Kastamonu Gezilecek Yerler, En Detaylı 60+ Yer

Kastamonu Gezilecek Yerler yazımızda, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan Karaçomak Deresi vadisi üzerinde kurulu olan ve her yıl yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Kastamonu ilimizin tüm gezilecek yerleri hakkında detayları paylaşacağız.

Anadolu’nun en eski şehirlerinden olan Kastamonu evliyalar şehri olarak da bilinmektedir. Türk-İslam dönemine ait birçok tarihi eserler bulundururken doğal güzellikleri ile de dikkat çekmektedir. Kastamonu’ya gittiğiniz de milli parkları, şelaleleri, kanyonları sizlere kendini hayran bıraktırırken, tarihi eserleri de keşfetmenize olanak sağlayacaktır.

Kastamonu gezilecek yerler aşağıda yer almaktadır.

YAZI İÇERİĞİNİ

DOĞAL GÜZELLİKLER

1- Kastamonu Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Küre Dağları Milli Parkı

Kastamonu Gezilecek Yerler yazımızız ilk sırasında Bartın ve Kastamonu il sınırları içerisinde bulunan Küre Dağları Milli Parkı yer almaktadır. Toplam 37.753 hektar büyüklüğünde olan alan 2000 yılında Milli Park ilan edilmiştir. 2012 yılında ise Küre Dağları Milli Parkı Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın 13. ‘Pan Parkı’ (Avrupa’nın Seçkin Milli Parkları Ağı) olarak ilan edilmiştir.

Türkiye’de en çok mağaraya sahip olan Küre Dağları Milli Parkının içerisinde Ilgarini Mağarası, Ejder Mağarası bulunmaktadır. Ayrıca Valla Kanyonu Seyir Terası, Horna Kanyon, Ilıca Şelalesi Milli parkın içerisinde başlıca gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Oldukça geniş alana sahip olan Küre dağları milli parkında 14 farklı tur güzergahı yer almakta olup, gezeceğiniz bölgede tura katılarak daha ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı yol tarifi için tıklayınız.

2- Valla Kanyonu

Dünya’nın en derin ikinci Kanyonu olan Valla Kanyonu Kastamonu ilinin Pınarbaşı ilçesinde yer almaktadır. Küre Dağları Milli parkının içerisinde yer alan 3 katlı ve 7 metre boyunda olan Muratbaşı Seyir Terasında, valla kanyonunun ve küre dağının güzel ve eşsiz manzarasına eşlik edebilirisiniz. Adrenalin ve doğa severlerin kesinlikle uğraması gereken yerler arasında olan Muratbaşı Seyir Terası esnek yapılmış haliyle adrenalin ve heyecan uyandırırken, eşsiz kanyon ve dağ manzarasıyla da doğanın güzelliğini gözler önüne sermektedir.

Kastamonu Gezilecek Yerler Valla Kanyonu

Valla Kanyonu yol tarifi için tıklayınız.

3- Horma Kanyonu

Küre Dağları Milli Parkın içerisinde yer alan Horma Kanyonundan Ilıca Şelalesine kadar uzanan ahşap yürüyüş parkuru yer almaktadır. Horma Kanyonunda Ilıca Şelalesinden dökülen Zara Çayı yer almaktadır. Kanyonun sahip olduğu göğe kadar ulaşan kayalar görsel şölen sunarken, temiz dağ havası da sizleri doğa ile iç içe bırakmaktadır. Ayrıca Zara çayının içerisinde yer alan aşınmış kayalardan oluşan kazan ve kuyuların manzarasını izleyerek eşsiz güzelliğe şahitlik edebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Horma Kanyonu

Horma Kanyonu yol tarifi için tıklayınız.

4- Kastamonu Gezilecek Yerler Ilıca Şelalesi

Horma Kanyonu’nun başlangıcı olan Ilıca Şelalesi 15 metre yükseklikten dökülmekte olup, döküldüğü yerde doğal havuz oluşturmaktadır. Yüzülen nadir şelalelerden olan Ilıca Şelalesinde yüzebilir ya da eşsiz manzarasına karşı fotoğraf çekilebilir ve güzel anılar bırakabilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Ilıca Şelalesi

Ilıca Şelalesi yol tarifi için tıklayınız.

5- Loç Vadisi

Küre Dağları Milli Parkın içerisinde ki Cide ilçesinde yer alan kanyon 1000 rakıma sahip olup, seyir terasında Gömeren Kanyonunu, Kılıçlı Mağarasını ve Valla Kanyonunun çıkış kısmını gören konuma sahiptir. Manzarasıyla göz dolduran Loç vadisi seyir terasında manzaranın keyfini çıkartabilir ve güzel anılar biriktirerek harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Loç Vadisi

Loç Vadisi yol tarifi için tıklayınız.

6- Ilgaz Dağı Milli Parkı

%69’u Kastamonu %31’i Çankırı il sınırları içerisinde olan Ilgaz Dağı Parkı 1088,61 hektar alana sahip olup 1976 yılında milli park ilan edilmiştir. Çeşitli bitki örtüsüne sahip milli parkın içerisinde özelikle Sarıçam, Göknar, Karaçam ağaçları boy göstermektedir. Çeşitli canlı türüne ev sahipliği yapan Mili Parkın içerisinde kurt, karaca, ayı gibi çeşitli kuş ve sürüngen türleri de görülmektedir.

Yıl boyunca turizm, sportif gibi farklı aktivitelere ev sahipliği yapan Ilgaz Dağı Milli Parkın içerisinde 1437 yatak kapasiteli 8 adet tesis yer almaktadır.

Doğa severlerin uğrak yerlerinden olan Milli parkta kamp yapabilir ve bu harika atmosferin tadını çıkartabilirsiniz. Trekking yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilir veya kayak merkezinde doyasıya eğlenebilirsiniz.

Ilgaz Dağı Kayak Merkezinde profesyonel kayakçılardan amatör kayakçılara kadar herkese hitap eden pistleri ile karın ve eğlencenin tadını çıkartabilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı yol tarifi için tıklayınız.

7- Kastamonu Gezilecek Yerler Çatak Kanyonu

Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde yer alan kanyon eşsiz ve güzel manzarasıyla göz doldurmaktadır. 1 kilometrelik orman yürüyüşünden sonra 900 metre yükseklikte ki seyir terasına ulaşıp kanyonun doyumsuz manzarasını izleyebilir ve harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Çatak Kanyonu

Çatak Kanyonu yol tarifi için tıklayınız.

8- Ersizlerdere Kanyonu

Türkiye’nin 252. Tabiat parkı olarak ilan edilen alan ismini Kurtuluş Şavaşına giden tüm erkekleri cephede kaybettikleri için Dereköy ismi ‘Ersizlerdere’ olarak değişmiş olup buradan almıştır. Cepheye gidipte dönmeyen şehitlerin diyarı olan Ersilerdere Köyünün yanında bulunan Kanyon Türkiye’nin önemli kanyonları arasında yer almaktadır.

2,5 kilometre uzunluğunda olan kanyonda kayalar üzerinde yer alan doğal güzellikler, şelaleler, cadı kazanları bulunmakta olup yapısı ile görsel şölen sunmaktadır.

Hem doğa severlerin hem macera severlerin uğraması gereken yerlerden olan kanyonda kaya tırmanışı yapabilir ya da kanyon geçişi sporu yapabilirsiniz. Ya da trekking yaparak doğa harikası yerde manzaraya karşı güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Ersizlerdere Kanyonu

Ersizlerdere Kanyonu yol tarifi için tıklayınız.

9- Şehriban Kanyonu

Şenpazar ilçesinde yer alan kanyon bin metreyi aşkın ve birbirine yakın duvarları ile ilgi çekerken ortasında akan çay da doğal güzelliği gözler önüne sermektedir. İlk kez 1997 yılında Atlas ekibinin geçebildiği kanyonda iki duvarın ortasından akan çayın döküldüğü yer kuvvetli bir akıntıya sahip olduğu için ‘ölümle dans kanyonu’ da denmektedir. Sizlerde bu doğa harikası yeri yakından görerek güzelliğine şahitlik edebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Şehriban Kanyonu

Şehriban Kanyonu yol tarifi için tıklayınız.

10- Kastamonu Gezilecek Yerler Dipsizgöl Tabiat Parkı

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde yer alan park tam anlamıyla bir doğa harikası. Şehrin gürültüsünden uzak sessiz sakin ve huzurlu bir gün geçirmek isteyenlerin uğraması gereken yerler arasındadır. Volkanik hareketlenmeler sonucu doğal yol ile oluşan bir krater gölü olan Dipsizgöl 40 metreyi aşkın derinliğe sahiptir. Yaklaşık 1550 rakımda bulunan alan 2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. Çeşitli bitki örtüsüne sahip göl ve çevresinde özelikle Meşe, Gürgen, Karaçam ağaçları boy göstermektedir Çeşitli canlı türüne ev sahipliği yapan Tabiat Parkın içerisinde kurt, karaca, ayı, sincap, tilki gibi çeşitli kuş ve sürüngen türleri de görülmektedir.

Dipsizgöl Tabiat Parkında kamp yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz. Çevresinde ki mesire alanlarında piknik yaparak hem eğlenebilir hem de doğa harikası yerde dinlenebilirsiniz. Yeşilin her tonuna sahip manzarasına karşı harika fotoğraflar çekilebilir ya da yürüyüş parkurunda hem sporunuzu hem yürüyüşünüz yapabilirsiniz.

Ayrıca gölün çevresinde mevcut olan bungalov evlerde konaklayabilir veya restoran bölümünde yöreye özgü lezzetleri tadabilirsiniz.

Dipsizgöl Tabiat Parkı

Dipsizgöl Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.

11- Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı

Doğa ile iç içe hem eğlenebileceğiniz hem de sevdiklerinizle hoş sohbet vakit geçirerek piknik yapabileceğiniz Tabiat Parkı çok sayıda aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır.

Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkın da ki mesire alanındaki masa ve kamelyalarda pikniğiniz yapabilir ve sizler günün yorgunluğunu atarken çocuklar kendileri için ayrılmış 5 farklı oyun alanında kaliteli vakit geçirebilir.

Arkadaş gruplarıyla Paintball sporuna katılabilir adrenalin dolu ve eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz. Zipline tutkunlarının da düşünüldüğü alanda zipline yaparak eğlenebilir veya trambolin de günün enerjisini atabilirsiniz. Atv ile doğayı keşfedip adrenalin dolu bir gün de geçirebilir fitness alanlarında doğa ile iç içe sporunuzu da yapabilirsiniz. Ayrıca içerisinde yer alan cafe ve restoren bölümünde yöreye özgü lezzetleri de tadabilirsiniz.

Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı

Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı internet sitesi için tıklayınız.

Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.

12- İnebolu Geriş Tepesi

İnebolu ilçesinin güneyinde yer alan tepe 495 metre yüksekliğinde olup ilçede bulunan üç önemli kale kalıntılarından birisinin bulunduğu yerdir. Düzlük alanda ise manastır kalıntıları mevcuttur. Sarnıçların, kitabelerin, sütunların mevcut olduğu manastırda Bizans özelliklerini yansıtan kalıntılar mevcuttur.

Yeşil ve mavinin birleştiği tepe sizleri doyumsuz manzarasıyla hayran bırakırken, etraftaki kuş sesleri, farklı türden çiçeklerin varlığı, kokusu, yeşilin farklı tonları tam anlamıyla görsel ve işitsel şölen sunmaktadır. Tepenin harika manzarasına karşı fotoğraflar çekilebilir, güzel atmosferin tadını çıkarabilir ve trekking yapabiliriniz.

İnebolu Geriş Tepesi

İnebolu Geriş Tepesi yol tarifi için tıklayınız.

13- Kastamonu Gezilecek Yerler İnebolu Apaş Tepesi

İnebolu ilçesi Boyran Mahallesinde yer alan tepe ilçede bulunan üç önemli kale kalıntılarından birisinin bulunduğu yerdir. Eski adı Abraş olan tepe Kızılkaraya kadar uzanmaktadır.

Yeşil ve mavinin birleştiği tepe sizleri doyumsuz manzarasıyla hayran bırakırken, bu doğa harikası yerde fotoğraf çekilerek güzel anılar biriktirebilirsiniz.

Dipsizgöl Tabiat Parkı yol tarifi için tıklayınız.

14- Ilgarini Mağarası (Pınarbaşı)

Küre Dağları Milli parkın içerisinde yer alan Mağara 858 metre uzunluğa ve 250 metre derinliğe sahip Türkiye’nin en derin 4. Mağarası konumundadır. Mağaraya ahşaptan yapılmış yürüyüş yolunu kullanarak ulaşabilir ve yaklaşık 220 milyon yılda oluşan Ilgarini yakından görebilirsiniz.

Ayrıca Ilgarini Mağarasından 1 kilometre uzaklıkta Ejder Çukuru bulunmaktadır. Ejder Çukurunun ağız genişliği 15, dikey derinliği 70 metre olup dikey bir mağara konumundadır. Ilgari Mağarasını ziyaret ettikten sonra Ejder Çukurunu yanında bulunan Ahşap Seyir Terasında da manzarasını izleyebilirsiniz.

Ilgarini Mağarası (Pınarbaşı)

Ilgarini Mağarası yol tarifi için tıklayınız.

15- Gizemli Mağara

Devrekani ilçesinin Alçılar Köyünde ormanlık alan içerisinde yer alan Mağara görünüşüyle dikkat çekmektedir. Mağaranın içinde yer alan sarkıtlar ve dikitler görsel şölen oluştururken, doğal yapısını bozmamış hali ile ‘Sisli ve Gizemli Mağara’ adını almıştır.

Gizemli Mağara

Gizemli Mağara yol tarifi için tıklayınız.

16- Kastamonu Gezilecek Yerler Kılıçlı Mağarası

Cide ilçesinin Çamdibi Köyünde yer alan Mağara tarihi ve doğal yapısı ile oldukça dikkat çekmektedir.350 metre derinliğe sahip mağaranın ilk kısmında farklı boyutta havuzlar yer almaktadır. İkinci kısmında ise sarkıtlar ve dikitler görsel şölen oluştururken üst kısmında ise Kalkolitik döneminden Bizans Dönemine kadar parçalar yer almaktadır.  Arkeolji severlerin uğraması gereken yerlerden olan mağara doğal yapısı ile de görülmeye değer yerler arasındadır.

Kılıçlı Mağarası

Kılıçlı Mağarası yol tarifi için tıklayınız.

17- Sarpunalınca Mağarası

Kastamonu’nun Küre ilçesinde yer alan mağara 662 metre uzunluğa sahip yatay biçimindedir. İçinde yer alan sarkıtlar ve dikitler görsel şölen oluştururken, mağaranın giriş ağzı ve kaynak çıkış ağzı en dikkat çekici özelliklerindendir. Sizlerde görsel şölen sunan bu mağarayı ziyaret ederek yapısını yakından inceleyebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Sarpunalınca Mağarası

Sarpunalınca Mağarası yol tarifi için tıklayınız.

18- Kastamonu Gezilecek Yerler Kuyluç Mağarası (Dağlı Kuylucu)

Kastamonu ilinin Şenpazar ilçesinde yer alan mağara Dağlı Kuylucu olarak da bilinmektedir. Türkiye’nin ağzı en geniş mağarası olan Kuyluç Mağarasının güzelliğini yakından görerek ziyaret edebilir. Çevresinde kamp yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.

Dağlı Kuylucu yol tarifi için tıklayınız.

19- Kastamonu Yaylalar

Ilgaz ve Küre dağlarının yer aldığı Kastamonu ilinde oldukça fazla yayla bulunmaktadır. Özellikle Araç ilçesinde bulunan yeşil denizi andıran ormanlar içerisinde yer alan yaylalar doğal güzelliklerin başında gelmektedir.

Kastamonu ilinin Araç ilçesinde; Munay Yaylası, Kirazlı Yaylası, Sıragömü Yaylası, Fındıklı Yaylası ve Başköy yaylası geleneksel evleri ve doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir.

Daday ilçesinde; Oluklu Yaylası, Küre ilçesinde; Belören Yaylası, Azdavay ilçesinde; Suğla Yaylası, Tosya ilçesinde; Kösem Yaylası, Yeşilgöl Yaylası, Diipsizgöl Yaylası ve Sekiler Yaylası yer almaktadır.

20- Munay Yaylası

Kastamonu’nun Araç ilçesinde yer alan yaylaya çıkarak yeşilin farklı tonlarına şahit olabilir ve doğallığını bozmamış çentik evleri ile yaylanın güzelliğini ve keyfini çıkartabilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Munay Yaylası

Munay Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

21- Kirazlı Yaylası

Kastamonu’nun Araç ilçesinde yer alan yaylada ağaç gövdelerinin üst üste yığılması ile oluşturulan yapılar dikkat çekerken yeşilin güzel tonları da sizlere hayranlık uyandırarak doğa severlerin uğraması gereken yerler arasında geliyor.

Kirazlı Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

22- Sıragömü Yaylası

Araç ilçesinde yer alan yaylada yeşilin farklı tonuna sahip manzaraya şahitlik edebilir ve mesire alanlarında pikniğinizi yaparak doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz.

Sıragömü Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

23- Kastamonu Gezilecek Yerler Fındıklı Yaylası

Kastamonu’nun Araç ilçesinde yer alan yaylada yeşilin farklı tonuna sahip manzaraya şahitlik edebilir şehrin gürültüsünden uzak sessiz ve sakin bir gün geçirebilirsiniz. Kamp severlerin de uğrak alanlarından olan yaylada kamp yaparak doğa ile iç içe bir gün geçirebilirsiniz.

Fındıklı Yaylası yol tarifi için tıklayınız.

24- Plajlar

Kastamonu Cide ilçesinde; Cide Gideros Koyu, Cide ilçesi Plajı, Kumluca, Akbayır Köyü Kumsalı, İnebolu ilçesinde; Gemiciler Köyü Plajı, Boyranaltı Plajı, Bozkurt ilçesinde; İlişi Köyü Plajı, Abana ilçesinde; Tatil Köyü Plajı ve Halk Plajı, Çatalzeytin ilçesin de; Ginolu plajı bulunmaktadır.

Kastamonu Gezilecek Yerler Plajlar

25- Cide Gideros Koyu     

Kastamonu’nu Cide ilçesinde yer alan koy arkeolojik ve tabii sit alanı olup doğal güzelliğe sahiptir. Yeşilin ve mavinin buluştuğu koy Karadenizin hırçın dalgaları yerine berrak ve sakin suyu ile dikkat çekmekteyken manzarası Karadeniz’in güzelliğini yansıtmaktadır. Dilerseniz koy da denize girebilir veya çevresinde yer alan restoranlarda farklı lezzetleri tadarak günü sonlandırabilirsiniz.

Cide Gideros Koyu

Gideros Koyu yol tarifi için tıklayınız.

MÜZELER

26- Kastamonu Gezilecek Yerler Arkeoloji Müzesi

1914-1917 yılları arasında İttihat ve Terakki Cemiyeti binası olarak inşa edilmiş, 1945 yılında depo olarak hizmete geçmiş ve 1951 yılında resmi açılışını gerçekleştirmiştir.

Üç ana bölümden oluşan müzenin 1. Bölümünde taş eserler, heykeller sergilenirken, 2. Bölümünde ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Şapka İnkılabına ait ikinci nutkunu bu binanın önünde yaptığı için, inkılaba ilişkin dokümanlar ve Atatürk’e ait eşyalar sergilenmektedir. Üçüncü bölümde ise kronolojik sıralama eşliğinde Kastamonu ve çevresinde ele geçirilen tarih öncesi ve Bizans Dönemine kadar olan eserler sergilenmektedir.

Müzeyi ziyaret ederek Kastamonu ile ilgili tarihi ve kültürel eserleri yakından görebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

27- Etnografya Müzesi

1887 yılında yapılan Liva Konağının içerisinde yer alan müze restorasyon çalışmalarından sonra 1997 yılında açılmıştır. Bodrumu ile birlikte 4 katlı olan Liva Konağı’nın her katında Kastamonu iline ait tarihi eserler, yöreye özgü yaşam biçimleri sergilenmekte olup, müze de Kastamonu ile ilgili genel bilgiler edinebilirsiniz.

1.Katında Kastamonu iline ait fotoğraflar sergilenmekteyken, 2. Katında ise yöreye özgü yaşam biçimleri ve dokumacılık, ağaç işeri, urgancılık, taş baskı gibi zanaatlar sergilenmektedir. Ayrıca Mahmut Bey Camii’ye ait tarihi kapı da bu bölümde sergilenmekte olup mutlaka görülmesi gereken eserler arasındadır. 3. Katında ise Kastamonu Konağının yerleşim biçimi mankenler eşliğinde sergilenmiştir. Müzeyi ziyaret ederek Kastamonu ile ilgili tarihi ve kültürel eserleri yakından görebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

28- Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi 75. Yıl Cumhuriyet Müzesi

Ulusal Mimari Akımının önde gelen isimlerinden olan Vedat Tek adına 2000 yılında Kültür Merkezi olarak yapılmış ve eklemelerle 2007 yılında günümüzde ki halini almıştır.

Müzenin içerisinde 75. Yıl Cumhuriyet Evi Özel Müzesi, Kitre Bebek Evi, Dantel Evi, Röfyefli Salon ve Resim Galerisi yer almaktadır.

Özellikle 75. Yıl Cumhuriyet Müzesi oldukça ilgi görmekte olup içerisinde, Silah Bölümü ve Türkiye’de ilk ve tek olan Şapka Müzesi yer almaktadır. Şapka Müzesinin içerisinde Cumhuriyet’in ilanından bu zamana kadar olan kadın ve erkek şapkaları sergilenerek koleksiyon her geçen yıl genişletilmektedir.

Haftanın her günü açık olan müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi 75. Yıl Cumhuriyet Müzesi

Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi 75. Yıl Cumhuriyet Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

29- Kastamonu Gezilecek Yerler Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi

Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesinde bulunan konakların bir tanesinde yer alan müze 2006 yılında Kastamonu ve çevresine ait vakıf eserlerin korunması ve Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesinde kullanılan eşyaların korunması ve sergilenmesi için açılmıştır.

Özellikle müze içerisinde 1182 yılından kalma el yazması Kuran-ı Kerim, 1600 yıkından kalma Sadaka taşı ve Kastamonu’ya ait kandiller oldukça dikkat çekmektedir.

Kastamonu Gezilecek Yerler Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi

Şeyh Şaban-ı Veli Vakıf Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

30- Rıfat Ilgaz Müzesi

Kastamonu’nun Cide ilçesinde yer alan müze Hababam Sınıfı yazarı olan Rıfat Ilgaza ait eserlerin, fotoğrafların, kişisel eşyaların sergilendiği müze konumunda olup ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.

Kastamonu Gezilecek Yerler Rıfat Ilgaz Müzesi

Rıfat Ilgaz Müzesi yol tarifi için tıklayınız.

31- Memleket Kütüphanesi

1900’lü yılların başında inşasına başlanan ve 1925 yılında Atatürk tarafından 500 tl bağış yapılan yapı ilk memleket kütüphanesi olarak hizmete açılmıştır. Hükümet konağının yanında yer alan kütüphane 2002 yılında onarım ve restorandan geçerek resim ve fotoğraf galerisi olarak hizmete girmiştir.

Memleket Kütüphanesi yol tarifi için tıklayınız.

32- Kastamonu Gezilecek Yerler Kültür ve Sanat Evi

İlk olarak 1881 yılında mektep olarak yapılan ve kullanılan yapı ileri tarihlerde kışla, askeri hastane, ilkokul olarak da kullanılmıştır. Son olarak 2003 yılında onarım ve restorasyondan geçerek Kültür ve Sanat Evi olarak hizmete geçirilmiştir. Bu evi ziyaret ederek yöreye özgü el sanatları ve branşlarını yakından görerek inceleyebilirsiniz.

TARİHİ YERLER

33- Kastamonu Kalesi

Kastamonu ilinin sembollerinden olan kale, 12. yüzyıl Bizans döneminde Komnenoslar tarafından inşa edilmiştir. Yüksek tepe üzerinde yer alan kale 155 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğindedir. Günümüze kadar çeşitli beylikler tarafından onarımdan geçmesinden dolayı farklı mimari özelliklere sahiptir. Özellikle iç kale Bizans mimari özelliklerini taşırken, kule ve burçlar Osmanlı ve Candaroğulları döneminde yapılmış olup o dönemin mimari özelliklerini taşımaktadır. Kalenin yapımında taş, harç ve ahşap hatıllar kullanılmış olup, 15 adet büyük kule ve burç ile güvenliği desteklenmiştir. Son olarak 2005 yılında restore edilen kaleyi gezi rotanıza ekleyerek tarihten izler taşıyan yapıyı ve mimari özelliklerini yakından görebilirsiniz.

Kastamonu Kalesi

Kastamonu Kalesi yol tarifi için tıklayınız.

34- Kastamonu Gezilecek Yerler Doğanlar Kalesi

Küre ilçesinin Karadonu köyünde yer alan kale M.Ö 1100-700 yıllarına kadar giden geçmişi ile oldukça dikkat çekmektedir. Roma dönemine ait kalıntılarının bulunduğu kale 3 ayrı bölümden oluşmaktadır. Özellikle 120 basamaklı Gözetleme Kulesi en dikkat çeken özelliklerinden olup kaleden Küre Dağları Milli Parkı izlenebilmektedir. Kesme ve moloz taşından yapılan mağara günümüze kadar bozulmamış yapısı ile de görülmeye değer yerler arasında olup Klavuz ve rehber eşliğinde gezebiliyorsunuz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Doğanlar Kalesi

Doğanlar Kalesi yol tarifi için tıklayınız.

35- Kastamonu Gezilecek Yerler Saat Kulesi

1883-1891 yılı arasında ilin Valisi olan Abdurrahman Paşa’nın isteği üzerine 1885 yılında temeli atılmıştır. Osmanlı son devri döneminin mimari özelliklerini taşıyan saat kulesi yaklaşık 13 metre yüksekliğindedir. Son olarak 2002 yılında onarımdan geçen kaleyi yakından görebilirsiniz ve şehrin manzarasını izleyerek dinlenebiirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Saat Kulesi

Saat Kulesi yol tarifi için tıklayınız.

36- Ev Kaya Mezarı

Kastamonu ilinin en eski kaya mezarlarından olan yapının sağ bölümü M.Ö 7. yüzyılda, sol bölümü M.S 1. yüzyıl Romalılar döneminde yapılmıştır. Yerden 8 metre yükseklikte kayanın oyulmasıyla oluşturulan mezarda üçü anıtsal olmak üzere toplam sekiz adet kaya mezarı bulunmaktadır.

Ev Kaya Mezarı yol tarifi için tıklayınız.

Ev Kaya Mezarı

37- İnebolu Evleri

Genellikle bordo-beyaz renkte olan evler 3 katlı bahçeli yapılardan oluşmaktadır. Evlerin boyası Aşı Köyünden çıkarılan toprakla yapılan aşı boyasından yapılmış olup renleri ile görsel şölen sunmaktadır. Çatıları ise yöreye özgü Arduaz (Marla) taşıyla kaplanmış olup genel olarak dik yamaç üzerine konumlanmıştır. Bu yapıları ziyaret ederek görsel şölen sunan yapılarda fotoğraf çekilebilir ve güzel anılar biriktirebilirsiniz. İnebolu ilçesi haricinde Çatalzeytin, Bozkurt, İlişi, Abana ilçelerinde de bu yapılara rastlayabilirsiniz.

İnebolu Evleri

38- Pompeiopolis Antik Kenti

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yer alan antik kenti Romalılar tarafından Paphlagonia (Paflagonya) Eyalet Merkezi olarak kurulmuştur. Antik kazılardan çıkan mimari parçaların sergilendiği Antik Kenti arkeoloji severlerin uğraması gereken yerler arasındadır.

Kastamonu Gezilecek Yerler Pompeiopolis Antik Kenti

Pompeiopolis Antik Kenti yol tarifi için tıklayınız.

39- Kerempe Feneri

Kastamonu’nun Cide ilçesinin Aydıncık köyünde bulunan fener 1885 yılında Fransızlar tarafından yapılmıştır. Denizden 82 metre yükseklikte bulunan fener özgün mimarisi ile dikkat çekerken yapısıyla da göz doldurmaktadır. 100 yılı aşkındır yapısını koruyan ve günümüze kadar ulaşmayı başaran yapıyı yakından ziyaret ederek tarihi yapısını görebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Kerempe Feneri

Kerempe Feneri yol tarifi için tıklayınız.

40- Yakupağa Külliyesi

Şehrin merkezinde bulunan külliyenin içerisinde cami, medrese, aşevi, sıbyan mektebi bulunmakta olup şehrin önemli külliyelerinin başında gelmektedir.

Cami 1547 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ının hazine reisi olan Yakup Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin mimari özelliklerinden ahşap işli kapı kanatları ve kesme taş tekniği en dikkat çekici özellikleri arasındadır.

Külliyenin içerisinde bulunan medresenin ön kısmında kemerli ve sütunlu avlu bulunmakta olup, caminin kuzeyinde de aşevi yer almaktadır. Aşevini yanında üzeri kubbeli odalar yer alıp, sıbyan mektebi de döneminin özelliklerini taşımaktadır. Tarihten izler taşıyan külliyeyi ziyaret ederek mimari özelliklerini yakından inceleyebilirsiniz.

Yakupağa Külliyesi

Yakupağa Külliyesi yol tarifi için tıklayınız.

41- Nasrullah Külliyesi

Şehrin merkezinde yer alan külliye camii, şadırvan, köprü ve medreseden oluşmaktadır.

1506 yılında Nasrullah Kadı isimli bir hayırsever tarafından inşa ettirilen camii, köprü ve şadırvan içerisinde yer alan su havuzları ile Kastamonu ilinin en büyük camisi konumundadır. Ayrıca Mehmet Akif Ersoy Milli Mücadeleyi destekleyen konuşmalarını da burada yapmıştır.

1746 yılına kadar 6 kubbeli olan camii genişletilmesi ile birlikte 9 kubbeli olmuştur. Tarihten izler taşıyan caminin içerisinde ki süslemeler ve hatlar Kastamonulu ünlü hattat Ahmet Şevket Efendi tarafından yapılmış olup günümüze sağlam olarak ulaşmıştır. Şadırvanın içerisinde yer alan su havuzları Nasrullah Kadı tarafından inşa ettirilirken, şadırvan 1752 yılında iki kubbeli olarak Bedli tarafından inşa ettirilmiştir.

Tarihten izler taşıyan ve günümüze sağlam olarak ulaşan Kastamonu ilinin en büyük camisi olan yapıyı ziyaret ederek mimari özelliklerini yakından inceleyebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Nasrullah Külliyesi

Nasrullah Külliyesi yol tarifi için tıklayınız.

42- Kastamonu Gezilecek Yerler İsmail Bey Külliyesi

Şehrin merkezinde M.Ö 7. yüzyıla ait iki adet kaya mezarından Şahinşah Kayası üzerinde yer almaktadır. 1451yılında Candaroğulları Beyliğinin son hükümdarı olan İsmail Bey tarafından inşa ettirilen külliyenin içerisinde cami, türbe, medrese, kütüphane, han ve hamam kısımları bulunmaktadır.

2004 yılında onarım ve restorandan geçerek han ve medrese bölümü turizm amaçlı yöresel mutfak ve el sanatları merkezi olarak değiştirilmiştir. Külliyeyi ziyaret ederek geçmişten izler taşıyan mimarisini yakından görebilir ve yanındaki yöreye özgü el sanatları merkezini ziyaret edebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler İsmail Bey Külliyesi

İsmail Bey Külliyesi yol tarifi için tıklayınız.

43- Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi

Seyyid Sünneti Efendi tarafından 1490 yılında yaptırılan külliyenin içerisinde cami, türbe, dergâh evleri, kütüphane ve şadırvan yer almaktadır.

Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi yol tarifi için tıklayınız.

44- Mahmut Bey Camii

Kastamonu ilinin Kasaba Köyünde yer alan camii 1366 yılında Candaroğulları Beyliği hükümdarı Emir Mahmut Bey tarafından Cuma Camii olarak yaptırılmıştır. Dış duvarları moloz taştan yapılmış olup iç kısmının yalnızca mihrap kısmı alçı olup diğer kısımları ahşap olarak inşa edilmiştir.

Mimari özellikleri ile dikkat çeken camii, ahşap çatısı bindirme tekniği ve hiç metal çivi kullanılmamasıyla Türkiye’de nadir özelliğe sahip olan camii içerisinde yer almaktadır.

Caminin diğer en önemli kısmı Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan kapısıdır. Mimari yapısı ve göz alıcı işçiliğiyle Türkiye’de çok az örneği bulunan kapının orijinal hali Kastamonu Etnografya Müzesi Liva Paşa Konağında yer almaktadır. Orjinalinin yerine de ahşap oymacılık ustalarından Hikmet Değirmencioğlu tarafından benzeri yapılmıştır.

Günümüze kadar sağlam ulaşan yapının mimari özelliklerini ve orijinalliğini koruyan süslemelerini yakından görerek ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.

Kastamonu Gezilecek Yerler Mahmut Bey Camii

Mahmut Bey Camii yol tarifi için tıklayınız.

45- Kastamonu Gezilecek Yerler Atabeygazi Camii

1273 yılında Atabey Muzafferediin Yavlak Aslan tarafından yapılmış olup şehrin en eski camisidir. Duvarları kesme ve moloz taştan yapılmış ve 40 direğin üstüne oturtulan ahşap tavanından dolayı ‘Kırk Direkli Camii’ olarak da bilinmektedir. Günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçsede sağlam olarak ulaşmış yapının, tarihten izler taşıyan mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Atabeygazi Camii

Atabeygazi Camii yol tarifi için tıklayınız.

46- Yılanlı Camii

1272 yılında Şeyh Abdulfettah-ı Veli tarafından dikdörtgen planlı olarak yaptırılmıştır.  Duvarları moloz taşından ve çatışı ahşabın üzerine kiremit örülerek yapılmıştır. Ne yazık ki 1937 yılında ki yangın sonucunda yanan binanın ahşap çatısı, iç sıvası ve dış derzleri yeniden onarılmıştır. Çeşitli onarımdan geçse de günümüze kadar ulaşmayı başaran yapı ibadete açık olup ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.

Kastamonu Gezilecek Yerler Yılanlı Camii

Yılanlı Camii yol tarifi için tıklayınız.

47- Kastamonu Gezilecek Yerler Küre Akşamsettin Camii

1473 yılında Fatih Sultan Mehmet Han’ın defterdarı olan Hoca Şemşeddin tarafından yapılmıştır. Üzerine kurşun kaplı olan yapı, sedef işlemeli ana giriş kapısıyla dikkat çekmektedir. Ayrıca Cami duvarlarında 1676 tarihli kabe tasvirli çiniler yer almaktadır. 2009 yılında onarımdan geçen camii günümüze kadar ulaşmayı başarmış olup ibadete açık ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.

Küre Akşamsettin Camii

Küre Akşamsettin Camii yol tarifi için tıklayınız.

48- İsmail Bey Hanı(Kurşunlu Han)

Kastamonu Merkez de Aktarlar Çarşısında bulunan Han 1443-1461 yılları arasında Candaroğulları Beyliğinin son hükümdarı ayrıca Fatih Sultan Mehmet’in dayısı olan Kemalettin İsmailbey tarafından inşa edilmiştir. Kuzey ve güneyinde olmak üzere iki kapısı bulunan han tarihi yapısı ve görünümüyle ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Günümüz de  restoran ve otel olarak restore edilen han da konaklayarak tarihi yapıyı yakından inceleyebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler İsmail Bey Hanı(Kurşunlu Han)

İsmail Bey Hanı(Kurşunlu Han) yol tarifi için tıklayınız.

49- Kastamonu Gezilecek Yerler Gökçeağaç Hanı

Kastamonu ilinin Hanönü ilçesinde yer alan han 1437 yılında Candaroğulları Beyliğinden İsfendiyar Bey’in eşi olan Tantu Hatun tarafından yaptırılmıştır. Anadolu Kervensarayı olarak inşa edilen han ne yazık ki yıkılıp kalıntıları kalmışken restore edilerek tarihi yapı yeniden kazandırılmıştır. Aslına uygun olarak yöresel taşlar ve taş tozlarından üretilen tuğlalarla yeniden restore dilmiş ve tarihi yapı korunmuştur.

Gökçeağaç Hanı yol tarifi için tıklayınız.

50- Penbe (Balkabağı Hanı)

1481-1512 yılları arasında Osmanlı Padişahı 2. Beyazıt tarafından yaptırılmış olup günümüze sadece kuzey cephesi ulaşabilmiştir. Bir zamanlar bal ticareti yapıldığından Balkabağı Hanı adını almış, sonrasında pamuk ticareti merkezi olduğundan Penbe Han adını almıştır. Kuzey cephesi 2006 yılında onarılarak restore edilmiş ve çarşı olarak hizmet vermeye başlamıştır. Sizlerde hem çarşıyı gezip ihtiyaçlarınızı karşılayabilir hem de bu tarihi yapıyı yakından görebilirisiniz.

Penbe (Balkabağı Hanı)

51- Kastamonu Gezilecek Yerler Aşirefendi Hanı (Urgan Hanı)

Kastamonu Merkezde yer alan han 1748 yılında yaptırılmış olup Nurullah Caminin yanında yer almaktadır. Reisülküttap Hacı Mustafa Efendi tarafından yapılan han eskiden urgan ticareti yapıldığı için bu ismi almıştır. Sizler de günümüze sağlam olarak ulaşmış yapının, tarihten izler taşıyan mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Aşirefendi Hanı (Urgan Hanı)

Aşirefendi Hanı (Urgan Hanı) yol tarifi için tıklayınız.

52- Cem Sultan Bedesteni

Kitabesi olmadığından dolayı hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinemese de 1465 yılından bu zamana kadar varlığını sürdürmektedir. Günümüzde restoran olarak restore edilmiş ve tarihi yapısını korumayı başarmıştır. Modern görünümü ve tarihi dokunun harmanlanmasıyla oluşan restoran da yöreye özgü lezzetleri tadabilir ve tarihi dokuyu yakından görebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Cem Sultan Bedesteni

Cem Sultan Bedesteni yol tarifi için tıklayınız.

53- Çifte Hamam

1514 yılında Yavuz Sultan Selim’in hocası Halim Çelebi tarafından inşa ettirilmiştir. Hamamın üzeri ahşap çatı ile örtülü, duvarları ise moloz ve harçla yapılmıştır. 1728 yılında onarımdan geçerek günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Bu tarihi yapıyı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Çifte Hamam

Çifte Hamam yol tarifi için tıklayınız.

54- Kale Hamamı

Şeyh Ziyaeddin Efendi tarafından 1300 yıllarından önce yaptırılan hamam moloz ve harçla yapılmıştır olup üzeri ahşap çatı ve kiremit ile örtülmüştür. Günümüze kadar çok kez onarımdan geçen hamam viran şekilde ulaşmış olup yine de tarihi yapısıyla görülmeye değer yerler arasında yer alıyor.

Kale Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

55- Kastamonu Gezilecek Yerler Frenkşah Hamamı

1262 yılında Emir Firenkşah Cemalüttin tarafından dikdörtgen planlı olarak yapılmıştır. Zamanla bakımsızlıktan yıkılıp toprak altında kalan hamam 1960 yılında yapılan kazılar sonucu ortaya çıkartılarak onarılmıştır. Günümüze sadece erkekler bölümü ulaşan tarihi yapıyı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

56- Kastamonu Gezilecek Yerler Arabapazarı Hamamı

1515 yılında Nasrullah Kadı tarafından hamam moloz taşı ve harçla yapılmış olup, soyunma odası yaklaşık 100 metrekare büyüklüğünde olup kubbe ile örtülüdür. Ayrıca yıkanma salonu haçvari plana sahip olup, hamam 1918 ve 1981 yılları arasında onarımdan geçmiştir. Günümüze kadar ulaşmayı başaran bu tarihi yapıyı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Arabapazarı Hamamı

Arabapazarı Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

57- Yeni Hamam

1811 yılında Kara Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Hamamın soyunma bölümü kesme taştan, diğer bölümleri moloz taşından yapılmıştır. 2005 yılında restore dilen hamamı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Yeni Hamam

Yeni Hamam yol tarifi için tıklayınız.

58- Saray Hamamı

Muharrem Efendi tarafından 1575 yılında yaptırılan hamamın ne yazık ki

soyunma yeri, soğukluk kısmı, halvet yeri ve çatısı tamamen yıkılıp günümüze kadar ulaşamamıştır. Diğer kısımları restore çalışmalarıyla 2013 yılında tamamlanmış ve tarihi yapı yeniden kazanılmıştır. Sizlerde bu tarihi hamamı ziyaret edebilirsiniz.

Kastamonu Gezilecek Yerler Saray Hamamı

59- Bey Hamamı

Candaroğulları Hükümdarı İsfendiyar Bey tarafından 1329 yılında yaptırılmıştır. Giriş ve soyunma odası ahşap olup üzeri kiremit ile örtülüdür. Yıkanma odası da T planına sahip olup üzeri kubbe ile örtülüdür. 1329 yılında onarımdan geçerek günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Bu tarihi yapıyı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

Bey Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

60- Kastamonu Gezilecek Yerler Dede Sultan Hamamı

1514 yılında Mevlevi Dergahı Şeyhi Celalettin Dede Sultan tarafından Moloz taşından ve harçla yaptırılmıştır. 1766 ve 1948 yıllarında onarımdan geçerek günümüze sağlam olarak ulaşmıştır. Sizlerde bu tarihi yapıyı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

Dede Sultan Hamamı yol tarifi için tıklayınız.

61- Ferhatpaşa Hamamı

Kastamonu Sancak Beyi Ferhat Paşa tarafından 1557-1564 yılları arasında inşa edilmiştir. Hamam moloz taşı ve harçla yapılmıştır olup soyunma odası ahşaptır. 1743 ve 1793 yılında onarımdan geçmiş ve günümüze kadar ulaşabilmiştir. Sizlerde bu tarihi yapıyı ziyaret ederek yakından inceleyebilirsiniz.

62- Kastamonu Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Atatürk ve İstiklal Yolu

1919 Mili mücadele döneminde Rusya ve İstanbul’dan gemilerle İnebolu açıklarına getirilen silah ve cephaneler kayıklarla İnebolu kıyılarına çıkartılıp oradan da Ankara’ya taşınıyordu. Mili mücadelede önemli yere sahip olan İstiklal yolu, günümüzde yapılan etkinliklerle o dönemin en güzel örneklerini yansıtmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*