Tosya Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan Kastamonu’nun ilçelerinden olup tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Yaklaşık 4 bin senelik geçmişi bulunan ilçede birçok tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Tarihi yapısının yanı sıra doğal güzelliğiyle de dikkat çeken ilçede birçok gölet ve tabiat parkı da yer almaktadır.
Tosya Gezilecek Yerler aşağıda yer almaktadır.
1.Tosya Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Dipsizgöl Tabiat Parkı
Tosya Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında yer alan park tam anlamıyla bir doğa harikası. Şehrin gürültüsünden uzak sessiz sakin ve huzurlu bir gün geçirmek isteyenlerin uğraması gereken yerler arasındadır. Volkanik hareketlenmeler sonucu doğal yol ile oluşan bir krater gölü olan Dipsizgöl 40 metreyi aşkın derinliğe sahiptir. Yaklaşık 1550 rakımda bulunan alan 2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. Çeşitli bitki örtüsüne sahip göl ve çevresinde özelikle Meşe, Gürgen, Karaçam ağaçları boy göstermektedir Çeşitli canlı türüne ev sahipliği yapan Tabiat Parkın içerisinde kurt, karaca, ayı, sincap, tilki gibi çeşitli kuş ve sürüngen türleri de görülmektedir.
Dipsizgöl Tabiat Parkında kamp yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz. Çevresinde ki mesire alanlarında piknik yaparak hem eğlenebilir hem de doğa harikası yerde dinlenebilirsiniz. Yeşilin her tonuna sahip manzarasına karşı harika fotoğraflar çekilebilir ya da yürüyüş parkurunda hem sporunuzu hem yürüyüşünüz yapabilirsiniz.
Ayrıca gölün çevresinde mevcut olan bungalov evlerde konaklayabilir veya restoran bölümünde yöreye özgü lezzetleri tadabilirsiniz.
Dipsizgöl Tabiat Parkı tarifi için tıklayınız.
2.Yeşil Göl
1000 metrekare alana sahip olan göl ismini kendisini çevreleyen ormanın göle yansımasıyla yeşil olarak görünmekte ve ismini buradan almaktadır. Ormanın içerisinde saklı yeşilin güzel tonlarına sahip manzarası ve yapısı ile görmeniz gereken yerler arasında olan gölde mesire alanları sayesinde piknik yapma olanağı da buluyorsunuz.
Yeşil Göl yol tarifi için tıklayınız.
3.Çukurhan
Mesire alanlarının mevcut olduğu Çukurhan’da pikniğinizi yapabilir ve tesisin çevresindeki alanlarda sporunuzu yapabilirsiniz. Ayrıca içerisinde Orman İşletme Müdürlüğüne ait Bungalov evler bulunmakta olup, çevresinde yer alan suların ve yeşilin keyfini çıkartarak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.
4.Bağ Evleri (Gümele)
İki katlı dubleks yapıların tamamı ahşap ve kerpiçle yapılmış olup tam anlamıyla görsel şölen sunmaktadır. Zemin katında girişleri ayrı olan ahır ve ağıllar bulunurken 1. Katında üstü ahşap çatı ile kapalı teras yer almaktadır. Tosya ilçesinde özgün mimariye sahip olan bu evleri yakından görerek fotoğraf çekilebilirsiniz.
Bağ Evleri (Gümele) yol tarifi için tıklayınız.
5.Tosya Gezilecek Yerler Abdurrahman Paşa Camii
İlçenin merkezinde yer alan camii 1584 yılında Maraşlı Abdurrahman Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Kesme taş ve tuğladan yapılan cami 4 yarım ve 1 ana kubbe ile örtülü olup kare planlıdır. Günümüze kadar çeşitli onarım ve restorasyondan geçen cami iç ve dış mimari ve işçiliğiyle ziyaret edilmesi gereken yerler arasında olup ibadete açıktır.
Abdurrahman Paşa Camii yol tarifi için tıklayınız.
6.Gavur Kayası Kalesi
Doğal ve sarp bir kayadan oluşan kaleye çıkış kuzeybatı yönünden gerçekleşmekte olup, içerisinde kaya mezarı ve tünel bulunmaktadır. Kalenin doğusunda ve Devrez Çayının üzerinde iki köprü ayağının bir zamanlar Bağdat yolu üzerinde kurulu olan köprüye ait olduğu söylenmektedir. Rivayete göre de Gavur Kayası Kalesi bu yolu korumak amacı ile kurulmuştur. Sizler de bu tarihi kaleyi yakıdan ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.
Gavur Kayası Kalesi yol tarifi için tıklayınız.
7.Kösen Çayırı Göleti
Deniz seviyesinin 2685 metre yüksekliğinde yer alan gölet 100 dönümlük alan üzerine kurulmuştur. Sulama amacıyla kurulmuş küçük bir baraj ve etrafını çevreleyen ormanlardan oluşmaktadır. Tam bir doğa harikası olan alanda yeşilin farklı tonlarındaki doyumsuz manzarasına doyarken göletin güzelliğiyle de sakin ve huzurlu bir gün geçirebilrisiniz. Kösen Çayırı Göletinde av zamanlarında balık tutabilir ve ailecek keyifle vakit geçirebilirsiniz.
Kösen Çayırı Göleti yol tarifi için tıklayınız.
8.Tosya Gezilecek Yerler Seki Göleti (Tosya At Avlusu)
Tosya At Avlusu olarak da bilinen gölet Sekiler Köyünde yer almaktadır. Seki Gölet’inde kamp yapabilir ve doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.
Seki Göleti (Tosya At Avlusu) yol tarifi için tıklayınız.
9.Üç Oluklar Mesire Yeri
Bütün haftanın sitresini atmak isteyenlerin uğraması gereken alanlardan olan mesire yeri orman içinde sessiz ve sakin bir gün geçirmenize olanak sağlamaktadır. Dilerseniz piknik yapabilir ya da sevdiklerinizle hoş sohbet ederken çocuklar oyun alanında eğlenebilirler. İçerisinde yer alan çardaklarda mangalın ve semaverin keyfine varabilir ya da içerisinde yer alan restoran da farklı lezzetleri tadabilirsiniz.
Üç Oluklar Mesire Yeri yol tarifi için tıklayınız.
10.Tosya Gezilecek Yerler Harman Tepe Höyüğü
Sofular Köyü arazisinde yer alan Höyüğün yüksekliği 3 metre olup orijinal hali ile günümüze ulaşmıştır.
11.Yüce Tepe Höyüğü
Bayat köyüne bağlı olan Höyük Devrez Çayının kenarında yer almaktadır. Yaklaşık 6 metre yüksekliğinde olan höyük görülmesi gereken yerler arasındadır.
12.Tosya Gezilecek Yerler Büyük Hamam
Kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinemese de Candaroğulların’dan İbrahim Bey tarafından inşa ettirildiği söylenmektedir. Çarşı da yer alan hamam günümüze kadar çeşitli yangın ve depremlerden zarar görse de bölge halkı ve belediyesi tarafından orjinal hali ile korunması sağlanmıştır.
13.Çifte Hamam
Mevlâna Selahattin adındaki bir hayırsever tarafından yapılan hamam Abdurrahman Paşa Caminin yanında yer almaktadır. 16. Yüzyıldan izler taşıyan hamamı yakından görerek tarihi dokusuna şahitlik edebilirsiniz.
14.Tekke Hamamı
Şeyh İsmail-i Rumi tarafından 1637 yılında yaptırılmıştır. Moloz taşı ve harçtan yapılan hamamda içinden su akan aslanağzı figürü ve Şeyh Kurnası adı verilen oda en dikkat çeken yapısıdır.
Tekke Hamamı yol tarifi için tıklayınız.
15.Küçük Hamam (Vikvik Hamamı)
Kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinemese de 80 yıla yakındır kullanıldığı söylenmektedir. Günümüze kadar çeşitli onarım ve restorasyondan geçen hamamın orijinal hali ile ulaşamasa da görülmeye değer yerler arasındadır.
16.Tosya Gezilecek Yerler Dere Çeşmesi
Çeşmenin üzerinde bulunan kitabede 1781 yılında El Hac Ahmet Bey tarafından yapıldığı yazmaktadır. İlçenin merkezinde Dilküşah Mahallesi
Zopturoğlu Sokakta yer alan çeşmeyi yakından görerek inceleyebilirsiniz.
17.Halim Baba Çeşmesi
Çeşmenin üzerinde bulunan kitabede 1796 yılında Karabacak Zade Hacı Abdullah Ağa tarafından yapıldığı yazmaktadır. İlçenin İlyasbey Mahallesinde yer alan çeşmeyi yakından görerek inceleyebilirsiniz.
18.Karasu Çeşmesi
İbrahim Efendi tarafından yapılan çeşme Şeyh mahallesinde Çaybaşı sokakta yer almaktadır.
19.Tosya Gezilecek Yerler de Son Rotamız;Ali Osman Ağa Çeşmesi
Harsat Mahallesi Kelleci sokakta yer alan çeşme kitabesine göre Destani Ağanın zevcesi Şerifa Hanım tarafından 1800 yılında yaptırılmıştır.
İlk yorum yapan olun