Ağrı Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan ve doğusunda İran, kuzeyinde Kars, kuzeybatısında Erzurum, güneybatısında Muş ve Bitlis ile güneyinde Van, Kuzeydoğusunda Iğdır’ın çevrelediği il konumundadır. Yazımıza başlamadan önce Ağrı ile ilgili bazı genel bilgileri sizlere aktaralım.
İsmini Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı Dağı’ndan alan il pek çok medeniyete ev sahipliği yapsa da bu medeniyetler Ağrıyı Anadolu’ya geçiş kapısı olarak gördüklerinden burada köklü bir uygarlık sağlayamamışlardır. En köklü uygarlığı Urartular oluşturmuştur. Zaten bölgede de birçok tarihi kalıntı Urartular döneminden kalmıştır.
Çaldıran Savaşı sonrası Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı topraklarına katılan Ağrı 1927 yılında da il statüsüne kavuşmuştur.
Türkiye’nin en büyük dağının, en önemli tarihi eserinin yer aldığı Ağrı hem tarihi hem doğal güzelliğini gözler önüne sererek sizleri kendisine hayran bırakıyor.
Ağrı Gezilecek Yerler aşağıda yer almaktadır.
1.Ağrı Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Balık Gölü
Ağrı Gezilecek Yerler yazımızın ilk sırasında yer alan ve 2241 rakımıyla Türkiye’nin en yüksek göllerinden olan Balık Gölü bir lav gölü olup Taşlıçay ilçesi ile Doğubeyazıt ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İçme ve kullanma statüsünde olan göl çevre köylerin su ihtiyacını da karşılamaktadır. Ayrıca gölün üzerindeki 0.15 hektar alandaki bir adada kuluçkaya yatan Kadife Ördek ile kuş alanı statüsünü kazanan göl Türkiye’nin önemli kuş alanlarından da olmuştur.
2.Ağrı Dağı
Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı dağı volkanik dağ statüsünde olup %35’i Iğdır, %65’i Ağrı ilinde yer almaktadır. 3898 İnönü zirvesi ve 5137 metrelik Atatürk zirvesi ile dağ sporu ile ilgilenen tırmanışçıların da uğrak alanlarından olmuştur. Marco Polonun Ağrı Dağı’nın hiçbir zaman çıkılamayacak bir yer olmasını söyledikten sonra 1829 yılında Frederik Von Parat’ın dağın zirvesine çıkmasıyla ilk tırmanış gerçekleşmiş olup sonrasında Ağrı Dağında tırmanış yapılmaya başlanmıştır. Her mevsim zirvesinde erimeyen karıyla güzel görüntüler sunan ve Türkiye’nin en büyük buzulunun bulunduğu dağı ziyaret ederek ister kayak yapabilir isterseniz de tırmanışınızı gerçekleştirebilirsiniz.
3.İshak Paşa Sarayı
Doğubeyazıt ilçesinin en önemli mimari yapılarından olan İshak Paşa Sarayı ilçenin 5 kilometre doğusunda ovaya hakim yüksek bir tepenin üzerine konumlanmıştır. Yapımı yaklaşık 99 yıl süren sarayın inşasına 1685 yılında başlanmış olup 1784 yılında tamamlanmıştır.
116 odası bulunan İshak Paşa Sarayı’nın içinde türbe, sur, cami, iç ve dış surlar, koğuşlar, harem ve divan salonları yer almaktadır. Osmanlı, Selçuklu, Türk mimarisinden izler taşıyan İshak Paşa Sarayı Osmanlı Devleti’nin gücünü ve ihtişamını göstermek için yapılmış kusursuz bir tarihi eserdir.
Ağrı’nın en büyük ve en önemli tarihi eseri olan İshak Paşa Sarayını Ağrıda Gezilecek Yerler rotanıza mutlaka eklemeli ve bu görkemli yapının mimarisini yakından görmelisiniz.
4.Hamur Kümbeti
Selçuklu ve Osmanlı kümbet mimarisinden farklı olarak inşa edilen Hamur Kümbeti farklı mimarisi ile dikkat çekmektedir. Üzerinde yer alan kitabenin tahrip olmasından dolayı sadece yapım tarihi okunan (1802) kim tarafından ve kim için yaptırıldığı kesin olarak bilinemeyen sadece rivayetlere göre İshak Paşa’nın torunlarından Mir İbrahim Paşa’nın ölen çocukları için yaptırdığı söylenen kümbeti ziyaret ederek mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.
5.Ahmedi Hani Türbesi
Doğubeyazıda 8 kilometre mesafede ve İshak Paşa Sarayının üst kısmında yer alan türbe bölgede en çok ziyaret edilen türbedir. 1651 yılında doğan ve ölüm tarihi kesin olarak bilinemeyen Ahmet Haniye ait olan türbeyi ziyaret ederek dua edebilirsiniz.
6.Beyazıt Eski Camii
Doğu Beyazıt Kalesinin güneyinde bulunan cami Yavuz Sultan Selim döneminde yapıldığı düşünülmekte olup Osmanlı mimari özelliklerini taşımaktadır. Kesme taştan yapılan ve tek minareli olan caminin tarihi yansıtan mimarisini mutlaka yakından görmeli ve ziyaret etmelisiniz.
7.Meteor Çukuru
1892 yılında göktaşının düşmesiyle oluşan çukur Doğubeyazıt ilçesine 35 kilometre mesafede yer almaktadır. İlk zamanlarda 60 metre derinliği ile Dünya’nın en büyük ikinci meteor çukuru olan yer zamanla özelliğini kaybederek 35 metre derinliğe düşmüştür. Yine de görülmeye değer yerler arasında olan meteor çukurunu ziyaret edebilirsiniz.
8.Nuh’un Gemisi
Ağrı Dağı’nın güney karşısındaki Telçeker ve Üzengili köyleri arasında konumlanan gemi biçiminde şekli olan doğal bir anıttır. Kutsal kitaplarda da varlığından söz edilen Nuh’un gemisi 1959 yılında keşfedilmiştir.
Sizlerde Nuh’un gemisini ziyaret ederek bu gemi şeklindeki silueti yakından görebilir ve inceleyebilirsiniz.
9.Ağrı Gezilecek Yerler Keşişin Bahçesi
Kerem ile Aslı’nın dilden dile anlatıldığı aşkının geçtiği yer olarak bilinen ve Kerem’in Ağrı Dağını aşarak Aslı ile buluştuğu yer olarak bilinen Keşisin Bahçesinin tarihi 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Doğubeyazıt ilçesinde yer alan ve adeta çölün ortasında sahip olduğu yeşilliğin güzelliğini gözler önüne seren keşişin bahçesini mutlaka gezi rotanıza eklemeli ve bu güzel yeri yakında görmelisiniz.
10.Doğu Beyazıt Kalesi
Doğu Beyazıt ilçe merkezine 8 kilometre mesafede yer alan kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinmese de kalenin yanında bulunan mezar Urartu döneminde yapıldığını düşündürmektedir. Sarp kayalık üzerinde bulunan kale tarihi boyunca birçok medeniyet tarafından el değiştirmiş son olarak Yavuz Sultan döneminde Osmanlı himayesine girmiştir. Tarihe meydan okuyan kaleyi yakından görerek inceleyebilirsiniz.
11.Avnik Kalesi
Koçbaşı Kalesi olarak da bilinen kale Diyadin ilçesine 29 kilometre mesafede yer almaktadır. Yapım tarihi kesin olarak bilinemese de Urartular döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Günümüzde sadece temelleri kalan kale yine de tarihi yapısı ile görülmeye değer yerler arasındadır.
12.Ağrı Gezilecek Yerler Şoşik Kalesi
Hamur ilçesinin Şoşik(Karlıca) köyünde yer alan ve yalçın kayalar üzerine konumlanan kalenin yapım tarihi kesin olarak bilinemese de Akkoyunlulardan kaldığı düşünülmektedir. Ayrıca kalenin 2 kilometre doğusunda ikinci bir kale bulunmakta olup, kale beyinin burayı kızı için yaptırdığı da söylenmektedir. Bu yüzden halk arasında Kız Kelesi olarak da bilinen kale genel olarak günümüze ulaşabilse de özellikle hamam ve birkaç odası tamamen sağlam şekilde ulaşmıştır.
13.Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi
Ağrı Merkeze 45 kilometre, Eleşkirt ilçe merkezine 4 kilometre mesafede yer alan kayak merkezi 1999 yılında faaliyete geçmiş olup, geçmişten günümüze varlığını sürdürmektedir. İçerisinde 1600 metrelik telesiyej, kayak kulübü, çocuk oyun parkı, yürüyüş parkı, otopark, bir otel, iki tane günübirlik tesis yer almaktadır. Güneykaya Kayak Merkezi sürekli kar yağışı alan konumuyla ve 1-2 metreyi bulan kar kalınlığı ile kayak tutkunlarının uğrak alanlarındandır. Ayrıca kayak kulübünden kayak sporu malzemelerini kiralayabileceğiniz gibi profesyonel kokartlı kayak hocalarından derste alabilirsiniz. %80’lik eğimleri ile Türkiye’nin en zor pistlerinde olan Güneykaya Kayak Merkezinde orta ve zor pistleri ile farklı deneyimler edinebilir ve kayağı keyfini çıkartabilirsiniz.
14.Ağrı Gezilecek Yerler Küpkıran Kayak Merkezi
Ağrı merkeze 2 kilometre mesafede yer alan ve özellikle şehir merkezine yakınlığıyla yöre halkı tarafından sıklıkla ziyaret edilen kayak merkezi geniş ve uzun pistleri ile dikkat çekmektedir. Özellikle acemi kayak severler için eğitmenler eşliğinde ders alma imkânı sağlayan kayak merkezinde ailecek kayak yapıp eğlencenin tadını çıkartabilirsiniz. Ayrıca aydınlatmaların mevcut olduğu kayak merkezinde gece kayağı yaparak farklı deneyimler yaşayabilir ve güzel bir gün geçirebilirsiniz.
15.Ağrı Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Diyadin Kaplıcaları
Ağrı’nın Diyadin ilçesinde yer alan kaplıcalar romatizma ve cilt hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa şifa sağlamaktadır. Sülfatlı, klorürlü, bikarbonatlı, karbondioksitli ve kalsiyumlu suyu ile şifa dağıtan Diyadin Kaplıcalarının çevresinde günübirlik veya konaklamak için birçok tesis yer almaktadır.
İlk yorum yapan olun