Amasya Gezilecek Yerler – En Muhteşem 40+ Yer

Amasya Gezilecek Yerler yazımızda Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan ve tarihi geçmişi 3000 yıl öncesine kadar dayanan farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış il konumundadır.

Yeşilırmak Vadisi Harşena Dağı eteklerinde bulunan Amasya tarih boyunca birçok bilim adamı, şair, sanatkâr yetiştirmiştir. Ayrıca Osmanlı şehzadelerinin eğitim gördüğü il olan Amasya şehzadeler şehri olarak da bilinmektedir.

Kurtuluş Savaşının ilk önemli adımını oluşturan Amasya Genelgesi’nin yayınlandığı il olan Amasya tarihi ve kültürel güzelliği bir arada sunarak sizlere kendisini hayran bıraktırıyor.

Amasya Gezilecek Yerler aşağıda yer almaktadır.

Doğal Güzellikler

1.Amasya Gezilecek Yerler de İlk Rotamız; Boraboy Gölü Tabiat Parkı

Amasya’nın Taşova ilçesinde yer alan göl 80 metre genişliğe ve 25 metre derinliğe sahip doğal bir set gölüdür. Küçük bir akarsuyun çevreden gelen yıkıntılarla tıkanması sonucu oluşan göl denizden yaklaşık 800 metre yükseklikte yer almaktadır. Zümrüt yeşili olan gölün etrafı sarıçam, kestane, sedir, kayın ile çevrelenmiş olup doğa yürüyüşü, fotoğraf çekimi, piknik, göl bisikleti, bitki ve yaban hayatı gözlemleme gibi aktiviteleri için uygundur. Ayrıca ormanlık alan içerisinde konaklayabileceğiniz bungalov evler bulunduğu gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kır lokantası, büfe, mescit, çeşme yer almaktadır. Boraboy Gölü ve Tabiat Parkına gelerek doğa ile iç içe bir gün geçirebilir ve bu harika manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.

Amasya Gezilecek Yerler Boraboy Gölü Tabiat Parkı

2.Yedikuğular Kuş Cenneti

Sulova ilçesinde yer alan ve toplam 817 hektarlık alana sahip olan kuş cenneti 1989 yılında SİT alanı ilan edilmiş olup Türkiye’nin en önemli kuş alanları arasında yer almıştır.

100’den fazla kuş türünün yaşadığı kuş cennetinde sakarca, boz ördek, küçük batağan, karabatak, turna, karabaş martı, büyük karabaş martı, sakarmeke, yeşilbaş, kılkuyruk gibi birçok çeşit kuş türü bulunmaktadır.  Yedikuğular Kuş Cennetini ziyaret ederek farklı kuş türlerini gözlemleyebilir ve ortamın keyfini çıkartabilirsiniz.

Yedikuğular Kuş Cenneti

Müzeler

3.Amasya Arkeoloji Müzesi

1925 yılında kurulan ve 1977’de bulunduğu binanın yapılmasıyla oraya taşınan müze 1980 yılında Amasya Arkeoloji Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Geç Neolitik, Erken Kalkolitik Çağ’dan başlayarak, Tunç, Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait 13 farklı medeniyetinin eserleri yer almaktadır. Ayrıca müze binasının batısında yer alan müze bahçesinin içerisinde Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait taş eserler yer almaktadır. Müzenin içerisinde yer alan ve müzenin en ilgi çekici yerlerinde olan mumya bölümünde, İlhanlılar döneminden Selçuklu Sultanı I. Mesud’a ait 14. Yüzyıldan kalma mumyalar bulunmaktadır.

Amasya Arkeoloji Müzesi

4.Şehzadeler Müzesi

Hatuniye Mahallesinin girişindeki Alçak Köprünün sol başında, Yeşilırmak’ın kıyısında, Eski Sur Duvarlarının üzerine konumlanmış olan müze iki katlı ahşap binadan oluşmaktadır. İçerisinde şehzadelikleri Amasya’da geçmiş olan Osmanlı Sultanlarının balmumu heykelleri ve o dönemi yansıtan kıyafetleri yer almaktadır.

Amasya Gezilecek Yerler Şehzadeler Müzesi

5.Amasya Gezilecek Yerler Alpaslan Müzesi

Taşova ilçesine bağlı Alpaslan Beldesinde yer alan ve ilk olarak 1964 yılında bölgeden toplanan arkeolojik ve etnografik eserlerle oluşturulmuştur. 1991 yılında ise Osmanlı döneminden kalma bir hamamın müze olarak düzenlenmesi sonucu 1994 yılında belediye teşkilatının bünyesinde Alpaslan Belediyesi Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müzenin içerisinde Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait arkeolojik ve etnografik eserler ile sikkeler yer almaktadır. Ayrıca Selçuklu ve Osmanlı Döneminde ait ahşap işçiliğini yansıtan örneklerin yanı sıra Selçuklu Dönemine ait orijinal ahşap sanduka, türbe kapısı ve orijinal vakfiyesi ile secereside bulunmaktadır.

6.Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi

Amasya ilinde İlhanlı döneminden günümüze ulaşan tek tarihi eser olan müze Anadolu’da müzik ile tedavi yapılan ilk hastane olarak bilinmektedir. Müzenin içerisinde Fatih Sultan Mehmet döneminin önemli hekimlerinden olan ve hastanede 14 yıl boyunca başhekimlik yapmış olan Sabuncuoğlu Şerefeddi’nin kendi yazmış olduğu ilk Türkçe cerrahi eser olan ‘Cerrahiyyetü-l Haniye kitabından yola çıkılarak yaptırılan Sabuncuoğlu Salonunda; tedavi yöntemlerinin gösterildiği ve

10 ayrı branşta tıp ve cerrahi aletler sergilenmektedir. Müzik Tedavi Salonunda da tedavide uygulanan Türk musikinin makamları hakkında bilgi alabilir ve o dönemde hastalara uygulanan müzik terapide kullanılan musikinin temel aletlerini inceleyebilirsiniz.

Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi

7.Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi

2 katlı eski bir konağın restore edilmesi ile yapılan müzede Sümer, Mısır, Hitit ve diğer medeniyetlerin yazılarının gelişim süreci, ciltçilik, tezhip, ebru gibi sanatların yapım aşamaları hat sanatlarının örnekleri sergilenmektedir.

Şeyh Hamdullah Yazı Tarihi ve Hüsn-i Hat Müzesi

8.Minyatür Amasya Müzesi

2008 yılında yapımına başlanan ve 14 Mayıs 2010 yılında hizmete açılan müze Sultan Beyazid Külliyesinin imaret binasında yer almaktadır. 1914 yılında çekilmiş bir fotoğraftan esinlenerek inşa edilen bir tarihi kent müzesi olan Minyatür Amasya Müzesi, kenti canlandıran maketi ile ziyaret edebileceğiniz rotalar arasında yer almaktadır.

Minyatür Amasya Müzesi

9.Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek aşıklar müzesi olan binada Ferhat ile Şirin, Kerem ile Aslı, Romeo ve Jüliet’in aşk hikayeleri sergilenirken Mevlâna ve Hacı Bektaş Veli gibi gönül adamlarının hikayeleri de yer almaktadır.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

10.Hamamözü Hamit Kaplan Müze Evi

Milli sporcu Hamit Kaplanın 1960’lı yıllarda yaptırdığı 4 odalı evi restore çalışmalarından sonra müzeye çevrilmiş ve müze ilçeye önemli katkılar sağlamıştır.

Başarılarıyla Türk bayrağını göklere çeken Hamit Kaplan 20 Eylül 1934 yılında Amasya’nın Hamamözü ilçesinde dünyaya gelmiş ve genç yaşında minder güreşlerine başlamıştır. 1965 yılına kadar sayısız başarıya imza atan milli sporcu Hamit Kaplan ne yazık ki 5 Ocak 1976 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetmiştir.

Başarılarıyla İstiklal Marşını tüm dünyada yankılatan milli sporcu Hamit Kaplan’ın bu müze evi Amasya gezi rehberine ekleyebileceğiniz yerler arasındadır.

Hamamözü Hamit Kaplan Müze Evi

11.Hazeranlar Konağı (Etnografya Müzesi)

1865 yılında Amasya Defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından yaptırılan konak ismini bu konakta uzun yıllar oturan Hazeran Hanımdan almıştır.  Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan konakta 19. Yüzyıl yaşantısını yansıtan kıyafetler, kadın ziynet eşyaları, günlük mutfak gereçleri, halı ve kilimler sergilenmektedir.

Hazeranlar Konağı (Etnografya Müzesi)

12.Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi

1919 yılı Haziran ayında Mustafa Kemal’in Amasya’ya geldiğinde konakladığı ve Amasya Genelgesini kaleme aldığı bina olan Saraydüzü Kışlası bu öneminden dolayı Yeşilırmak’ın kıyısında yeniden inşa edilmiştir. Müzenin içerisinde Cumhuriyet Dönemine ait eser ve belgeler, 12 adet bal mumu heykelle canlandırılan Atatürk’ün Amasya’ya gelişi ve heyetle karşılanma anı ve Amasya Genelgesinin kaleme alındığını canlandıran heykeller yer almaktadır.

Müzenin yanı sıra çeşitli etkinliklerin düzenlendiği kültür merkezi olarak da kullanılmaktadır.

Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi

Tarihi Yapılar

13.Yalıboyu Evleri

Yeşilırmak’ın kenarında konumlanan tarihi evler Amasya’nın simgelerinden olup konumu itibari ile harika bir manzaraya sahiptir. İki katlı olan bu tarihi evler genellikle avlulu ve bahçelidir. Amasya geziniz sırasında mutlaka Yalıboyu evlerini ziyaret etmeli mimarisini yakından görmeli ve manzarasının keyfini sürmelisiniz.

Yalıboyu Evleri

14.Amasya Kalesi

Yeşilırmak’ın 300 metre yüksekliğinde Harşena Dağı üzerinde konumlanan kale bazı kaynaklara göre ‘Türk hükümdarı Karsan Han’ bazı kaynaklara görede ‘Pontus Kralı Mithridates’ tarafından yaptırıldığı yazılmıştır.

1075 yılında Amasya’nın Türkler tarafından fethedilmesi ve Türk-İslam egemenliğinin kurulmasından sonra kale birçok kez onarımdan geçmiştir. Kesme taş ve molozdan inşa edilen kalenin içerisinde cami, medrese, saray hamam kalıntıları bulunmaktadır.

Kaleyi ziyaret ederek Amasya’yı kuş bakışı izleyebilir ve manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz.

Amasya Kalesi

15.Amasya Saat KulesiAmasya Gezilecek Yerler

Amasya şehir merkezinde Hükümet (Helkıs) Köprüsü’nünbatı yanında yer alan saat kulesi 1865 yılında Amasya Valisi Şair Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır. Ne yazık ki yanında yer alan ahşap Hükümet Köprüsü’nün yıkılıp yerine betonarme olarak yeniden inşa edilmesinden ve bununda köprünün inşasını engellediğinden dolayı saat kulesi yıkılmıştır. 18 Haziran 2012 tarihinde de Amasya Valisi Hüseyin Poroy tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.

Sahip olduğu estetik görünümü ve konumu itibari ile ziyaret edebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.

Amasya Saat Kulesi

16.Kral Kaya Mezarları

Amasya’daki Harşena Dağı’nın güney eteklerinde Helenistik dönemine ait kalker kayalara oyulmuş olan anıt mezarlar 2015 yılında UNESCO ‘Dünya Mirası Geçici Listesi’ ne kabul edilmiştir.

M.Ö 302 yılında Pontus Krallığı I. Mithridates tarafından kurulan kaya mezarlarının Kızlar Sarayı bölgesinde kurucu Kral I. Mithridates Ktistes’den I. Pharnakes’e kadar olan 5 krala ait kaya mezarları bulunmaktadır.

Anadolu’nun en anıtsal olan bu kaya mezarlarını mutlaka ziyaret etmeli yakından incelemelisiniz.

Kral Kaya Mezarları

17.Amasya Gezilecek Yerler Aynalı Mağara

Amasya şehir merkezine yaklaşık 3 kilometre mesafede yer alan Ziyaret Kasabasında bulunan Aynalı Mağara devasa büyüklükteki bir kaya kütlesinin oyulması ile yapılıştır. Güneş vurduğu zaman mağaranın cephesinin parlamasından dolayı Aynalı Mağara ismini alan yapı Güzelce kız gibi efsane hikayelerle de bilinmektedir.

Günümüze en sağlam ulaşan kaya mezarlarından olan mağaranın içerisinde M.Ö 2. Yüzyılda Mitra Rahibi TES’in anıtsal mezarı yer almaktadır. Ayrıca duvarlarında yer alan yazı ve resimlerde dikkat çekmekte olup ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Amasya Gezilecek Yerler Aynalı Mağara

18.Alçak Köprü

M.S 2.yüzyılda Amasya Kalesi ile güneydeki karşı mahalleleri birbirine bağlamak amacıyla Yeşilırmak Nehri üzerine inşa edilmiştir. Üç medeniyetin ortak mirası olan köprü 4 gözlü olup kesme taştan yapılmıştır. Zamanla Yeşilırmak Nehri yatağının dolması ve köprü kemerlerinin ırmak seviyesinde kalmasından dolayı Alçak Köprü ismini almıştır. 2009 yılına kadar çeşitli restorasyonlardan geçen köprü son haliyle güzel ve sağlam görünüme ulaşmıştır.

Alçak Köprü

19.Amasya Gezilecek Yerler Künç Köprüsü

Yeşilırmak’ın üzerinde yer alam köprü iki mahalleyi birbirine bağlamak amacı ile inşa edilmiştir. Üzerinde kitabesi bulunmadığından dolayı yapım tarihi ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinemese de 12. Yüzyılda yapıldığı bazı kaynaklarda yer almaktadır. Selçuklulardan kalma mimari özellikleri taşıyan bu köprü ziyaret edebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.

Künç Köprüsü

20.Merzifon Bedesteni

Kara Mustafa Paşa’nın hâkim olduğu 17. Yüzyıl Merzifon’un en hareketli yıllarını yaşadığı ve bedesteninde ilçenin en canlı yerlerinden biri olduğu bilinmektedir. Osmanlı döneminin önemli yapıları arasında bulunan bedesten uzun yıllarca dokuma atölyesi olarak kullanılmış sonrasında da uzun süre boş kalmış ve 1980 yılında TEKEL tarafından tütün deposu olarak hizmetini sürdürmüştür. 2000 yılında da ufak bir onarımdan geçerek Halk Eğitim Merkezi tarafından Halı dokuma tezgâhları yerleştirilmiştir. Ne yazık ki bu da çok uzun sürmemiş ve özel bir tekstil firması tarafından üretim yeri olarak kullanılmıştır.

Son olarak 2006 yılında restorasyondan geçerek eski görünümüne kavuşan bedesten günümüzde dükkanların bulunduğu ticari merkez olarak işlevini sürdürmektedir.

Merzifon Bedesteni

21.Amasya Gezilecek Yerler Taşhan

Üzerinde bir kitabesi bulunmadığından kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinemese de mimari özelliklerinden 17. Yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Yapımında kesme taş ve tuğla kullanılan han 2 katlı olup alt katının dış cephesinde sivri kemerli küçük dükkanlar yer almaktadır. Hanın iç kısmı ise üzeri açık avlu görünümündedir. Avlunun kuzeyinde taş sütunlar üzerinde sivri kemerlerin oluşturduğu revaklar yer alırken, bunların arkasında büyük taş konsollar üzerinde oturan cumba biçiminde odalar, odaların altında da hayvanlar için yapılmış ahırlar yer almaktadır. Hanın doğu ve batı kısımlarında da avluya açılan odalar yer almaktadır.

Amasya Gezilecek Yerler Taşhan

22.Ezine HanAmasya Gezilecek Yerler

Alaadiin Keykubat’ın eşi Sultan Melike Mahperi Hatun tarafından yaptırılan han Selçuklu Dönemi eseri olup Amasya’nın Ezinepazar Köyünde yer almaktadır. Dikdörtgen planlı ve tek katlı olan yapı 2007 yılında restore edilerek ziyarete açılmıştır.

Ezine Han

23.Bimarhane (Darüşşifa)

Anber Bin Abdullah tarafından İlhanlı Hükümdarı Sultan Mehmet Olcaytu ve eşi Uduz Hatun adına 1308-1309 yılları arasında inşa edilen yapı İlhanlı Döneminden günümüze ulaşan tek eserdir. İlk defa bu yapıda denenen farklı mimari özelliklere sahip Bimarhane Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olarak da bilinmektedir.

Dini Yapılar

24.II. Bayezid KülliyesiAmasya Gezilecek Yerler

Osmanlı Sultanı II. Bayezid’in emriyle Amasya Sancak Beyi Şehzade Ahmet Bey tarafından 1485-1486 yılları arasında inşa edilmiştir. Günümüze ise cami, medrese ve imarethane kısımları ulaşan külliyenin mimarisi ve konumu itibari ile mutlaka görülmeye değer yapılar arasındadır. Ayrıca 19. yüzyılda ek olarak inşa edilen şadırvan ve muvakkithane de mimari işçiliği ile dikkat çekmektedir.

Yeşilırmak’ın kenarında konumlanan tarihi yapı, 500 yıllık çınar ağaçlarının süslediği geniş ve büyük avlusu ve dikkat çeken mimarisi ile Amasya’nın önemli tarihi yapıları arasında bulunmaktadır.

II. Bayezid Külliyesi

25.Çelebi Mehmet Medresesi (Sultaniye Medresesi)

Merzifon ilçe merkezine yer alan medrese 1414-1415 yılları arasında Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazid’in oğlu Çelebi Mehmet tarafından yapılmıştır. Selçuklu Medrese planında inşa edilen medrese günümüzde sosyal ve sanatsal faaliyetlerin gerçekleştirildiği alan olarak hizmet vermektedir.

Çelebi Mehmet Medresesini ziyaret ederek hem mimarisini yakından inceleyebilir hem de bahçesinde soluklanarak çayınızı yudumlayabilirsiniz. Ayrıca medresenin güneyinde yer alan Çelebi Mehmet Cami de dikdörtgen planı ve mimarisi ile ziyaret etmeniz gereken yapılar arasında bulunmaktadır.

Çelebi Mehmet Medresesi (Sultaniye Medresesi)

26.Haliliye MedresesiAmasya Gezilecek Yerler

1415 yılında Çelebi Sultan Mehmet’in Beylerbeyi Halil Paşa tarafından yaptırılan medrese Amasya ilinin Gümüşhacıköy ilçesinde bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı olan medresenin yapımında moloz taş kullanılmış ve yakın zamanda da onarımdan geçmiştir. Medrese yıllar boyunca Garip Hafız ismiyle bilinen İbrahim Hakkı Hazretlerinin dergâhı olarak kullanılmış ve ölünce de buraya defnedilmiştir. Günümüzde kuran kursu olarak kullanılan yapıyı ziyaret edebilir, mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Haliliye Medresesi

27.Kapı Ağa(Büyük Ağa) Medresesi

Sultan II. Beyazıd’ın Kapı Ağası Hüseyin Ağa tarafından 1448 yılında inşa edilen ve Taşköprülüzade Mustafa Müslihissin Efendi gibi bir çok ilim adamının müderrislik yaptığı yüksek derecede eğitim ve öğretime sahip olan bir medresedir.

Sekizgen planlı olan ve ilk kez bu medresede uygulanan şema Osmanlı mimarisinden farklı olarak inşa edilmiştir.

Kapı Ağa(Büyük Ağa) Medresesi

28.Amasya Gezilecek Yerler Burmalı Minare Camii

Said Ferruh’un Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Keyhüsrev vezirlerinden Necmeddin Ferruh Bey ve kardeşi Haznedar Yusuf tarafından 1242 yılında inşa edilmiştir. Minarenin etrafını dolanan rivlerinden dolayı Burmalı Minare Camii ismini almıştır. Caminin solunda da sekizgen gövdeli piramidal külahlı Selçuklu Kümbeti bulunmaktadır.

29.Gökmedrese CamiiAmasya Gezilecek Yerler

Amasya Valisi Seyfeddin Torumtay tarafından 1267 yılında cami, medrese ve türbeden oluşan külliye olarak inşa edilmiştir. Üzerinde bulunan sekizgen biçimli türbe kasnağındaki mavi sırlı tuğlalardan dolayı Gök Medrese ismini alan külliye Selçuklu mimarisi en güzel şekilde yansıtmaktadır. Sizlerde bu yapıyı ziyaret ederek Selçuklu mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Amasya Gezilecek Yerler Gökmedrese Camii

30.Mehmet Paşa Camii

Amasya şehir merkezinde yer alan cami 1486 yılında II. Beyazid’in oğlu Şehzade Ahmet’in Lala’sı Mehmet Paşa tarafında yaptırılmıştır. Caminin içerisinde yer alan motifli mermer minberi Türk mermer işçiliğinin nadir örneklerinden olup görülmeye değer mimari eserlerdendir.

Mehmet Paşa Camii

31.Amasya Gezilecek Yerler Kara Mustafa Paşa Camii

Merzifon ilçe merkezine bağlı Gazimahbup mahallesinde yer alan ve 1666 yılında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa tarafından inşa edilen caminin özellikle şadırvanı en dikkat çekici yapılarındandır. 19. yüzyılda yapıldığı düşünülen şadırvan ahşap yapısı ve özellikle tavanındaki kalem işi süslemeleri ile görülmesi gereken yerler arasındadır.

32.Bayezid Paşa Camii

Sadrazam Bayezid Paşa tarafından 1414 yılında yaptırılan cami Yeşilırmak’ın kıyısında Künç Köprüsü’nün karşısında yer almaktadır. Ters T planlı olan caminin yapımında Osmanlı ve Memlüklü ustaları birlikte çalışmış olup mermer işçiliği ve son cemaat yeri ile görülmeye değer yerler arasında bulunmaktadır.

Bayezid Paşa Camii

33.Gümüşlü CamiiAmasya Gezilecek Yerler

1326 yılında Taceddin Mahmud Çelebi tarafından yaptırılan cami geçirdiği yangın ve depremlerden dolayı çok kez yeniden yapılmış ve onarımdan geçmiştir. 1668 yılında Gümüşlüzade İbrahim Bey tarafından onarımdan geçirilmiş ve sonrasında Gümüşlü Camii ismini almıştır.

Kare planlı olan caminin yapımında kesme taş kullanılmış olup içerisindeki kalemişi bezemeler dikkat çekmektedir.

Gümüşlü Camii

34.Yörgüç Paşa Camii

Amasya ve çevresine önemli hizmetleri olan Yörgüç Paşa tarafından 1431 yılında yaptırılan camii ters T planlı olup yapımında düzgün kesme taş kullanılmıştır. Caminin en ilgi çekici özelliği olan son cemaat yerinin ana mekân içinde olması görülmeye değer yerler arasında kılmaktadır.

Yörgüç Paşa Camii

35.Amasya Gezilecek Yerler Sofular Camii

1485 yılında Beylerbeyi Abdullah Paşa tarafından inşa edilen cami tek kubbeli, tek minareli olup yapımında moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Caminin içerisinde tonozla örtülü iki oda bulunmakta bu odalarda zamanında hadis ilminin öğretildiği medrese konumundaydı.

Amasya Gezilecek Yerler Sofular Camii

36.Amasya Gezilecek Yerler Şirvanlı Azeriler Camii

1873-1895 yılları arasında Şeyh Hacı Mahmut Efendi tarafından Azerbaycan’ın Karabağ ve Şirvanlar şehirlerinden toplanan yardım ile yine buralardan gelerek Amasya’ya yerleşenlerden toplanan yardımlar ile yaptırılmıştır. Camiyi ziyaret ederek yakından inceleyebilir ve doğu köşesinde yer alan 1886 yılında inşa edilen Karabağlı Mir Hamza Nigari, Seyyid Siraceddin ve Mir Hasan’ın mezarlarının bulunduğu türbeyi ziyaret edebilirsiniz.

Amasya Gezilecek Yerler Şirvanlı Azeriler Camii

37.Torumtay TürbesiAmasya Gezilecek Yerler

1278 yılında Amasya Valisi Seyfeddin Torumtay tarafından yaptırılan türbenin içerisinde Seyfeddin Torumtay, çocukları ve torunlarının mezarları bulunmaktadır.

Yapımında ağırlıklı olarak kesme taş kullanılan türbe dikdörtgen planlı olup üzeri tonozlo örtülü ve iki katlıdır. Selçuklu Dönem türbelerine göre farlı mimari özelliklere sahip olan Torumtay Türbesini ziyaret edebilir ve mimarisini yakından inceleyebilirsiniz.

Amasya Gezilecek Yerler Torumtay Türbesi

38.Amasya Gezilecek Yerler Halifet Gazi Türbesi

Danişmend emirlerinden Halifet Gazi adına yaptırılan türbenin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir.  İlk olarak Danişmend Beyliğinden olan Halifet Gazi beyliğin ortadan kalkmasından sonra Selçukluların hizmetine girerek 1222 yılında Amasya Valisi olmuştur. İleri ki yıllarda da Erzurum Valiliği yapan Halifet Gazi 1232 yılında bir seferde hayatını kaybetmiş ve naaşı buradaki türbeye gömülmüştür.

Amasya Gezilecek Yerler Halifet Gazi Türbesi

Hamamlar

39.Kumacık HamamıAmasya Gezilecek Yerler

1495 yılında Kapıağası Ayasağa tarafından yaptırılan hamam Amasya Merkeze bağlı Bayazidpaşa Mahallesi sınırları içerisinde Künç Köprüsü yanında konumlanmaktadır. Yapımında moloz taş kullanılan hamam sıcaklık kısmı, bir ana kubbe, dört eyvan ve iki halvet kısımlarından oluşmaktadır. Kare planlı olan soyunmalık kısmının üzeri ise Türk üçgenleri ile geçilen büyük bir kubbe ile örtülmüştür. Diğer kubbelerin üzerleri de dışardan alaturka kiremit ile örtülmüştür.

Amasya Gezilecek Yerler Kumacık Hamamı

40.Mustafa Bey Hamamı

1436 yılında Yörgüç Paşa’nın oğlu Mustafa Bey tarafından yaptırılan hamam Amasya Merkeze bağlı Bayrampaşa Mahallesi sınırları içerisinde konumlanmaktadır. Kare planlı olan hamam soyunmalık ve sıcaklık kısımlarından oluşmakta olup iki ayrı kubbe ile örtülüdür.

Amasya Gezilecek Yerler Mustafa Bey Hamamı

41.Amasya Gezilecek Yerler Paşa Hamamı

1678 yılında Sadrazam Karamustafa Paşa tarafından yaptırılan hamam Merzifon ilçesinde yer almaktadır. Osmanlı hamam mimarisinin en güzel örneklerinden olan Paşa Hamamı soğukluk-sıcaklık kısmı ve soyunmalıktan oluşmaktadır.

Paşa Hamamı

42.Altuntaş Hamamı (Yukarı Hamam)

17. yüzyılda inşa edilen hamam Amasya Merkeze bağlı Hatuniye Mahallesi Şifre Sokakta Madenus Köprüsü yakınında konumlanmaktadır. Yapımında düzgün kesme taş ve moloz kullanılan hamam klasik Osmanlı mimarisine uygun olarak külhan, sıcaklık, ılıklık ve soğukluk kısımlarından oluşmaktadır.

43.Amasya Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Yıldız Hamamı (Bülbül Hatun Hamamı/Çukur Hamamı)

1510 yılında Osmanlı Sultanı II. Bayezid’in eşi Bülbül Hatun tarafından yaptırılmıştır. Bulunduğu konum itibari ile Çukur Hamam olarak da bilinen yapı klasik Osmanlı mimarisine uygun olarak sıcaklık, ılıklık ve soğukluk kısımlarından oluşmaktadır.

Amasya Gezilecek Yerler Yıldız Hamamı (Bülbül Hatun Hamamı/Çukur Hamamı)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın