Taksim Gezilecek Yerler – En Güzel 15+ Yer

Taksim Gezilecek Yerler yazımızda İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Taksim de Gezilecek Yerleri ve Rotasını aktaracağız.

İstanbul’un en popüler bölgelerinden olan Taksim içerisinde hem tarihi yapıları hem de eğlence mekânlarını barındırmaktadır. Alışverişin ve eğlencenin en önemli adresi olan Taksim İstanbul’un en ünlü caddesi olan İstiklal Caddesini de içerisinde barındırmaktadır. Taksim yeme-içme mekânları, mağazaları, otelleri, eğlence mekanları ile hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yerlerindendir.

Taksim Gezilecek Yerler ve Rotası aşağıda yer almaktadır.

1- Taksim Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; İstiklal Caddesi

Tünel Meydanı ile Taksim Meydanı arasında yer alan İstiklal Caddesi İstanbul’un en popüler caddesidir. Hatta 19. yüzyıldan günümüze en popüler cadde olma unvanını korumaktadır. Yaklaşık 1,4 kilometre uzunluğunda olan bu cadde gerek ışıl ışıl ortamı gerekse de arka sokaklarında barındırdığı tarihi yapıları ile uğramanız gereken yerler arasındadır.

Taksim Gezilecek Yerler İstiklal Caddesi

İstiklal Caddesi yol tarifi için tıklayınız.

2- Cumhuriyet Anıtı

1928 yılında İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’ya yaptırılan anıt Taksim Meydan’ında yer almaktadır. 2,5 yılda bitirilen anıtın yapımında taş ve bronz kullanılmıştır. Yaklaşık 84 ton ağırlığında ki bu anıt İtalya’dan İstanbul’a gemi ile getirilmiştir. Anıtın çevre düzenlemesi de Giulio Mongeri tarafından yapılmış ve 8 Ağustos 1928’de halka açılmıştır. Anıtın kuzey tarafı milli mücadeleyi, güney tarafı da Türkiye’nin modern çehresini yansıtmaktadır.

Cumhuriyet Anıtı

Cumhuriyet Anıtı yol tarifi için tıklayınız.

3- Taksim Gezilecek Yerler Taksim Meydanı

Beyoğlu ilçesine bağlı olan Taksim Meydanı İstanbul’un en ünlü meydanlarındandır. İsmini Osmanlı Döneminde Galata-Beyoğlu suyunun taksim edilmesi (dağıtılması) için meydana kurulan Taksim Maksemi’nden almıştır. Bu Taksim Maksemi günümüzde halen meydanda konumlanmaktadır.

Taksim Meydanı Cumhuriyet Döneminde bir meydana dönüşmüş ve böylelikle birçok siyasi ve toplumsal olaya ev sahipliği yapmıştır. Meydan çevresinde barındırdığı yeme-içme mekanları, mağazaları, eğlence mekanları, otelleri ile her yıl birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Taksim Meydanı

Taksim Meydanı yol tarifi için tıklayınız.

4- Taksim Gezi Parkı

İstanbul’un Cumhuriyet Dönemi’nde inşa edilen ilk parkı olan Taksim Gezi Parkı günümüze kadar birçok kez çevre düzenlemesinden geçmiştir. Şu anda parkın ortasında fıskiyeli büyük bir havuz, oturma bankları, yürüyüş yolları ve bolca yeşil alan bulunmaktadır. Sizlerde Taksim Gezi Parkına gelerek ağaçların gölgelediği banklarda oturabilir ve soluklanabilirsiniz.

Taksim Gezi Parkı

Taksim Gezi Parkı yol tarifi için tıklayınız.

5- Çiçek Pasajı

İstiklal Caddesi üzerinde yer alan bu pasaj yangın sonucu harap olan Naum Tiyatrosu’nun arsasına 1876 yılında inşa edilmiştir. O dönemde ‘Hristaki Pasajı’ adı verilen bu alanın 1908 yılında Sadrazam Paşa’ya geçmesi ile ‘Said Paşa Geçidi’ ismini almıştır. 1940 yıllarında da pasajda ki dükkanlara çiçekçiler yerleşmiştir. Böyle olunca da pasajın ismi ‘Çiçekçiler Pasajı’na dönüşmüştür.

Beyoğlu’nun en süslü binasına sahip olan çiçek pasajı gösterişli mimarisi ile ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır. Ayrıca günümüzde ki pasajda çiçek dükkanları değil meyhane ve restoranlar yer almaktadır.

Çiçek Pasajı

Çiçek Pasajı yol tarifi için tıklayınız.

6- Taksim Gezilecek Yerler Galatasaray Lisesi

Beyoğlu’nun tam ortasında yer alan bu yapı 1481 yılında II. Beyazıt tarafından ilk Enderun Mektebi olarak kurulmuştur.

19. Yüzyıl başlarında da ülke, içinde bulunduğu sıkıntılı süreçleri toparlamak adına modern müesseseler açma kararı alınmıştır. Bu kararlar arasında Enderun Mektebi kapatılmış ve gerekli düzenlemelerin ve yeni eğitici kadroların oluşturulmasıyla yapı 1838 yılında Tıp Mektebi’ne dönüştürülmüştür.

II. Mahmut ve Tanzimat devirlerinde eğitim alanında yapılan değişikler nedeni ile yapı 1 Eylül 1868 tarihinde Mekteb-i Sultan-i adı altında eğitimine devam etmiştir. O dönemde Fen Bilimleri ağırlıklı dersler Fransızca, Sosyal Bilimli ağırlıklı derslerde Türkçe okutuluyordu.

Saltanat kaldırıldıktan sonrada 1923 yılının Ağustos ayı yapı ‘Galatasaray Lisesi’ adını almıştır.

Galatasaray Lisesi gerek Osmanlı Döneminde gerekse de Cumhuriyet Döneminde önemli eğitim kurumu olarak faaliyetini sürdürmüştür. 1930’lu yıllarda da Atatürk’ün Liseyi dört defa ziyaret etmesi buraya verdiği önemi ve değeri göstermekteydi. Galatasaray Lisesi her zaman için ülkenin önde gelen eğitim kurumu olmuştur.

Galatasaray Lisesi

Galatasaray Lisesi yol tarifi için tıklayınız.

7- Galatasaray Hamamı

Sultan II. Beyazıt tarafından yaptırılan hamam bölgenin en eski hamamlarından bir tanesidir. Yüzyıllar boyunca birçok sadrazama, paşaya, kadıya hizmet veren hamam günümüzde tüm ihtişamı ile ayakta kalabilmiş hizmet veren yapılardandır.

Galatasaray Hamamı

Galatasaray Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

8- Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi

1992 yılında kurulan müze Türk Kültür ve Sanat yaşamına büyük katkılar sağlayan Vedat Terim Nör’ün ismini taşımaktadır. Yapı Kredi bünyesinde olan bu müzenin içerisinde çok sayıda sikke, metal para, nakış, kumaş, madalya yer almaktadır. Özellikle içerisinde yer alan 55 bin parçadan oluşan madeni para koleksiyonunda 6. yüzyıldan eserler yer almaktadır. Ayrıca koleksiyonda yer alan Osmanlı Madalyaları da dikkat çeken diğer eserler arasındadır.

Taksim Gezilecek Yerler Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi

Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

9- Taksim Gezilecek Yerler Masumiyet Müzesi

Müze Masumiyet Romanının yazarı olan Orhan Pamuk’un projesidir. Orhan Pamuk romanını yazarken hep bir müze ile bağdaştırmıştır.  Masumiyet Romanı 1974 ile 2000 yılları arasında geçen bir aşkı anlatmaktadır. Roman 2008 yılında yayınlanmış, müzede 2012 yılında ziyarete açılmıştır.

Müzenin içerisinde romanda anlatılan kahramanların giydiği, gördüğü, işittiği, kullandığı, biriktirdiği ve hayal ettiği eşyalar vitrinlerde sergilenmektedir. Ayrıca müze 17 Mayıs 2014’te  Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü almıştır.

Müzeyi ziyaret ederek romanı daha iyi anlamlandıracaksınız hatta okurken fark etmediğiniz birçok şeyi göreceksiniz.

Masumiyet Müzesi

Masumiyet Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

10- İllüzyon Müzesi

İstiklal Caddesinde Narmalı Han’ın içerisinde yer alan bu müzede 7’den 70’e herkesin ilgisini çekebilecek alanlar bulunmaktadır. Müzede Tepetaklak Oda, Vortex Tüneli, Sonsuzluk Odası, Ames Odası, Tabaktaki Kafa, Karmaşık Silindir, Klon Masa, Kaleydoskop,  Beuchet Sandalyesi İllüzyonu, Rubin’in Vazosu, Fotoğraf İllüzyonlar, Akıllı Oyun Odası gibi şaşırtıcı ve birbirinden eğlenceli illüzyon alanları yer almaktadır.

Müze haftanın her günü sabah 10:00 ile akşam 22:00 saatler arasında ziyarete açıktır.

Taksim Gezilecek Yerler İllüzyon Müzesi

İllüzyon Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

11- Madame Tussauds İstanbul

İstiklal Caddesinde yer alan ‘Madame Tussauds İstanbul’ bir balmumu heykel müzesidir. İçerisinde sanat, spor ve siyaset dünyasının yaklaşık 60 ünlü isminin heykeli yer almaktadır. Bu müzeye gelerek adeta gerçekmiş gibi olan müzik, film ve spor yıldızları ile fotoğraf çekilebilir, ya da Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemini yansıtan balmumu heykellerinde bir gezintiye çıkabilirsiniz.

Taksim Gezilecek Yerler Madame Tussauds İstanbul

Madame Tussauds İstanbul yol tarifi için tıklayınız.

12- Galatasaray Müzesi

İstiklal Caddesinde Tarihi Beyoğlu Postanesi’nde yer alan müze 6 Aralık 2009 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Yapının birinci katında; Galatasaray Lisesi`nin kurulduğu günden bugüne kadar olan öyküsü; öğrencilerin üniformaları, derslerde kullandığı aletler gibi birçok nesne ve fotoğraf yer almaktadır. İkinci katında da; Galatasaray Spor Kulübü’nün kurulduğu günden bugüne kadar olan hikâyesi, 1905’den bu zamana kadar kazanılan kupalardan bir kısmı, Metin Oktay`ın forması ve pek çok fotoğraf ve spor nesnesi bulunmaktadır.

Ayrıca müzede Atatürk’ün Galatasaray Lisesi’ni ziyaret ettiğinde kahve içtiği fincandan, imzalı fotoğrafına, 2000 yılında kazanılan UEFA Kupasından ve Süper Kupaya kadar Galatasaray Lisesi ve Kulüp tarihinde önemli belgeler ve nesneler de bulunmaktadır.

Galatasaray Müzesi

Galatasaray Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

13- Taksim Gezilecek Yerler Hüseyin Ağa Camii

İstiklal Caddesi üzerinde yer alan cami Galata Sarayı ağalarından Hüseyin Ağa tarafından yaptırılmış ve 1596 yılında ibadete açılmıştır. Caminin özellikle ince işçiliği ile göze çarpan şadırvanı fıskiyesi dikkat çekmektedir. Şadırvanı Mimar Sinan eseri olup Sinan Paşa Caminden getirilmiştir. Fıskiyesinde Türk taş oymacılığının en şaheser örneği olup Eyüp’teki Oluklu Bayır Tekke’sinden getirilmiştir. Cami günümüze kadar birçok kez onarımdan geçse de tarihi mimarisi ile görülmesi gereken yerler arasındadır.

Hüseyin Ağa Camii yol tarifi için tıklayınız.

14- Aya Triada Kilisesi

Taksim İstiklal Caddesinde konumlanan kilise Mimar Vasilaki İonnidi tarafından 1880 yılında inşa edilmiştir. Kilise İstanbul’da yer alan en büyük Rum Ortodoks yapısıdır. Yunan haç planına sahip olan kilisenin ikonlarının çoğu Bizans batı tarzında yapılmıştır. Kilise son olarak 23 Mart 2003 tarihinde yenilenmiş ve yeniden ibadete açılmıştır.

Aya Triada Kilisesi

Aya Triada Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

15- Üç Horan Ermeni Kilisesi

Galatasay Semtinde yer alan kilisenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Arsaya ilk olarak 1805 yılında ‘Surp Eçmiyadzin Çocuk Okulu’ adı altında okul açılır, daha sonra ki yıllarda da okul kiliseye dönüştürülür. 1810 yılında da yangın geçiren kilise 1836 yılında Dolmabahçe Sarayı’nın mimarı Garabed Amira Balyan ile birlikte Usta Minas Ağa ve Hovhannes Amira Serveryan kilisenin mimari çizimleri yaparak tekrar inşa etmişlerdir. 1838 yılında da İstanbul Ermeni Patriği Isdepanos Ağavni tarafından ibadete açılmıştır. Son olarak da 2000 yılında onarımdan geçen kilise günümüzde ibadete açıktır.

Taksim Gezilecek Yerler Üç Horan Ermeni Kilisesi

Üç Horan Ermeni Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

16- Taksim Gezilecek Yerler de Son Rotamız; St. Antuan Katolik Kilisesi

İstanbul’da yer alan en büyük ve cemaati en geniş Katolik Kilisesi olan yapı İstiklal Caddesi zerinde yer almaktadır. 1906 yılında inşasına başlanan kilise 1912 yılında kutsanarak ibadete açılmıştır. Kilise İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından Latin hacı ve neogoti biçimde inşa edilmiştir.

Taksim Gezilecek Yerler St. Antuan Katolik Kilisesi

St. Antuan Katolik Kilisesi yol tarifi için tıklayınız.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*