de ofis olarak kullanılmaktadır.
Perili Köşk yol tarifi için tıklayınız.
32.Sait Halim Paşa Yalısı
19. yüzyılın son çeyreğinde Sarıyer ilçesine bağlı Yeniköy’de inşa edilen yalı ismini Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın torunu ve eski Osmanlı Sadrazamı Sait Halim Paşa’dan almıştır.
İlk olarak Düzoğullarının mülkiyetinde olan yapı daha Aristarhis Ailesi’ne geçmiştir. Bu ailede yapıyı tamamen yıktırmış ve 1863 yılında yeniden inşa ettirmiştir. 1876 yılında da Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu Prens Abdülhalim Paşa’nın mülkiyetine geçen yalı bugün ki görünümü ile yeniden inşa edilmiştir.
1890 yılında Abdülhalim Paşa’nın ölümü ile yalı 9 evladına kalmıştır. Sait Halim Paşa’da kardeşlerine ait olan hisseleri satın almış ve 1894 yılında yalının tamamına sahip olmuştur. Sait Halim Paşa’da öldükten sonra yalı varislerine kalmış ve en son 1968 yılında Turizm Bankasına satılmıştır. Zamanla farklı amaçlarla kullanılan yalı 2002 yılında geçirdiği restorasyonla günümüzde düğün, toplantı ve davet mekânı olarak kullanılmaktadır.
Sait Halim Paşa Yalısı yol tarifi için tıklayınız.
33.Maslak Kasırları – Sarıyer Gezilecek Yerler
Maslak Kasırlarının yapım tarihi kesin olarak bilinemese de bölgedeki ilk yapılaşmaların 1808-1839 yılları arasında Sultan II. Mahmud döneminde gerçekleştirildiği ve 1861-1876 yılları arasında da Sultan Abdülmecid döneminde çeşitli eklentiler yapıldığı bilinmektedir.
1868 yılında II. Abdülhamid ve ailesine tahsis edilen Maslak Kasırları II. Abdülhamid’in şehzadelik yıllarını geçirdiği yer olarak tarihe geçmiştir. Bu dönemde geniş bir çiftlik haline gelen Maslak Kasırları, II. Abdülhamid‘in padişah olmasından sonra Maslak Çiftlikât-ı Hümâyûnu ismini almıştır.
170 bin metrekare alan üzerinde yer alan kasırlara zamanla birçok ek bina eklenmiştir. Bu yapılardan Mâbeyn-i Hümâyûn, Kasr-ı Hümâyûn, Limonluk Külhanı, Ağalar Dairesi ve Çadır Köşkü günümüze ulaşmıştır. Bu yapılar Türk evi anlayışının XIX. yüzyıla ait Osmanlı konut mimarisinin ve süslemeciliğinin zarif örneklerini yansıtmaktadır.
1924 yılına kadar Sultan II. Abdülhamid’in şahsi mülkü olan bu yapı toplulukları 1984 yılında restore edilmiş ve Milli Saraylara devredilmiştir. Günümüzde müze-saray ve dinlenme alanı olarak hizmete açılan Maslak Kasırlarını ziyaret edebilirsiniz.
Maslak Kasırları yol tarifi için tıklayınız.
34.Hünkar Suyu Kasrı
Sarıyer ilçesinde 178 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Hünkar Suyu Kasrı ilk olarak manastır olarak hizmet vermiştir. 1892 yılından sonra da Av Köşkü olarak kullanılan yapı günümüzde fotoğraf çekim alanı olarak kullanılmaktadır. Tarihi ve doğayı bir arada sunan Hünkar Suyu Kasrı içerisinde yer alan platformlarda yer alan konseptleri ile çekim yapmak isteyenlerin tercih edebileceği eşsiz güzellikte bir mekandır.
DİNİ YAPILAR
35.Surp Santuht Kilisesi – Sarıyer Gezilecek Yerler
Sarıyer ilçesine bağlı Rumelihisarı semtinde yer alan kilise ilk olarak 18. yüzyıl sonlarında ahşap olarak inşa edilmiştir. Zamanla harap olan kilise 1816 yılında yenilense de daha fazla zamana dayanamayarak yıkılmıştır. Günümüze kadar birkaç kez yeniden inşa edilen ve onarımlardan geçen kilise son olarak 1978 tarihinde yapılmış ve 2003 ve 2011 yılları arası onarımdan geçmiştir. Günümüzde ibadete açık olan kilise ziyaret edebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.
Surp Santuht Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.
36.Sarıyer Gezilecek Yerler Yeniköy Sinagogu
Sarıyer ilçesine bağlı Yeniköy semtinde Köybaşı caddesinde yer alan sinagog Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu olarak da bilinmektedir. Rivayete göre 1870’li yıllarda Musevi Banker Kamondo tarafından inşa edilmiştir. Küçük bir sinagog olan ibadet terinin cemaati çok az olduğundan sadece Cumartesi sabahları ve Bayram günleri ziyarete açıktır.
Yeniköy Sinagogu yol tarifi için tıklayınız.
37.Telli Baba Türbesi – Sarıyer Gezilecek Yerler
Rumelikavağında yer alan türbe Türkiye’de en çok ziyaret edilen türbelerdir. Özellikle kısmetinin açılmasını isteyen gençler ve yeni evli çiftler tarafından türbe sıklıkla ziyaret edilmektedir.
Telli Baba Türbesi yol tarifi için tıklayınız.
ALIŞVERİŞ MERKEZİ
38.Sarıyer Gezilecek Yerler de Son Rotamız; İstinye Park
Toplam 270 bin metrekare alana sahip olan İstinye Park’ın inşasına 2005 yılı Temmuz ayında başlanmış ve 2007 Eylül ayında bitirilerek hizmete açılmıştır. İstinye Park Dünyada ve Türkiye’de yer alan birçok alışveriş merkezine göre gerek büyüklük gerekse de marka çeşitliliği yönünden dikkat çekmektedir. İçerisinde 147 giyim mağazasına ve Tük pazarına ilk kez giren 41 yeni markaya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca restoran bölümünde de dünya mutfağından lezzetler sunması alışveriş merkezini bir adım öne taşıyor.
Sizlerde İstinye Parka gelerek alışverişinizi yapabilir ve restoran bölümünde farklı lezzetleri tadarak günün yorgunluğunu atabilirsiniz.
İlk yorum yapan olun